Този път не биха лекари. Уволниха ги през "Фейсбук"

Колкото повече расте заболеваемостта от рак у нас, толкова по-отчетлива е липсата на превенция, профилактика, организирана система за елементарен скрининг на онкологичните болести и изобщо на каквато и да било държавна политика

© Анелия Николова

Колкото повече расте заболеваемостта от рак у нас, толкова по-отчетлива е липсата на превенция, профилактика, организирана система за елементарен скрининг на онкологичните болести и изобщо на каквато и да било държавна политикаЯнина Здравкова е дългогодишен журналист в сферата на здравеопазването и социалната политика.


В Русе, вместо да бият лекари, прибягнаха до друг изпитан метод - група от недоволни близки на пациенти на двама онколози от Комплексния онкологичен център в града се самоорганизира във "Фейсбук", описа детайлно унизителното държане на медиците и насрочи протест срещу нехуманното отношение, което се налага да търпят тежко болни и уплашени хора. Това е и другото уникално в тази история - пациенти излизат сами на протест, без идеята да е подшушната от други лекари, производители на лекарства или строители на болница, и то за да искат човешко отношение, а не скъпи медикаменти, запазване на болница, откриване на поредната инвазивна кардиология и т.н. Искат да бъде запазено достойнството на изключително уязвими пациенти, поставени в екстремна ситуация, без да имат претенции към чисто медицинското поведение на лекарите. Тъй като "Нещата са зле, купи си ковчег", "Ти още ли си жив", "И като ти кажа каква е диагнозата, ще разбереш ли", "Нали изкара 5 години, какво искаш още" са били редовна част от репертоара на д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев, група, организирана от сина на починала в края на 2019 година тяхна пациентка, възропта на глас срещу унизителното отношение към болните.


У нас се случва медици от всички специалности да са груби. Не по-рядко се случва и пациенти да се държат далеч отвъд границите на здравия разум и елементарното възпитание. Но има и предостатъчно случаи, в които хора, които нито са пияни първосигналници, нито арогантни всичкоразбирачи, се сблъскват с непровокирана грубост - от лекари, сестри или санитари. А по обясними причини точно в онкологията грубостта на медици е най-забележима и трудна за преглъщане - там пациентите са най-уязвимите и зависими. Често се случва още на първия курс химиотерапия болните бързо да научат, че трябва да си мълчат, за да не ядосат персонала. Бързо се научават да се страхуват,
да си траят и търпят, и в никакъв случай да не питат


каквото и да било съществено. В името на оцеляването се превръщат в анонимни, безлики единици от стадо болни. Разбира се, за пречупването особено помага и естеството на болестта и лечението й, ужасът от диагнозата, безмилостните ефекти на химиотерапията, болката и нуждата от палиативни грижи при част от случаите. Точно тези пациенти имат най-голяма нужда от човешко отношение, емпатия и психологическа подкрепа, затова и липсата им е толкова крещяща.


За съжаление уникалното в ситуацията свърши дотук. Наранените близки бързо преминаха от искания за достойнство в заплахи за саморазправа. Управителят на онкодиспансера Камен Кожухаров накара двамата лекари да подадат оставки заради силния обществен натиск. Те го направиха, като обясниха, че началникът е бил принуден от кмета Пенчо Милков, който - изненада - не е от ГЕРБ, а от БСП, но също бързо се е повлиял от "обществения натиск". В резултат КОЦ - Русе, който е единствен не само в областта, но поема раково болните и от Силистра и Разград, остава с 4-ма лекари, които ще имат грижата за 6000 пациенти на химиотерапия. Пациенти на отстранените лекари също бързо се организираха в контрапротест в защита на медиците, тъй като - да не забравяме - възраженията не са срещу медицинската им компетентност, а срещу неспособността за проява на човешко отношение.


Очевидно е, че проблемът в онкодиспансера в Русе ще става единствено по-голям. Една от причините част от онколозите


да се държат безобразно с пациентите си е претовареността им.


Колкото повече расте заболеваемостта от рак у нас, толкова по-отчетлива е липсата на превенция, профилактика, организирана система за елементарен скрининг на онкологичните болести и изобщо на каквато и да било държавна политика. Няма вече дори раков регистър и адекватна база данни. Пациентите са повече, в късен стадий, от друга страна, преживяемостта е по-висока благодарение на подобрените терапии. Това води до огромни опашки дори в София, където има куп онкологични лечебни заведения (защото от химиотерапия се изкарват добри приходи), а какво остава за Русе, където един диспансер поема 3 области, но вече с двама лекари по-малко. Време и енергия за любезности и обяснения няма.


Липсата на избор за болния и усещането за безнаказаност са друга причина точно тези специалисти понякога да си позволяват да се държат с пациентите си така, както не се държат и с кучето си. Управителят на КОЦ - Русе, обясни, че отдавна знаел за грубото отношение на двамата си подопечни, включително към колеги, но понеже - поради страх и зависимост - при него няма писмени жалби, не е могъл да направи друго, освен да отвърне с устни забележки към двамата. Чийто ефект очевидно е бил нулев. Факт е, че той е зависим от персонала си също толкова, колкото са и пациентите, и не е в позиция да наказва, не и докато не се намеси кметът. Защото на подобно място и с подобна специалност лекари могат да бъдат уплашени с едно-единствено нещо и то не е уволнение или някакво друго административно наказание. Вероятно още в деня на оставките си те са си намерили работа другаде, а диспансерът и пациентите му са тези, които остават без лекари. Затова и единствената санкция, която може да има възпитателен ефект, е


отнемането на права за практикуване на професията.


По случая вече се сезира и етичната комисия на Българския лекарски съюз в Русе, а съсловната организация има правомощия да лиши от права за практикуване за 3 месеца до една година в случай на неетично поведение. Но го прави изключително рядко, и то само при нарушение на етиката спрямо други лекари. За престъпване на неща от кодекса за професионална етика като "лекарят трябва да извърши всичко възможно неизлечимо болните да прекарат остатъка от живота си без болки и страдания, при съхранено достойнство", зачитане на правото на болния да бъде информиран за състоянието си или несъобразяване с общите изисквания за вежливо отношение, санкции няма. Няма да има и този път.


И всичко ще си продължи по същия начин. Въпреки че в България има крещяща нужда от нормализиране на отношенията между лекари и пациенти , които са в състояние на война. Вземането на главата на някой груб лекар с помощта на "Фейсбук" не просто не е решение, то е опасно за всички и само подхранва бойните действия. Но докато самото съсловие не реши, че също иска да работи в по-нормални условия, без натиск от субективната тълпа в социалните медии, и да предложи поне малко уважение на пациентите си, войната ще продължи да дава жертви и от двете страни.


Да, и двете страни са жертви на съсипаната здравна система и уродливите им взаимоотношения са неин логичен дефект. Но това не може да бъде извинение за отказа за съхраняване на елементарно достойнство - и за лекари, и за пациенти.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 426 Неутрално

  къде да участвам срещу корумпетата в бели престилки и техните подгласници медицинските специалисти (сестри и санитари). те от б0ой не разбират дано порицанието в социалните мрежи свърши работа .Ама нада ли те са гьох сурати.
  Кой да ги научи на хуманно отношение към пациента директора на Св. София ли?
  Или подобните на него

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  А радостта на матряла няма ли да се самосезира ???

 3. 3 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1283 Любопитно

  разделяй и владей ;) НО това за раздаване в един момент ще свърши и ще има опа ко правим сега :/

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Авторитета на лекарите се срина до този на най-долнопробните търговци.

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "hope":

  не си го сринал нито аз нито ти Всеки сам си изгражда авторитета и сам го срива

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5171 Неутрално

  Трябва да се защитят лекарите, но и пациентите също от некомпетентно лечение. Има много случаи с трагичен край, но лекари в затвор не съм чул.

 7. 7 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "naskom44":

  пожелавам на омнези които ми слагат минуси па попаднат р ъцете на българските медици

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  Янина Здравкова - поздравления за добрия материал!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  "Ако вие смесите живак,
  алуминиев фосфат,
  амониев сулфат и
  формалдехид с вируси,
  след това вземете
  спринцовка и
  инжектирате това на
  детето си, то вие ще
  бъдете АРЕСТУВАН и
  СЪДЕН за малтретиране
  на детето си и може би
  за опит за убийството му.

  Защо тогава докторите правят това и
  защо ние им го позволяваме?

  ОБРАЗОВАЙ СЕ!!!

  ПРЕОСМИСЛИ ВАКСИНИТЕ!!!"

  --Деница Панайотова, ГЕРБ, шеф "разпореждане с общинска собственост"

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2776 Разстроено

  Много ниска култура , на лекари ,на пациенти на управляващи ,затова сме изчезваща нация , Няма уважение няма емпатия . По улиците ,в болниците , по върховете на властта обиди и саморазправа .

 11. 11 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  "Нещата са зле. Купи си ковчег." - Това е просто отвратително. Не може един медик да се държи така. Тези определено не са прочели добре Хипократовата клетва.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 12. 12 Профил на qzj41621485
  qzj41621485
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не знам дали е общоизвестно, но за клевети и обиди и то в социалните мрежи вече има раздадени присъди и парични глоби; всеки, който се усеща безнаказан изливайки недоказани обвинения в помийна яма, наречена Facebook, нека да се замисли малко.... а иначе в България всички са много озлобени на лекарите, ама като видят зора и търчат веднага в болниците.

 13. 13 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Гневно

  "Да, и двете страни са жертви на съсипаната здравна система и уродливите им взаимоотношения са неин логичен дефект."
  Да, ама не!!!
  Уродливостта е личен избор!!!
  Защо четем само за отделни личности (д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев), а не и за всички останали лекари?! Всичко е до личен морал!!!
  Тези, упоменатите, за избрали да се държат като уроди! И мнозина други още неупоменати. Но далеч не всички!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално
 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  А какви лекари имаше. комунисти.

 16. 16 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  При безплатното здравеопазване - лекарите установяват, че пациентите са абсолютно здрави.
  При платеното - винаги има какво да се лекува.

 17. 17 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 646 Разстроено

  Фейсбук може да "помогне" само за допълнително насъскване и бъркотия. Но той не е панацея, която ще реши дълбоките проблеми в здравеооазването, морала и отношенията. Не става само с ругатни и фейсбук-плач, има си ред, параграфи и процедури. Не вярвам някой лекар да е облякъл бялата престилка с цел да мори и погубва души човешки, те могат само да помагат, при това - срещу заявено желание за помощ и доверие. 🤔 Подобни клюкарски писания НЕ помагат никому, спрете се! 🛑

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  До коментар [#10] от "hodounski":

  Айде стига с тази емпатия...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 19. 19 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "hodounski":

  съмнявам се дълбоко зе днешните тъй наричани доктори знаят зе има такава и кой е Хипократ

 20. 20 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "qzj41621485":

  да търчат до болницита за да си удължат пътя до гробищата . Психологияески момент

 21. 21 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 293 Гневно

  Прекрасна статия
  Като някой пияница удари лекар се вдига вой до небесата, а ежедневно медицински лица се държат като пълни изроди към хора, чакащи помощ от тях

 22. 22 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 271 Неутрално

  В статията прозира лека симпатия към уволнените лекари и осъждане на протеста организиран през Фейсбук.

  Аз съм пациент на въпросните лекари. Трябва да ви кажа, че всичко, което се изписа за тях от недоволните онкоболни и близките им е бледа сянка на реалната ситуация. Просто хората не могат да предадат с думи това дълбоко унижение, грубост, усещане за безсилие, арогантност, простащина и неадекватност с които ги обливаха тия две персони. За никакъв натиск и организация на капризни пациенти не става въпрос. Ситуацията в КОЦ - Русе бе като узрял гноен цирей, който накрая се спука. От години онко-болните русенци мигрират към София, Плевен, Варна точно заради тия две личности. В София ми се е случвало почти всички чакащи пред кабинетите на онколозите да са русенци. Така, че нищо няма да загуби КОЦ-Русе от това, че ги изхвърли. Напротив. Назначиха за началник на отделението един много свестен онколог - д-р Валерий Йорданов. Назначени са и други двама онколози с много добра подготовка и отзиви за работата им. Предполагам сега много русенци ще започнат да се връщат тук, след като двата орка вече ги няма.

 23. 23 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#22] от "rpd32585105":

  Ако си бил в Исул сигурно ще кажеш че тия твоите са ангели.

 24. 24 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Най- голяма корупция и е най- отвратително отношението към болните, там където се отпускат скъпоструващи медикаменти за лечение на рак, хронични хепатити, хронични неврологични заболявания ... Тези лекари, които трябва да изписват протоколите за такива медикаменти сякаш знаят, че за да изтъргуват позицията си трябва да унизят болния, да го подсетят, че трябва да си плати за да получи нещо, което му се дава, което му е осигурено от държавата. И от никъде взорът надежда не види. Качиш се да се срещнеш с началника на отделението с "професора", а вратата му заключена с въртяща се топка; насядали пред кабинета му, чакат с часове, дебнат ли дебнат кога ще се отвори вратата, за да разменят някоя друга дума с него. Гадно, тъпо, глупаво покорство. На всичко това трябва да се сложи край! Ако самият ти си лекар и имаш нужда от тях, завърти те шайбата на системата, отношението към теб е още по- отвратително, още по- унизително! Параграф 22: ако искаш да получиш помощ може би трябва да си лекар; но ако си лекар не само че не получаваш помощ, но и търпиш унижения от колегите ти! Здравните системи на НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ ПОСТАВЯТ ВСИЧКИ ЛЕКАРИ В ЕДНАКВО ПОЛОЖЕНИЕ, БЕЗ НИКАКВИ ПРИВИЛЕГИРОВАНИ; АКО ОТГОВАРЯШ НА УСЛОВИЯТА ВСЕКИ ЛИЦЕНЗИРАН ЛЕКАР МОЖЕ ДА ТИ ИЗПИШЕ МЕДИКАМЕНТА!!!! Това означава , че ако един се надува като пуяк и те обижда много лесно можеш да го смениш с друг! Кастата на привилегированите е измислена от комунистите! Има лекари, НО ИМА И ПО- ЛЕКАРИ, ПРИВИЛЕГИРОВАНИ ЛЕКАРИ, и то не заслужили със знания и умения, а поради заемане на съответната служба! До днес например съм бил в системата им съм изписвал хиляди протоколи за медикаменти, от утре напускам, излизам на свободна практика и ВЕЧЕ НЕ МИ ДАВАТ ДА ПРАВЯ ТОВА; ПАРАГРАФ 22! АЙ СИКТИР!

 25. 25 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Оправданията на лекарите не минават - положили са клетва. Нещата са прости - ако не си вършат работата, има санкции. Същото важи и реципрочно

 26. 26 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Янина Здравкова - поздравления за добрия материал!
  —цитат от коментар 8 на hamiltonf


  Какво пък му е доброто? Усукване и "жертви" на безличната здравна система. Тук става въпрос за хора, изгубили доверие в цялото лекарско съсловие - началници, етични комисии и прочие, хора, които вземат нещата в ръцете си, мотивирани от популиския ситуационен начин на управление на всичко в държавата. Защото системите в държавата не работят, няма институции, йерархия, печели този, който вика най-силно. А тези хора са гневни, с много отдавна сдържан гняв, потискан в гърлото им само от отчаянието. Те нямат малките ежедневни стимули, които карат нас, здравите, да забравяме общественото недоволство щом се приберем на топло при любимите хора и да философстваме принципно по стените си. Да, не е това начина, а вие бихте ли им показали друг работещ?

 27. 27 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 491 Гневно

  Моля?! И ДВЕТЕ СТРАНИ са жертви? Като не можеш да си вършиш работата - довиждане бе! Не сме ти я избирали ние. В същото време болните не си избират дали да се разболеят. Много хора са претоварени, ама не крещят и не се държат така, включително и други онколози.

 28. 28 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 491 Любопитно

  Някой може ли да ми даде линк към фейсбука, искам да покрепя пациентите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK