"Ще те открадне циганката". Как една фалшива новина оцеля цели пет века

"Откраднатото дете", 1840 г. Осъзнаваме ли самите ние къде сме по отношение на тази фантазия?

© E. P. Stephanoff

"Откраднатото дете", 1840 г. Осъзнаваме ли самите ние къде сме по отношение на тази фантазия?Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Диана Иванова е журналист, изследовател, куратор. Съавтор и инициатор на редица проекти в областта на индивидуалната памет за близкото минало като "Аз живях социализма", международния фестивал на спомените GOATMILK в Бела Речка. Изследва психическите последици от живота в тоталитарна среда и филмовите архиви на тайните служби. През последните години работи като групов терапевт в Германия.


Митът за "циганите", които крадат "бели" деца, е на цели 500 години. Това казва Радмила Младенова, докторантка в университета в Хайделберг, където работи по своята дисертация "Бялата и "циганска" маска в евроцентричния филм". Радмила Младенова е родена през 1977 г. в София, завършила е английска филология в СУ "Св. Климент Охридски", а после и магистратура в Манхайм. В момента е научен сътрудник в изследователския център за антициганизъм в Университета Хайделберг по проект за визуалните измерения на атнициганизма.


Историята за "бялото" дете, откраднато от "цигани", а по-късно намерено, възниква за първи път през 16-и век в португалската и испанска литература. Едва новелата на Сервантес обаче, наречена "La Gitanilla" ("Циганката") и публикувана в сборника "Поучителни новели" през 1613 г., я превръща в литературен хит, който по-късно ще вдъхнови учудващо голям брой европейски писатели, художници, музиканти и филмови режисьори.
В новелата главната героиня Пресиоса е представена като млада "циганка" със "светла кожа и златни коси", която изкарва прехраната си из улиците на Мадрид, където предлага своите таланти - танцува, пее, рецитира, предсказва бъдещето. В нея се влюбва благородникът Дон Хуан, който е готов да се откаже от социалния си статут, за да се ожени за нея. Пресиоса приема, но при условие, че Дон Хуан прекара две години като "циганин" заедно с нейните хора. Дон Хуан се съгласява, но по време на пробния период е обвинен погрешно в кражба и изпратен в затвора. За да го освободи, бабата на Пресиоса признава пред магистрата и съпругата му, че Пресиоса е тяхната изгубена дъщеря, която тя е откраднала като бебе. Като едно от доказателствата за самоличността на Пресиоса тя представя ръчно написана бележка, в която се посочват точният ден и час на кражбата, както и имената на детето. Другите свидетелства са сандъче с накитите на бебето, едно бяло петно под лявата гърда, както и две сраснали се пръстчета на крака. Родителите разпознават дъщеря си, пред сватбата вече няма пречки.


Трансформациите на упорития мит във визуалните медии


Изследването на Радмила Младенова е първото по рода си, което проследява трансформациите на този толкова упорит мит във визуалните медии - от неговата поява в новелата на Сервантес, през интерпретацията му в холандската живопис от 18-и век и печатните медии на 19-и век, та чак до нямото кино и внезапното му изчезване след това от киното.


"Ще те открадне циганката". Как една фалшива новина оцеля цели пет века

В новелата на Сервантес е отделено малко място на самата кражба. Фокусът на новелата е разкриването и доказването на истинската идентичност на героинята, нейното разпознаване.


Именно тази сцена вдъхновява впоследствие множество нови интерпретации в европейската литература - кражбата на "бяло" дете от страна на тъмнокожи "цигани" като опит да се прекъсне "чистотата" на родовата християнска "бяла" история.


От днешна гледна точка, познавайки случилото се с ромите в Европа по време на националсоциализма и отношението към тях в момента, можем да гледаме на Сервантес като писател, който неволно е подхранил етноцентризма и научния расизъм на следващите столетия.


Защото именно така се ражда антициганизмът - със стигматизиращия етикет "цигани" да се обозначава доста голяма и разнородна група, в която влизат синти, роми, калдараши, кале и т.н. Независимо от многообразието на тези общности, конструкцията "циганин" винаги ги представя като една хомогенна група, белязана с черен цвят, отделна или антагонистична на голямото "ние", никога не принадлежаща на това "ние", въобразявано винаги като еднородно хомогенно национално "бяло" множество.


"Доброто и лошотонемското и циганскотоне могат да се помирят, те са в постоянна борба", пише например Тобиас Порчи, националсоциалистическият политик, автор на "Циганският въпрос", програмната статия, която ще доведе до унищожаването в газовите камери на хиляди синти и роми.


Генезис на антициганизма


Антициганизмът, разбиран като специфична форма на расизъм, насочен срещу хора и групи, стигматизирани с етикета "цигани", е сравнително ново и все още дискусионно понятие, което през последните години обаче добива все по-голяма популярност. Университетът в Хайделберг е първият в Германия и в света, който основава през 2017 изследователски интердисциплинарен център за исторически изследвания върху антициганизма. Изследването на Радмила Младенова, докторантка в Хайделберг, е първото от научната поредица "Интердисциплинарни изследвания на антициганизма".


"В изследването си описвам генезиса на мотива", казва Младенова. Тя поставя акцент върху разпространението му във визуалните медии и функциите, които има в различните епохи от Сервантес насам: как този мотив се използва в холандската историческа живопис през 18 век за формиране на идентичността на аристократичната прослойка, как през 19 век, когато се появяват масовите медии, останалите социални прослойки ре-интерпретират мотива, за да утвърдят себе си като "бели".


"В нямото кино, което има много общо с метафоричния език на театъра, тази история е изключително популярна, да не говорим че е и много доходна. С идването на звуковото кино обаче мотивът почти моментално изчезва от големия екран", казва Младенова.


Тя добавя, че е търсила отговор и на друг въпрос - защо днес всички европейци, независимо от социалната си принадлежност, са възприемани и възприемат себе си като "бели"? В епохата на феодализма "бялата" кожа е била монопол на аристокрацията, напомня тя.


"Вторият водещ за мен въпрос, който е тясно свързан с първия въпрос, е защо литературната конструкция "циганин" автоматично извиква представа за "черен" човек при положение, че сред хората от ромското малцинство има руси и светли индивиди", добавя Младенова. "Фенотипно представителите на това мацинство не са по-различни от другите европейски общности, сред тях има и по-светли и по-тъмни хора".


Как митът стига до България, където се трансформира?


"Мотивът тръгва от новелата на Сервантес и много бързо се разпространява в цяла Европа посредством преводи, литературни адаптации, театрални постановки, опери, картини, графики, илюстрации, литературни произведения, включително детски романи, броилки и люлчини песни, филми и т.н. Естествено стига и до България и Румъния, защото през този мотив, който на практика представлява символен ритуал на инициация, се произвежда идеята, че една група хора - социална прослойка и/или нация е "бяла", казва Младенова.


Що се отнася до популярността на този мит в нямото кино, Радмила Младенова дава примери с 39 неми филма от Европа и САЩ, произведени между 1905 и 1923 година. И с още десет филма след края на нямото кино, последният от които е 2016 г.


Според изследователката мотивът постепенно изчезва в киното, "защото нивото на реализъм в звуковото кино е много по-високо: появява се звук, а с него реч и диалог. Действието изисква психологически реализъм и съответно митични/приказни истории като тази за откраднатото и намереното дете се разпознават като приказни; няма как да се представят и възприемат като истински на големия екран и съответно губят функцията си."


Радмила Младенова задава нелеки и радикални въпроси - как близо 500 години една фалшива новина, появила се като литературен разказ, успява да въвлича в своята мощна фантазия толкова много хора? Осъзнаваме ли самите ние къде сме по отношение на тази фантазия?


*Mladenova, Radmila: Patterns of Symbolic Violence: The Motif of 'Gypsy' Child-theft across Visual Media, Heidelberg: Heidelberg University Publishing, 2019 (Antiziganismusforschung interdisziplinär - Schriftenreihe der Forschungsstelle Antiziganismus, Band 1).


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (139)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2269 Весело

  "... защото през този мотив, който на практика представлява символен ритуал на инициация, се произвежда идеята, че една група хора - социална прослойка и/или нация е "бяла", казва Младенова".

  И ние я разбираме. Символната инициация, де!

  https://www.capital.bg/shimg/zx620y348_2322620.jpg

 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  Ах тоя Сервантес! 500 години, и още ни заблуждава с тая история? Заради една художествена измислица 500 години да сме антициганисти? И даже да се заблуждаваме че антициганизма е породен от кражби, убийства, лъжи и престъпления? А то било една художествена измислица? Една книжка?

 3. 3 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 571 Разстроено

  изследователския център за антициганизъм!

  Мисля да ги издиря и да им даря родната къща на майка ми в село Бежаново, Ловешко.
  Нека на терен изследват и циганизма, и антициганизма. Ако имат късмет, ще се окаже, че местните зелени пребиват, грабят и изнасилват само местните бабички и няма да докоснат изследователката.
  Ми да, Радмила, сигурно не е лесно да изследваш темата от толкова далече. Ела тука ако си истински заинтересована!
  Ееее, ма той моя пост не е по темата за крадене на деца, да се таковам у циганиста битов, да се...

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 4. 4 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Изключително ценно научно изследване! Предлагам на Радмила тема за голям доктор: Лъже като дърт циганин.

 5. 5 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Живял съм с влашки цигани /цигани, говорещи румънски/, заселени в покрайнините на родното ми село в началото на петдесетте години на миналия век. Беше правило бездетни двойки да осиновяват възможно най-светлокожи и задължително руси деца. Известно време след официалното вземане на детето, свекървата организира някъква церемония/ритуал по посрещането му, където участват само жени и се говори за "крадене на бяло дете". Майка ми беше канена и участва на поне две такива церемонии/ритуали, като близък външен човек на осиновителките.
  Иначе хората в огромната си част бяха работливи; наивни като деца. Останах добър приятел с всичките си съученици и колеги от тази махала.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  От 99 кладенеца вода ще донесат, само и само да изкарат циганите равни на нас. Ама не са! "Циганската работа" не е наша измислица. Те си я правят! Въри го, печи го, циганинът си е циганин!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4457 Любопитно

  Как митът стига до България, където се трансформира?
  ----------------------------------------------------------------------------------------

  ДС с любезното съдействие на ТРОЛ ФАБРИКАТА в Санкт Ленинград

  трансформира в 21-ви век този мит в мита за НОРВЕЖКИТЕ ДЖЕНДЪРИ

  крадящи бели православни дечица..........

  Щеше да е смешно, ако не беше ГНУСНО

 8. 8 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 695 Весело

  До коментар [#4] от "jgu46589028":

  Като се отчитат новите реалности, считам, че за голямата докторска е по-удачна темата: "Митът за раждането на Христос, дали трябва да празнуваме коледа?"

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2274 Весело

  И филмът "Кавказка пленница" ли е художествена измислица?

 10. 10 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 695 Весело

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  Разбира се, всичко това са лъжи на КГБ, и гетата, дето не смее да влезне полиция, и изнасилванията, и тем подобни небивалици!

 11. 11 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Не знаех, че една фалшива новина е способна да оцелее половин хилядолетие. Ако някой твърди това, то редно е да се даде (поне) правдоподобно обяснение на тезата.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4457 Любопитно

  От 99 кладенеца вода ще донесат, само и само да изкарат циганите равни на нас. Ама не са! "Циганската работа" не е наша измислица. Те си я правят! Въри го, печи го, циганинът си е циганин!
  —цитат от коментар 6 на lz2


  Донякде е така,само,че трябва да направим някои задължителни уговорки.
  Лично аз познавам образовани и вградили се в обществото цигани.
  Цигани висшисти - лекари,учители.....
  Познавам и цигани майстори,повечето от които работят и изкарват
  добри пари в Европа.
  При всички тях особеността е, че са израснали ИЗВЪН ЦИГАНСКИТЕ ГЕТА
  и ИЗВЪН ЦИГАНСКИТЕ ОБЩНОСТИ.
  Израснали сред БЪЛГАРИТЕ, циганите се адаптират и заживяват
  по логиката и с ценностите на БЪЛГАРСКАТА ОБЩОНОСТ.
  Циганите в гетата си остават цигани, каквито всички ги познаваме.

  Преди мен колеги пишат за ВЛАШКИТЕ ЦИГАНИ.
  Това са хора РАЗЛИЧНИ от нека ги наречем традиционните цигани.
  Влашките цигани са работливи, не крадат, доверчиви са и повечето от
  тях успешно си намират работа в чужбина, където после прибират при
  себе си целия род.
  Те са друга категория хора, която лично аз не бих причислил към циганите.
  Самите те се самодефинират като "ВЛАСИ"
  и с основание се обиждат да бъдат припознавани като "цигани"

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3763 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":

  И филмът "Кавказка пленница" ли е художествена измислица?
  =======
  Не е кавказка, а черкезка...
  Даже има и лаф....."да откраднеш черкезка мома"....е голям риск.....
  Единствено ако откраднеш черкезки кон....е по опасно от това....

  Bukalemun
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Младенова си е завършен соросоид! Сорос плаща, такива като не пишат!

 17. 17 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Не, той е документален.

  До коментар [#9] от "deaf":

  И филмът "Кавказка пленница" ли е художествена измислица?

 18. 18 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Не, той е документален.

  До коментар [#9] от "deaf":

  И филмът "Кавказка пленница" ли е художествена измислица?

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3095 Весело

  "Доброто и лошотонемското и циганскотоне могат ..."

  Та като става дума за цигани , митове .... и още нещо...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Е, все пак Радмила е на 43, докторант. Учила цял живот всевъзможни измишльотини, недоучила.

  Накрая, от немай къде, специализирала циганска битова история.

  Така се получава, когато желанието се разминава с възможностите.

 21. 21 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1930 Весело

  От думите (писанията) на госпожата, разбрах че сите художествени романи са създадени по фалшиви новини.
  Браво!

 22. 22 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Сервантес!
  Този неполит-коректен трол.
  Да се забрани мигновено.

  Panta rhei....
 23. 23 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#12] от "LiberalToTheBones":

  Ахъ.
  Ма преди 75 години едни културтрегери ги ароматизираха с газ.
  И не са били българите, тези, които са го правили.

  Panta rhei....
 24. 24 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  Митовете за циганите край нямат. Например че решавали резултата от изборите. Че не плащали вода и ток. Че крадяли жици. Че практикували телефонни измами. Че плячкосвали реколтата. Митове да искаш.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 25. 25 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 544 Неутрално

  “ изследователския център за антициганизъм...”
  Не, не мога...

 26. 26 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 287 Неутрално

  В българските села казват, че майката е "откраднала" едно дете, ако е от друг мъж (не от официалния). Чувал съм как бабките приказват за циганка с русо хлапе "тази го е откраднала", като нямат предвид кражба от чуждо семейство. Възможно е и в други европейски езици да има подобен израз и оттам да е тръгнало.

  А като исторически анекдот - Адам Смит бил откраднат от цигани като дете и според негови биографи оригиналният поглед на циганите към труда и собствеността му помогнал да изгради своята икономическа теория.
  https://www.adamsmith.org/blog/the-kidnapping-of-adam-smith

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Ясни са тия. Тая в България би ровила по кофите. Добрата новина е, че доста немци още се хващат на лъжите им и ще приемат още цигани на заплата (социални).
  Даже се объркаха вече кого да подкрепят като се объркат факторите и никой не им каже за кого са. "Визирам" "проф." Евгений Дайнов

 29. 29 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#26] от "espresso":

  Ами при доста цигани има желанието да се избелят, даже едно от племената - крадливите- обикаляха около казармите едно време, за да откраднат бяло дете. За да не го разпознават като краде.

 30. 30 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Незабавно да се освободят всички цигани от затворите - циганската престъпност е вече доказан мит, с автор Сервантес. Официално да се освободят циганите от наказателна отговорност по Наказателния кодекс. 😂😂

 31. 31 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 574 Неутрално

  куроторке,
  има една приказка ногу точна за твоя случай
  тебе лъжа -
  мене истина.

 32. 32 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Питайте индийците (североиндийците) какво мислят за циганите, ама така че да не казват това, което мислят че искате да чуете.

 33. 33 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Откровени глупости ей, така сте заровили в дъното, че ще скоро ще стигнете до другият край на Земята, нищо че е плоска. хахах Зле е работата с грантаджийството, много зле!

 34. 34 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3568 Весело

  По-лесно ще повярвам на роман на Сервантес, отколкото на подобно "научно изследване".

  Еретик
 35. 35 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 457 Весело

  добрите цигани и злите бели:))))))))))))))))

 36. 36 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Авторката е напълно права, ромите са един безукорно честни хора! Всяко различно от това твърдение е най-гнусна лъжа, плод на фалшивата новина, завещана ни от оня нещастник - Сервантес!
  Който, също както другият нещастник от епохата, Шекспир / набедил едни други добри хора в наглато-фалшива си творба "Венецианският търговец"/, просто обича да набеждава ей-така, от любов към набеждаването!
  Анатема за тези двама нещастници, анатема!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 37. 37 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1043 Весело

  От сайта на "Свободна Европа" разбрах, че г-жа Диана Иванова "през 2016-а година е стипендиантка по програмата Memory Work на германската фондация за преработването на комунистическата диктатура". Някой може ли да преведе горното, особено в частта за "преработването на комунистическата диктатура"? Предварително благодаря!

  https://www.svobodnaevropa.bg/author/диана-иванова/pqytqr

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  Ама разбира се,че за лошото име на циганите са виновни ДС и КГБ!Оше преди 500 години почват с хибридната война!

 40. 40 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#12] от "LiberalToTheBones":

  Големи расисити сме,ей!А,немците ,дето са избили стотици хиляди цигами през ВСВ2 не са!Шведите(там добпреди 200 години е било разрешено да се убиват цигамите като нпаст) не са.

 41. 41 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1994 Любопитно

  Някой може ли да преведе горното, особено в частта за "преработването на комунистическата диктатура"? Предварително благодаря! https://www.svobodnaevropa.bg/author/диана-иванова/pqytqr
  —цитат от коментар 37 на baba_zozolana


  Не си чувала за процесите на флотация?
  Ужас!
  Нека преодолеем тази смислова бездна:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Froth_flotation

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 42. 42 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#23] от "Molossian":

  Ти остави,ами тогава възгледите на немските културтрегери били доста напредничави за времето си тогава,а ние българите не сме ги възприемали,и не сме искали да правим като тях.Немския посланик все се оплаквал!

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#38] от "Манчо":

  Да харесва жени??Този е за затвора!

 45. 45 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Не съм много сигурна доколко написаното в изследването е пълната истина. Сякаш митът за откраднатото "наше" дете от "чуждите" е доста по-стар. Не са само циганите. През Средновековието, та чак до съвремеността е оцеляла и легендата за евреите, които крадят християнски деца за дяволски ритуали. Има го описано в Кентърбърийски разкази на Чосър /края на 14 век/. Чувала съм го и в днешна Полша.

 46. 46 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#37] от "baba_zozolana":

  Израза в оригинал е ”... die Aufarbeitung kommunistischer Diktaturen ..”
  Значението на думата "Aufarbeitung" немският тълковен речник Дуден
  https://www.duden.de/rechtschreibung/Aufarbeitung
  На български в този случай може да се приеме и като ”изсветляване, осветляване”

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 47. 47 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1043 Весело

  До коментар [#46] от "DDR":

  Благодаря! Подозирах, че е неграмотна журналистика.

  До коментар [#41] от "Манчо":

  Флотацията внесе пълна яснота!

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 48. 48 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2746 Весело

  До коментар [#47] от "baba_zozolana":

  De rien - както се казва на чист български 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 49. 49 Профил на Ciaran
  Ciaran
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "От днешна гледна точка, познавайки случилото се с ромите в Европа по време на националсоциализма и отношението към тях в момента, можем да гледаме на Сервантес като писател, който неволно е подхранил етноцентризма и научния расизъм на следващите столетия."

  Темата за отдавна изгубено или откраднато дете се експлоатира от столетия в литературата. Е, Сервантес е внесъл по-екзотична окраска и какво от това? Отношението към циганите винаги се е определяло от тяхното поведение. Може да си представите в средните векове каква е съдбата на семейство, на което са откраднали храната за зимата или добитъка... Умират от глад. Затова и суровите закони срещу скитничеството и просията, защото се предполага, че всеки който няма някаква работа за да се храни се препитава от кражби. Което не е далече от истината.
  На днешно време социалната държава в Западна Европа позволява на големи групи хора да живеят без да работят. Това определено се използва от циганите, които се местят от място на място в каравани, оставяйки купища боклуци след себе си и никой нищо не може да им каже от политическа коректност.
  Преди време във Франция някакви местни бяха набили и изгонили група цигани защото... крадели деца. Местните се оказаха мигранти-мюсюлмани, което удобно беше пропускано в по-голямата част от източниците. Случката веднага беше заметена под килима заради политическата коректност. Иначе щяха да я раздуят като проява на расизъм.
  https://www.thejournal.ie/roma-in-france-seek-protection-after-attacks-sparked-by-fake-news-4564359-Mar2019/
  Във Франция половината от ромските деца не ходят на училище. Това разбива мита за интеграцията на циганите в Западна Европа.
  https://www.youtube.com/watch?v=GhAzwgYzQcI

 50. 50 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Сега вече не крадат деца, само крадат !!!

 51. 51 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3568 Весело

  До коментар [#38] от "Манчо":

  "Задръстеняк задръстен, сигурно и жени още харесваш, а?"
  ===========
  Да.
  Срам ме е, но търпя.

  Еретик
 52. 52 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  програмата Memory Work на германската фондация за преработването на комунистическата диктатура". Някой може ли да преведе горното, особено в частта за "преработването на комунистическата диктатура"?
  —цитат от коментар 37 на baba_zozolana


  Туй е пример за пишман преводач. В случая значението е
  sich mit etwas auseinandersetzen, um Klarheit darüber zu gewinnen; etwas geistig verarbeiten

  да ровиш нещо наново, за да ти се изЯсни

  Там може се кандидатства за грант
  https://www.bundesstiftung-aufarbeitung.de/de/foerderung/foerderprogramme/internationales-austauschprogramm-memory-work

  Написваш си епохалното есе и после излиза матрял "Грант спасява окаян уманитар от гладна смърт"

 53. 53 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  Когато в българските земи са плашели децата с циганката, надали някой е и чувал за Сервантес.

 54. 54 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 985 Неутрално

  "Изследователски център за антициганизъм в Университета Хайделберг по проект за визуалните измерения на атнициганизма"

  Леле...

  Я с какво си изкарвали хляба хората, нашите "синодални старци" от БАН само могат да им дишат прахоляка...

  И едно предложение към въпросния "изследователски център":
  Моля, изследвайте етимологията на думата "ром" в циганския език.
  Подавам пищов: "Ром" в бедния /300-400 думи/ цигански език означава "човек". И когато един циганин каже "Аз съм ром", в съзнанието му означава "Аз съм човек, а другите не са, те са "гяури"/заемка от турски/" и това му дава силата да гледа на другите хора отвисоко, включително и към работещите във въпросния "център"...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 55. 55 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Още преди 500 години хората са ги знаели що за цигани са ромите.🤣

 56. 56 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Меган навреме избяга от Острова...
  То, и дядо Коледа е измислица, ама като пораснат децата, пак продължават приказката... Без приказки не може...
  Скоро ще заменим циганите с афро-българи...

 57. 57 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#42] от "yanne":

  До коментар [#23] от "Molossian":Ти остави,ами тогава възгледите на немските културтрегери били доста напредничави за времето си тогава,а ние българите не сме ги възприемали,и не сме искали да правим като тях.Немския посланик все се оплаквал!
  —цитат от коментар 42 на yanne


  Някак си прилича на сегашната ситуация, със соросоидните "прогресивни" културогени и съпротивата на нашето общество. :-) Посланниците пак се оплакват, колко сме изостанали и как не разбираме "ценностите" на Европа. 58. 58 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1209 Весело

  "...лошотонемското и циганскотоне..."
  ---------------------------
  Авторката или редакторът притежават циганска грамотност...
  А може и двамата заедно...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 59. 59 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Боже, боже, боже, боже...! Тезата на дамата е безумно тъпа и изумително изсмукана от пръстите. Обачеее... такива псевдо-научни бозици щедро се спонсорират, щото придават наукообразност на политкорекните измишльотини.

  Митът за откраднатото дете е разпространен в много култури. Ако каката си беше дала труда да попроучи малко щеше да установи, че е от значение не кой краде детето, а акта на разкритието на истинската самоличност на доскоро обикновения човек.

  Тъй като е нямало начин човек от низините да бъде признат за равен на човек от висшите слоеве - той трябва да се е РОДИЛ с такава кръв. Затова именно възниква митът за откраднатото/подмененото дете.

  В скандинавския фолклор този мит е много разпространен, само че там не цигани, а тролове крадат/подменят децата. През 18-19в. митът вече се видоизменя - идеята е че често деца от сиропиталищата са от благороднически произход, оставени там защото са родени от незаконни връзки сред благородниците, което между другото вероятно се е случвало често. Самият Х.К.Андерсен твърдо е вярвал, че е от благородно потекло.

  Причината да има руси и светли индивиди сред циганите е секс между циганинка и рус/светъл. Генетичните белези могат да се проявят или веднага, или в следващото поколение.

  Аман! И после се чудете защо хората реагират така. Ми защото се опитвате да ги облъчвате с откровени тъпизми, съшити с бели конци. Хората не обичат да ги правят открито на глупаци.

 60. 60 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#37] от "baba_zozolana":

  Превежда се като "превъзмогване на последиците от", ако наистина те интересува

 61. 61 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1994 Весело

  Подавам пищов: "Ром" в бедния /300-400 думи/ цигански език означава "човек". И когато един циганин каже "Аз съм ром", в съзнанието му означава "Аз съм човек, а другите не са, те са "гяури"/заемка от турски/" и това му дава силата да гледа на другите хора отвисоко, включително и към работещите във въпросния "център"...
  —цитат от коментар 54 на ТНТ


  Добавка без заемка - не "гяур", а "гаджо" / на чист ромски /.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 62. 62 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1994 Весело

  До коментар [#38] от "Манчо":"Задръстеняк задръстен, сигурно и жени още харесваш, а?"=========== Да. Срам ме е, но търпя.
  —цитат от коментар 51 на Костадин Иванов


  И аз съм отвратен, ама...;)
  Наздраве!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 777 Весело

  До коментар [#6] от "lz2":
  "От 99 кладенеца вода ще донесат, само и само да изкарат циганите равни на нас."

  Грешите. То пак за "изкарване" е гюрултията, само че на някой лев.

 65. 65 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1043 Весело

  До коментар [#60] от "linard":

  И на Вас благодаря! Дано някой от "Свободна Европа" успее да прочете Вашия превод.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 66. 66 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Ми те само циганите са крали деца и евреите и германците!

  До коментар [#14] от "eti mehter":

  Турците са рекордьори, милиони деца са завлечени за еничари, слугинчета и за харемите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 67. 67 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  искрено благодаря на коментиралите . нахилих се и понаучих туй-онуй. наздраве.

 68. 68 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  в Хайделберг имат чудесен медицински университет и болница , в която се извършват фундаментални изследвания и в медицината . напоследък уманитари харчат ресурс и мангизи , да " изследват'' антициганизма и то навярно с покровотелството на държавата .

 69. 69 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Към авторката: Понятията "мит" и "фалшива новина" са РАЗЛИЧНИ, дори не са синоними! Журналистите не бива да си позволяват фриволната употреба, размиваща смисъла на изразите. Освен, разбира се, ако не търсят съзнателно да подменят и изкривяват значението, какъвто случай очевидно имаме тук. Не се сърдете, ако ви наричат презрително журналя, мисирки и т.н., заслужили сте си го.

 70. 70 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 436 Неутрално

  А романа "Златно сърце" на Калина Малина?
  даже и филм има по него.
  Там има добри и лоши българи, добри и лоши цигани

 71. 71 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2433 Весело

  изследователския център за антициганизъм

  ЕХА!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 72. 72 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1176 Весело

  И даже да се заблуждаваме че антициганизма е породен от кражби, убийства, лъжи и престъпления? А то било една художествена измислица? Една книжка?
  —цитат от коментар 2 на Таралеж


  Ами глупи и ко отдавна са обяснили авторитетно, че циганската престъпност е мит.

  Виктория Маринова от Русе, Алекс Ангелов от Бяла, Вероника Здравкова от Търново.... - всички тези убийства и изнасилвания са мит и художествена измислица.

  В краен случай не са били роми, а ако все пак са роми, те са
  - накарани и подведени от българи
  - изпаднали в амок от 500 години дискриминация и расизъм
  - хора на годината са и не може да са толкова лоши

  Във всички случаи трябва да им се извиним и да ги помолим за прошка :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 73. 73 Профил на Suicyco
  Suicyco
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  От 99 кладенеца вода ще донесат, само и само да изкарат циганите равни на нас. Ама не са! "Циганската работа" не е наша измислица. Те си я правят! Въри го, печи го, циганинът си е циганин!
  —цитат от коментар 6 на lz2


  Обаче "Българска работа" си е съвсем наша, родна, близка и разбираема измислица, нали?

  Trump=Putin=Orban=Maduro=Borisov
 74. 74 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1253 Весело

  До коментар [#68] от "pavur":

  Ооо не е само там!

  Ето ти например последната членка на Шведската академия (онази същата академия дето определя нобела за литература).
  Професорка с публикации като "Алтернативните факти", "Какво всъщност са фейк нюз?", "Когато фалшивите разкази победят", "Резистентност към фактите", "Страх от знанието"...

  Ей така се печели финансиране на проекти и за награда се става академичка - задължително трябва да хванеш модерна тема и най-важното да я разработваш "правилно"!

  Ако знаеш само колко пари се харчат именно за подобни проекти, глава ще ти се замае.

 75. 75 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#61] от "Манчо":

  Ром на цигански означава "човек" т.е. циганин, тъй като според тях само те са хора. Всички останали сме "дас" което означава роб. Роби ни наричат защото работим без някой да ни принуждава насила и не крадем при явна възможност. За тях това е необяснимо и глупаво. Не е редно да наричаме циганите цигани на цигански език, освен ако и ние не сме цигани.

 76. 76 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4105 Неутрално


  Донякде е така,само,че трябва да направим някои задължителни уговорки.
  Лично аз познавам образовани и вградили се в обществото цигани.
  Цигани висшисти - лекари,учители.....
  Познавам и цигани майстори,повечето от които работят и изкарват
  добри пари в Европа.
  При всички тях особеността е, че са израснали ИЗВЪН ЦИГАНСКИТЕ ГЕТА
  и ИЗВЪН ЦИГАНСКИТЕ ОБЩНОСТИ.
  Израснали сред БЪЛГАРИТЕ, циганите се адаптират и заживяват
  по логиката и с ценностите на БЪЛГАРСКАТА ОБЩОНОСТ.
  Циганите в гетата си остават цигани, каквито всички ги познаваме.
  —цитат от коментар 13 на Hawaii


  тази история има и продължение - категорията цигани, за която ти говориш не желае да има нищо общо с гетата и с хората от гетата. Казано по друг начин децата от гетата трябва да се извадят от там, и ограничи до максимум зловредното влияние циганската общност. И нещата опират до прословутата стратегия за децата, срещу която се вдигат на нож всички патрЕотари.
  Между другото вече 13 години България е в ЕС, а ГЕРБерастията с нокти и зъби успя да запази дефицита на детски градини.

 77. 77 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6008 Неутрално

  Диана впряга каруцата пред коня.
  Отношението към циганите не е следствие от някакви поеми на 500 години, а е следствие от техните деяния.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 78. 78 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4105 Неутрално

  До 6:"lz2"]От 99 кладенеца вода ще донесат, само и само да изкарат циганите равни на нас. Ама не са! "Циганската работа" не е наша измислица. Те си я правят! Въри го, печи го, циганинът си е циганин!...

  Какво ти е мнението за ГЕРБерите - милицонери?

 79. 79 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1252 Любопитно

  Дали тази мома е запозната с историята на пристигането на циганите в Европа?
  Дали знае къде са се формирали като етност?
  Като българка дали знае кога и с кого са се появили по БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ?
  Както по-горе предложи едни коментар нама да е зле да посети някои части на Индия.Впрочем,знае ли от коя каста са те?И дали има техни представители сега в Индия?Защото в Индия продължава да съществува кастовата система.И предварително я информирам - имам познат индиец,от първо лице съм черпил информация.
  А,и да и помогна.Според него в Индия няма цигани и този въпрос ТАМ най-малкото ще събуди недоумение.

 80. 80 Профил на ПРИСМЕХУЛНИК
  ПРИСМЕХУЛНИК
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Имам основания да смятам, че въпросното "умно и красиво" девойче, е не чак толкова "девойче", понеже е на 51 години, се занимава с абсолютни глупости, характерни за културния марксизъм...
  Развенчаването на културни митове, е борба с вятърни мелници /пак по Сервантес/, общо-взето безсмислено занимание...
  От целият този интелектуален спазъм, се цели да се налегне съвременния мит на западните марксисти, за злия, експлоататорски бял човек-робовладелец, и за вечно потиснатите маргинални малцинста /които на всичкото отгоре, и сами се маргинализират/
  Не че белият човек не е потискал други народи, раси, етноси... ама същото са го правили и полинизийците и негрите, например.
  А склонността на циганите към кражби и мързел, въобще не е културен шаблон или плод на митологизиране и демонизиране от страна на белите, достатъчно е да се посети, което и да е циганско гето' у нас. Макар че, трябва да отбележа, причините са комплексни, не са само в циганите...
  Но да вземем предвид, причините, поради които са изгонени навремето от тяхната протородина- Индия.
  И да изследваме цялата им история след това, ще установим, че те са изключително конформистки етнос към силните на деня, като в същото време, бидейки все още на родово-общинния принцип на организация, при тях трудно се изкореняват определени атавизми и дейности, характерни за тяхната култура.
  Примерно, при техния светоглед няма собственост, ресурсите са общи, а те просто си ги берат. Справка- изрязаните хиляди и хиляди дървета по който и да е път. Или "брането" на старо желязо от изоставени предприятия...

 81. 81 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4105 Неутрално

  Чувал съм версии, че циганите били една от индийските касти, ИЗГОНЕНИ от Индия. Да се чуди човек какво толкова са направили, за да ги изгонят? Ако се поогледаме за нашите цигани, като че ли има различни групи. И друго - преди години, когато българската войска бе по-многобройно (по времето на соца) циганки търсеха контакти с войници за да облагородят кръвта си. Нищо чудно по-светлите роми да имат и българска кръв?

 82. 82 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#72] от "dgd":Относно циганската престъпност:
  1. Джебчийство. Има цели фамилии, които се занимават с обучение и експлоатация на джебчийките.2. Организирана просия -практикува се у нас и в чужбина. 3. Кражби на самотни беззащитни обикновено възрастни хора. Типичното циганско тук е изнасилване, изтезаване и убийство за незначителна сума. 4. Побой, така за "спорта" - жесток и безпричинен побой на непознати хора, разчитайки на помощ от "глутницата за бързо реагиране". Бити са по този начин лекари, учители, полицаи, военни, случайни хора направили забележка(в автобус например). 5. Кражби на селскостопанска продукция, сечене на гора. Ето това е "циганската престъпност", която много рядко се извършва по подобен начин от други етноси.

 83. 83 Профил на ПРИСМЕХУЛНИК
  ПРИСМЕХУЛНИК
  Рейтинг: 132 Неутрално

  До коментар [#81] от "historama":

  От кастата на "недосегаемите" са били, която е и най-долната в кастовото разслоение.
  Изгонени са заради пословичния си мързел и склонност към кражби...
  Дори в Индия не са ги толерирали... Ние, тук и в Европа, обаче, трябва да внимаваме да не наричаме нещата с истинските им имена, защото е "реч на омразата" и можем жестоко да обидим това тънкообидчиво и чувствително малцинство...

 84. 84 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#83] от "ПРИСМЕХУЛНИК":

  Циганите си присвояват привилегиите, които са си извоювали негрите в САЩ. Огромната разлика е в това, че те са били докарвани насила с кораби и са били роби 150г. Имаха си движения, Мартин Лутър Кинг и си извоюваха отношение спрямо тях, въпреки, че сега злоупотребяват с него. Нашите цигани, изгонени насила с войска от Индия поради недостатъци в поведението, които имат и сега се заселват в Западна Европа, но след нещата които правят са отстрелвани на място и са се придвижили към Османската Империя, ставайки съюзници с турците. Издавали са къде ходят нашите хайдути и като за награда са безчинствали след намесата на аскера. Това са прокълнатите от народа "башибозуци". Крайно несправедливо е да се ползват от привилегиите на народи заробени или колонизирани на времето.

 85. 85 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  Мит или факт е, че българите дето 500 века си търпят циганите са анти циганисти, а гермаците след като си изгориха циганите, сега ни учат на цигано толерантност?
  Кий е пи-наглият циганин в случая българинът или германецът.

 86. 86 Профил на ПРИСМЕХУЛНИК
  ПРИСМЕХУЛНИК
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Иначе, най-голямата омраза и непоносимост към циганите, поне на която аз съм бил свидетел, е от 1/2 циганин, отраснал извън циганска махала...
  Но дори и при този индивид има останали атавизми от общността.
  Но той е един конкретен пример. Познавам и други 100%ви по произход цигани, живеещи сред българи, които са пълноценни представители на обществото. Но и при тях се наблюдава срам, че са цигани, както и гледане като по-долна категория към циганите в гетата.
  И нека после някой либерал-културен марксист, да ми говори, че българите сме били "расисти" и пр. етикети, целящи единствено да оплюят своята родина и произход.

 87. 87 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4105 Неутрално

  Между другото вече 13 години България е в ЕС, а ГЕРБерастията с нокти и зъби успя да запази дефицита на детски градини.
  —цитат от коментар 76 на historama


  Децата от гетата задължително трябва да посещават детските градини! Но как да се случи това, след като те винаги са били, и ще бъдат ДЕФИЦИТНИ?

 88. 88 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Диана Иванова, откъде ти хрумна да пробутваш кой какво казал. Ако си куратор кураторствай и не се занимавай с неща, които не са ти ясни. Митът не е на 500 години, както ни внушава Радмила, а на хиляди години. И не е мит, а горчива реалност от времето, когато подслонените от българите етиопски цигани, са отвличали масово български жени и деца. Използвали са отсъствието на мъжете, които в определени сезони са тръгвали със стадата по тучните ливади. Писателите не създават митове, те черпят информация от народната мъдрост и я вмъкват в произведенията си като художествена окраска. Известен факт е, че белите жени и деца са били предпочитани робини, с които са пълнели мюсюлманските хареми. Аз не изпитвам лоши чувства към циганите, на които ако им се осигури работа и със заплащането им се гарантира достоен живот и образование, се превръщат в нормални граждани. Това вече е пробвано при тотално очерняния сега "комунизам" . Света не можа да се конвергира или това не бе допуснато. Вместо да се вземе най доброто от социалистическия експеримент и да се вгради в условията на капитализма, се получи дивашко настъпление на капитала в световен мащаб. Платени подлоги ни занимават с опровергаване на хилядолетни истини, което е част от плана зо обезпаметяване на народите. Обезпаметения народ е във всички случай прост народ и е лесно да бъде манипулиран. Всичката Мара втасала, остава и митовете да оспорваме.


 89. 89 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Очаквам скоро от Централноевропейския университет да развенчаят фалшивата новина, датираща от 5000 години, че изобщо циганите крадат.

 90. 90 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  "Диана Иванова е журналист, изследовател, куратор. Съавтор и инициатор на редица проекти в областта на индивидуалната памет за близкото минало като "Аз живях социализма",

  Дядо ви е заработвал добре като пропагандатор на сталинизма, баща ви като пропагандатор на зрелия социализъм и думата работа никога не се е споменавала във вашето семейство. Не унивайте! Продължете семейната традиция като идеологически работник по проблемите на циганизма в Хайделберг!

 91. 91 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#80] от "ПРИСМЕХУЛНИК":

  Е недей така! Не 51г, на 43 е, но все пак ми се струва малко попрезряла за докторантка :)

 92. 92 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#76] от "historama": "И нещата опират до прословутата стратегия за децата, срещу която се вдигат на нож всички патрЕотари."
  - Прочети какво представлява "Стратегията за децата", за да разбереш, че главното в нея е отвличане, отнемане, отстраняване, настаняване и каквато и думичка да прибавиш, става въпрос за отнемане на деца от бедни, проблемни, беззащитни или не до там защитени Български деца. Не става въпрос за циганите. А може би с такива статии се цели, български деца да бъдат осиновени от цигански семейства? На Боковите гаранции не трябва да се вярва. Той е съгласен да продаде България само за да го държат на власт. Как пък не се намери поне по един въпрос да каже НЕ.

 93. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3763 Неутрално

  До коментар [#81] от "historama":

  Чувал съм версии, че циганите били една от индийските касти, ИЗГОНЕНИ от Индия
  ======
  То е научната версиа....
  На много не цигани вече така им викат...

  Bukalemun
 94. 94 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#88] от "goro6":

  "циганите, на които ако им се осигури работа и със заплащането им се гарантира достоен живот и образование, се превръщат в нормални граждани."

  Тц, грешиш. Превръщането в нормални граждани не е в ОСИГУРЯВАНЕТО на работа на циганите и т.н., а в ПРИНУЖДАВАНЕТО им да се образоват и да получат някаква квалификация. При соца нямаше туй-онуй, всички принудително се обучаваха на нещо. Това беше основната причина. "Осигуряването" на работа си беше чисто и просто задължение за работа. Идеята, че няма накъде да мърдаш, ще учиш и после задължително ще работиш доведе до положителния резултат.

  Този подход сега е невъзможен поради "принудата". В днешно време не можеш да принуждаваш никого.

 95. 95 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#88] от "goro6":
  ,,... Известен факт е, че белите жени и деца са били предпочитани робини, с които са пълнели мюсюлманските хареми.....''

  =Така е и в този бизнес са участвали, не само циганите, а главно и татарите. Те са правили експедиции, чак до скандинавските страни за да отвличат и продават бели, русокоси, синеоки деца и жени на пазарите в Османската империя. Това трае до забраната от Русия на робството през 1723 година и свързаното с това завладяване на Крим.

 96. 96 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hawaii":
  ,,...Лично аз познавам образовани и вградили се в обществото цигани.
  Цигани висшисти - лекари,учители.....
  Познавам и цигани майстори,повечето от които работят и изкарват
  добри пари в Европа.
  При всички тях особеността е, че са израснали ИЗВЪН ЦИГАНСКИТЕ ГЕТА
  и ИЗВЪН ЦИГАНСКИТЕ ОБЩНОСТИ.
  Израснали сред БЪЛГАРИТЕ, циганите се адаптират и заживяват
  по логиката и с ценностите на БЪЛГАРСКАТА ОБЩОНОСТ.
  Циганите в гетата си остават цигани, каквито всички ги познаваме....''

  =+++Те в това- обособеният живот в гетата е главният им проблем. Отдавна трябваше да има целенасочена държавна политика за унищожаването на гетата и разселването на циганите сред другите части на населението. Не че това би било лесно, но само така би се прекъснало възпроизвеждането на ,,циганията'' в лошия смисъл на думата. Грешка относно тяхната квалификация бе и закриването на ГУСВ, в строителните войски много от бтях се учеха на занаят и после по-лесно намираха работа. За съжаление само Ахмед Доган тогава протестира най-енергично срещу закриването на ГУСВ, но не го послушаха в НС.

 97. 97 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#37] от "baba_zozolana":Превежда се като "превъзмогване на последиците от", ако наистина те интересува
  —цитат от коментар 60 на linard


  Колеги, моля, моля - нека спазваме нАучната коректност и да не затъваме в нивото на примитивния превод, така генерираме съществен импулс на явлението, описано от ленинските психолаборатории като "НЕП" / не, нееееее ОНЯ НЕП, прикриващ същностния!/, а истинският, абревиатура на явлението "Несъзнателна Евфемистична Профанация" / НЕП/ породена от ЦК на КПСС / неееееее, и това не е онзи "ЦК", а " Циклично Комутиране на Когнитивни Психо-Социални Самовнушения"/!!!

  Накратко - да се говори единствено за "изсветляване" и "превъзмогване" е именно НЕП, защото истинската истина е, че и двете явления ги има, но голямото нещо, което се цели по метода "ЦК на КПСС" е, точно и еднозначно, същностният процес! А това е несъмнено процесът на ФЛОТАЦИЯ, който вече нАучно посочих!!!
  И изсветляването, и превъзмогването са елементи от флотацията, но големият й смисъл се крие в кристализацията на психооформящи слогани, способни да преориентират общественото съзнание на едно ново, нАучно обосновано ниво!
  Кои са тези слогани в конкретния случай, който можем да онасловим " Диди чете Радмила, която чете Сервантес"?
  Първият е конкретно-ромски. И звучи така:
  ---
  Не ромската престъпност поражда реномето им на престъпници, а белокожата сервантесомитология за ромите-престъпници поражда крайно редките случаи на ромска престъпност!
  ---

  Вторият слоган е глобално-исторически:

  ---

  Не немците са пекли роми в пещите си, а руснаците, защото Хитлер първо е незаконородено дете на брака между Ленин и Троцки / Крупская не е жена на Ленин, както нагло лъжат руснаците днес, тя е акушерката, изродила Хитлер от утробата на изрода Ленин/ , после бебето Х е било жестоко изнасилено от Сталин, за да се превърне в маша / хибридна маша/ на Путин / който пък е хиберниран син на Сталин и Берия/, а след тези лични драми на бебето Хитлер разстоянието до пещите е било само два метра!
  ---

  Това е дълбокият смисъл на ставащото, моля да се гмурнете в него и да не си правите евтини забавления с тази дълбинност! Нещата са крайно сериозни! Флотация! НЕП от ЦК на КПСС!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 98. 98 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Разбира се, че госпожата се е напънала да изрови и да тълкува по удобен за нея начин всякакви факти или измислици. Нали затова са й платили, за да помага да бъде изтрита историческата ни памет.
  А защо не помислим дали именно това писание не е фалшива новина, с която ни промиват мозъците?

 99. 99 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#96] от "Бенк-Бенк":

  "разселването на циганите сред другите части на населението."

  Първо, вече е опитвано смесването на цигани с българи. Не работи особено сполучливо. Малка част от циганите се цивилизоваха, повечето или тероризираха останалите жители, или се изнесоха, защото им се видя неприятно да си плащат наема.
  Второ, любопитно ми е как ще заселиш някого на определено място против волята му?

  Относно ГУСВ - това беше по време на задължителната военна служба. Тоест пак опираме до принудително действие.
  Въпросът ми е как ще накараш циганина ДОБРОВОЛНО да отиде да се обучава на някаква професия, та те не искат да ходят на обикновено училище?!

 100. 100 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#97] от "Манчо":

  :)))))
  +++++++++++++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK