Споровете около лева и еврото: кое е най-важното, което пропускаме

Българските политици трябва да престанат да се държат според наставленията от Комунистическия манифест. Те трябва да изискват от ЕЦБ да се върне към принципите на класическото централно банкиране.

© Надежда Чипева, Капитал

Българските политици трябва да престанат да се държат според наставленията от Комунистическия манифест. Те трябва да изискват от ЕЦБ да се върне към принципите на класическото централно банкиране.Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика. Народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001) и доцент в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Управител е на КС2 ЕООД. Текстът му е препечатан от "Свободна Европа".


Близо три седмици обсъждането на бъдещето на лева протичаше на равнище на противопоставяне между подозрението "те ни кроят шапка, ще променят курса към еврото надолу" и уверението "гарантираме, че няма да направим това, защото никой досега не го е правил".


Какъв е политическият контекст?
Почти бяха забравени заслугите на валутния съвет (борд) за благосъстоянието на страната. Само част от подозиращите поддържаха тезата, че запазването на лева и валутния съвет е по-добра система от еврото. Включително защото при евентуален разпад на еврозоната и възстановяване на германската марка, стабилността на паричната политика на БНБ се запазва. Всъщност само Стив Ханке и Тодор Танев си дадоха труда да изброят ефектите от въвеждането на валутния съвет през 1997 г. Но и техният списък не е пълен. И да предложат: "Като се има предвид този успех във валутната сфера е направо шокиращо, че вместо България да управлява своето валутно шоу, изглежда, че Брюксел управлява шоуто".


Част от проблема на обсъждането е, че вече почти 23 години (курсът не е променян фактически от 1 март 1997 г.) хората и фирмите у нас възприемат стабилността на лева за даденост и предвидимостта на паричната политика е автоматична. Подозрението е всъщност, че ограниченията на валутния съвет не се харесват на политиците. Защото те не могат да печатат пари за "важни", според тях, начинания.


От АЕЦ до балет


Признаците за политическо недоволство от валутния съвет са следните:


- Размножаването на идеи за грандомански, но съмнителни проекти за атомни централи, енергийна инфраструктура и "зелено" преструктуриране на енергетиката и икономиката;


- Политическата воля за власт в икономиката, изразяваща се във воля за регулиране на всичко и в разработването на планове и законодателство за разширяване на изключителните права на държавата (правителството) и увеличаване на броя на държавните предприятия, включително чрез изтръгването им от ръцете на частни оператори, независимо дали става дума за концесии, ВиК, курорти, ТЕЦ или ЕРП, заводи за муниции, болници, училища и детски градини, лотария или балет. От всичко това може би само балетът има нужда от пари на данъкоплатците;


- Първоизточник на тези идеи е една брошура на Маркс и Енгелс от 1848 г. (Комунистически манифест), странно е, че техните аргументи се повтарят дори като фрази, но не е учудващо, че пресата и коментаторите ги повтарят с ентусиазъм;


- Доколкото може да се съди по странични признаци, тези настроения стават все по-популярни; въпреки статистиката, която показва влошаване на състоянието на държавния сектор след 2013 г., както това бе доказано от Георги Вулджев и Петър Ганев.


На теоретично ниво политическото недоволство от борда има формата на самоцелни анализи на динамиката на реалния валутен курс, годишни доклади на МВФ за режимите на парична политика и обосновавания на "достойнствата" на воденето й в национален интерес. Каквото и да означава тази фраза. Тези становища хем завоалират рисковете от една възстановена зависимост на централната банка, хем звучат на част от публиката като чудотворно решение.


Национализмът и еврото


Национализмът също бе част от обсъждането. Неговият положителен заряд е в осъзнаването на обстоятелството, че Европейският съюз (EС) и Европейската централна банка (ЕЦБ) днес са доста непредвидими.


В крайна сметка за добруването на Съюза е по-добре да има повече "Великобритании" отколкото "Франции". Великобритания показа пътя на напускане. Онова, което мотивира решението на нейния референдум от 2016 г., ще продължава да създава центробежни настроения.


ЕЦБ след 2009 г., но особено след 2018 г. променя политиката си и се ориентира към "спасяване" на страни, банки и стопански отрасли. И най-вероятно по някакъв начин ще се включи и в "борбата" с климатичните промени, както преди няколко дни заяви Кристин Лагард пред депутатите от Европейския парламент.


Отрицателният заряд на национализма е по-съществен. От една страна се предполага, че външният надзор ще е по-надежден. От друга - че той е намеса във вътрешните работи. От трета - че ЕЦБ ще спасява правителството и банки. От четвърта - предполага се, че правителството и БНБ ще запазят финансовата стабилност и предвидимост във всички възможни светове. От пета - ЕС все по-често бива представян като колонизатор, разрушител на традиционните ценности, за разлика от "големия брат" Русия.


Объркването е пълно. И се случва в ситуация на политическа тревожност, поводи като водата на Перник, въздуха на София, боклуците на Европа, корупцията по високите етажи, доносите на главния прокурор за президента, поддръжката на геополитически каузи на Руската федерация и какво ли още не.


Какво да се прави - малко утопия


То не е много. Парламентът роди нещо като резолюция, че ако ще се променя разменният курс, България няма да приеме еврото.


Само Дания, при договаряне на споразуменията от Маастрихт през 1992 г., получава привилегията да не се присъедини към еврозоната. В замяна на членство в разменния механизъм. Кроната е де факто фиксирана към немската марка, после еврото, но да плава в диапазон от 2.25%. През 2000 г. там бе проведен референдум дали страната да встъпи в еврозоната, "за" бяха 47, а "против" - 53%. Пет страни (Полша, Румъния, Унгария, Швеция и Чехия) не са поискали членство в разменния механизъм, но са задължени по договор да приемат еврото ("когато му дойде времето"). За разлика от тях България и Хърватия са направили това.


Обсъждането на промяната в закона за БНБ, внесена от г-жа Менда Стоянова, не се състоя по нормалния начин. Предполагам, защото в описаната обстановка, то не можеше да протече така.


Най-важната и почти пропусната тема е: как България да запази предимствата на валутния съвет. Едва в началото на тази седмица посочената статия на Ханке и Танев предложи материал за размисъл.


Без да навлизам в подробности, мога да кажа в каква посока може да се мисли. Независимо от това дали страната е в или извън разменния механизъм. Както показва случаят на Дания, пък и опитът на България:


- Ханке и Танев предлагат преминаване към банкиране при 100 процента резерви;


- Вероятно това предполага и преминаване на лева към някакъв фиксиран стандарт - електронен, основан на блокова верига или метален - като "котва" на разменния курс;


- Българските политици и техните правителства трябва да престанат да се държат според наставленията от Комунистическия манифест;


- Те трябва да изискват от ЕЦБ да се върне към принципите на класическото централно банкиране, познато в Европа от периода след 1948 г. (до 2009 г.); а от Европейската комисия и Парламента - да ограничат напъна за централно планиране (за да запазят и самия Съюз);


- Една от перспективите за ЕЦБ е сама да се превърне във валутен съвет; в момента еврото е форма на денационализация на парите чрез прехвърляне на монопола на предлагането им във Франкфурт.


Малкият проблем във всичко казано е, че няма критична маса обществено мнение, която да поиска тези неща да бъдат сторени.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 268 Неутрално

  "В крайна сметка за добруването на Съюза е по-добре да има повече "Великобритании" отколкото "Франции". Великобритания показа пътя на напускане. Онова, което мотивира решението на нейния референдум от 2016 г., ще продължава да създава центробежни настроения."

  - Абсолютен волунтаризъм. "Либерален".
  - Грешката на британците е, че повярваха на референдум с резултат 50+/50-. Решението е да НЕ се действа преди да се оформи по-ясно мнозинство - 60/40 или поне 55/45. Същия недостатък го има и в нашия закон. Затова Воля и Марешки бързат да организират референдум. С позицията си Красен Станчев просто им поддаква.

 2. 2 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какви са тези бълнувания? Блокова верига или метален стандарт? И тоя “експерт” претендира да е икономист?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 268 Неутрално

  "Признаците за политическо недоволство от валутния съвет са следните: ..."

  - Аман от късопаметство. "Недоволство" от борда се появи от небитието па време на служебните недоразумения. Тогава "елита" се беше втълпил, че ще спечели изборите щото сме били 80% дебили. Да, ама не.
  - За правещите се на забравили - факти от 2017г.:
  Горанов - "Еврозоната - заблуди и рискове" - 24 часа ;
  "България трябва да излезе от валутния борд, независимо от това дали ще влезе в еврозоната или не, заяви бившият премиер Иван Костов." - БНР ;
  "Муравей Радев Отмяна на борда, без да сме в еврозоната, ще обезцени лева и стопи спестяванията" - 24 часа

  Със здраве.

 4. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#1] от "plebs":

  В България не може да има референдум по вече ратифицирани от НС международни договори. Прочетете го най после този закон.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#1] от "plebs":В България не може да има референдум по вече ратифицирани от НС международни договори. Прочетете го най после този закон.
  —цитат от коментар 5 на дерибеев


  До коментар [#5] от "дерибеев":

  - Днес Марешки - "Страховете на хората за еврото не може да бъдат загърбени - трябва широка дискусия и референдум" /24 часа/

 6. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Идеята за тая алтернатива на еврото, състояща се от валутен борд и full-reserve banking, ми заприлича на перспективата на Австрийската школа, та се усъмних отде у автора таквиз схващания. Отговорът се крие в линка към статията на Ханке и Танев в началото. Та значи това писание тука си е чист преразказ на тая статия. Личният интелектуален принос на тоя човек по темата е НУЛА. Оригиналната статия има много хубаво обсъждане на ролята на борда, макар разбира се няма как да приемем Ханке като безпристрастен арбитър. За останалото, както и всичко пръкнато от австрийците, трудно е да се оцени извън рамките на интелектуално упражнение

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Уж пазарна икономика, пък сме у валутен борд. И сме цъфнАли, та вързАли.

 8. 9 Профил на tienshi
  tienshi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Решението да въведем еврото вече е взето и машината е задвижена. Подхвърлянено на подобни хипотетични сценарии в медиите всеки втори ден с нищо не допринасят за по-добрата ни подготовка за това което стои пред нас, а не зад нас.

 9. 10 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 497 Неутрално
 10. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хи-хи":

  Да бе! С тези монополи, каква пазарна икономика? Пазарът е решавал през 19 век. И с този натиск, компании да съдят държави, че не искат да продават техни продукти, някой вярва ли, че някъде има пазарна икономика? И с непрекъснатите дотации на цели сектори от икономиката?

 11. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  насипани на куп разни неща, някои от тях верни и толкова

 12. 13 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#9] от "tienshi":

  Не могат да ни вкарат насила в еврото, т. е. може да не ратифицира е като се стигне дотам. А за подготовката - работа ще ни свърши само вазелин.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 13. 14 Профил на tienshi
  tienshi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#13] от "majorman":

  Не могат, но и не е нужно. За другата работа - кой както му е удобно.

 14. 15 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Трудни за четене, не особено ясно излияния.

  Прозира привързаност към Ханке и вечния борд.

  Щото Борса щял бил дори по-сигурен от Еврозоната.

  Панаирджия. Ако, недай Боже, нещо се случи с еврото (вероятност 1:100000000 или този си мисли, че световните милиардери гълтат вода, с евтини хватки, като бг електората), ние ще лежим в тотална стойка "партер" има-няма половин век.

 15. 16 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Ех Красене, Красене... Не се научи да говориш простичко...
  Все пак да ти обясня защо народа се вълнува толкова много. Защото не вярва възможностите и морала нито на икономистите ни, нито на политиците ни. Помниш ли какво направи и какво говори цялата ни политическа и икономическа нагла класа през 1996г.? Помниш ли какво направи великия ни "икономист" Тодор Вълчев разрешавайки създаването на банка със заем от БНБ или от друга банка? А какво направихте вие опозиционните икономисти? Защо тези икономисти гледаха как да си напълнят портфейлите, а не да спасят огромните вложения в българската икономика? Защо не излязоха да кажат, че решението беше просто - разрешаване на плащането в долари между фирмите. Кой от вас скочи на Тодор Вълчев? Ами ... никой? Кой можа се включи в кражбата, а другите си намериха някой да им плаща заплатките. За България и народа никой не помисли. И ти сега кво ми предлагаш - ами пак нищо.

 16. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Решението да въведем еврото вече е взето и машината е задвижена. Подхвърлянено на подобни хипотетични сценарии в медиите всеки втори ден с нищо не допринасят за по-добрата ни подготовка за това което стои пред нас, а не зад нас.
  —цитат от коментар 9 на tienshi  До коментар [#9] от "tienshi":

  Верно ли?! Що тогава сега преди малко като отидох в магазина за бира,когато поисках да платя с евро,ми отказаха?! Да напомня,че в Косово или в Черна гора,официалната валута е евро. От което следва,че управляващите комунисти у нас изобщо нямат намерение да влизат в еврозоната или въвеждат еврото. Всичко е тъп и просташки цирк на комунистите.

 17. 18 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Мафията завладява нашето черноморие и цялото ни останало природно богатство с пари на заем от банките. Но това както винаги се оказа губещо начинание. Вместо да търсят нишите си, техните фирми закупиха скъпи високопроизводителни машини без да преценят, че същите машини съществуват и в ония държави, на които искат да продават. Затова решиха да затворят българските малки фирми и да станат местни монополисти. Но от скромните печалби вече трудно си плащат лихвите по дълговете. Фалираха фирми, фалираха банки... А днес се опитват да ни премахнат валутния борд, че да се отърват както през 1996г. Това се същите ония нагли мръсници и паразити. И вие великите икономисти сте същите ония, които вървяхте след събитията. и за заплатките си.

 18. 19 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  Ние нямаме никакъв проблем да запазим валутния борд и лева, и да признаем еврото като форма на плащане в България, без да го печатаме.

 19. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#19] от "proizvoditel":

  Пак да попитам,защо тогава комунистите у нас не направят еврото официална валута?

 20. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Никой не може насила да ни вкара в еврозоната (то не се виждат и желаещи да ни вкарват, поради изключителната ни полезност за останалите членове на клуба:)), но аз нямам никакво доверие на нашите финансисти, на централната банка като институция и на сменящите се финансови министри, че запазвайки правата си за контрол върху националните ни финанси и валута, ние ще бъдем по-добре защитени от съзнателните действия на тези институции или поради допускани от тях грешки.
  Не казвам, че хората които оперират с еврото са 100% защитени от грешки, но предвид това, че нашата икономика е в голямата си част свързана със страните от съюза, отражението на промените в курса на еврото по-слабо ще се отразяват във вътрешен план в сравнение с едно възможно и вече случвало се не веднъж пропадане на лева.
  А що се отнася до борда и фиксирането към немската марка, ако еврото пропадне и се загуби, кой ни пречи да се вържем към марка или други.

 21. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#18] от "proizvoditel":

  Кои банки са дали пари назаем на Мафията у нас? Не са ли български тези банки? Тоест,едни комунистически мафиоти са дали пари назаем на други комунистически мафиоти?

 22. 23 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Нашите крадци се опитват отново да откраднат парите на българските граждани. Вечер да си легнем при курс 2 лв за евро, а сутринта да се събудим при 10 лева за евро. Освен това те и западните банки да знаят коя точно вечер ще стане тази операция. Така след като купят евтино днес евро, да го продадат утре скъпо и да си върнат заемите. Какво като всички останали български граждани ще са си загубили парите. Нали все пак всичко е законно. А Владко, Менда и другите "икономисти" ще им вдигнем заплатките или ще им пуснем по някоя и друга стотинка. Важното е да издоим кравата и да сме чорбаджии на България, че да я доим още много пъти. Ако може и да въведем давност от 1 година още по-добре.

 23. 24 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#20] от "deaf":

  Защото не това ги интересува, а да сменят съотношението евро/лев така, че да ограбят българина. Затова и толкова внимателно изчакват момента.

 24. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#24] от "proizvoditel":

  Е ми те пак могат да променят съотношението лев/евро като въведат еврото като официална валута,без да влизаме в еврозоната?

 25. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Тая тема вече стана банална :)

  Не искаме да влизаме у Евро зоната, щото борда щял да падне.

  Не искаме да пада борда, щото лева щял да си промени курса.

  Борда не бил хубав, щото спъвал развитието и трябвало да обезценим лева. :)

  Реално ние сме в Еврозоната. Лева си е вързан за Еврото. Демек те са едно и също нещо - само хартията е различна.

  На практиката приемането на Еврото е подмяната на една хартия с друга - това е за обикновения човек. Иначе за банките и големите бизнеси може и да има някакви минимални ползи, но едва ли ще са толкова съществени.

 26. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  До коментар [#24] от "proizvoditel":Е ми те пак могат да променят съотношението лев/евро като въведат еврото като официална валута,без да влизаме в еврозоната?
  —цитат от коментар 25 на deaf


  Еврото е официална валута тука - само че е напечатано на друга хартия и пише Лев на него. :)

  Иначе Лева струва точно толкоз колкото струва Еврото. :)

 27. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#27] от "realguru":

  Уфф,аман! За трети път ще попитам,като няма значение,защо тогава не въведат еврото като официална валута?! Ама май има значение дали ти пише на банкнотата "лев" или "евро"!

 28. 29 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  Решението да въведем еврото вече е взето и машината е задвижена. Подхвърлянено на подобни хипотетични сценарии в медиите всеки втори ден с нищо не допринасят за по-добрата ни подготовка за това което стои пред нас, а не зад нас.
  —цитат от коментар 9 на tienshi


  Решението е отдавна взето от батковците!
  Няма не искам, няма недей!

  Кво има да се въртим, кво има да умуваме..
  Помите ли, като ни дойде на крака Станишко, от Брюксел, освен Истанбулската, какви други процеси задвижи в обществото?

  Аз помня!
  Започна да говори за приемането на еврото, кат за една ближна, обща веселба..

  Ето, да си припомним:

  -----------------
  "Снишeв: C eврoтo влизaмe в "A" oтбoрa нa EC
  Публикувaнa: 26 Aприл, 2018 17:59
  Приcъeдинявaнeтo към eврoзoнaтa изиcквa нaциoнaлнo уcилиe. Тoвa зaяви прeзидeнтът нa ПEC Ceргeй Cтaнишeв нa кoнфeрeнция "Бългaрия в eврoзoнaтa. Икoнoмичecкaтa лoгикa cрeщу митoвeтe".
  Тoвa e трeтoтo cъбитиe oт пoрeдицaтa „Eврoпa oтнoвo нa път“, инициирaнo oт прeзидeнтa нa ПEC.
  Гocт нa фoрумa e и прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв.
  Фoрумът e oргaнизирaн oт Cтaнишeв.."
  --------------------

  И всеки, който уважава председателя на ПЕС, трябва да е за еврото!

 29. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  До коментар [#27] от "realguru":Уфф,аман! За трети път ще попитам,като няма значение,защо тогава не въведат еврото като официална валута?! Ама май има значение дали ти пише на банкнотата "лев" или "евро"!
  —цитат от коментар 28 на deaf


  Не мога да ти разбера въпроса?

  Нали това се опитват да направят? Да въведат Еврото като официална валута? Нали това значи влизане в Еврозоната.

  Или може би имаш предвид едностранно като Косово ли? Ми малко е кофти така да цакаш партньорите си в ЕС.

 30. 31 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  До коментар [#19] от "proizvoditel":Пак да попитам,защо тогава комунистите у нас не направят еврото официална валута?
  —цитат от коментар 20 на deaf


  Мъчат се, ама за сега хората май не им вярват..

  "Станишeв: C eврoтo влизaмe в "A" oтбoрa нa EC"

  А народът пита "къв "А" отбор, кви пет лева?

 31. 32 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  В България не може да има референдум по вече ратифицирани от НС международни договори. Прочетете го най после този закон.
  —цитат от коментар 5 на дерибеев


  Па и щом батковците са решили - къв референдум?
  Системата е "няма не искам, няма недей!"

 32. 33 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#27] от "realguru":

  Ех човече! Нещо си се объркал. Еврото не е официална валута в България. Даже не е платежно средство. В някоя кръчма сервитьора може да ти вземе еврото по трънския курс, но например данъчното ще те пратят да го смениш за левове. Ние сме решили да вържем нашето левче с немската марка, респ. с еврото. Това означава, че сами сме решили да спазваме определени правила за тираж и т.н. без това нещо да значи. Утре казваме, че вече не ги спазваме и край. Можем да решим да се вържем за долара или йената... Това си е наше решение, а не решение на САЩ или Япония.

  не съм избягал
 33. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  До коментар [#33] от "RUSE":

  И? Това дето си го написал е вярно, но какво променя практически?

  Утре може да решим да се вържем за друга валута, но няма да решим. Утре може да решим да се отвържем но няма да решим. :)

  Т.е. веднъж вече сме се вързали, нещата работят и никой не иска болезнени промени, освен ако положението не се осере тотално. Ама тогава това ще ти е най-малкия проблем.

  Демек на теория си прав, ама на практика никога няма да се случи освен при изключително крайни обстоятелства като изчезване на Еврото и Германия. :)

 34. 35 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2787 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  Това едно на ръка, ама референдум за еврото не може да има и по една много практична причина: българите искат заплатите да бъдат в евро, а цените - в лева. Задайте така въпроса и ще видите какъв ще бъде резултатът. Ама няма как да се приложи.

 35. 36 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2787 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  Това едно на ръка, ама референдум за еврото не може да има и по една много практична причина: българите искат заплатите да бъдат в евро, а цените - в лева. Задайте така въпроса и ще видите какъв ще бъде резултатът. Ама няма как да се приложи.

 36. 37 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Не знам какво пропускаме.... но вчера съм свидетел на:
  Отивам в ДСК за един елементарен превод. Две гишета, общо чакат 6 човека, аз седми. Точно 1 ч и 56 минути чаках да ми дойде реда!!! Всяка баба с по няколко депозита и всички да се прехвърлят в евро!!! Приключване на стар депозит, оформяне на валутно преизчисление, откриване на нов валутен депозит, нов договор, анекси към стария за остатъчните стотинки, приключване, откриване..... народа е луднал!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 37. 38 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Предлагам въпросът на референдума да бъде така: "Искате ли лева да бъде обвързан с праваславната расиянска рубла или не?"
  ---
  В едно е прав Кр. Станчев: нормална дискусия по темата НЕ може да се получи. България отдаван е арена на най-брутална руска пропагандна агресия в която ЕС, еврото и 'бюрократите от Брюксел' са представени, като причина за всички несгоди на 'матряла'. Отделно е причината за справедливо вкорненеото недоверие към политици, БНБ и правителство. Видяхме, какво стана с надзора на КТБ. БНБ и управляващата мафия напълно съзнателно допуснаха помпането и разграбването на тази пирамида.

 38. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Не знам какво пропускаме.... но вчера съм свидетел на: Отивам в ДСК за един елементарен превод. Две гишета, общо чакат 6 човека, аз седми. Точно 1 ч и 56 минути чаках да ми дойде реда!!! Всяка баба с по няколко депозита и всички да се прехвърлят в евро!!! Приключване на стар депозит, оформяне на валутно преизчисление, откриване на нов валутен депозит, нов договор, анекси към стария за остатъчните стотинки, приключване, откриване..... народа е луднал!
  —цитат от коментар 37 на chichka


  Нема лошо, банките ще направят пари :)

  После да не кажете ама те банките, ама то лобито им. :)

  Лошото ще стана като почнат хората да теглят парите и да ги слагат у буркани. Ама едно превалутиране ще налее малко такси в банковата система. :)

 39. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Аз се съмнявам, че в този парламент има някой компетентен по въпроса.

 40. 41 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#19] от "proizvoditel":

  Да, ние нямаме проблем, но комуноидо-герпъвата клика явно има. Много им се иска да повторят 1996г. Тогава си изплатиха взетите от банките кредити със стотинчици, жълтички. Сега ще повторят, после ще потретят и мъдрия народец им се радва и преизбира. Да му са живи и здрави!

 41. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#30] от "realguru":

  Според мен причината да не ползваме директно еврови банкноти в момента е чисто логистична - дори за икономика с размерите на българската ще е трудно да се организира наличието на толкова огромно количество евробанкноти, особено пък щеше да е трудно към онзи момент и то толкова екстремно бързо.

 42. 43 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  До коментар [#39] от "realguru":

  2019 г банките при този свит пазар смъкнаха 2 млрд лв печалба само от такси и комисионни!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 43. 44 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#37] от "chichka":

  Аз ДСК я избягвам дори като минавам покрай нея, камо ли пък да върша работа. Всеки месец когато дават пенсиите, опашката излиза от вратата и задръстват тротоара. А в останалото време е пълно с старци да си "управляват" парите. Та не знам дали лудницата там е нещо извънредно, според мен си е така винаги.

 44. 45 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#40] от "Роси":

  Еми като не влезе Радан или Х.Иванов верно няма. Опа, ама и двамата бяха юристи, единия без един ден трудов стаж извън НПО'та. Така че дори да влязат във следващия, пак няма да има.

 45. 46 Профил на gooodnight
  gooodnight
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Няма по-елементарно нещо от това да въведем еврото като разплащателна валута заедно с лева в България. Хем ще сме в еврозоната ,хем ще сме в "левовата зона". Но трябва валутния борд да не се пипа!!!! Няма по нормално нещо от това(отново, защото е истина) да харчиш толкова, колкото имаш! В обратния случай - примери (Венецуели) колкото искаш! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 46. 47 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#26] от "realguru":

  Единствената, макар и вече станала съмнителна полза от въвеждане на еврото е, че българските пишман политици и икономисти ще бъдат лишени от възможността отново да ограбят спестяванията на бедните чрез девалвация на лева. Остава опастността това да го направят европейските пишман финансисти от ЕЦБ. Понеже народецът не е много наясно с валутните игри между народите, ще се опитам да поясня. Промяната на валутния курс е естествена и единствена защита на по-слабите икономики от по-силните, когато няма митнически бариери, т.е. случая с ЕС. България отдавна се е лишила от тази възможност чрез борда, наложен ни от МВФ. Бордът е лек срещу калпави политици и финансисти, които са загубили доверието на народа си, но вреди на икономиката на държавата ни, затова и растежът ни е малък и заплатите също. Заради борда плачат и нашите производители, че пазарите ни са заляти от чужди стоки, а нашите са безумно скъпи. България може да се сравни с един просяк, който иска да влезе в клуба на богатите, но няма да има пари да си плати непосилния членски внос.

 47. 48 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3999 Весело

  До коментар [#4] от "Lemmy":

  Браво, много елегантен насочващ коментар. С Ваше разрешение ще се опитам и аз да помогна с "металния стандарт" и "метализма" като икономическа теория от времето на Георг Кнапп (1926). Може би да започнем с Уики
  "Metallism is the economic principle that the value of money derives from the purchasing power of the commodity upon which it is based. The currency in a metallist monetary system may be made from the commodity itself (commodity money) or use tokens such as national banknotes redeemable in that commodity."
  И един линк към раздел от учебник по политикономия с по-съвременните дискусии около въпроса на bit.ly/2tPH7J2bit.ly/2

 48. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 50 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  До коментар [#39] от "realguru":

  Напротив, крайно време е тъпите българи да разберат, че ако си вкарат парите в бурканбанк, след 1-3-10 г ще имат пак толкова пари, колкото са вкарали!! Защото днес вкарайте в брой 10 000 лв в коя да е банка на територията на БГ.... след 1 -2 -3 г ги изтеглете в брой..... ще получите по-малко от внесеното!!! Някой да спори, да се обзаложим на 1000 лв че е така като твърдя! Не намесвайте инфлация и други неща, не показвайте глупоста си.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 50. 51 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "daskal1":


  ". С Ваше разрешение ще се опитам и аз да помогна с "металния стандарт" и "метализма" като икономическа теория от времето на Георг Кнапп (1926). "

  Вярно е, че БГ е около 50 години назад, но 94 години ми изглеждат малко множко.

  Да ти е хрумвало да прочетеш нещо по-ново? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 51. 52 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#51] от "⎮":

  Ами затова съм дал втория линк. Не се засягай, но явно икономиката не е твоя област и съжденията ти не са меродавни, меко казано.

 52. 53 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#52] от "daskal1":

  "Ами затова съм дал втория линк. Не се засягай, но явно икономиката не е твоя област и съжденията ти не са меродавни, меко казано."

  Първо, втория ти линк не се отваря. Второ, определено не съм икономист. И трето, само идиот би искал да върже валута с метали.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 53. 54 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Тука бая упражния по стилистика във форума... Повечето неуспешни, а най-смешни от всичките са тези които коментират от гледната точка на "народа". От всички понятия, това за "народ" е най-голямата измама.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 54. 56 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "daskal1":

  "нека опитаме така, ако се интересуваш от текста"

  Пак няма да стане. Това което е след token= е само за теб и става невалидно след известно време. Както и да е, намерих статията. Да цитирам ли последното изречение от нея?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 55. 57 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Та значи губи ми се смисъла на тази статия. Какви тези защитава авторът? Какви доказателства привежда в потвърждение на тезите си? Какво се опитва да ни каже/внуши?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 56. 58 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Та значи губи ми се смисъла на тази статия. Какви тези защитава авторът? Какви доказателства привежда в потвърждение на тезите си? Какво се опитва да ни каже/внуши?
  —цитат от коментар 57 на tsyrvulan


  Общо взето нищо. Учудени? Няма. Ако бяха хванали някой лоуър левъл чиновник от федс щеше да ни даде два пъти по-ценна информация и разбира се идеи какво да се прави.

 57. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#56] от "⎮":

  Защо не, писано е от специалист? Все пак е добре да се има предвид, че това е раздел от History of Political Economy 46:2 (2014), има и други мнения например на Hyman
  Minsky, Charles Goodhart, или Geoffrey Ingham. Колежката Gretel в #7 е дала отличен коментар, с връзка към Шумпетер и австрийската школа, но това вече е доста задълбочен разговор.

 58. 60 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#59] от "daskal1":

  "Защо не, писано е от специалист? "

  Писано е от специалист и обяснява произхода и популярността в миналото на "металистите". Определено по никакъв начин не подкрепя бълнуванията на пишман-икономиста да се връщаме в миналото и да връзваме валута към каквито и да е метали.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 59. 61 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#59] от "daskal1":


  Хайде все пак да цитирам последното изречение:

  "The awkward road away from metallism can teach us a lesson in understanding a world devoid of tangible media of exchange."

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 60. 62 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Остава опастността това да го направят европейските пишман финансисти от ЕЦБ.
  —цитат от коментар 47 на Oggie Petkov


  Тази опасност и сега я има, защото сме вързани за Еврото.

  На теория има как да я избегнем като се отвържем от Еврото и се вържем за друга валута. Но на практика ще е много болезнено и трудно и това са изключително ниско вероятни събития които няма как да бъдат предвидени.

 61. 63 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Тука бая упражния по стилистика във форума... Повечето неуспешни, а най-смешни от всичките са тези които коментират от гледната точка на "народа". От всички понятия, това за "народ" е най-голямата измама.
  —цитат от коментар 54 на motochristo


  Много ясно :)

  Всичко се прави в името на народа, в името на потребителите, в името на социалната справедливост и пр. глупости. :)

  Накрая естествено го отнася народа. :)

 62. 64 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  "Малкият проблем във всичко казано е, че няма критична маса обществено мнение, която да поиска тези неща да бъдат сторени."

  Малкият проблем може да се окаже твърде голям и да не се вземе правилно решение

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 63. 65 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6611 Неутрално

  Някои дебили все още бленуват за Евазия, ще има да почакат.

 64. 66 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  Някои дебили все още бленуват за Евазия, ще има да почакат.
  —цитат от коментар 65 на Peni Nikol


  Станишев им го каза в очите:

  "Ние приемаме еВрото и сме в "А" група!
  В джобчетата ни ще дрънкат ерво и бонбонки, човешкият живот, ще бъде непрестанен възход , ще се радват на труда си хората и ще се обичат, като братя!"

  Серго изнесе сказка ,че да приемаме еврото в центъра на София, дочака и драги гости - самият Бате Бойко!:

  "Станишeв: C eврoтo влизaмe в "A" oтбoрa нa EC

  .. прeзидeнтът нa ПEC Ceргeй Cтaнишeв нa кoнфeрeнция "Бългaрия в eврoзoнaтa. Икoнoмичecкaтa лoгикa cрeщу митoвeтe".
  Тoвa e трeтoтo cъбитиe oт пoрeдицaтa „Eврoпa oтнoвo нa път“, инициирaнo oт прeзидeнтa нa ПEC.
  Гocт нa фoрумa e и прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв.
  Фoрумът e oргaнизирaн oт Cтaнишeв.."
  -------------------

 65. 67 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  Най-важното, което пропускаме е, че политиците искат на откраднат спестяванията на хората и фирмите - общо над 80 млрд. лв.

 66. 68 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#63] от "realguru":

  +++
  Аз така започнах да правя - като чуя някой да ми говори за народа, го питам дали е некомпетентнен или мерзавец, или и двете, защото няма как иначе.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK