Пакистанска храна за размисъл

Съдът отказа да отмъсти на палача си. Тази съвременна приказка е достойна за библейски сюжет.

© Велко Ангелов

Съдът отказа да отмъсти на палача си. Тази съвременна приказка е достойна за библейски сюжет.Адвокат Валентин Брайков е основател на "Адвокатско Бюро Брайков". Член е на Международния търговски арбитражен съд към Българската търговско-промишлена палата. Има 12 публикувани изследвания в академични правни списания и над 50 юридически публикации в неакадемичния печат. Текстът му е препечатан от сайта "Грамада".


Пакистанската кухня е доста пикантна, но храната за размисъл, която в момента идва от Пакистан, ще изгори доста умствени стомаси.


На 9 март 2007 г. председателят на върховния съд на Пакистан г-н Ифтикар Мохамед Чодхри беше суспендиран от длъжност по заповед на президента Мушараф заради неподходящо (но неконкретизирано) поведение. Отстраняването на върховен съдия Чодхри провокира неочакван вулкан от протести на населението, администрацията и юридическите кръгове. Наред с гнева на обикновени граждани на улицата в големите градове излязоха и няколкостотин адвокати в черните си тоги. Адвокатските колегии на Пакистан видяха в скандала с върховен съдия Чодхри
опит на властта да унижи и дресира правосъдието въобще.


Кървави сблъсъци с полицията в Лахор и Исламабад превърнаха личната професионална драма на върховен съдия Чодхри в обществена и политическа барикада, която сплоти магистрати и адвокати. Дори близки на властта адвокати отказаха да представляват правителството по делото срещу върховен съдия Чодхри. Главни редактори на вестници и телевизионни канали показаха изненадваща издръжливост срещу политическия натиск на Висшия съдебен съвет да не отразяват процеса срещу Чодхри. Студиото на телевизия Geo TV беше опустошено от полицията заради репортажи и коментари по случая, както съобщи Би Би Си.


Очевидно Пакистан дава урок на света по гражданско общество и жертвоготовна отбрана на съдебната независимост. Каквито и да са фактите на процеса, ясно е, че професионалният и обществен авторитет на върховен съдия Чодхри говори за духовна връзка с неговите протестиращи защитници. Каквато и да е пакистанската съдебна система, тази духовна връзка между Съдия и Общественост доказва жива споделена ценност -


независимо правосъдие и обикновена човешка справедливост.


В България никой не се развълнува от тази пакистанска драма. И никой не се засрами от нея. А някои имат претенции да цивилизоват този край на света!


Каква би била реакцията на българските магистрати и адвокати, ако същата съдба сполети председателя на нашия върховен съд (Иван Григоров по това време)? Ще излезем ли на улицата, ще се бием ли за него? Или ще се свием в малодушните си черупки, а някои дори ще изтичат да облизват правителството с допълнителни доноси за сваления върховен съдия и с идеи за негов приемник?


България има магистрати, достойни за такава жертвена барикада. Те просто трябва да се покажат, като вдигнат гордо глава на олтара на правосъдието. И тогава ще видят, че никак не са сами и че има много наоколо да застанат до тях. Защото храмът на справедливостта е един, макар функциите в него да са различни.


Март 2007


ПОСЛЕСЛОВ - ЯНУАРИ 2020, 13 ГОДИНИ ПО-КЪСНО


Както е видно от горния текст, уволнението на председателя на Върховния съд на Пакистан през март 2007 г. е по заповед на тогавашния президент Первез Мушараф. Последният не е на власт от 2008 г., изпадна в немилост, срещу него започна политическо и съдебно преследване, което кулминира на 17 декември 2019 г. със смъртна присъда от специален съд в Исламабад заради незаконно суспендиране на конституцията през 2007 г.


Обаче на 13.01.2020 г. Върховният съд на Пакистан в Лахор обяви смъртната присъда срещу 76-годишния Первез Мушараф за абсолютно нищожна. Генерал Мушараф е отново свободен и неосъждан човек. Основанията за нищожност върховните съдии на Пакистан виждат в незаконното конституиране на специалния съд, селекцията на прокурорски екип и предмета на самото оплакване срещу него, прераснало в обвинителен акт.


Най-любопитното обаче е под повърхността. Хвърлете поглед на текста ми от 2007 г. -


генерал Мушараф е освободен/спасен от същия върховен съд,


чийто председател - Ихтивар Мохамед Чодхри - се опитва тогава да уволни.


На уличните барикади излизат в тоги съдии и адвокати, медии, тв канали, интелигенция. В резултат върховен съдия Чодхри запази поста си.


Сега същият този върховен съд отказа през 2020 г. да отмъсти на палача си от 2007 г. ген. Мушараф и го освободи/спаси заради светостта на правото и правосъдието!


Тази съвременна приказка е достойна за библейски сюжет. Честта и Достойнството на Съдията са Чест и Достойнство на Държавата.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Вероятно пакистанският съд си е заслужил това уважение.
  За българският......

  Common sense !
 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Тук важат законите на (ге)ШЕРИАТА. Вече няма кой да протестира. Идеали? Бошлаф. И за нас вече няма да има кой да протестира.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 3. 3 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 390 Неутрално

  съдия, който пуска да пътува обвинен за шпионаж в полза на чужда държава в същата тази държава за да получи орден за благодарност и това без прокуратурата да бъде информирана! Дали си заслужава за такъв съдия да излезем на улицата? Определено не!

 4. 4 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 781 Разстроено

  Пакистан обаче не е Абсурдистан-Булгаристан.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5668 Разстроено

  До коментар [#3] от "bkstoja":

  Пак не си разбрал написаното. Не съм учуден !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2891 Неутрално

  В застаряващите общества е така — липсва обществена енергия.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  Има нужда да се излезе на улиците заради съда. Много е неефективен. Но първо трябва да се оправят законотворците от народното събрание. Те са още по - зле с работата на парче и без мисъл за последствията.

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3809 Любопитно

  До коментар [#2] от "Николай Колев":

  законите на (ге)ШЕРИАТА.
  =======
  Поне от далече....запознат ли си с това което си написал...?

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  съдия, който пуска да пътува обвинен за шпионаж в полза на чужда държава в същата тази държава за да получи орден за благодарност и това без прокуратурата да бъде информирана! Дали си заслужава за такъв съдия да излезем на улицата? Определено не!
  —цитат от коментар 3 на bkstoja

  Обвинен в шпионаж, пуснат най-напред от ареста. От ТАД-груп са в ареста вече колко, поне от половин година? Прокуратурата не е протестирала пускането от ареста на Малинов. Защо ли?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 10. 10 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 971 Любопитно

  Мда-а-а-а-а-а, несръчните опити за оправдаване на посочения от Щатите за корумпиран съдия Миталов продължават! Чакаме нови, още по-сълзливи прецеденти от съдебните системи на Горна Волта, Сиера Леоне, Лесото и Бурунди! А да, може и за Уганда по времето на Бокаса – много ще хване дикиш! И що не питате Щатите за имената и на други като Андончо? Или по-добре да не пълним болниците с внезапно разболели се като него и Тумпаров? Имате ли въпроси?

 11. 11 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Мда-а-а-а-а-а, несръчните опити за оправдаване на посочения от Щатите за корумпиран съдия Миталов продължават! Чакаме нови, още по-сълзливи прецеденти от съдебните системи на Горна Волта, Сиера Леоне, Лесото и Бурунди! А да, може и за Уганда по времето на Бокаса – много ще хване дикиш! И що не питате Щатите за имената и на други като Андончо? Или по-добре да не пълним болниците с внезапно разболели се като него и Тумпаров? Имате ли въпроси?
  —цитат от коментар 10 на Santos


  То ако в съдебната система не се спазват писаните правила и процедури, направо да минаваме към лично фейсбук правосъдие в останалите сфери. Какви опити за оправдаване, като няма обвинение?

 12. 12 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#3] от "bkstoja":

  Прочетете още веднъж текста. Бавно. Много бавно.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  До коментар [#3] от "bkstoja":

  Всеки български гражданин е невинен до доказване на противното. Независимо от обвиненията, още повече на извънреден съд. Фактът, че пуснатият се е върнал за съдебното дирене показва, че съдията е бил абсолютно прав да го пусне.

 14. 14 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#3] от "bkstoja":

  Ама то това беше между 1 и 5 ноември 2019 г. Защо се тръшкате чак сега?

  Като стана дума ето един линк - БиТиВи Новините от 4.11.2019 г.

  https://btvnovinite.bg/bulgaria/specsadat-pusnal-nikolaj-malinov-v-rusija-bez-da-pita-prokuraturata.html

  Виждате откъде тръгва мистификацията - още от заглавието "Спецсъдът пуснал Николай Малинов в Русия без да пита прокуратурата" и продължава през сигнала на Цацаров - прокуратурата не била питана за становище.

  Наистина накрая наблюдаващият прокурор Мария Макрелова е обяснила смислено, че иде реч само за формата, ама кой да чете докрая?

 15. 15 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 31 Неутрално

  До коментар [#10] от "Santos":

  Интересно, къде са доказателствата че е виновен.

  Няма нужда да го оправдават, просто го подкрепят в това, че е невинен.

  До доказване на противното

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  До коментар [#16] от "Santos":

  САЩ говорят каквото им е подсказал бай Х ,а той си говори ,, ей така"

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  До коментар [#16] от "Santos":

  САЩ говорят каквото им е подсказал бай Х ,а той си говори ,, ей така"

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3152 Любопитно

  До коментар [#16] от "Santos":

  Ех, умничето ми. То и Колин Пауъл размахваше една епруветка пред съвета за сигурност на ООН. И се оказа върла лъжа и голяма измама. Та, защо да вярваме без ясни доказателства?

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8089 Неутрално

  "Честта и Достойнството на Съдията са Чест и Достойнство на Държавата."
  Ние сме държава, в която думи, като "Чест и достойнство", нямат никаква стойност.

 21. 21 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1986 Весело

  Така. В Пакистан могат да те осъдят на смърт за хомосексуализъм и за "богохулство". Обаче понеже се вдигнали да защитават някакъв гнусен ислямист (щото тоя дето "уважаваният" от Дневник адвокат цитира е точно такъв), значи пакистанците давали урок за "цивилизованост". Въпросният Ифтикар Мохамед Чодхри винаги е бил критикуван, че е силно политизиран и работи основно за една партия - Пакистанската Мюсюлманска Лига (Наваз). Абе откъде ги намирате тия бе? Кой му е дал диплома на този? От кое дърто комунистическо котило е излязал?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 22. 22 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Данаил Кирилов, това трудно-говорещо подобие на юрист, прави резки завои, за да не предприеме нормалните действия, които всички очакват от него - да попита САЩ по официалните канали защо обявяват публично, че български съдия е корумпиран. И да поиска доказателствата за това.
  После ще се посмееем.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 23. 23 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1475 Любопитно

  До коментар [#1] от "stalker":

  Навярно ако Тодор Колев беше жив, щеше да изпее "Кога ще ги стигнем пакистанците?"...

 24. 24 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 520 Гневно

  Не ни остава нищо друго освен да му окнем едно "Аллаку Акбар!"

  Да кажем не на педерастията!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK