Кой отвори законовите вратички за антиките на Божков

Вратичката, която Банов откри в петък, всъщност е отворена вече 11 години.

© Анелия Николова

Вратичката, която Банов откри в петък, всъщност е отворена вече 11 години.Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Полина Паунова е политически журналист в медията, автор е на седмичния подкаст "Превод в ефир" и рубриката "Говори Полина".


Втора седмица министри, прокурори и експерти говорят за колекцията от антики на Васил Божков. Законна или незаконна е сбирката от 2700 предмета, която - по думите на самия Божков - струва над 600 милиона евро? Според министъра на културата Боил Банов колекцията на практика е легална заради "вратичка в закона" и покрай "на прехода простотиите".


В края на миналата седмица Банов поиска промени в режима на регистрация на частните колекции от антики и културни ценности. Целта е да се прецизират текстовете от Закона за културното наследство, според които физически и юридически лица могат да поискат идентификация на такива вещи.
Въпросното "недоглеждане" в Закона за културното наследство, за което се е знаело отдавна, е позволило на Васил Божков да не регистрира огромна част от античните предмети в частната си колекция. Това се е получило, тъй като в нормативния акт не е записан срок за това.


Кой обаче е отворил вратата, през която се промушва колекцията на Божков? На практика всички, с малки изключения. "Услуги" в тази посока са подкрепяни от депутати и на ГЕРБ, и на БСП, и на ДПС, както и редица по-малки партии. Последната лобистка поправка е прокарана без дебат в настоящето Народно събрание, а при гласуването няма "против" и "въздържал се". Участие в отварянето на вратички в закона през годините имат също Конституционният съд, покойният вече омбудсман Гиньо Ганев, както и президентът Георги Първанов.


"Амнистията" на Първанов


Публично дебатът за произхода на античните предмети в частните колекции се отваря още в далечната 2004 г. Тогава е повдигнат от президента Георги Първанов, който казва, че е необходимо да се помисли дали да има амнистия на незаконно придобитите артефакти.


"На практика всички предмети в големите колекции са придобити от иманяри, което е вещно укривателство - престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. Притежателите на тези колекции или трябва да се накажат, или да се легитимират", казва тогава Първанов. И допълва, че вторият вариант му се вижда по-реалистичен. Тогава десните партии го обвиняват, че работи за "иманярската мафия и защитава мафиотски интереси".


Темата тогава заглъхва и се повява няколко години по-късно - в края на мандата на тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС, управлявала от 2005 до 2009 г.


Чилова и "държателите" на антики


Годината вече е 2008. През месец юли подготвяният над две години Закон за културното наследство е приет на първо четене с внушетелно мнозинство от 140 гласа от управляващи и част от опозицията. Нормативният акт, подготвян от председателката на парламентарната комисия по културата Нина Чилова трябва да замени Закона за паметниците на културата и музеите от 1969 г.


Текстовете в закона получават крайни оценки - от "милостив към престъпниците" до "посегателство над частната собственост", пише тогава "Капитал".


Най-противоречиво се оказва понятието, което новият закон въвежда - "държател на културни ценности". Идеята на закона е, че в рамките на три месеца след влизането му в сила частните колекционери трябва да удостоверят с официални документи собствеността върху ценности национално богатство. В противен случай се превръщат в държатели, т.е. упражняват фактическа власт върху движими културни ценности - държавна собственост, но не могат да ги продават и оставят в наследство.


Божков и другите


Именно тези изисквания разгневяват големите колекционери. По темата активно говорят професорите Андрей Пантев, Иван Маразов и Валери Стефанов, доц. Евгени Сачев, Кирил Христосков от фондацията на Васил Божков "Тракия" и колекционерът Димитър Иванов, бивш началник в Шести отдел на Държавна сигурност. След приемането на първо четене на проекта, те организират пресконференция и искат законът за бъде спрян.


След второто четене на проекта през 2009 г., президентът Георги Първанов го подписва за обнародване. Критиците му веднага виждат в бързите действия (особено на фона на позицията му от 2004 г.), опит да се даде възможност за атака на нормативния акт в Конституционния съд (КС).


Кой отвори законовите вратички за антиките на Божков

© Анелия Николова


Омбудсман и КС в услуга на колекционерите


И атаката не закъснява - омбудсманът Гиньо Ганев внася в Конституционния съд искане да бъдат обявени за противоконституционни текстове от новоприетия закон.


Според покойния вече Ганев именно разпоредбите, раздразнили едите колекционери, нарушават "правото на собственост и нейната неприкосновеност, принципа на правовата държава и правото на защита, установени с конституцията".


В края на септември 2009 г. КС се произнася и обявява за противоречащи на основния закон онези разпоредби, които изискват доказването на собственост върху движими културни ценности национално богатство да става с официален документ и въвеждат фигурата на държателя при невъзможност да се докаже собственост.


Решението е било взето със седем гласа "за", а петима от съдиите - Румен Янков, Владислав Славов, Емил Танчев, Пламен Киров и Благовест Пунев са подписали решението с особено мнение. В особеното си мнение съдия Румен Янков отбелязва, че "конституционализмът трябва да държи сметка не само на буквата на закона, но и за съпътстващите го елементи като обичай, здрав разум и морал".


В крайна сметка обаче разпоредбата, която казва, че при идентификацията на движимите културни ценности национално богатство правото на собственост се установява с официален документ и лицата не могат да се позовават на изтекла придобивна давност, е обявена за противоконституционна.


Междувременно на власт вече е първият кабинет на Бойко Борисов. Управлението се ползва с особено високо обществено доверие, защото поема ангажименти за слагане на край на "порочните практики на управление".


ГЕРБ и първата голяма вратичка


След 2009 г., една от първите законодателни инициативи на ГЕРБ са промени в Закона за културното наследство. С новите текстове, представени като "козметични", се отменя изискването притежателите на движими културни ценности да представят официален документ за доказване на произхода им.


"Вратичката" се отваря с лека редакция на записаното в стария закон. Там се говори за "официален документ", който да посочи произхода на артефактите. Новите управляващи предлагат думата "официален" да отпадне. Така на практика колекционерите могат да си послужат с какъвто и да е документ, включително обикновен договор за покупко-продажба от частно лице или аукционна къща.


"Махленско свидетелство" и "много силни лобита"


Промените са внесени от депутатите Павел Димитров и Даниела Петрова от ГЕРБ. Те предлагат удължаване на срока за регистрацията на колекциите от шест месеца на една година, както и прехвърляне на някои правомощия от Института за паметниците на културата към министъра. Тази "дребна" поправка в закона променя изцяло действащия до момента принцип.


Няколко седмици по-рано политическото ръководство на Министерството на културата в лицето на ресорния зам.-министър Тодор Чобанов (настоящ зам.-кмет на София) декларира, че философията на закона няма да се променя. След като депутатите от ГЕРБ предлагат текстовете, Чобанов отказва коментар. На журналистите обяснява, че пътува за Москва и не може да вземе отношение.


Тогава част от археологическата общност се обявява срещу предложенията. Доц. Тотко Стоянов от Софийския университет обявява, че зад прокарването на текстовете стоят "много силни лобита", а тогавшната директорка на Националния археологически музей към БАН Маргарита Ваклинова коментира, че управляващите ще позволяват доказването на произхода на ценности с "махленско свидетелство".


Въпреки това текстовете са приети. По време на второто четене на закона най-остро срещу тях възразяват Иван Костов и Ваньо Шарков (депутати от Синята коалиция). "Думичката "официален" спъваше черния пазар на културни ценности в България", казва тогава Шарков, а Костов поставя въпроса за атрибутите на "документа", в случай че не е изяснено, че е официален. Аргументите им обаче са игнорирани и с гласовете на ГЕРБ поправката е приета. За нея гласува и част от Синята коалиция.


Законът не поставя и срок, в който дадена антика трябва да се регистрира. Вратичката, която Банов откри в петък, всъщност е отворена вече 11 години.


Един за всички, всички за Божков


Поредицата от "дребни" промени в законите дава възможност на колекционерите в България, най-едрият сред които е Васил Божков, да могат лесно да легализират артефактите си, без оглед на произхода им.


По темата следва тишина до 2018 г. Тогава в края на декември с подписите на всички партии в настоящия парламент се предлага ново изменение на Закона за културното наследство.


Според проекта, подписан от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС, частни музеи, определени от министъра на културата, ще могат да легализират културни ценности, включително и притежавани от частни колекционери. До онзи момент идентификация се прави само от националните и регионалните музеи.


Към частните музеи могат да бъдат прехвърлени и незавършили процедури по легализиране на културни ценности, които вече са започнали по стария ред. Мотивът за измененията е отпушване на процедурите за идентификация.


И тогава обаче парламентът не слага срок. Точно както пропуска да запише срок и през 2009 г. За същия срок говори днес министърът на културата Боил Банов.


Стенограмата от парламентарните заседания показва, че не е имало нито изказвания, нито някой е гласувал "против" или "въздържал се".


Към онзи момент частните музеи в страната са четири. В София са регистрирани музеят на бизнесмена Васил Божков, управляван от Фондация "Тракия", както и музеят на Фондация "Арете-Фол", ръководен от Димитър Иванов - съучредител и член на Управителния съвет на Съюза на колекционерите в България. В Русе е регистриран и нумизматичен музей. В Чирпан също има частен музей. Васил Божков получава статута на частен музей по време на тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС.


Историята на "вратичките" в Закона за културното наследство силно напомня на други пропуски, улеснявали бизнеса му - тези в закона за хазарта, които пък направиха "фрапантен" хазартния му бизнес.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Надпреварвали са се кой да му отваря врати...

 2. 2 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  ДС отвори вратичката за Божков

  Но сега бизнеса му отива в правилните ръце

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Ето това е мафията и корупцията. Не знам как и кога ще станем нармална държава.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5672 Неутрално

  Мафията си има държава.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 8067 Неутрално

  "Услуги" в тази посока са подкрепяни от депутати и на ГЕРБ, и на БСП, и на ДПС"

  Няма изненади - обичайните заподозрени

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7193 Неутрално

  ДС и всички свързани с тях комунисти са в играта.

 8. 8 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Тоя път Костов е невинен - свръх усърдни са бекапетата+първанов:
  ..."тогавшната директорка на Националния археологически музей към БАН Маргарита Ваклинова коментира, че управляващите ще позволяват доказването на произхода на ценности с "махленско свидетелство".
  Въпреки това текстовете са приети. По време на второто четене на закона най-остро срещу тях възразяват Иван Костов и Ваньо Шарков (депутати от Синята коалиция). "Думичката "официален" спъваше черния пазар на културни ценности в България", казва тогава Шарков, а Костов поставя въпроса за атрибутите на "документа", в случай че не е изяснено, че е официален. Аргументите им обаче са игнорирани и с гласовете на ГЕРБ поправката е приета. За нея гласува и част от Синята коалиция.
  Законът не поставя и срок, в който дадена антика трябва да се регистрира. Вратичката, която Банов откри в петък, всъщност е отворена вече 11 години.

 9. 9 Профил на Петя
  Петя
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Е някои пак цепят косъма на две, какво толкова :-))

 10. 10 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1670 Неутрално
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  И сега, вместо държавата да го съди, той ще осъди нас. И няма да се разминем с няколко десетки хиляди ,а с милиони.

 13. 13 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4620 Неутрално

  ,,....Годината вече е 2008. През месец юли подготвяният над две години Закон за културното наследство е приет на първо четене с внушетелно мнозинство от 140 гласа от управляващи и част от опозицията....,,

  Поне да бяха оставили Закона за паметниците на културата и музеите от 1969 г. И до колкото ми е известно, в този закон имаше една вратичка, че артефакти закупени от аукцион са законни. Ако е нямало това допълнение то този закон можеше само да се допълни с това, че само артефакти закупени от законен аукцион са законни

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  Аз пък си мисля, че умно-красивите са виновни! Няма начин да не е така! :)))

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  Докато е възможно олигарси да си поръчват "закони"ще живеем по този прасешки начин!!!!!!!!

 16. 16 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5774 Неутрално

  За Божков не е имало затворени врати

 17. 17 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  И сега, вместо държавата да го съди, той ще осъди нас. И няма да се разминем с няколко десетки хиляди ,а с милиони.
  —цитат от коментар 12 на Роси


  Умното Роси,ще обадиш ли за какво ще ни осъди Черепа?

 18. 18 Профил на Петя
  Петя
  Рейтинг: 2837 Весело

  До коментар [#17] от "uvtest":

  Някой пак захапал"дъжките" ама те с възрастта се усладяват ха ха ха

 19. 19 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2308 Весело

  До коментар [#18] от "Петя":

  "дъжките","усладяват"....Ще преведеш ли?Не всички тук разбираме чужди езици.

 20. 20 Профил на Петя
  Петя
  Рейтинг: 2837 Любопитно

  До коментар [#19] от "uvtest":

  Става дума за коне и конюшни, драги

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  ДС отвори вратичката за Божков Но сега бизнеса му отива в правилните ръце
  —цитат от коментар 2 на nessarox


  Божков трябва да е голяма ливада ако бизнеса му остане в някакви алчни и посредствени пернишко-банкянски тарикати!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Света е пълен с частни, държавни, общински и с какви ли не статути музеи и галерии.
  Какъв е у нас проблема един читав закон да легализира статута на колекциите, без да бъде постоянно поправян, дописван, отменян и тн в зависимост от политическата обстановка.

  Преди 200 години Лувъра се е наричал Музей на Наполеон и повечето от плячкосаните във войни произведения на изкуството по онова време са след битките му събрани там. Нямало е закон забраняващ такава сбирка.
  Божков, ако е закупувал и удостоверил собствеността на антиките по действащите закони не би трябвало да бъде третиран извън тези закони за това, че е правил нещо според тях.
  Лотариите му и хазарта също да се ревизират спрямо действащите в съответното време регулации.
  За криминални деяния също си има закони със съответни санкции.
  Какво толкова се шуми, трещи за шоу пред матрияла?
  Интересно в пушилката какво ше се открадне, къде се дозамитат колосалния обир на КТБ, обезводнената държава, кандилкане между СУПТО и Еврозона за да доизцедят бизнеси и домакинства, "ало-ало" за милиони без последствия, забрани за плажуващи "замърсители" на природата без никави такива за тец-ове на "наши хора" пълни с горящи боклуци, срс-та на корем за всякаква употреба....

  Докога тоя скъп прасешки театър бе мили хора?

 23. 23 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Аха! В България или си мутра-бизнесмен-комсомолец, или си на хранилка при мутри. Ако не попадаш в някоя от двете категории си или честен и гладен, или се опитваш да додрапаш и станеш мутра или храненик на мутра. Сега, за колекциите, иманярството, бандитизма и музеите. Иманярството няма как да го изкорените. Иманярите може да продават на музеи, на държава, На мутри, да изнасят навън. В този смисъл Черепът е свършил добро дело като е изкупувал и задържал в България. Даже част от старините ги е изложил в музей. Свършил е работата нс музеите. Що не вземете до го направите директор на музей. Може би пък вълкът най-добре ще опази стадото?

 24. 24 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#23] от "Таралеж":

  +++++++++++

 25. 25 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Голям рев за " вратичките" в закона.
  А без тях нямаше да я има тази уникална колекция.
  Дай сега да и видим сметката.
  Всичко Мара втасала ....

 26. 26 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#25] от "dokoro":

  Наистина уникална колекция - без никаква историческа стойност заради липсата ба информация за историческия контекст на нахидките. Парче от глинен съд открито на място често може да ни каже много повече от златен ритон "открит" на аукцион.

 27. 27 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#23] от "Таралеж":

  Че Черепа и другите като него бандити са купували от иманяри са техните си твърдения, на които ние трябва да повярваме. Но всъщност те са плащали на иманяри, за да разкопават и разрушават археологически паметници. Разликата е фундаментална, нали? Едно е да се водиш филантроп с пари, който има голяма мрежа от влияния и знае, къде и какво се придобива в България, къде и как ще се изнесе и го купиш. Друго е да си на върха на добре организирана престъпна пирамида, която работи за теб и чиято дейност всъщност финансираш. Така разбира се най-ценните артефакти се придобиват на много по-ниски цени, а и пак си е филантропия, защото арията на иманярите у нас е огромна, храниш хората демек.
  Отговорните фактори сега вместо да се чудят, къде била вратичката в полето, да гласуват един закон за промяна и отмяна на сега действащия, да забранят всякакви асоциации по металдетектинг и пр., за да не се повтарят повече подобни казус

  CONTADOR GRATUITO!
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5672 Весело

  До коментар [#27] от "г-н Думанов":

  Понеже си виден умник и корифей на правото и кривото да те питам - чувал ли си за Ретроактивност?
  И с какви доказателства разполагаш защото иначе подлежиш на наказателна отговорност.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "Към онзи момент частните музеи в страната са четири"
  Васил Божков, Братя Бобокови - Русе, Димитър Иванов - Гестапото.
  Коментарите са излишни.
  Последният "затваря вратата".

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5672 Весело

  До коментар [#29] от "mara71":

  Кой е четвъртия ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Много ме кефи снимката от аватара на авторката.
  Забравили сте да добавите, че е архивна.

  Знанието е сила, информацията - власт
 32. 32 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Еееее ама как така Костов не е виновен? Ц ц ц... горките мутро-милиционери, сега с кого ще се оправдаят?
  Оказва се, че ГЕРБ са помогнали, е, и ДПС и БКП. Няма изненади. Дали - взели.

 33. 33 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 985 Неутрално

  'Ми какво повече да каже човек. Тя, Полина, си е казала всичко - и кой бил "за", и кой бил "против". Четете внимателно още веднъж кой бил "против", та белким ви уври главата комунистическа . . . и на НДСВ, и на БСП, и на ДПС, и на ГЕРБ!!! Комунисти и агенти, и в червата си, всичките! После проследете кой и как постави хазартния "бизнес" най-горе в перманентното ограбване на българите. Постави го като изпълзяла на челото въшка! Пак са същите тези - НДСВ, БСП, ДПС и ГЕРБ! И после пак питайте, дали наистина в България живуркат "ония" 80%?!, които докарват на власт все тези "народолюбиви" ОПГ.

 34. 34 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Явно е спрял да се отчита където и колкото трябва и е изпаднал в немилост.

 35. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  какъв му е проблема на др.Гешев, в тази статия поименно са изброени вноситлие, гласували и т.н.
  Да погва Гоце и Ко, ГЕРБ, ДПС и т,н. поименно, от там право в КОНПИ, вземи им парите и това ни стига.
  Вмето това, др.Гешев ще вземе колекцита, та после Божков а ни осъди, та да платим още едни пари.
  Правите ли разликата между двата варианта?

 36. 36 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#27] от "г-н Думанов":Понеже си виден умник и корифей на правото и кривото да те питам - чувал ли си за Ретроактивност?И с какви доказателства разполагаш защото иначе подлежиш на наказателна отговорност.
  —цитат от коментар 28 на КМЕТ В СЯНКА


  Бе, чувал да ти кажа за Ретроспекция, Ректроградност, Ретротраш и др. За Ретропорно също съм чувал.... Ретроактивност звучи някак неудобно. Да не е свързано с Ретроактивни и Ретропасивни с определени сексуални предпочитания?
  Та, по повод иначе на това, дето ме питаш доказателствата са тези, предвидени в ЗКН - всички движими и недвижими археологически обекти са публична държавна собственост. Придобиването им от частни лица се установява с документ какъвто нито Черепа, нито чичо Митко могат да представят без да разсмеят и малоумните. Доказателства много лесно ще се намерят, когато органите подгонят тези на които са плащали синковците. Просто сега могат да им предложат друг вид амнистия. И още нещо много лесно - след като колекцията Божков сам си оценява колекцията на 600 млн. евро, то си има други съответни органи, които да поискат от Черепа да докаже приходи за тази сума върху които са платени данъци и всичко останало. Допускам, че Божков сам е назовал тази сума, вменена от експертите и оценителите, които работят за него (ясно е, че една колекция не се оценява на цената върху която е придобита), но дори и 50% по-ниска, пак е огромна сума. Та, нищо не пречи да се проверят всички активи и пасиви на чиляка и да се установи, къде точно и кого точно лъже. В крайна сметка, ще се окаже, че е дал за колекцията не повече от 500-700 хил. евро, защото толкова са му разноските по поддържане на иманярската мрежа. Виждаш, че при добро желание престъпникът няма полезен изход.
  Чудя ти се обаче на тебе! Как, такова ретроградно БКП жали за Черепа и неговата собственост? Че точно първопроходците при вас след 09.09.44. освен, че национализираха имотите на хората, събираха и ценностите им с угуворката, че при прибират да ги пазят. Не ги конфискуват! Мисля, че те е яд, че този подход е приложен от ГЕРБ, а не от твоите хора.

  CONTADOR GRATUITO!
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5672 Весело

  До коментар [#36] от "г-н Думанов":

  ПАК не позна.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK