И всичко стана Грета

В Европа обръщането на общественото мнение е впечатляващо. По данни на "Евробарометър" за 93% промяната в климата е сериозен проблем.

© Надежда Чипева, Капитал

В Европа обръщането на общественото мнение е впечатляващо. По данни на "Евробарометър" за 93% промяната в климата е сериозен проблем.Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Владимир Шопов е завършил Лондонското училище по икономика и политически науки. Специализирал е в университетите в Оксфорд, Лондон, Калифорния, Пекин и в Ново училище за социални изследвания, Ню Йорк. Бил е съветник по европейски въпроси на министъра на вътрешните работи (1997-1998 г.), съветник в Мисията на България към ЕС (1998-2001 г.), съветник на министъра на външните работи (2014 - 2016).


Тя е на 20 години и дни наред протестира срещу огромната инвестиция от над 2 милиарда долара в нова електроцентрала, която ще работи на въглища. "Като млади хора, ние сме свидетели на измененията в околната среда и искаме да покажем на правителството, че те трябва да са част от промяната", настоява младата активистка. След дни на недоволство в крайна сметка съдът стопира проекта, като намира множество нарушения в процедурите, една от които е отсъствието на публични консултации. Името на младата протестираща е Мери Мукухе, а мястото на събитието е Найроби, Кения.


"Зеленият" обрат
Свидетели сме на точка на пречупване в реално време. Знаците за "зеленото" съгласие могат да бъдат открити буквално във всички посоки. В Европа обръщането на общественото мнение е впечатляващо. По данни на "Евробарометър" за 93% промяната в климата е сериозен проблем. 84% подкрепят прехода към чиста енергия, дори при намаляване на субсидиите за различни изкопаеми ресурси, а 92% искат намаляване на емисиите с цел "климатична неутралност" към 2050 година.


На политическия терен социалдемократите са в паника. "Зелените" са не просто по петите им, а заплашват да ги изпратят в историята. Десницата също трескаво търси начини да кооптира "зелените" теми, а консерваторите работят по собствена екоинтерпретация. Либералите пък мислят как да ги съвместят с политиката на идентичността.


Непрестанно и на все повече места по света нараства етичното потребление в най-различни сегменти. Все повече хора избират къде да работят според екопрофила на работодателите, според това как създават продуктите си, според социалната им отговорност.


Бизнесът и времето на "зелените"


Нещата се променят с впечатляваща скорост и в света на бизнеса. Най-голямата компания за управление на активи - Black Rock обяви, че "климатичните промени се превръщат в решаващ фактор за дългосрочните перспективи на фирмите". Тези дни пък шефът на "Credit Suisse" Тиджан Тиам обяви, че неговата банка е особено заинтересувана от инвестиции в прехода към нисковъглеродна икономика, която тепърва ще предоставя възможности.


Наскоро шефът на 30-милиардния инвестиционен фонд TCI Fund Management заяви, че ще се освободи от акциите на всички компании, които не обявят своя "въглероден отпечатък" и не започнат да намаляват емисиите си. Само преди година неговият шеф Крис Хон направи лично дарение от 200 000 британски лири за климатичните радикали от "Extinction Rebellion".


"Блумбърг" вече направи специална "зелена страница", където събира и обобщава огромното количество информация по темата. Те дори сложиха в челото брояч, който отчита в реално време количеството въглероден двуокис в атмосферата. Поставена беше и графика, която всекидневно показва кой е най-замърсеният град на света.


Свидетели сме на оформящ се "зелен" консенсус. Постепенно политици, бизнесмени и граждани се подреждат около него с много и различни мотивации. Все повече хора са истински притеснени от случващото се, някои просто се опитват "да хванат вълната", трети се позиционират, за да се възползват от предстоящите мащабни публични инвестиции, четвърти искат да си допълнят политическата идентичност на електоралния пазар.


Независимо от техните мотиви обаче контурите на съгласието са очертани - трябва да се действа мигновено, всеобхватно и радикално. Най-бърз се оказа ЕС, чийто "зелен пакт" отговаря на всички тези параметри и планира една от най-мащабните трансформации на Стария континент от последните десетилетия. Тя ще засегне цялата европейска икономика и отношения с останалия свят. На практика идното десетилетие в Европа ще мине под тази нова рамка и множеството политики, които скоростно се развиват в нея.


Дали "зелените" тези са неоспорима истина?


Критиките към амбициозното начинание обаче започват да се увеличават, при това доста основателно. Оценката зад фундаменталната трансформация вече се приема за неоспорима истина и все по-често на практика води до затваряне на дискусиите. Доста експерти са на мнение, че целият този фундаментален енергиен и икономически преход не е изчислен адекватно и тепърва ще подхвърля неприятни изненади в най-различни посоки - към държави, правителства, сектори на заетост.


За някои фокусът е прекалено насочен към превенция, а не към вече очертаващи се последствия, свързани с миграция, управление на водни ресурси, урбанистични промени и други. Други критикуват маргинализирането на съществени теми като състояние на земите, жизнена среда и т.н.


"Зеленият пакет" е и потенциално протекционистки, защото предвижда въглероден данък за външните партньори на ЕС, което създава дилеми за претенцията му да бъде глобален лидер в свободната търговия. Надценява се и способността на съюза да форсира промени в поведението на останалите световни играчи с далеч по-голям въглероден отпечатък. Въобще готвената трансформация е прекалено дълбока, за да бъде оставена единствено на вихъра на моментната паника. Съгласие за проблема не означава автоматично съгласие за решението и това ще стане достатъчно очевидно през идните месеци и години.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  "Свидетели сме на точка на пречупване, в реално време. Знаците за "зеленото" съгласие могат да бъдат открити буквално във всички посоки. В Европа обръщането на общественото мнение е впечатляващо. По данни на "Евробарометър" за 93% промяната в климата е сериозен проблем."

  Това показва само, че комунистическата пропаганда е достигнала нови висоти в лъженето и краденето!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Честно казано, много се изненадах от този текст, като се има предвид биографията на автора. Посредствена журналистическа работа. Малко статистика тук, малко клишета там, и хоп - коментар на иначе завършил не знам си колко престижни училища. Изобщо не виждам експертизата.

 4. 4 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 832 Неутрално

  "Свидетели сме на точка на пречупване, в реално време. Знаците за "зеленото" съгласие могат да бъдат открити буквално във всички посоки. В Европа обръщането на общественото мнение е впечатляващо. По данни на "Евробарометър" за 93% промяната в климата е сериозен проблем."Това показва само, че комунистическата пропаганда е достигнала нови висоти в лъженето и краденето!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Абе май комунистите бяха тези които разказаха играта на природата в България. И протестите за чист въздух в Русе бяха част от съпротивата срещу тогавашната система. Та може ли по леко с тия квалификации.

 5. 5 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  " По данни на "Евробарометър" за 93% промяната в климата е сериозен проблем. 84% подкрепят прехода към чиста енергия, дори при намаляване на субсидиите за различни изкопаеми ресурси, а 92% искат намаляване на емисиите с цел "климатична неутралност" към 2050 година. "

  Поредната "стъкмистика" от незнайно как изчислени и добити проценти, която служи за опора на тезата, че затоплизма има почти световна подкрепа и че безропотно трябва да плащаме, дори да знаем че е измама. Необолшевиките се опитват да внушат и това, че няма да има милост към тези които не им подскачат по свирката, ама вече никой не ги отразява. Плашат само гаргите.

 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2318 Весело

  "Оценката зад фундаменталната трансформация вече се приема за неоспорима истина и все по-често на практика води до затваряне на дискусиите."

  Ама другарю зелен комунист - дискусия в истинския смисъл на думата никога не е имало. В един момент черни станции като "Свободна Европа", "Дойче Веле", "ВВС" и т.н. започнаха да публикуват фейк нюз на кило по темата, с обяснението за "простолюдието", че дебатът е приключил и това е Истината и Пътят и Животът. След това всеки опитал се да оспори тези лъжи, целящи единствено експроприация и налагане на Световно правителство и лишаване на нациите от всякакъв суверенитет, бива оплюван, осмиван и лишаван от право да говори. Типични болшевишки практики. Чакаме кога ще има и затвор и лагери за "несъгласни". В момента например всеки, който се противопостави на гретенизма бива нападан на тема "Ама тя е дете - как смееш!". Убеден съм, че авторът е първият, който ще отговори така на всяка критика по неин адрес. Ами да - точно защото е дете няма думата и който я бута напред, е един експлоататор на деца.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2318 Весело

  До коментар [#3] от "Victoria":

  В култа на Затоплизма експертиза трудно се среща. Обикновено това, което прилича на такава, накрая се оказва поредната фалшификация. Като това с "най-високите измерени температури в историята", дето се оказа, че алгоритъмът на затоплистите изключвал данните от всички станции, които не отговаряли на първоначално зададения от тях модел за увеличение...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на gpf38637565
  gpf38637565
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Victoria":В култа на Затоплизма експертиза трудно се среща.
  —цитат от коментар 7 на Тюфлекчия


  Да, само 92 % от учените. Но такива като теб винаги трудно срещат експертизите, понеже не ги интересуват. Интерсуват ги бълнувания за "световни правителства".

 10. 10 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 832 Неутрално

  [quote#9:"gpf38637565"][/quote]

  Ами повечето от "консерваторите" тук не залагат на някакви данни или изследвания, а на вътрешното усещане че нещата не са така както им ги представят. Обикновено това усещане се придобива между 3тата и 4тата ракия докато чакаме мача от ШЛ да започне.

 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2318 Весело

  дъртите пръчове и кози, които изтрещяхте от злоба подир една крехка тийнейджърка.
  —цитат от коментар 8 на gpf38637565


  Ето го и първият от типа, за който говоря в коментар №6. Много жалка картинка...

  Най-забавно ми е, че аз например карам чисто нов хибрид и вероятно "мерки" няма да ме ударят скоро. Обаче повечето завършили хуманитарни специалности, дето се пънат по проблемите на "климата", щото така си избиват комплексите и могат поне за малко да изглеждат "по-умни от масата" в собствените си очи, те какво ще правят със семейните фолксвагени на по 20+ години като им кажат, че вече с такива не може - това не знам... Ама те са "умни и разбират от нАука" - все ще измислят нещо, хахахаха. Примерно протест на жълтите павета да се забранят новите коли, щото всички дето ги карат са против Грета и Бойкикев.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1932 Весело

  Кенийо, Кенийо, майко на Онянго! Семето на свети Хюсеин дава росни зелени израстъци.

 15. 15 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Капанът щракна, когато се прие търговията с т. нар. въглеродни квоти. Една шайка бели якички отвъд Атлантика се нуждаеше от нова ниша за спекулации. Сега тази шайка се нуждае от лесно манипулируеми маси, чиято глупост да работи в техен интерес. Ядро на тези маси станаха лица с хуманитарно университетско образование, превърнали се в пазарни аутсайдери покрай експоненциалното нарастване по света и у нас на университетски курсове без каквато и да е връзка с реалността. Нещастното болно момиче от Швеция се употребява като част от масираната пропаганда за повече и повече безмислени разходи, пркрити зад зелената идея.
  За България това значи бум на цената на тока за битови нужди още тази година /индустриалният вече удари тавана покрай нескопосаната борса/ и безмислени правителствени разходи /със съпътстващите ги кражби/ за удовлетворяване и на Брюксел, и на вътрешните бандитски лобита, свързани с въглищния енергодобив .

 16. 16 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 9 Неутрално

  [quote#8:"gpf38637565"][/quote]

  Драги колега, аз, в качеството си на дърт пръч (мерси!), баща на две прекрасни дъщери и дядо на две още по-прекрасни внучки, съм напълно неспособен да изпитвам злоба към една болна хлапачка. Мъчно ми е за детето, използвано от злонамерени хора за знаме, под чиято сянка те да печелят пари. Някои твърдят, че става дума за много пари. Преди два дни тук дъвкахме това, че Грета става търговска марка! Да, с най-благородна цел, но ние, дъртите пръчове, добре помним докъде стигат благородните цели.

  Още един кусур на дъртите пръчове: още от прогимназията знаем, че Земята се променя, расте и се развива. Така се променя и климатът и така ще бъде докрая! Да бъде ограничено човешкото влияние върху тези промени е възможно и нужно, но пръчовете сме убедени, че това може да се направи и без истерия. Те така!

  без подпис!
 17. 17 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Весело

  [quote#9:"gpf38637565"][/quote]

  Уаууууу, цели 92% "от учените".......
  Ма то 99% "от учените" нищо не разбират от климат ве, патенце новорегистрирано, щото са учени в други области на науката, и мнението им не е по-меродавно от моето......

  Знанието е сила, информацията - власт
 18. 18 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1437 Весело

  Умнокрасивите гьобелсовци се надяват че затоплизма ще е новата 'святост' с която да привлекат критична маса лумпени жадни да 'изчистят земята от лошите' под лицемерната маска на 'борба за по-добър свят'.

  Гретлер югенд обаче е пълна катастрофа особено при източноевропейците със силен имунитет срещу умнокрасивизъм и дори лигавите западни тийнове като им спрат джобните за месец мама и тати и ги пратят да флипват бургери да видят откъде идват леба и руколата им се изпаряват 'зелените' глупости от неосъзнатите глави

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 19. 19 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Весело

  [quote#8:"gpf38637565"][/quote]

  Сефте чувам, че имало нобелови лауреати в сферата на климатологията.
  Споделете имената им, моля, просветете дъртия пръч.
  Нобелови лауреати "за мир" или по литература не приемам за авторитети по темата........

  Знанието е сила, информацията - власт
 20. 20 Профил на gpf38637565
  gpf38637565
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гретлер югенд обаче е пълна катастрофа особено при източноевропейците със силен имунитет срещу умнокрасивизъм
  —цитат от коментар 18 на Saint of Me


  и най-слаб жизнен стандард, както и всякакви други обществено-политически показатели. Случайност?

 21. 21 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2318 Весело

  Ами много просто: ако поредната ти малоумна генерализация, стъкмена само на база злобата, която изпитваш към хората изобщо, но най-вече към интелигентните такива, беше вярна, вероятно така визираните от теб не биха били толкова запалени по мерките за ограничаване на въглеродните емисии.
  —цитат от коментар 13 на gpf38637565


  Ама ти май не разбираш - това, че за теб някой е "интелигентен" не означава нищо. Аз визирам точно такива, които въобще не мислят, че тях една такава политика ще ги удари първи. Просто познавам такива лично. Това е същото, като тия дето гласуват за "глобализъм" и после плачат, че фабриките, в които работят бащите им отиват във Виетнам и им спират джобните.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 22. 22 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 302 Неутрално

  На нищо не сме свидетели, просто е супер доходно и модерно да си зелен, но защо ли нищо реално не правят, решения не предлагат, само пречат и крещят по ивенти.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  една крехка тийнейджърка
  —цитат от коментар 8 на gpf38637565


  А мокри затоплистки сънища имаш ли?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 26. 26 Профил на yde40619288
  yde40619288
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#8:"gpf38637565"][/quote]Обаче, според мен, тоя термин "гретенясване" много повече ви отива на вас - дъртите пръчове и кози, които изтрещяхте от злоба подир една крехка тийнейджърка.

  -------

  Поздравления за точния коментар!!!

 27. 27 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1437 Весело

  До коментар [#20] от "gpf38637565":

  Швейцарският стандарт например тръгва и се дължи на събития доста от времената преди 1971-ва година. Грейт Бритън пък е такава заради развитие преди и по времената при които Тюринг е бил в пандиз заради сексуалната си ориентация.

  По умнокрасивата логика излиза че за да сме богати като Швейцария и значими като Великобритания трябва да забраним на женорята да гласуват и да затваряме левобрежниците в зандана :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 28. 28 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Умнокрасивите гьобелсовци се надяват че затоплизма ще е новата 'святост' с която да привлекат критична маса лумпени жадни да 'изчистят земята от лошите' под лицемерната маска на 'борба за по-добър свят'.Гретлер югенд обаче е пълна катастрофа особено при източноевропейците със силен имунитет срещу умнокрасивизъм и дори лигавите западни тийнове като им спрат джобните за месец мама и тати и ги пратят да флипват бургери да видят откъде идват леба и руколата им се изпаряват 'зелените' глупости от неосъзнатите глави
  —цитат от коментар 18 на Saint of Me


  Гьобелсовците много обичат да наричат другите гьобелсовци. Защото нямат никакви научни аргументи срещу техните тези. Само усещания и обвинения срещу световната конспирация, рептилиите и Сорос.

 29. 29 Профил на yde40619288
  yde40619288
  Рейтинг: 8 Весело

  Другари застудисти, какво ще прави любимата ви Русия? На кого ще си продава въглеводородите? Злата Грета ще съсипе вашия Вожд любим май?

 30. 30 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1437 Весело

  До коментар [#28] от "Nick F":

  Много е забавна умнокрасивата вяра че 'притежават' науката. Всъщност по нищо не се различава от вярата на членовете на идил че притежават правата вяра

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 31. 31 Профил на gpf38637565
  gpf38637565
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "gpf38637565":Швейцарският стандарт например тръгва и се дължи на събития доста от времената преди 1971-ва година. Грейт Бритън пък е такава заради развитие преди и по времената при които Тюринг е бил в пандиз заради сексуалната си ориентация.По умнокрасивата логика излиза че за да сме богати като Швейцария и значими като Великобритания трябва да забраним на женорята да гласуват и да затваряме левобрежниците в зандана :)
  —цитат от коментар 27 на Saint of Me


  Нищо подобно. Но ти като се опитваш да тълкуваш "умнокрасивата" логика е такъв петокласнически дизастър, че не мисля, че нещо може да помогне на бетонната ти глава, затва ...плувай там просто.

 32. 32 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#28] от "Nick F":Много е забавна умнокрасивата вяра че 'притежават' науката. Всъщност по нищо не се различава от вярата на членовете на идил че притежават правата вяра
  —цитат от коментар 30 на Saint of Me


  Това е много интересна теория. По какво един зелот на консервативно патреотарската права вяра съди че някой претендира да притежава науката. Пак ли го усещаш вътрешно или си получил откровение с свише а.к.а. някоя статия в консерваторъ ?

 33. 33 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Кенийо, Кенийо, майко на Онянго! Семето на свети Хюсеин дава росни зелени израстъци.
  —цитат от коментар 14 на Lemmy


  Интересно ми е авторът на тази "зелена " апологетика , как се е придвижвал , обикаляйки толкова мното престижни насалени места по света , получавайки своето "елитно " образование ?????ПЕША , С ПЛУВАНЕ , С ЖИВОТИНСКА ТЯГА , С ПЛАТНОХОДКИ ????

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на gpf38637565
  gpf38637565
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Умнокрасивите гьобелсовци се надяват че затоплизма ще е новата 'святост' с която да привлекат критична маса лумпени жадни да 'изчистят земята от лошите' под лицемерната маска на 'борба за по-добър свят'.
  —цитат от коментар 18 на Saint of Me


  А между другото, само да вметна нещо: не само се надяват "умнокрасивите гьобелсци", ами е и факт. И колкото и да ви се иска изостаналостта на източноевропейците да продължава прокарването на самоцелния пещерен консервативизъм, даже и по нашите ширини е факт, и хората са все по-екологично активни. Защото любовта към природата, към земята, е почти универсална. Затова и най-много се зъбите на Гретето, все едно е злодей номер 1, и измисляте най-гнусна пропаганда по неин адрес. Но ... мисля, че е твърде, твърде късно. За вас.

 36. 36 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Като Грета няма втора
  тъй могъща на света
  Тя е нашата опора
  тя е наща висота

  коментар на иначе завършил не знам си колко престижни училища. Изобщо не виждам експертизата.
  —цитат от коментар 3 на Victoria


  Има експертиза по научен затоплизъм. То секи може да си пише какво му душа сака - тука пък един написал друго
  https://trud.bg/климатичните-вещици/

 37. 37 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  [quote#13:"gpf38637565"][/quote]

  Блеещите фенове на социализма са по дефиниция бедни и по дефиниция искат парите на другите.
  Техният живот се движи от максимите:
  "Дайте да дадем!"
  "Кой ще ми даде пари!?"

  Не виждам генерализация или злоба тука.
  Просто логика и факти!
  И история!

 38. 38 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1146 Весело

  До коментар [#28] от "Nick F":Много е забавна умнокрасивата вяра че 'притежават' науката. Всъщност по нищо не се различава от вярата на членовете на идил че притежават правата вяра
  —цитат от коментар 30 на Saint of Me


  А самоотвержената вяра на в затоплистите в "крехката тийнейджърка", май е аналог на вярата на идилците в четиридесетте девици.

 39. 39 Профил на gpf38637565
  gpf38637565
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#13:"gpf38637565"]
  —цитат от коментар 37 на Тангра
  Блеещите фенове на социализма са по дефиниция бедни и по дефиниция искат парите на другите.[/quote]

  Да, да, а ти си свръхбогаташ, знаем 👍💩💩

 40. 40 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Абе като свърши водата в България, друга песен ще запеят тези, които отричат, че човешката дейност е причина за глобалното затопляне...
  Само да ви напомня, че тази година сняг в България не валя и моля ви се, да не бъркате пистите с изкуствен сняг и 10 см на 2000м височина със снежна покривка.

 41. 41 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  [quote#20:"gpf38637565"][/quote]

  Паразитите налазват охраненото.
  Западна Европа и Северна Америка през 20 век строи здраво, с ръцете на белия човек.
  Тогава нямаше паплач зелени, либерасти и всякакви други.

  Хипитата си бяха, където им е мястото, на джулая морнинг, с по една препаска!

  Абсурдно, ПАТОЛОГИЧНО е, да се приписват на зелените и нео-социалистите, заслугите на икономиката на Запада. Който и която са съществували доста преди гретето. Което не е произвело и 1 кламер. Ей така, да се запише с нещо.
  Съмнява ме, че и 1 дърво е посадила. А ѝ се пада точно в рекламната ниша.

 42. 42 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  [quote#39:"gpf38637565"][/quote]

  Аз че съм богат, богат съм.
  Но не това е ключовото!
  Ключовото е, че не искам парите на другите, нито им давам наклон какво да правят под общ знаменател.
  Това е арогантност и агресия!

 43. 43 Профил на gpf38637565
  gpf38637565
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз че съм богат, богат съм
  —цитат от коментар 42 на Тангра


  Личи ти, личи ти. Богаташите все по форуми пишат...

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Като Грета няма вторатъй могъща на светаТя е нашата опоратя е наща висота
  —цитат от коментар 36 на dosetliv


  Глобалисти, затоплисти, гретенииисти,
  сме в един и същи строй, сме в един и същи строй,
  винаги във труд и в бой !
  Трудно се хващаме на затоплистката пропаганда щото още ни бодат ушите тези бодри песни!
  https://www.youtube.com/watch?v=VHEmOvDfQZg

 46. 46 Профил на gpf38637565
  gpf38637565
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#43:"gpf38637565"]
  —цитат от коментар 44 на Тангра
  Както забелязваш (или може би не) в темата пишат 2 типа хора.Платени, като тебе. Които не могат да вържат 2 думи в мисъл.И безплатни, които го правят за кеф.Очевидно за тебе е непонятно 2то.Не би ти хрумнало, че някой може да пише просто за кеф.[/quote]

  И .... що така реши? Какво общо има това, че някой може да пише за кеф, с това, че си мечтаеш, че си богат?

 47. 47 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1437 Весело

  До коментар [#35] от "gpf38637565":

  Слагай малко по-малко запетаи и многоточия и не бацай чак толкова накъсани изречения за да не личи как буквално се давиш от безсилен бяс :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 48. 48 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  Няма лошо IQ-то да се премести от изобретяване на фейсбуци, тиктоци и ненужни 5жита към зелени технологии.

 49. 49 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1437 Весело

  До коментар [#32] от "Nick F":

  Да започнем с това че за разлика от теб аз съм с доста либерален мироглед :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 50. 50 Профил на gpf38637565
  gpf38637565
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "gpf38637565":Слагай малко по-малко запетаи и многоточия и не бацай чак толкова накъсани изречения за да не личи как буквално се давиш от безсилен бяс :)
  —цитат от коментар 47 на Saint of Me


  Съжалявам, че изказът ми е много над нивото ти.

  Всъщност, излъгах. Не съжалявам.

 51. 51 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Весело

  Поредният кьорфишек. Никого не успяха да излъжат, че има религиозно съгласие.

  Еретик
 52. 52 Профил на gpf38637565
  gpf38637565
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "Nick F":Да започнем с това че за разлика от теб аз съм с доста либерален мироглед :)
  —цитат от коментар 49 на Saint of Me


  Това, че приказваш глупости свободно, не значи, че имаш либерален мироглед.

 53. 53 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  Първо Грета не е дете вече щото е на 17. И второ е болна, има синдром на Аспергер което си е психично отклонение от аутуистичния спектър. Който синдром обяснява маниакалната и обцесия по една конкретна тема.

 54. 54 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#48] от "karatista":

  Айде няма нужда няколко маникални индивида да определеят къде да се премества АиКюто и кой какво да изобретява.

 55. 55 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#32] от "Nick F":Да започнем с това че за разлика от теб аз съм с доста либерален мироглед :)
  —цитат от коментар 49 на Saint of Me


  Хубаво е да дефинираш какво имаш в предвид под либерален, защото имам чувството че говорим за две различни неща.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1437 Весело

  До коментар [#55] от "Nick F":

  Когато ме 'класифицира' като 'зелот на консервативно патреотарската права вяра и консерваторъ' дефиниции не ти трябваха, само вътрешно усещане и челичена вяра в умнокрасивото 'превъзходство' :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 58. 58 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#54] от "m17":

  То само си се премества айкюто, това че не си забелязал е друга тема. Жокер - Тесла. Това вече си е истински бизнес, въпреки че са му малко грозни колите

 59. 59 Профил на gpf38637565
  gpf38637565
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "Nick F":Когато ме 'класифицира' като 'зелот на консервативно патреотарската права вяра и консерваторъ' дефиниции не ти трябваха, само вътрешно усещане и челичена вяра в умнокрасивото 'превъзходство' :)
  —цитат от коментар 57 на Saint of Me


  Да, Айщайн, щото в единия случай говореше ТОЙ, а в другия ТИ. На него не му трябват дефиниции, за да си обясни какво иска да каже самия той.

  Направо е нелепо, че не можеш да видиш разликата в толкова елементарни положения.

 60. 60 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Кой каза "Грета"? - бау, бау бау...
  Свиквайте. Не сте богопомазан вид на планетета. Ще се съобразявате.

 61. 61 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#55] от "Nick F":Когато ме 'класифицира' като 'зелот на консервативно патреотарската права вяра и консерваторъ' дефиниции не ти трябваха, само вътрешно усещане и челичена вяра в умнокрасивото 'превъзходство' :)
  —цитат от коментар 57 на Saint of Me


  Имам доста впечатления от тезите които застъпваш във форума на Дневник и няма нищо либерално в тях. Виж ако убежденията са ти либерални а ти пишеш това заради задължения тогава се извинявам.

 62. 62 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2318 Весело

  Имам доста впечатления от тезите които застъпваш във форума на Дневник и няма нищо либерално в тях. Виж ако убежденията са ти либерални а ти пишеш това заради задължения тогава се извинявам.
  —цитат от коментар 61 на Nick F


  Това че бъркаш "либерален" и "левичарски", понеже освен Дневник и Гардиън друго май не четеш е твой проблем. Всъщност затоплизмът и лютите закани на Гретето са точно обратното на "либерализъм". То и Северна Корея се самоназовава "демократична"...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 63. 63 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#10] от "Nick F":

  Данните са ясни - поради по-високата концентрация на СО2, планетата значително се е раззеленила в последните 30 години, с около 25% нарастване на биомасата и площа. Изследването е на НАСА. Глобалната средногодишна температура за 150 години е нарастнала с 0.78 °С. При положение, че дори един никому неизвестен вулкан като Пинатубо, предизвиква понижение на глобалната температура с 0.5 °С, буди удивление как е възможна прогнозата на учЕните затоплисти за повишаване на глобалната температура с 1 градус след 100 години. 😁😁 Климатични модели казват... Те на времето още не могат да направят точни модели, тръгнали модели на климата след 100 години да съставят. 😁 Със същата увереност и успех, могат да го прогнозират климата и с шамани, с гадаене на кафе, карти Таро или хвърляне на кости. Още повече, че след 100 години, никой няма да им търси сметка, че са излъгали. Междувременно трилиони долари ще бъдат иззети от населението и ще преминат в ръцете на зелените болшевики. Найс, а? 😂

 64. 64 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#9] от "gpf38637565":

  предимно социолози, културолози, икономисти и психолози ЛОЛ

 65. 65 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1437 Весело

  До коментар [#62] от "Тюфлекчия":

  Умнокрасивците си мислеха че са му хванали цаката - турят тениска I effin love science или съответната табела на входа на непеото спонсорирано от ДОБРИТЕ олигарси и вече са капацитети и морални съдници от последна инстанция по темата, кой да им каже че това бачкаше когато имаха едностранен контрол върху потока на информацията а сега са пълно посмешище :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 66. 66 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Корицата на най-новия брой на авторитетното немско списание Цицеро:

  Принципът Грета: Как политиката става все по-инфантилна

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 67. 67 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  До коментар [#10] от "Nick F":Данните са ясни - поради по-високата концентрация на СО2, планетата значително се е раззеленила в последните 30 години, с около 25% нарастване на биомасата и площа. Изследването е на НАСА. Глобалната средногодишна температура за 150 години е нарастнала с 0.78 °С. При положение, че дори един никому неизвестен вулкан като Пинатубо, предизвиква понижение на глобалната температура с 0.5 °С, буди удивление как е възможна прогнозата на учЕните затоплисти за повишаване на глобалната температура с 1 градус след 100 години. 😁😁 Климатични модели казват... Те на времето още не могат да направят точни модели, тръгнали модели на климата след 100 години да съставят. 😁 Със същата увереност и успех, могат да го прогнозират климата и с шамани, с гадаене на кафе, карти Таро или хвърляне на кости. Още повече, че след 100 години, никой няма да им търси сметка, че са излъгали. Междувременно трилиони долари ще бъдат иззети от населението и ще преминат в ръцете на зелените болшевики. Найс, а? 😂
  —цитат от коментар 63 на Котаракът на Шрьодингер


  Преди да сложат юздите на медиите четох във Велт, че на моделиерите бил даден 15 годишен срок да си докажат моделите. Хокеен стик и пр. От изтекли имейли личеше паниката им, че няма и помен от стик. Накрая решиха да удължат срока на 30 години. Обаче любителите на трилиони решиха да не чакат толкова.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 68. 68 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  И изобщо не ви ли прави впечатление, че в новините за климата вече няма никакъв климат, а само политика и -- най-старият и сигурен журналистически трик -- промоция на отделни лица?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 69. 69 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 602 Весело

  Докато българският еснафски манталитет се бори "със" затоплистите, някои си изкараха годишния доход като си купиха акции на Тесла... :-)))

  Ама вие си карайте 15 годишните Пасати и продуханите Бе енвета...

 70. 70 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Всичко е за едни пари, много, много бюджетни пари и в чий частни ръце да бъдат предоставени.

  мурзилка
 71. 71 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 602 Весело

  До коментар [#67] от "Един вампир броди из Европа":

  Това раззеленяване къде се е получило? В Сахара??? Или в пустинята Гоби?

 72. 72 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 602 Весело

  До коментар [#10] от "Nick F":

  Много точно казано! Поздравления!

 73. 73 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Междувременно трилиони долари ще бъдат иззети от населението и ще преминат в ръцете на зелените болшевики. Найс, а? 😂
  —цитат от коментар 63 на Котаракът на Шрьодингер


  Точно. Зелените лумпени (по-скоро фанатичните им последователи) слагат в кюпа всичко. Факт е, че хората осират планетата с бързи темпове и нещо спешно трябва да се направи. Но зеленият фашизъм ми идва малко в повече. В Китай, и Индия текат реку от боклуци(буквално), горите по Амазонка се секат като за световно, 3/4 от света не му пука за климата, но много, ама много важно да се вмени вина на европейците и да бъдат накарани да плащат и да изкупуват грешките на останалия свят. Зелени данъци, доста по-скъп бензин, висоци цени на самолетни билети, всякакви спираяки пред бизнеса... - защото така трябва. А боклуците изхвърляни от в останалите части на света се трупат и зелените кратуни много удобно гледат на другата страна.
  Зелени, май ас.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 74. 74 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#67] от "Един вампир броди из Европа":Това раззеленяване къде се е получило? В Сахара??? Или в пустинята Гоби?
  —цитат от коментар 71 на peaspiring


  https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Zemiata-stana-po-zelena-zaradi-povishenite-niva-na-vagleroden-dioksid_44834.html?allr=&order=DESC

  Изследването в Нейчър:
  https://www.nature.com/articles/nclimate3004

  Земята стана по-зелена заради повишените нива на въглероден диоксид в атмосферата

  Излишният въглероден диоксид в атмосферата направи нашата планета по-зелена, при това растителността се е увеличила с площ, два пъти територията на Съединените щати между 1982 г. ​​и 2009 г., показва ново проучване на НАСА.

  Навсякъде по света, области, които някога са били сковани от лед, безплодни или пустини, сега са покрити със зелена листна маса.

  Анализирайки огромен масив данни, събрани от американски спътници за последните 33 години, учените установили: от 25% до 50% от покритите с растителност земи съществено са увеличили площта си - растенията са станали повече и по-буйни.
  ===========
  Тоест, срещу един трилион евро, ние ще провеждаме зелена политика, която да спре раззеленяването на планетата 😂😂, понеже вместо на фактите и очите си, трябва да вярваме на Гретето и зелените мошеници. Следващият етап на зеленото светло бъдеще може да бъде да ни убедят, че изсичането на цялата растителност на планетата срещу няколко трилиона долара, ще доведе до намаляване на парниковия ефект, понеже точно изпаренията от растенията и получените водни пари са отговорни за 70-80% от парниковия ефект. 😂😂 75. 75 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 832 Неутрално

  [/quote]

  Те и други неща казват, но удобно ги пропускаш

  [quote:"цитираната статия"]Навсякъде по света, области, които някога са били сковани от лед, безплодни или пустини, сега са покрити със зелена листна маса. Това може да звучи прекрасно, но тези промени могат да имат дългосрочни непредвидими последици,
  —цитат от коментар 74 на Котаракът на Шрьодингер

 76. 76 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  "Доста експерти са на мнение, че целият този фундаментален енергиен и икономически преход не е изчислен адекватно и тепърва ще подхвърля неприятни изненади в най-различни посоки - към държави, правителства, сектори на заетост."
  *
  Взеха да се усещат за многото негативни последици от т.нар. "зелени" политики. Европа ще се прецака с новите ограничения, ще си унищожи индустрията и селското стопанство, докато другите континенти ще продължат както досега и ефект от всичките лишения няма да има.
  Питам се европейските лидери толкова ли са глупави за да го позволят или им е все тая, след като тях няма пряко да ги засегне?

 77. 77 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  [quote#4:"Nick F"][/quote]

  Ама те комунистите продължават да съсипват природата чрез гретенизма! Светът върви към ледников период, те се борят със затопляне!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 78. 78 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Това се нарича в момента зелен комунизъм. Разни келеши се постват във фейлбук и инстаграма. Само да ги питам тия телефони с които постват дали са еко или колко въглероден диоксид са натоварили на планетата за да се сдобият с тях.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 79. 79 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това се нарича в момента зелен комунизъм. Разни келеши се постват във фейлбук и инстаграма. Само да ги питам тия телефони с които постват дали са еко или колко въглероден диоксид са натоварили на планетата за да се сдобият с тях.
  —цитат от коментар 78 на CIA Germany


  Забравяш базовите станции, оптичните връзки, кабели, комутатори и друга апаратура между станциите, излишният космически боклук във вид на много повече сателити отколкото са нужни реално. Всичко това са замърсявания, които "зелените" охотно ползуват.

  мурзилка
 80. 80 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А термоядрения синтез? Той би решил екопроблемите веднъж за винаги, но НЯКОЙ няма интерес такива устройства да навлязат масово в практиката.

 81. 81 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 738 Любопитно

  Поредната генерализация в плиткия мозък на тесногръдото човече
  —цитат от коментар 24 на gpf38637565


  Прави ми впечатление, че доста използваш думата "тесногръд". Не мислиш ли, че тя приляга и на теб, с оглед на фанатичната ти увереност в собствената правота?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 82. 82 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 602 Весело

  До коментар [#74] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Ти май не си прочел статията до края :-)))))

 83. 83 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Експертиза не е и нужна,защото Гретето и така не чете нищо! Тя е като баба Ванга-просто феномен без капка образование....

 84. 84 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#9] от "gpf38637565":

  лъжеш като циганин! откъде взе тези 92%?

 85. 85 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#9] от "gpf38637565":лъжеш като циганин! откъде взе тези 92%?
  —цитат от коментар 84 на асен георгиев


  Ееее, ти пък! 92% от кръстилите се "учени" в техния офис! Само, че третият им "учен" не е съвсем съгласен, иначе щяха да са 100%!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 86. 86 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Нещо не вдъхват доверие протестърчетата. Изглеждат като употребили и по продължителните им усмивки си личи, че са отишли малко да се полигавят, а после да се прибират (вкъщи). Силно се надавям нищо да не зависи от такива, че катастрофата би могла да стане за отрицателно време. След време ще поулегнат, но дано не нанесат щети с детския си акъл и инфатилизъм.

 87. 87 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Обективен и балансиран анализ, браво!

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1027 Весело

  Обективен и балансиран анализ, браво!
  —цитат от коментар 87 на doxen


  АНАЛИЗ? Верно?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK