Министърът на правосъдието създава впечатление за непоискано сервилно отношение

Кого ще пуснат САЩ на тяхна територия е тяхна работа. Но е наша работа за какво се иска дисциплинарното уволнение на съдия Миталов от Данаил Кирилов.

© Велко Ангелов

Кого ще пуснат САЩ на тяхна територия е тяхна работа. Но е наша работа за какво се иска дисциплинарното уволнение на съдия Миталов от Данаил Кирилов.Мирослава Тодорова, наказателен съдия в Софийския градски съд, коментира по bTV решението на държавния департамент на САЩ да обяви съдия Андон Миталов за персона нон грата заради "участие в сериозна корупция". Съдия Тодорова е известна със своята последователна и критична позиция към опитите да бъде подчинена съдебната система. Тя заведе дело за клевета срещу Цветан Цветанов в качеството му на министър на вътрешните работи и понесе тежки удари от политически контролирания Висш съдебен съвет в опит да бъде заглушен критичният ѝ глас.


Не познавам съдия Андон Миталов, но когато говорим за това, което се е случило, трябва да го разглеждаме на две равнища. Това се налага, за да бъде този инцидент полезно преработен за развитието на демокрацията у нас.


Изобщо не коментирам акта на САЩ, тъй като това е въпрос на суверенна политика. Г-н Пардю ни увери, че със сигурност има някаква сериозна информация и че имат самостоятелни източници. Оповестяването на името на съдия обаче, без да бъде предоставена допънителна информация, е силно проблематично оттук насетне, особено в държава, която се опитва да създаде правила и да установи демократични практики в подкрепа на върховенството на закона.
Конституционният съд на Република България е дал дефиниция на това какво означава правова държава - правовата държава е такова държавно управление, което се основава на законите, а те са създадени за закрила на първо място на човешкото достойнство, свободата, сигурността, правната сигурност. Човешкото достойнство - неслучайно акцентирам върху този факт.


Нито един човек, нито един съдия не следва да се употреби като средство


за прокарване на някаква политическа идея или за създаване на съмнение за политическа употреба с оглед геополитическо противопоставяне.


Не казвам, че в случая е налице такова нещо, защото нямам информация. Нямам никакви претенции към държавната власт на САЩ, но бих могла и имам претенции към българската власт. Кого ще пуснат САЩ на тяхна територия е тяхна работа. Но е наша работа за какво се иска дисциплинарното уволнение на съдия Миталов от Данаил Кирилов. Наша работа е за какво се иска от Висшия съдебен съвет дисциплинарното уволнение на съдията Миталов от министъра на правосъдието, който е представител на изпълнителната власт, тоест на управляващата партия. Само въз основа на изявлението на САЩ дали е достатъчно да се поиска неговото уволнение? Или това създава впечатление за непоискано сервилно отношение.


Когато държавната власт се упражнява, тя не само трябва да бъде упражнявана почтено и в обществен интерес, но видимостта трябва да бъде такава, че да няма никакво съмнение за нещо друго. Уволнението на съдията Миталов се иска, защото се е произнесъл в съдебен акт. Върховенството на закона е невъзможно, ако не се защитава вътрешното убеждение на съдията, съобразно собствените му способности и разбиране да прилага закона според доказателствата и собствената си трактовка на правната уредба.


Дали преценката е вярна, дали е допуснал грешка или не, подлежи на контрол от горната инстанция


Нито аз, нито гражданите, нито Висшият съдебен съвет, който е административен орган, а тъй като половината от него е излъчена от партиите, тоест е и политически орган, можем да преценяваме дали съдията Миталов е допуснал грешка. И аз съм сигурна, че САЩ съзнават това положение.


Не е случайно, че напоследък се говори за промени в глава "Съдебна власт" на конституцията. Защото има широк обществен консенсус, което е много добра базисна предпоставка за положителна промяна, че е проблематичен моделът на съдебната власт. Защото независимостта на съда от политическата система и от прокуратурата, която е една от страните в процеса, не е гарантирана. А се изисква да бъде гарантирана, за да може съдът да бъде надежден коректив върху дейността на прокуратурата и да осигурява защита на правата на гражданите. А от друга страна, не е предвиден ефективен работещ механизъм за носене на отговорност и отчетност на прокуратурата. И това беше многократно забелязано.


Нито едно от знаковите убийства не е разкрито. Тогава как да бъдат разсеяни


съмненията, че политическата система употребява прокуратурата,


за да може да възпроизвежда статуквото, което г-н Пардю нарече еднопартиен модел?


Нашата обща грижа за утвърждаване на правовата държава и върховенството на закона изисква да сме сигурни, че съдът е този, който би могъл да осигури при възникнал спор и политическия плурализъм, и свободата на медиите, и правата на гражданите.


Внушава се, че мерките за неотклонение - задържане под стража, гаранция, подписка, или другите мерки за процесуална принуда, каквато е забраната за напускане на страната, са един вид обществена санкция, юридическа санкция. Не, те имат много проста процесуална задача - в хода на наказателния процес обвиняемият да не пречи той да се провежда ритмично, за да може да приключи правилно.


Без да коментирам конкретния случай, защото той не е моя работа, нито на Висшия съдебен съвет, нито на министъра на правосъдието, доколкото знам обвиняемият е имал разрешение за напускане на страната, след което той се е върнал. Тоест проблем за наказателния процес няма. Ако се твърди, че е налице корупция, се изисква прокуратурата да образува досъдебно производство, ако има достатъчно данни, и да установи, че правосъдната дейност просто е била претекст за нещо друго.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK