Секс, религия и подрастващи, или как втвърдяваме взаимното си неразбиране

Според по-шумната група децата са неприкосновена собственост на родителите си.

© Юлия Лазарова

Според по-шумната група децата са неприкосновена собственост на родителите си.Василена Мирчева е преводач и редактор, работи за БНР.


"Лили е осиновена" - този слух, беше завладял целия двор, на който играехме средно между 20 и 50 деца в идиличните години отпреди смартфоните и фалшивите новини. Седмици наред сочната вест се предъвкваше от кварталните клюкарки, които приписваха бащинството на една или друга популярна мъжка личност по онова време (края на 70-те). А поводът за разцъфването на слуха беше твърдението на самата Лили - "Вас може и да са ви правили майките и бащите ви, ама аз съм купена от магазин "Бебе" в комплект с количка и чифт ританки."


Неблагополучията на Лили не свършиха дотук, след няколко години тя обяви, че мрази майка си, понеже е канибалка. Този път на въпроса как се е родила сестра й - изобретателната майка беше казала, че е глътнала хапче, от което е поникнало бебето. "Тая па, има анти-бебе хапче, бебе хапче - няма" - беше й казало едно от по-отраканите момчета.
Покрай подобни недотам безобидни заблуди по темата откъде идват децата


като че ли е малко странно през 2020 г. да защитаваме необходимостта от честно и ясно проведен разговор


с децата на тема секс (съобразен с възрастта им и способността да разбират). Ако съдим обаче по шума, който успя да вдигне една-единствена майка, явно не е толкова ясно кой, кога, как и на каква възраст следва да говори с децата за това, че имат тела, те се различават, имат граници и неприкосновеност. Защото другото - чистата механика на акта, вече е въпрос на клик разстояние.


Преди години на училищна екскурзия децата в първи клас в училището на дъщеря ми бяха попаднали на порноканал в хотелската стая. На обаждането на ядосана майка учителят, който ги придружаваше, заяви, че те не е трябвало да го гледат, а сигналът до Министерството на образованието и науката (МОН), че хотелът предлага настаняване за деца, без да е осигурил нужното за безопасния им престой, не получи ясен отговор, а купчина административни разпоредби.


Нека се върнем към оскандалената майка и дебата за сексуалната просвета, който се явява нещо като


пореден епизод на сюжета: разни там НПО-та ги пуснали сред децата да им мътят главите,


но бдителен родител разкрива заговора и огласява тъмните им козни. Сюжет, който повдига един важен въпрос - този за собствеността. Дали децата са бъдещи зрели личности и част от обществото, съответно е добре да са наясно как работи обществото, или са си наша собственост и всяко решение за тяхното бъдеще зависи само и единствено от нас.


Според по-шумната група децата са неприкосновена собственост на родителите си. Родителите имат пълно право да решат въпроса за ваксините, ходенето на училище и половата просвета на децата.


Любопитно е, че МОН реагира доста бързо на възмущението на майката, чието дете дори не е присъствало на часовете по ограмотяване, спря "скандалната програма", наложи наказание на началника на регионалното управление на образованието в Перник и даде да се разбере, че не е одобрило нито една подобна програма.


МОН реагира доста по-бавно на сигнали за насилие, за неравностойно третиране на групи деца,


в случая обаче като същи Пилат Понтийски си отдъхна, че никога и под никаква форма не е издавало разрешение за часове по сексуално здраве и просвета, Боже, опази!


Подобна програма трябва да бъде проведена след дълго, старателно и скрупульозно одобрение, смятат от министерството. Това вероятно не е толкова лошо. Въпросът е защо не изисква същият строг стандарт по отношение на обучението по религия, което се провежда в някои училища. Часовете по религия се водят свободноизбираеми, т.е. детето може да не ги посещава, но същевременно не са нито първи, нито последен час, така че родителят да може да си вземе детето, ако не желае то да посещава часа. Предметът се нарича "Религия", но в него не се преподават основите на различните религии, а само християнство. Което също нямаше да е лошо, ако се преподаваше грамотно, с ум, сърце и разбиране. Часът се води по съвместителство от учители, които преподават нещо друго в училището и нямат завършено богословие. Така че в редица случаи библейската мъдрост е оставена на преценката на учителката, която казва на питомците си, че Бог ще ги порази, ако не си пишат домашните или пък обяснява на децата как да умилостивят личния си ангел-хранител. Говорила съм със свещеник (изкушавам се да добавя истински свещеник, по начина, по който свикнахме да поясняваме "истинско месо", "истински смешна комедия" или "български филм, ама добър"). Та според отеца е по-добре в училище да не се преподава никаква религия, отколкото подобна.


Та по отношение на две


толкова важни и поляризиращи теми като секса и религията, отнесени към подрастващи -


вероятно е добре да има стандарти и разписания, регулиращи преподаването и на двете.


По отношение на секса явно сме на викторианско ниво, когато се е приемало, че детето се ражда "невинно", т.е. лишено от сексуални импулси, и те се появяват във възрастта на пубертета - горе-долу това твърди част от възмутените родители, които смятат, че на 9 години е рано да знаеш истината за птичките и пчеличките. За религията явно смятаме, че в първи клас децата са достатъчно големи, за да се запознаят с библейската история, започвайки от Стария завет, впрочем пълен с насилие, секс и комбинация от двете.


"Скандалът" с часовете по полова просвета в училище утре ще отмине, ще дойде следващият "шок и ужас", в който ще има замесени лоши НПО-та и враждуващи групи, обвиняващи се във всички грехове от непрогледна селяндурщина до глезена ляволибералщина и от родоотстъпничество до късоглед провинциализъм. Ще разменяме аргументи срещу емоции и ще втвърдяваме взаимното си неразбиране.


С риск да дотегна с личните истории, ще споделя още една в опит да успокоя страховете на родителите, които се срамуват да говорят с децата си за секс, но смятат, че и други (извън семейството) не бива да го правят. Била съм гимназистка преди преломната 1989 г. и по програма, явно одобрена от тогавашния соц МОН, идваха в училище да ни просвещават по въпросите на превенцията от ненавременна бременност, полово предавани болести и СПИН.


Говореха ни колко е важен безопасният секс, използването на чисти игли и подобни куриозни тогава за нас неща.


Накрая попълвахме анонимни анкети, в които отговаряхме на въпроси от типа: "Бих ли участвал в групов секс, ако ме покани приятел?" и "Бих ли използвал чужда игла, за да консумирам наркотици?" - явно тогава не е минавало за скандално да се питат подрастващи подобни неща.


Когато хората с анкетите, нямам представа откъде са били (НПО още нямаше, а интересното от половата просвета го консумирахме като 16-та страница от "Кръстникът" и 189-та от "Птиците умират сами"), учителката, в чийто час се провеждаше анкетата, ни задържа и говори с нас като с пораснали хора. Каза, че е важно да се предпазваме от нежелана бременност и болести, но също толкова отговорно е да ценим и пазим интимността, да не пилеем и разхищаваме дара на близостта от скука и липса на по-интересни занимания, че това, което се случва с двама души между завивките, може да е банално, а може и да е съкровено и второто даже е за предпочитане.


Наталия Бучинска вече не е между живите, почти нищо не помня от уроците по биология, които ни предаваше, но толкова години по-късно помня загрижеността и уважението й към нас в онзи час, в който неоторизирана от никого, ни говори... за секс.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (143)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Глътка нормалност. Благодаря.

 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Детето ми завършва гимназия. През всичките тези години нямаше нито един учител, който да се опитва да им говори за взаимоотношения, морал и етика или поне приятелство. Всички обясняваха, че това си е работа на родителите и те са там само за да си пеят уроците.
  От къде изведнъж се намериха толкова загрижени за децата "колективи", направо не разбирам?
  Ако е възможно. авторката на статията, да ни светне по този въпрос, хем ще вземе поне още едно хонорарче.

 3. 3 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Детето ми завършва гимназия. През всичките тези години нямаше нито един учител, който да се опитва да им говори за взаимоотношения, морал и етика или поне приятелство. Всички обясняваха, че това си е работа на родителите и те са там само за да си пеят уроците.От къде изведнъж се намериха толкова загрижени за децата "колективи", направо не разбирам?Ако е възможно. авторката на статията, да ни светне по този въпрос, хем ще вземе поне още едно хонорарче.
  —цитат от коментар 2 на ju.li


  Авторката на статията не е длъжна да те "светка" за нищо, ако имаш интерес ти можеш да проучиш въпроса. Ако не си съгласен с материала преподаван в училище се обърни към МОН.

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  " Дали децата са бъдещи зрели личности и част от обществото, съответно е добре да са наясно как работи обществото, или са си наша собственост и всяко решение за тяхното бъдеще зависи само и единствено от нас."

  Толкова ли политнекоректно звучи изконната възможност възпитанието на децата и възможността да бъдат въведени в тази чувствителна тема за секса като отговорност, но и предизвикателство първо за самите им родители ? Трябва ли доверието и изграждането на едни близки отношения между баща и син, майка и дъщеря, да бъдат дамгосвани като собственически ? Мръсна дума ли е възката родител - дете, която надмогва задъханото злободневие, от което надничат всякакви " добронамерени" авторитети, готови да оплюят точно това, което съхрани обществото ни по време на цяло едно 5 вековно робство ? Нима тогава хората не са се вълнували от темата за секса, но въпреки това тя е стояла в отношението на доверие и уважение между родители и деца ?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3379 Весело

  Лошия Кремъл, добрите приватизатори, изостаналия див българин .... Страхотна атака

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  Ама как така некои дрогаре ще казват, че Нютон и Айнщайн са се родиле без стратегия за детето?! Ама, че те не са били деца! Единият с дъъълга коса, другият с мустаци! Ако тия драгаре са били деца, то веднага е щяло да има и стратегия за отглеждането им!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nick F":

  Грубият отговор не дава по-голяма тежест на написаното от Вас. Показва единствено слабости в нрава и възпитанието, за което явно не имало кой да се погрижи.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#1] от "elena_pipilota":

  Да, този път нормално мнение. Имаше час/разговор по полова просвета и се водеха от учители. Имаше и урок по биология.

 13. 13 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Василена, съласна ли сте някой чичко да покани детето ви на гости и да си поговорят за това от къде идват децата и евентуално за въглеродните емисии? След като детето не е ваша собственост, не би трябвало да сте против този акт на безкористно просвещение? Може дори да му даде визитка с телефон, за да споделя детето ви как му е минал деня, какво правят родителите му? Ще бъдете ли съгласна? Вие не сте насилник, не поставяте детето в риск, както сама казвате, то не е ваша собственост. Съгласна сте, нали Василена?

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2425 Весело

  Айде на топлата пропаганда народе! Няколко анекдотични случки, няколко лафчета на тема "колко съм модерна, образУвана и въобще - умна и красива" и се почва. "Децата са на държавата, само тя има право да ги възпитава, никаква религия в училищата, но сексуално възпитание (по програма на чиновници и НПО) - задължително, българските родители са най-лошите родители на света.". Сорос ако види за какво му отиват парите ще се гръмне. А на това лице И ние му плащаме...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nick F":Грубият отговор не дава по-голяма тежест на написаното от Вас. Показва единствено слабости в нрава и възпитанието, за което явно не имало кой да се погрижи.
  —цитат от коментар 8 на Boriana Gecheva


  Опитът за направа на психологически профил на база само на един отговор показва единствено предубеденост и липса на аргументи побутвайки дискусията в друга посока където бихте се чувствали по удобно.

 17. 17 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Василена, съласна ли сте някой чичко да покани детето ви на гости и да си поговорят за това от къде идват децата и евентуално за въглеродните емисии? След като детето не е ваша собственост, не би трябвало да сте против този акт на безкористно просвещение? Може дори да му даде визитка с телефон, за да споделя детето ви как му е минал деня, какво правят родителите му? Ще бъдете ли съгласна? Вие не сте насилник, не поставяте детето в риск, както сама казвате, то не е ваша собственост. Съгласна сте, нали Василена?
  —цитат от коментар 13 на our12595545


  Баси фантазиите имаш. Това че детето не е твоя собственост не означава че не трябва да се грижиш за него.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  До коментар [#9] от "goofy":

  Хм, ранна възраст. Отворете Стандартите за сексуално обучение/възпитание в Европа на чиновниците от СЗО, за да видите какво означава ранна възраст (матрицата започва от с. 40): http://bit.ly/3bIEtWO

  От раждането до 4-годишна възраст:
  - информиране на децата за "наслаждението и удоволствието, когато докосват тялото си, ранна детска мастурбация";
  - информиране на децата за "правото да изследват половата си идентичност";
  - "приемане на различните начини за поява на дете в семейството”
  - осъзнаване, че взаимоотношенията са разнообразни".

  От 4 до 6 години:
  - децата трябва да "консолидират половата си идентичност";
  - трябва да бъдат информирани за "различните концепции за "семейство";
  - трябва да приемат "многообразието".

  От 6 до 9 години:
  - децата трябва да бъдат информирани за "изборите за родителството и бременността, безплодието, осиновяването, основната идея на контрацепцията (възможно е да планираш и да вземаш решения за семейството си)".
  - "различни методи на контрацепция";
  - да получат информация за "наслаждението и удоволствието, когато докосват собственото си тяло (мастурбация/самостимулиране)";
  - да научат "сексуалните права на децата".

  От 9 до 12 години:

  - децата трябва да имат "разбиране и приемане на промените и разликите в телата (размер и форма на пениса, гърдите и вулвата могат да варират съществено)";
  - "да научат за различните типове контрацепция и тяхната употреба; митове за контрацепцията";
  - да придобият умения за "ефективното използване на презервативи и контрацептиви в бъдеще";
  - да бъдат информирани за "първото сексуално преживяване, половата ориентация, сексуалното поведение на младите хора (изменчивостта на сексуалното поведение), разликите между половата идентичност и биологичния пол и удоволствие, мастурбация, оргазъм";
  - да имат способността да "вземат съзнателно решение да имат ли сексуални преживявания или не";
  - да приемат, да уважават и да разбират "разнообразието в сексуалността и сексуалната ориентация".

  И така нататък.

  Аз се чудя на територията няма ли детски психолози, детски психиатри, детски лекари, педагози и други специалисти по децата и тяхното обучение и възпитание, та трябва да четем единствено журналистически излияния по темата за активността на НПО-тата.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Хубавото е, че т.нар "защитници на българщинАта" сте точно като пернишката матрона, много прости, много кресливи, но пък малко на брой. Лошото е, че институциите ви се връзват на тъпотиите, "само мир да има". Когато на нормалните хора обаче ни писне от вашата безпросветна простотия, точно мира ще отиде на кино.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4430 Любопитно

  Сексуално образование трябва да има задължително в училищата. Въпросът е от каква възраст, според мен най-добре да е около 14 години, според различни проучвания горе долу на тази възраст българските деца стават сексуално активни. А, може и по-рано по време на техния пубертет (който обаче идва по-различно време за момичетата и момчетата).

  А, по въпроса за религиозното образование (споменат в статията) е хубаво, че се има такива часове в училищата.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  При цялото ми уважение, поне сексът е въпрр на втвърдяване на други неща, не на взаимното ни неразбиране

 24. 24 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ksharp":

  Не съм съгласен, че повечето българи са дебили. Просто дебилите, в много случаи щедро финансирани от разни руски фондации, громящи "западните ценности" са много по гласовити.
  В конкретния случай, от 6 училища се е намерила една патка, която "да разкрие подлия западен заговор за развращаване на българските деца". А и нещо имаше, как мъжа й е "светлината на Исус", ама по-добре да на навлизаме там...

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 25. 25 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#9] от "goofy":

  Защо бе, да не би 9 годишните да нямат пениси и влагалища! На някой момичета на 9 им идва цикъла, вярно малко е рано, ама природата не те пита теб. Моите деца са на ясно с нещата и ще стават все по на ясно, проблема е че вашите няма да са. И утре сина ти на 12 който е гледало повече порно от теб ще смята, че дъщеря ми трябва да му прави ... каквото там ви измисли въображението, защото това е научил.

 26. 26 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иво":

  Еее, 14 е много рано, направо на 18-20 г. Нищо, че момичетата от едни клас още на 12 вече имат цикъл, но нищо не пречи да изчакаме още 2-3 години за да им обясним за какво става дума.

 27. 27 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  За българите истината не е важна. Важно е какво ще кажат хората. 80% от населението е под средното ниво на интелигентност. Друго не може да се очаква.
  —цитат от коментар 20 на Ksharp


  Кой/коя сте Вие за да обобщавате като последна инстанция какво е важно или не за българите. Лепите етикети за интелигентността на хората, а от написаното прозира нивото на собствената Ви интелигентност. Или с пяна на устата знаете само да храчите по народа си (ако сте българин или българка, разбира се).

 28. 28 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Детето ми завършва гимназия. През всичките тези години нямаше нито един учител, който да се опитва да им говори за взаимоотношения, морал и етика или поне приятелство. Всички обясняваха, че това си е работа на родителите
  —цитат от коментар 2 на ju.li


  Ами на кого е работа да възпита у детето морал, етика и взаимоотношения???

 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4430 Любопитно

  До коментар [#26] от "Стефан":

  Тогава да бъде от 12 годишна възраст. Аз нямам против това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1222 Гневно

  И се пазете от норвежките джендъри които закусват с живи български деца!!!

 31. 31 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Аз предлагам да решим проблема генерално, като просто върнем килийното училище.

  За какво са им на децата математика, английски или химия? Нека учат катехизиса!

 32. 32 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Не разбрах от авторката: 1) Лили на колко години беше, когато майка ѝ казала, че пила хапче за бебе? 2) на колко години е била, когато учителката по биология ѝ е говорила за секс? В Стария завет има много насилие, но секс няма, има история кой от кого се е родил, за да може да се проследят някои важни връзки, но идеята при преподаването му е да се научи историята, която, междувпрочем, учените потвърждават глава по глава. Образованието трябва да е стратегическа държавна програма, която да се следи изкъсо от специалисти и родители, а не разни чувствителни теми като секс, наркотици, взаимоотношения и религия да се преподават от случайни хора по влезли от платени неизвестно от кого помагала.

 33. 33 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#30] от "selqnin":

  Не бееее.... дават децата на норвежки гей негри за осиновяване т.е. за разврат. Не следиш достатъчно руската пропаганда ;)

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 718 Весело

  До коментар [#32] от "Лео":

  Ти па нямало секс в Стария завет.... Ти за Содом и Гомор чувАл ли си? И какво точно са направили дъщерите!!! на Лот с него, след като са избягали?
  Само ще ти кажа, ако някой поп каже, че иска да те познае в библейски смисъл, не му се връзвай 🤣🤣

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 36. 36 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  от 6 училища се е намерила една патка, която "да разкрие подлия западен заговор за развращаване на българските деца". А и нещо имаше, как мъжа й е "светлината на Исус", ама по-добре да на навлизаме там...
  —цитат от коментар 24 на Dexx


  Ами не навлизайте там. ОчевАдно стана, че само съвсем изтещели индивиди все още имат сили да се борат със системата, всички останали блажено спят зимен сън и въобще не ги интересува кой и какво преподава на децата им...

 37. 37 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  И утре сина ти на 12 който е гледало повече порно от теб
  —цитат от коментар 25 на Стефан


  Сега тук идва въпросът защо детето безконтролно е гледало порно и как така си е направило изводи от видеото, които не се потвърждават в света, пък видиш ли, променят нагласите му? И кой трябва да контролира какво гледат децата? Вероятно училището? НПО-тата?

 38. 38 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  . Сорос ако види за какво му отиват парите ще се гръмне. А на това лице И ние му плащаме...
  —цитат от коментар 15 на Тюфлекчия


  М не, точно това е и стратегията на др Сорос. Данемислиш, че на добрия старец му е кеф изкараните с пот на чело пари от спекула да потъват в изхранване на утепляци от вси страни за упражнения в словоблудство? Затова пътят е чрез изобретяване на стратегии, конвенции и превенции издръжката да се поеме от самия матрял, върху който паразитират , както е и във филма "Паразит"
  Има обаче кофти момент в международното положение : др Тръмп е почнал да им прави контрареформация. Дали не се задава отново глад на хоризонта?

  https://trud.bg/защо-феминистките-са-в-ужас-от-тръмп/

 39. 39 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Аз предлагам да решим проблема генерално, като просто върнем килийното училище.За какво са им на децата математика, английски или химия? Нека учат катехизиса!
  —цитат от коментар 31 на Vorknkx


  Всъщност в килийните училища се е учило четене, писане, смятане, занаят и катехизис - все неща, които днешната младеж в повечето случаи не умее.

 40. 40 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#17:"Nick F"][/quote]

  аз се грижа за него, но вече прогресивните чичковци и лелки ходят и по училищата да "просвещават" децата. При това в присъствието на учител, че децата да не се противят много, много. Или казано иначе чичковците вече не трябва да дебнат в храстите, а просто трябва да бутнат някой лев в министерството и готово - заповядайте в час.

 41. 41 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#24] от "Dexx":

  До коментар [#20] от "Ksharp":Не съм съгласен, че повечето българи са дебили. Просто дебилите, в много случаи щедро финансирани от разни руски фондации, громящи "западните ценности" са много по гласовити.В конкретния случай, от 6 училища се е намерила една патка, която "да разкрие подлия западен заговор за развращаване на българските деца". А и нещо имаше, как мъжа й е "светлината на Исус", ама по-добре да на навлизаме там...
  —цитат от коментар 24 на Dexx

  "Патката" и съпругът ѝ, "светлината на Исус" са само подробности от пейзажа. В известен смисъл , няма как да ги няма , демокрация сме.
  Но , ако е вярно , че по-голяма част от българите не са дебили /искрено се надявам да е така/ , то , по-малката част , дебилите , явно са в управлението.

  Ще си позволя да се самоцитирам , пост от вчера.

  "Няма спор - манипулатори дал господ.
  "Ненчеви бяха моментално подкрепени в борбата срещу джендъра и ранното сексуално образование от "Обединени родители" - обединение на 20 родителски организации, защитаващо семейните ценности от Истанбулската конвенция, Стратегията за детето и Закона за социалните услуги."
  "Последва позиция на ВМРО срещу "войнстващия джендъризъм" и искане "сексуалното образование на деца, граничещо с разврат, да бъде подсъдно""
  "Воля" поискаха изслушване на министъра на образованието Красимир Вълчев в парламента".
  "регионалното образователно управление изтегли проекта от учебната програма."
  "Прокуратурата се самосезира"

 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":
  "Толкова ли политнекоректно звучи изконната възможност възпитанието на децата и възможността да бъдат въведени в тази чувствителна тема за секса като отговорност, но и предизвикателство първо за самите им родители ?"

  Не, напълно нормално е и е пряка отговорности ( далеч не единствена) на родителите
  да запознаят децата си и с тази страна на живота. Такава отговорност е и да ги възпитават, да им показват че има важни и смислени неща за вършене, като да четат повечко, да спортуват в рамките на възможното, да не пушат и да не пият поне до малко по-голяма възраст, но... виждаме какво е реалното положение около нас, нали така.
  Съгласен съм, че има много свестни родители, но е факт, че болшинството от тях нямат ( за съжаление) нито качества, нито познания по много от тези и подобни теми, често пъти не намират и време за това, да не говорим, че специално в случая с тема като секса, за много хора има и вътрешна бариера, автоцензура, която им пречи въобще да започнат този разговор с децата си.
  В същото време информацията добивана от комбинацията интернет+приятели и съученици, не е никак щадяща, напротив, тя е груба и агресивна и когато даде своите плодове, може и често се оказва, че е късно.
  И тогава започва търсенето на виновните - училище, образование, полиция, всичко и всички, с изключение на родителите. Те (почти) никога не са виновни, те се нареждат сред жертвите - а дали е така?

 43. 43 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Колкот от по-рано дицата се вкарат в секса, толкоз по-рано ще заеват матматиката. И така се се получи поколения от евлив, но безкрайно ТЪП матриял, който лесно да може да бъде лъган с каквото е нужно на измамниците.

  мурзилка
 44. 44 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1036 Весело

  Kak пък не заваляха грантове за физика, математика, телескопи в училище и други работи. Да направят децата грамотни, да могат да си прочетат за секса и да помислят сами.

  На малка възраст им стига да обясниш как се раждат децата. Ама на 10 са още малки и за игра на бутилка. И ето там е коварното в тия добре вчесани, олъскани обучения. Методично се вкарва една специфична връзка между сексуалност и съзнание, която не е органична и естествена.

  Идеята за удоволствие от секса може да е прогресивна, но всички нормални възрастни знаят, че това хич не е занимавка за сополанковци. Та това да им покажеш картинки и да им говориш за удоволствие от тялото е малко излишно, да не кажа прекалено. Изкуствено, базирано на теории, неестествено.

  Как пък през 30 години преход не развихме собствено мислене и мнение, все някой идва да ни каже колко сме не-методични, провинциални, да ни светне как трябва да стават нещата - и за икономика, и за съдебна система, и за сексуалност, и то как тоя някой все носи големи кофи със специфични неолиберални опорки, които вече минават в графите "виц номер 13"...

  Изобщо, някаква подмяна на човешката природа, независимо мислене, правото на истинска свобода - да пробваш дали нещата работят, дори да са грешни според нечия теория и според нечии методики.

  Но иначе машината на обученията е добре смазана, маските на позитивни и прогресивни хора, абе всичко е на място за опита да се направи от България парче от смелия нов свят. Да видим дали ще мине, или сме наистина твърдоглави и ще оцелеем на промиването на мозъци.

 45. 45 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2562 Неутрално

  Обучението по религия те трябва да се ограничава до християнството. Тъпо е да определяме милиярди хора по света извън християнството за глупаци.
  Най-правилно е да се изучава история на религията. Да се сравняват всички религии. Да се търси общото и различията между религиите.
  Задължително трябва за се включи и алтернативите на религиите - агностицизма. Днес науката знае много за появата на нашата вселена, за появата на живота, за очаквания край на нашата вселена. Всичко това трябва да се изучава едновременно.

  подпис
 46. 46 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 718 Весело

  До коментар [#41] от "zaki":

  "по-малката част , дебилите , явно са в управлението."
  Виж с това съм напълно съгласен

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4430 Любопитно

  До коментар [#45] от "Иван K":

  По този въпрос съм съгласен с теб. Освен основната религия която родителите са избрали децата да изучават, пак там трябва да има и часове за основните религии по света, техните основни принципи, както прилики и разлики между тях. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  До коментар [#24] от "Dexx":

  Дебилите винаги са по-агресивни и нетолерантни в налагане на възгледите си :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 49. 49 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#38] от "dosetliv":

  Досетлив ? !? Ха. И постваш превод в жълто кафявия парцал на Петяо Блъсков, на неподписана повръщня , публикувана в мръсен неосталинистки путинистки сайт "РИА Катюша" - баси името , между другото , сами са се нарекли л...хвъргачка. Е , не си досетлив, всички ние се досетихме какво си.

 50. 50 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Голямо защитаване на грантоядите пада. На всеки нормален човек е ясно, че на 9 годишни подобно обучение не е нормално да се провежда, само на грантоедите и техните приятелчета журналистите не им ясно.

 51. 51 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Kak пък не заваляха грантове за физика, математика, телескопи в училище и други работи.
  —цитат от коментар 44 на lil_alex


  Това че ти не знаеш за такива не означава че няма.

  Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ в София и Европейския софтуерен институт – България поставят началото на нова инициатива в областта на информационните технологии

  Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ в София и Европейския софтуерен институт – България дадоха началото на нов проект, който ще насърчава партньорството между САЩ и България в областта на информационните технологии и комуникациите.

  Целта на иницитивата е да увеличи конкурентноспособността на България и да стимулира създаването на нови работни места в сектора на информационните технологии чрез разработването и въвеждането на съвременни курсове за обучение и магистърска програма по мениджмънт на ИТ бизнеса. По проекта се предвижда да се създаде консорциум от български университети, които ще си партнират за въвеждането в България на магистърската програма по софтуерен мениджмънт на един от водещите университети в тази област в САЩ и света – „Карнеги Мелън”.
  —цитат от коментар 0 на АзБ


 52. 52 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Детето на моя приятелка беше гледало хардкор порно на 12 заедно със съученици. Значи ако в училище никой нищо не му обясни и има религиозни майка и баща, за които зачеването е "непорочно" или срамно и мръсно, на детето не му остава нищо друго освен порно канала, до който достъп все ще се намери. Това е гарантирано!

 53. 53 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  На университетско ниво Америка за България налива, ясно е. Но къде са примерно обучения по астрономия за 10-годишни?

  Повечето родители говорят за зачеването и секса, щото нали все пак това дете има братя и сестри, вижда майка си бременна. Обаче да му връчиш сексуалността като нещо, което е само негово и не подлежи на контрол, да го "овластиш" - после ще береш горчиви плодове.

 54. 54 Профил на ldc51604279
  ldc51604279
  Рейтинг: 43 Неутрално

  Проблема както винаги е в медиите, които действат като криво огледало, като дават гластност и препредават крайни мнения, които здравото общество заглушава или не им обръща внимание. Типичен пример е Волен Сидеров - откровен палячо, с телевизия. После последваха и други.
  За мен изказването на майката е едно, а тиражирането му в голяма част от националните медии е лостът, с който натиснаха МОН. Без този лост това би останало само буря в чаша (без) вода.

 55. 55 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#24] от "Dexx":
  —цитат от коментар 41 на zaki


  Народа се брани от паразитите, а група кресливи и огладняли грантояди се опитват да го изкарат "дебилен", "неграмотен", "луд", защото не желае да им дава парите си за да "възпитават" децата му, както те смятят за "правилно".
  Излезте от училището! Ако хората искат парите им да се харчат за вашите продукти сами трябва ви ги дадат. Ама не ви харесва нали?

 56. 56 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Нима тогава хората не са се вълнували от темата за секса,

  Ами май за разлика от децата от соцблоковете от 1970-те години децата по онова време, за което говорите, са били наясно още от ранна възраст как се размножават домашните животни и какво правят татко и мама, а често и дядо и баба завити с обща черга на общия одър или рогозка в общата стая!

 57. 57 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Въпросът е доста сложен. На моите дечица още в първи клас услужливи приятелчета им показаха на смартфон порноклипове, та трябваше гузно да призная, че така стават нещата. Така че сексуалното образование съм го преглътнал. От друга страна, похотливите каки от НПО тата също имат право да усвоят някой лев като показват как се рисуват пишки на децата от четвърти клас.

 58. 58 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Смешната пропаганда в Дневничето продължава. А всъщност грижа на родителите е да говорят на тази тема с децата си, те ги познават най-добре... А не някакви си грантоеди, обикновенно негодни да вършат нищо друго смислено. Грантоедите като искат да си водят обученията хубаво, няма проблем, но ВЪН ОТ УЧИЛИЩАТА, там работа нямат. Да видим обаче колко родители и деца биха им се вързали тогава.

 59. 59 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  До коментар [#56] от "Patsis":

  едно време не са ходили на училище, на 15-18 вече са били моми за женене, не деца. А като гледам на някои места още на 12 ги омъжват. Да не изброявам етноси...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1147 Разстроено

  Форумци, внимавайте с определенията които давате за българския народ. Ако някой си позволи да каже че е разумен, практичен, със здрави корени, с умни деца и не му вменявава да е дебилен, долен, завистлив и т,н., да знаете че трият.

 62. 62 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#19] от "baba_zozolana":
  Благодаря за линка! Особено ми хареса това за деца до 4 г. “информиране на децата за "правото да изследват половата си идентичност";

 63. 63 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3343 Весело

  До коментар [#4] от "samoedin":Нима тогава хората не са се вълнували от темата за секса,Ами май за разлика от децата от соцблоковете от 1970-те години децата по онова време, за което говорите, са били наясно още от ранна възраст как се размножават домашните животни и какво правят татко и мама, а често и дядо и баба завити с обща черга на общия одър или рогозка в общата стая!
  —цитат от коментар 56 на Patsis  До коментар [#56] от "Patsis":

  Лъжеш! През комунистическият режим думата секс беше обявена за мръсна! И ти като комунист го знаеш това,но лъжеш че е било иначе. Като ученик в гимназията един съученик чиито родители бяха дипломати в Париж ми купи брой на списание "Плейбой". За нещастие както го разглеждах в час по "Морал и право",учителката ме видя и ми отне списанието! Няма да забравя с какъв поглед ме изгледа - сякаш бях най-големият сексуален маниак! А списанието беше леко еротичното "Плейбой"!

 64. 64 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  До коментар [#60] от "deaf":

  Хардпорното е вредно, когато е единственият източник на информация, защото създава изкривени представи за отношенията между хората :)
  Дори възрастни които нямат добре развит апарат за критично мислене може да се повредят от много гледане на порно. После стигат до развод и трябва да ходят при проститутки :)
  Мдам.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 65. 65 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#32] от "Лео":

  Е, хайде сега, нямало истории за секс във Вехтия завет?
  Историята за Аврам и Агар?
  Историята за Лот и дъщерите му?
  Историята за Юда и Тамар?
  Историята за Йосиф и жената на Пентефрий?
  Историята за Авесалом, изнасилил еднокръвната си сестра?

  Сексът е любопитен за жителите на големите градове, но за древните животновъдческо-земеделски народи той просто не е бил особено интересен. Децата от ранна възраст са знаели как стават нещата.

 66. 66 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  До коментар [#52] от "selinda":


  До коментар [#64] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  WOW,ГМО стига глупости! ТОВА ли искате да става в училището? Изгледайте първите десетина минути на първата серия:

  https://filmisub.filmi/komedii/48857-sex-education-season-2-seks-obrazovanie-sezon-2-2020.html

 67. 67 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#44] от "lil_alex":

  . Как пък през 30 години преход не развихме собствено мислене и мнение, ..Изобщо, някаква подмяна на човешката природа, независимо мислене, правото на истинска свобода - да пробваш или сме наистина твърдоглави и ще оцелеем на промиването на мозъци.
  —цитат от коментар 44 на lil_alex


  Ами , ето ти драга , то си е описано , какво представлява и "собственото мислене" и "независимото мнение" и "истинската свобода" , пък ако щеш и "твърдоглавието и "липсата" ?!? на промиване на мозъци. Тези , които подкрепяш. Но не се бой, не си сама. От пост 41 ще разбереш, също такива са и много от политическите партии и управленските ни структури, а пък от пост 39 , че килийното училище ни е напълно достатъчно.
  Да ви е честито.
  "Дима и Николай Ненчеви са създатели на проект "за нова система на социално управление", наречен "Български суверен". "Български суверен" е проект за премахване на всички политически партии чрез поправка в конституцията", пише на страницата му във фейсбук. Ненчева е "жертвоготовна и отдадена на всенародното дело жена, многократно споменавана от световноизвестните ни прорицатели", а съпругът й - "светлината на Исус", провидял, че в Канада отнемат момиченца, които масово забременяват от приемния си баща още преди първия си цикъл. Цитирани са и Ванга и Вера Кочовска, които се предрекли, че България ще бъде духовен център на света, вероятно след постигането на пряка демокрация без партии и политици. Естествено "Български суверен" е срещу "джендър технологията в училищата". 68. 68 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#60] от "deaf":

  Вие можете ли да четете и разбирате? Написах, че ако няма кой да обясни на едно дете някои неща ( като родители или училище), то ще попадне на порно, което може би не е подходящо за неговата психика и възраст.

  Изобщо не ме интересува кой на какво се дърви, иначе.

 69. 70 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  До коментар [#66] от "deaf":

  като бях малък на 11-12 някъде, съучениците зпаочнаха да скачат на гърба на съученичките, кактто бях виждал да правят зайците и ги нападаха групово да ги стискат за циците, каквито някои по-пищни вече имаха добре очертани.
  още се чувствам травмиран от това :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 70. 71 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1036 Весело

  Освен това друго имах предвид, като казах, че няма грантове за физика. Как пък някой не му дойде отвътре да каже, че животът на децата може да стане по-добър, ако са по-грамотни и са тренирани в мислене? Как пък не наизлязоха НПО-та от физици и математици, ами веднага изпълзяха жабести лелки и женствени мъжлета-обучители? Как пък пропълзяха теории, дето са въдени и мътени в университетите с десетилетия, та накрая да се смелят до удобни за съзнанието на горните обучители, гладни и лишени от талант хора, но висок калибър "полезни идиоти" със златен шанс да са новите партийни секретари...

 71. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3922 Весело

  До коментар [#70] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  травмиран
  ======
  И тебе ли те мачкаха...

  Bukalemun
 72. 73 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#53] от "lil_alex":

  На университетско ниво Америка за България налива, ясно е. Но къде са примерно обучения по астрономия за 10-годишни? .
  —цитат от коментар 53 на lil_alex


  Добре си го измислила. Преди, а защо не, и за да може да разбере, как се правят децата , подрастващият трябва да открие нова планета на доста светлинни години, разстояние. Да знаеш след някой друг век , тогавашните неолиберали ще вземат да го въведта този твой принцип. Но засега е трудно приложим. Нищо де , визионерка си . 73. 74 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1036 Весело

  До коментар [#67] от "zaki":

  Това, мили мой, е огромен аргумент тип straw man. Откъде знаеш как мисля, какво подкрепям, какво съм чела и учила? Има хора с доста по-резонни аргументи, критично мислене и образование, които пак надушват нещо гнило в лъскаво опакованите опорки.

 74. 75 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  [quote#63:"deaf"][/quote]

  Айдее, още един буден младеж безмилостно репресиран от режима. А твърдят че в България не сме имали дисиденти!

 75. 76 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  До коментар [#60] от "deaf":Вие можете ли да четете и разбирате? Написах, че ако няма кой да обясни на едно дете някои неща ( като родители или училище), то ще попадне на порно, което може би не е подходящо за неговата психика и възраст. Изобщо не ме интересува кой на какво се дърви, иначе.
  —цитат от коментар 68 на selinda  До коментар [#68] от "selinda":

  Боже мили! Значи ако някое дете е сексуално извратено,(каквото и да значи това),може да бъде "поправено" като е достатъчно само да му бъде ОБЯСНЕНО,(!),че така (не) трябва да прави секс. И то "обяснено" точно от родителите и/или учителите,които са го извратили,(кой друг може да го е извратило?)! Чувате ли се какви ги говорите?! Сексът НЕ Е наука,че да може да се преподава в училище или в къщи. Докато биологията е наука. Тоест в училище може и трябва да се преподава само размножителният процес при хората. Нищо друго!

 76. 77 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  На университетско ниво Америка за България налива, ясно е. Но къде са примерно обучения по астрономия за 10-годишни? Повечето родители говорят за зачеването и секса, щото нали все пак това дете има братя и сестри, вижда майка си бременна. Обаче да му връчиш сексуалността като нещо, което е само негово и не подлежи на контрол, да го "овластиш" - после ще береш горчиви плодове.
  —цитат от коментар 53 на lil_alex


  Осигуряване на достъп до новия Научен център
  Основно училище „Виделина“, с. Сейдол

  Participation in the Harvard-MIT Mathematics Tournament (HMMT)– 2019 - Математическа гимназия „Др. Петър Берон“ – Варна и Природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас

  Ученически институт по математика и информатика
  Съюз на математиците в България

  Coding4All - Това дарение е за обучението на над 100 български учители да преподават компютърно програмиране на ученици от 1-ви до 12-ти клас.

  Телерик Академия за деца и ученици - В рамките на програмата през следващите три години близо 6 000 ученици от 13 града в цялата страна ще имат възможност безплатно да развиват логическото си мислене и умения по програмиране, като се обучават от най-добрите практици в сектора.

  JUMP Math - Институтът за прогресивно образование ще разшири обхвата на програмата в следващите три учебни години, за да достигне до 510 нови учители и 6,600 ученици в страната

 77. 78 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#73] от "zaki":

  Пак сламено чучело биеш. Ако си развиеш мисленето, ще имаш инструментариум да прецениш как работят нещата. Не може всичко да ти се снася с обучения като цели и компетентности - така липсва основата на мисленето.

  Но пък така се създават едни тъпи, но уверени хора, идеално гориво за глобализирана икономика, с нула дълбочина на личността - когнитивна, както и психическа.

 78. 79 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  До коментар [#72] от "eti mehter":

  Не аз съм мъж, бях по-зрял от повечто от тях, имах по-здраво възпитание от въпросните деца, като цяло бях вече по-самостоятелен. В осми клас живеех отделно на квартира в друг град...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 79. 80 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  До коментар [#66] от "deaf":като бях малък на 11-12 някъде, съучениците зпаочнаха да скачат на гърба на съученичките, кактто бях виждал да правят зайците и ги нападаха групово да ги стискат за циците, каквито някои по-пищни вече имаха добре очертани.още се чувствам травмиран от това :)
  —цитат от коментар 70 на GMO VACCINES CHEMICALS  До коментар [#70] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Прочети пост №60.

  Травмиращо беше не "стискането на цомбите" на момичетата,а това че комунистите бяха омърсили и оплюли секса! В съседна Югославия свободно се продаваха секс списания и литература,а по забележи - националната телевизия пускаха след полунощ истински порно-филми. Затова там нямаха такива "травми"...

 80. 81 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#71] от "lil_alex":

  Не е вярно това, има нощ на науката, където се показват експерименти по физика и химия за деца, в омразният ви Музейко също има научни обяснения основно за деца, които ги запознават с физика и химия и други науки. Дори бяхме на рожден ден, където една химичка- "грантаджийка" демонстрираше химични и физични принципи с експерименти за деца. Нещата вървят паралелно. 81. 82 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2779 Весело

  До коментар [#77] от "Nick F":

  е това са някакви частни случаи, които само доказват обратноо, кажете защо никой не подпомага науката само либерастията :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 82. 83 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#59] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Според православна и католическата църква момичетата са могли да се омъжват на 12 години, момчетата - на 14 години (във Великобритания до 1930, в Ирландия - до 1970-те).
  "Аз бях по-млада от тебе, когато те родих" - казва майката на Жулиета, която кара 14 години.
  Така че не изброявайте етноси - ако си знаехме родословията като Ферко Тапийски (потомък в 30-то поколение на Самуила) сигурно бихме намерили в тях 12-годишни булки.

 83. 84 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2779 Весело

  До коментар [#80] от "deaf":

  стискането на цомби и на мен ми харесва. травмиращото за мен беше груповото нападане на момичатата, като половината ги държат, другите стискат каквото докопат :)
  това ми и дваше в повече. а по това време имаше режим на тока, благодарение на развития социализъм :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 84. 85 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2779 Весело

  До коментар [#83] от "Patsis":

  и аз това викам, препратката за етноса трябваше да е иронична.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 85. 86 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#63] от "deaf":

  Лъжеш! През комунистическият режим думата секс беше обявена за мръсна! И ти като комунист го знаеш това,но лъжеш че е било иначе.

  Кога с Вас сме пасли заедно свине, че да се обръщате към мене на ти?
  И никога не съм бил комунист - напротив, бил съм заплашван от изключване заради убежденията си от училище на 17 години и задържан пак заради тях на 30.

 86. 87 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#81] от "selinda":

  Да, но в училището на сина ми скоро няма да дойде някой заблуден физик, да им обясни примерно рефракцията или защо не може да има енергия от вакуума и такива работи. Ако има обучение, то е именно в сферата на сексуалност или междуличностни отношения, или някакви "меки" методики. Изобщо, ако е нещо полезно, хич не се мъчат да влязат в училището. Ако обаче е нещо от задължителните опорки и методи на мислене - първи китки.

 87. 88 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3343 Весело

  До коментар [#87] от "lil_alex":

  Ама то има ли вакуум от научна гледна точка?!

 88. 89 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#70] от "GMO VACCINES CHEMICALS":


  Да, а пък при мен такива неща се случваха в детската градина. КОгато уж трябваше да спим и госпожите излизаха от спалнята, 5-6 момчета ставаха и отиваха да събличат насилствено едно момиче, което беше свръх развито за възрастта си и имаше вече по-ясно изразени вторични полови белези. Повечето момчета го държаха, а едно две я събличаха и после и хвърляха дрехите и настрани, а някои го опипваха. Това лично мен ме травмираше много повече, отколкото някаква суха информация за това, че се хваща гонорея, ако правиш неразборен секс.

 89. 90 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#85] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Добре, не съм Ви разбрал.

  Любопитно от световните новини - 13-годишна седмокласничка от Красноярск е бременна от 10-годишен четвъртокласник.

 90. 91 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#88] от "deaf":

  Не се издавай колко си недочел. Това изречение само по себе си е умопомрачително.

 91. 92 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3343 Весело

  До коментар [#88] от "deaf":Не се издавай колко си недочел. Това изречение само по себе си е умопомрачително.
  —цитат от коментар 91 на lil_alex  До коментар [#91] от "lil_alex":

  Браво! Разбихте ме се тези "аргументи".

 92. 93 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#87] от "lil_alex":

  Децата учат години наред химия и физика. Ако не се преподава достатъчно ясно и увлекателно, ок нека изискваме повече от МОН. Аз съм за.
  Също така аз самата пращам децата ми да се дообразоват по разни дисциплини, за които не смятам, че училището прави достатъчно.
  Но какво лошо има да се обясни на децата, че при секс могат да забременеят или да прихванат такива и такива болести, някои от които с последствия за цял живот и че сексуалният нагон е естествено присъщ на човека, а не отклонение. Ние сме и животни, все пак.

 93. 94 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#74] от "lil_alex":

  До коментар [#67] от "zaki":Това, мили мой, е огромен аргумент тип straw man. Откъде знаеш как мисля, какво подкрепям, какво съм чела и учила? Има хора с доста по-резонни аргументи, критично мислене и образование, които пак надушват нещо гнило в лъскаво опакованите опорки.
  —цитат от коментар 74 на lil_alex

  Ами , изглежда си на страната на семейство Ненчеви по въпроса за курса за сексуална просвета. И въпреки твърдението ти, че мислиш независимо и критично. , точно така мислят и цял куп граждански сдружения, политически партии, министерство на образованието и даже местният прокурор. Разбира се не знам /и не съм казал / дали покрепяш тезите им относно конституционното устройство или светлината на Исус. Но да те питам все пак , при наличието на подобни тези , не би ли трябвало критичното ни мислене да задейства една сигнална лампичка преди да наругаем грантаджиите , НПО-тата, неотроцкизма и западния неолиберализъм. И естествено , норвежките джендъри.


 94. 95 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 1167 Весело

  Всичкото туй прекрасно. С едно съм съгласен, с друго - не, но така е в живота. Обаче искам да питам. Четох тъпо и внимателно всичко изпонаписано, но не разбрах ами как ще е с момчетата? Тях ще ги просвещават ли в тази област и в каква посока? Заедно ли ще изучават тайните на живота момчета и момичета или как? Вече ще започнат да се появяват джендърчета. И тях ли ще просвещаваме преди да са се определили за кого играят? И може би най-важното - практиката! Ще има ли практически упражнения и ако да, задължителни или свободноизбираеми ще бъдат?

  Много въпроси ми се събраха.

 95. 96 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3922 Любопитно

  До коментар [#79] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Не аз съм мъж, бях по-зрял от повечто от тях,
  ======
  %%%%%%Не, аз съм мъж. Бях по зрял от повечето от тях. %%%%%%

  Не е по темата, но.....
  Моето написано не е ли по правилно от твоето?

  Bukalemun
 96. 97 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  "дали децата са бъдещи зрели личности и част от обществото, или са си наша собственост и всяко решение за тяхното бъдеще "
  -----------------------------------------------------

  не знам дали осъзнавате, но тук наистина става въпрос за отнемане на деца. За това, че децата не "са наша собственост", че ние сме невежи. Искат институциите да ги отглеждат, според техният интерес.

  Любовта ще спаси света!!!
 97. 98 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  До коментар [#95] от "Лопе де Вега":

  В статията за колекцията на картините на Божков имаш адресиран до теб коментар. Ако знаеше как да си отвориш "таблото" щеше да го видиш. И да адресираш една " "майната ти" до мен. Писмено или на ум. Мафсик леатрид отха.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 98. 99 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  А на боклуци, като тази жена - Василена Мирчева, мога да кажа, че аз лично ще съм последният човек тръгнал си от протестите и никога няма да приема тази философия да завладее България. Борисов, който ни продава всеки ден /за еврофондове/ не само ще загуби изборите, а ще бъде съден за държавна измяна.

  Любовта ще спаси света!!!
 99. 100 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  До коментар [#96] от "eti mehter":

  печелиш печат "пчеличка" за усърдие

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK