Статус на деня: Народец, който прелива от суеверие, се притесни за иконите си

Иначе носи амулети, червени конци и прочие шашкънии и след всяко по-сериозно премеждие търчи да му леят куршум и ревностно дава курбан.

© Красимир Юскеселиев

Иначе носи амулети, червени конци и прочие шашкънии и след всяко по-сериозно премеждие търчи да му леят куршум и ревностно дава курбан.Драгомир Иванов е журналист, работил е в "Дневник". Коментарът му е от "Фейсбук" и е по повод третата българска изложба в Лувъра, която трябваше да представи изкуството и културата у нас от XVI до XVIII век. Министърът на културата Боил Банов обяви, че я отменя и ще иска темата да е друга, по-патриотична, защото църквата, директор на институт в БАН и членове на ВМРО се жегнаха, че артефактите щели да бъдат изложени в отдела за османско изкуство на прочутия парижки музей.


Народец, който прелива от суеверие, за щяло и нещяло ходи по врачки и баячки, търка лотарийни билетчета, носи амулети, червени конци, енергийни гривни и прочие шашкънии, и след всяко по-сериозно премеждие търчи да му леят куршум и ревностно дава курбан (а пропо, жертвоприношение в исляма; в арабския така се обозначава жертвата, в тур. - просто "празник"), се закахърил, видиш ли, за някаква си изложба в Париж - да не би, сакън, църковните му вещи да бъдат омърсени от поставянето им редом с предмети и артефакти от друга религия.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK