Съдиите са лесна мишена за популистите

Протест срещу съдебната "реформа" във Варшава – там правораздаването се е превърнало във въпрос на гражданска смелост и доблест

© Kacper Pempel, REUTERS

Протест срещу съдебната "реформа" във Варшава – там правораздаването се е превърнало във въпрос на гражданска смелост и доблестТекстът е препечатан от "Съдийски вестник" - издание на Съюза на съдиите в България за съдебна независимост и правна култура. Марк де Верд е съдия в Амстердамския апелативен съд и професор по Устройство на съдебната власт в Амстердамския университет, както и член на Консултативния съвет на европейските съдии към Съвета на Европа. Преводът е на Николай Недялков. Заглавието е на "Дневник".


Понятието "дикастофобия" (Δικαστοφοβια) означава страх от съдиите. То обозначава политическа стратегия за всяване на страх, която често бива използвана във времена на обществено недоволство. Популистите най-напред разпространяват тревога и недоверие посредством медиите (включително и социалните медии) и след това използват насадения страх от съдиите като политически инструмент в борбата за домогване или оставане на власт. Добър пример за дикастофобия са неоснователните лични нападки и опити за очерняне на съдии в Полша, където


контролирани от държавата медии унищожават авторитета на съдебната власт
и доверието, с което тя се ползва.


Често конституционните кризи започват с нападки спрямо съдиите, защото те са лесна мишена. В крайна сметка съдиите зависят от другите две власти - изпълнителната и законодателната - в почти всеки един аспект - относно назначаването си, относно рамките на правомощията си, относно бюджета си и сградния си фонд, относно законите, които следва да прилагат, относно привеждането в изпълнение на решенията им. Именно поради това през 1788 г. Александър Хамилтън, един от бащите-основатели на Конституцията на САЩ, заявява, че "съдиите са най-безопасната от трите власти. () Наистина може да се каже, че те нямат нито воля, нито мощ, а единствено възможност да вземат собствени решения ".


Нещо повече - съдиите са още по-уязвими, защото именно те са призвани да бъдат коректив на политическите сили, когато те превишават пределите на властта си. В една правова държава нито една от властите не стои над закона и мнозинството е длъжно да съблюдава правно защитените интереси на малцинството.


Дикастофобите обаче твърдят, че съдиите са опасност за демокрацията


Те обрисуват съдиите като елит и открито поставят под въпрос тяхната легитимност, защото съдиите, за разлика от политиците, не се избират пряко от народа. Дикастофобите се опитват да премахнат статута на несменяемостта на съдиите, която има за цел да ги защити от политическия натиск, произтичащ от периодичната отчетност пред избирателите. Освен това те прокарват фалшиво разделение между "националното" и "чуждото" право. Популистите и националистическите движения подозират в държавна измяна съдиите, когато в практиката си те прилагат правото на Европейски съюз и международното право (включително и в областта на защитата на човешките права). Те отричат необходимостта от международно разбирателство и сътрудничество в един все по-глобализиращ се свят.


Страхът от потенциално "управление на съдиите" е неоснователен. За разлика от политиците, съдиите не създават политики и нямат политически интерес. Тяхната работа е да разрешават конкретни казуси в рамките на закона и на своите правомощия.


Понастоящем можем да наблюдаваме


отровните плодове на дикастофобията в млади демокрации като Полша и Унгария.


В тези държави правораздаването се е превърнало във въпрос на гражданска смелост и доблест, при това не само от страна на съдиите, но също и от страна на прокурорите и адвокатите. За пръв път в историята на Европейския съюз трябва да сме истински загрижени за върховенство на правото в някои от държавите членки.


Следва да си вземем поука от подобно притеснително развитие на събитията, защото няма никаква гаранция, че дикастофобията няма да се разпростре из цяла Европа. Така например през последните години ксенофобията и популизмът се популяризират като идеология от крайни политически сили в редица европейски държави. Не бива да забравяме, че


съдиите, макар да са "една от трите власти в държавата", са много по-уязвими,


отколкото това понятие предполага на пръв поглед. Разделението на властите и независимостта на съдебната власт не означават автоматично, че между трите власти е налице баланс.


В обобщение може да се каже, че дикастофобията е опасна политическа стратегия, която цели да отнеме на съдиите възможността да контролират действията на правителствата. Тези, които целенасочено и злонамерено подриват общественото доверие в съдебната власт, нанасят удар върху самата сърцевина на демокрацията и върховенството на правото.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Johnnie Glupavia
  Johnnie Glupavia
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Изключително грозна е постъпката на САЩ да разчиства конюнктурни сметки с някакъв чичко от София, осъден далеч преди постъпката си....

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  "Съдиите са лесна мишена за популистите"
  ========
  Хм.... написано в "Съдийски вестник".
  Както видяхме, могат да бъдат атакувани и прокурори, и едри бизнесмени.

  Еретик
 3. 3 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  В България никой не унищожава авторитета на съдиите по-успешно и по-продуктивно от самите съдии. Няма смисъл да се стоварва вината върху медиите, които са вече толкова безавторитетни и дискредитирани, че не могат да наложат каквото и да е мнение за някого, ако то не е подкрепено с действия на самия потърпевш. Изсмукани от пръстите мантри и инсинуации увисват във въздуха почти веднага, след като са били хвърлени в публичното пространство.
  За голяма мъка на интригантите и популистите. И откровените лъжци.

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2986 Любопитно

  ...контролирани от държавата медии унищожават авторитета на съдебната власт...

  Че кога съдебната власт е имала авторитет ???

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  Действително, особено българските както се видя напоследък

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 308 Неутрално

  "Съдиите са лесна мишена за популистите"

  - Крадецът вика дръжте крадеца. :)
  - ПИС се опитват да направят лустрация и в съдебната си система. И това разбира се е лошо за нашите "либерали". :)
  - У нас ЩЕ тече процес на изчистване на съдебната власт:

  "Очакват се резки промени в Съдебната власт. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политическият психолог проф. Антоанета Христова. Тя обясни, че високите обществени очаквания се дължат на липсата на справедливост до този момент. Христова допълни, че дебатът в България дълго време е бил насочен върху проблемите в сферата на прокуратурата, но забраната за влизане на магистрат на територията на САЩ и действията на главния прокурор Иван Гешев пренасочват вниманието. Тя уточни, че вече ще се обръща по-голямо внимание върху съдебните дела."
  http://www.focus-news.net/news/2020/02/08/2745749/prof-antoaneta-hristova-politicheski-psiholog-ochakvat-se-mnogo-rezki-promeni-v-sadebnata-vlast.html?fbclid=IwAR39CAsD5PMvBMAYhRIvqnZCV719pNjS_cg9PBK0xDl6De05OYi4yBEqOwM

  За да няма изцепки като "Ние сме съдебната власт, Лозане!"

  и изцепки като тези на Миталов и полк. Николай Колев от 1999г.:
  "Проверката е възложена на тогавашния шеф на прокуратурата на Въоръжените сили полк. Николай Колев. Той пък препраща жалбата на Андон Миталов. Проверката установява, че няма нарушения на закона и жилищата правилно са продадени на военните шефове, вместо на вложителите. Делото е прекратено."
  https://www.24chasa.bg/novini/article/8177184

  Дали този спомен визира ищеца по шумното дело Колев/Колеви срещу Б-я?

 7. 7 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  В България е особено валидно - тук цялата политика се базира на популизъм.
  Само вижте ГЕРБ, ДПС и БКП, и разните там патриотчета

 8. 8 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Интересно, дали това важи за Щатите, където съдията казва: "Това е моята зала" и всички слушкат, за да не си навлекат гнева му. Доста филми сме гледали, за да знаем, че е така. Дори и съдия от затънтено градче може да осъди виден политик и да не му пука за това, кой какъв е, колко пари и влияние има.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дон Кихот":

  Дори и кървавите агнешки главички са маловажни, така ли?

 10. 10 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  До коментар [#8] от "proventuss":

  Там, ако прокурор не е събрал достатъчно доказателства, а иска да започне съдебно преследване срещу някого, съдията го праща или да събира доказателства, или да не му се вясва пред погледа, защото ще го изхвърли с гръм и трясък от кабинета си. Така един съдия предотвратява евентуален прокурорски произвол.

 11. 11 Профил на ambient
  ambient
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#4] от "SS":

  Преди 30 години :):)

 12. 12 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Либерастите редовно "обучват" съдии по разни форуми и седянки, но врещят че съдиите били лесна мишена за "популистите". Нямам какво повече да добавя!

 13. 13 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Разбира се, човекът е писал статията си про домо суа, което ще рече че така му изнася. Обективно погледнато, нещата не са толкова прости. Освен дикастофобия, съществува и понятието гувернеман де жюж, което ще рече управление на съдиите и се разглежда като сериозна заплаха за демокрацията днес. Типичен пример за това са Съдът на ЕС и Съдът по правата на човека в Страсбург с арогантното разширително тълкуване на основни актове, извращавайки по този начин волята на законодателя в интерес на една елитарна, наричаща себе си прогресистка върхушка. Затова британският философ Скрутън резюмира причините за Брекзит до две: мигрантите и практиката на Съда на ЕС.

 14. 14 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#10] от "Fiji":


  И там нещата се променят уважаеми Фижи. “ Легендарният харвардски професор по право Алън Дършовиц твърди, че слeд движението MeToo, което възпита „жената-обвинител“, в американското правораздаване доказателствата вече нямат същото значение. Има значение само обвинението, а също и личностите на обвинителя и обвинения. Презумпцията за невинност е заменена с презумция за вина. Книгата се нарича „Вина чрез обвинение“ („Guilt by accusation”). Случаят "Миталов" е първата лястовичка на това правосъдие у нас. Всеки геополитически неадекватен ще бъде осъден като „корумпиран“. Корумпиран ще означава нещо като „суверенен“. (цитатът е от интервю на д- р Н. Михайлов в Гласове).

 15. 15 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Нашите съдии не спазват много върховенството на правото. Спазват други върховентства - на паричките, на партийни връзчици и прочие.
  Така, че нека се сърдят на себе си за образът който са си създали сред населението в България.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 16. 16 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1672 Весело

  До коментар [#14] от "jgu46589028":

  Г-н Миталов суверенен?!??!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 17. 17 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  До коментар [#14] от "jgu46589028":

  Не е точно така. Обвинения има, но засега само една присъда – на Бил Косби и то само за едно изнасилване, за което няма давност, при това производството срещу него е започнало преди феномена #MeToo. Да се надяваме, че наистина презумцията за невиновност не е заменена с презумцията за вина на съдебно ниво. У нас също. А колкото до заклеймяването, това у нас няма как да се изкорени, защото се дирижира от най-високо ниво.

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Популизма си е лъжа в чист вид и това се отнася до всичко свързано с опитите, за съжаление в повечето случаи успешни, едни хора да печелят предимство пред други, най-вече когато става дума за избори, но важат и за всеки вид състезание, където не може да се приложи физическо измерване на победните стойности. Относително лесно е с такива хватки да се руши авторитета на съдиите, защото те са хората, които след като са провели съдебните съвещания, трябва да съобщят решението.
  Както се казва в материала по-горе, съдията не може да си измисля нещата, преди него някой е събирал доказателства, друг е изготвил обвинение и ако в този процес има грешки (случайни, а понякога и предумишлени) няма как съдията да присъди очакваното от нас наказание. Но понеже той съобщава присъдата, повечето хора са склонни да го приемат за виновен, корумпиран и т.н.
  Разбира се има калпави съдии, има корумпирани съдии, но като всяко обобщение за цели гилдии това не е вярно, но очевидно те са удобна мишена. Докато другите участници в процеса, точно с популистки лъжи могат да се бият в гърдите и да викат: "Ние ги хващаме, те ( съдиите) ги пущат" и това, за съжаление хваща място сред хората.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7535 Неутрално

  "Добър пример за дикастофобия са неоснователните лични нападки и опити за очерняне на съдии в Полша, където
  контролирани от държавата медии унищожават авторитета на съдебната власт"
  То и ние не падаме по-долу. С нас кога ще се занимаят.

 21. 21 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#6] от "plebs":

  Какво се опитва да направи ПиС ти не си наясно явно. Та пиши за Гешев и Христова.

 22. 22 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#8] от "proventuss":
  До коментар [#10] от "Fiji":
  Много филми сте гледали. За това и медиите ви манипулират.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK