За по-честни избори, или пак мижи да те лажем

Машина за гласуване

© Надежда Чипева, Капитал

Машина за гласуванеУважаеми читатели, минаха местните избори, зададоха се парламентарните и в разните точки на властта пак се заговори за Изборния кодекс. Според едните изборите били ОК, ама можело да станат още по ОК, а според другите хич не са ОК и трябва много работи да се променят, за да станат ОК. Заговори се, че не само корекции трябват на кодекса, ама да се напише изцяло нов.


За съжаление говорещите в телевизора и радиото си служат с много загладен език, от който нито на градската интелигенция, нито на баба Гицка от Гинци става ясно какво точно мислят да правят с тоя кодекс. Журналистки, мисирки посегашному, по-често не питат - някои не знаят какво да питат, други знаят, че не трябва да питат, даже и да знаят какво да питат, трети питат, но не получават отговор.


Сега по изпитаната методика ще се опитам да опростя нещата, за да мога и аз като по-прост човек да ги разбера.
Ще започна с малко припомняне


След т. нар. Koнcтинбpoдcĸa aфepa, в пapлaмeнтa имаше cбиpĸи, сполучливо определени като "Maя Maнoлoвa и 50-тe джyджeтa".Meждy "джyджeтaтa" имaше пpoфecopи, дoцeнти, жypнaлиcти, мyзиĸaнти, пpaĸтици пo избopитe и oтĸpoвeни идиoти, в т.ч. и aз. От всичките предлагани промени в избирателната система се промъква само минимaлнo oтвapянe нa пapтийнитe лиcти чpeз eдиничнa нeзaдължитeлнa/доброволна пpeфepeнцийĸa. Нещо като мажоритарен микроелемент. Слoжиха се в бюлетината и прочутите ĸpъгчeтa нa пpeфepeнцийĸaтa зa улеснение на баба Гицка от Гинци. А всъщност, за дa мoгат партиите да зaбpaняват на избирателите си да я ползват и да разместват листите.


По тази избирателна система вече извъртяхме два изборни цикъла с всички видове избори. И преди всеки от тях партиите подемат инициатива за премахване на преференциалното гласуване. При това с удивително безочие, а междувременно минаха и два референдума, в които много хора поискаха не просто преференции, а мажоритарно гласуване. Да сте чели някъде анализ до какво е довела тази избирателна система? Не сте. И аз не съм. Каквото и да се напише все се набляга, че след преференцията се е вдигнал броят на недействителните гласове. Значи дайте да я махнем, че народът/избирателят прост, животът тежък, скучен и секционните избирателни комисии (СИК) не знаят да броят. Или да им купим машини, за да не правят измами. Ама че тия, дето правят измамите сме ги назначили ние от партиите няма да казваме високо. И че ги сменяме, след като са обучени, пак няма да казваме.


Да се върнем на избирателната система.


Въпреки откритата съпротива
преференциалното гласуване се оценява като положително от избирателите


Използването на преференцията достигна 44% от гласовете. Големите партии ГЕРБ и БСП вече не го бойкотират открито. За съжаление, обаче, и те не искат да се разберат докрай механизмите, с които СИК не отчитат преференции, че и гласове. Разбирането може да стане само с отваряне на чувалите и независима преценка/одит на работата на СИК. Само че опитите това да мине през Централната избирателна комисия (ЦИК) удрят на камък. Ще стане, ама друг път и в някоя друга държава. Съдът също не гори от желание да отваря чували. Щом протоколът е ОК и няма възражения от членове на СИК, значи няма да отваряме. Затова ходят приказки, че се купуват цели комисии. Сега ще трябва да се опрости протоколът, но дали ще се вкара числото за "брой на недействителните гласове поради немаркиран избор на партия" не е много ясно. А трябва да го има на всяка цена!


Сега важното


Защо не се запитаме по телевизии, радиа и в парламента - дали не е време да задълбочим вътрешнопартийната мажоритарност като преминем към задължителна преференция по финландски модел. Партията получава глас само ако от нейната листа е избран конкретен кандидат. Няма глас (преференция) за човек - няма глас и за партията му. От техническа гледна точка сегашната бюлетина може да обслужи такава система. Ще отпаднат сегашните фокуси с няколко преференции, които ги обезсилват и плашат избирателите, че са контролирани, а гласът остава само за партията. Партиите, а и самите кандидати по-настойчиво ще агитират за личностите в листите, защото няма избран човек - няма глас. Да се надяваме, че подобна промяна ще принуди партиите освен политическата реклама поне малко да ограмотяват електората си.


Знам, че това не е мечтаната избирателна система за много хора. Не е "мерцедесът" от Германия, не е даже и механично смесената 50 на 50 мажоритарно и пропорционално гласуване. Но ще бъде крачка в правилната посока. Знам, че множествена преференция с подреждане на листите по жребий посмъртно няма да мине в парламента. Ако извъртим поне един цикъл със финландска преференция ще се приближим и към "мерцедеса" на изборните системи и като го приемем след още 5 години, ще настъпи всеобща радост.


По машинното гласуване


Нали не сте забравили, уважаеми читатели - 1 машинен глас струваше на хазната 60 лева. При това упражнението беше толкова гламаво направено, че сега в държавата няма нито един човек, който да каже колко гласа може да поеме една машина. И да се подпише под парите, които ще се похарчат. От 150 случайни секции в София, най-много машинни гласа видях в една СИК в Драгалевци - 209. В държавата едни от най-добрите магьосници на машинното гласуване са в град Сърница, на опашката на яз. Доспат. Там в една секция има 329 машинни гласа и 307 хартиени. Софийските умно-красиви АйТита и жълтопаветници ряпа да ядат. Дървосекачите и производителите на картофи от Сърница са майсторите на машинното гласуване. Има съмнения, че там е работила малка групичка АйТита от кръжока "Сръчни ръце", ама това или са долни лъжи, или е истина, ама трудно се доказва.


Работата става сложна, щото сега освен за машините, които вече видяхме, се заговори за машинно броене на хартиените бюлетини, които избирателят произвежда зад чаршафите. Дали ще се брои с машини в преброителни центрове или със скенери-капаци на урните по села и паланки още не е ясно в главите на политиците. Може скоро някой да се сети и за принтиране на маркираната от избирателя бюлетина на машина от типa Ballot Marking Device, Auto Mark и последващо броене с ивичест или QR код. Изобщо маркетингът на изборните технологии работи здраво. Всеки иска да изкара някой лев.


И защо продължаваме да се крием зад "чаршафите" на тъмната стаичка, а не сложим паравани като в САЩ, Полша и по др. места? Ами за да караме продавачите на гласа си да си снимат бюлетината или поне да ги плашим, че знаем как са гласували. Хайде, питайте политиците колко случая има на разкрит глас и бит избирател, щото не е гласувал според платения му глас. Няма такива случаи. Но има запалени коли и гаражи на последните избори. И пак ще има.


Сега сериозно


Важно е да знаем - няма стандарт, който да задължава ЦИК да предоставя едновременно на всяка локация и на всеки избиратели всички приети технологии за гласуване! Това е ключов въпрос при управлението на изборите (electoral operations). ЦИК е в пълното си право да реши къде ще има само гласуване с машини, само по Интернет или само на хартия в зависимост от размера на секциите, локациите и др. условия.


Ако приемем, че една машина обслужва 200 гласоподаватели, то при брой на избирателите според избирателните списъци 6.8 милиона, то ще ни трябват 34 000 машини. Не се бъзикам. Ако всички са оправни като в Сърница ще минем само с 22 600. Ама те не гласуват всички, ще кажете. Да, ама както печатаме хартиени 7.2 милиона бюлетини, така трябва да осигурим капацитет за 6.8 гласоподаватели на машини. Че и 10% запас да има като при хартиите. Това ще стане ако искаме машина на всяка секция.


Тук се появява магическото число 300, което се споменава тук там. Тоест машини щяло има само там, където избирателите са над 300. Стоп! Ама кои са тия 300 избиратели? Тези, дето са в избирателния списък или тези, които на предишните избори са гласували според подписите в избирателния списък и намерените в урната бюлетини. Мистерия! Щото при тази вътрешна и международна миграция избирателният списък е по-фантастичен от старогръцката митология, "Рамаяна" и "Махабхарата". И ако това ще е принципът, защо не го направихме преди, а пратихме машини в дън гори тилилейски? Ами ако в малките секции ще има само хартиено гласуване, може ли то да приключва по-рано и да се брои в преброителни центрове от хора, назначени от държавата, а не номинирани от партиите? Нали политиците искат държавата да отговаря за изборите? Значи те няма да номинират членове на СИК и после да ги сменят след обученията до последния момент.


Мисли ли някой, че при машинно гласуване от сегашния тип могат да се въведат машинни преброителни центрове (броене на данните от флашките на СИК), за да се опрости работата на СИК и да се премахне контролът на партийните брокери чрез смесване на гласовете от много секции?


(В следващата част темите са активна регистрация, изборните комисии и избирателните райони.)


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Странни претенции в антрето, зле прикриващи един доста безсмислен текст.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Странни претенции в антрето, зле прикриващи един доста безсмислен текст.
  —цитат от коментар 1 на Kuro Rivera


  Точно така ! А освен това РИБАТА Е ОЩЕ В МОРЕТО ! За какво ли ни подготвя авторът от рано ????

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Нали превантивно сме наясно че изхарчването на няколкостотин милиона лева няма да реше нито един истински проблем на българският избирателен процес

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Любопитно

  И какво символизира баба Гичка от Гинци?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Странни претенции в антрето, зле прикриващи един доста безсмислен текст.
  —цитат от коментар 1 на Kuro Rivera  До коментар [#1] от "Kuro Rivera":

  Да,безсмислен е текста защото автора му няма власт да приложи на практика предложенията си. Цялата власт е у комунистите и докато те не бъдат свалени от нея,ще продължават да ФАЛШИФИЦИРАТ изборите.

 6. 6 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#1] от "Kuro Rivera":

  Осмислянето на текст изисква известна базова грамотност, иначе цял живот си стоиш в антрето.

 7. 7 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 701 Неутрално

  И какво иска да каже автора на статията, че е по добре да си остане така, като видите ли дървосекачите манипулират и хартиените и машинните резултати,и е по добре да не се харчат пари за машини за гласуване.
  Друго си е да помагаш в разнасянето на чували с бюлетини, нещо като Тимур и неговата команда.

 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Ние знаем как работят тия вимани и ако толкова хилядолетия това се пази в тайна, причината е да не попадне тази технология в лоши ръце". Така споделят будистките монаси, като обясняват някои текстове от древните индийски епоси Рамаяна и Махабхарата. Там има подробно описани бързолетящи машини "заредени с живак, които изчезват бързо в небето докато ти мигне окото, и се превръщат в блестящ бисер..." Всъщност има версия, че Хитлер е успял да направи подобно нещо. Има и редица други неща, като ядрен взрив, ракетен обстрел и пр., които човек може да прочете, ако си постави за цел. Мисълта ми е, че, подобно на името Божие, и такива епоси като Библията, митологиите на Гърция, Шумер, Вавилон, Индия и др. не трябва да се споменават напразно.

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Нали превантивно сме наясно че изхарчването на няколкостотин милиона лева няма да реше нито един истински проблем на българският избирателен процес
  —цитат от коментар 3 на selqnin
  Един със сигурност ще го реши,но само ако е машинно гласуване,а не смесено с хартия.Един милион гласа(мъртви душ) с които оперира „Информационно обслужване“на Мишо Математиката ще изчезнат,само това да е,файда е.

 10. 10 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1828 Весело

  Много въпроси задава г-н Стоилов, но те са незначителни на фона на важния въпрос, който вълнува нашия мъдър премиер: къде ще ги сложим тези машини след изборите?

  Но ето и сериозно: не знам дали съм наивна, но си мисля, че с машините ще има по-достоверни резултати от изборите. Самият факт, че толкова време печелещите избори се съпротивляват на въвеждането на машинно гласуване, че по никакъв повод досега не е разрешено да се отвори чувал и да се свери бройката вътре отговаря ли на бройката в протокола, а принуждават членовете на изборните комисии да ги мъкнат тези чували от всички страни на държавата до София, сякаш са ценно доказателство, а пък после ЦИК отказва да се използват като доказателство, когато има обжалване на даден резултат – хей такива факти ме карат да мисля, че хартиените бюлетини по някакъв начин помагат на печелившите да са все така печеливши.

 11. 11 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Щото при тази вътрешна и международна миграция избирателният списък е по-фантастичен от старогръцката митология, "Рамаяна" и "Махабхарата".

  старнно какво общо имат Рамаяна и Махабхатара е гръцката митология???
  Дневник , това че авторът е незнаещ не оправдава редакторите . Те заради това са на заплата за да поправят грешките на автора

 12. 12 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#11] от "naskom44":

  Авторът е поставил запетайка след "митология".
  Какъв е проблема?

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#9] от "chicago514":

  Мъртвите души в избирателните списъци са много. Това май никой не го отрича. И всички партии започват да се ослушват, като стане въпрос за това.

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Идеята за задължителна преференция как мислите ще сработи? За мен най-вероятен сценарий е да се гласува масово за първия. Не ми харесва да е задължително. Ако сериозно се отнесем към въпроса, трябва да се направи пробно/ пилотно гласуване с няколко хиляди човека в различни секции (селски, градски, с по 800, с по 200) и да се тълкуват резултатите.

  Никола Йорданов
 15. 15 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 992 Неутрално

  На последните местни избори невалидните бюлетини бяха над 600 000, изфабрикувани по тертипа, преподаван от гербавият Иван Тотев. Това число 600 000 си е скандално, откъдето и да се погледне, но за гербавите си е съвсем в реда на нещата. Сега явно са хванали чалъма на машинното гласуване или са събрали достатъчно наглост да поправят и протоколите от машинното гласуване нагло и открито, както го правят с хартиените бюлетини.

 16. 16 Профил на mkl13629719
  mkl13629719
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "нито на баба Гицка от Гинци става ясно какво точно мислят да правят с тоя кодекс"

  Защо баба Гицка от Гинци, защо не бай Стоил от столицата? Стига сте подценявали възрастните хора с традиционни имена от селата, със сигурност имат повече акъл в главите от вас дървените философи. А колкото по темата, да - пак.

 17. 17 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 43 Неутрално

  До коментар [#11] от "naskom44":
  Нищо общо нямат. Затова има запетайка, уважаеми.

 18. 18 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 43 Неутрално

  До коментар [#11] от "naskom44":
  Нищо общо нямат. Затова има запетайка, уважаеми.

 19. 19 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 43 Неутрално

  До коментар [#14] от "Никола Йорданов":

  Имаше поробно гласване с 500 машини,ама никой не седна да го анализира. Предлагано беше да се направи пробно гласуване на машина с истинска комисия, макар и не в такъв мащаб. Пак никой не се съгласи. Имам чувството, че нарочно се правят нещата така, че да се провалят.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Сега, като има машинно гласуване искате да отнемат на ГЕРБ и последната възможност да спечелят нечестно, като изчистят списъците ли?

 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5428 Неутрално

  Безсмислено е да се похарчат толкова много пари.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK