Забавянето на глобалната икономика и първи ефекти за България

Разрастват се машиностроенето, производството на електрически съоръжения и апарати, автомобилни компоненти и др., за сметка на суровини и енергоизточници.

© Юлия Лазарова

Разрастват се машиностроенето, производството на електрически съоръжения и апарати, автомобилни компоненти и др., за сметка на суровини и енергоизточници.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


В последните месеци консенсусът около очакването за глобално икономическо забавяне сред анализатори и бизнес лидери става все по-широк, както вече няколко пъти сме коментирали (виж например тук и тук). Въпреки това българското правителство и ключови международни институции дават по-скоро оптимистична прогноза за динамиката в българската икономика в краткосрочен план (виж тук). През януари екипът на Института за пазарна икономика изготви специален доклад "2020: Bulgaria and the global economic slowdown", който бе представен на 14-тата "Годишна среща на бизнеса с правителството", организирана от "Икономедия". В търсене на отговор на въпроса доколко България може да запази нивото на растеж във влошена международна конюнктура, изследването се фокусира върху текущата динамика и структурната трансформация в ключови за икономиката индустрии, както и възможните и вероятните последици от различни по своя характери и интензитет външни шокове. Ето няколко от акцентите в анализа, свързани с дългосрочното предизвикателство за България - продължаване на конвергенцията на доходите в ЕС (пълният вариант е достъпен с поръчка тук):


Растежът във водещите глобални икономики се забавя.
В Китай ръстът на БВП е най-нисък от началото на 90-те години,


а ръстът на инвестициите в основен капитал - най-нисък за последните две десетилетия. Инвестиционното търсене в китайската икономика е сред основните "потребители" на продукцията на силно развитите в еврозоната машиностроене и автомобилостроене. В допълнение - търговските спорове допринасят за текущи затруднения и забавят стокообмена. Пренаписването на правилата в световната търговия обаче не е само краткосрочен фактор - вероятно взаимоотношенията между ЕС, Китай и САЩ коренно ще се променят в следващите години. Европейската индустрия вече понася негативите, като това се вижда особено силно във водещите износители Германия и Италия.


Едновременно с това, дългосрочните структурни проблеми в ЕС предпоставят продължителен период на нисък растеж. Населението намалява и застарява, поставяйки сериозно предизвикателство както пред потреблението, така пред развитието на пазара на труда. Високите частни и публични дългове допълнително потискат инвестициите. Все по-видимо е изоставането в иновациите и технологиите в т.нар. "нови индустрии". Европейските автомобилни производители са изправени пред пълно преобразяване в предпочитанията на потребителите, начина на живот и технологиите. Заедно с това, голяма част от страните в ЕС имат тежки регулации на трудовия пазар и скъпи социални системи, без същевременно да постигат лидерство в образованието и науката в глобално сравнение.


Фигура 1: Износ на стоки от България в основни категории


Забавянето на глобалната икономика и първи ефекти за България

© Евростат


Трансформацията на българската икономика в последното десетилетие - до известна степен и в определени сектори - създаде предпоставки за повече уязвимост от влошаване на динамиката на икономиката в ЕС, и особено - на промишленото производство. На първо място, възстановяването след кризата от 2008-2009 г. бе движено основно от нарасналия износ на стоки и услуги, при ограничено вътрешно кредитиране, слаб приток на външен капитал и стагниращо потребление на домакинствата заради неблагоприятните развития на пазара на труда до 2013-2014 г. В експортно-ориентираните производства наблюдаваме относително увеличение на дела на изделия, участващи в сложни международни вериги на стойността - разрастват се машиностроенето, производството на електрически съоръжения и апарати, автомобилни компоненти и др., за сметка на суровини и енергоизточници. При услугите, въпреки добрите постижения,


туризмът отстъпва водещата си роля на международния транспорт, ИТ услугите и аутсорсинга на бизнес услуги.


Относително силно изложени на проблемите в европейската (и особено - германската) промишленост са производителите на машини, електрически апарати и съоръжения и части за превозни средства - по данни от 2018 г. , 77% от продукцията е насочена към ЕС. Тези отрасли допринасят за 22% от общия износ на стоки и 16,6% от наетите в индустрията (около 95 хиляди) и са добавили 20 хиляди работни места само за последните шест години. Донякъде сходни потенциални проблеми могат да очакват и производството на оптична и друга прецизна измервателна техника и различни изделия от метал - около 86% от продукцията се реализира на пазарите в ЕС, като двата отрасъла наемат 65 хиляди работника. За тези сектори Германия е безспорен лидер като експортна дестинация, Италия също е важен пазар.


Фигура 2: Експортни пазари за ключови индустрии през 2018 г.


Забавянето на глобалната икономика и първи ефекти за България

© Trade Map, International Trade Centre, www.intracen.org/marketanalysis


Износителите на потребителски стоки - включително облекла, мебели и медикаменти - са по-скоро заплашени от "новата нормалност" на неблагоприятна демография и слаб растеж в ЕС в дългосрочен план. Разглежданите традиционно като "тежки индустрии" - включително производството на горива и преработката на метали - безспорно ще бъдат засегнати при големи промени в глобалното търсене и ценовите равнища на ключовите суровини. В същото време, конкурентоспособността на предприятията в тези отрасли е в много по-голяма степен зависима от направените инвестиции в технологично обновление, което е предпоставка за дългосрочна устойчивост. Софтуерната индустрия и аутсорсингът на бизнес услуги - които добавиха над 50 хил. заети за последните десет години - са изложени на негативните тенденции при контрагентите си, но същевременно ключовите основания за развитието им в България са запазени, поне в средносрочен план. В дългосрочен план обаче


техният успех ще зависи от динамиката в образователната система.


Поне в следващото десетилетие експортно-ориентираните производства и услуги ще са част от протичащия процес на "пренасяне на Изток". В големия общ пазар на ЕС страните от Централна и Източна Европа продължават да имат по-ниски разходи на факторите за производство и предлагат по-ниско облагане на печалбите и труда. Засега България има малък дял в този процес. В машиностроенето например, ЦИЕ доставя 20% от продукцията, внасяна в Германия, а при превозните средства - близо 30%, докато България има пазарен дял от едва 0,5%. Ако страната предлага добра бизнес среда, подходящи условия за инвестиции и поддържа средносрочни и дългосрочни политики, подобряващи функционирането на образованието, пазара на труда и физическата инфраструктура, този процес може да бъде задълбочен. Нови инвестиции както в производствен капацитет, така и в установяване на компании за високотехнологични услуги увеличават потенциала на икономиката и в краткосрочен план могат да компенсират намалелите поръчки на вече съществуващите компании.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  Ние сме толкова малки ,че забавянето няма да го усетим ,защото винаги сме тичали зад бързите икономики .

 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Може и реално да не се усети - но много "работодатели" ще се възползват да излъжат че им засяга "тежко" бизнеса. А и държавата й е добре дошло оправданието да "вдигне леко" някои данъци и такси.

 3. 3 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  За 2020 и 2021 и 2022 години България няма проблем с растежа, защото има заделени 2,7 милиарда за Хемус, 800 милиона за Видин -Ботевград и още около милиард за други.
  Но в момента не е ясно колко ще се срине икономиката на Китай.
  Така или иначе има забавяне. Очаквах 4 милиарда януари приходи в бюджета, а влязоха 3,753 милиарда.

 4. 4 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Весело

  Няма да го усетим забавянето... Особено от коронавируса няма да го усетим... Като се окаже, че по веригата нещо не може да бъде доставено, щото в Китай са в карантина, после ще търгнат едни неустойки, задължения към банки и клиенти... Абе, лош пророк да съм...

 5. 5 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Ще има икономически проблеми, но не за всички. Само за тези, които са управлявани от леви или либерални правителства. Например за Германия. За САЩ например проблеми няма да има, там икономиката бумти повече от всякога, благодарение на правилните политики на Тръмп. За Великобритания също, след като точно навреме излязоха от ЕС, няма да бъдат повлечени от предстоящият икономически крах на Германия и ги очаква възход на икономиката.

 6. 6 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  В момента сме в икономически възход и въпреки това повечето българи се оплакват колко са бедни и колко лошо живеят. Представям си какво ще е, ако дойде нова криза и икономички срив. Тогава ще има да го търсим сегашното състояние на държавата ни.

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#3] от "Да вярваме на истината":

  Все още не е напълно ясен ефектът от коронавируса, който предизвика масово затваряне на индустрии и потребителски вериги в Китай. Съдейки по спада на цената на петрола, ъ-ъъ последиците ще бъдат сериозни.

 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lemmy":

  Аз се надявам производствата да се върнат в ЕС и САЩ както прогнозира американски икономист миналата седмица.
  Но не е добре работата с Китай. Слава богу за нас Китай не е първостепенен пазар. Ама ще видим. Може заради все още по-евтината ни работна ръка да се прехвърлят производства тука.

 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Износът на БГ-човеци обаче нема да намали. В ИПИ никога не пишат за чов. капитал. За тях такъв НЕ съществува. ИПИ пропагандират фаш. политика на геноц. правителства от доста време в БГ.

 10. 10 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Идва 5-ти или 10-ти сътрудник от САЩ посолството и нарежда от утре да сложим чалми барабар с "глобалното ни развитие".

 11. 11 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#8] от "Да вярваме на истината":

  Че кво му е на Китай?
  Вируса до един месец ще отшуми...
  Вече е играно...

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хи-хи":Може заради все още по-евтината ни работна ръка да се прехвърлят производства тука.

  Последно евтина ли ни е работната ръка( в Габрово над 2000лв), трябва ни още (евтина) работна ръка или прехвърляне на производства ( и тока ни не стигал)?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#12] от "дерибеев":

  Казах сравнително по-евтина.
  А механизмът на доходите в Габрово например на един стругар понеже имам близък братовчед такъв е следният:
  Осигурен на 980,00 лева. Получава 1800 лева чисти. Часпроми още около 1000 лева и вкъщи прави кооперирани детайли за телфери например за още 1500 лева и хоп 4300 лева.
  И не можеш му стигна носа. Най-прост. стругар.
  А тука гледаме НСИ и викаме Мале горкичкият стругар.
  А това е най-ниската категория работник.
  За ЦПУ няма какво да говоря.
  Аз съм виждал как взема 2000 лева да програмира детайл за събота и неделя.
  Инженерите сега са на мода тях не знам колко вземат ама да гъзари.
  А за ИТ примерно на най-голямата фирма Поликомп не е ясно.
  Тия не познават парите, когато да ми клиенти. Примерно ми дължи 120 лева ми хвърля 200 лева ей така.
  Те да ми любимите.
  Но спрямо Германия сме още далече ми е мисълта:) Дори с черните доходи.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Усеща се леко забавяне в някои отрасли/предприятия обаче. Или поне не регистрират такива ръстове. Но пък други се представят по-добре от очакваното.

  Най-вероятно ще има забавяне и при нас. Но растежа сигурно ще бъде около 3% за 2020. Доходите обаче ще растат и това може да предизвика лека инфлация.

  А иначе за 2021 и нататък е трудно да се дадат прогнози.

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  До коментар [#13] от "Да вярваме на истината":

  "Осигурен на 980,00 лева. Получава 1800 лева чисти."

  И после ще се оплаква, че пенсията му е ниска!

 16. 16 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 457 Неутрално

  "Заедно с това, голяма част от страните в ЕС имат тежки регулации на трудовия пазар и скъпи социални системи, без същевременно да постигат лидерство в образованието и науката в глобално сравнение."

  Оттам идват и част от проблемите: за работодателя е трудно, да не кажа невъзможно да уволни някого, от когото не е доволен. Скъпите и всеобхватни системи водят дотам, че на хора с ниска квалификация е по-изгодно да живеят на социал, отколкото да работят. Какви стимули имат да се образоват?
  А получаващите по-високи заплати са обложени с високи данъци, което прави купуването и изплащането на жилище доста трудно. Т.е. вместо хората да плащат собствените си жилища държавата им прибира парите за издръжката на безработните.

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  До коментар [#2] от "Deaddark":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И в крайна сметка пак всичко ще е за сметка на редовите българи- за съжаление!

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  Няма начин и ние да не пострадаме от това глобално забавяне на икономическия растеж!Въпросът е доколко ще се отрази на нашата малка и от отворен тип / с много дисбаланси/икономика!

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Бойко управлява , когато държавата е във възход. Не ми се мисли, какво ще прави по време на криза.

 20. 20 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2098 Любопитно

  Зависи кои ще останат и кои ще си съберат багажа......нашата " стабилност " не е като тяхната....и в момента се вижда по цените в магазините , а да не се забравя , че управляващите имат нужда от пари - сега и днес !

 21. 21 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#13] от "Да вярваме на истината":

  И тоя стругар кога спи ве? Като пишеш лъжи, поне тогава мисли малко...

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#16] от "ckn29372393":
  " Т.е. вместо хората да плащат собствените си жилища държавата им прибира парите за издръжката на безработните."

  Така е, ама на пръв поглед. Ако държавата, т.е. ние не плащаме на безработните. а дори и когато плащаме, ама малко ( според тях де:)), докато се завъртиш и нещата стават както се случиха в Англия, дето такива млади безработни, уж недоволни от социалната система и защото им 'отнели" клуба, дето си убиват свободното време 9 а то много да му се не види) унищожиха половината град, като покрай вълненията, решиха да поограбят и някой и друг магазин.
  Това правиха и правят в продължение на много дни разни жълти жилетки ( или книжки ли беше).
  Та такива ми ти работи, за да може тези дето заработват добри и дори много добри пари, да си ги харчат в по-спокойна атмосфера, се налага да се разделят с част от тях, за да си осигурят относително спокойствие.

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Добре написан материал, макар и с доста мрачни прогнози. Въпроса ми е за частта, дето би трябвало да ни посъветват какво да се прави, та да не е така или поне да е в по-мекия вариант. Съветите са от доста общ характер - например подобряване и по-добро структуриране на образованието. Не че това е лошо, напротив, както някой беше казал, едиствените похарчени публични средства за които не трябва да ни е жал, са средствата за образование и култура. Въпроса е, че когато става дума за съвет, как да избегнеш/смекчиш влиянието на събития, които вече се случват и ще траят я година, я две, па и десет да са, а предлагаш мерки, от които резултата ще се усети след 15-20 години, при това ако промените са били в правилната посока е малко несериозно, нали така.
  Така че си остава призива/молбата, Боже пази България, а другото е "всяко зло за добро".
  Една криза може и да урегулира някои неща, като разбира се си платим за това.

 24. 24 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Забавянето ще ни се стори цвете в сравнение със задаващата се катастрофа предизвикана от вируса.

 25. 25 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Значи количествените улеснения - печтането на пари, за да може лихварите да смучат и да богатеят, не доведе до резултати.

  Единствено инфлация (за щастие контролирана), която ограбва спестяванията и социалните системи.

  Преразпределяне на благата от бедни към богати, в типично долнопробен неолиберален стил ;)

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK