Нима в Кремъл някой смята българите за братя?

Премиерът Бойко Борисов и посланик Макаров – уверенията на дипломата за добронамереността на Русия не звучат никак правдоподобно.

© Надежда Чипева, Капитал

Премиерът Бойко Борисов и посланик Макаров – уверенията на дипломата за добронамереността на Русия не звучат никак правдоподобно.



Петър Чолаков е политолог и доцент е по социология в Института по философия и социология, БАН. Текстът му е препечатан от "Дойче веле".


"На територията на България ние не воюваме нито с американците, нито с никого другиго. За нас България е страната на мира, както и Черно море е море на дружбата", заяви руският посланик в България Анатолий Макаров. Лицемерно изказване. Защото не просто омаловажава, а направо изкривява фактите.


Няколко примера




Първо, само преди два месеца бе обявено на всеослушание, че Руската федерация обмисля да превърне курортния комплекс "Камчия" край Варна в "основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на руските интереси в Европа". При това мисията на "Камчия" бе формулирана пределно ясно: да бъде бастион срещу американското влияние в Европа.


Второ, закъснелите разкрития относно опитите за покушение срещу оръжейния търговец Емилиян Гебрев показват, че зад тях стоят агенти на ГРУ. На територията на нашата "страна на мира" през 2015 година те са използвали бойно отровно вещество. И тук далеч не става дума само за живота на г-н Гебрев, за здравето на неговия син и на производствения директор на "Емко", а за съвсем реалната опасност от кроежите на въпросните агенти да пострадат и обикновени граждани.


Равносметката е проста: като страна-членка на НАТО България е от стратегически интерес не само за руската пропаганда, но и за насилствените, злонамерени действия на нейните шпиони.


Но да се поразходим по Черноморието, отвъд България. Как анексирането на Крим например се вписва в идеята за "море на дружбата"? Може би "зелените човечета" са миротворци, а автоматите им - маслинови клонки?


Дипломатът е почтен човек, изпратен в чужбина, за да лъже в името на интересите на своята страна - гласи едно старо шеговито определение. Що се отнася до посланик Макаров, уверенията му за добронамереността на Русия не звучат никак правдоподобно.


Любопитна беше и реакцията му на наложената от САЩ санкция на съдия Андон Миталов. Посланик Макаров изрази учудването си от това наказание и подчерта важността на презумпцията за невиновност. Според него имало достатъчно начини и методи злощастният магистрат да защити професионалното си достойнство: "Навярно в цивилизованото гражданско общество има такива понятия като чест и защита на репутацията", подчерта Макаров.


Тук си заслужава да попитаме дали презумпцията за невиновност до доказване на противното се спазва в днешна Русия, където за критиците на Путин времената съвсем не са леки. Освен това, предвид политическата система там, е странно точно руският посланик да поучава за ползите от цивилизованото гражданско общество.


Русия в главата на българина


В отговор на журналистически въпрос дали България е фронтова държава в отношенията между Русия и САЩ посланик Макаров каза: "Не ме плашете, да не сме в състояние на война?". Но противно на неговите уверения, страната-членка на НАТО България изглежда именно като фронтова държава. Макаров обаче може да си позволи лукса да бъде неубедителен. Както показа изследване на "Пю Рисърч", проведено в 19 държави, България е страната, която в най-голяма степен предпочита връзките с Русия пред тези със САЩ. Слаба е и евроатлантическата солидарност - цели две трети от българите отхвърлят военна намеса на страната в подкрепа на съюзник от НАТО при евентуална агресия от страна на Русия (както изисква чл. 5 от Договора за НАТО). Да добавим и този резултат от изследването на "Пю": българите се оказват световни шампони по харесване на Путин - цели 62% гласуват доверие на руския президент.


Не, не призовавам България да скъса всичките си връзки с Русия и да грабне оръжие срещу "братския" славянски народ. Но нима в Кремъл някой ни смята за братя? Нужен е повече реализъм. Защото докато мнозинството се кланя на идоли от миналото и кади тамян пред иконите на днешните лъжливи пророци, дейността на руските "инфлуенсъри" в България ще процъфтява.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK