Кой ли го е грижа за българите - какво писаха чуждите медии през драматичната 1990 г.

Кой ли го е грижа за българите - какво писаха чуждите медии през драматичната 1990 г.


В началото на 1990 година България изживява драматични седмици. Всички събития от онези дни са оживено коментирани и в европейската преса. Ето как западните журналисти са виждали тогава България, разказва Александър Андреев за "Дойче веле":


На 8 февруари преди 30 години в България е избрано новото правителство на Андрей Луканов. Седмиците преди това са драматични: започва Кръглата маса, Тодор Живков е арестуван, БКП едва преодолява опасността от разцепление. Всички тези събития са оживено коментирани в европейската преса през януари и февруари 1990.


В кореспонденция от София швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) отбелязва, че БКП се е отказала от демократическия централизъм и го е заменила с "демократическо единство" - каквото и да означава това, както коментира авторът на статията. Името на партията остава непроменено, но пък вече са разрешени различните вътрешнопартийни платформи, пише вестникът. По същия повод германският "Ди Велт" отбелязва: "Но дали тези козметични мерки ще бъдат достатъчни, за да запазят комунистите властта си? Или пък на изборите през май може да победи опозицията? () Накратко: България все още е много далеч от разместването на пластовете, което се случи в Унгария, Полша и Чехословакия."


България - някъде там надалеч
В статия на "Франкфуртер алгемайне цайтунг" от 4.02.1990 четем следното: "Силата на българските комунисти произтича не толкова от тях самите, колкото от слабостта на противниците им. Думата си казва липсата на демократичен опит. Съюзът на демократичните сили, който обединява 13 партии или групировки, няма достатъчно политическа тежест, макар че неговият председател Желев, професор по социология, се радва на уважение. () От своя гледна точка опозицията със сигурност е в правото си да отказва участие в правителството, защото по този начин би споделила отговорността за вредите, нанесени от комунистическите управници."


Един и същи рефрен срещаме в няколко публикации: В България липсва политическа култура, липсва демократичен опит. В свой репортаж от началото на февруари 1990 НЦЦ го нарича "ниска политическа култура и липсваща демократична традиция". Швейцарският вестник пише: "Един от лидерите на СДС смята, че опозицията още е в "политическия пубертет". Както навсякъде в Източна Европа, и в България с политическите въпроси се занимават поети и писатели. Белетристите буквално за часове напуснаха измисления свят на своите романи и излязоха на политическия паркет, който се оказа твърде необичаен и хлъзгав за тях.


Нека не забравяме и това: само допреди няколко месеца властите в България задушаваха в зародиш всеки опит за образуване на опозиционни групировки, всяка критика срещу политиката на комунистическата партия, всяко свободно изразено мнение. В тази страна нямаше нито "Солидарност", нито "Харта 77", нито църковна институция, около която в предишните години опозицията да се събира и да трупа политически опит. За разлика от други източноевропейски страни, в България никога не е имало народно въстание срещу комунистическото господство, не имало и широко подкрепен опит за реформи, както в Чехословакия през 1968 година.


Поради всички тези причини през последните десетилетия така и не възникнаха опозиционни кръгове или пък правозащитни групи, които Западът да забележи и да подкрепи морално. Така сред интелектуалните среди в София и до днес е широко разпространено усещането за осезаема изолация. Като чужденец в България навсякъде ще се сблъскате с това оплакване: Западът изобщо не се интересува какво става в тази малка страна, която половин хилядолетие е била под османско владичество и която сега очевидно е някъде там надалеч, някъде дълбоко в непознатите и враждебни Балкани, на ръба, ако не и съвсем извън европейската цивилизация", четем в публикацията на НЦЦ.


"Кой ли го е грижа за българите?"


Сходни наблюдения и констатации откриваме и в обширния репортаж на Жаклин Енар, публикуван във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" на 18 януари 1990 година. Репортажът носи предизвикателното заглавие: "Кой ли пък го е грижа за българите?". В него авторката между другото пише: "При преоткриването на старите европейски свързаности България някак отпадна. Германците се преоткриха едни други, французите пък откриха Румъния. Полша, Унгария и Чехословакия имат поне подкрепата на своите емигранти зад граница и уважението на целия свят заради смелото им поведение. България има девет милиона жители и фигурира на географската карта. Но духовните ѝ елити почти нямат връзка със Запада.


Че кой ли е чувал за Блага Димитрова, може би най-великата българска писателка? Ами за режисьора Анжел Вагенщайн, за сатирика Радой Ралин, за социолога Петър Митев? Книгите им не са преведени, филмите им не се разпространяват. Жизненото пространство на интелектуалците почти съвпада с жизненото пространство на народа. Посетители от Запад почти не идват. А доскоро беше почти невъзможно и да излезеш от страната. За България се твърди, че е вярна на Русия, но хората тук са дълбоко разочаровани от Съветския съюз."


В репортажа, чието подзаглавие гласи "Пътят към демокрацията е самотен и трънлив", авторката пише и следното: "Особен възторг от промяната в България не се усеща. Тревога, безпътица и някакво смътно разочарование - тези усещания доминират в атмосферата и дискусиите през тези дни. Хората нямат чувството, че са постигнали кой знае какво. Има ли изобщо някакво значение, че от Конституцията беше отстранен текстът за ръководната роля на Комунистическата партия? Нима това не е просто една евтина сделка? Тайните служби си стоят непипнати. И какво ли да се прави срещу национализма? Да основеш нова партия - няма по-лесно от това. Но как да напишеш програмата ѝ, как тя да заработи? И в крайна сметка: към какви цели да се стремиш?


Българската опозиция е едно възвишено общество без корени сред населението. Под общия покрив на Съюза на демократичните сили тя в общи линии обединява клубове на интелектуалци и университетски среди. Много от членовете идват от редовете на партията. Новопомазани комунисти-реформатори седят редом с препатили противници на режима. Взаимното недоверие е голямо."


Обезкървената интелигенция на България


Авторката търси обяснение на тази тъжна картина в българската история: "Само в зародиш е имало някаква буржоазна интелигенция, която да установи връзки с духовните елити на други страни. Тази интелигенция е обезкървена както от емиграцията на евреите след създаването на Израел, така и от комунистическата образователна система след 1944. Новоотгледаният елит има еднакви комплекси за малоценност както към Запада, така и към Москва - и понякога се опитва да ги прикрие с арогантност. Той се е отчуждил от селския си произход. Народът не му вярва. Един от популярните лозунги по време на националистическите демонстрации в началото на януари гласеше: "Интелигенцията продаде нацията, за да получи нови кредити".


С какво ли самочувствие тези хора могат да защитават своите искания на Кръглата маса? Промените в България се осъществяват главно от реформаторските сили в партията. В нейните редици вече се зараждат нови структури, които нямат никакъв интерес към комунизма."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 705 Разстроено

  "... Силата на българските комунисти произтича не толкова от тях самите, колкото от слабостта на противниците им..."

  Уелп, хубаво е да се види как за 30 години абсолютно нищо не се е променило.

 2. 2 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 602 Неутрално

  На края на Европа сме, но все пак сме в Европа. Изоставащи, но в клуба на помазаните. Малко прости, но в люлката на цивилизацията. Национализмът ни прави смешни, а нихилизмът - отчаяни. Реализъм му е майката. Трезва преценка и продължаваме напред. Като Кубрат Пулев. ;-)

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 3. 3 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 865 Разстроено

  Налазиха ме спомени от онова време, въпреки че бях невръстен. Все още помня възклицанието на една велика жена и световен политик ( Маргарет Тачър ) след като прясно преименувалата се БКП спечели първите що годе демократични избори - България пак избра най-дългия път. Права е била.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 4. 4 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 798 Неутрално

  То на Кръглата маса беше бъкано от ченгета и доносници на ДС.
  И за какъв политически опит и за какво сваляне на комунисти става въпрос - до 1989 г в БГ се разправяха вицове за огладнелите поляци и за Солидарност.
  Та кой каквото си надроби. Някой да извади резултатите от всички избори от 1990 г насам . С едно-две изключения са ни управлявали само комунисти, ДС кадети/Царя-Пъдаря/ та чак и досега.
  1989-1990 година основно тлъсти кадри на БКП роптаеха срещу бай Тодор, никаква опозиция не шаваше. Сега, като гледам Сашко Йорданов от шуменския педагогически институт, как се прави на антиком твърдина, направо.....

 5. 5 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Тук се прокрадва мисълта, че някой едва ли не би трябвало да го е грижа за българите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 6. 6 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Кой според вас му пука на оная работа за Шведите или Французите? НИКОЙ освен тях самите. Що си мислите че на света му пука за чужди страни освен България? Никой в Япония не му пука за Англия, нито в Англия не му пука за Ирландия даже. Никой в БГ не му пука за Сърбия или Албания, или Италия или която и да е било друга страна освен наща си.

 7. 7 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1321 Весело

  В България нямаше криза през 89-90. Нямаше и ток, ама имаше оправдания колкото куманизите да замажат положението до изборите. Как да стане промяна?

 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Тук се прокрадва мисълта, че някой едва ли не би трябвало да го е грижа за българите.
  —цитат от коментар 5 на Един вампир броди из Европа


  И в това в една страна, където толкова отдавна Сташимиров писа: клаха народа, както и турчин не го е клал. А в днешно време: крадат народа, както и папуас не би крал (сложете каквато искате дума вместо папуас).

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2164 Весело

  "За разлика от други източноевропейски страни, в България никога не е имало народно въстание срещу комунистическото господство, не имало и широко подкрепен опит за реформи, както в Чехословакия през 1968 година.
  Поради всички тези причини през последните десетилетия така и не възникнаха опозиционни кръгове или пък правозащитни групи, които Западът да забележи и да подкрепи морално."

  Как може да не забележат Гранта, EU дефендера и стотиците други борци против социализма подвизаващи се във форумите тук?!?
  Как така не са забелязали как на 10 ноември 1989 г. Росен Плевнелиев с тапетите сваля Тодор Живков, а в пожарната Бойко Борисов е събрал група бореща се срещу комунистите?!?

 10. 10 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До голяма степен са прави, но личи и непознаване на България.

  За сметка на това, центърът на европейската цивилизация в момента, макар и много бавно, се премества на изток.

 11. 11 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 277 Неутрално

  В България нямаше криза през 89-90. Нямаше и ток, ама имаше оправдания колкото куманизите да замажат положението до изборите. Как да стане промяна?
  —цитат от коментар 7 на puknatastotinka


  Не знам какво е нямало в Бг, но е имало купони за олио и опашки за храна по нощите. Гледах преди няколко години един филм за първите така наречени демократични избори. Не беше цензуриран и орязан, така че се видя в нощта след изборите бурната реакция на актьора Йосиф Сърчаджиев, който нарече полупопребоядисани на демократи така неречени интелектуалци направо лъжци и манипулатори. Мярнах Кеворкян. Какво да се занимава света с нас като не сме имали опозиция по време на соца. , а след това е била режисирана. Анжел Вагенщайн? Я пак!

 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  "Тази интелигенция е обезкървена както от емиграцията на евреите след създаването на Израел, така и от комунистическата образователна система след 1944"
  .............
  Някои още въздишат по образователната система създадена от БКП!!!

 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Налазиха ме спомени от онова време, въпреки че бях невръстен. Все още помня възклицанието на една велика жена и световен политик ( Маргарет Тачър ) след като прясно преименувалата се БКП спечели първите що годе демократични избори - България пак избра най-дългия път. Права е била.
  —цитат от коментар 3 на tsyrvulan


  Извинявайте , че ще пусна един дълъг , но много поучителен материал . Особено препоръчително е да го прочетат ония млади хора , които , дори след 1989 г.бяха лишени от правото да изучават българската история между 1944 г и 1989 г. , каквато най-после от тази година ще се изучава по предложение на правителството Борисов 3 По-добре късно - отколкото никога !

  България
  9 септември: когато ликвидираха елита на България

  Още в първите три месеца след 9 септември 1944 в България са избити близо 30 000 представители на дотогавашния елит. Целта: да се разчисти пътят към властта на безпросветни и безскрупулни поддръжници на съветския режим.

  В памет на жертвите на комунизма

  Да бъдат унищожени или поне изцяло изолирани най-образованите, предприемчиви, можещи и успели представители на българския елит до 9 септември 1944 - това е една от първите и най-важни цели на така наречената „класова борба", провеждана от комунистическия режим. А България е страна, в която червеният терор на Ленин и Сталин се прилага особено настървено. Книгата "Погубената България" на изследователите проф. Вили Лилков и Христо Христов илюстрира чрез разказите на жертви и извършители репресиите, извършени след преврата на 9 септември 1944.

  Ужасите след 9 септември

  Още през първите три месеца на съветската окупация без съд и присъда в България са избити между 27 хиляди и 30 хиляди интелектуалци, духовници, учители, държавни служители, офицери, полицаи, общественици, индустриалци, търговци, лекари. За да оправдае тяхното унищожаване, комунистическата пропаганда раздува многократно броя на убитите комунисти, ремсисти и земеделци преди идването си на власт. Следват така нареченият „народен съд", концлагерите, съдебните процеси по сталински срещу минни инженери, електроинженери, строителни инженери, пожарни командири, оръжейни специалисти и други представители на елита, обявени за чужди шпиони, само защото са завършили европейски университети. Всичко това се оправдава като акт на възмездие в името на „жертвите на фашизма“, а и с класовата борба, която по теорията на Сталин се разгаря с все по-голяма сила с напредване на успехите на социализма.

  През 70-те години на миналия век ЦК на БКП възлага на БАН и на Музея на революционното движение да пресметнат броя на жертвите сред комунистите и левите земеделци между 1923 и 1944 година. Резултатите от извършеното мащабно изследване са публикувани в албум-справочник, озаглавен „Звезди във вековете“. От него излиза, че броят на жертвите е 4 816 души. Така рухва митът на партийната пропаганда за стотици хиляди избити от „монархо-фашистите“, а излязлото по книжарниците издание се оказва неудобно за диктатурата и затова целият му тираж набързо е иззет.

  Проф. Вили Лилков подчертава, че съвместното му изследване с Христо Христов е логично продължение на усилията да се проследи докрай съдбата на много бележити българи сред т. нар. „бивши хора“ не само в столицата, но и в още 14 големи областни и по-малки градове.

  „Задачата ни беше не само да припомним Голготата на изтъкнати общественици, управници, предприемачи, учени, инженери, адвокати и прочие, но и да разкрием с факти масовостта на комунистическия терор. Силен акцент е поставен и върху методите, с които Държавна сигурност се опитва да ликвидира и заличи напълно паметта за най-просветените, напредничави и предприемчиви българи след деветосептемврийския преврат. Специално място сме отделили на работата на следствените органи на режима. Методите за подготовката на главорезите му са директно заимствани от НКВД и се практикуват от изпратените в страната униформени и цивилни съветски инквизитори, които ръководят българските си слуги. Дори терминът „бивши хора“, използван от ДС за обозначаване на несвързаните с политиката елити на Царство България, е директна заемка от практиката на червения терор в СССР", обяснява проф. Лилков.
  Редакцията препоръчва
  България след 9 септември: възходът на необразованите

  9 септември 1944 - някъде там е отговорът на един въпрос, който мнозина в България си задават и днес: как се стигна до това нашествие на безхаберието и неграмотността? Татяна Ваксберг цитира едни позабравени документи. (12.09.2017)
  Историята на моя чичо Кольо
  Най-голямото предателство в българската история
  Какво видях, докато охранявах Брежнев и Горбачов
  Живков насърчаваше и глупостта, и мързела
  Как болшевишкият преврат преобърна съдбата на България

  "Да се разследват за лагер"

  Изследователят допълва, че обичайната резолюция на ДС върху постановленията за задържане на „бившите хора" заради „вредителство“, „диверсии“ и прочие измислени престъпления гласяла: „Да се разследват за [изпращане в] лагер“. Проф. Лилков е категоричен, че ликвидирането на българските елити е било добре обмислено и детайлно планирано престъпление - с цел не само да се разчисти пътят към властта на в мнозинството си необразовани и безскрупулни привърженици на съветския комунизъм, но и да подчини свободомислещите хора в България на мита за „новия социалистически човек“.

  Според авторите, разправата с българските буржоазни елити е толкова жестока и на базата на опита, който компартията трупа в периода 1923-1925 г. като задграничен филиал на Коминтерна. Именно през този период и по-късно комунистите се съюзяват с престъпници и бандитски формирования. Типичен пример е т.нар. Митьо-Ганева чета, която е съставена от престъпници. Към нея се присъединяват и комунисти, които извършват въоръжени нападения. След атентата в църквата „Света Неделя“ през 1925 година бандата е разгромена, но имената на участниците в нея фигурират в списъците на героите на БКП.

  Комунистите активно търсят връзки с бандитски формирования и успяват да ги овладеят политически и идеологически, но основно чрез парите, които идват от Москва. Главен екзекутор на Народната милиция непосредствено след 9 септември 1944 е македонстващият терорист Лев Главинчев. Именно той унищожава по заповед на Титовата УДБА много видни българи от Вардарска Македония и Пиринско. Деветосептемврийските превратаджии освобождават от затворите и въоръжават над 7 000 опасни престъпници за изпълнение на „мокрите поръчки“ на компартията и на окупаторите. Тази информация идва от сина на Руси Христозов, директор в Народната милиция и един от организаторите на убийствата и отвличанията през есента на 1944.

  В книгата „Погубената България“ са публикувани и свидетелствата на бившия висш комунистически апаратчик Петър Семерджиев, който по-късно бяга в Израел. В нея са изброени имената на поръчителите, палачите и жертвите на мародерства и убийства на офицери, духовници, предприемачи, заможни земеделци и други „бивши хора“ в Сливенско. В Хасково са разстреляни командирите и целия офицерски щаб на местния гарнизон, коварно поканен от комунистите за „побратимяване“ при обявяването на война на Германия.

  „Комунизмът се оказа една фанатична и безчовечна религия, по-силна от исляма, чиито последователи престават да мислят, освен чрез фетиша на партията-диктатор, който убива всичко човешко у човека. Тук ние надминахме фашистите. (…) Нашият социализъм се оказа най-жестокият тоталитаризъм върху другомислещите“, свидетелства Стефан Богданов, шеф на контраразузнаването на ДС веднага след 9 септември 1944. По неговите думи, изпратените в НРБ съветски съветници във всеки отдел на ДС са били инициатори на най-жестоките инквизиции върху представители на стария български елит.

 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Едно към едно с днешните изпълнения.

 15. 15 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Ей по това време е заровено кучето. Как така първото "демократично" правителство, първите "демократични" избори и избщо първите "демократични" години , бяха правени от БКП/БСП? Това не се случи в никоя друга страна от изтчния блок. Да си отговорим на този въпрос първо, после на другите.

 16. 16 Профил на goliat
  goliat
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Комунизма и комунистите бързо си направиха опозиция, избори и пак комунисти и тока вече 30години. За това сме на опашката в Европа и въобще в демокрацията.

 17. 17 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 14 Весело

  До коментар [#3] от "tsyrvulan":

  Невръстеняк, а помниш ли това: https://t.ly/k7O7V

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 18. 18 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 862 Весело

  Ся на протестите един от подполковниците в отговор на отчаяния ми поглед дето ни мотаят и ни правят на луди ми вика: "Явно не е предвидено вие да протестирате", а аз идиотски му отговарям "То да не е по назначение", "Ами..." сме е се човекът добряшки.
  Та тъй не им е бил проблемът че са интелектуалци, писатели и философи, а че е било предвидено те да са опозиция, по назначение. Това е явно.

 19. 19 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  България има нещастието да е окупирана от азиатски сатрапи, но се намериха страшно много българи, които им помагаха. Аз и досега не мога да приема факта, че българи взривиха през 1925 катедралата "Света неделя". Вярно Коминтерна плати парите, но извършителите бяха българи до един. Позорно е, че българи са извъръшили зверствата след 1944.
  Но е радващо, че сред коментарите няма комунистически тролове. Да не са тийм-билдинг днес? Знае ли някой?

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 20. 20 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Редакторе, не се пише и не се казва "Кой го е грижа", а "Кого го е грижа".
  Язък 'дето уж сте завършили журналистика или филология!

 21. 21 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Ми дебелият гъз Чърчил да не ни беше харизвал на Сталин.

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3799 Неутрално

  Силно се надявам Луканов да гори в Ада! Изключително ловък и двуличен интригант, блестящо проведе операцията по прехода на власта не без помощта на мъдрия български народ който избра БКП да ги води отново след 50 години диктатура

  klimentm
 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3799 Весело

  До коментар [#21] от "blondofil":


  Ми той не хариза само нас обаче само ние влачим и до ден днешен резултата и плачем че други са ни виновни!

  klimentm
 24. 24 Профил на braun100
  braun100
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Все пишат за някакви отвлечени теми а някои важни неща ги пропускат. Вижте какво се е случило през 1990 г:
  https://kiselec1.blogspot.com/2019/02/1980_56.html
  „… Обстановката в страната през 1990 г. се характеризираше със задълбочаваща се икономическа и политическа криза. Както е известно, настъпи значително намаляване на промишлената продукция и брутния национален продукт. Рязко се увеличи инфлацията. При наличието на голям външен дълг и почти пълно изчерпване на валутните резерви правителството обяви мораториум на плащанията по дълга. Намали се външната търговия по всички направления. Започнаха да се разпадат връзките между страните на СИВ. Страната понесе икономически щети и от войната в Персийския залив. …
  … Най - съществените фактори за спада на производството са … кризата в снабдяването с ресурси, на която се дължи около 52 % от спада на производството. Затрудненията с доставките на енергоносители, метали, дървесина, памук и т.н. от СССР и кризата в Персийския залив практически лишиха индустрията от суровинна база … По-голямата част от българския експорт е неконкурентоспособна на западния пазар и лишаването от гарантираните пазари на СИВ е фатално за редица износители. …
  … В края на 80-те години позициите на България като длъжник рязко се влошават. … страната почти утроява брутните си задължения в конвертируема валута за 5 години – от 4 млрд. долара през 1985 г. до 11,2 млрд. долара през 1990 г. Около половината от този дълг са краткосрочни финансови търговски кредити.

 25. 25 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  "Промените в България се осъществяват главно от реформаторските сили в партията. В нейните редици вече се зараждат нови структури, които нямат никакъв интерес към комунизма."
  _______________
  Мда, пазарната икономика и демокрацията в България се правеха от бивши комунисти, затова са на този хал.

 26. 26 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 14 Весело

  Силно се надявам Луканов да гори в Ада! Изключително ловък и двуличен интригант, блестящо проведе операцията по прехода на власта не без помощта на мъдрия български народ който избра БКП да ги води отново след 50 години диктатура
  —цитат от коментар 22 на klimentm


  Пазете се, от КАСКЕТИТЕ! https://snipboard.io/0GfpXm.jpg

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 27. 27 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Впечатлена съм от анализа на Жаклин Енар, чудя се какви са източниците и, дали е посещавала България. Вярно и безпристрастно описание в няколко реда.

 28. 28 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 770 Разстроено

  И двете ни "освобождения" - от турците и комунизма - ни дойдоха даром, без ние да имаме основна роля. Както правилно отбелязва статията, нямаме един сериозен бунт, дори стачка срещу комунизма. Колкото и някои да се пънат за някакви "горяни" и т.н. Ние сме си народ от поданници, не от граждани. И колкото по-бързо го осъзнаем, толкова по-голям шанса да тръгнем на прав път.

 29. 29 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Аз лично по това време все още смятах, че съм обречен завинаги да живея далеч от света. Тодор Живков беше свален, но някак си в представите ми това се вписа в популярната тогава "перестройка" на Горбачов. На практика това точно така си и беше, но не очаквах нищо повече. Дори бях шокиран, когато при репортажите от Румъния (събитията там се развиваха с бясна скорост) някой обобщи, че "румънците търсят нов път, който е различен от комунизма"...
  Убеден съм, че огромното мнозинство от хората не са мислили нещо по-различно от мен тогава. Някак си хората свикват с лошото и го приемат за даденост.
  Така сега сме свикнали с Борисов и трудно виждаме алтернатива:
  https://youtu.be/t7w7cvnWbks

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 30. 30 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 675 Неутрално

  >"ниска политическа култура и липсваща демократична традиция"

  30 по-късно политическа култура е дори по-ниска!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 31. 31 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 675 Неутрално

  И двете ни "освобождения" - от турците (...) - ни дойдоха даром, без ние да имаме основна роля.
  —цитат от коментар 28 на kapitan_laino


  Казва си думата промиването на мозъците десетилетия наред за нашите мили благочестиви освободители от турско робство.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 32. 32 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Сега има двама ТВ гурута, които много демократично пишат в фацебука и сайта Труп. Гарелов и кеворка, „шпиони“ доносници са пряко ангажирани във фалшификацията на първите избори. Бойко Станкушев твърди, че най малко 500000 гласа са фалшиви. Освен това какво ме ебе червеният терорист Анжел Вагенщайн.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK