Срок: постоянен, отговорност: ничия

Изложба на частната колекция от антики на Васил Божков в Националния исторически музей през 2011 г.

© Георги Кожухаров

Изложба на частната колекция от антики на Васил Божков в Националния исторически музей през 2011 г.Вера Бонева е професор по история на България, музеен експерт, преподавател в УНИБИТ на дисциплини за Възраждането и музейното дело. Коментарът й е от профила й във "Фейсбук". Днес министърът на културата Боил Банов установи "вратичка" в Закона за културното наследство, която била позволила на Васил Божков да не регистрира 2700 културни ценности. Според Банов колекционерът само бил подал документи, но вещите не били предадени за идентификация. Причината - законът не предвиждал срокове за това.


Наредба № Н-3 от 3 декември 2009 г. за реда за извършване на идентификация и за водене на Регистъра на движими културни ценности, ДВ, бр. 101, 18 декември 2009, както и Законът за културното наследство, ДВ, бр. 19 от 13 март 2009,


предвиждат ЯСНИ и ЕДНОЗНАЧНИ срокове за оповестяване и регистрация на вещи,
притежаващи качества на културни ценности, както следва:


1. Който намери или придобие по друг начин предмет или произведение на изкуството, в седемдневен срок е длъжен да уведоми най-близкия музей за това. (Чл. 93 ЗКН). Това задължение е записано и в Закона за собствеността. Тоест преди да регистрира музей към фондацията си, Васил Божков е бил длъжен при всяка "намерила го" вещ с качества на културна ценност в едноседмичен срок да прави съответна декларация в национален, регионален или общински музей. След създаването на частния музей влизаме в хипотезата, описана в т. 2 по-долу.


2. Всеки музей е длъжен до месец (за археологическите материали до година) от придобиването да осъществи процедура на идентификация и инвентиране в основен или обменен фонд на културните ценности, които е придобил. Цитат: "Чл. 7. Регистрацията на движимите културни ценности в музея включва: 1. първична обработка, при която се съставя документация по издирването, събирането и постъпването в музея на движими вещи, които могат да се определят или са определени чрез идентификация като движими културни ценности, и се издава акт за тяхното приемане. 2. инвентиране, при което след идентификация движимите културни ценности се завеждат в инвентарните книги на музея." (Наредба за управление на музейните фондове, ДВ, бр 2 от 8 януари 2010).


3. Ако музеят не разполага с право на самостоятилна идентификация (какъвто е случаят с музея на фондация "Тракия") се обръща към друга компетентна институция, като подава до директора заявление с опис на предметите. Списъкът на компетентните институции е наличен н Наредба на МК. Заявлението се разглежда в 14-дневен срок. След този срок се подписва договор между двете страни, в който се упоменават параметрите на дейността по идентификация. И сроковете. Прилагат се копия на документите, удостоверяващи правото на собственост.


4. На основа на тази правна рамка би трябвало музеят на фондация "Тракия" още през 2009 г. да е подал заявление до НИМ, до НАИМ или до Националната галерия, в което да са описани предметите, подлежящи на идентификация, като са приложени документи за произхода им. След изтичане на 14-дневния срок би трябвало да са сключени възмездни договори между институциите с ясно посочени срокове и финансови параметри. Ако има договори - сроковете или са спазени, или не са.


Ако няма договори - не е спазен законът.


5. Пропуск във фиксирането на сроковете в тази част на законодателството ни не липсва. Напротив, тук законодателят е изряден. Липсва воля да се спазват сроковете. Включително и тези за вътрешните инвентаризации в част от културните институции, на които са поверени за стопанисване и опазване националните ни съкровища.


Послепис: И тъй като уважаемият министър Банов ще предлага нови фиксирани срокове в Закона за културното наследство, да бъде добър да направи това и за договорите на временните директори в сектора - до шест месеца, както е в държавната администрация и по правилата на здравия разум.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 434 Любопитно

  А уж нямало да изнасят в кашони и чували?

  "Неправомерно изземване на антики в кашони и чували от лабораторията на Фондация "Тракия"

  https://www.youtube.com/watch?v=BiQq9REEYZM

  bleuetoile.wordpress.com
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  Поредните ялови шменти капели на задкулисието(Шайката) !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Др.проф Вера Бонева - преподавател в библиотекарския на драго сърце обяснява пропуските , които струва ми се доста отдавна е трябвало да бъдат регулирани !
  От 2007 е щатен преподавател в Университет по библиотекознание и информационни технологии в София.Вера Бонева е професор по история на България, музеен експерт, преподавател в УНИБИТ дисциплини за Възраждането и музейното дело
  Пропуснато е , че наред с тази си богобоязлива дейност е била отвреме навреме и деен "куратор" на колекцията !

 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  браво на професорката... освен заслужила библиотекарка, на кой правосъден зам. министър от квотата на Обединените патриоти беше совпруга, казвате?

 5. 5 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Др.проф Вера Бонева - преподавател в библиотекарския на драго сърце обяснява пропуските , които струва ми се доста отдавна е трябвало да бъдат регулирани !От 2007 е щатен преподавател в Университет по библиотекознание и информационни технологии в София.Вера Бонева е професор по история на България, музеен експерт, преподавател в УНИБИТ дисциплини за Възраждането и музейното делоПропуснато е , че наред с тази си богобоязлива дейност е била отвреме навреме и деен "куратор" на колекцията !
  —цитат от коментар 3 на doroteus


  Каскет, абе вие освен да ровите в масивите на МВР кой какъв е, някаква друга работа вършите ли в милицията.
  Нещо по същество да кажеш или чопленето на семки и ровенето в биографиите на хората е заседнало между двете гънки и не мърда оттам?
  От Симеоново и пожарникарския ПУЦ - толкова.

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2573 Весело

  ""вратичка" в Закона за културното наследство" - в хазарта - вратичка също, а УЖ санираха цялата държава, с бая пари! От къде ли не ДУХА във всяка една държавна институция, но вятърът на промяната така и не може да проветри от окопали се спецове.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 663 Неутрално

  А уж нямало да изнасят в кашони и чували?"Неправомерно изземване на антики в кашони и чували от лабораторията на Фондация "Тракия"https://www.youtube.com/watch?v=BiQq9REEYZM
  —цитат от коментар 1 на 3.14


  И как разбра какво има в кашоните? Или просто поредната опорна точка в защита на Божков и да по псуваме малко правителството.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#10] от "tda10501756":

  Това ли ти е смешната опорка. ИЗДИША ЯКО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 313 Неутрално

  [quote#11:"tda10501756"][/quote]

  Съжалявам, че се изказах и това дискриминира не мислещите.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 14. 14 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2573 Весело

  [quote#10:"tda10501756"][/quote]

  Когото и да бъде запитан, ако не се издъни, се прави, че не знае. НО ако се случи случка, се започват едни сгъвки, едни чупки - до следващата издънка. А бушони винаги има, те и затова са там, да се греят, докато не даде на късо веригата от вечни ОПравници.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5316 Неутрално

  До коментар [#6] от "3аНиЗа":

  ++++++++++++++++

 16. 16 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1876 Весело

  "5. Пропуск във фиксирането на сроковете в тази част на законодателството ни не липсва. Напротив, тук законодателят е изряден. Липсва воля да се спазват сроковете. "

  Щом пропуск НЕ липсва (което означава, че изрядният законодател изрядно се е справил с това да НЕ липсва) всичко останало написано е гола вода. НЕлипсващият пропуск обяснява и оправдава всичко!

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дон Кихот":

  Не е ли индикация за корупция ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#1] от "3.14":

  Това което се вижда е как 1 мъж изнася личните си вещи в кашонче, а друга с найлонава торбичка. Явно нямате представа за съхраняваните предмети

 19. 19 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Моето мнение за УНИБИТ като цяло е отрицателно, следователно всеки който е продал морала и съвестта си и е отишъл там е направил това в ущърб на развитието на човечеството.
  Цитат:
  "Послепис: И тъй като уважаемият министър Банов ще предлага нови фиксирани срокове в Закона за културното наследство, да бъде добър да направи това и за договорите на временните директори в сектора - до шест месеца, както е в държавната администрация и по правилата на здравия разум."
  В държавната администрация всички назначения от определено ниво са политически, няма никакъв здрав разум и се използват вратичките на ГЕРБ ерските закони за назначения.
  п.п. Оказа се (предполагах го, но не в такъв мащаб), че ГЕРБ във всеки закон е оставил вратичка за нещо си:
  За колекцията на Божков,
  за данъка на Божков,
  за ДДС то на неделя,
  за валутния курс на Менда
  за здравеопазването на Дариткова,
  за отбраната на Попов
  и във всички други закони.
  и така във всички закони

 20. 20 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote#10:"tda10501756"][/quote]

  А 11 години какво прави ГЕРБ - видяхме, че може да променя закони за часове, а тук не са констатирали недостатъци, та затова са правили 22 (двадесет и два пъти) изменения и допълнения на този закон. Хора разберете ГЕРБ, заедно с псевдопатриотите затриват България. Процеса е почти до степен на необратимост. Не обричайте бъдещето на вашите деца и на България на разрухата, която оставя ГЕРБ във всичко. Тези ще надминат комунистите (поне при тях на 10 имаше един с морал, тук няма и толкова).

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Весело

  До коментар [#18] от "ЙЕИ":

  Явно имаш око рентген. А защо изнасят като НИЩО не са внесли ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#20] от "Uprsport":

  Действат като ликвидационна комисия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#19] от "Uprsport":

  Има и специална вратичка за циганската престъпност .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1617 Весело

  Е , ако пък нямаше " вратички " ...нямаше да има и форум ! Вратички се наблюдават от десетилетия.....

 25. 25 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Другарката Бонева от убиташкия университет добре си е преписала домашното, написано от нейния шеф Митьо Гестапото. Митьо е майстор на тези работи. Друг е въпросът, къде се намира и как е регистрирана неговата собствена колекция.
  Но и това е нещо след като т. нар. "експерти" от всички институции, дето им плащаме заплатите си трайкат.
  Написаното е истина и тези, които искат да осъдят Черепа и по този параграф могат да се хванат за него.

  CONTADOR GRATUITO!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK