Фискални фокуси

Като цяло през последните години бюджетът се превърна в шапка на фокусник.

© Асен Тонев

Като цяло през последните години бюджетът се превърна в шапка на фокусник.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ). В сряда правителството повиши заплатата на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова на 5500 лева със задна дата заради "водещия й принос за събираемостта на приходите и доброволното изпълнение на задълженията".


За първи път от 2015 г. изпълнението на бюджета през 2019 г. се приближава до прогнозата му, макар все още да има голямо разминаване между двете. През изминалата година бюджетът претърпя две актуализации - една заради преизчисляване на партийните субсидии и още една заради непредвидения капиталов разход в размер на около 2,2 млрд. лв. за придобиване на самолети F-16 Block 70. Крайният резултат е, че приходите са с около 190 млн. лв. повече от планираните, разходите - с около 820 млн. лв. по-високи, а бюджетният дефицит е 1,15 млрд. лв. при планиран дефицит преди актуализациите от 600 млн. лв. Откъде идват разликите?


Бюджетни приходи
От страната на приходите се наблюдава преизпълнение на данъчните със 734 млн. лв., и заедно с това неизпълнение на неданъчните с 323 млн. лв. и помощите с 220 млн. лв. Част от обяснението за по-високите данъчни приходи е по-доброто развитие на икономиката, като в номинално изражение БВП се очаква да е нараснал с около 2% повече в сравнение с прогнозата. Прогнозирането на приходите от помощи не е праволинейно, тъй като зависи от редица субективни фактори, като изпълнение на проектите, административни процедури и др. Неизпълнението на неданъчните приходи обаче е изненадващо, но на този етап липсва по-подробна информация за факторите, които са оказали влияние. В крайна сметка за поредна година общите приходи са по-високи от предвидените благодарение единствено на данъчните приходи, докато при останалите се наблюдава неизпълнение.


Това затвърждава тенденцията на лошо планиране, от една страна, което в голяма степен разчита на по-добър от планирания икономически растеж, а оттам - повече приходи в бюджета. От друга страна, за пореден път повдига въпроса за борбата със сивата икономика и повишената събираемост на приходи - в стратегическите документи на правителството продължава да липсва количествена оценка на ефекта от предприетите мерки в тази посока.


Бюджетни разходи


От страната на разходите също продължават добре известните проблеми, свързани с надценяването на капиталовите разходи, невъзможността за изпълнението им и безконтролното и непрозрачното им прехвърляне към финансиране на други инвестиционни проекти или текущи разходи в рамките на годината с решение на изпълнителната власт. Така например правителството предвижда капиталовите разходи през 2019 г. да са размер на 6,5 млрд. лв., а след актуализация за увеличението им с 2,2 млрд. лв., в края на годината се отчитат 7,5 млрд. лв. С други думи неизпълнението им през изминалата година е в размер на поне 1,3 млрд. лв. Към тях следва да се прибавят и предсрочно отпуснатите около 500 млн. лв. за доизграждане на автомагистрала "Хемус", които реално не са изхарчени през годината, а ще бъдат използвани за финансирането на строителството на магистралата през следващите години. По този начин излиза, че неизпълнението на планираната инвестиционна програма на правителството възлиза на над 1/4.


По традиция част от тези средства се насочват към текущи разходи, като заплати. Така например бюджетът за 2019 г. предвижда увеличение на разходите за персонал (заплати, други възнаграждения и социални осигуровки) с 8% в сравнение с изпълнението им през 2018 г. до ниво от близо 9,5 млрд. лв. В края на годината обаче става ясно, че общите разходи за персонал през 2019 г. са над 10 млрд. лв., което е 14,3% увеличение в сравнение с 2018 г. и близо 6% (550 млн. лв.) повече в сравнение с прогнозата в бюджета за годината.


Това е порочна практика от предходните години, която, изглежда, няма да бъде преустановена скоро.


Като цяло през последните години бюджетът се превърна в шапка на фокусник. Всяка година се отчита преизпълнение на приходите, в което се крие неизпълнение по някои пера, защото правителството не управлява добре собствеността си или планира приходи от концесията на летище София, която все още не се е случила. В същото време разходите също са по-високи от планираните, но толкова, че изпълнението на бюджетното салдо да е по-добро. По този начин хем приходите са повече, според правителството - заради подобряване на събираемостта, хем разходите са повече - за всичко се намират пари, хем бюджетното салдо е по-добро от планираното. Големият въпрос остава - докога тези фокуси могат да продължат в условия на влошаваща се международна икономическа обстановка и натрупаните структурни проблеми в ЕС и България?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Туй ни гу ръзбрах съвсем ... в единия параграф :
  “ Част от обяснението за по-високите данъчни приходи е по-доброто развитие на икономиката, като в номинално изражение БВП се очаква да е нараснал с около 2% повече в сравнение с прогнозата. “

  ...а в следващия:
  Това затвърждава тенденцията на лошо планиране, от една страна, което в голяма степен разчита на по-добър от планирания икономически растеж”

  Означава ли това, че целта на статията е да защити увеличението на заплатата на жената?.. с което и почва (щото , аджеба, само данъчните не разчитали на по-висок икон. растеж)

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 2. 2 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Ааа, пардон, просветна ми— и те разчитали, значи.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3311 Весело

  Разминаването винаги значи лошо планиране.
  А колко добро може да бъде планирането?
  Във всяко семейство бюджетът все се преизчислява, актуализира, ставаме и ние микроскопични финансови магьосници.
  Затова е по-важно да живеем добре, отколкото дали има нагаждане или фокуси. И онзи фокус със заемите да не се прилага често.

  Еретик
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5118 Весело

  Некадърността (умишлена може би) е САМО усещане !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 785 Неутрално

  БГ бюджет: вместо 'миналата година имаме приход 1, растеж 3%, мерки за допълнително събиране с прогноза 1%, значи за тази ще заложим 1+4%' ,
  бюджет се прави така: 'миналата год имаме 1, тази ще заложим да е 1,86, че да ми излязат сметките'

  В статистиката това си има термини - грешка и отклонение

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  "Неданъчните приходи – включват държавни такси, приватизация, глоби, санкции, наказателни лихви. И ако приходите от приватизация подлежат на планиране, то глоби, санкции и наказателни лихви могат да се пресметнат приблизително с помощта на статистическа информация и трендове."
  -----------------
  "неизпълнение на неданъчните с 323 млн."

  -----------------

  Не остана кого да глобяват, затвориха почти всички дребни собственици.
  Както и разпродадоха всичко, каквото можаха.

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 340 Неутрално

  "Това затвърждава тенденцията на лошо планиране, от една страна, което в голяма степен разчита на по-добър от планирания икономически растеж, а оттам - повече приходи в бюджета"

  Ей това ви е обяснението на всичко от СУПТО дрането, през музея на Божков до ...еврозоната.
  Пропуснати са водата в Перник, КТБ, Ковачки &co, Студения резерв на Доган, Прас, и няколко дребни навеса и асансьора.

  ...Прасета в космоса

 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  Вижте, те нарочно планират така, че да се получат излишъци. Така ги харчат, взимайки решението на една маса, пет човека. Иначе минава през гласуване в НС. И става въпрос за милиарди.

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 722 Неутрално

  То да бяха фокуси...
  По-скоро замитане на ефектите от, да го кажем, неефективното управление на държавните активи.

 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4162 Неутрално

  До коментар [#3] от "Костадин Иванов":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 11. 11 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2229 Весело

  Въпрос на управление е , който го може - може , който не - не ! Лошото е , че не се учат …..
  а , може и да го правят нарочно , защото все излиза по някой харч в повече...

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3311 Неутрално

  До коментар [#11] от "Николай Бучков":

  Второто.

  Еретик
 13. 13 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Некадърността (умишлена може би) е САМО усещане !!!
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Да усещаш собствената си некадърност... Ега си живота, дето го имаш, "кмете"! Що се отнася до това, дали е умишлена или не е... Ами не е умишлена. Също като във вица за комплекса за малоценност е.

  Нали го знаеш - влиза при психотерапевта някакъв човечец - от смотан по-смотан, само като го погледнеш и ти става ясно, че е сбъркан от горе до долу, и казва: "Докторе, имам комплекс за малоценност!" Докторът го наблюдава внимателно няколко минути и отговаря: "Заблуждавате се, че е комплекс".

 14. 14 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#6] от "hope":

  Даже не предполагах, че всички дребни собственици вече са в затвора. И с какво ще си храниш децата сега?

 15. 15 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 698 Неутрално

  "Това затвърждава тенденцията на лошо планиране, от една страна, което в голяма степен разчита на по-добър от планирания икономически растеж, а оттам - повече приходи в бюджета"Ей това ви е обяснението на всичко от СУПТО дрането, през музея на Божков до ...еврозоната. Пропуснати са водата в Перник, КТБ, Ковачки &co, Студения резерв на Доган, Прас, и няколко дребни навеса и асансьора....Прасета в космоса
  —цитат от коментар 7 на One Hour


  Превърнало се е в някакъв вид мантруване. Поне за тази част от умните и красивите, които нито са умни, нито са красиви, но са фанатично предани на общността, защото ужасно много им се иска да принадлежат към нея.

  Предполагам, че ги предпазва от досег с реалността. За каквото и да става дума, първо си изпяват мантрите, след това дават някакъв абсолютно налудничав отговор, и едва след това се оттеглят, преизпълнени с чувство за превъзходство над тъпогрозните си противници.

 16. 16 Профил на mirkova
  mirkova
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ето как започва тази,иначе сериозна статия:
  "За първи път от 2015 г. изпълнението на бюджета през 2019 г. се приближава до прогнозата му, макар все още да има голямо разминаване между двете."
  Как е възможно?!

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  При всяко положение определянето на приходната част си е живо хвърляне на боб. Ще има или не растеж, ако да, дали ще е Х% - всичко това, ако имаше хора, които да го могат, нямаше да се пънат да правят бюджети, а щяха да са в ролята на силно мразения Сорос,, т.е. да праят милиони и милиарди на борсите, при това за своя сметка.
  С разходната част е една идея по-лесно, макар че и тук има затруднения, предвид че не става дума за обичайно сключване на договор и плащане по него, а дали формално или реално, но трябва да се мине по ЗОП и винаги е възможно нещата да се забавят ( в случая става дума за 1/4 неизпълнение).
  Това, че правителството предпочита да работи с по-малко напрегнат бюджет е доста логично и вероятно е валидно за кое да е правителство - ако аз трябваше да избирам и аз бих работил в този режим.
  Това според мен е валидно и за всяко семейство, с изключение на тези семейства, които по една или друга причина имат голям дефицит в приходната част - болест, уволнение или направени дългове, които не могат да погасяват.
  По тази причина аз предпочитам консервативния подход, а не тарикатлъците с големи външни заеми, въпреки че има много икономисти и финансисти, които твърдят обратното.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK