Министърът на правосъдието създава впечатление за непоискано сервилно отношение

Кого ще пуснат САЩ на тяхна територия е тяхна работа. Но е наша работа за какво се иска дисциплинарното уволнение на съдия Миталов от Данаил Кирилов.

© Велко Ангелов

Кого ще пуснат САЩ на тяхна територия е тяхна работа. Но е наша работа за какво се иска дисциплинарното уволнение на съдия Миталов от Данаил Кирилов.Мирослава Тодорова, наказателен съдия в Софийския градски съд, коментира по bTV решението на държавния департамент на САЩ да обяви съдия Андон Миталов за персона нон грата заради "участие в сериозна корупция". Съдия Тодорова е известна със своята последователна и критична позиция към опитите да бъде подчинена съдебната система. Тя заведе дело за клевета срещу Цветан Цветанов в качеството му на министър на вътрешните работи и понесе тежки удари от политически контролирания Висш съдебен съвет в опит да бъде заглушен критичният ѝ глас.


Не познавам съдия Андон Миталов, но когато говорим за това, което се е случило, трябва да го разглеждаме на две равнища. Това се налага, за да бъде този инцидент полезно преработен за развитието на демокрацията у нас.


Изобщо не коментирам акта на САЩ, тъй като това е въпрос на суверенна политика. Г-н Пардю ни увери, че със сигурност има някаква сериозна информация и че имат самостоятелни източници. Оповестяването на името на съдия обаче, без да бъде предоставена допънителна информация, е силно проблематично оттук насетне, особено в държава, която се опитва да създаде правила и да установи демократични практики в подкрепа на върховенството на закона.
Конституционният съд на Република България е дал дефиниция на това какво означава правова държава - правовата държава е такова държавно управление, което се основава на законите, а те са създадени за закрила на първо място на човешкото достойнство, свободата, сигурността, правната сигурност. Човешкото достойнство - неслучайно акцентирам върху този факт.


Нито един човек, нито един съдия не следва да се употреби като средство


за прокарване на някаква политическа идея или за създаване на съмнение за политическа употреба с оглед геополитическо противопоставяне.


Не казвам, че в случая е налице такова нещо, защото нямам информация. Нямам никакви претенции към държавната власт на САЩ, но бих могла и имам претенции към българската власт. Кого ще пуснат САЩ на тяхна територия е тяхна работа. Но е наша работа за какво се иска дисциплинарното уволнение на съдия Миталов от Данаил Кирилов. Наша работа е за какво се иска от Висшия съдебен съвет дисциплинарното уволнение на съдията Миталов от министъра на правосъдието, който е представител на изпълнителната власт, тоест на управляващата партия. Само въз основа на изявлението на САЩ дали е достатъчно да се поиска неговото уволнение? Или това създава впечатление за непоискано сервилно отношение.


Когато държавната власт се упражнява, тя не само трябва да бъде упражнявана почтено и в обществен интерес, но видимостта трябва да бъде такава, че да няма никакво съмнение за нещо друго. Уволнението на съдията Миталов се иска, защото се е произнесъл в съдебен акт. Върховенството на закона е невъзможно, ако не се защитава вътрешното убеждение на съдията, съобразно собствените му способности и разбиране да прилага закона според доказателствата и собствената си трактовка на правната уредба.


Дали преценката е вярна, дали е допуснал грешка или не, подлежи на контрол от горната инстанция


Нито аз, нито гражданите, нито Висшият съдебен съвет, който е административен орган, а тъй като половината от него е излъчена от партиите, тоест е и политически орган, можем да преценяваме дали съдията Миталов е допуснал грешка. И аз съм сигурна, че САЩ съзнават това положение.


Не е случайно, че напоследък се говори за промени в глава "Съдебна власт" на конституцията. Защото има широк обществен консенсус, което е много добра базисна предпоставка за положителна промяна, че е проблематичен моделът на съдебната власт. Защото независимостта на съда от политическата система и от прокуратурата, която е една от страните в процеса, не е гарантирана. А се изисква да бъде гарантирана, за да може съдът да бъде надежден коректив върху дейността на прокуратурата и да осигурява защита на правата на гражданите. А от друга страна, не е предвиден ефективен работещ механизъм за носене на отговорност и отчетност на прокуратурата. И това беше многократно забелязано.


Нито едно от знаковите убийства не е разкрито. Тогава как да бъдат разсеяни


съмненията, че политическата система употребява прокуратурата,


за да може да възпроизвежда статуквото, което г-н Пардю нарече еднопартиен модел?


Нашата обща грижа за утвърждаване на правовата държава и върховенството на закона изисква да сме сигурни, че съдът е този, който би могъл да осигури при възникнал спор и политическия плурализъм, и свободата на медиите, и правата на гражданите.


Внушава се, че мерките за неотклонение - задържане под стража, гаранция, подписка, или другите мерки за процесуална принуда, каквато е забраната за напускане на страната, са един вид обществена санкция, юридическа санкция. Не, те имат много проста процесуална задача - в хода на наказателния процес обвиняемият да не пречи той да се провежда ритмично, за да може да приключи правилно.


Без да коментирам конкретния случай, защото той не е моя работа, нито на Висшия съдебен съвет, нито на министъра на правосъдието, доколкото знам обвиняемият е имал разрешение за напускане на страната, след което той се е върнал. Тоест проблем за наказателния процес няма. Ако се твърди, че е налице корупция, се изисква прокуратурата да образува досъдебно производство, ако има достатъчно данни, и да установи, че правосъдната дейност просто е била претекст за нещо друго.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Неутрално

  Наредили са му. той никога няма да стори нещо на своя глава.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1456 Любопитно

  След Божков, акция в защита и на Миталов? Sweet!

 4. 4 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 938 Неутрално

  А какво да очакваме от този подлога на Боко ???

 5. 5 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  Ама разбира се че може да закрием държавата и да спасим корумпетата си. Над тях е само Господ.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Весело

  До коментар [#2] от "palav_nik":

  Внимавай какво си пожелаваш, че може да ти се сбъдне и да пострадат много от колегите ти !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Корпоративната солидарност заслужава уважение или поне разбиране.

  Но г-жа Тодорова забравя, че тя периодично иска подкрепа от обикновените граждани при нейните битки. Следващия път надали ще я получи. Или приоритетно защитава нейната гилдия, или интересите на мнозинството граждани - няма как и двете.

  Ако беше използвала повода да призове за разследване (така че да се види дали има доказателства), за прочистване на собствената й гилдия, щеше да е съвсем друга работа.

  Честно казано, мога да кажа същото и за Дневник.

  Свободата не е за гратисчии.
 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7276 Неутрално

  Мирослава защо ли се занимава с този послушко-калинка

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 10. 10 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Разследваният е обвинен в шпионаж. От главния прокурор. Забранено му е да напуска страната. Защо не му е отнет временно паспортът? Обвинението в шпионаж е сериозно обвинение. Човек с такова обвинения по никакъв начин не може да напуска страната.
  А съдийката да се осведоми какво означава корупция в американския смисъл. Това не е взимане на пари под масата. Корупцията означава разваляне. Разваля се държавната система. Това е и престъплението на съдията. И съдиката би трябвало да е осведомена, че в САЩ за убийство можеш да получиш по-лека присъда, отколкото за престъпления срещу системата.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА": грешите, винаги ближе гъ.ове на своя глава, той само това може!

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 13. 13 Профил на 2LOOP
  2LOOP
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  На който му дадено да пълзи не може да стои изправен.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3645 Неутрално

  Сичките руски подлоги трябва да бъдат незабавно уволнени...
  —цитат от коментар 2 на palav_nik


  До сряда става ли? Веднага е невъзможно...

 15. 15 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3015 Весело

  "полезно преработен за развитието на демокрацията у нас..." - нито са наясно с технологията, нито имат ищах за работа, камо ли за развитието и. Не е заради достойнството, имат го в изобилие. Някъде там... където и ще търсят факти, доводи, разум...

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Непоискано но пък дълбоко използвано/експлоатирано отношение. Което си има добрите страни, никога не са палили държави със сервилно отнасящи се политици.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  "Конституционният съд на Република България е дал дефиниция на това какво означава правова държава - правовата държава е такова държавно управление, което се основава на законите, а те са създадени за закрила на първо място на човешкото достойнство, свободата, сигурността, правната сигурност. Човешкото достойнство - неслучайно акцентирам върху този факт."
  Защо се мъчите да изкарате вода от някорлко кладенеца , уважаеми "независими " журналисти ! Решението е на администрацията на САЩ - съдията и семейството му да не БЪДАТ ДОПУСКАНИ ДО САЩ ! Това с нищо не засяга нашите закони , Джеймс Пардюи , а особено пък Конституционния съд ! Просто САЩ НЕ ги иска и е най - добре да си го знаят. Може би , този акт трябва да послужи за "обица на ухото " за други ПРАВОЗАЩИТНИЦИ , които ПРАВОРЗДАВАТпо поодобен начин!

 18. 18 Профил на Киро Парахода
  Киро Парахода
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Съдията, която най-добре знае етимологията на думата "поискано"....

 19. 19 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Сериозно - Дневник, трябва все пак да си подбирате каузите. Обмисляйте по-внимателно, преценявайте, не можете да се хващате за всичко. Ако се съсредоточите върху едно-две внимателно подбрани неща, ще тежите повече.

  Подбрани - в смисъл да прецените, че читателите ви трудно ще скочат срещу американците (просто такъв е специфичният им профил) и надали ще приемат Черепа като жертва. Изберете едно нещо, което да е критично към ББ, но първо да е едно и второ да не поставя на изпитание лоялностите и разума на читателите ви. Иначе не сте лош вестник.

  Свободата не е за гратисчии.
 20. 20 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  "Нито един човек, нито един съдия не следва да се употреби като средство
  за прокарване на някаква политическа идея или за създаване на съмнение за политическа употреба с оглед геополитическо противопоставяне."
  Впечатлението е такова. И за да не остане съмнение, някой ще трябва да докаже вината на съдията. Що за правосъден министър трябва да си, че да съдиш без разследване и произнасяне на компетентен орган?

 21. 21 Профил на sen
  sen
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Е нали искахте помощ отвън. Като дойде помощта, нови врътки

  sen
 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  "Дали преценката е вярна, дали е допуснал грешка или не, подлежи на контрол от горната инстанция."

  Извинете, съдия Тодорова, но съгласно чл. 68, ал (5) от НПК определието на съда дали потвърждава отказа на прокурора или разрешава на обвиняемия да напусне пределите на страната не подлежи на обжалване или протест пред по-горна инстанция.

  Чл. 68
  .............
  (5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 42 от 2015 г.) Съдът незабавно разглежда жалбата еднолично в закрито заседание и се произнася с определение, с което потвърждава отказа на прокурора или разрешава на обвиняемия да напусне пределите на Република България за определен срок. Определението е окончателно.

 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  "Дали преценката е вярна, дали е допуснал грешка или не, подлежи на контрол от горната инстанция."

  Извинете, съдия Тодорова, но съгласно чл. 68, ал (5) от НПК определието на съда дали потвърждава отказа на прокурора или разрешава на обвиняемия да напусне пределите на страната не подлежи на обжалване или протест пред по-горна инстанция.

  Чл. 68
  .............
  (5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 42 от 2015 г.) Съдът незабавно разглежда жалбата еднолично в закрито заседание и се произнася с определение, с което потвърждава отказа на прокурора или разрешава на обвиняемия да напусне пределите на Република България за определен срок. Определението е окончателно.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1758 Любопитно

  Колко е сигурно,че поводът е Малинов,а не нещо друго,та вече и уволнения,и други изцепки?

  ВЛАСТ ПОВЕЧЕ ОТ АКЪЛА ! ! ! МНОГО ПОВЕЧЕ.
 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  До коментар [#10] от "Сатана Ликующий":

  Разследваният е обвинен в шпионаж. От главния прокурор. Забранено му е да напуска страната. Защо не му е отнет временно паспортът? Обвинението в шпионаж е сериозно обвинение. Човек с такова обвинения по никакъв начин не може да напуска страната....
  —цитат от коментар 10 на Сатана Ликующий


  Извинете - обвинен е в шпионаж, но не от главния прокурор, а от редови прокурор от Специализираната прокуратура. Главният прокурор не може да обвинява и едно обвинение не може да стане по-тежко от това, че е отправено от глания прокурор.

  Забранено му е да напуска страната от прокурора съгласно чл. 68, ал. (1) от НПК:

  (1) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., доп. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 08.09.2012 г., изм. - ДВ, бр. 42 от 2015 г.) В досъдебното производство, когато обвиняемият е привлечен за тежко умишлено престъпление или за друго престъпление, с което е причинена смърт, прокурорът може да забрани на обвиняемия да напуска пределите на Република България, освен с негово разрешение.

  Паспортът се отнема когато забраната е наложена или потвърдена от съда след започване на делото - чл. 68, ал. (2) от НПК:

  (2) (Нова - ДВ, бр. 42 от 2015 г. (*)) Когато забраната по ал. 1 е потвърдена или наложена в съдебното производство след постановяване на присъда, на подсъдимия могат да се отнемат документите за самоличност по чл. 13, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за българските лични документи и му се издават заместващи документи по ред, предвиден в закон.

  Колкото и да е тежко обвинението обвиняемият може да напусне страната. Ако прокурорът му разреши - чл. 68, ал. (3) от НПК:

  (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 42 от 2015 г.) Прокурорът се произнася в тридневен срок по искането на обвиняемия или неговия защитник за разрешение по ал. 1.

  Ако прокурорът откаже отказът може да бъде обжалван пред съда - чл. 68, ал. (4) от НПК:

  (4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 42 от 2015 г.) Отказът на прокурора подлежи на обжалване пред съответния първоинстанционен съд.

  Съдът решава окончателно дали потвърждава отказа или разрешава на обвиняемия да напусне пределите на страната - чл. 68, ал. (5) от НПК:

  (5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 42 от 2015 г.) Съдът незабавно разглежда жалбата еднолично в закрито заседание и се произнася с определение, с което потвърждава отказа на прокурора или разрешава на обвиняемия да напусне пределите на Република България за определен срок. Определението е окончателно.

  Това решение на съда не подлежи на обжалване или протест пред по-горна инстанция, както вече обърнахме внимание на съдия Тодорова.

  Това е законът. Всичко друго е литература.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Доживехме и антиамерикански позиции тук.
  Погрешни в случая...

 29. 29 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 883 Весело

  Дневник, и за съдия Миталов ли сте "на барикадата"!? Радев , Манолова Баневи, Черепа...... С "голи гърди" браните пролетариата. На "пумпали" ги напраЙхте тез "десните"!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  До коментар [#29] от "todor._89":

  Добре де... Защо според тебе блестящият юрист с отлична диплома Дани Кирилов иска уволнението на съдията Миталов? САЩ само казват, че не го искат на тяхна територия. Как сега същият този ВСС дето пращаше СМС-и на Борисов, трябва да уволни някого по указания отвън и в същото време да обяснява, колко е независим? И как Дани Кирилов да наложи мнението си над уж независимият ВСС? ;)

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  До коментар [#27] от "Дедо Лойко":

  Съдия Тодорова обърна внимание и на още един момент, който сме обсъждали тук във форума.

  Мярката за неотклонение "забрана за напускане пределите на Република България" се взема от прокурора не като обществено порицание спрямо обвиняемия, а с цел той да не попречи на разследването като се укрие.

  Тъй като Малинов е ходил до Русия, върнал се е и не се е укрил то решението на съдия Миталов да му разреши пътуването по никакъв начин не е попречило на мярката за неотлонение да постигне целта си.

  Което показва, че цялата шумотевица, която вдигна Сотир Цацаров и която беше раздухана впоследствие е въздух под налягане, с който беше вкаран в заблуда и Държавния департамент на САЩ.

  Но американците имат един хубав принцип "Ако ти поднесат лимон направи си лимонада". Така, че можем да очакваме оттук нататък да бъдат много внимателни и точни в идентифицирането на корумпираните държавни служители. А това никак не е трудно.

 32. 32 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Всеки български гражданин е бил жертва, или поне свидетел на корупция. Даже повечко от един път. Сериозните чужди фирми избягват Бългатия заради огромната корупция. Милиони българи напуснаха и напускат България заради корумпирани чиновници и неравностойно положение на обикновенния гражданин. Всички изследвания посочват България като най-корумпирана страна в ЕС. Американците налагат санкции на съдия заради корупция и/или потъпкване на закона. А според гиспожата съдия ние просто сервилно признаваме за корупция? Алоооооо!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Внушава се, че мерките за неотклонение - задържане под стража, гаранция, подписка, или другите марки за процесуална принуда, каквато е забраната за напускане на страната, са един вид обществена санкция, юридическа санкция. Не, те имат много проста процесуална задача - в хода на наказателния процес обвиняемият да не пречи той да се провежда ритмично, за да може да приключи правилно.
  ===
  Много добре , че най-сетне някой ко каза, защото това не искат и не могат да разберат някои хора.

  Nec vitia nostra nec remedia pati possumus ...
 36. 36 Профил на unknown artist
  unknown artist
  Рейтинг: 837 Весело


  Американците деликатно и възпитано ни подсказват че трябва да се очистим от червеногъзите макаци а как ще стане това си е наша работа.


  Те могат само да чудят на екзотичните форми на българската корупция. Особено на това как русофилски шпиони продават държавата си само и само да им позволят да изтрият гърба на генерал Решетников. А ако там се справят добре, получават орден лично от Путин.
  Нямам въображение каква част от Отечеството си трябва да предадеш, за да те наградят с изтриване на гърба лично на Путин.
  Но ...това са загадките на русофилското шпионство като част от безкрайната руска душевност, до която няма как да има достъп, без Помпео да опознае особеностите на руската баня.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 37. 37 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#30] от "Petleshev":


  До коментар [#29] от "todor._89":Добре де... Защо според тебе блестящият юрист с отлична диплома Дани Кирилов иска уволнението на съдията Миталов? САЩ само казват, че не го искат на тяхна територия. Как сега същият този ВСС дето пращаше СМС-и на Борисов, трябва да уволни някого по указания отвън и в същото време да обяснява, колко е независим? И как Дани Кирилов да наложи мнението си над уж независимият ВСС? ;)
  —цитат от коментар 30 на Petleshev


  За сведение на неразбралите: Кирилов ПРЕДЛАГА на ВСС да уволни Миталов.

  "Да се освободи съдия Андон Миталов, сочен от САЩ като корумпиран. Това предлага министърът на правосъдието Данаил Кирилов на Висшия съдебен съвет със свое писмо.

  Една от причините Кирилов да се обърне към Съдийската комисия на кадровиците е именно изявлението на американския държавен секретар Майк Помпео. С него той забрани на Миталов и семейството му да ходят в САЩ заради данни за корупция.

  Друга причина е нарушената процедура, с която Миталов пусна в Русия Николай Малинов, обвинен в шпионаж, и имащ забрана да напуска страната.

  Той го направил без преди това Малинов да е отправил искането си до прокуратурата, каквато е разпоредбата."

  http://i.dir.bg/2020/55c266a8.pdf


  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 38. 38 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  "...Министърът на правосъдието създава впечатление за непоискано сервилно отношение..."

  По-скоро създава впечатление на пълна неадекватност спрямо поста, който заема по разпореждане свише. За "бушон" може и да става, ама това чудо на юридическата мисъл би било срам дори за една африканска държава, май...

 39. 39 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#32] от "Таралеж":

  Алооо Банов съм, аллоо Ваньо, алоооу сериозна фирма съм ама може ли нещо по-така, по-свинско...

 40. 40 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  за да не забравяме, че теменугите са кремълски диверсанти
  —цитат от коментар 34 на hhhuuunnnn


  Кремълски диверсанти пречат на БХ да си завърши турското паточе и да направи от гьола за шарани руската АЕЦ Белене. Ревнуват също, че Путин му даде да врътка кранчето на патока.

 41. 41 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  "Върховенството на закона е невъзможно, ако не се защитава вътрешното убеждение на съдията, съобразно собствените му способности и разбиране да прилага закона"

  А бе интересни вътрешни убеждения има съдия, който пуска обвинен в шпионаж в държавата, в чиято полза се предполага че е вършен шпионажа, та да получи от нея награда. С такива убеждения човек лесно може да си купи някое имотче в чужбина, но котка му мина път.

 42. 42 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3087 Неутрално

  До коментар [#32] от "Таралеж":

  "А според гиспожата съдия ние просто сервилно признаваме за корупция?"

  "Госпожата" коментира поведението на видния юрист от славния Димитровград, който припява сервилно. И е напълно права - става дума за принципни положения. А те са в случая следните :
  Пръво държ.департамент на САЩ да обяви мотивите, заради които на Миталов са наложени санкции. след като
  Второ - въпросният юридически димитровградски гений може да отправи призив за отзоваването на Миталов от съда единствено сред като са получени надлежни доказателства за извършени от него закононарушения.
  Че Миталов не е цвете за мирисане е повече от ясно, само че се натрапва усещането ,за име удобно подхвърлено на САЩ от пеевските слугини, заради факта че Металов на два пъти е спрял производството срещу две лица, обвинени, че готвели покушение срещу Пеевски. Същевремено се внушава индиректно, че Миталов е санкциониран заради това , че пуснал Малинов да ходи до Москва.
  Изобщо от цялата работа лъха на една жалка имитация за борба с корупцията и руското влияние, зад която се крие разчистване на лични сметки между отделни кланове. И ако Мустафа беше умна нямаше да разлайва кучетата и да се въвлича във вътрешни междумафиотски интриги.

 43. 43 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#42] от "antonio_vivaldi":

  Аха! Щом някой юрист е от Димитровград, щом санкционирания е руски слуга, значи корупция в България няма! Значи че съдебната система работи чудесно! Значи че няма за какво да се притесняваме. Честито! И пожалуста!

 44. 44 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Ако имаше световно по г@зоблизане, българите неизменно щяха да печелят златото. И сребърните медалисти щяха да са на огромно разстояние по точков резултат. Министърът щеще да е титуляр в отбора.

 45. 45 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2503 Любопитно

  До коментар [#3] от "zxp53317185":

  "След Божков, акция в защита и на Миталов? Sweet!"

  Тази по колко линии се водеше "гнила ябълка"?

 46. 46 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#2] от "palav_nik":
  Всичките чуждопоклоннически подлоги трябва да бъдат незабавно уволнени. И руски, и американски и брюкселски.

 47. 47 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4357 Неутрално

  Впечатление......не , обидно е !

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 436 Весело

  Е какво отношение да има финансовия министър, по дяволите? От поне 40 години външната политика на България се свежда до това да се навежда раболепно пред всеки. Руснаци, американци, европейци - с когото към момента се срещаме, нему правим метани. И се гордеем с това, забележете, Бойко това му е венецът на външната политика.

  Целува човекът ръчица на взаимноизключващи се световни сили, със съвсем различни ценности и идея за света, не вземаме никакво ясно становище по никакъв въпрос - и затова ни презират всички, без изключение.

  Защо министърът да прави изключение от угодниченето?

 50. 50 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2021 Неутрално

  Браво на съдия Мирослава Тодорова, за позицията!!!
  За пояснение на мисирките и мисироците - тя не коментира решението на САЩ, а милиционерските недоразумения в съдебната власт! Няма да ги цитирам, защото всички ги знаете, драги ми мисирки и мисироци, ама ако го признаете, няма да има "зърно в хранилките"! ;)

 51. 51 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1665 Любопитно

  милиционерите явно не разбират ,какво казва Мирослава, или пък го играят по тъпи от колкото са, а че министъра е малка слугинска душица е повече от ясно ,и то не от вчера

 52. 52 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#27] от "Дедо Лойко":Съдия Тодорова обърна внимание и на още един момент, който сме обсъждали тук във форума. Мярката за неотклонение "забрана за напускане пределите на Република България" се взема от прокурора не като обществено порицание спрямо обвиняемия, а с цел той да не попречи на разследването като се укрие. Тъй като Малинов е ходил до Русия, върнал се е и не се е укрил то решението на съдия Миталов да му разреши пътуването по никакъв начин не е попречило на мярката за неотлонение да постигне целта си.Което показва, че цялата шумотевица, която вдигна Сотир Цацаров и която беше раздухана впоследствие е въздух под налягане, с който беше вкаран в заблуда и Държавния департамент на САЩ.Но американците имат един хубав принцип "Ако ти поднесат лимон направи си лимонада". Така, че можем да очакваме оттук нататък да бъдат много внимателни и точни в идентифицирането на корумпираните държавни служители. А това никак не е трудно.
  —цитат от коментар 31 на Един препатил


  Имате един "малък" пропуск - Малинов е бил ДЛЪЖЕН първо да поиска разрешение от прокурора, и ако получи отказ - ТОГАВА да се обърне към съдията Миталов.
  Миталов не е трябвало въобще да се произнася, но го е направил, защото не му пука за закони и процедури - каквото си иска, такова ще "отсъди според вътрешното си убеждение" и майната им на някакви си закони. Само че този път криво си е направил сметката - настоящият Голям Брат много ревниво се отнася към обикновените пионки на бившия Голям Брат.
  А както знаят всички, преминали през военната служба, най-страшна е гонката "по устав".
  Най-прясната героиня Мирослава не е служила и не знае, но ще го научи, при това по трудния начин.
  Дано поне едно хотелче има, да не я мислим как ще се прехранва след съдийския си период.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1297 Весело

  Много е забавно как се спихва бройката на хардкор бютисмартовете, които защитават лупингите (направо - висшия пилотаж със свръхманеврен изтребител от 5-то поколение) на редакционната политика.
  Явно някои ги глождят съмнения.

  Напомнят ми един стар виц:

  "Киркор се връща преждевременно от дълга командировка и радостен нахлува у дома си. Жена му я няма ни в хола, ни в кухнята и Киркор нахлува в спалнята с радостен възглас "Върнах сееее".
  Там обаче жена и Гарабед на калъп....
  Киркор онемява втрещен....
  Гарабед (докато продължава да клати) леко извръща глава, поглежда Киркор и казва "И сега какво - ще започнат едни съмнения, едни догадки......."

  Знанието е сила, информацията - власт
 55. 55 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  "Право и справедливост" заявява, че реформите на съдебната система, която според партията е корумпирана и грижеща се само за собствените си интереси, са необходими.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 56. 56 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#19] от "espresso":

  "Иначе не сте лош вестник."


  Дневник не е вестник!
  От много години!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 57. 57 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  До коментар [#46] от "niki7":

  Катоо изключим тези дето не са етнически българи, 99.99% от "подлогите" са руски, така че е безсмислено да се изброяват стотиците чужди държави.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 58. 58 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  До коментар [#37] от "todor._89":

  "За сведение на неразбралите: Кирилов ПРЕДЛАГА на ВСС да уволни Миталов."

  Ние сме от разбралите.

  Само, че сме и от питащите - защо министър Кирилов толкова се е разбързал и защо пък точно той?

  И се питаме - какво всъщност се случи?

  Държавният департамент на САЩ санкционира един никому неизвестен съдия. За всеобща изненада. И какво толкова е направил този съдия за да бъде санкционират за корупция? Нищо, което да е известно. Не е ли по-логично дабъде санкциониран някой, чията корупция е широка известна? Тогава? Ами този съдия е пуснал някой си Малинов, обвинен в шпионаж да отиде в Русия. И какво от това? Имал ли право съдията да го пусне? Абсолютно, законът му го позволява. Щом е така защо го санкционира Държавният департамент?

  Отговорът може да бъде, че Държавният департамент е бил въведен в заблуждение чрез посолството си в София от прекаления шум около случая. Не е невъзможно - никой не е безгрешен. Но може да има и друг отгвор. И този отговор се крие зад отговора на един друг въпрос - за какво е трябвало обвиняемият да ходи в Русия? А-а - виж ти, виж ти - ами, че той се срещнал с Путин и Путин му връчил орден! Е, и какво от това? Какво ги интересува САЩ с кого се е срещал някой си Малинов?

  Малинов въобще не иинтересува САЩ. Нито с кого се среща. Но ги интересува с кого се среща някой друг. И този някой друг е Бойко Борисов.

  Обявиха ли САЩ, че санкционират "Северен поток 2" и "Турски поток"? Обявиха. Каза ли изрично посланик Херо Мустафа, че САЩ не одобряват продължението на "Турски поток" през България? Каза го. Трябваше ли Бойко Борисов дасе срещне с помощнк-държавния секретар на САЩ деня, в който беше поканен за откриването на "Турски поток"? И како каза, че ще направи? Ще се срещне сутринта с помощник-държавния секретар и ще си счупи краката да тича за откриването. Така ли беше? Така беше. И какво стана? Ами помощник-държавният секретар изненадващо не дойде. Съвсем случайно. И Бойко Борисов зрадван се втурна към Истанбул. За да се срещне с Путин (помните как го гонеше по коридора), да върти крана на "Турски поток" и да го вземат за канарче с шегички от сорта на "Трябва да внимаваме какво говорим, че Бойко ще каже на американците".

  Е, как да не му падне пердето на Майк Помпео от такива к..венски номера? Не може да забрани влизането в САЩ в на министър-председателя на съюзна страна, ама може да го предупреди с "тонок" намек. Разгеле, че вече имаше случая с Малинов. И съдия Миталов го отнесе - такъв му бил късметът, когато атовете се ритат, магаретата страдат.

  Всички обърнаха внимание на думите на посланик Херо Мустафа, че ще има и други. Но едва ли някой забеляза, че тя държеше да подчертае, че забраната за влизане в САЩ не се прилага при посещения в ООН и ако правителството прецени, че посещението в САЩ на санкционираното лице е от интерес за националната сигурност. Това едва ли можеше да се отнася до съдия Миталов. Но с пълна сила се отнася до Бойко Борисов. И за да не останат някакви съмнения, че вичко е ясно се пояи биши посланик Пардю, известенсъс своите грами по някои въпроси на руското влияние в България. Да съобщи колко се тревожел, че ГЕРБ управлява еднопартийно.

  След всичко това не трябва да има неразбрали. Държавният департамент няма да отговори за доказателствата за корупцията на съдия Миталов. Нямат такива. Но не са им нужни - за Бойко Борисов имат в изобилие. САЩ дадоха предупредителен изстрел покрай ушите на Бойко Борисов. С ясното послание, че този път е покрай, а следващия ще бъде между.

  А къде е Барни Ръбъл в цялата картинка? Ами бърза да приключи случая. По нареждане на шефа си, който казва на американците: Добре, добре - разбрах, издухвам дулото на пистолета.

 59. 59 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Правилно, съдия Тодорова. Съдиите не трябва да са "средство" в геополитическото противопоставяне. Но къде бяха колегите на Тодорова да се възмутят, когато руснаците предупредиха правоохранителната и правораздавателната система да не падне косъм от главата на разследвания за шпионаж в тяхна полза. След ордена и предупреждението, откъм съдийската колегия не се чу ни вопъл, ни стон. А сега - врява до небето, че Америка посочила с пръст съдията, обслужил геополитическия интерес на Русия.

 60. 60 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Накратко - мафията защитава мафията. Как така ще се иска уволнението на един съдя уронил престижа на съдебната власт? Та нали следващият може да е другарката Тодорова? И колко лекичко изкривява случилото се, никой не говори за грешка на корумпето съдия, каква грешка да търсиш но човек пуснал един обвиняем за шпионаж в полза на Русия да иде да си получи ордена в Русия. Няма как да има грешка всичко е умишлено.

 61. 61 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#22] от "Един препатил":
  Аман от глупости. В жалбата на Цацаров пише също, че определението касаело чл. 68 от НПК и същевременно "определението е окончателно".
  Поглеждаме чл. 68 , особено ал. 6 и четем:
  (6) (Предишна ал. 5, изм. - ДВ, бр. 42 от 2015 г.) По реда на ал. 5 по искане на обвиняемия или неговия защитник съдът може да отмени забраната по ал. 1, ако не съществува опасност обвиняемият да се укрие извън страната.
  (7) (Предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 42 от 2015 г.) В съдебното производство правомощията по ал. 1 и 6 се осъществяват от съда, който разглежда делото. Определението подлежи на обжалване с частна жалба и частен протест.

  Няма никакъв правен смисъл , след съдебна забрана за напускане на страната, обвиняемият да се обръща към прокурора за пълна или частична отмяна на съдебното решение, защото няма как прокурор да отмени съдебно наложена мярка за неотлконение или за напускане на страната
  .
  Сетне, Цацаров е пропуснал и нещо друго, а именно
  НПК
  Чл. 270. (1) Въпросът за изменение на мярката за неотклонение може да се поставя по всяко време на съдебното производство. Ново искане по мярката за неотклонение в съответната инстанция може да се прави при промяна на обстоятелствата.
  (2) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2017 г., в сила от 05.11.2017 г.) Съдът се произнася с определение в открито заседание.
  (3) По реда на ал. 1 и 2 съдът се произнася и по исканията относно забраната на подсъдимия за напускане на пределите на Република България и отстраняването на подсъдимия от длъжност.
  (4) Определението по ал. 2 и 3 подлежи на обжалване и протестиране по реда на глава двадесет и втора.

  Както се вижда и в двете хипотези произнасянето на съда подлежи на обжалване или на частен протест - нещо, което наблюдаващият прокурор не е направил, ами вместо това се оплакал на началника.

  Nec vitia nostra nec remedia pati possumus ...
 62. 62 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  "Нашата обща грижа за утвърждаване на правовата държава и върховенството на закона изисква да сме сигурни, че съдът е този, който би могъл да осигури при възникнал спор и политическия плурализъм, и свободата на медиите, и правата на гражданите."

  Признавам си, че нямам еднозначно мнение за съдия Мирослава Тодорова и не ми е ясно по силата на какво тя стана едва ли не някакъв стандарт за правилност и едва ли не морален стожер сред част от юридическото общество, а оттам и въобще в обществото.
  Но отделно от това, четейки горната фраза аз се питам, кои са тези, за които е приоритет "утвърждаването на правовата държава и върховенството на закона"?
  Никак не ми се включват в тази група институции като ВСС, Инспекторат, министерство и министър, както и болшинството в НС.
  Почти всичките им действия, в повечето случаи ме убеждават в противното.
  Що се отнася до конкретния случай, аз съм съгласен с Тодорова, че Кирилов прави подтискащо впечатление, но въпроса виновен или невинен е обявения от САЩ съдя, трябва да бъде отправен към нашата иначе много дейна прокуратура и разследващи органи. А ако толкова са го закъсали, което не ми се струва невероятно, имайки предвид че правейки проверка на утвърдени в публичното пространство като правно уязвими хора, те винаги ги изкарват "чиста вода ненапита", та ако и в този случай според тях у нас няма и не може да се намери петънце в досието и поведението на този съдия, биха могли с леко намигане да помолят за жокер своите колеги от САЩ.
  Има и още една възможност за обявването на съдията за виновен от Кирилов - те да знаят много добре за какво става дума и да не смеят да ни го съобщят, защото веднага ще възникне въпроса както стана в случая с Божков и с КТБ - а именно, къде бха до сега нашите органи, толкова ли са некадърни или подкупни, че някой отвън трябва да им отваря очите. Нека се запитаме, по-различна ли е ситуацията сега, в сравнение със случая Христо Бисеров, за когото нашата цацаратура така и не успя да попита по правилния начин швейцарските власти, за да получи нежната информаци, та и досега човека си е жив,здрав, богат и невинен.
  Та не виждам защо съдя Тодорова не си задава подобни въпроси и да попита тези, които е трябвало да знаят и да ни предпазят нас, данъкоплатците от подобни хора, а също така и системата в която работи и която по странен за мен начин, се опитва да защитава.

 63. 63 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3839 Весело
 64. 64 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  "Дали преценката е вярна, дали е допуснал грешка или не, подлежи на контрол от горната инстанция."Извинете, съдия Тодорова, но съгласно чл. 68, ал (5) от НПК определието на съда дали потвърждава отказа на прокурора или разрешава на обвиняемия да напусне пределите на страната не подлежи на обжалване или протест пред по-горна инстанция.Чл. 68.............(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 42 от 2015 г.) Съдът незабавно разглежда жалбата еднолично в закрито заседание и се произнася с определение, с което потвърждава отказа на прокурора или разрешава на обвиняемия да напусне пределите на Република България за определен срок. Определението е окончателно.
  —цитат от коментар 22 на Един препатил


  Прекалено много искаш от другарката Тодорова, чак пък и законите да знае не е обичайно за този тип съдии

 65. 65 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  "Един препатил" върти и сучи да изтипоса Борисов като мишена на Америка. Други от същия профил обратно - клеймят Борисов, че е подвел Америка, тя го послушала и така уронила престижа на българската съдебна система!? Съгласувайте се някак. Или Борисов е следващата мишена, или има страхотно влияние над Америка. За да се изказва държавния секретар по негови внушения. Какво е внушавал е въпрос, но факт е, че се чудил какво да отговори на президента, когато го попитал как така уличен в шпионаж за Русия е пуснат да иде там и да си получи ордена заради въпросния шпионаж. Това го сподели след срещата в Белия дом. Още тогава стана ясно, че американците ще поразровят около казуса. Как са го направили си е тяхна работа. Но са събрали достатъчно улики, че съдията е бил "мотивиран" доволно.

 66. 66 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Да, това е поредния подлезурко. Щом американците кажат нещо, дори и да е фалшива новина, такива хора като нашия министър ще се пребият от тичане да се подлъгват и изпълняват.

 67. 67 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1297 Любопитно

  Много гадни тия американци бе - вместо да обявят Гешев и Борисов за архизлодеи от Вселенски мащаб и да назначат Хаяско, Бойкики и зеленото анархокомуне за пожизнени Управители, те нагло заявяват, че милата на сърцето и джоба на добрите олигарси съдебна система била, не, не мога да го напиша, абе "корумпирана"?!?
  Ужас, не може да бъде, неееееееееееее..........

  Знанието е сила, информацията - власт
 68. 68 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  "...какво означава правова държава - правовата държава е такова държавно управление, което се основава на законите..."

  ИВСС:
  "В сигнала главният прокурор е поискал по същество от ИВСС да се произнесе по правилността на постановения съдебен акт, доколкото съдията е разрешил на обвиняемото лице да напусне страната, без преди такова разрешение да е поискано от прокурор и същият да е отказал да разреши напускането.

  ИВСС няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове и доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото, с посоченото становище е прието, че няма основание за образуване на проверка."
  http://www.inspectoratvss.bg/bg/pubs/394?tip=0

 69. 69 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#20] от "truly":

  Правосъдния министър НЕ СЪДИ, ако беше така щеше да е уволнил съдията но това правомощие изрично не му е дадено. В тази ситуация той се явява в ролята на обвинител т.е прокурор - повдига обвинение а съда е ВСС, който ще се произнесе и евентуално ще накаже или оправдае съдията.

 70. 70 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  До коментар [#65] от "nik_77.":

  Други от този профил? Сам съм - други няма. Благодаря, че ме четете. Обяснявам - след като обстойно разгледах законовата страна стигнах до извода, че или в Държавния департамент са се подвели или са искали да кажат това, което написах. И което е много по-вероятното. Вие защо се притеснявате? Да не би да се безпокоите за Бойко Борисов? Недейте той и да не е разбрал Херо Мустафа за по- сигурно му е изпратила една бележка "Бойко, внимавай като ме цаливаш да ме те цуна аз. Че нали знаеш - Когото целунъ него хванете.

 71. 71 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Имам един едничък въпрос към всички умни, красиви, знаещи и можещи, които защитават корумпето съдя с доводи от сорта 1. американците да ни дадат доказателства. 2. Дали преценката е вярна, дали е допуснал грешка или не, подлежи на контрол от горната инстанция (е няма контрол на втора инстанция, но съдия Тодорова явно не знае закона) и подобни. Щяхте ли да защитавате същите позиции, че съдията е невинен до доказване на противното ако вместо корумпето съдия САЩ бяха наложили тая мярка на Пеевски? Когато си отговорите на този въпрос може би ще разберете колко смешно звучи вашата защита и какъв двоен стандарт прилагате.

 72. 72 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Колко е сигурно,че поводът е Малинов,а не нещо друго,та вече и уволнения,и други изцепки?
  —цитат от коментар 25 на Майндърбайндър


  Не трябва да го пипат, как така ще уволнят такъв почтен съдя, та той обеща , че изобщо не мисли да ходи в САЩ защото очаква орден от Русия и ще иде там да си го получи. Цял ден плачете за борба с корупцията, а сега се борите да защитите гнилата ябълка.

 73. 73 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#22] от "Един препатил":Аман от глупости. В жалбата на Цацаров пише също, че определението касаело чл. 68 от НПК и същевременно "определението е окончателно". Поглеждаме чл. 68 , особено ал. 6 и четем:(6) (Предишна ал. 5, изм. - ДВ, бр. 42 от 2015 г.) По реда на ал. 5 по искане на обвиняемия или неговия защитник съдът може да отмени забраната по ал. 1, ако не съществува опасност обвиняемият да се укрие извън страната.(7) (Предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 42 от 2015 г.) В съдебното производство правомощията по ал. 1 и 6 се осъществяват от съда, който разглежда делото. Определението подлежи на обжалване с частна жалба и частен протест.Няма никакъв правен смисъл , след съдебна забрана за напускане на страната, обвиняемият да се обръща към прокурора за пълна или частична отмяна на съдебното решение, защото няма как прокурор да отмени съдебно наложена мярка за неотлконение или за напускане на страната. Сетне, Цацаров е пропуснал и нещо друго, а именноНПКЧл. 270. (1) Въпросът за изменение на мярката за неотклонение може да се поставя по всяко време на съдебното производство. Ново искане по мярката за неотклонение в съответната инстанция може да се прави при промяна на обстоятелствата.(2) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2017 г., в сила от 05.11.2017 г.) Съдът се произнася с определение в открито заседание.(3) По реда на ал. 1 и 2 съдът се произнася и по исканията относно забраната на подсъдимия за напускане на пределите на Република България и отстраняването на подсъдимия от длъжност.(4) Определението по ал. 2 и 3 подлежи на обжалване и протестиране по реда на глава двадесет и втора.Както се вижда и в двете хипотези произнасянето на съда подлежи на обжалване или на частен протест - нещо, което наблюдаващият прокурор не е направил, ами вместо това се оплакал на началника.
  —цитат от коментар 61 на Kephy


  А ти умишлено си пропуснал половината от цитирания от теб член
  Чл. 68. (1) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., доп. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 08.09.2012 г., изм. - ДВ, бр. 42 от 2015 г.) В досъдебното производство, когато обвиняемият е привлечен за тежко умишлено престъпление или за друго престъпление, с което е причинена смърт, прокурорът може да забрани на обвиняемия да напуска пределите на Република България, освен с негово разрешение. За наложената забрана незабавно се уведомяват компетентните структури на Министерството на вътрешните работи.
  (2) (Нова - ДВ, бр. 42 от 2015 г. (*)) Когато забраната по ал. 1 е потвърдена или наложена в съдебното производство след постановяване на присъда, на подсъдимия могат да се отнемат документите за самоличност по чл. 13, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за българските лични документи и му се издават заместващи документи по ред, предвиден в закон.
  (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 42 от 2015 г.) Прокурорът се произнася в тридневен срок по искането на обвиняемия или неговия защитник за разрешение по ал. 1.
  (4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 42 от 2015 г.) Отказът на прокурора подлежи на обжалване пред съответния първоинстанционен съд.
  Видял си го но не ти изнася питаш първо прокурора, ако той не се произнесе в три дневен срок или ти откаже съгласно ал. 4 обжалваш в съда. Лъжата не е най-добата защита въпреки, че е лозунг в съдебното производство. И защо трябва да се замерваме с цитати от НПК, когато всичко е пределно ясно съдия пуснал обвиняем за шпионаж да отиде да си получи ордена в страната за която шпионирал. В която и да е нормална страна този съдия отдавна да е уволнен.

 74. 74 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#20] от "truly":Правосъдния министър НЕ СЪДИ, ако беше така щеше да е уволнил съдията но това правомощие изрично не му е дадено. В тази ситуация той се явява в ролята на обвинител т.е прокурор - повдига обвинение а съда е ВСС, който ще се произнесе и евентуално ще накаже или оправдае съдията.
  —цитат от коментар 69 на m17


  думата "евентуално" няма никакво място тук, ще го оправдае веднага и ще го остави на работа и за това, че едно корумпе ще продължи да работи в съдебната система ще са виновни Борисв, Гешев, Цацаров, най-вече Пеевски

 75. 75 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#10] от "Сатана Ликующий": "Корупцията означава разваляне. Разваля се държавната система. Това е и престъплението на съдията. И съдиката би трябвало да е осведомена, че в САЩ за убийство можеш да получиш по-лека присъда, отколкото за престъпления срещу системата."
  - Да кажем, че ти повярваме. В САШ има много граждани, сдружения и партии, които не са съгласни със системата и работят за промяна. Не съм чул някой от тях да е в затвора. И съвсем логично е за да се обвини някой в "разваляне на системата", това да става по определения от закона ред - разследване и доказване. Между другото да те попитам, каква е системата у нас. Партизанските квоти при назначаване на съдии, прокурори, министри, депутати, профсъюзни дейци и безбройните калинки, това система ли е? Обяснява ти съдийката, че не се бърка и не обсъжда правото на САЩ, да не допускат чужди граждани на територията си. Не са важни и евентуалните доказателства, които те никога няма да представят. Важно е да се направи разследване от български прокурори, да влезе присъда от български съд и някой журналист да попита министъра на правосъдието, кое право му разрешава да се прави на мисирка и да излага българските институции. Боко е невинен!

 76. 76 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 587 Неутрално
 77. 77 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 587 Неутрално

  На тоя на лицето му е изписано що за интелект е

 78. 78 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  До коментар [#71] от "tda10501756":

  Ако ме питате лично мен - да. Щях да се опитам да разбера и да си обясня всичко и щях да го споделя ако беше всеки друг. Дори и Пеевски. Когото не трябва да демонизираме, нали?

 79. 79 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#32] от "Таралеж": "Всеки български гражданин е бил жертва, или поне свидетел на корупция. Даже повечко от един път."
  - До тук добре.

  "Сериозните чужди фирми избягват България заради огромната корупция."
  - Това е проблем на чуждите фирми. Но има и друго - малък пазар сме и който се докопа до печеливши отрасли, не мърда от тук.

  "Милиони българи напуснаха и напускат България заради корумпирани чиновници и неравностойно положение на обикновенния гражданин."
  -Напуснаха и напускат и ще напускат не заради корупция, а поради невъзможността държавата да им осегури достоен живот.

  Всички изследвания посочват България като най-корумпирана страна в ЕС. Американците налагат санкции на съдия заради корупция и/или потъпкване на закона. А според гиспожата съдия ние просто сервилно признаваме за корупция? Алоооооо!"
  - Г-жа съдийката обяснява ясно, че право на САЩ е да преценяват, кой може да посещава тяхната държава, независимо доли и за корупция или по някаква друга причина. Нашата работа е да направим държавата си правова. В момента в държавата ни цари партизански произвол. Отричаме гръмогласно бившити управляващи, а постъпваме много по безцеремонно от тях. Бившите хранеха целия народ и не разрешаваха открито недоволство. Сега разрешават да ги псуваме, но ни лишават от правото на труд и прехрана. Най лошото е, че всички виждат и знаят какво и какстава и въпреки това сме на различни мнения. Партизанската закваска и идеолигическите зарази пречат на развитието ни. Докато се делим на комунисти и демократи, докато играем на кой по най, няма да има управия.

 80. 80 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  "Нямам никакви претенции към държавната власт на САЩ, но бих могла и имам претенции към българската власт. Кого ще пуснат САЩ на тяхна територия е тяхна работа. Но е наша работа за какво се иска дисциплинарното уволнение на съдия Миталов от Данаил Кирилов."

  Абсолютно права е съдия Тодорова!
  Гьотференщината на ГЕРБ няма граници.

  I Want To Believe
 81. 81 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#60] от "tda10501756":"Накратко - мафията защитава мафията. Как така ще се иска уволнението на един съдя уронил престижа на съдебната власт?
  - Първо научи какво означава мафия и тогава употребявай думичката. Всеки може да иска уволнението на всеки. Това искане може да бъде политически акт, каквото е искането на мисирката Барни, може да е кръчмарска изцепка, а е възможно да бъде с битова аргументация. Решението се взема от друг орган, въз основа на данни за извършено престъпление. Съдията е взел решение въз основа на правото да взема решение. В случая се оказва, че е прав. Миланов се е върнал - "Проблем за наказателния процес няма". Къде видя уронване на престижа, къде мафия и въобще от къде ви намират такива умници. Като теглим чертата и игнорираме последствията от участта на роба "господарят му очакваше пръдня, а той се посра", излиза - неизвестният Миталов стана известен.

  "никой не говори за грешка на корумпето съдия, каква грешка да търсиш но човек пуснал един обвиняем за шпионаж в полза на Русия да иде да си получи ордена в Русия. Няма как да има грешка всичко е умишлено."
  - В свят в който всичко е известно, да говорим за шпиони, е меко казано признак на изключителна простотия. Това което знаят технически развитите държави за нас, никакъв шпионин не може да им достави като информация. Не правиш разлика между обвинен и обвиняем, но това не е проблем. На шпионите не им е нужна терминологична грамотност. Ще те препоръчам на македонските служби.

 82. 82 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#3] от "zxp53317185":

  Какви са тия никове като твоя 'zxp53317185' - това прилича на нещо което е автоматично генерирано, стои в база данни заедно с паролите и 1 човек ги управлява за постване и най-вече слагане на плюсове и минуси.

  Преди месец-два бяха много активни подобни никове (3 малки латински букви и 8 цифри) и всичките защитаваха ГЕРБ.

  Това някаква герберска трол-ферма ли е?

 83. 83 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#26] от "Един препатил":

  Моля да ми бъде простено, но мисля следното

  Когато срещу един гражданин прокуратурата е отправила обвинение в шпионаж (коректно, некоректно) следва арест. Вместо това предполагаемият шпионин обикаля студията на телевизията, а накрая прави кратко посещение в страната, която се предполага че е бенефициент на шпионската му дейност. Следователно прокуратурата трябва да обмисли сериозно в какво обвинява даден човек. И да иска задържането му под стража, ако счита че обвинението може да издържи в съда. САЩ сериозно считат, че става въпрос за руски шпионин и съответно са същисани от пътуването на човека. Понеже твърдите, че пиша литература, аз ако имах свободно време бих написал оперетката Веселият Шпионин ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 84. 84 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  До коментар [#83] от "Сатана Ликующий":

  По принцип разсъждавате правилно. Но прокуратурата само обвинява. Дали обвнияемият е виновен ще реши съдът след като ги изслуша и двамата. Мярката за неотклонение е не защото обвиняемият е виновен, а за да се гарантира, че той няма да пречи в разследването. Затова прокуратурата казва каква мярка иска, а съдът решава дали да е такава или друга. Забраната за напускане на страната се налага само от прокурора, но както видяхме може самият той да разреши еднократно пътуване. А ако не разреши обвиняемият се жалва в съдът и той решава.
  Не зная каква мярка е искала първоначално прокуратурата, но зная че съдът е определил на Малинов гаранция от 50 000 лв. Очевидно е решил, че той не може да извърши друго престъпление, няма да се опитва да се укрива и не може да попречи на разследването. Плюс забраната да напуска страната.
  А ако ме питате мен - цялото обвинение срещу Малинов е пунта мара, прокуратурата отчита дейност уж, че лови руски шпиони.

 85. 85 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Мирослва оправи ли забатачените си с години дела?

  ВиpOcолог, "бегом, кpъгом и xодом маpш", можеш да наpеждаш единcтвено на "Любов - 60"
 86. 86 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3575 Неутрално

  "Разследваният е обвинен в шпионаж. От главния прокурор. Забранено му е да напуска страната. Защо не му е отнет временно паспортът? Обвинението в шпионаж е сериозно обвинение."
  До коментар [#10] от "Сатана Ликующий":

  Ми щото няма никакъв шпионаж. Освен ако русофилството бъде обявено за шпионаж.

 87. 87 Профил на kras 059
  kras 059
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Разбираемо е, когато съдия защитава честта и достойнството на своята професия, но е вярно и това, че министърът на правосъдието има по закон правомощие, да прави предложения до ВСС за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи.

 88. 88 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2503 Весело

  До коментар [#50] от "batzdravo":

  "Браво на съдия Мирослава Тодорова, за позицията!!!"

  Образцова, както винаги! Още от времето на Георги Илиев...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK