Независимо от подбудите си, президентът уцели десетката

Румен Радев демонстрира голямата комуникационна власт на поста си

© Велко Ангелов

Румен Радев демонстрира голямата комуникационна власт на поста сиИво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", експерт е по политически комуникации.


В чл. 102, ал. 1 на конституцията е записано, че "в изпълнение на своите правомощия президентът издава укази, отправя обръщения и послания". Последните две правомощия на държавния глава - правото да се обръща към парламента, групи от обществото или нацията, както и по-абстрактното - да отправя послания, на пръв поглед са може би най-незначителните. Но само на пръв поглед, въпреки че реализирането им зависи от личността на президента, отношенията му с управляващото мнозинство и конкретния политически момент. Ако държавният глава, в основата на чиято легитимност е прекият избор от гражданите, е на мястото си, дори без да е визионер или стратег и има обществена потребност посланията му да бъдат чути, те могат се превърнат в мощно оръжие за политическа комуникация. И за пренареждане на политическия дневен ред.


На знаковия 4 февруари поне за трети път в най-новата българска история (след "Боянските ливади" на Желев и сваленото от Плевнелиев доверие от кабинета "Орешарски" заради катапултирането на Пеевски за шеф на ДАНС)
стана ясно с каква голяма комуникационна власт разполага българският президент.


Точно в 12 ч по обед в обръщение към народа Радев критикува необичайно остро правителството. За разлика от друг път, когато е порицавал един или друг дефицит в управлението на ГЕРБ и "Обединените патриоти", във вторник президентът бръкна дълбоко в раната: "Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции без аналог в историята на българския преход. Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество. Скъпи сънародници, днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас."


Президентът илюстрира критиката си за управленския блокаж с водната криза в Перник, превръщането на България в бунище за изгаряне на чуждестранен боклук, лобисткото законодателство, нарастването на бедността и неравенството и в др. Списъкът можеше да бъде много по-дълъг, защото правителството дава богат материал с гафовете си, нерешените проблеми и избирателното поемане на политическа отговорност. След продължилото по-малко от пет минути live включване на президента социалните мрежи загряха (в оценъчно-възклицателния поток преобладаваше одобрението), а политици и анализатори захапаха с хъс най-злободневната тема на деня, а може би и на сезона.


Възможно е президентът да е атакувал фронтално правителството


на принципа на прочутата българска поговорка: "Думам ти дъще, сещай се снахо".


Най-вероятно казаното от Радев има пряка връзка с настъплението на главния прокурор Иван Гешев срещу него. Първо той поиска от Конституционния съд да тълкува докъде се простира имунитетът на държавния глава, а веднага след това бяха публикувани СРС-та за Радев, които според видни юристи са в пряко нарушение на Наказателния кодекс. Те внушават вина на президента за възпрепятстване на засягащата съпругата му проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Този сюжет се разви на фона на намерението на Радев да внесе в парламента предложения за промяна на конституцията в частта за съдебната система, които най-вероятно ще целят ограничаване на безконтролната власт на главния прокурор. Публична тайна е, че сегашният, както и предишният обвинител №1 са любимци на управляващите.


Няма как изявата на Радев да не е и калкулиран PR ход в светлината на логичното предположение, че той ще се кандидатира за втори мандат. Ако го направи, има голяма вероятност да го спечели, независимо кой ще излезе срещу него, дори да е Борисов, който също е генерал. Макар че премиерът вече категорично отрича възможността да влезе в битката за най-престижния пост в републиката. Може би трябва да му се доверим - след близо 20 години по върховете на държавата, от които почти половината начело на правителството, той като че ли е искрен в заявленията си, че ще се отдаде на партийното строителство след края на третия си премиерски мандат.


По-малко вероятно е президентът да отправя послание за формирането на нов политически проект


въпреки някои негови двусмислени изявления по темата през последните години. Оглавяването на партия или движение е най-сигурният път към политическата маргинализация, както показва опитът на негови предшественици.


Независимо от подбудите на Радев за обръщението към народа, то уцели десетката. Дори да вземем само най-пресните скандали - безводието в Перник и околните села, което се превърна в безпрецедентна криза за държава - членка на ЕС, и казусът с невнесените в бюджета половин милиард лева от такси на двете "национални" лотарии. Те говорят за нещо, чиито последици средностатистическият българин изпитва всекидневно на своя гръб - неспособността, а най-вероятно умишленият отказ на контролните държавни органи да защитят обществения интерес. В името на партийни, корпоративни или частни цели.


Доказателство, че Радев е засегнал жив нерв на управленското тяло, е ядовитата реакция на премиера Борисов, който се опита да контраатакува президента за снетото доверие. "Не ни е избирал Радев, изказването му е на разединител на нацията", каза министър-председателят. Той отбеляза и нещо може би още по-важно: "Прокуратурата е опасно да атакуваш, затова си търсиш друг враг, за да отклоняваш." Със сигурност прокуратурата е третият връх в


неравностранния триъгълник президент - правителство - държавно обвинение.


В него обаче играчите, противно на модела на разделението на властите, са групирани в съотношение 2:1.


На фона на слабостта на парламентарната опозиция в лицето на БСП и задкулисните игри на ДПС с ГЕРБ президентът се превръща в основната алтернатива на управлението. Той продължава да се радва на подкрепата на значителна част от избирателите. Заради все още неизбледнелия му мъжествен образ на "генерал авиатор" почтеността му и принципната му позиция спрямо задълбочаващите се проблеми на страната. Макар и избран с решаващата подкрепа на БСП, Радев не е ляв. Някои социалисти го припознават като естествен бъдещ лидер на лявото, но това означава, че живеят в голяма заблуда. Социалната чувствителност на президента и умерените чу критики срещу погазването на принципите на правовата държава, корупцията и социалното неравенство не го правят прогресивен, модерно ляв политик. Напротив - Радев е натовски генерал и въпреки балансираното му отношение към Русия лоялността му към пакта не подлежи на съмнение. А НАТО продължава да бъде динозавър от епохата на студената война. Отхвърлянето на криворазбраната и от Радев Истанбулска конвенция, чиято основна цел е противодействие на насилието срещу жените и домашното насилие, също го запраща далеч от прогресистките политики. Освен това нека не забравяме, че


той беше избран за президент на практика без програма -


на базата на едно своеобразно анти-ГЕРБ гласуване и отвращение към послушни типажи като предшественика му.


Въпреки че израсна бързо като политик, политическият образ на Радев продължава да бъде размит. Той е силен в критиката на управлението, но по-какво се различава в това от малкото на брой, но влиятелни медии и граждански сдружения? Основната слабост на президента е, че няма свой проект за България на XXI век.


Радев обаче продължава да се радва на подкрепата на значителна част от избирателите. Ролята му на потенциална жертва на прокуратурата го правят приемлив и за критично мислещите десни избиратели, които са алергични към Борисов и ГЕРБ. А може би напълно случайно Радев се сдоби с неочакван задочен съюзник и в лицето на американската посланичка Херо Мустафа. Броени часове преди обръщението му тя каза в ефира на "Нова тв", че до няколко дни САЩ ще обявят името на първия българин - длъжностно лице, на когото ще бъде забранено да влиза в САЩ заради корупция.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK