Нали всичко с колекцията на Божков беше легално и прекрасно?

Не мога да разбера защо там се влиза и се пипа по какъв начин – защото е богат и защото не могат да му вземат парите, които отдавна са в чужбина?

© Юлия Лазарова

Не мога да разбера защо там се влиза и се пипа по какъв начин – защото е богат и защото не могат да му вземат парите, които отдавна са в чужбина?Проф. Велислав Минеков, скулптор и преподавател в Художествената академия, коментира по БНР казуса с колекцията на Васил Божков, която юридически се води на фондация "Тракия". Прокуратурата започна да описва ценните антични предмети с намерение да ги изземе и пренесе в Националния исторически музей.


Има нещо, което не разбирам. Срещу г-н Божков има седем обвинения, но те нямат нищо общо с неговата колекция. Не мога да разбера защо там се влиза и се пипа по такъв начин - защото е богат и защото не могат да му вземат парите, които отдавна са в чужбина?


Какъв е този странен акт? Колекцията му беше призната от държавата през няколко правителства.
За съжаление Законът за културното наследство беше променян за удобство на подобен тип колекционери. Доказването на произхода на колекцията беше отхвърлено, достатъчно е да си притежавал антиките пет години. Когато ги регистрираш, вече можеш да искаш да създадеш и музей, да ги продаваш, да ги разменяш.


От гледна точка на всичко случило се през годините това е напълно легална колекция. За което съжалявам, тъй като


наистина трябва да се търси откъде са тези предмети. Обаче никой не посмя да зададе въпрос.


Но това не е единствената подобна колекция в България. Доколкото знам, регистрирани на видни колекционери подобни съкровища са не повече от пет или шест. Те всичките са съставени по един и същ начин. Колекцията на Божков е единствената с придобивки от тържищата по света, от аукциони и това е абсолютно различно от всички други величави колекции, друг никой не си позволява подобно нещо. Там цените са страхотни и никой не би похарчил - много по-лесно е да прибереш нещо, което са ти го донесли иманярите, отколкото да участваш в търг на "Сотбис" и "Кристис".


Интересува ме това, което е от нашите земи, тъй като там е безобразието. Това е кражба от нас самите. Това е унищожената ни история. Това са варварски актове, в които, за да се стигне до предмет, се унищожават слоеве от историята. Унищожава се стъкло, унищожава се керамика, важното е да се стигне до някакъв вид метал. И това продължава и до ден-днешен.


Аз съм говорил много срещу иманярството, но тук няма спасение,


трябва да се приложат някои закони от Европа. По някакъв начин да се направи така, че иманярите да могат да ровят не там, където има археологически резервати, не там, където зоните са защитени със закон, а на места, където никой не може да предположи, че има нещо скрито. Нека да обикалят нивите, нека да обикалят баирите, но не в старите ни крепости, не в места, където е ясно, че има находки. Това би трябвало да бъде забранено.


Със срам ще си призная, че през 2003 г., когато бях парламентарен съветник по създаването на Закона за културното наследство, с очите си видях, че най-важното в него е движимото културно наследство и че


целият закон се движи в интерес на богатите български колекционери.


Тогава напуснах, след това един ден се появи като министър г-н Петър Стоянович, аз отидох при него, обясних му, че законът е опасен, че е несъвършен. Той направи комисия, бях включен още веднъж, но правителството се задържа твърде кратко и оттогава нищо.


Когато има такива съкровища, държавата трябав да направи възможно да се заделят средства и да ги откупи. Вместо да бъдат предлагани на всякакъв вид айдуци или да бъдат изнасяни. Това съществува навсякъде, защо не се прави и тук? Нека законът да забранява износа, но да поощрява изкупуването на тези предмети, когато са намерени на място, което не е археологически разкопки.


На г-н Божков официално му беше разрешено да прави колекция.


Дайте да изброим имената, които присъстваха на изложбата му в Москва. Аз по случайност пътувах тогава през Москва и там се видях с делегацията, поканена от г-н Божков да присъства на откриването, не можете да си представите за какви важни хора става дума, даже е смущаващо. Тази група от важни лица присъстваше и на изложбата му в Националния исторически музей. Изобщо всичко беше толкова легално, толкова прекрасно...


Искате ли да попитате граничните власти кои са хората, които са се ползвали със заслугата да се повозят на самолета на г-н Божков?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3469 Неутрално

  Добро утро (буквално и преносно)!

  Васил Божков беше отгледан от властта олигарх, за чието удобство се грижеха всички правителства от последните 20 години.

  Закони и правилници за прилагането им бяха прекроявани нееднократно от безпринципни мошеници с най-високи държавни постове и заплати, за да му угодят на желанията и капризите.

  Защото Божков беше ГОСПОДАРЯТ, а те - СЛУГИТЕ.

  И се подхилваха мазно в сянката му, и облизваха с угодническо мъркане спуснатите им трохи.

  Докато се появи по-силният господар, по-гладният, по-безскрупулният.

  И тогава СЕ СЕТИХА, че Божков имал неплатени данъци. И то не 50-100 лева, не 5-10 хиляди, а ... 500 МИЛИОНА.

  Ей тъй на, внезапно им светна.

  И понеже не могат да пипнат и стотинка от парите му, се нахвърлиха като клошари на контейнер върху антиките.

  УЗАКОНЕНИ ОТ ТЯХ.

  Срам.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 797 Неутрално

  "Искате ли да попитате граничните власти кои са хората, които са се ползвали със заслугата да се повозят на самолета на г-н Божков?"

  Искаме! И те ще ни кажат точно толкова колкото ни каза и ти!

 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  узаконено е , но има да дава на държавата ,ще се приеме закон за конфискацията на всички имущества и като бизнесмен и като физическо лице и ще му ги конфискуват ,а той да върви да събира артефаги и да не си плаща данъците например в ДУБАЙ , да пробва там ,нали е много кадърен човек и може ,какво лошо има .

 4. 4 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко беше прекрасно, законно и почтено за онзи исторически момент. Днешния исторически момент изисква някои поправки във виждането за законността на тази колекция. В днешния исторически момент вече съществува сила, действаща подобно на гравитацията върху това съкровище и то се премества в пространството. Къде ще се премести? Имам едно име предвид, ама я да си затрая.

  без подпис!
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3469 Неутрално

  До коментар [#4] от "Лопе де Вега":

  “Къде ще се премести?”

  На гелосаните Домусчийчета и шармантните им съпруги много ще им отива да си пият следобедните коктейли от тракийски ритони.

  А Божков може да получи статус на permanent resident в Емиратите и Гешев да пие една студена вода.

  Ако ще от ритон, ако ще - направо от чучура.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1577 Весело

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Всичките ни олигарси са така: прелъстени и изоставени. За някои предстои изоставянето, за други предстои прелъстяването.

 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  КПКОНПИ да действа...и съда... и ще си проличи кой стои зад мероприятието...

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Не може и дума да става за сравнение между Божков и Борисов!

  Борисов е комунист и русофил. Божков никога не се е интересувал или участвал в политиката.

  Борисов днес е собственик на държавата. Божков никога не е излизал извън своите частни интереси.

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3469 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  “Борисов днес е собственик на държавата.”

  Управител, не собственик.

  При това временно изпълняващ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  Глупости на големи търкалета....ако знаеш колко депутати са негови хора...

 11. 11 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1577 Весело

  До коментар [#3] от "edin drug":

  Божков ще се оправи в Дубай, не го мисли. Кажи слугите му тук, държавни и общински, да вървят ли те някъде, или да си останат на важните постове и да продължат да служат на друг олигарх. Или си мислиш, че ще им се променят манталитетите и апетитите и ще станат съвестни държавни служители и ръководители?

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":“Борисов днес е собственик на държавата.”Управител, не собственик.При това временно изпълняващ.
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  На хартия е управител,но на практика е собственик. Той и Тодор Живков по закон беше слуга на народа,но реално притежаваше държавата.
  Собствеността е изключително спекулативно и обширно понятие...

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Между другото,към признаците по които разпознавам скритите комунисти прибавих още един - този,който плюе по Божков е комунист.

 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1577 Весело

  До коментар [#10] от "Велков":

  Колко? Кажи, ако знаеш! От кои парламентарни групи по колко (приблизително)? Или кажи някои по-известни имена поне!

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  Ми законна е колекцията на Божков. Както бяха законни картините в КТБ. Но ги събраха за обезпечение на други шашми, меко казано. :)

 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Между другото,към признаците по които разпознавам скритите комунисти прибавих още един - този,който плюе по Божков е комунист.
  —цитат от коментар 13 на deaf


  А останалите са мошеници...бандити....

 17. 17 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Весело

  "Нали всичко с колекцията на Божков беше легално и прекрасно?"

  Не само това! Легално и прекрасно беше всичко, свързано със съветниците на Първанов, с "Техноимпекс", с "Каолин", с Маргините, с Галевите, с Ковачки, с Моника и Станишев, с Бисеров и други от миналото. Сега по същия начин всичко е чисто и прекрасно с Радев, Панов, Иванчева, Йончева, Баневи и други свежи "жертви" на прокуратурата.
  Не така обаче стоят нещата с тези, които по един или друг начин са свързани с ГЕРБ- те всички се оказаха единствените, при които нищо не е чисто и нищо не е прекрасно. За което и си платиха с постове, длъжности, обществен авторитет, а някои очевидно ще платят и със свободата си.
  Хак да им е, след като не са от правилната страна, за да се окажат под мощната закрила на българската Темида- майка Тереза за горките незаслужено обидени, невинни жертви на прокурорски произвол. А отгоре на всичко имат и наглостта да признаят вината си и да поемат отговорност за нея.
  Хак да им е!

 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fiji":

  Това е скъпа информация...
  А иначе ... порови в масивите кой какво е ръчкал в закона касаещ хазарта и кои парламентарни групи как са гласували.. Чу се нещо за Кадиев, Цонев.... за вежди въобще нещо даа споменавам ли?

 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1577 Весело

  До коментар [#13] от "deaf":

  Плюят винаги след като този, пред когото са раболепничили, падне.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#15] от "plebs":

  А ти тончо знаеш ли кой е юридическия собственик?
  Чувал ли си за картините на Марковски в трезора на КТБ, които ЛИПСВАТ !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  Моят безплатен съвет към властите е да оставят колекцията на отговорно пазене на мястото ѝ и да назначат Пазител и охрана, които да плаща .
  Макар да беше назначена и КХ, която трябваше да пази и охранява интересите на обществото !!!
  Както и стотици други комисии, агенции, служби и прочие.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Весело

  РМД птиватизаторите рано или късно ще повърнат всичко:) Това е положението. А като чета колко РМД-а има Божков Банев ми изглежда като хамсия пред акула:)

 23. 23 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  РМД птиватизаторите рано или късно ще повърнат всичко:) Това е положението. А като чета колко РМД-а има Божков Банев ми изглежда като хамсия пред акула:)
  —цитат от коментар 22 на Да вярваме на истината


  Ти с тия РМД-та ще стигнеш до Костов...недей така...

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  Само да попитам ПЛАХО какво всъщност описват в момента като всички артефакти са вече надлежно декларирани както ПРИЗНА Министерство на културата и данните би тябвало да са публични ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Май нещо не разбираш. Голямото престъпление е от иманярите дето са мъкнали и копали тези неща. Ценното за науката е къде и как се намират тези артефакти. А в момента къде, как и на кого да все тая.

 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#23] от "Велков":

  Естествено. Няма как Костов да е разписвал всичките 5120 сделки и да е невинен или незапознат.
  Ами именно затова обществото го осъди на мълчание.
  Въобще РМД-о си беше грабеж.

 27. 27 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#23] от "Велков":

  Естествено. Няма как Костов да е разписвал всичките 5120 сделки и да е невинен или незапознат.
  Ами именно затова обществото го осъди на мълчание.
  Въобще РМД-о си беше грабеж.

 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Така нареченият професор Минеков, като е "толкова голям мъж" защо не зададе същите въпроси за така нареченият "професор" Божидар Димитров приживе....или там беше "по-различно"
  Хайде в ляво!!!

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#25] от "Да вярваме на истината":

  Като ги конфискуват незаконно ще разберат ли ?
  И защо мислиш, че някъде ги няма тези сведения. Имаш ли представа какви специалисти са работили по събирането на тази колекция ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#28] от "selqnin":

  Защото Созополския лъв беше доверен министър и ментор на бойко .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Едно време, през ерата на социализма, за един университетски преподавател се говореше, че бил готов да лази 25 метра за 5 подхвърлени долари. Политиците, а и всички държавни служители от правораздавателната система, армията и полицията на съвременна България се продаваха и продължават да се продават за мизерни и не дотам суми. А мафиозите не са като комунистите. Те плащат и се стремят да легализират всичките си бизнеси. Всичко да е легално, по закон! Първият закон, който премахнаха "демократите", беше законът, който предвиждаше затвор от 3 до 10 години за длъжностно лице, което отпусне необезпечен кредит; последва ерата на кредитните милионери, масовите фалити на банките, хиперинфлацията; масовото обедняване на българите; масовото разпространение на наркотиците; бумът на агенциите за отпускане на бързи, необезпечени кредити; откриването на стотици, хиляди казина и...и... непознатата в световната история демографска криза! Ако имахме закон за частния фалит, ЧСИ щяха да останат с пръст в уста, нямаше да се отпускат необезпечени кредити и ... и .. ! Трябваше да се следва философията на конвергенцията на Уолт Ростоу за преливането на социализма в капитализъм, а не анархията създадена от комунистическия водач, ченгето Горбачов!

 32. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Неутрално

  Доколкото разбрах, над две хиляди предмета от колекцията не са описани и не са таксувани, а само около двеста и нещо - тези, които бяха по изложби.
  Научният момент е, да се разбере от къде са находките, в кой древен град или гробница са изкопани, а не - каква е естетическата им стойност.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 33 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#30] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "За мъртвите или добро или........

 34. 34 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 470 Неутрално

  хайде още един социалист иска да му плащам данъци, че да може да си пазарува с държавни пари антики. Какво като са частни? Никой колекционер не прави такава колекция за да си я държи в хола, пак отиват накрая в музеите. Божков да припомня купи телефонната палата за да ги изложи и в момента се проектираше музей, който щеше да е три пъти по-як от държавната мизерна дупка НИМ. В никакъв случай не защитавам Божков по принцип - ясно е че в бизнесите си е нарушавал стотици пъти законите и трябва да бъде съден за това, говоря конкретно за частното колекционерство

 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#31] от "bobhunter":

  ++++++

  Любовта ще спаси света!!!
 36. 36 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Е , нали 30 години управляващи си правят законодателство да ги обслужва …...или не е вярно , а тъй като е точно така , какво има незаконно при Васил Божков В СЛУЧАЯ ? Но , в тази " афера " очевидни има чужда ръка и Божков ще се окаже първопричината за продължаващи подобни изпълнения и като " борба срещу корупцията " , което направо е смешно ! След като са започнали , да направят както казва г-жа Мустафа - " Щом имаме доказателства казваме кой...." , тук , след " инструктажа " се постъпва меко казано на ръба на закона или да не се спестява , некадърно поради невъзможност нещо да покажеш смислено.....Впечатлението което оставя този борец срещу корупцията и... ( г.п.) е на " заговор с далеч по-големи цели ".....какви , може да се досещат вече някои !

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#33] от "selqnin":

  Само факти . Нищо лично. А и кой казва че е лошо ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#34] от "Батков-вън":

  Някои от нещата бяха изложени още преди години в НИМ редом до тракийските съкровища в нарочна за целта зала. Хиляди чакаха на опашката. Венецът е уникален.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 618 Любопитно

  Аз не бих казал, че за Бошков са се грижели всички в държавата. Ще ви дам един пример - Божков придоби ЦСКА с една цел - да придобие и стадиона на клуба, който бе държавна собственост. Прави всякакви опити, но стадиона не му го дадоха. А сега май го дадоха на Гриша Ганчев (не следя какво става в ЦСКА, може и да греша).
  Та ако законите все за Божков са правени, как така не му дадоха стадион "Народна армия". Май излиза че Гриша Ганчев е къде-къде повече от Божков в това отношение.

 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Весело

  До коментар [#39] от "blagoj":

  Не му го дадоха болните фенове на Левски. Предполагам знаеш кои са в правителството.
  Добре подсети целия форум.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  .И понеже не могат да пипнат и стотинка от парите му, се нахвърлиха като клошари на контейнер върху антиките.
  —цитат от коментар 1 на Norman Granz


  И ги намятаха в чували.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 42. 42 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#4] от "Лопе де Вега":“Къде ще се премести?”.А Божков може да получи статус на permanent resident в Емиратите и Гешев да пие една студена вода.Ако ще от ритон, ако ще - направо от чучура.
  —цитат от коментар 5 на Norman Granz

  И аз му стискам палци. Дано да успее да затапи Гешев.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 43. 43 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Любопитно

  До коментар [#11] от "Fiji":

  Кои са тукашните му слуги?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#41] от "Alarmstufe: Rot":

  Добре че Веждито ги спря.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ама не трябва ли първо да се осъди човек, преди да му вдигат колата и да му конфискуват нещата? След като Божков е нарушил закони, да кажат съдиите кои закони е нарушил и спрямо наказателния кодекс да го накарат да плаща и да изземат колкото и каквото дължи.
  Ами представете си, че живеете в блок и в този блок всички коли са стари опели, а пък само вашата е примерно нов голф и изведнъж на някакви съседи им прави впечатление, че вие имате нов голф и някоя съседка е твърдо убедена, че заради това вие сте наркопласьор и отиде в полицията и подаде жалба срещу вас. И какво, прокуратурата ще дойде у вас да ви опише телевизора и т.н. Ще ви накара да извадите касова бележка за телевизора и ще ви вдигне с паяк новия голф за обезпечение???
  Божков сигурно е третиран специално досега, но какво? Да го обезглавим на площада и да му вземем всичко без присъда ли?
  Ако прокуратурата така действа към Божков, ще действа така към всички нас. Не си правете илюзии.
  Гешев щял да раздава на пенсионерите по 100 лв. ХА-ХА.

 46. 46 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Сега него разбрах този човек какво искаше да каже има ли нещо нередно с колекцията или със закона.

 47. 47 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 618 Весело

  До коментар [#39] от "blagoj":Не му го дадоха болните фенове на Левски. Предполагам знаеш кои са в правителството.Добре подсети целия форум.
  —цитат от коментар 40 на КМЕТ В СЯНКА


  ????????????????????????????????? !

 48. 48 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  " Със срам ще си призная, че през 2003 г., когато бях парламентарен съветник по създаването на Закона за културното наследство, с очите си видях, че най-важното в него е движимото културно наследство и че целият закон се движи в интерес на богатите български колекционери."

  Със срам ще потвърдя, че всичко в тази държава се върти около интересите на една шепа новозабогатели престъпници около управляващите или стари познайници от времето на т. нар. " преход" ! Няма смисъл да се хабя да пиша за колекцията на въпросния олигарх ! Защо ? Защото корупцията и кражбата, в случая на антики, е държавна политика и то не от днес ! Това е положението ! Клошарите - в затвора, престъпиците - уважавани " бизнесмени", " съветници" на властта, меценати - гнус и отврат !

 49. 49 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Днес е Божков, утре е някой среден бизнес, който Пеевски си хареса. После само го посочва на Гешев и вика: Дръж, Мечо

 50. 50 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Кои са другите 3-4 видни колекционери?
  Някой от тях подкрепил ли е явно Гешев за главен прокурор?

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#50] от "mara71":

  Да .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":Не може и дума да става за сравнение между Божков и Борисов!Борисов е комунист и русофил. Божков никога не се е интересувал или участвал в политиката.Борисов днес е собственик на държавата. Божков никога не е излизал извън своите частни интереси.
  —цитат от коментар 8 на deaf


  В каталога издаден от В.Божков са описани и фотографирани 275 експоната.
  Една част от тях през 2007 г. с решение на правителството беше изложена в Брюксел, след приемането на страната ни в ЕС - нещо като своеобразно представяне на древната българска култура"
  От кога Минеков стана адвокат на Божков и с какви очи ???
  Дайте да изброим имената, които присъстваха на изложбата му в Москва. Аз по случайност пътувах тогава през Москва и там се видях с делегацията, поканена от г-н Божков да присъства на откриването, не можете да си представите за какви важни хора става дума, даже е смущаващо. Тази група от важни лица присъстваше и на изложбата му в Националния исторически музей. Изобщо всичко беше толкова легално, толкова прекрасно...А ето какво се носи за него и неговите кантакти :
  Предполагаеми връзки с организираната престъпност

  Божков е подозиран в тесни връзки с групировката „СИК“. Смятан е за съсобственик в застрахователната компания „Бул инс“, въпреки че номиналните собственици са офшорни компании и връзката е недоказуема. „Бул инс“ поглъща „застрахователните“ структури на СИК, след като те не получават лиценз през 1998 г.[17]

  Името на Божков се споменава в изтеклата чрез Уикилийкс кореспонденция на посолството на САЩ в България. Заедно с Тодор Батков, Гриша Ганчев и братята Красимир и Николай Маринови – Маргините, Божков е даден като пример „за някои от най-известните връзки“ на българския бизнес с организираната престъпност.[18]

  Пак според изтекла през Уикилийкс информация, през 2009 г. временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Джон Ордуик в дипломатическа грама определя Божков като „най-печално известния гангстер“ и констатира, че Божков все още е активен „в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета и в незаконната търговия с антики“

 53. 53 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#11] от "Fiji":Кои са тукашните му слуги?
  —цитат от коментар 43 на Alarmstufe: Rot

  Питай Гешев, нали той води разследването срещу Божков – ако е добросъвестен, трябва да стигне и до обслужващия персонал на Черепа и в парламента, и в столична община, и по най-високите етажи на властта.

 54. 54 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 525 Неутрално

  На амбразурата, на амбразурата за мецената и за артефактите!!!

 55. 55 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  "Искате ли да попитате граничните власти кои са хората, които са се ползвали със заслугата да се повозят на самолета на г-н Божков?"Искаме! И те ще ни кажат точно толкова колкото ни каза и ти!
  —цитат от коментар 2 на john_3volta


  По членовете на фондацията ще ги познаете !
  ЧЛЕНОВЕ
  Васил Божков

  Председател и изпълнителен член
  Athanasios Siderisроф. Д-р Атанасиос Сидерис

  Главен куратор


  Елена Динева
  проф. д-р Иван Маразов кандидат за президен от бсп заедно с Ирина Бокова
  Радосвет Радев
  Пламена Заячка - АБВ - младежко
  проф. д-р Веселина Инкова - кадърен историк и почетен член на БКП
  доц. д-р Гергана Кабакчиева - археолог с име и приноси в науката
  Svetlin Rusev
  акад. Светлин Русев - /лека му пръст/В периода 1976 – 1988 г. е член на ЦК на БКП.

  Светлин Русев е народен представител в редица Народни събрания до 1989 г. и с листата на БСП в Седмото велико народно събрание през 1990 г. По това време е член на Висшия съвет на БСП !
  Вижаме КОИ стоят зад "колекцията " на" аполитичния" Божков !
  (1933 – 2018)

  Почeтен член

 56. 56 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Кои са другите 3-4 видни колекционери?Някой от тях подкрепил ли е явно Гешев за главен прокурор?
  —цитат от коментар 50 на mara71

  Аз знам за Вежди Рашидов, Митьо Гестапото, покойните Богомил Райнов и Светлин Русев, Боян Радев, Начо Културата. Братът на Никола Филчев, Ангел Филчев–Гелето беше трафикант на артефакти и произведения на изкуството.

 57. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3469 Неутрално

  До коментар [#52] от "doroteus":

  “Божков е подозиран в тесни връзки с групировката „СИК“. ...”

  Кой министър-председател през последните 30 години е произлязъл от тази групировка? Познайте от 3 възможни отговора:

  1. Костов
  2. Фъ Дъ
  3. Бай Х

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Разстроено

  До коментар [#52] от "doroteus":

  Тук яко настъпи мотикатА. герб ЩЕ СВАЛЯТ ДОВЕРИЕТО ОТ ТЕБ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 59 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#53] от "Fiji":

  Защо да питам Гешев? Нали той е тъп милиционер, фуражка, мутра и има меки уши?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 60. 60 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#18] от "Велков":

  То не е някаква тайна... Оказа се, че депутатите на ГЕРБ са гласували промените, които най-много облагодетелстват Божков. Ама стане ли въпрос за това, тукашните ГЕРБ-ери губят говор и картина.

  Бивш tww09306483.
 61. 61 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#57] от "Norman Granz":

  Ако Боко беше работил за СИК, нямаше да е агент Буда. Или е агент Буда, или е сикаджия. Няма как да са верни и двете твърдения.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 62. 62 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#23] от "Велков":

  Не е проблем, че ще се стигне до Костов... Проблем е, че ще се стигне до управляващите ченгета на червената номенклатура. Никой от управляващите след Костов, даже не е показал индикации, че иска да повдига въпроси около приватизацията. А при НДСВ и Тройната коалиция грабежа продължи със същия размах... За ГЕРБ остана заслугата свързана с приватизацията на Булгартабак.

  Бивш tww09306483.
 63. 63 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#59] от "Alarmstufe: Rot":

  Няма значение какъв е, а какви правомощия има. Ако не са му по силите, тогава да напусне.

 64. 64 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#61] от "Alarmstufe: Rot":

  Или си природно тъп или си тотално незапознат с методите и стила на работа на Народната милиция. Всяка уважаваща себе си мутра, беше щатен или нещатен сътрудник с карта в джоба.

  Бивш tww09306483.
 65. 65 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#61] от "Alarmstufe: Rot":

  Бре, ти ще кажеш.... трактора как е офицер от ДАНС и си джиткаше другите неща... това е легендировка бе, не го ли стопляш...

 66. 66 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1577 Весело

  До коментар [#59] от "Alarmstufe: Rot":

  А колкото до епитетите, имам чувството, че освен популярните, добави и малко от себе си:)

 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3469 Неутрално

  До коментар [#60] от "Petleshev":

  "Оказа се, че депутатите на ГЕРБ са гласували промените, които най-много облагодетелстват Божков."

  Така се случи, че ми се наложи да правя справки със Закона за културното наследство от 2010 г. - последната (тогава) изменена и допълнена версия.

  Направи ми впечатление, че всички правомощия за ЛЕГАЛИЗИРАНЕ на частни колекции от произведения на изкуството по силата на този закон бяха съсредоточени в ръцете на министъра на културата.

  Да напомням ли кой беше дълги години министър на културата и от коя политическа сила беше излъчен?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#52] от "doroteus":“Божков е подозиран в тесни връзки с групировката „СИК“. ...”Кой министър-председател през последните 30 години е произлязъл от тази групировка? Познайте от 3 възможни отговора:1. Костов2. Фъ Дъ3. Бай Х
  —цитат от коментар 57 на Norman Granz


  Точно от уйкипедия :
  Имена, СВЪРЗВАНИ В МЕДИИТЕ с групировката, гравитиращи към нея, или включени в общ бизнес с отделни хора от нея са Венцеслав Стефанов[3] Поли Пантев, ИВАН СЛАВКОВ, Жени Калканджиева,[4] Бойко Борисов[2] и Милчо Бонев-Бай Миле.

  През 2007 г. вече покойният критик на групировката Георги Стоев издава 3 книги, посветени на СИК. Според него в групировката участва генерал ЛЮБЕН ГОЦЕВ бивш министър на външните и вътрешните работи и член на БСП.
  А така пише в. "Капитал":
  Добре е да си осведомен преди да питаш !

  Хора от структурите на СИК са били съдружници на бизнесмена Славчо Христов. Неговото име нашумя напоследък покрай покупката на “Златни пясъци”, влизането в надзорния съвет на БРИБанк и обявената веднага след това сделка за закупуване на фалиралата Стопанска банка. Шеметният възход на фирмите, в които участва шефът на столичния ресторант “Олимп”, още преди месец даде повод да се заговори за появата на нова икономическа групировка, свързана с властта. Преди две седмици стана известно, че собственикът на ресторант “Олимп” има обща фирма със зетя на премиера Иван Костов. Този факт още повече засили интереса към бизнеса на Славчо Христов. Много хора сега се питат дали произходът на неговите пари е чист. Въпросът е принципен и засяга не само шефа на “Олимп”, но и всеки новопоявил се бизнесмен от неговия калибър.

  СИК, Славчо, СДС

 69. 69 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#68] от "doroteus":

  Продължи веригата тончо - кгб-монтерей-герб !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 70. 70 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3469 Неутрално

  До коментар [#68] от "doroteus":

  "СИК, Славчо, СДС"

  СИК, Румен Николов-Пашата, Бойко Борисов
  https://siankata-borisov.com/images/2011/10/Boko_SIC600pix.jpg
  СИК, Братя Маргини, Бойко Борисов
  https://novini.bg/statics/uploads/news_pictures/2014-05/big/boijko-borisov-na-kupon-na-sik- (snimki)-191768.jpg

  Хъхъхх...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 71. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#70] от "Norman Granz":

  Плюс Венци Стефанов и Николай Златев.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 72. 72 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":Всичките ни олигарси са така: прелъстени и изоставени. За някои предстои изоставянето, за други предстои прелъстяването.
  —цитат от коментар 6 на Fiji  До коментар [#6] от "Fiji":

  ... доста са застреляни успешно ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 73. 73 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#64] от "Petleshev":

  Всичките ти аргументи (освен личните обиди, де, ама нали си от село, та е разбираемо) са от следния "убедителен" вид:
  както е добре известно...
  всички са наясно, че....
  неоспорим факт е, че...
  както всички знаем....
  и на децата в детската гредина е известно, че...

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 74. 74 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Драги Форумисти, добре дошли в света на големите пари (и колекции, и жени, и автомобили). Всяко натрупване на капитал започва отвъд ръба на закона. Иначе е просто невъзможно. Много влизат във фунията на забогатяването, малцина излизат от фунията и преминават към законен бизнес. Дори бащата на Президента Джон Кенеди е забогатял от незаконен алкохол, бащата на Президента Тръмп е забогатял не само по наследство, нои от отмъкване на доста пари, който Айзенхауер е дал за строителство на къщи на американски ветерани от войната ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 75. 75 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Е и "оцениха: ли Тва богатсво е Застраховано да питата Застрахователите...и се следи всяка негова стъпка хи хи хи...

 76. 76 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":узаконено е , но има да дава на държавата ,ще се приеме закон за конфискацията на всички имущества и като бизнесмен и като физическо лице и ще му ги конфискуват ,а той да върви да събира артефаги и да не си плаща данъците например в ДУБАЙ , да пробва там ,нали е много кадърен човек и може ,какво лошо има .
  —цитат от коментар 3 на edin drug


  Това артефагите нещо за ядене ли са или за пиене???

 77. 77 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дон Кихот":

  Що не си смениш ника? Раймонда Диен би ти подхождал великолепно. Предложение просто...

 78. 78 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  Колко? Може ли линк?

 79. 79 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#61] от "Alarmstufe: Rot":

  Ще ме умориш от смях!! Много промити мозъци, много дебили...

 80. 80 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Нещата не са така просто разграничени.

  Ако беше добросъвестно чел статията, щеше да уважиш факта:
  Божков е организирал международни антични изложби в Брюксел, Москва и даже в София.
  Международни.
  В присъствието на неназована група VIP.
  Такива събитя без организирани групи не стават.

  Освен това, бе дирен и намерен в UAE с Интерполски средства.
  Интерпол: Международна полицейщина.
  Не бързай да се радваш.
  То значи и бюрокрация.
  А всека Национална преценява суверенно.
  Ако пък е нация Обедиинение на арабски емриства...

  Некои насоки за съображения, просто.

  Друго какво.
  Частникът разполагал с много палати.
  Един - правителствена резиденция в Бояна.
  Не е грешка. Телевизиите не бъркат.

  Бивша правителствена резиденция.
  Бивше частно владение на първия партиен и държавен ръководител ТЖ през тоталитарния период.
  И след, когато диктаторът изпадна в немилост
  и попада под грижи и масажи на Борисов.

  Впрочем, ТЖ не бил напълно първи партиен и държавен ръководител.

  По обосновани предположения, първи ползвал явочната квартира...
  пардон, частна правителствена резиденция,
  коминтерновският диктатор Георги Димитров,
  а той имал държавна резиденция в Москва.

  Доказателства?

  Органи любопитни използваха отсъствието на Божков
  и пуснаха средства за масова телеинформация вътре в палата.

  Оказа се, че магната в международно изгнание още сохранява култова почит към портрети на коминтерновците Георгий Димитров и
  Че Гевара.

  Телевизиите не лъжат!
  Питай ТАСС

  До коментар [#8] от "deaf":
  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Не може и дума да става за сравнение между Божков и Борисов!

  Борисов е комунист и русофил.
  Божков никога не се е интересувал или участвал в политиката.

  Борисов днес е собственик на държавата.
  Божков никога не е излизал извън своите частни интереси.

 81. 81 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Комунист антихрист от НРБ официално командирован
  през 20я век да мишкува в библиотека на Ватикана?

  Същото било Министър на културата на РБ в 21 век??

  Не е истина.

  БКП падна в 1989.
  Васко Кръпката нанесе рок удар на режима
  и увери населението:
  "Комунизма си отива. Спете спокойно деца!".

  Верно... наполовина:
  Комунистката армия се убра от Източна Европа.

  Напълно:
  КПСС и СССР паднаха в 1992.

  Горбачев и Елцин уволниха всички комунисти
  от привилегировани номенклатурски длъжности.
  Включиха зелена светлина за капитализъма и демокрация.
  Реформираха червените длъжности в многоцветни...

  До коментар [#67] от "Norman Granz":
  До коментар [#60] от "Petleshev":

  "Оказа се, че депутатите на ГЕРБ са гласували промените,
  които най-много облагодетелстват Божков."

  Така се случи, че ми се наложи да правя справки със Закона за културното наследство от 2010 г. - последната (тогава) изменена и допълнена версия.

  Направи ми впечатление, че всички правомощия за ЛЕГАЛИЗИРАНЕ на частни колекции от произведения на изкуството по силата на този закон бяха съсредоточени в ръцете на министъра на културата.


  Да напомням ли кой беше дълги години министър на културата
  и от коя политическа сила беше излъчен?

 82. 82 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Комунист антихрист от НРБ официално командирован
  през 20я век да мишкува в библиотека на Ватикана?

  Същото било Министър на културата на РБ в 21 век??

  Не е истина.

  БКП падна в 1989.
  Васко Кръпката нанесе рок удар на режима
  и увери населението:
  "Комунизма си отива. Спете спокойно деца!".

  Верно... наполовина:
  Комунистката армия се убра от Източна Европа.

  Напълно:
  КПСС и СССР паднаха в 1992.

  Горбачев и Елцин уволниха всички комунисти
  от привилегировани номенклатурски длъжности.
  Включиха зелена светлина за капитализъма и демокрация.
  Реформираха червените длъжности в многоцветни...

  До коментар [#67] от "Norman Granz":
  До коментар [#60] от "Petleshev":

  "Оказа се, че депутатите на ГЕРБ са гласували промените,
  които най-много облагодетелстват Божков."

  Така се случи, че ми се наложи да правя справки със Закона за културното наследство от 2010 г. - последната (тогава) изменена и допълнена версия.

  Направи ми впечатление, че всички правомощия за ЛЕГАЛИЗИРАНЕ на частни колекции от произведения на изкуството по силата на този закон бяха съсредоточени в ръцете на министъра на културата.


  Да напомням ли кой беше дълги години министър на културата
  и от коя политическа сила беше излъчен?

 83. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Прокуратурата няма ли да се заеме и с тези, които са опъвали чадър над Божков, които са приемали закони в негова полза, които са му намалявали таксите... Все пак, той никога не е бил в политиката.

 84. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Искате ли да попитате граничните власти кои са хората, които са се ползвали със заслугата да се повозят на самолета на г-н Божков?"

  Да, искаме да знаем кои са тези боклуци на държавна хранилка. защото по презумпция бокбуците са на бюджетна издръжка.
  Статията е малко недовършена. Няма ги имената на боклуците.

 85. 85 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Е нали уж имаме и правителство, а не мафиотска бригада....

 86. 86 Профил на Miti Konst
  Miti Konst
  Рейтинг: 73 Неутрално

  А той случайно пътувал до Москва по това време... Политиците били такива и онакива... А всички тия културтрегери що мълчаха? Щото и те на същата ясла папаха!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK