Един "малък" български проблем

2010 г. – Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова откриват детска градина. Не само правителството, но и голяма част общество сякаш е спало или е пребивавало в паралелна вселена през тези десетилетия, в които се развиваше промяната в мисленето за екологията, икономиката и всичко останало.

© Георги Кожухаров

2010 г. – Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова откриват детска градина. Не само правителството, но и голяма част общество сякаш е спало или е пребивавало в паралелна вселена през тези десетилетия, в които се развиваше промяната в мисленето за екологията, икономиката и всичко останало.Анализът е препечатан от "Дойче веле".


С приемането на "Зеления пакт", Европейският съюз, чийто член е и България, е на прага на може би най-голямата промяна на политическата и икономическата си матрица. Европейската комисия го определя като "пътна карта" за постигане на устойчивост в икономиката на ЕС. Целта е предизвикателствата в областта на климата и околната среда да се превърнат във възможности, като се гарантира, че преходът ще е справедлив и приобщаващ за всички.


Паралелно с финалното обсъждане и приемане на пакта, в България се развихри водната криза в Перник, на десетки места изникнаха планини от боклук, внесен от Италия и незнайни други места. Този боклук по всяка вероятност се утилизира чрез изгаряне - полузаконно и с негласното одобрение на екологичните власти. Най-голямата вътрешна река - Марица, пък е отровена с химикали от рециклиране на пластмасови отпадъци. Правителството едва сега забелязва, че Европа някак си се е променила. И че не може да гори повече въглища за ток, както и да строи магистрала "Струма" в нарушение на елементарни екологични изисквания. Неща, които всъщност би трябвало да са станали ясни още от десетилетия.
Екологично съзнание липсва


Не само правителството, но и голяма част общество сякаш е спало или е пребивавало в паралелна вселена през тези десетилетия, в които се развиваше промяната в мисленето за екологията, икономиката и всичко останало. Такъв пример е образованието, за което, както се знае, най-важни са първите 7 години. Екологичното образование уж присъства в учебните планове, но практиката е съвсем различна Около 450 тона боклук под формата на пластмасови чаши за еднократна употреба се събират само в детските градини в България. Ако чашките, използвани за пет години, бъдат подредени една до друга, те биха опасали екватора пет пъти.


Тези сметки са на Сабина Максимова - координатор на кампанията "Аз избирам чаша за многократна употреба". Според нея, около 80% от общинските детски градини използват еднократни чаши за пиене на вода. След няколко глътки чашата отива в кофата. И така всяко дете изхвърля по около пет чаши дневно. Максимова подчерта, че тези отпадъци не подлежат на рециклиране. Може да се депонират или да бъдат изгорени. А веднъж изгорени, пластмасовите чашки замърсяват въздуха с фини прахови частици, на които българският градски, но и селски въздух е богат. Разхищението в детските градини има и финансов еквивалент. Една пластмасова чашка струва 3 стотинки. Умножено по 30 деца в група и по 5 пъти пиене на ден, това прави по 150 чаши на група дневно или по 4,50 лв. на ден.


Как се възпитават децата


Причината за тази безумна практика освен ментална е и бюрократична или по-скоро произтича от чиновническото тълкуване на един документ с баналното заглавие "Наредба № 3 от 5.02.2007 г. за здравните изисквания към детските градини".


В него се казва, че трябва да се дезинфекцират приборите и съдовете за хранене след всяка употреба, а друг член разпорежда използване на индивидуални кърпи за ръце и чаши за вода за всяко дете. Идващите на проверки в детските градини здравни инспектори държат на наредбата и за директорите на детските градини е много по-лесно да натоварят родителите с разходи за доставки на пластмасови чашки, отколкото да постъпят както трябва.


Да не говорим за примера, който се дава на децата, че е нормално да се изхвърля чаша на всяко пиене. Това става в период, пред който у децата се изграждат социалните норми на поведение. Не е чудно тогава, че за тях изхвърлянето на вещи след еднократна употреба се превръща не просто в нещо приемливо, а в норма.


Максимова отбеляза, че нещата се променят в последните 2 години и инициативата за това идва от родителите. Всичко тръгва от инициативи на родителските групи във "Фейсбук", минава през постигане на съгласие на родителска среща и убеждаване на директорите на градините.


Във Варна и Бургас с кметски заповеди вече не се използват пластмасови чаши. Във Варна се използват метални чаши за многократна употреба, върху които има индивидуален символ за всяко дете. Те се мият веднъж дневно, а в Бургас от миналата година всяко дете носи със себе си бутилка за многократна употреба.


Малка победа след двугодишни усилия


Мога да споделя и собствения си опит. Всеки, който е ходил на родителска среща в българско учебно заведение, знае, колко е трудно да бъдат убедени в каквото и да е родителите. Все пак успяхме да постигнем съгласие, че на еднократните чаши трябва да бъде сложен край. Поради тълкуванието на здравните инспектори, че чашите трябва да бъдат дезинфекцирани след всяко пиене, за което няма ресурси в градината, първоначалното решение бяха персоналните шишета, които всеки родител трябваше да осигури. Всичко вървеше добре, докато майка с висок социален статус и обществен авторитет не видя как децата си разменят бутилките в двора. Така някои родители отново преминаха на еднократните чаши и нищо не можеше да ги убеди, че децата биха могли да си разменят и тях. След това инспекторите дадоха на градината предписание да не се използват многократните бутилки, тъй като не се дезинфекцират и можели да задържат бактерии и прочее. В крайна сметка директорката купи с пари от бюджета на градината индивидуални метални чаши, които се мият заедно с другите съдове в миялна машина. Така близо двугодишната сага с пластмасовите чашки приключи, засега.


Кога и дали правителството ще разбере, че светът се е променил в по-добра посока, не е ясно. Може би протестите на перничани и на хората, дишащи мръсния въздух под прозорците им, ще им помогнат.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Каква част от икономиката на ЕС е българската? А от световната? При населението същото.
  Та, хайде да не преиграваме.
  Вместо да пишете за смислени неща - от типа - Зелената сделка е създадена от луди хора , вярващи че щом 500 милионния ЕС спре да има емисии и някак изведнъж останалите 9 млрд. ще ги последват и климата ще спре да се изменя. Как това означава затваряне на повечето ТЕЦ-ове, намаляване на подпомагането за фермерите, отказване от колите с ДВГ, оттам гомяа

 2. 2 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Инфлация и обедняване на населението, защото този основен капитал, който ще загубим ще трябва да бъде подменен. И най-косервативните оценки започват от 30 милиарда лева, но вероятно ще е много повече. И това означава, че в следващите бюджети ще има по-малко пари за здраве, пенсии и социални услугипо-малко пари за повишение на заплатите в държавния сектор. По-малко пари за общините. Оттам в обществото ще има много протестни движения и вероятно времето на ГЕРБ приключи. А Вие ни занимавате с пластмасови чаши в детската градина. Не може да е истина.

 3. 3 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Чудесноа статия описваща незсинтересоваността нс повечето хора и институции.

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 4. 4 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Може ли повече информация относно твърдението, че пластмасовите чаши не подлежат на рециклиране? Трудно бих го приел без сериозни аргументи.

 5. 5 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Абе в България 80% от хората си хвърлят боклука, където им падне. Няма 10кв.м площ, на която да няма поне 1 фас. Това важи и за възрастни, "бели" (само по цвят) хора. Гарантирам, че съм нахранил 100% от тия, които съм видял да го правят, така че да ме чуят и хората около тях. Трябва да ги хване срам, че да се сетят, че така не се прави. Това трябва да започва още на ниво училище, защото явно мнозинството от родители, не могат да създадат елементарни навици в децата си.

 6. 6 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Разделното събиране и гордото "рециклираща държава" от доста време насам е пример за лицемерие, след скандала с Малайзия, която отказва вече да приема немски боклук. Из медиите в немско шестват кадри с планините пластмаси там и островите, плуващи в океана...Струва си да ни напечатат тук една статия по темата. Къде Зелена Европа си изнася боклука, колко пари се дават за "зелени точки" и т.н. и колко от събраното действително се рециклира. Има достатъчно данни...за голямата измама.


  https://www.google.com/amp/s/amp.n-tv.de/wirtschaft/Deutscher-Plastikabfall-verschmutzt-Malaysia-article21060109.html

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  "С приемането на "Зеления пакт", Европейският съюз, чийто член е и България, е на прага на може би най-голямата промяна на политическата и икономическата си матрица. Европейската комисия го определя като "пътна карта" за постигане на устойчивост в икономиката на ЕС. ****Целта е предизвикателствата в областта на климата и околната среда да се превърнат във възможности, като се гарантира, че преходът ще е справедлив и приобщаващ за всички.****"

  Преди 30-35 год Работническо дело така започваше статиите като в Москва вземаха някакво важно решение. :)

  Особено последния абзац за справедлив и приобщаваш преход (или перестройка както му викаха тогава). :)

  Ех, това ДВ явно се е учило от Правда, Новости и Работническо дело. :)

 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Любопитно

  Да...а...а...а...." Зелена България " , мираж !

 9. 9 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Още една промяна, която откровено ме шокира, не вярвах, че ще доживея да видя подобно нещо с очите си:
  https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/noshtni-otrjadi-patrulirat-sreshtu-izhvarljaneto-na-bokluci-pokraj-blok-karmen-v-kazanlak.html
  :)))

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 10. 10 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Заглавието по-точно би звучало: "Един малък проблем Герберландия" :)

 11. 11 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 471 Неутрално

  А защо не чешми-фонтан, каквито все още има тук-там? Да не се измокрят децата?
  Шишетата не са добра алтернатива, въдят бактерии и пак трябва миене и дезинфекция, филм, в който очевидно не искат да влизат.

 12. 12 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  Всичко вървеше добре, докато майка с висок социален статус

  Аман от майки с висок социален статус и нисък морален такъв!

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  И от нашите писания се вижда, че постигането на съгласие не е лесен процес.
  А че трябва да се редуцират генерираните боклуци въобще и в частност тези, които не се или скъпо се рециклират е просто необходимост, при това без дори да намесваме екологията, а просто за да редуцираме разходите по прибиране и складиране, както и за да живеем в среда с една идея по-приятна от настоящата.
  Ако се замислим по въпросните екологични зелени проекти, два проблема според мен са напълно във възможностите за намиране на някакви решения - това са боклуците и намаляване на сечите.
  Въглеродните емисии, озоновите дупки и климатичните промени са от друг порядък и може би дори е добре, че не ни е по силите да ги изменяме. Те и в СССР искаха да обърнат теченията на техните големи реки, но слава Богу до там не се стигна.
  Така че по-полека и в областите, които са си в нашите ръце.

 14. 14 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не само правителството, но и голяма част общество сякаш е спало или е пребивавало в паралелна вселена през тези десетилетия, в които се развиваше промяната в мисленето за екологията, икономиката и всичко останало.
  ..........................................................................................................................................................................................

  Нито е спало, нито е пребивавало в паралелна вселена обществото, просто огромната част от него беше заета да оцелява физически. А когато най-важната задача е да осигуриш "хляба" и най-належащите разходи, то ти е през дедовия,че оттатък за чашките и зелените мечти.

 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2490 Весело

  Лелеее - през цялото време, докато четях статията, се чудех дали да плача от смях, или защото в "Дневник" ни пробутват подобни писания, достойни за ученическо есе в 8-ми клас. Много ме кефи това за майката с високия социален статус и авторитет - явно за автора това е нещо лошо, подкопаващо по някакъв начин абсолютно нормалната ѝ реакция. Само никому незнайни възпитаници на хуманитарни факултети с ниски доходи имат право да взимат отношение по тези въпроси...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5904 Неутрално

  Някога в детската градина децата си имаха порцеланова чаша с картинка или вадилце, чрез което се отличава и лесно си ги запомнят. Сега това си е наистина "малък" проблем.

 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5904 Неутрално

  Някога в детската градина децата си имаха порцеланова чаша с картинка или вадилце, чрез което се отличава и лесно си ги запомнят. Сега това си е наистина "малък" проблем.

 18. 18 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Абе вие сериозно ли предлагате да се върнем вминалия век?!
  И да върнем и болестите предавани със съдове замногократна употреба от миналия век?!!
  Съвсем ли изтрещяхте, бе хора?!!
  Да припомня -херпес вируси, хеликобактер - основния виновник за язвите, каклюш, хепатит и кило и канче други зарази се пренасят със съдове за многократна употреба.
  По-скоро помислете за картонени чашки, които да МОГАТ да се рециклират!
  Умствени инсуфициенти!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 19. 19 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#9] от "frisky":

  Нека останем здравословно скептични...

 20. 20 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#18] от "rapidfire":

  “ картонени чашки, които да МОГАТ да се рециклират!
  Умствени инсуфициенти!”
  ——
  Аз не съм виждала пластмасови чашки от поне 10 години, сичко е от пресована хартия. Глупостта по територията е очаквана, ама да та мързи да погледнеш кво правят другите си е май чисто българска “особеност”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 21. 21 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тюфлекчия":

  “ в "Дневник" ни пробутват подобни писания, достойни за ученическо есе в 8-ми клас”
  ——
  Което е вярно вярно е. От друга страна, нима намеквате, че дневник саботира идеята за екологично-съобразно съществование? ... или че просто манкират заинтересуваност? ...иначе биха се постарали поне малко...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#21] от "Gretel":

  Ами според мен толкова си могат. А и статията е от "Дойче Веле", което ми говори, че явно говоренето по темата си е на такова ниво навсякъде, щото ония поне пари да платят на някой кадърен имат.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1708 Любопитно

  Абе вие сериозно ли предлагате да се върнем вминалия век?!И да върнем и болестите предавани със съдове замногократна употреба от миналия век?!!Съвсем ли изтрещяхте, бе хора?!!Да припомня -херпес вируси, хеликобактер - основния виновник за язвите, каклюш, хепатит и кило и канче други зарази се пренасят със съдове за многократна употреба.По-скоро помислете за картонени чашки, които да МОГАТ да се рециклират!Умствени инсуфициенти!
  —цитат от коментар 18 на rapidfire


  Хартиените чашки не могат да се рециклират, защото от вътрешната страна са покрити с найлон.
  Вируси и бактерии могат да се пренасят и и чрез съдове за еднократна употреба, защото никога не знаеш кой ги е пипал като ги е опаковал и по какви складове са се търкаляли, така че стига хипохондрични истерии. Човек като ви чете воплите, направо е цяло чудо как сме оцелели, ядейки от метални чинии с метални прибори и сме пили от порцеланови чаши в детската градина и училищния стол преди 30-ина години.
  Един метален съд, измит в миялна машина на висока температура с хубав препарат, е много по-безопасен от пластмасова чинийка, която, освен всичко останало, замърсява.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 24. 24 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#23] от "Хриси":

  Уважаема госпожо, някои сте оцелели, други не. Оцелелите сте такива благодарение на антибиотиците ваксините и гадните лекари.
  Паметта ви е изключително къса. Да сте чувала наскоро за някой опериран от язва? Навремето си беше рутинна операция по гастроентерологиите.
  Хеликобактер пилори обаче с дивна скорост става резистентен към антибиотиците. Аз лично от съдове за многократна упореба не ям, останалото си е ваша работа. Още имам спомен от чашите вонящи на хлор от същите столове.
  После обаче да няма рев и скърцане със зъби.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 25. 25 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#20] от "Gretel":

  Аз не съм виждала пластмасови чашки от поне 10 години,

  Ъ?
  Не знам в какви заведения ходиш, обаче те съветвам да си купиш кафе от някоя селска лавка.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 26. 26 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#23] от "Хриси":

  Имаш ЛС:)

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 27. 27 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тюфлекчия":

  Имаш ЛС:)

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 28. 28 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#25] от "rapidfire":

  “ Не знам в какви заведения ходиш, обаче те съветвам да си купиш кафе от някоя селска лавка”
  ——
  Сутрин рано и по обяд до Старбъкс, но и другите са на хартия. Не съм убедена, че една пластмасова чашка е по-евтина от алтернативната й хартиена ... особено пък като процент от това, което съдържа... дали кафе или мока особено

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 29. 29 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Ми не знам. Аз помня времената, когато бирата, киселото мляко, олиото беше само в стъклени съдове, които се приемаха обратно в повечето магазини. Пластмасата се появи, когато почнаха да смятат разходи за транспорт, себестойност на опаковка, администриране на кой магазин колко пълни бутилки за занесени и колко празни са върнати.... В следствие на тези оптимизации не съм забелязал да ни поевтинеят стоките. Та хем повече боклук, хем по-високи цени. Ето защо понякога регулацията е нужна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK