"Купувай си ковчег". Защо не знаем какво се случва с раковите заболявания

По данни на директора на Националния здравен регистър проф. Здравка Валерианова, само през 2019 г. от рак са починали над 18 000 българи.

© Юлия Лазарова

По данни на директора на Националния здравен регистър проф. Здравка Валерианова, само през 2019 г. от рак са починали над 18 000 българи.Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Надежда Цекулова дълги години работи като журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалната политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Има активна дейност за подобряване достъпа до здравеопазване на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве. В момента е директор програма "Кампании и комуникации" в Българския хелзинкски комитет.


"Зле са нещата, купувай си ковчег". Близки на онкоболни, лекуващи се в Комплексния онкологичен център в Русе твърдят, че тази реплика е била изречена от лекар към пациент.


Двамата лекари, обвинени в това отношение, сами подадоха молби за напускане. С това лечебното заведение загуби двама от общо четиримата си специалисти по мецицинска онкология.
Случаят не е първото, а вероятно не е и последното напрежение между пациенти и медици. Подобни случаи изникват периодично и рушат връзките между създаващите здраве и боледуващите, в една система, която не би могла да функционира без взаимното им уважение и сътрудничество.


Кога е успешна борбата с рака


Междувременно Световният ден за борба с рака вече втора година преминава под знака на глобална кампания с мотото "Аз съм и ще бъда". Кампанията фокусира вниманието на хората, обществата и правителствата именно в създаването на системи.


Анализите на Международния съюз за контрол на рака (UICC) показват, че успешната борба с това заболяване не се състои в здравословния живот, ранната диагностика, модерните лекарствени терапии, модерните технологии или топ специалистите сами по себе си. За ефективна борба с рака всички тези компоненти трябва да функционират добре заедно. И именно в това България се проваля. И общественият саботаж на отношенията лекар-пациент е само една от нефункциониращите взаимовръзки.


Кампанията "Аз съм и ще бъда" си поставя за цел да спаси хората, загиващи от предотвратима смъртност. Този показател отчита два основни фактора - първо, хората, които с добра превенция и политики в общественото здраве не биха се разболели и второ, хората, които при по-ранно откриване или по-ефективно лечение биха живели по-дълго.


Статистика и други факти


У нас 16% от леталните заболявания, които е можело да бъдат предотвратени, се падат на рака на белия дроб. Сред заболяванията, които в други страни се лекуват успешно, а у нас все още са с висока смъртност пък се откроява ракът на гърдата.


На фона на причините за смърт в страните от Европейския съюз, в България от рак умира по-малък процент от населението. Причината за това обаче не е високото качество на профилактика и лечение на онкологичните заболявания, а още по-ниското ниво на превенция на други социално-значими заболявания, които убиват българите по-често от рака - каквито са сърдечно-съдовите например.


По данни на директора на Националния здравен регистър проф. Здравка Валерианова, само през 2019 г. от рак са починали над 18 000 българи.


37 000 са получили тази диагноза за първи път, а над 290 000 са хората, живеещи с онкологично заболяване.


За всички тях се грижат точно 182-ма лекари със специалност "Онкология" или "Медицинска онкология". Това означава че всеки специалист се среща средно с по един новодиагностициран пациент на ден.


"В нашия онкологичен център има два кабинета. Днес през всеки от тях ще преминат между 30 и 40 пациенти. Не може да ги намалим и да оставим хората без здравна помощ", разказва директорът на споменатия вече Русенски КОЦ д-р Камен Кожухаров.


Според глобално изследване, публикувано през 2018 г. обаче, съотношението между броя на онколозите и броя на новите случаи на злокачествени заболявания у нас е близко до това в Чехия и Дания, и два пъти по-добро, отколкото във Франция. През последните пет години бяха подменени и линейните ускорители във всички онкологични центрове, а навлизането на новите таргетни терапии - макар и бавно и с големи ограничения у нас - дава директен резултат в увеличаване на преживяемостта.


Нека да сравним


Въпреки всички тези позитивни стъпки обаче, страната остава сред последните в Европа, когато се сравнява преживяемостта на пациентите с различни онкологични локации. Според специалистите - защото липсва системна и дългосрочна политика.


"Няма институция в България, която да даде точна информация какво се случва с раковите заболявания в страната - каква е възрастта, какви са най-често срещаните локации", коментира проф. Здравка Валерианова в навечерието на Световния ден за борба с рака, "чеслата, които ви цитирам, са изчислени по методика от международни данни".


А дали е така, от Министерството на здравеопазването не отговориха на въпросите на "Свободна Европа", защото забравили.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  "Купувай си ковчег", ама реката от пари по така наречената пътека прибират с усмиФка. КРЕТЕНИ. СОРИ.

 2. 2 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Това с ковчега може да звучи грубо, но аз лично бих предпочел да ми кажат, че си отивам, за да си подредя някои неща, отколкото да ме лъжат.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#2] от "kilgore":

  Според мен всеки здравомислещ човек предпочита да чуе истината.
  Лекарите обаче би трябвало да я поднасят цивилизовано, никога не съм разбирал безпардонността и грубостта на част от тях. Все пак клетва дават и имат може би най-важната професия, а някои се държат като каруцари.
  Ако питате мен, правилно са ги уволнили.

 4. 4 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#1] от "442": Темата е, че не знаем какво се случва с раковите заболявания... покупката на ковчег е задължителна за ВСЕКИ! Смъртта в задължителна за всеки, който се е родил...

 5. 5 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Това с ковчега може да звучи грубо, но аз лично бих предпочел да ми кажат, че си отивам, за да си подредя някои неща, отколкото да ме лъжат.
  —цитат от коментар 2 на kilgore


  30% от населението на планетата, може да се лекува с плацебо, ако това ти го каже някой с авторитет (лекар), а не врачка или от сорта, това може да е достатъчно за да се излекуваш. Не са 1-2 такива случаи. Въпросът е кои се влияят от подобно лечение.

 6. 6 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Цитат: "...има пациенти, на които като им се предложи поставянето на стент, защото е нужно и лекарят е преценил, че трябва, хората изпадат в нервна криза и отказват интервенция, която може да им удължи живота. С тази интервенция може да се спаси част от сърдечния мускул. И това е заради притеснение. Фобията и неоснован страх. Всеки има своите притеснения, но хората се опасяват, че може неправилно и без индикации да им направят някаква медицинска манипулация. Ето това е ново за нас. И това е причината да алармираме за този проблем, защото ставаме свидетели на разрушено доверие между лекар и пациент. Финално, ако погледнем, това е в ущърб на пациента, защото той е този, който има нужда от лечение. Ако пациентът не се доверява на своя лекар, той не може да получи адекватно лечение."

 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Интересно , че по този показател сме наравно с ШВЕЙЦАРИЯ :

  Health statistics
  Cancer expected to kill 18,000 Swiss this year 2018!

 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#7] от "doroteus":

  Явно нямаме достоверна информация за починалите раково болни, то за какво ли имаме.
  Швейцария е 8-8.5 млн. жители, ако можем да се сравняваме с тях би било отлично, ама надали.
  Здравеопазнавенот ни е напълно разграден двор.

 9. 9 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#6] от "Анти Шишковци":

  Много хора просто ги е страх, не че си мислят, че операцията е излишна. Маса народ не стъпва при зъбар, ако ще да го боли яко.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  От години го повтарям и непрекъснато ме хейтят расни безсъвестни гробарски храненици !
  До коментар [#7] от "doroteus":

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#7] от "doroteus":Явно нямаме достоверна информация за починалите раково болни, то за какво ли имаме. Швейцария е 8-8.5 млн. жители, ако можем да се сравняваме с тях би било отлично, ама надали.Здравеопазнавенот ни е напълно разграден двор.
  —цитат от коментар 8 на boevbisser


  Не е ли "утешително " , че с нещо сме "наравно" с една истинска Швейцария????Ако не бях пуснал тези данни , сигурно "упражнението " по надплюване към всичко ЩО Е БЪЛГАРИЯ щеше да вземе друга насока !
  А относно "разградения двор " от сърце ти желая да отидеш в някоя държава в ЕС със "здравеопазване за пример " и да чакаш спешна помощ , около 12 часа , в най-добрия случай ! Пиша истината - това се случи онзи ден в едно сателитно на Париж градче Обон , където има и "Бърза помощ " и болница ! Но там никой не ругае и не бие медици ! Хайде , по кротко , че рано или късно ще ти се наложи да влезеш "в разградения " двор !

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  До коментар [#11] от "doroteus":

  Ами не е утешително драги другарю, защото те са ПОВЕЧЕ и ги бием като %. Давай другите ТЪПИ опорки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#11] от "doroteus":

  Ами то ми се е налагало, няма как, и в двата случая си платих като поп, при условие че от години си плащам максимални здравни вноски.
  Да не бъркаме бързина и достъп - и двете ги има в България, с качество, което е тук-там.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  До коментар [#11] от "doroteus":

  Всеки рано или късно тегли късата. И ти не си застрахован.Особено когато го пожелаваш на другите. Намери си инфо за бумерангът на съдбата и се ограмоти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Котаран Котков Котаков
  Котаран Котков Котаков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  , никога не съм разбирал безпардонността и грубостта на част от тях. .
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  Цинизмът им е защитна реакция срещу страхотиите, които гледат всеки ден. Ако не им загрубее кожата, няма да могат да издържат. Разбира се, трябва да могат да поставят граница межу цинизма си и начина, по който се държат с пациентите.

  Тролингер 42-ра категория
 16. 16 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 534 Любопитно

  Нещо не разбрах:
  На фона на причините за смърт в страните от Европейския съюз, в България от рак умира по-малък процент от населението. Причината за това обаче не е високото качество на профилактика и лечение на онкологичните заболявания, а още по-ниското ниво на превенция на други социално-значими заболявания, които убиват българите по-често от рака - каквито са сърдечно-съдовите например.

  Това, че умират по-малък процент от хора с рак има друга причина, а не че умират повече със сърдечно-съдови заболявания.
  Това е сравнително добра новина и трябва да се потърсят причините за нея! Швейцария ако е с по-висока смъртност от нас, а имат по-висок стандарт означава, че трябва да се фокусираме върху причините и превенцията. Лечение тук в БГ няма как да измислим, защото нямаме научно-технически потенциал, но можем да следваме добрите практики и с профилактика да намалим смъртните случаи....

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  До коментар [#16] от "nemisemisli":

  Скрининг и профилактика му е майката. Както и ИСТИНСКИ контрол на храните, водата и въздуха.
  Преди много години имаше едни флуорографи, които регулярно правеха скрининг по работните места за рак на белите дробове и туберкулоза.
  Сега подобни грижи просто НЯМА !!!
  https://www.facebook.com/BusMemoriesBulgaria/photos/чавдар-420-флуорограф/1582836002014102/

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 665 Неутрално

  дори да си купиш сам лекарства от чужбина, не знаеш дали ще ти ги сложат , защото са скъпи, дори да си с връзки, просто е ужасно

  BG e мини империя на злото.
 19. 19 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#16] от "nemisemisli":Скрининг и профилактика му е майката. Както и ИСТИНСКИ контрол на храните, водата и въздуха.Преди много години имаше едни флуорографи, които регулярно правеха скрининг по работните места за рак на белите дробове и туберкулоза.Сега подобни грижи просто НЯМА !!!https://www.facebook.com/BusMemoriesBulgaria/photos/чавдар-420-флуорограф/1582836002014102/
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА


  Haeмeн oплaĸвaч

  Πpoфecиoнaлнитe oплaĸвaчи пoceщaвaт пoгpeбeния и cĸъpбят зa пoĸoйницитe. Koмпaния в Aнглия, нapeчeнa Rеnt А Моurnеr, пpeдлaгa oплaĸвaчи зa oĸoлo 70 дoлapa зa двa чaca!
  Твоята ставка колко е ????За цял ден или почасово работиш ?????

 20. 20 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3246 Разстроено

  Здравословният начин на живот не предпазва от рак. Всичко зависи от гените.
  Хора, които живеят здравословно също се разболяват. Примери много.
  Затова най-важното е човек да се грижи за здравето си като ходи на профилактични прегледи поне веднъж в годината.

 21. 21 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Това с ковчега може да звучи грубо, но аз лично бих предпочел да ми кажат, че си отивам, за да си подредя някои неща, отколкото да ме лъжат.
  —цитат от коментар 2 на kilgore


  Бай, бабо, да не те среща мечка!
  Като ти дойде на главата друга песен ще запееш.
  Че даже ще те е срам от това, което си написал.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  Такова грубо отношение е гавра, както с болните, така и с близките им.

 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#2] от "kilgore":

  На болните трябва да се казва истината, но не по толкова груб начин.

 24. 24 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Това с ковчега може да звучи грубо, но аз лично бих предпочел да ми кажат, че си отивам, за да си подредя някои неща, отколкото да ме лъжат.
  —цитат от коментар 2 на kilgore


  Ок, ама по този начин ли?

 25. 25 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 306 Разстроено

  Пак глупости. На самите лекари им разпоредиха преди години да казват веднага и направо от какво е болен съответния пациент именно заради "добрите" западни практики, които трябваше да се следват. Уж така било по-добре за психиката на човека. Чувал съм за случаи на припаднали хора по коридорите в болниците. Навремето на хора с рак в напреднал стадий дори и не им казваха, че да си изживеят последните месеци що годе нормално.

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  До коментар [#19] от "doroteus":

  Помни за бумеранга !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#11] от "doroteus":

  Господинчо, лично ми се случи да убеждавам по телефона GP-то на баща ми, че има инсулт и трябва да каже на глупаците от "Бърза помощ" да го закарат в болница, която е в областния град на 17 км, а той поради инсулта е неподвижен, а оня ми вика - говориш глупости - баща ти няма инсулт. Само е паднал и се е ударил и затова го боли гърба.
  Викам му - абе човече, той че като е получил инсулт се е ударил спор няма, че го боли удареното също няма спор, ама има ИНСУЛТ и не може да ходи не щото го боли гърба!
  Оня ми вика- ти не си лекар, освен това те няма.
  Викам му - абе това, че съм си задал въпросите, които са ми важни на хората,, които го виждат и съм получил точните отговори ми е напълно достатъчно - кажи им да го закарат в болница - само тебе чакат да издадеш направление. И не! Изписва пртивовъзпалително! И го остави без лечение до другия ден. Когато взеха да отказват и други органи от няма и къде даде направление за симптом - кръв в урината.
  И познай като го закараха след почти 48 часа в болница дали не се оказа, че е инсулт!
  И познай дали живя след "ината" на ГП-то и 1 седмица?
  И познай дали някой се трогна от случката?
  И познай дали се почувства виновен?
  И познай дали не му беше първи братовчед въпросното GP!
  И познай дали не го разследваха по-късно от някакви МВР-та ама не щото е некадърник, ами заради фиктивни прегледни
  И познай дали изобщо нещо ще му се случи.

 28. 28 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 718 Неутрално

  В България даже няма регистър на онкоболните. Лъжа е също, че се осигуряват всички необходими онко-лекарства!

  А за историята горе.. не е най-страшното, че му говорят на ти като каруцари, не е най-страшното, че му предлагат ковчег. Най-страшното е, че са лекари, които са се предали и предават пациента. Никой истински лекар не се предава пред болестта!

 29. 29 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 399 Неутрално

  В България даже няма регистър на онкоболните. Лъжа е също, че се осигуряват всички необходими онко-лекарства!А за историята горе.. не е най-страшното, че му говорят на ти като каруцари, не е най-страшното, че му предлагат ковчег. Най-страшното е, че са лекари, които са се предали и предават пациента. Никой истински лекар не се предава пред болестта!
  —цитат от коментар 28 на Ivan Stoev


  И да допълня според мен - че се хранят от лекуването на човек, който предварително са погребали за себе си! Т.е. те не вярват, че имат кауза да го спасят, а имат кауза да ги храни умирайки.

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  До коментар [#20] от "pamela":

  Не знам колко от пишещите са се поопарили от такива заболявания и като гледам доста леко се пускат всякакви съвети или пък се пускат тежки критики към лекарите.
  Напоследък все по-често се извеждат две неща - състоянието на имунната система и генетичното наследство, което е различно за всеки от нас.
  Затова хора които живеят без да ги грижа за нормите на здравословния живот понякога си карат до дълбока старост и други, които се пазят от всичко се разболяват.
  Какво да кажем за бебета и малки деца, за които и дума не може да става за вредни навици.
  Затова, давайте го по-полека, не слагайте сърце на мъка най-вече от черна завист и се радвайте на всеки хубав ден, а другто е Божа работа. И не забрявяйте, че и лекарите са като нас, те са едни от нас и както и ние сме понякога зли, лоши и небрежни, така е сред тях всичко се случва. Като не вярваш на един, намери друг, на който да повярваш, поне сега това е възможно.

 31. 31 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Аз имам малко по-алтернативен въпрос. Как преди 100 години нашите баби са се борили с появата на рак посредством леене на куршум и то доста успешно и то без да знаят какво е това рак, просто са знаели, че от стрес се умира?
  Сега никой не лее куршум след голям стрес, а се борят с рака постфактум и се чудят защо е божа работа дали ще се излекуваш или не. Лекарите трудно могат да конкурират и билколечението при много болести. Единствения голям прогрес е при оперативното лечение.

 32. 32 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Естестявено ,че тази репклика не е казана от лекар, а е манипулация на глупави примати ,които това което си мислят го слагат в устата на лекар. И съответно лекарите се махат обидени от това отношение. Иронията е ,че още утре клеветниците ще се нуждаят точно от тези лекари, а всички все по-трудно ще намират изобщо какъвто и да е лекар следващите години. Тиквокомунистите пласираха десетилетия неуважение към лекаря -плебеите им охотно ги послушаха и изкараха напред наглото си поведение

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 33. 33 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  ""На болните трябва да се казва истината, но не по толкова груб начин. ""

  Случай. В Пловдив.
  Близък на баба ми и дядо ми и двамата лекари.
  Откриват му рак в 4-ти стадий по онова време съвършено нелечим, оперират го, колкото да няма проблем с проходимостите и му казват че е излекуван и да си живее живота.
  След не знам колко години, по не знам какъв повод му правят рентгенова снимка в същата клиника и о чудо - чист като утринна роса. Нищо не останало. Ни тумори ни метастази ни нищо.
  Та толкова по въпроса за истините.
  Много е тънък тоя момент.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 34. 34 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#31] от "otrqdnik":

  Прочети горният пост.
  Ракът, най-страшното заболяване е най-податлив на самовнушение и никой не знае защо, нито какъв е алгоритъмът за самоизлекуване.
  Вероятно вярата и някаква по-особена нагласа.
  Случаи - кило и канче.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 35. 35 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#30] от "tsvetko_51":

  Забрави за имунната система. Може да е генетично увредена, може и да е придобито.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 36. 36 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#16] от "nemisemisli":

  По-малък е процентът на умрелите от рак, тоест в множеството на всички умрели процентът на рака е по-малък от процента на умрели от сърдечно-съдови заболявания. Не става дума за абсолютни стойности, а за сегменти от цялост. Ако вдигнем лечимостта на сърдечно-съдовите болести да стане като на запад ще изплува ракът в по-голям прлоцент.

 37. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6558 Неутрално

  Много е трудно, да го кажат лекарите, че е злокачествен и болният с близките да реши какво да прави. След консултация със отличен професор се оказва, че съпътстващите заболявания не позволяват успешна операция. И стои съпруга -взел сам решение да не го оперират, чака да дойде краят. Сега е на опиатни лекарства, превива се от болки, но не можем с нищо да му помогнем. Лошо е, когато умират млади хора от коварни болести.

 38. 38 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Пак глупости. На самите лекари им разпоредиха преди години да казват веднага и направо от какво е болен съответния пациент именно заради "добрите" западни практики, които трябваше да се следват. Уж така било по-добре за психиката на човека. Чувал съм за случаи на припаднали хора по коридорите в болниците. Навремето на хора с рак в напреднал стадий дори и не им казваха, че да си изживеят последните месеци що годе нормално.
  —цитат от коментар 25 на our12595545


  Пациентът има право на инфоемация,а и за каквото и да е лечение се изисква информирано съгласие.Друг е въпроса,че това е по удачно да се направи от или съвместно със специалист със съответните специфични знания и умения.

 39. 39 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#5] от "chepokalipsis":

  ? по статия за нещо толкова сериозно коментарът ви е напълно недопустим. никой никога не се е излекувал от рак с плацебо. на ваше място бих се засрамила.

 40. 40 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#15] от "Johnny.B.Goode":

  цинизма няма нищо общо с по-дебелата кожа, която безспорно име необходима ако си циник, не ставаш за лекар.

 41. 41 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 939 Неутрално

  хубаво си говирм за влошените отношения между лекари и пациенти, но на никой ли не му хрумва, че те просто са отражение на взаимоотношенията в обществото - без да омаловажавам кампаниите срещу лекарите. но няма как да има уважение между лекари и пациенти, при положение, че уважение помежду ни липсва. всиички сме страдали от грубо лекарско отношение, зщото лекарите се държат от позицията на по-силния спрямо пациента и като всеки българин в такава позиция, просто ужасно; и смята, че му е позволено всичкото невъзпитание, да си излее неоправените комплекси и натрупаната агресия. това е вярно за съжаление за всеки един българин в по-силна позиция - хора груби и невъзпитани.

 42. 42 Профил на Martin Monov
  Martin Monov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Убиха раковия регистър отдавна.
  www.limfom.info/смъртта-на-раковия-регистър/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK