Носталгията, авторитарните нагласи и изходът от феодализма

Тръмп, Джонсън, Борисов и Орбан

Тръмп, Джонсън, Борисов и ОрбанЖивеем в свят, в който нашите си български проблеми вече не са плод на наша собствена глупост, както беше с хиперинфлацията например преди четвърт век. Наистина при сегашния разпад на институциите все още се случват и уникално български безумия - като например източването на язовирите и обезводняването на реките от частни интереси, които предстои да бъдат легализирани, ако мине внесеният в техен интерес законопроект на Валери Симеонов. Но все пак истинските, големите ни проблеми, заплашващи самото съществуване на обществото - това са частни случаи на общосветовни проблеми.


Пример е т.нар.


носталгия по социализма
която по-правилно бихме нарекли така: постоянната склонност да възпроизвеждаме ние, българите, мислене, писане, поведение и говорене отпреди 1989 година. Не сме сами в тази си глупост. Американците гласуваха за Тръмп заради носталгия по 1950-те години. Повечето реално не помнят този период - както днешните български носталгици всъщност не помнят социализма - но имат в главата си ясен образ. Цветна реклама на, да речем, кока-кола от 1955 година. Слънчева сутрин. Семейството е край масата. Бащата, прилично подстриган, чете вестник, пушейки лула. Майката, с топла усмивка, отсервира закуската. Двете деца, руси и добре умити зад ушите, си подреждат чантите за училище. Отвън на моравата е паркиран новият шевролет. И - нито една черна физиономия наоколо, освен може би на някой благодарно нахилен градинар. Британците гласуваха за Брекзит, носейки в главите си картинки от 1940-те години: Британия гордо стои сама срещу злото, заляло Европа.


Българите носят в главите си кинопрегледи от 1970-те години: рязане на лента на нов завод за електрокари (фон - тъжествена музика); в АЕЦ-а сериозни мъже в бели престилки и рогови очила съсредоточено въртят огромни потенциометри на святкащи табла от реквизита на "Стар трек" (още по-тъжествена музика); на морето, радостни работнически семейства пристигат в новооткритата почивна станция на химическия комбинат (радостна и жизнеутвърждаваща музика от съветски филм).


Защо се случва всичко това?


Защото от около 15-20 години бъдещето не изглежда като някакво по-добро място, в което е естествено всички да искат да живеят. В предходните две столетия точно тази ведра визия за бъдещето подреждаше настоящето. Вече не го прави, тъй като бъдещето днес изглежда като някакво лошо, тревожно място, в което никой не иска да живее. Доброто място, в което хората искат да живеят, е миналото. Гореописаните образи на миналото са от различни десетилетия (всеки луд с номера си), но крайният резултат е, че цялото минало изглежда по-добре от какъвто и да е вариант на бъдещето.


Дотук - ясно. Защо обаче навсякъде носталгията по миналото е свързана с авторитарни нагласи - със сантимент към силната, неподлежаща на ограничения власт? Защо носталгията по миналото подрежда настоящето така, че в Унгария вместо Петьофи си измислят Орбан, в Америка вместо Линкълн изобретяват Тръмп, в Британия вместо Чърчил имат Борис? Защо в България, вместо да породим някакъв, да речем, Константин Стоилов, сме акуширали Бойко Борисов?


Мисля, че отговорът не е особено труден.


Хората се страхуват от бъдещето


защото не се чувстват като автори на собствения си живот - като хора, установили контрол върху непосредствените обстоятелства, и така способни да ги подреждат във все по-успешни за себе си конфигурации. Когато обаче не си автор на собствената роля в живота, ставаш изпълнител на роля, написана за теб от някой друг. Не винаги е ясно обаче кой е този друг и какво той би поискал от теб утре. Затова изглежда по-добре, като сам не можеш да бъдеш автор на живота си, поне да знаеш кой е този автор и какво евентуално би поискал от теб утре. Затова носталгиците тежнеят към фигурата на авторитарния лидер. Всички знаят кой е той; а той на свой ред непрестанно те уведомява какво иска от теб (предимно да си налягаш парцалите и да го славиш).


Това е вече проблем, по-сериозен от простата носталгия по някакво измислено минало. Отказът от постоянното и целенасочено усилие да бъдеш автор на себе си веднага включва онази "дефолт програма", която е характерна за човешкото животно. А именно: да се живее в постоянно и доволно подчинение в някаква система, чийто най-изчистен модел обикновено наричаме "феодализъм".


Феодализмът - неравенството по отношение на властта - е "естествено" състояние на човека. Равенството е "изкуствено" състояние, защото то е възможно само между граждани. А гражданинът, както предупреждаваше Ърнест Гелнер, е изкуствено създание, а не "човекът като такъв". Всяко изкуствено творение, разбира се, за разлика от естественото (природното) изисква постоянни усилия по своята поддръжка. Отслабването на усилието, изоставянето на творението стартира процес на неговото рушене.


Как се излиза от това положение?


Както винаги се е излизало: с устойчиво, добре нацелено усилие. Цивилизацията не се случва от само себе си; тя не е част от естествения свят на природата, а на изкуствения свят на човека. Цивилизацията се гради и поддържа с усилия. Отслабването на усилието отваря пространство за нахлуването на природни състояния. Преставаш да си поддържаш градината - и тя се превръща в джунгла, със съответните свои обитатели.


Изходът от феодализма не е лесно нещо, но вече се е случвало, и то доста често. Знаем как се прави. Време е да започнем да го правим по-сериозно, отколкото го правим в момента. Например: в нашия живот в нито един момент да не допускаме появата на носталгия по кинопрегледи или възторг по някой като Борисов.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (179)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4848 Весело

  А.....А....А....това ние сме , не сме ние , а те....

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Генчо, констатациите ти са академични но с констатации няма да стане - финалът ти ми харесва- май отново ще трябва да размърдаме южните подножия на гърбовете си

 3. 3 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Добре е да започнем да мислим повече. Напоследък хората се страхуват да мислят, вижда им се по-лесно да не мислят.
  Много ми харесва простата аналогия с градината: преставаш да си поддържаш градината и тя се превръща в джунгла. По-лесно е да нямаш градина, само че тогава в магазина намираш какво? ГМО фъшкии!

 4. 4 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Явно почти навсякъде управляващите са надхвърлили "нивото си на некомпетентност" и затова вършат глупости.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  " Както винаги се е излизало: с устойчиво, добре нацелено усилие. Цивилизацията не се случва от само себе си; тя не е част от естествения свят на природата, а на изкуствения свят на човека. Цивилизацията се гради и поддържа с усилия. "


  Винаги съм казвал, че целта не митинги с бомбастични искания ( само) от типа на тези, инициирани от проруската организация " Възраждане" , нито беззъбо роптание пред телевизора на чашка ракия пред жената, а осъзната вътрешна активност и непримиримост към моделът на корупцията на сараите, който е в основата на организираната претъпност у нас през целия този 30 годишен " преход" ! Без ценностна промяна обществото ни няма да победи октоподът на престъпността и олигархията у нас ! Пожарникарите с тяхните бисери даже не ги и коментирам, безполезно е !

 6. 6 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Развитието на технологиите е толкова бурно, че хората не успяват да се адаптират. Това е разликата. Умората от бясно променящата се среда предизвиква въпросната носталгия. Отделно, в България се наблюдава и Стокхолмски синдром: Окупаторите са ни братя, затворът е сигурност, крепостничеството също.

 7. 7 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  бреййй, много носталгици бе-от ванкувър до владивосток .

 8. 8 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#7] от "pavur":

  При теб определено не е носталгия, а Стокхолмски синдром

 9. 9 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Да добавим и социалните медии, където носталгията по миналото величие се подгрява, в това число и от платени тролове.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 10. 10 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  тоталитарния режим у нас промени начина на мислене и манталитета на хората изначално и из основи, до степен, че обществото продължава да живее в този режим, който на хартия трябва да си е заминал, и да възпроизвежда същото мислене и поведение. хората не изпитват толкова носталгия по това време, колкото продължават да живеят в него. аз изобщо не разпознавам в днешна българия хората и институциите които спасиха евреите например. интелектуалното ниво се се е сринало на всички нива, а моралното и етичното изобщо отсъства.
  аз съм напълно съгласна, че цивилизацията изисква усилие, но предвид възпрозвеждането на соца най-вече в мисленето ни не виждам как ще стане това.
  в този смисъл аналогиите с америка и великобритания са неуместни, освен по отношение на популизма донякъде. тръмп е аберация, а джонсън е подценяван, нямате чърчил, защото нямате световна война. британците гласуваха за бркзит най-вече заради миграцията, парите и контрола.

 11. 11 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  нито тръмп го избраха от носталгия, нито джонсън , нито бойко , нито орбан . бойко е компрадор , тръмп е сламен човек на американската олигархия, олицетворяващ текущата стратегия и удобен за пейзаните образ, орбан е закономерно явление , защото ''промените''през 1989 -та си бяха на националистическа основа , а не либерална , Джонсън е следствие на осраната либерална стратегия на ''обединена''ойропа - пак нещо като орбан и така нататък . няма носталгия , инак за феодализма е прав - цари банково-корпоративен феодализъм от Ванкувър до Владивосток.

 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Ами бит и култура и национални особености...какво толкова неясно има... искате овчари да станат каубои - няма да стане...

 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Защо в България, вместо да породим някакъв, да речем, Константин Стоилов, сме акуширали Бойко Борисов?
  —цитат от коментар 0 на статията


  Защото от всички политици, които имаме - Борисов стои най-близо до Константин Стоилов по манталитет.

 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  На снимката са все отбор юнаци, кой от кой по-по-най-объркан, да не кажа сбъркан, по отношение на "ведрата" визия за бъдещето.

 15. 15 Профил на rsk14877483
  rsk14877483
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  "Защото от около 15-20 години бъдещето не изглежда като някакво по-добро място, в което е естествено всички да искат да живеят. В предходните две столетия точно тази ведра визия за бъдещето подреждаше настоящето. Вече не го прави, тъй като бъдещето днес изглежда като някакво лошо, тревожно място, в което никой не иска да живее. Доброто място, в което хората искат да живеят, е миналото."

  Много точно. Но причините са комплексни. Ежедневните избори и манталитетът докарват едни или други на власт. Все пак и те са били "част от народа", не от някаква извънземна цивилизация. Тогава топката остава в "народа", който е доста западнал като цяло във всяко едно отношение, благодарение и на самия себе си.

  I ain't never crossed a man that didn't deserve it.
 16. 16 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Всичките бивши комунистически страни ,с малки изключения все още се управляват от комунисти.Вижте Унгария,Чехия,България,Румъния,Полша.Може би само Словения,Хърватия н Балтийските държави са по-променени.

 17. 17 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 487 Весело

  До коментар [#13] от "atmanpg":

  Дори и по интелект...
  Хайде малко по-сериозно.

 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  До коментар [#15] от "Victoria":

  Стигнахме до сърцевината :)) Народът е глупав и не заслужава водачите , които се реят някъде във висините. Точно този български "ТЪП народ" създава училище и читалище във чужда империя, когато другите ЕЛИТИ са гледали тавана. Толкова елементарно за НОСТАЛГИЯ по социализъм. После се питаме откъде се появяват такива ЕЛЕМТАРНИЦИ ,които за дъжд и суша виждат ръката на Русия. Инструмента МИНАЛО, е задължителен за да определи посоката . Иначе 1000 души получават пари от различни ФОНДАЦИИ за определяне на обща идея за посока ИЗХОД.Ако някой схаваща носталгия, тя е към СОЦИАЛНИЯТ ПАКЕТ за всички хора, и за ЛИДЕРИТЕ. Те за разлика от сегашните не виждаха собственото си бъдеще ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ. Те нямаха пари и имоти НАВЪН,техните деца учеха тук ...., а къщите не бяха нещо ФРАПАНТНО различно от средното ниво.

 19. 19 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Генчо, констатациите ти са академични но с констатации няма да стане - финалът ти ми харесва- май отново ще трябва да размърдаме южните подножия на гърбовете си
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Отговорът е прост и сам се набива с очите ! Трябва само малко да се анализира ! Първо започвам от автора - Евгени Дайнов ! Той се е пръкнал у няс , както и Кънчовците , Червен Кольо , Бабикян , Иван Гарелов и др.подобни анализатори , социолози , всичколози с определена цел и по причина , че след 9 09 1944 г у нас направиха всичко /окупатори и техните марионетки - мандраджии / да унищожат гените на големи родове , като тези на Райко Алексиев , Данаил Крапчев и цяла плеяда истински обективни анализатори и журналисти ! Пролетарската диктатура не търпи "празно пространство " и се появиха Дайновци , Кръстевци , Райчевци , Стойчевци .......ето ти едно поколение манипулатори на "културно - образователния фронт "! От друга сстрана старателно бяха унищожени и последните "молекули " Константин Стоиловци , Гешевци , Буровци , Славейковци , посегна се и на Вазовци и бяха заменени със съответнице получили образованието си в партийни школи или прото неграмотни ! За това сега вместо Стамболов имаме бойко Борисов , който според мен е най-доброто , което бихме могли да имаме на този етап ! "Жълтопаветните " Гномове не ги броя , защото те още не са наясно със ссебе си ! Остава ни и Партията , която от ден на ден се КОМУНИЗИРА и АНТИЕВРОПЕИЗИРА по "заказ "от Изток , от Евразия !

 20. 20 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1783 Разстроено

  ......Генчо......!!!!......некой си СПОМНЯМЕ КЪСНИЯ С О Ц ....!!!!!????!!!!......ииии.....ХАРМОНИЯТА , КОЯТО СЪЩЕСТВУВАШЕ ТОГАВА.......!!!!!.......иии искаме поне БЛЕДО КОПИЕ на ТОВА СЛАВНО ВРЕМЕ...-ТЕЗИ СЛАВНИ ВРЕМЕНА......!!!!????!!!!......за МОМЕНТА само ГЕНЕРАЛИТЕ са в СЪСТОЯНИЕ да ни го ДАДъТ......../.....между впрочем персонално на ТЕБЕ какво не ти ДАДЕ КЪСНИЯ СОЦ......????!!!!!?????......мнозина в сравнение с ТЕБЕ сме като СИРАЧЕТА отраснали при МАЩЕХА......./.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 21. 21 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Кой,кога ,в коя лаборатория научно доказа,че визията на консервативните политици за бъдещето е по лоша от тази на либералстващите?Защо всеки не съгласен с идеите на последните,автоматично се етикира като ретроград,глупав,популист или даже фашист.Ей и наш Генчо,не мислиш ли като нас ,значи си носталгик и копнееш за "неподлежаща на ограничения власт".Защо е така,ми защото той така казва и точка.

 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Искате да изкарате хората глупаци. Не става въпрос за никаква носталгия. Не ни е толкова къса паметта, нито що се отнася до образование, нито до здравеопазване.

  Общото между Тръмп, Орбан и Джонсън е , че са националисти и антиглобалисти.


  Борисов всеки ден продава части от България, продава и нас.

  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Всичките бивши комунистически страни ,с малки изключения все още се управляват от комунисти.Вижте Унгария,Чехия,България,Румъния,Полша.Може би само Словения,Хърватия н Балтийските държави са по-променени.
  —цитат от коментар 16 на Сд


  Орбан и Качински комунисти?!?Щом казваш...

 24. 24 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#22] от "hope":

  Има търсене - продава...пазарна икономика душа...

 25. 25 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Добра статия на Дайнов! Е, това със сигурност не е единственият фактор. Например, George Svinarov маркира и други, които не са запренебрегване. Но парадоксите на нашето развитие трябва да се осмислят по такъв начин.

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  При Евгени Дайнов се наблюдава една трайна тенденция, всеки негов нов материал е по-калпав и нелеп от предния...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 27. 27 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#26] от "hamiltonf":

  Не ти харесва? Така трябва, свиквай....

 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Съгласен съм с Дайнов, че проблема не е местен а е повсеместен.
  Като цяло аз виждам две основни причини, за лесното поддаване на вякакви внушения, обшия знаменател на които е, че държавата прави нещата, а не всеки своето.
  Наличието на голямо количество хора, на които липсата на образование и въобще визия ги правят лесна плячка на тези, които се нуждат от среда в която опростачването да се върши лесно и ефективно. В това отношение те са доста добре подпомогнати от т.н. социални мрежи, в които всеки се чувства голяма работа и пускането на слухове, утопични идеи, и всякакви такива е сериозно облекчено.
  Втората основна причина е медийното и културно пространство, което вместо да е водещо и формиращо по-интелегентна визия в хората, за да си продава продукцията и докарва доходите от рекламите се равнява по ниския стандарт на тълпата.
  Не е случайно, че напоследък няма свестни филми и значими литературни произведения - просто обществата преживяват кризисен период, независимо че строго погледнато икономически нещата се подобряват, продължителността на живота расте, все повече хора имат достъп до пътуване по света и т.н. Всичко това вместо да прави хората по-доволни от собствения им живот, ги прави още по-недоволни, все нещо и някой друг им пречи, мрънкат и се жалят и искат някакви марсианци да дойдат да ни "оправят", вместо да се позамислят кого сами си избират за управници.
  Успокоителното е, не в личен план разбира се, защото човешкия живот е относително кратък, че никога общественото развитие не е било напред и нагоре, имало е и ще има спадове и възходи и на който какъвто преиод се случи да е преобладаващ, това ще е.
  Но след серия от "грешки", залитания, дори войни и други бедствия, верния път пак ще се налучка и нещата ще се оправят, ако не за нас, поне за деца и внуци.

 29. 29 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Кой/и от снимката са излезли от ъндърграунда. Не ги слагайте под общ знаменател...

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Прав е Дайнов. Подменените ценности, ниското ниво на образованието, тоталното безхаберие, чалгаджийското мислене и самоусещане рушат всичко постигнато дотук. Емоционалния заряд от началото на 90-те отлетя безвъзвратно и неусетно. Тоталния срив на ценности опорочава всичко в тази държава. Просто сами се сготвихме на бавен огън, като жаба в тенджера...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 32. 32 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 293 Весело

  "Цветна реклама ... от 1955 година. Слънчева сутрин. Семейството е край масата. Бащата, прилично подстриган, чете вестник, пушейки лула. Майката, с топла усмивка, отсервира закуската. Двете деца, руси и добре умити зад ушите, си подреждат чантите за училище. Отвън на моравата е паркиран новият шевролет."

  Че к'во му е лошото на това?
  Ако си го имал (родителите ти) и някой го е отнел на теб, то най-вероятно е да си против този някой и да му имаш зъб !

 33. 33 Профил на Lubomir Ganchev
  Lubomir Ganchev
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Всеки луд с номера си, Генчо, ама някои са с цяла програма.

 34. 34 Профил на Кошмарът
  Кошмарът
  Рейтинг: Неутрално

  Кой,кога ,в коя лаборатория научно доказа,че визията на консервативните политици за бъдещето е по лоша от тази на либералстващите?
  —цитат от коментар 21 на uvtest


  По подразбиране е: човечеството винаги е вървяло от консерватизъм към либерализъм.

  Консерватизмът по дефиниция е миналото, статуквото, а както знаем, човешката цивилизация е далеч от перфектната и никога досега не е била.

  Единственият аргумент на консерватизмът е, че на практика, идеите на либерализма не са приложими, най-вече заради човешката природа. Този аргумент не е лишен от правдивост в настоящето, но е обречен в бъдещето.

 35. 35 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Дайнов може и да не харесва феодализма, но точно той му позволява да се изявява. Защото в едно общество, където мнението на всеки може да се чуе, никой няма да се интересува от неговото.

 36. 36 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#34] от "Кошмарът":

  А защо отричаш правото на консерватизмът да се развива?Да взима доброто от миналото и над тях да надгражда?

 37. 37 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#18] от "dejmos":

  давате дост добра дефиниция на соц носталгия или на това което аз казвам продължаване на соц мисленето. защо децата да не учат 'навън' и кое е това навън? бг е част от европа, ученето в европа е неизменна част от образованието на всяко дете в европа, вкл и на българските. защо да нямат различни къщи, ако са си изкарали парите за това. аз не очаквам един иситински бизнесмен да живее в панелка като пешо, който не е създал работни места за никой. или пък министрите - ако могат да си докажат изкраните пари, да живеят на марс, щом ги устройва

 38. 38 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#21] от "uvtest":

  "Кой,кога ,в коя лаборатория научно доказа,че визията на консервативните политици за бъдещето е по лоша от тази на либералстващите?Защо всеки не съгласен с идеите на последните,автоматично се етикира като ретроград,глупав,популист или даже фашист."

  Нещата са по простичко отколкото предполагате.Няма по добра и по лоша визия. Има различни ценности системи. За едните (явно нас) свободата е основна ценност. За другите (вас) има по важни неща. Например това, рънътъ прай бурбътъ и други висши идеали. За ваше съжаление, на нас малко ни се повдига от вашите ценности. Заради това ни мразите.

 39. 39 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1261 Весело

  "Как се излиза от това положение?"

  С чашка коняк в кварталното кафене. Блее, блее. :)

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 40. 40 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#31] от "Kamenarski":

  ценностите не са се сринали в последните 30, а последните 75 г. затова и положението е такова. въпросът е защо последните 30 години не помогнаха да преодолеем соц ценностие.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1783 Весело

  До коментар [#26] от "hamiltonf":Не ти харесва? Така трябва, свиквай....
  —цитат от коментар 27 на Велков


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 43. 43 Профил на Кошмарът
  Кошмарът
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#34] от "Кошмарът":А защо отричаш правото на консерватизмът да се развива?Да взима доброто от миналото и над тях да надгражда?
  —цитат от коментар 36 на uvtest


  Защото формулата е невъзможна. Поне досега не сме я виждали на практика. "Доброто" от миналото винаги е свързано с ретроградни и човекомразки идеологии като расизъм, национализъм, сексизъм, хомофобия и подобните им.

  Брекзит бе един треиумф на национализма. Тръмп е триумф на национализма, ксенофобията, ислямофобия.

  Знам, че няма да признаете, но именно тези идеологии са в основата, ако се замислите.

  Реално, тъй като цивилизацията винаги е била несъвършена, трудно може да се открие добро в миналото.

  Конструкцията за нация е една от най-несправедливите идеологии в света. Реално, тя проповядва, че заради това къде са родени твоите родители и техните родители, ти си по-привилегирован от някой друг.

 44. 44 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  От писанията на Дайнов отвсякъде избива комунизъм!
  Каква носталгия по соца му се привижда на Дайнов,когато 2/3 от българите живели през соца вече са на оня свят! А към три милиона българи избягаха на Запад през Прехода!

  Типично по комунистически Дайнов плюе по феодализма,но имам новина за него - феодализма е на много по-високо стъпало от демокрацията и либерализма през последните два века!
  Казано накратко при феодализмът основният принцип е доминиране на качеството над количеството. (При либералната демокрация е обратното!) Господарят на замъка,тоест феодала,и неговите подчинени селяни за които той се грижи,е образец за справедливо общество,защото 90% от хората винаги са жадували за ПРОСВЕТЕН ДИКТАТОР. Ключовата дума е "просветен".
  След краят на феодализмът набира сила утайката на народа. Разцветът на буржоазната и капиталистическа икономика убива социалният феодален модел на доминация на качеството над количеството,а въвеждането на идиотщината наречена всеобщо избирателно право,заменя качеството с количество,тоест на преден план излиза кретенската "система" в която чрез парламентарни и местни избори на върха на управлението се изкачват простаци и мошеници,поддържани от просташки и мошенически партии. Социалната пирамида се преобръща с главата надолу! 19-ти и 20-ти век са векове на господство на тълпите,(виж Хосе Ортега и Гасет)! Но на Дайнов те му харесват понеже самият той произхожда от тълпата и е комуняга!

 45. 45 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 897 Неутрално

  На снимката има един на който мястото не му е там, познайте кой !!!

 46. 46 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Сравнението с Петьофи е нелепо...

 47. 47 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 558 Весело

  Да сравняваш съвсем очевидните и дълбоки причини за избора на Тръмп или гласуването за Брекзит със соцносталгията в България, значи че или си напълно луд, или си на поне пет ракии. Като се има предвид кой е автора на този брътвеж, залагам на второто.

 48. 48 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  До коментар [#37] от "owen":

  ГЛОБАЛНИТЕ НЕЩА :) Няма проблем да учи навън и преди се случва. Има разлика . Предишният ЕЛИТ ( в капиталистическа България) в 90% връща децата за да продължат бизнеса в България. Когато се случи да имат повече ,и правят училища и гимназии. Един пример поне ми дайте ....Ако се интересуваш ще ти кажа и защо !! Предишният ЕЛИТ (капталистически ) ,а не социалистически е ЕЛИТ на производствения КАПИТАЛ. Сегашният е КОМПРАДОРСКИ и е слуга на финансовият капитал. Между двете крила на Каптализма има БИТКА , и то сериозна. Най -силно се вижда в САЩ.

 49. 49 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Лев Давидович и мечтите му за глобален комунизъм.. Но Бърни каза, че не е комунист, че Лев Давидович ли няма да каже!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 50. 50 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#43] от "Кошмарът":

  "Конструкцията за нация е една от най-несправедливите идеологии в света. Реално, тя проповядва, че заради това къде са родени твоите родители и техните родители, ти си по-привилегирован от някой друг"

  Което е луд късмет за теб и умнокрасивците като цяло :)

  Facing Worlds
 51. 51 Профил на Кошмарът
  Кошмарът
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#43] от "Кошмарът":"Конструкцията за нация е една от най-несправедливите идеологии в света. Реално, тя проповядва, че заради това къде са родени твоите родители и техните родители, ти си по-привилегирован от някой друг"Което е луд късмет за теб и умнокрасивците като цяло :)
  —цитат от коментар 50 на Saint of Me


  Не разбрах поредната ти "гениална" мисъл. Би ли разяснил?

  Или нека познаем: ще разясниш колкото разясни какъв точно управленски акъл можем да почерпим от комунистическия диктатор Тодор Живков, нали така?

 52. 52 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 889 Весело

  До коментар [#10] от "owen":

  Тръмп е аберация, не ми се вписва в разсъжденията, няма да го разглеждам.
  Англичаните избраха контрола, парите и ограничаването на миграцията. Няма да получат нищо от гореспоменатото, ама няма да го анализирам, защото не ми се вписва в разсъжденията.
  Българите окончателно загубиха морал, и интелект. Абе, сега ги приемат към 1000 пъти по-често (буквално!) в Харвард, Оксфорд и на други подобни места, но няма да анализирам, защото не ми се връзва с разсъжденията.

 53. 53 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1556 Весело

  Такам. Цялата концепция на Дайнов е изключително лицемерна, да не кажа направо лъжлива и пропагандна. Обижда хората, че не можели да са "автори на собствения си живот" и затова си избрали Орбан и Тръмп, а какво им предлага като алтернатива? Той и подобни нему "учени" да са автори на живота им и да им обясняват какво е добро и зло, какво може и какво не може да говорят, какво може и какво не да си купуват, каква музика да слушат (Дайнов е много активен в това отношение - родова памет вероятно...) и какво ли още не. По възможност без избори, че си е малко рисковано, както "елитът" разбра последните години. Е как точно ще съм "автор на живота си", ако за всяко нещо ми трябва санкцията на Дайнов, който може да реши, че понеже не карам дъщеря ми да носи хиджаб като минава покрай джамия, че да не обиди клетите, изповядващи най-мирната религия - значи съм ислямофоб и трябва да бъда "канселиран"? Айде в следващото есе да обясни този феномен.

  П.П. Борис Джонсън всъщност е много, ама много либерален, особено що се отнася до ЛГБТ общността. Ама то трябва да следим, не само да плюем в Дневник и ДВ.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 54. 54 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#17] от "vhv":

  За управленеца, манталитета е по-важен от интелекта.
  За изпълнителите важи обратното.

 55. 55 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1193 Весело

  Хората мечтаели за това:

  "Цветна реклама на, да речем, кока-кола от 1955 година. Слънчева сутрин. Семейството е край масата. Бащата, прилично подстриган, чете вестник, пушейки лула. Майката, с топла усмивка, отсервира закуската. Двете деца, руси и добре умити зад ушите, си подреждат чантите за училище. Отвън на моравата е паркиран новият шевролет. И - нито една черна физиономия наоколо, освен може би на някой благодарно нахилен градинар."

  Господарите на Генчовците им предлагат това:

  "Цветна реклама на, да речем, доза тревичка от 2035 година. Слънчева сутрин. Семейството е край масата под сянката на фотоволтаика, който захранва перка, която разхлажда семейството, щото климатиците са забранени заради големия си въглероден отпечатък. Родител 1, прилично гримиран и епилиран навсякъде, води влог, пушейки джойнт. Родител 2, с топла усмивка на начервените устни, отсервира веганската закуска, отпечатана на домашния 3Д принтер. Двете деца, едното черно, другото жълто, умити и облечени както са преценили те самите (щото не са се определили от кой от 64 пола са), си ровят из смартфоните. Отвън на моравата нищо не е паркирано, тъй като е законен само обществения дилижанс. И нито една бяла физиономия наоколо, освен на някоя благодарно ухилена лесбийка."

  А тия странни хора не щат да прегърнат мечтата, направо да им се чудиш....

  Знанието е сила, информацията - власт
 56. 56 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Плачевното състояние на държавата, на войската ни и унинието на населението е по вина на интелектуалците. И на националните особености на българската народопсихология. Която е най-миролюбивата народопсихология на целите Балкани. Друг такъв народ на полуострова нема. Живеем най-кротко и затова - най-кратко. Показва го статистиката. Има една почти народна приказка за Великана и Гъделчо, който почесвал по петите въпросния образ, заради което не бил накзвана, ала ставал все по-дребен....

 57. 57 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Докато такива като автора на този ...бийп! материал, докато такива като Иво Христов/обидил собствения си народ на дебили/, Орешарски и още една солидна плеяда комуноиди/няма нищо общо с идеологията "комунизъм"/, обучават студенти в университетите...няма излизане от прехода. Защото отравят младите души и промиват и то перфидно мозъците им.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 58. 58 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 844 Любопитно

  Този път, признаваме, Еужен дьо Миндя надмина себе си! Този път престоят при бай Геле Казанджията е достигнал нови върхове на задълбочената дегустационна дейност на производството и качествения му контрол. Този път Еужен реши не само нашите проблеми, но и тези на Щатите, Великобритания, Унгария, а ако не го мъчеше толкова махмурлукът, щеше да реши и световните проблеми като едното нищо! Особено ни хареса краят: „Изходът от феодализма не е лесно нещо, но вече се е случвало, и то доста често. Знаем как се прави. Време е да започнем да го правим по-сериозно, отколкото го правим в момента“. Ами щом знаете „как се прави“, ами направете го бре, Миндянски философе! Стига сте се давили в собственото си плямпане, направете нещо, да дадете пример на тези „80%“ как се прави! Чакаме, ей, да не разочаровате нещо, брей! Някой нещо да пита?

 59. 59 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Нещата са по простичко отколкото предполагате.Няма по добра и по лоша визия. Има различни ценности системи. За едните (явно нас) свободата е основна ценност. За другите (вас) има по важни неща. Например това, рънътъ прай бурбътъ и други висши идеали. За ваше съжаление, на нас малко ни се повдига от вашите ценности. Заради това ни мразите.
  —цитат от коментар 38 на George Svinarov

  Ето за това говоря,за това чувство за изключителност,за непогрешимост у либерастите.Вашите ценности са правилните,от другите,които се изповядват от милиони хора,просто ви се повръща.Свободата казвате,но разбирате само вашата свобода.Когато Тило Саразин написа антиимигрантската си книга беше"свободно" остракиран.В Тюрингия не можа да се състави правителство и се искат нови избори защото "свободно"не зачитат изборът на привържениците на АзГ."Свободно"трябва да бъдеш родител 1 и 2,а не майка и баща.И още хиляди такива примери за "либералната свобода"

 60. 60 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Как да си автор на собствения си живот, като неолибералната икономика ти краде от спестяванията ????

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 61. 61 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Баце благодари на Генчо и Дневник и пита дали може да сложи снимката на Фейсбук.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 62. 62 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Българите носят в главите си кинопрегледи от 1970-те години: рязане на лента на нов завод за електрокари (фон - тъжествена музика); в АЕЦ-а сериозни мъже в бели престилки и рогови очила съсредоточено въртят огромни потенциометри на святкащи табла от реквизита на "Стар трек" (още по-тъжествена музика); на морето, радостни работнически семейства пристигат в новооткритата почивна станция на химическия комбинат (радостна и жизнеутвърждаваща музика от съветски филм).

  Това са българите?
  Тези начално-предучилищни наивизми ли се преподават на студенти?

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 63. 63 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  „Изходът от феодализма не е лесно нещо, но вече се е случвало, и то доста често. Знаем как се прави. Време е да започнем да го правим по-сериозно, отколкото го правим в момента“.

  Пък аз мислех, че правим преход обратно към феодализма -- без средна класа, без разум, без реална демокрация и с мистична светица начело.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  П.П. Борис Джонсън всъщност е много, ама много либерален, особено що се отнася до ЛГБТ общността. Ама то трябва да следим, не само да плюем в Дневник и ДВ.
  —цитат от коментар 53 на Тюфлекчия


  Между другото, Великобритания имаше и най-ниските въглеродни емисии в ЕС. Затоплисти и политици сега са притеснени, че без тях средностатистическите показатели на съюза се влошават и достигането на Великите Цели става все по-трудно и по-скъпо.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 66. 66 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#59] от "uvtest":

  "либерастите"

  И аз за същото говоря. За Вас, които не правите разлика между свободолюбие и педерстия. За Вас свободата е нещо чуждо.

 67. 67 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 8 Весело

  Ами бит и култура и национални особености...какво толкова неясно има... искате овчари да станат каубои - няма да стане...
  —цитат от коментар 12 на Велков


  Нищо де... Ти как от селски овчѐрин стана̀ овчарско куче? Макар и пенсионирано вече...
  😃😃😃

  “The right man in the wrong place can make all the difference in the world.”
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2463 Весело

  За мене най-голямата ценност е "Живей и остави другите да живеят!", т.е. не им се меси в личния живот, възгледите и предпочитанията. А тези самозвани ментори като автора непрекъснато поучават другите като носители на истината от последна инстанция.
  За какъв либерализъм става дума след като някакви самозванци, провъзгласили се за прогресисти пренебрегват волята на народите, избрали по демократичен начин управляващите ги? С какво право? Даже имат нахалството да лепят епитети на всеки, несъгласен с техните възгледи.
  Най-добре е такива ментори да се игнорират, един вид "Дуднете си спокойно, не ми пречите!"

 70. 70 Профил на jbe55638307
  jbe55638307
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За мене най-голямата ценност е "Живей и остави другите да живеят!", т.е. не им се меси в личния живот, възгледите и предпочитанията. А тези самозвани ментори като автора непрекъснато поучават другите като носители на истината от последна инстанция.
  —цитат от коментар 69 на pamela


  Да поучаваш някого не значи да му се месиш в личния живот, възгледите и предпочитанията, г-жа. Значи да му предлагаш алтернатива в словсена форма.

  Но пък виж, ей такива като вас искат да се месят в личния живот на двама души, които да НЕ могат да осиновят дете, примерно, защото са еднополова двойка; да не могат дори да сключат брак, всъщност.

 71. 71 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2188 Весело

  Дайнов май и ти си увреден от социализама който ни учеше че бъдещето винаги е по-добро от миналото!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 72. 72 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Нонсенс е да сравниш носталгията по оная Америка с носталгията по тоталитарния социализъм. Американците се страхуват от загубата на идентичност и разпад на обществото. Което ще обслужи именно носталгиците в бившия СССР и източна Европа. Няма такава опасност ли? Напротив. Збигнев Бжежински през 1993 г. написа в "Извън контрол": "Превръщането на Америка от общество, доминирано /и формирано/ от бялата англосаксонска протестантска култура в мозаечно общество ще доведе до дълбока промяна в ценностите... Макар, че подобна промяна може да породи нова креативност и динамизъм... тя също така вероятно ще бъде разрушителна, дори потенциално разделяща, особено ако в този процес съзнателно се омаловажи унифициращата функция на общия език и на коренната обща политическа философия. ... Американското общество може да се изправи пред заплахата от разпадане" Край на цитата. Да сравниш носталгията по онова общество с носталгията по комунизма е все едно да сравниш бунтовете в Западна Европа през лятото на 1968 г. с чешката пролет от същата година. Милош Форман /"Полет над кукувиче гнездо", също "Коса".../ си спомня как се озовал в Париж по онова време и казал на студентите от барикадите - вие искате това, от което ние /чехите/ искаме да избягаме. Но Дайнов не е размишлявал по тези неща в дисертацията си за младежките революционни движения в западна Европа.

 73. 73 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#57] от "Vivian Apostolov":

  ако проблемът опира до няколко преподавателя и политика, с мед да ни намажеш. проблемът с промиването на младите души и мозъци започва от реодителите и след това преминава през цялата образователна система от яслата до униниверситета, и през работното място, където в различна степен рпеобладават отношения от домунистическо време. всички ние - в различна степен, но в неособено големи граници - сме носители на комунистическия манталитет. отчасти не изчезва защото кой иска да се погледне в огледалото и да не се хареса? това е много труден процес

 74. 74 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#68] от "hli32616303":

  "Все пак, либерализма защитава интересите на паразитна каста, която експлоатира мнозинството и природата."

  Мдаа, с години да се упражнявате, трудно бихте изръсили по голяма простотия. Шапка Ви свалям.

 75. 75 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 889 Неутрално

  всички ние - в различна степен, но в неособено големи граници - сме носители на комунистическия манталитет.
  —цитат от коментар 73 на owen


  Грешка, другарке. В Източна Европа (за разлика от Западна такава) левите партии все по-силно се маргинализират. На Изток интелектуалците са с десни убеждения, докато на Запад са с леви.

  Обективно,ако има нещо което народът силно помни, и то му държи ситка във всяко едно решение и начинание, е споменът за комунистическия ад.

  Докато на Запад си мечтаят за комунизъм и не вярват особено в идеята за свободната стопанска инициатива. До степен, че понастоящем, в любимата ти Англия има 1 милион свободни работни места на полето и нулево желание за работа, от страна на гордите албионци. Зер, да работиш на полето, ако че нямаш никаква квалификлация, е експоатация на труда.

 76. 76 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2463 Весело

  До коментар [#70] от "jbe55638307":

  Добре, предлагайте алтернативи, само без квалификации и обиди! Авторът има нахалството да нарича решението на голям процент хора, гласували за неугодни нему управляващи масово оглупяване! Кой е той та да дава акъл на другите за кого да гласуват? Вие, либералите сте тези, които раздавате квалификации като фашисти, ксенофоби, хомофоби и др.
  А относно еднополовите бракове и осиновяването на деца никога не съм се изказвала против. Архивите са живи, дето се казва.
  Тезата ми е, че така и така двама души живеят заедно и бракът не променя нищо освен по документи. Забраната еднополови двойки да осиновяват деца много лесно може да се заобиколи след като за сам човек това не е забранено. Защо трябва да се въвеждат забрани, които лесно могат да бъдат заобиколени?
  Виж, гей парадите не ми харесват, но не искам да ги забраняват.
  Аз считам себе си за умерен либерал и като такъв не мога и не искам да се меся в избора на когото и да било, да му давам акъл за кого да гласува или да му лепя квалификации. Но не желая да ми натрапват идеи, които някои считат за "правилни". Ние, които сме живели при социализЪма оттам се връщаме. За съжаление светът отива към някаква "мека" диктатура и хората отново не могат да се изказват свободно под заплахата за уволнение, принуда за подаване на оставка и медийни кампании на очерняне на публични личности.

 77. 77 Профил на jbe55638307
  jbe55638307
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "jbe55638307":Добре, предлагайте алтернативи, само без квалификации и обиди! Авторът има нахалството да нарича решението на голям процент хора, гласували за неугодни нему управляващи масово оглупяване
  —цитат от коментар 76 на pamela


  Потърсих чрез браузър сърч думата "оглупяване", и се среща единствено в твоя пост. Нека се придържаме към фактите, все пак.

  А иначе, това, че някой бива наричан расист, хомофоб и т.н. не значи, че задължително не е, нали така? Расизъм и хомофобия има, не ли? Следователно защо да няма и расисти, хомофоби и т.н.

 78. 78 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#72] от "nik_77.":

  Вие не разбирате 1968. Тя също е годината на уудсток. Да ви кажа какво е характерното за нея, независимо дали сте в Прага, Париж, София или Ню Йорк. След края на войната се наблюдава така наречения бейби бум. Хората (по света) са щастливи, че живота отново е ценност и бързат да го създават. Върховната ценност. Бих посочил 47-48г като най характерни. Хората родени тогава са различни. Не защото са черни, бели, жълти или зелени. Закърмени са с радостта от победата на живота и от края на лудостта. Не случайно техен девиз е "правете любов, а не война". Да се върнем на 1968. Това е годината в която това поколение става самостоятелно. На 19-20-21 години. +/- една две. Това че в Париж и Прага се борят за различни неща е въпрос на конюнктура. Общото е антиконформизма на свободното необременено поколение обвиняващо своите родители за войната. И да, сравними са резултатите от тази борба. Сега това поколение измира. То изгради нашия свят. Формира ценностите му, включително и либерализма. Рок музиката е израз на същия антикомформизъм.След това поколение дойде криза на ценностите. В целия свят. Ние забравихме ужасите на войната с което бе закърмено поколението на бейби бума. Заговорихме (заговрихте по точно) за Европа на нациите, за либерастия, за извратен ценности... ЕС е постижение на техните идеали. Вие се опитвате и (най после да го призная) най вероятно ще успеете. Защото ние, приемниците на идеалите на 1968 сме трипроцентовите жълтопаветници обречени на асимилиране. Ех, Алеко, колко си актуален.

 79. 79 Профил на jbe55638307
  jbe55638307
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#76] от "pamela":

  Между другото, браво, че подкрепяш гей-бракове и осиновяване, но айде да не се правиш, че не си много-много рядък екземпляр в редиците на съмишлениците ти по почти всички други тези, примерно тези за меката диктатура (в която теза няма нищо вярно, разбира се).

  Нещо повече - крайно време е в такъв случай да започнеш да апострофираш отявлените хомофоби тук така, както апострофираш симпаризантите на ДБ, примерно. Защо на едните мълчиш, а на другите - не?

 80. 80 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#78] от "George Svinarov":

  "най вероятно ще успеете"

  Да го унищожител.

  Съжалявам, недоглеждане.

 81. 81 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#76] от "pamela":

  "Авторът има нахалството да нарича решението на голям процент хора, гласували за неугодни нему управляващи масово оглупяване!"

  Като изключим това, че точно такъв изказ не му присъщ, се сещам за един друг автор, който направо си го каза : 80% дебили. Аз съм от онези трипроцентовите, Вие къде сте?

 82. 82 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2463 Весело

  До коментар [#77] от "jbe55638307":

  Четете с разбиране, а не ползвайте само търсене. Цитат:
  "Не сме сами в тази си глупост. Американците гласуваха за Тръмп заради носталгия по 1950-те години. "
  Отделно, че авторът не знае и не може да знае всички мотиви на гласувалите за Тръмп. Може пък да са избирали по-малкото според тях зло, както в България се прави от години.

 83. 83 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#78] от "George Svinarov":

  Дрогираните западни хипари попиващи съветска пропаганда като сюнгери са ПОСЛЕДНОТО нещо на което Западът дължи развитието си, даже са били пречка, за щастие недостатъчно силна та да позволят сесесерето да глътне планетата.

  Тая умнокрасива вяра че са богоположени да 'притежават' добрите ценности и светът им дължи благодарност за хубавите доколкото ги има неща е чист радикален фанатизъм точно като нацисткия, комунистическия и този на идил

  Facing Worlds
 84. 84 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2463 Весело

  До коментар [#79] от "jbe55638307":

  Много просто: ДСБ беше и е за мене някаква алтернатива, но влезе в една ляво-либерално-затоплистка коалиция и това хич не ме устройва. Все се надявам, че в един момент ще проявят здрав разум и ще се върнат към първоначалния си формат.
  Останалата част от политическия спектър не ме интересува изобщо.

 85. 85 Профил на jbe55638307
  jbe55638307
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#82] от "pamela":

  Не виждам тук лични обиди. Не виждам проблем да се нарече дадено явление глупост. Изобщо, нелепо е да придавате на подобен род писания отенък все едно са някакво вселенско зло. Казал Дайнов, че да се гласува за Тръмп е глупост, следователно ще въдворява нова диктатура, следователно ви се меси и т.н. Ти, всъщност, чела ли си нео-консервативните флагмани, до чиито мнения се доближаваш много повече, гледала ли си Фокс, за да направиш разликата в тона? Всички си служат с подобни категоризации. В най-добрия случай е по равно, макар консервите да са много по-агресивни според мен, ама айде, да кажем, че съм пристрастен. Тези неща не са показателни. Всеки има право да категоризира като глупост дадено масово явление. Въпросът е какви са другите аргументи.

 86. 86 Профил на jbe55638307
  jbe55638307
  Рейтинг: 8 Неутрално

  но влезе в една ляво-либерално-затоплистка коалиция
  —цитат от коментар 84 на pamela


  Оффф... къде е емотикона за прозявка... В ей такива моменти издишате заклетите врагове на ДБ, издишате яко, ама няма как да го разберете, щото се заобграждате удобно само от хора, които се държат по същия начин. Затова и този форум бе превърнат в свърталище на именно ей тези кухи категоризации - като ги казва и Сульо, и Пульо, и изведнъж стават меродавни. Да, ама не.

 87. 87 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Милош Форман ли не е ориентиран през 1968 г. за какво се борят в Чехия и за какво в Париж? Първо, пражката пролет не е "младежко революционно движение". Тя е подем за излизане от съветската система. Това няма нищо общо с мантрите на Херберт Маркузе, един от отците на неомарксистките младежки движения на запад в края на 60-те и началото на 70-те години. Второ, показателен е начинът по който затихнаха. В Прага чрез танковете, на запад - от самосебе си. Когато на "революционерите" им пооредяха перчемите. Джон Ленън много точно ги изтипоса в "Революшън".

 88. 88 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2463 Весело

  До коментар [#81] от "George Svinarov":

  Кои трипроцентови?
  Аз не мога да кажа от кои съм, но мога да кажа, че ме оценяват хора със специализирани познания. Ако позицията ми е някаква оценка... бих казала, че не спадам към дебилите.

 89. 89 Профил на jbe55638307
  jbe55638307
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "George Svinarov":Дрогираните западни хипари попиващи съветска пропаганда като сюнгери са ПОСЛЕДНОТО нещо на което Западът дължи развитието си, даже са били пречка, за щастие недостатъчно силна та да позволят сесесерето да глътне планетата
  —цитат от коментар 83 на Saint of Me


  Всъщност, "дрогираните западни хипари" бяха основен враг на комунистическата власт, особено у по-харкор системите като нашата и имено "сесесрето". Също така всъщност, едва ли има заклет комунист от бившия лагер, който да не питае същото презрение към тези хора и да не си служи със същите безумни генерализации за тях, както изказаните от теб. Разбира се, сигурен съм, че е съвсем случайно, и нямаш нищо общо с манталитета на дъртия комунист.

 90. 90 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2463 Весело

  До коментар [#86] от "jbe55638307":

  Да не сте против демократичните форуми? В които да може да пише всеки и да изразява мнението си? За ваше най-голямо съжаление Сульо и Пульо са избиратели и няма как да им отнемете правата. Е, може да ги манипулирате, да ги карате да се чувстват виновни като им лепите квалификации, но явно и в манипулациите не ви бива много...
  Всъщност това не е само мое мнение, споделят го и много други.

 91. 91 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#59] от "uvtest":"либерастите" И аз за същото говоря. За Вас, които не правите разлика между свободолюбие и педерстия. За Вас свободата е нещо чуждо.
  —цитат от коментар 66 на George Svinarov


  Така де,свобода,но ВАШАТА свобода,ценности,но САМО ВАШИТЕ.Вие не убеждавате,вие направо заклеемявате.Например до сега не съм чул някой либераст спокойно и внятно да обясни защо Тръмп,Орбан и Салвини не са прави ,като не искат безконтролно нашествие на мигранти в страните си.Вместо това те веднага са обявени за ксенофоби,расисти,и фашисти.

 92. 92 Профил на jbe55638307
  jbe55638307
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Факт е, че където имаше "дрогирани хипари", имаше и демокрация. Където нямаше "дрогирани хипари", имаше диктатура. Така че, да си мислиш, че "дрогираните хипари" са били пречка за развитието на демокрацията, е леко нелепо.

 93. 93 Профил на jbe55638307
  jbe55638307
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#86] от "jbe55638307":Да не сте против демократичните форуми? В които да може да пише всеки и да изразява мнението си? За ваше най-голямо съжаление Сульо и Пульо са избиратели и няма как да им отнемете правата.
  —цитат от коментар 90 на pamela


  Защо ли след 2-3 поста и се почват нелепи банализми, свързани с неща, които нито са по темата, нито съм казал.

  Ето така пропада дискусията, ето така и аз понякога загубвам нерви и заключавам, че събеседникът ми просто не е на достатъчно ниво, за да водим дискусия.

  Не, г-жо: намесих Сульо и Пульо единствено да ви кажа, че мултиплицирането на несъстоятелните тези ви дава кураж да ги изказвате. Реално, риторика от сорта на "ляво-либерална-затоплистка" е крайно несериозна. Имам правото да кажа това, нали? Или, по вашата логика, се опитвате да ми го отнемете?

 94. 94 Профил на jbe55638307
  jbe55638307
  Рейтинг: 8 Неутрално

  спокойно и внятно да обясни защо Тръмп,Орбан и Салвини не са прави ,като не искат безконтролно нашествие на мигранти в страните си
  —цитат от коментар 91 на uvtest


  Ми защото няма безконтролно нашествие на мигранти в страните им, няма и опит за такова. Контрол има, и ако те си служат с тези определения, то значи, че за нещо се опитват да лъжат.

 95. 95 Профил на jbe55638307
  jbe55638307
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да не сте против демократичните форуми? В които да може да пише всеки и да изразява мнението си?
  —цитат от коментар 90 на pamela


  Иначе, да: всеки нормален човек би бил против интернет форумите. Не в смисъл да ги забранявам, ами просто не знам кой нормален човек не е видял през годините, че в такива форуми почти никога не се генерира нищо смислено. А даже напротив: генерира се само отрицателна енергия и екстремизъм. Неслучайно проявите на екстремизъм зачестиха с разпространението на Интернета.

  Знам, че тия мои размишления редовно предизвикват провокации от страна на разни хора как съм искал цензура и т.н., но това е просто защото хората не са достатъчно задълбочени, за да вникнат в това, което наистина казвам.

  Уважаващите себе си медии трябва да премахнат тези зверилници, наречени интернет форуми. Нека има истински форуми, където хора да се събират с лицата си и имената си, и да спорят. Но тези анонимни инкубатори за екстрмизъм, анонимните интернет форуми, трябва да бъдат закривани от сериозните медии, както направиха западните такива.

 96. 96 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Браво - най-сетне добър, интересен и четим анализ от Дайнов! Респект!

 97. 97 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#59] от "uvtest":"либерастите" И аз за същото говоря. За Вас, които не правите разлика между свободолюбие и педерстия. За Вас свободата е нещо чуждо.
  —цитат от коментар 66 на George Svinarov


  Вие не правите разлика между свободолюбие и педерастия, а нас педерастията ни е чужда.

  Знанието е сила, информацията - власт
 98. 98 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 270 Весело

  Без ценностна промяна обществото ни няма да победи октоподът на престъпността и олигархията у нас ! Пожарникарите с тяхните бисери даже не ги и коментирам, безполезно е !
  —цитат от коментар 5 на samoedin

  Като знаем вие как я победихте… равни немате! Вашето не са "бисери", ами целата съкровищница на Али Баба…

  Я обади сега, как "премахнахте" групировките, като заменихте ВИС със СИК?

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/1996/09/23/1010877_novoto_lice_na_sds_pupchasa_ot_mutri/

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2000/04/28/255458_krugut_olimp_e_svurzan_sus_sik/


 99. 99 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2371 Весело

  Ми защото няма безконтролно нашествие на мигранти в страните им, няма и опит за такова. Контрол има, и ако те си служат с тези определения, то значи, че за нещо се опитват да лъжат.
  —цитат от коментар 94 на jbe55638307

  Така е.Хората видяха какъв стриктен контрол имаше в Германия,когато 1,5 милиона им се изтърсиха.Виждат колко щателно се проверява всеки един мигрант от Л.А.,влезал нелегално в САЩ.Свидетели са как клетите веднага се интегрират и не вършат престъпления,не създават банди,не живеят в гета на соц.помощи.Гледайки всичко това ,те пак се оставят да бъдат лъгани от разни популисти,ксенофоби и фашисти.Прости хора,но къде сте вие да им отворите очите?

 100. 100 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#91] от "uvtest":

  "внятно"

  Да ти обяснявам ли защо си подлога?

  "вие направо заклеемявате.Например до сега не съм чул някой либераст"

  Ние заклеймяваме викаш? Наричайки нас либераст, се оплакваш от заклеймяване? Крадеца вика дръжте крадеца?

  И последно, да ти обясня за Орбан например, че е най кратко. Първо, боклукът Орбан, се разсейва, обобщавайки всички мигранти. Заблуждава 80те процента, че бежанец и мигранти е едно и също. След това обвинява Меркел, че поканила мигрантите. Лъжец е най мекото което може да се каже за него. Меркел покани всички преследвани и малтретирани хора които между другото според конвенцията за бежанците, всяка ратифицирала я страна е длъжна да направи. Включително и Унгария. За капак, отказа квотите, обуславяйки се, че първата безопасна държава е длъжна да се оправя. Подлец. Унгария няма външна граници, другите страни с които е в съюз да го духат. Еми няма да стане. Когато се съюзяваш с някой взимаш и меда и жилото. Това е една от причините да заклеймяваме Орбан. А не (както твърдят някои руски подлоги) по принцип.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK