Акцията с антиките на Божков – зрелище за народа след години бездействие

Античната колекция, за която става дума, е най-голямата частна колекция не само в България, а и в света, по отношение на Тракия и някои исторически периоди или видове артефакти.

© Анелия Николова

Античната колекция, за която става дума, е най-голямата частна колекция не само в България, а и в света, по отношение на Тракия и някои исторически периоди или видове артефакти.Иван Бакалов е дългогодишен журналист, собственик и редактор на e-vestnik. Текстът му е препечатан от "Свободна Европа". Заглавието е на "Дневник".


Обвиненията срещу Васил Божков напомнят за разправата с непослушните олигарси в Русия.


Занапред довчерашният хазартен монополист Васил Божков има две възможности - да живее в изгнание, само че за разлика от руските олигарси ще е в екзотични страни извън Европа. Или да се върне (да го върнат) в България, където ще седи зад решетките и ще се точат дълго дела по различни обвинения.
Най-скъпото му. Отнемането на антики


Важен ритуал от акцията срещу него е изземането на скъпоценната за него колекция от антики. Въпросът обаче е много спорен юридически и силно болезнен за всички останали колекционери.


Защото антиките на музей "Васил Божков", както фигурира в разрешението на Министерството на културата, не са негова лична собственост. Документите за регистрация на всеки един експонат са внесени от фондация "Тракия", която е получила разрешение да направи частен музей. Източници, близки до фондация "Тракия", казаха, че антиките са нейна собственост. А тя е отделно юридическо лице. Предметите, които съхранява, са регистрирани и узаконени.


Акцията с антиките на Божков – зрелище за народа след години бездействие

© Георги Кожухаров


Всъщност няма точен юридически термин за това какво се прави в момента с антиките и картините от имотите на Божков. Един от наблюдаващите прокурори, Венцислав Фердинандов, пред медиите обясни, че това е обичайно "претърсване и изземване", а не запор на имуществото от антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Фердинандов каза: "...Още повече че става въпрос за престъпления, за които законодателят е предвидил и конфискация на половината имущество."


За каквито и престъпления обаче да съдят Божков като физическо лице, как ще конфискуват колекция, ако тя принадлежи на фондация, отделно юридическо лице? При това се опитват да я изземат още преди да има съдебно решение.


Какво има в колекцията


Античната колекция, за която става дума, е най-голямата частна колекция не само в България, а и в света, по отношение на Тракия и някои исторически периоди или видове артефакти. В справка на Министерството на културата, предоставена от министър Банов, се говори за 2700 предмета, декларирани и заявени за оценка и регистрация, за които още не е платена такса по 30 лева на експонат. Това обаче не означава, че тези предмети са незаконни. За тях са подадени документи точно по закона и няма краен срок за плащане на такса. Но музеите нямат капацитет от експерти да оценят и опишат предметите в обозримо бъдеще. Независимо дали държавата ще ги прибере под някаква форма или не.


Други близо 300 експоната, най-ценните, са каталогизирани, регистрирани и вписани в музей "Васил Божков". Колекцията включва артефакти, датирани между 4000 г. пр. н. е., до 600 г. след н. е.


Най-ценните са били излагани на 7 изложби в София, Брюксел и Москва между 2005 и 2018 г. След приемането на България в ЕС (2007 г.) те представиха там държавата и древното изкуство от българските земи. А в Москва 100 експоната са били два пъти на изложба (2009 и 2013 г.) по споразумение на министерствата на културата на двете страни.


В справка на Министерството на културата, предоставена от министър Банов, се говори за 2700 предмета, декларирани и заявени за оценка и регистрация.

© Георги Кожухаров

В справка на Министерството на културата, предоставена от министър Банов, се говори за 2700 предмета, декларирани и заявени за оценка и регистрация.


Директорът на фондация "Тракия" Кирил Христосков е бивш служител на Шесто управление на ДС, по-късно и на НСБОП, който се е занимавал с акции срещу иманярите.


През 2009 г. фондацията получава разрешение от Министерството на културата за частен музей и с тази цел фирма на Васил Божков придоби сградата на бившата телефонна палата до Централна поща в София. По всичко личи, че Божков не е имал намерение да бяга в чужбина.


В управителния съвет на фондацията влизат най-големият траколог проф. Иван Маразов, реставраторката и специалист по древни технологии на металите проф. Веселина Инкова, гръцкият проф. Атанасиос Сидерис, специалист по антична история, и др.


Откъде се е взела тази колекция


Колекцията поставя голяма въпросителна за законността в България.


В каталога на фондация "Тракия" е публикувана част от колекцията, фотографии на 275 експоната, датирани и описани от проф. Маразов. Но за нито един предмет не е написано къде точно из България или на Балканския полуостров е бил изкопан.


Със сигурност хората на Божков са купували и от аукциони, това е доказуемо. Но част от колекцията несъмнено е от иманярски "разкопки". Сред събирачите на антики се говори, че той е изкупувал повечето "продукция" на иманярите още от 90-те. И че най-доброто е носено за негови изкупвачи.


В края на 2005 г. с част от колекцията беше открита изложба в Галерията за чуждестранно изкуство на фондация "Св. св. Кирил и Методий" (сега "Квадрат 500"), Божков беше интервюиран от в. "Труд", който го представи като меценат спасител, загрижен за културното наследство. В интервюто без стеснение той каза: "Купувам от хора, които купуват от иманяри." Според Наказателния кодекс, действал към времето на интервюто, купуването на такива предмети не е било престъпление, но е било наказуемо някой да открие такива антики и да не съобщи на органите на властта в продължение на две седмици.


За толкова години нито един прокурор не разпита Божков кои са тези хора, от които той купува. В същото време полицията предприемаше акции дори на нумизматични сбирки, като изтръскваше от джобовете на дребни колекционери бронзови монети с ниска стойност и съобщаваше, че са заловени ценни антични монети и предмети.


Сега прокуратурата се опитва да компенсира бездействието си през всичките години, но акцията й из имотите на Божков прилича на плячкосване, зрелище за народа, който мрази богатите. И показва, че досега прокуратурата си е затваряла очите. Но дали вече няма поръчка да "опраска" Божков?


Как се става колекционер


Сега всички колекционери са изтръпнали, дори дребни нумизмати отказват да коментират. Защото повечето са извън закона. В България имаше между 10 и 15 хил. нумизмати, повечето събирачи на монети. И от всички тях има регистрирани едва 70 колекции. Това се случи, защото приетият Закон за културното наследство даде възможност на такива като Божков да направят фондации и да си легализират колекциите, но беше трудно преодолимо препятствие за дребните колекционери. Само човек с финансови възможности като него можеше да плати на експерти, да опише, заснеме и подготви колекцията си, да внесе документи в такъв кратък срок, даден за легализиране.


У нас с колекционерите по принцип се отнасят като с престъпници. Същевременно оставиха Божков да купува необезпокояван години наред и сега искат да му вземат вече узаконеното.


Самият Божков беше изнервен преди приемането на Закона за културното наследство и прибегна до арогантност в едно интервю за bTV през 2007 г. "Мога да счупя антиките си ритуално на площада."


Бюст на римския император Траян Деций – III век пр. Хр., от колекция "Васил Божков".

© Анелия Николова

Бюст на римския император Траян Деций – III век пр. Хр., от колекция "Васил Божков".


През 2009 г. една от първите поправки, които внесе новото мнозинство на ГЕРБ, беше в Закона за културното наследство. Това даде основания да се говори за лобистки поправки в полза на Божков. Същата година омбудсманът Гиньо Ганев оспори текст от Закона за културното наследство пред Конституционния съд. Съдът се произнесе в защита на колекционерите, респективно на най-големия колекционер - Божков. Със 7 на 5 гласа съдиите отхвърлиха текст с по-тежки изисквания, по които трябва да се доказва произход на антики и др. С това решение притежателите могат да доказват правото си на собственост и без официален документ за закупуване.


Отделен случай: колекцията от картини на Божков


Колекцията от картини включва според някои източници почти 8000 експоната. Куратор на сбирката е бил покойният вече художник Светлин Русев. За най-ценните картини има построено специално депо, с контрол на въздуха, обезопасено за пожар и кражби. То още не е известно на разследващите.


В сбирката има неизвестен брой картини от стари български майстори, но повечето не отговарят на определенията в закона да бъдат "от национално значение". Не е известно тези картини да са на фондация или поне не всички са нейни. И ако Божков бъде осъден по текст от НК, който предвижда конфискация на половината му имущество, тогава изземването е възможно. Но сега единственото основание за изземване може да бъде това, че картините са веществено доказателство, предмет на престъпление.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  продължавам да твърдя, че на този етап няма законово основание за отнемане и преместване на имушеството на Фондация Тракия заради провинения на ВБ..

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Трябва да се види в учредителния акт на фонацията дали артефактите са и действително прехвърлени.

 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Има и друг един момент, ако Божков е знаел, че артефактите са придобити по престъпен начин, не им е станал собственик, т.е. въпроса дали са прехвърлени на фонадацията е нерелевантен.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  Този тракийски венец е невероятен. Виждал съм го на живо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#3] от "von_seeckt":

  придобити от КОГО ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#3] от "von_seeckt":придобити от КОГО ?
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Прочети пак статията.

 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Държавата все повече заприличва на някаква вътрешна си структура неразбираема за нормалният свят. И това е като включвам и медиите, журналисти. Става въпрос за тези, които пишат на български, защото техните писания са предназначени да се четат от българите.
  Та и от тази статия нищо не разбрах. Все едно законът в държавата се спазвал, та сега да се спази и за Черепа. Просто сега жертва е не обикновен български гражданин, а една мутра.

  Анатема на комунизма!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#6] от "von_seeckt":

  просто ме интересува експертното ти мнение .Това с учредителния акт е меко казано несериозно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Що се отнася, че се действа точно като в путинова Русия, това е така в случая.
  В Русия на ония му викат подигравателно "дядя Вова" (чичо Вова).

  Анатема на комунизма!
 10. 10 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#6] от "von_seeckt":просто ме интересува експертното ти мнение .Това с учредителния акт е меко казано несериозно.
  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА


  Много е сериозно даже. Досега все се говореше, че фондацията е създадена да се грижи за колекцията, което въобще не значи, че същата и е прехвърлена.

 11. 11 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 4779 Неутрално

  Божидар Димитров знае много но той е умрял човека.

 12. 12 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Божков сам признава, че предметите са от иманярска дейност,

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Весело

  До коментар [#12] от "von_seeckt":

  Но не лично негова. Едва ли някъде ги берат по дърветата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  "Акцията с антиките на Божков – зрелище за народа след години бездействие"

  Как до разбирам това? След като години е бездействано, кому сега е необходимо да се прави тази акция? Или като толкова години е бездействано, да продължава да се бездейства?

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Вчера писах в една друга тема, че преди десетина години ми се наложе да правя справка с тогавашната редакция на Закона за културното наследство и ми направи впечатление, че практически цялата власт, включително технически правомощия, по отношение на легализацията на колекции от произведения на изкуството е съсредоточена в ръцете на министъра.

  Лесно е да се направи справка кой беше министър на културата оттогава, та допреди 3 години.

  Отново опираме до лудия и зелника.

  Държавата обгрижваше Черепа с целия си ресурс, променяха се закони и правилници за прилагането им - ПО ВРЕМЕТО НА ГЕРБ, не на Филанкишията - организираха се изложби с държавни средства, мастити чиновници се возеха на чястния самолет на Черепа.

  Докато изведнъж се сетиха, че бил бандит, рекетьор, инзасилвач, убиец и шеф на ОПГ.

  Ами дайте да арестуваме и останалите в ОПГ-то - за начало онези, които му регистрираха и легализираха колекциите и се возеха на самолета му...

  Дотук изобщо не споменавам 500-те милиона, които дължал на НАП.

  Днес прочетох,че шефката на НАП получила сериозно увеличение на заплатата.

  Сигурно за да си мълчи как така Черепа е дължал 500 милиона, пък в НАП не са знаели.

  ТАД Груп са виновни.

  Ония,дето хакнаха поливачките през Народното събрание.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Весело

  До коментар [#14] от "4ort":

  Питай твоите хора - сценарият е техен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Весело

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Или по-точно допреди 10 дена. Защото и сегашния министър не е по-различен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 645 Неутрално

  продължавам да твърдя, че на този етап няма законово основание за отнемане и преместване на имушеството на Фондация Тракия заради провинения на ВБ..
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  За тази колекция , др.Бакалов , се говори доста отдавна , но се правеха полвинчати работи и след определен МАТЕРИАЛЕН СТИМУЛ ,изваднъж се оказваше , че е напълно законна:
  Преди време главният прокурор нареди проверка на частните колекции от антики. Тогава БОРИС ВЕЛЧЕВ заяви, че сред проверяваните ще е и Васил Божков, който е един от най-големите колекционери. Вчера бизнесменът потвърди, че прокуратурата разследва колекцията му от антики, но бе категоричен, че тя е законна.
  "Би трябвало да ми дадат медал най-накрая за това, че съм опазил национално историческо богатство. То ми струва огромни пари. Реставрирам го, съхранявам го и съм готов да го предоставя на всеки музей, който може да го пази," каза президентът на "Нове холдинг".

  Името на Васил Божков бе замесено и около скандала в комисията по хазарта. В края на миналата година шефът на Националната следствена служба Ангел Александров заяви по БНР, че тогавашният шеф на държавната комисия по хазарта Методи Киров е заплашил следователка от името на Божков. Тогава пресаташето на "Нове холдинг" Ирина Сарацинова заяви, че те не биха могли да контролират, нито пък носят отговорност, когато някой използва името на популярен човек, без дори да го познава.

  МВР шефът Румен Петков отказа да коментира вчера дали вътрешното ведомство работи по други сигнали срещу Божков.

  Шефът на "Нове" повтори тезата си, че политиците знаят, че той не дава пари и затова не му искат. В миналия парламент обаче имаше доста депутати, които открито се афишираха като хора на Васил Божков. Най-известният от тях бе Камен Влахов от НДСВ.

  Божков твърди, че с лидера на ДПС Ахмед Доган бил на "здравей - здрасти". Преди време бе разпространена информация, че Божков и Сокола са влезли в конфликт и затова лидерът на ДПС ходи с охрана от НСО. Дори се твърдеше, че срещу Доган е имало атентат през януари. "Толкова ли страшен изглеждам, че някой да ходи с охрана заради мен?!", иронизира вчера Божков. Собствената му охрана от няколко души пък била изцяло протоколна. "Ако ходя без охрана, ще ми падне реномето," обясни той.

  В своите статии за неработещата съдебна система у нас европейските медии споменаваха неколкократно "бизнесмен с известен прякор, чието състояние е натрупано от застрахователния и хазартния бизнес". В края на 2005 г. в неофициален документ - нон пейпър, раздаден в Европарламента, се твърдеше, че в Брюксел е предаден списък на български престъпни босове, начело на който е същият бизнесмен. От ЕК отрекоха за такъв списък"

 19. 19 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Дали е участвал в някаква благотворителна дейност поне г-на Божков.С тая фамилия би му подхождало. Ама не ми се вярва.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 20. 20 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Е, сериозно увеличение на заплатата... 10% като всички други държавни служители... ама ти пак манипулираш - като дърто ченге от едно време...

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1785 Весело

  До коментар [#14] от "4ort":Питай твоите хора - сценарият е техен.
  —цитат от коментар 16 на КМЕТ В СЯНКА


  Кметице, Божков и компания са продукт на Партията и ДС. Като се видите с представителите на фракция ГЕРБ в ППО, ги питай защо са бездействали!

 23. 23 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До вчера - пръв приятел на властта, днес - издирван престъпник.И то не друга власт, а същата - тази, която му разрешаваше да не плаща данъци, да прави изложби с неузаконени предмети и изобщо - каквото си ще.
  И както винаги - повечето българи вкупом ревнаха - браво, а така!Като овце!!!Вместо да се запитат не е ли виновен не този, който яде зелника, а този, който му го дава!

 24. 24 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Малко ми остана да се просълзя. Ма моля ти се колекцията била най-ценното в живота на Божков, ма той сал за таз колекция се е блъскал цел живот като вол, събирал последните си стотинки спечелени с пот само и само да останат в България, а новината, че ще му бъдат конфискувани ще го съсипе, ще рухне психически един от най-великите благодетели и меценати на нашето съвремие. И за всичко това е виновна лошата прокуратурата.

 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  До коментар [#22] от "4ort":

  "Кметице, Божков и компания са продукт на Партията и ДС."

  Също като ГЕРБ. ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#14] от "4ort":Питай твоите хора - сценарият е техен.
  —цитат от коментар 16 на КМЕТ В СЯНКА


  Кметичке чети на кого е продукт Божков!
  https://www.dw.com/bg/да-поговорим-за-съкровищата-на-васил-божков/a-52263897

 27. 27 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1785 Весело

  До коментар [#22] от "4ort":"Кметице, Божков и компания са продукт на Партията и ДС."Също като ГЕРБ. ;)
  —цитат от коментар 25 на Norman Granz


  Това съм го твърдял ВИНАГИ и дори в коментар 22 му пиша на Кмета да си се разбират в ППО!!!

 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  Ние сме неблагодарници. Божков е трябвало да изнесе колекцията си извън България.
  Добре поне, че е на името на Фондация "Тракия".
  Ние не ценим културното си наследство, е така от едното злорадство ще я унищожат и изпокрадат.

  "За каквито и престъпления обаче да съдят Божков като физическо лице, как ще конфискуват колекция, ако тя принадлежи на фондация, отделно юридическо лице? При това се опитват да я изземат още преди да има съдебно решение."

  Всички това се питаме!

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#18] от "doroteus":

  Прочетох но не разбрах за какво ми го адресираш. Само наливаш вода във воденицата на божков

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Колко ли ще платим на Божков, като ни осъди.

 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  До коментар [#27] от "4ort":

  "Това съм го твърдял ВИНАГИ и дори в коментар 22 му пиша на Кмета да си се разбират в ППО!!!"

  Да, забелязах и затова ти отговарям.

  Звездата на Бойко Борисов изгря по време на Царо, като бе препоръчан за главен секретар на МВР от Бригадир Аспарухов, генерал от ДС.

  Оттам нататък не смятам за нужно да се впускам в подробности "от кои е" и дали е "евроатлантик", "демократ" и "десен".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5908 Неутрално

  "Траян Деций – III век пр. Хр. "

  СЕРИОЗНО???

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  Сега последно,колекцията е само описана,или отнесена в чували,или експроприирана и одържавена или вече има друг собственик?Коя е истината,за да знаем колко силно да псуваме извергът Гешев?

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  Колко ли ще платим на Божков, като ни осъди.
  —цитат от коментар 30 на Роси


  За какво да ни осъди?

 37. 37 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  До вчера - пръв приятел на властта, днес - издирван престъпник.И то не друга власт, а същата - тази, която му разрешаваше да не плаща данъци, да прави изложби с неузаконени предмети и изобщо - каквото си ще. И както винаги - повечето българи вкупом ревнаха - браво, а така!Като овце!!!Вместо да се запитат не е ли виновен не този, който яде зелника, а този, който му го дава!
  —цитат от коментар 23 на Капабланка


  E kak da pitat кой е виновен, когато отговорът е ясен.

  Тези, които измениха закона,узакониха колекциите му, определяха колко такса за хазарт да се внася и т.н. С една дума -наши хора

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 38. 38 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  [quote#37:"nessarox"][/quote]

  Ваши хора, КОМУНИСТИ!

 39. 39 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  @ 37

  Наши хора- Д Сигурност, ГЕРБ, БСП

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1393 Весело

  До коментар [#32] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Карай след Христа е , ама това е маловажно...
  Важното е къде е роден...

 42. 42 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 455 Неутрално

  На снимка бюст на Траян Деций ( късноримски император)
  Оправете датировката.

 43. 43 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1418 Весело

  [quote#37:"nessarox"]
  —цитат от коментар 38 на 4ort
  Ваши хора, КОМУНИСТИ![/quote]

  +

  Грешката е моя-

  за справка- тъмно,много тъмно синя съм, с риск да предизвикам инфаркт на някои колеги- КОСТОВистка съм

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 44. 44 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Най-напред да отбележа, че почти всички коментари са от има-няма пет човека, което не е нормално.
  Искам да подхвърля, че за четири години, откакто чета и пиша тук, за олигарха Божков не е писано толкова, колкото се изписа в негова защита в последната седмица. Или е "наш" или наш олигарх се чувства застрашен.
  Друго обяснение няма. Приказките за законност са локуми, когато са за наши хора - били политици, олигарси или мигранти.

  Еретик
 45. 45 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#28] от "hope":

  "Директорът на фондация "Тракия" Кирил Христосков е бивш служител на Шесто управление на ДС, по-късно и на НСБОП, който се е занимавал с акции срещу иманярите."

  Това прочете ли го?

  Айде продължавай да плямпаш.

 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#45] от "gmbh":

  Полковникът е легенда в тези среди.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#28] от "hope":

  "Ние сме неблагодарници. Божков е трябвало да изнесе колекцията си извън България."
  ===========
  Хопке, след като е одрал тези пари от гърба на българите, трябва и да си посипем тимбата с пепел, че не е изнесъл лъскавите си джунджурии навън?
  То бива рАбски чувства, ама толкоз не бива.

  Рабските окови паднаха,
  рабски чувства не упаднаха,
  рабски дух е твой!
  /ПП Славейков/

  Еретик
 48. 48 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#44] от "Костадин Иванов":

  Неее,те лилавите от принципни позиции...Защото утре и на твоята колекция от антики може може да протегне хищна ръка Гешев.Днес културно попитах,какво незаконно до тук във връзка с Божков е извършил гл.прокурор,снишиха се и не казаха-

 49. 49 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#32] от "Незнайко в Слънчевия град":

  "Гай Месий Квинт Деций Траян (на латински: Gaius Messius Quintus Traianus Decius), известен в историята още като Траян Деций, или Деций Траян е римски император през периода 249 – 251 година. Той е вторият император от балканските провинции; родом от Панония,"
  ===========
  Така пише в Уки.

  Еретик
 50. 50 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#49] от "Костадин Иванов":

  Разминаването е преди и след Христа.

 51. 51 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#48] от "uvtest":

  "Защото утре и на твоята колекция от антики може може да протегне хищна ръка Гешев.Днес културно попитах,какво незаконно до тук във връзка с Божков е извършил гл.прокурор,снишиха се и не казаха"
  ==============
  Работата е отдавна ясна.
  Страхуваме се, че ще подпукат наистина и нашия олигарх.
  Уууууууууу ............. лоша прокуратура!

  Еретик
 52. 52 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#18] от "doroteus":

  Значи сега НСО трябва да спре да охранява Доган, след като Божков е задържан.

 53. 53 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Обвиненията срещу Васил Божков напомнят за разправата с непослушните олигарси в Русия.
  Не напомнят - те са такива.

  За каквито и престъпления обаче да съдят Божков като физическо лице, как ще конфискуват колекция, ако тя принадлежи на фондация, отделно юридическо лице? При това се опитват да я изземат още преди да има съдебно решение.
  Не се опитват - изземват и въобще не се шегуват.

  Колекцията поставя голяма въпросителна за законността в България.
  Никаква въпросителна, просто в момента се показва, че законност в България няма.

 54. 54 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#53] от "koko65bg":

  Къде бе ,рожбо златна видя,че колекцията е КОНФИСКУВАНА?Пишеш тук,значи си грамотен.Ми вземи попрочети,поинтересувай се,не бързай направо да скачаш на амбразурата.Така малко глупаво се получава.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 300 Неутрално

  А Митьо Гестапото кога? Тия двамата изкормиха цялото културно наследство на България и си занесоха вкъщи движимите артефакти, а остатъка е тотално разрушен!

 57. 57 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#54] от "uvtest":

  А къде вие видяхте да съм написал ,,конфискувана"? Включете мисленето като четете коментари и избягвайте милиционерски клишета като ,,рожбо златна" - ще звучите по-убедително.

 58. 58 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2654 Весело

  "Директорът на фондация "Тракия" Кирил Христосков е бивш служител на Шесто управление на ДС, по-късно и на НСБОП, който се е занимавал с акции срещу иманярите."

  Аха, ясно! Шесто на ДС пази антиките на Божков. Които Божков е изкупувал от иманяри. Но които не са на Божков, а на фондация. Която няма нищо общо с Божков, но е внесла документите за регистрация на артефактите като свои. Които е придобила от Божков чрез...придобиване??!
  Всичко е кристално чисто, няма далавера, няма нарушение. Няма смокинови листа, няма паравани, няма подставени лица. ДС е гаранция за това!
  А прокуратурата се заяжда и прави показно, както при горката невинна Иванчева. Затова форумът кипи от възмущение- пак бият нашите.
  Кога е протестът?

 59. 59 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Нашите олигарси не придобиха навика да даряват.
  Полезно е хем за имиджа, хем е "за полза роду".
  Сещам са само за Сашо Дончев, който е дарител и основател на "Българско школо".

 60. 60 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4441 Неутрално

  Хубава статия...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 61. 61 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  До коментар [#43] от "nessarox":

  Аксиома: Когато някой декларира, че е тъмносин, значи със сигурност е тъмночервен.

 62. 62 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  До коментар [#44] от "Костадин Иванов":Неее,те лилавите от принципни позиции...Защото утре и на твоята колекция от антики може може да протегне хищна ръка Гешев.Днес културно попитах,какво незаконно до тук във връзка с Божков е извършил гл.прокурор,снишиха се и не казаха-
  —цитат от коментар 48 на uvtest


  Е, как какво - натъпкаха му колекцията в чували и я занесоха на Пеевски.

 63. 63 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Баща ми получи писмо от инспектор от НАП, че дължи 800 лв данък за непредеклариран апартамент (след като майка му е починала).
  И си ги палти.
  Дали БОЖКОВ Е ПОЛУЧАВАЛ ПИСМА ОТ НАП?

 64. 64 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Аз бих попитала за другите бг колекционери, онези, дето не правят музеи и фондаци, изложби - от ДС, които поддържат ГЕРБ и са по-големи от Богков - с тях какво ще правим? Ни чул, ни видял? Така ли ще се прави? Ех....

  bleuetoile.wordpress.com
 65. 65 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 413 Весело

  До коментар [#32] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Чи кво пречи през 3 век преди новата ера да са направили бюст на император, управлявал 3 век след новата ера. Тогава е бил разцветът на елинистичното изкуство - Венера Милоска, Лаокоон и т.н. Колко му е един бюст да са направили и после само да са му изчукали името на съответния император.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK