Президентът и заявката му за лидер на политическа алтернатива

Президентът и заявката му за лидер на политическа алтернатива

© Надежда Чипева, КапиталПрезидентът Радев мина в атака. Фронталният сблъсък с правителството и мнозинството по темите корупция, неефективно управление и злоупотреба с власт го поставя в открита позиция и претенция на лидер, готов да оглави властова алтернатива на статуквото.


В своята заявка за лидер на политическа алтернатива Румен Радев изцяло заобикаля - ако не броим един неясен намек за "търговия с национален суверенитет" - геополитическите измерения на политическия конфликт в България. Президентът не е готов да заеме позиция по този въпрос и изпреварващо фокусира общественото внимание изцяло върху вътрешнополитическите измерения на властовата криза. Няма никакво съмнение, че тези вътрешнополитически измерения са най-значими и важни.


Но на Радев ще му се наложи не само да отбележи, но и да заеме позиция спрямо външнополитическата рамка на властовия конфликт в България. Тази рамка неизбежно ескалира сблъсъка в българската публичност по проблеми като корупция, нарушен суверенитет, пропагандна война, институционална слабост и неефективност на управлението. Радев няма готовност да заеме тази открита позиция.
Неговата лична, макар и много кратка политическа история пази неосветени пространства и - по всяка вероятност - зависимости, които са проблемни за неговата роля като държавен глава на страна - членка на ЕС и НАТО. Става дума, разбира се, за неговите връзки и обвързаности с позициите на Русия спрямо България. Това е основната структурна слабост на позицията на президента Радев, която в комбинация с ограничения му политически опит и основно представителни пълномощия прави заявката му за властова алтернатива доста трудно осъществима.


Коментарът на политолога Огнян Минчев е от "Фейсбук". "Дневник" го публикува с разрешението на автора.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK