Овладяването на лотарийния бизнес: ето какво ще последва

В ръцете на държавата (или на онези, които са я овладели в момента) ще преминат и огромните рекламни бюджети, чието разпределяне представлява мощен инструмент за контрол върху медиите на принципа "който слушка - папка".

© Надежда Чипева, Капитал

В ръцете на държавата (или на онези, които са я овладели в момента) ще преминат и огромните рекламни бюджети, чието разпределяне представлява мощен инструмент за контрол върху медиите на принципа "който слушка - папка".Анализът е препечатан от "Дойче веле".


Кой казва, че не стават чудеса? Вече беше ясно, че до дни частната лотария умира, но въпреки това талоните ѝ се продаваха с пълна сила. Дори и след като придвиженият с шеметна скорост закон бе окончателно приет, а от текста му се разбра, че досегашните печалби няма да са гарантирани и "късметлиите" ще трябва да си ги търсят по съдебен път. Дори и след като търговците сложиха предупредителни надписи, че печалби не се изплащат.


По телевизията обаче предупреждения нямаше. Напротив, рекламите продължаваха да се леят обилно и да обещават печалби. Сякаш нищо не се е случило. За разлика от печалбите рекламните приходи са гарантирани и в бъдеще, когато лотарийното дело ще премине в ръцете на държавата. Естествено при едно условие и не за всички.
Банална история


Всъщност чудеса няма, а историята с лотарията като цяло е доста банална. Не само защото силно напомня случката с КТБ, а главно заради типичното за нашата действителност лицемерие, при което официално прокламираната политика (в случая - защита на народа от масово поразяващата зараза на хазарта) се разминава със същинската цел и реалните резултати. Може да се спори каква е целта (според някои става дума за отнемане на бизнес от един и връчването му на друг под прикритието на държавата), но е сигурно, че освен смяната в собствеността на практика всичко ще си продължи постарому. Включително с рекламата.


Както е известно, да се рекламира хазарт отдавна е забранено. Но и в този закон (както във всеки друг) предвидливо е оставена вратичка, наречена "съобщаване на резултати". Благодарение на нея целокупното население бе денонощно зарибявано със заразяващи примери за щастието на печелившите. Именно обилната реклама (и като време, и като бюджети) прави цялата схема толкова печеливша. От друга страна тя е добре дошла за малкия, пренаселен и вечно изгладнял български медиен пазар. Преди две години законодателите отхвърлиха предложението за забрана на тази реклама. А сега не посмяха дори да обсъдят евентуалното ѝ ограничаване. Така зомбирането на публиката с илюзията за лесно забогатяване ще продължи безпрепятствено както досега.


Новаторски замисъл


Ще има обаче някои разлики. Първата е, че заедно със самата лотария в ръцете на държавата (или на онези, които са я овладели в момента) ще преминат и огромните рекламни бюджети, чието разпределяне представлява мощен инструмент за контрол върху медиите на принципа "който слушка - папка".


Има и още една разлика от досегашното положение, която прави замисъла още по-дълбок и донякъде новаторски. За да разберем каква е тя, трябва да се върнем към теорията и практиката на медийното финансиране по света и у нас.


В класическия си вид медийният бизнес се издържа, като под формата на рекламно време или място продава на рекламодателите (вниманието, интереса, доверието на) своята аудитория. Колкото по-качествен е медийният продукт, който предлагаш, толкова по-голяма и предана е аудиторията ти. И съответно - рекламодателите и приходите от тях са повече, инвестициите се връщат, печалбите са по-големи.


Българските медийни модели


За съжаление при нас този класически медиен бизнес модел така и не се закрепи трайно. По различни причини той бързо и лесно бе "пробит". Хронологически първият пробив настъпи, когато някои започнаха да продават "на парче" така наречената си редакционна политика. И се появиха например вестници, чието съдържание от горе до долу бе платено (за което публиката естествено не беше уведомена), така че накрая единствената истинска и честна информация в тях бе датата.


После от продажби "на парче" се премина към "пакетни" сделки. На този пазар мощно навлезе властта - чрез разнообразни форми на пряко или косвено захранване срещу "информационно обслужване", откровена или прикрита пропаганда. На по-късен етап тази търговия започна да се финансира чрез комуникационните бюджети на различните европейски програми и проекти - по модела "с чужда пита помен прави".


Паралелно се появи и разви до огромни размери медийният модел на, да го наречем условно, втория бизнес. При него "медията" (понятие, което всъщност вече е напълно неприложимо към този тип предприятия) не се издържа от своята дейност, а от собствениците си. Те пък компенсират направените за нея разходи, като я използват за търговия с влияние в подкрепа на същинските си бизнеси: ако например очакваш от властта да ти даде някакви привилегии и поръчки, да ти разреши сделки или да си затвори очите за прегрешенията ти. С годините голяма част от т.нар. медии в България преминаха в тази категория. Последната разновидност на този модел е властта да ти тропоса "медия" (както прави с футболните клубове). Примерно: Искаш телеком, пристанище, електроразпределително дружество или каквото и да било друго? Може. Но заедно с него ще вземеш и една телевизия, която ще ни служи.


Връх на "хранителната верига"


Както се вижда, българските медийни модели се развиха (или по-скоро - деградираха) буйно. Но всички изредени дотук страдат от един недостатък - свързани са с някакви, по-големи или по-малки, разходи.


Новата ситуация с държавния монопол върху лотарията и нейните огромни рекламни бюджети предоставя революционно решение на този проблем. Оттук нататък онези, които дирижират медийния хор, не само ще придобият още по-пълен, директен и здрав контрол върху репертоара и изпълненията му, но и ще си спестят маса разходи. Защото тези разходи ще бъдат поети от публиката - купувайки си лотарийни талончета, тя фактически ще си плаща, за да бъде манипулирана, баламосвана и лъгана. Така кръгът се затваря, а "хранителната верига" на така наречените български медии достига своя връх.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Много точен текст и за съжаление вярна диагноза!!!

 2. 2 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 504 Неутрално

  И кво предлага аФторът по въпроса? Разбрахме само, че новата ситуация не му отърва.
  Случаеност? Не мисла.

 3. 3 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Сега ми стана ясно, защо Домусчиеви си купиха Нова телевизия, наместват се нещата.

  забавление и приключение
 4. 4 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1069 Весело

  ма секаш четем баба Ванга ве

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2863 Весело

  И кво предлага аФторът по въпроса? Разбрахме само, че новата ситуация не му отърва. Случаеност? Не мисла.
  —цитат от коментар 2 на oliverstone  До коментар [#2] от "oliverstone":

  Само б@вноразвиващ се не би разбрал какво предлага автора...

 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2164 Любопитно

  Как точно и кой ще е ответникът на делата, срещу който да се заведе дело за изплащане на печалба. Частните лотарии са забранени, значи в правният мир не съществуват?

  мурзилка
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  До коментар [#2] от "oliverstone":

  "Не мисла."

  Мисленето не се отдава на всеки!

 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2041 Неутрално
 9. 9 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Интересно становище, и показва как интересът на обществото може да не същият като интереса назуправляващите елити. Дръж народът в невежество за да може лесно да го манипулираш. Политически, финансово, всякак. Българско общество живееше в страх и терор през така, наречения социализъм, сега страхът и терорът се заменят с изпростяване и масова циганизация.

 10. 10 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#8] от "stedim":

  някой ти е сложил минус сигурно властта му плаща да се весели. Да му е наздраве!

 11. 11 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Дневник, "по старому" НЕ Е една дума!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 12. 12 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  От 2009 година насам нямам телевизор. Само баламите гледат телевизия.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 13. 13 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Това, че не се е приело да се ограничат рекламите показва само едно ... управниците въобще не се интересуват от негативите които носи хазарта като цяло върху обществото. Къде се скри и Валерката, който нарече лотарията "вредна поквара" :) Очаквам и силно ограничаване броя на разспространителите, чрез някакъв измислен лицензионен режим ... като примерно да не могат да се предлагат в обекти в които се продават храни, горива, застраховки и всичко, което не се предлага в ... Лафката :) Според мен най- добре е да се продават само и единствено в обособени само за такава дейност обекти ... при това задължително да са затворени пространства ... поне като тото пунктовете или тези за залози ... даже не знам чии са :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 14. 14 Профил на Kuro Rivera
  Kuro Rivera
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Приемаш или не, Череповата комедия финита. Днес Черепа, утре и други честни бизнесмени.

 15. 15 Профил на fanatic_1
  fanatic_1
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар №3: а стана ли Ви ясно защо Домусчиев купи и НетИнфо? И защо веднага започна яко гонене на кабеларки?

 16. 16 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Приемаш или не, Череповата комедия финита. Днес Черепа, утре и други честни бизнесмени.
  —цитат от коментар 14 на Kuro Rivera


  Честни бизнесмени. Ти майтапиш ли се, или е правописна грешка?

  мурзилка
 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  До коментар [#2] от "oliverstone":

  И кво предлага аФторът по въпроса? Разбрахме само, че новата ситуация не му отърва. Случаеност? Не мисла.
  —цитат от коментар 2 на oliverstone


  Авторът предлага на всички да си помислим. Щом не сте разбрали значи статията не е за Вас. Ако не знаете защо - и на това ще отговоря. Защото за мисленето трябва специално оборудване.

 18. 18 Профил на kancho
  kancho
  Рейтинг: 11 Весело

  Дневник, "по старому" НЕ Е една дума!
  —цитат от коментар 11 на rapidfire


  Като ще се излагаме ;)

  https://kaksepishe.com/postaromu/

 19. 19 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2203 Весело

  Търкайте ! Може у системата нещо да се обърка и да спечелите (ツ)

 20. 20 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Мдааа… Бях по-критично настроен към автора преди да прочета статията, отколкото след нея. Защо? Не ми харесва усмивката му. Ма не съм вече ученик, та да троша зъби заради тази работа. Че и да ме изключват после. Е, поне не удрям веднага, а първо броя до десет.

  Така че прочетох я. И, като изключиш тъпите внушения - а те наистина са от тъпи, по тъпи; в стил лелките от Женския пазар, анализът е правдоподобен.

  Само това анонимно "държавата" дразни. как се облича държавата, какво й е ЕГН-то, има ли някъде адресна регистрация? Не за държавата, за медиите, за журналистите и техния интерес става дума. Те от описаната от автора пирамида си получават заплатките. И между другото те, а не политиците носят основната вина за опорочения "преход". Журналистите манипулираха хората - в условие на остър недостиг на информация; те насочваха вниманието към недостойни хора, лъжейки за това, какво наистина представляват, и им помагаха за катеренето по стълбата, докато станат недосегаеми. Без тяхна помощ нямаше да бъдат осъществени големите грабежи от последните тридесет години, те бяха създателите на подменената реалност, превръщаща хората в лесно манипулируеми лумпени.

 21. 21 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Търкайте ! Може у системата нещо да се обърка и да спечелите (ツ)
  —цитат от коментар 19 на balgariez


  Вчера и днес минах покрай тези, зелените павилиончета в града, в който в момента пребивава тялото ми - от тях си купувам цигари, пред тях се строява и опашката от "търкачи". Нямаше ги. Тези, дето търкат, де...

 22. 22 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Добър анализ!

  Но следва да се отбележи, че обществото реагира срещу всичко това.

  Младите не четат вестници и не гледат телевизия.

  И на мачове не ходят, освен лумпените, разбира се.

  А онези, дето редовно наливат в талончета...има ли ги всъщност?

  Колко пъти трябва да загуби човек за да разбере, че губи?

  Просто не мога да повярвам, че се изливат толкова пари там.

  Но дори и вярно да е...за тези хора няма спасение и е наивно да се очаква, че дъжавата ще ги пази.

  Те, точно както е описано, ще продължат да си плащат за да бъдат облъчвани.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 23. 23 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 600 Неутрално

  И без талончета за търкане ще съмне.
  Всъщност в тото-пунктовете има. За пристрастените.

 24. 24 Профил на henrysecurity1
  henrysecurity1
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Хубава статия, но тезата се къса във финала.
  Тотото и сега продава билетчета за търкане, но никой не ги купува. Няма да вдигнат оборота си забележимо и да увеличат приходите. Просто ще налират и досега получените данъци от тази лотария.
  Тя е вървежна просто защото билетите са навсякъде и хората ги купуват без да са тръгнали за тях. Ей така, между другото.
  Съмнявам се и един % да се вдигне да ходи до тото пункт за това нещо.

 25. 25 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4122 Весело

  Тотото ще се играе , но и там приходите намаляват , въпросът е в кое има някакъв положителен ефект и за играещите , и за спорта в случая.....при лотариите е по-друго разпределението там е " на тъмно " и могат да се проявяват нечистоплътни апетити , но пък нали държавата бди ?! Всичко е в понятието държава , която явно е отстъпила мястото си на " нещо като мафия " от кукловоди , които са много , ама много потайни и държавата е безпомощна , но пък прокуратурата бди над интересите й ( на държавата !) , което пък значи , че е наясно с другото....

 26. 26 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":
  "Много точен текст и за съжаление вярна диагноза!!!"

  Абе,село, текста на автора ти харесва и диагнозата била вярна,но плюеш охотно по „Демократична българия”,когато критикува властта,че манипулира и баламосва публиката.

 27. 27 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Въпросът за това кой да държи хазарта е грешен. Един не се появи да пита баце и валерката дали е нужно изобщо да има тото/лото, и ако да - защо?

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 28. 28 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Не, не и пак НЕ! Точно в неделя видях грохнал дядо, който обиколи бавно витрините в Била, преглъщаше на всяка, беше по джапанки посред зима...........не си купи никаква храна!!На касата проведе супер професионален разговор с касиерката на тема "пирамиди" и др., хвърли се на нещо от 5 лева, след това с треперещи ръце се отказа и се спря на нещо от 3 лв. Опашката почти се разрева. Касиерката също. Дано пукнат всички, които са измислили тази зараза, които ограбват бедняка и КОИТО Я РЕКЛАМИРАТ!! Да горят в Ада!

 29. 29 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Цитат:
  Ще има обаче някои разлики. Първата е, че заедно със самата лотария в ръцете на държавата (или на онези, които са я овладели в момента) ще преминат и огромните рекламни бюджети, чието разпределяне представлява мощен инструмент за контрол върху медиите на принципа "който слушка - папка".
  -----
  Невероятно красив евро-атлантически автогол!

  Защото следва най-естественото питане - а тези СМИ, обилно захранвани от чужди НПО-та (или от нашенски НПО-та, които пък се захранват от чужди НПО-та) - те не са ли подвластни на принципа "който слушка - папка" грантове!?!?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK