Когато сексът е тайна, сексуалното насилие остава невидимо

Когато сексът е тайна, сексуалното насилие остава невидимо

© Associated Press"Дневник" публикува позиция на Националната мрежа за децата - обединение на граждански организации и съмишленици, работещи с и за деца и семейства в цялата страна. Тя е по повод спирането на програма по сексуално образование на четвъртокласници заради скандал, започнал след родителско недоволство.


Има деца в България, които са изнасилвани, които са жертва на блудства, сводничество и отвличане за разврат. За 2019 по данни на МВР общо 264 деца са станали жертва на престъпления от страна на възрастни, като са били използвани и малтретирани сексуално. Това е официалната статистика, която говори за най-тежките и драстични случаи. Остава отворен въпросът за всички онези, които са потулени заради срам, гняв или просто от страх.


Сексуалните посегателства могат да са на улицата, могат да са някъде близо около дома на детето или понякога дори в самия му дом. Когато вкъщи "цари тишина" за сексуалното посегателство, децата така или иначе се учат навън - на първо място от приятели и на второ място от порнографски сайтове. Запознаването на децата с темата за секса по този начин носи висок риск - защото води до ранна сексуализация, до последващи затруднения във връзките, депресия, агресия и дори здравословни проблеми.
Детето трябва да е научено да разпознава границата и да различава приятелското потупване и опипването на гениталиите. Да прави разлика между приятелската целувка и прегръдка и тази, която го кара да се чувства неловко, възбудено или объркано. Непознаването на тази граници прави децата лесна жертва на сексуално посегателство. Родителите знаят ли как да обяснят това? Могат ли да го направят? Някои могат, като се досещат, други го правят инстинктивно, а трети ги е страх или им е неудобно. При всички случаи родителите имат нужда от помощ, за да знаят как да говорят с децата си по тази тема и как да го правят по най-подходящия начин.


Училището, детските градини и други организирани пространства за занимания с деца са местата, където трябва да се говори открито, по подходящ начин, съобразено с възрастта, за предпазването от сексуално посегателство и злоупотреба. И това да става не само с децата, но и с родителите и с другите професионалисти, които работят с деца.


Гражданските организации, които професионално се занимават с темата, са тези, които стават свидетели на насилието, защото жертвите търсят помощ при тях. Децата често са малтретирани многократно от по-възрастни. Те могат да разкажат много - включително и за това как 9-годишно дете може да говори за секса като възрастен, а не за теми, които са за неговата възраст - защото никой не е успял да го защити, преди да стане късно. Затова гражданските организации като П.У.Л.С. - Перник, Българската асоциация по семейно планиране, Български червен кръст и много други провеждат обучения в училище не само за това как децата да се пазят и да разпознават насилниците, но и когато пораснат, как да се предпазват от нежелана бременност и болести, предавани по сексуален път.


На път сме да забраним да говорим за секс с децата. Те няма да имат достъп до здравно и сексуално образование и ще останат сайтовете, шушуканията и митовете. Те няма да знаят как да се пазят. Министърът на образованието е притиснат от пропагандата и фалшивите новини, пазейки се от "джендър идеологии".


Пропагандните НПО-та и патриотичните партии и формации използват всеки удобен случай, за да покажат колко е лошо здравното и сексуалното образование, разпространявайки фалшиви новини, дезинформирайки и откровено лъжейки, например, че децата рисуват полови органи, а родителите са несъгласни с тези програми.


Когато попиташ българските граждани дали подкрепят сексуалното насилие, отговорът, разбира се, е категорично "не". Ние го осъждаме, а когато поредният потресаващ случай стигне до нас през медиите, се възмущаваме като общество. Не е ли по-добре, вместо да се възмущаваме, да се образоваме, да знаем, да помогнем на децата сами да се пазят, а възрастните - да научим да им помагат да го правят?


Постепенно, но сигурно вървим към забраната на здравното и сексуално образование в училище, защото политиците и държавните институции се огъват от криворазбрания "джендър" и "патриотизъм". Какво ще последва? Ще имаме след няколко години още повече пострадали деца в статистиката на МВР и стотици други, които се крият от срам, гняв и страх. Това ли искаме? Изборът и действията остават пред всеки един от нас.


"Ние от Национална мрежа за децата заставаме зад групата родители, които категорично възразяват срещу тази дезинформация и спирането на програмата за децата им; зад фондация П.У.Л.С., тяхното добро име и дългогодишните им усилия за предотвратяване на сексуалното насилие над деца, зад директора и преподавателския колектив на 7 ОУ "Георги Сава Раковски", гр. Перник; зад ръководството на Регионалното управление на МОН в Перник.


Категорично осъждаме действията на министъра на образованието Красимир Вълчев, който не спазва законите на страната и правото на децата, които имат законово право на сексуално образование, описан в чл. 122 (1) от Закона за здравето. С действията си той не само създава опасност за конкретните деца, които са лишени от знанията в рамките на програмата - той легитимира неверните и манипулативни послания, които се стремят да нарушат това право и за всички деца на България", пишат от обединението.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Дрън- дрън!
  Сексът не е тайна!
  Всяко дете е в състояние да влезе в Интернет.

 2. 2 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Абе стига с тия фондации, нормалният човек колко трябва да си плати, за да му публикуват мнението? Пък и както коментира един съфорумец, защо няма фондации подкрепящи някоя наука, а не само неща, които би трябвало да се учат вкъщи?

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Весело

  До коментар [#1] от "atmanpg":

  Абсолютно!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Какво сексуално образование за 10-11 годишни деца!??? НПО-шки глупотевини с цел да изкарат някой лев.
  Децата да залягат над математиката и езиците, а не да се опитват да им пълнят главите с глупости.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Ако имате грешни пари за харчене ходете в ромските махали и обяснявайте, че не е нормално деца на 12-13 години да раждат.

 6. 6 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тия почнаха да копаят дъното. Едно е да се провеждат занимания по биология, тип от къде идват бебетата (устройство на човешкото тяло), съвсем друго е сексуално образование (понятие широко като света). Смесването на двете понятия от грантаджиите е изключителна манипулация, защото да обясниш, че едното влиза в другото е биология (принцип), докато да показваш картинки със сексуални пози вече клони към порнография.

 7. 7 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  Непеошките в пореден безсилен напън да крадат чуждите пари тровейки главите на чуждите деца.

  Да им организира чичо Дьорд курсове по бърсане на табли у закусвалня, да фанат неква квалификация поне, бай Българ засега има имунитет срещу умнокрасивите извратении, не вървят

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 8. 8 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Весело

  Абе защо точно в Перник е пилотната програма?
  За винкело не са ли чували?

  Иначе, да, много е важно децата да знаят за пчеличките и мушичките.
  Въпросът е кой? Каква е тази фондация П.У.Л.С? От колко време съществува, кои са хората в нея, какъв опит имат? Има ли фондацията някаквио други проекти, откъде е финансирането? Какво точно се обяснява на децата, накой знае ли наистина? Зашо не публикуват на сайта си повече подробности, а не само обща бля бля информация?

  Това няма ли да споделят с читателите на обичания ни Дневник?

  Няма и да е лошо такива фондации да си разделят пазара, за да няма сълзи и сополи после. Едните ще са за ИК, другите ще образоват децата сексуално. Защото и теъи се борят срещу домашното насилие, та после много герои ще претендират за баницата.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 9. 9 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  До коментар [#8] от "dgd":

  "Дневник" не обръща внимание на такива дреболии...

 10. 10 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Абе стига с тия фондации, нормалният човек колко трябва да си плати, за да му публикуват мнението? Пък и както коментира един съфорумец, защо няма фондации подкрепящи някоя наука, а не само неща, които би трябвало да се учат вкъщи?
  —цитат от коментар 2 на Лео


  За нормалните не знам. Но ненормалните цял ден ги показват безплатно по телевизиите.

 11. 11 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 434 Весело

  сексът е тайна само за хрантутниците в неправителствените фондации

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Любопитно

  "Училището, детските градини и други организирани пространства за занимания с деца са местата, където трябва да се говори открито, по подходящ начин, съобразено с възрастта, за предпазването от сексуално посегателство и злоупотреба. И това да става не само с децата, но и с родителите и с другите професионалисти, които работят с деца."

  Абсолютно съм за това, но не съм сигурен, че децата в детските градини ще разберат за какво става дума. Но децата в училище задължително трябва да получават подобно образование.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Любопитно

  "Постепенно, но сигурно вървим към забраната на здравното и сексуално образование в училище, защото политиците и държавните институции се огъват от криворазбрания "джендър" и "патриотизъм".

  Добре казано. Не трябва нашите страхливи политици да клякат (или огъват) пред всеки безумен протест.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ние пък едно време нямахме нужда от такива фондации... даже и раждаемостта беше по-висока...
  Аааа... щях да забравя - и интернет нямаше...

 15. 15 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 371 Весело

  Хибридните кампании са силно опортюнистични, те имат нужда от добра среда и слаба имунна система. Те се разпространяват по каналите и чрез темите на глупостта и съществуващите страхове и стереотипи.
  Пасивната и нечленоразделна българска православна църква засилва страховете със своята средновековна неграмотност, от която се възползват амбициозни и сладкодумни евангелисти, за които хуленето на НПО-тата е също плодотворна почва за ултраконсервативни проповеди.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Гневно

  Айде и аз да тресна един коментар като човек, дето е част от образованието.
  В училищата има таван от часове, с които могат да се товарят децата.
  Добре е, че е така. Инак, един казва, че децата са обездвижени - още два часа физическо. Църквата искала вероучение - още два. На тия със секса сигурно три ще им трябват. Да, не са чели поезия - още два часа литература.
  Вие нормални ли сте?
  Досега не е останал човек, несведущ в секса. Вземете два часа български и ги направете на ..... секс.
  Хората са неграмотни, секс има, няма раждаемост. Освен в Максуда.
  Ама не осъзнавали, че има насилие. Глупости! Съгласен съм - няма насилие. Не съм - има!
  Някакво калпаво НПО търси значимост.

  Еретик
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Весело

  До коментар [#12] от "Иво":

  Абсолютно съм за това, но не съм сигурен, че децата в детските градини ще разберат за какво става дума. Но децата в училище задължително трябва да получават подобно образование.
  =========
  А при ВУЗ овете трябва да има и няколко отделни профила с минимум 5 годишен задължителен стаж.....по нататък мастър, пред специално жури, одобрено и финансирано от Playboy.....
  В съвременните модерни и развити общества е така, нали Ивчо....?

  Bukalemun
 18. 18 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  мое да наемат връстници на четвъртокласниците от малцинствата , да им разяснят туй-онуй . се пак мое да са им набори , ама са с опит. хем и програмата по ''ромското включване'' , ше набере скорост .

 19. 19 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  абе то теорията е много суха- рисуват чурки и дунди . трябва да има практически занимания .

 20. 20 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 371 Весело

  Видимото требва да стане невидимо !
  Ние не сме като викингите - некви с кораби и срамно минало.
  Ние сме наследниците на Хана Спарух и Ханку Брад и ДИЦАТА си НЕ ДАВАМЕ
  Ние сме най-мъдрия и божествен народ в слънчевата система и си имаме перфектни закони и перфектна социална и съдебна система.
  Нема нужда да ни дават акъл некви ВИКИНГИ със СРАМНО МИНАЛО
  Ние сме дали на света Секса , Валери Божинов и Чушкопека.
  Нямаме нужда от Соросоиди , ние си имаме Урумката , Карбонски и Жамбаза , които пазят зорко нашите дица от Жендъра

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Любопитно

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Достатъчно е да има часове само в началното и основното училище (в България от 1 до 7-ми клас), в тези години децата влизат в пубертета. В средното и висшето училище младежите вече са наясно с тази материя и там няма да има нужда от провеждането на сексуално образование.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Аман от либерасти. Едно е да има сексуално образование за деца в 8-10 клас, което е нужно. Друго е за 1-7 клас - според мен по-добре да няма за малките. А за детската градина е АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМО !!
  Който не му харесва на терминала и да се лови самотета с еднопосочен билет. Иначе утре да не ни питате защо "съветваме" т. нар. "учитители по сексуално обарзование" с тоягата.
  Нека да ме считат за назадничав, НЕ МИ ПУКА.
  Отивайте в Швеция при арабите да видите как ще ви образоват...

 23. 23 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иво":

  и аз тъй викам за здравното образование - сега е момента антиваксърите да докажат ,че са прави и да идат в Ухан .

 24. 24 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":

  в първи клас , те не осъзнават за кво друго им служат тия неща в гащите, освен за пикане . и да им набиваш чурки и шунди с рисунки , тях ги вълнуват други неща и забравят ''обучението''.в пети-шести клас ,момичетата не знаят сърби ли ги там долу защото им се ...такова или защото не са се подмивали отдавна . точно ранното сексуално образование в тоя си вид , носи повече негативи , отколкото полза.

 25. 25 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#8] от "dgd":

  ПУЛС

  е НПО работеща с друго НПО за джендър издследвания, финансирано иззад граница...

  НМД пък е НПО финансирана иззад граница

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Тука някой беше написал, какво обучение, влизаш в интернет и готово.
  Както се казва сам си отговаря на въпроса, трябва ли да се прави нещо или да оставим нещата на самотек.
  Но понеже др. путин каза, че НПО е мръсна абревиатура, бой по НПО-тата, гони норвежците, главния враг на българщината и вероятно виновник и за демографската криза. За Сорос няма защо да споменаваме, той както развращава, друг и да иска не може.
  Държим се като невежи дръвници, а после се чудим какво ни е дошло до главата.
  Докато избираме идиоти като Джамбазки, Каракачанов, умници като Кирилов да ни управляват, да не се чудим защо сме все на последено място в съюза.

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":

  Защо не оставите децата да си изживеят детството?
  Те ще си влезнат в пубертета и без вашите ангажименти....
  Тия неща са закодирани в човешкия генезис.....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  "Абсолютно съм за това, но не съм сигурен, че децата в детските градини ще разберат за какво става дума. Но децата в училище задължително трябва да получават подобно образование.
  —цитат от коментар 12 на Иво

  ***
  Внуците са в Германия
  Мота да кажа, че в страна където има традиции, последователност и грижа, нещата се случват ... да, даже още в детската градина.
  - Първото стъпало - научават ги, че НИКОЙ, НИКОЙ непознат няма права да ги докосва по какъвто и да е повод.Научават ги, че имат лично пространство и права.
  - в трети, четвърти и пети клас обученията продължават с физиология, биология естетика и т.н. .
  Провеждащите /специализирани педагози/ първо правят среща с родителите и ги запознават с това което ще кажат и споделят с децата. Никой няма право да отсъства независимо каква религия изповядва. Така децата получават едни и същи знания.
  Така, че няма невъзможни неща.
  Всичко е въпрос на желание, изучаване и споделяне на чуждия опит.

 29. 29 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#26] от "tsvetko_51":

  ти май за ФАРА не си чувал,а?
  https://www.justice.gov/nsd-fara

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#26] от "tsvetko_51":

  На тебе обучението по биология в осми клас не ти ли беше достатъчно?
  НПО ли те открехна, или някоя открехната кака?

 31. 31 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#28] от "bora bora":

  много искам да ти видя физиономията , когато невръстното диване реши , че му нарушаваш личното пространство и правата и те изкодоши на дежурния телефон за насилие над деца , защото не му даваш да цъка на таблета след десет часа.

 32. 32 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#30] от "Велков":

  пипал се е още от шести клас и е разбрал , че пикалото му служи и за кефче.

 33. 33 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Хайде стига с това лицемерно противопоставяне, че едните били НПО грантоеди, а нездравият съюз между черносотници и патриотари бил съставен от безсребърници, сякаш тези десетки НПОта, които пропагандират каузата на Световния конгрес на семейството, са все на фотосинтеза. Достатъчно е, човек да погледне биографиите на видни фигури в борбата срещу джендъри и норвежци - Урумов, Шейтанов, Цеков, Дачков и да види преплитането на интересите на елита от "библейския пояс" в САЩ и и руската пропаганда срещу "либерастията".

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 34. 34 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Точка 1: правим сексуална революция, махаме всички ограничения на сексуалността;
  Точка 2: учим децата как да се оправят в така създадената джунгла с разгонени маймуни.

  Не е работа в това, че сексът е тайна. Повечето родители се сещат да дадат правилна и навременна информация.

  Работата е, че в днешния свят сексуалните хищници рядко се санкционират и не може да се ограничат само с едно твърдо "не". Трябват и други механизми.

 35. 35 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#31] от "pavur":
  До коментар [#23] от "pavur":
  До коментар [#24] от "pavur":
  Толкоз простотия и злоба на едно място рядко се среща.
  Ама така е, като и сам не знаете нито къде ви " сърби" нито какво ви " боли"

 36. 36 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#28:"bora bora"][/quote]

  това с личното пространство и правата малко нацистко ми звучи....

 37. 37 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 754 Любопитно

  “При всички случаи родителите имат нужда от помощ, за да знаят как да говорят с децата си по тази тема и как да го правят по най-подходящия начин.“

  А защо не подготвите помагала и тренинги за родители, за да им помогнете?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 38. 38 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  НПО-шки глупотевини с цел да изкарат някой лев.
  —цитат от коментар 4 на vladivlad


  Бе само за някой лев и окаян уманитар ше се замисли дали да хаби усилия.
  Туйса другарите с 1,5 млн $$$ грант само от едно място:

  Tulip Foundation Amount USD 800'000.00
  New Bulgarian University 555'706.00
  Animus Association Foundation 629'994.00
  National Network for Children Association 400'205.00
  Demetra Association 241'464.00
  Roditeli Association 375'803.00
  National Network for Children Association 1'150'178.00
  Positive Personal Skills in Society Foundation (Pernik) 262'170.00

  Със здраве да си го харчат.

 39. 39 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Хайде стига с това лицемерно противопоставяне, че едните били НПО грантоеди, а нездравият съюз между черносотници и патриотари бил съставен от безсребърници, сякаш тези десетки НПОта, които пропагандират каузата на Световния конгрес на семейството, са все на фотосинтеза. Достатъчно е, човек да погледне биографиите на видни фигури в борбата срещу джендъри и норвежци - Урумов, Шейтанов, Цеков, Дачков и да види преплитането на интересите на елита от "библейския пояс" в САЩ и и руската пропаганда срещу "либерастията".
  —цитат от коментар 33 на Kephy


  Говориш като типичен болшевик - никакво семейство, никаква религия, не на буржоазните предразсъдъци. Самият факт, че Урумов, Шейтанов, Цеков и Дачков с по няколко хиляди на месец, правят смешни цяла мрежа НПО-та, получаващи чуждо финансиране за милиони е достатъчно показателен.

 40. 40 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 650 Неутрално

  >Не е ли по-добре, вместо да се възмущаваме, да се образоваме, да знаем, да помогнем на децата сами да се пазят, а възрастните - да научим да им помагат да го правят?


  Не разбирам тезата тук. И като 'образоваме' (детето) как ще го предотвратим или намалим или спрем деянието?


  ....


  >Ще имаме след няколко години още повече пострадали деца в статистиката на МВР и стотици други, които се крият от срам, гняв и страх


  Пак остава въпросът - с какво т.н. сексулано образование ще помогне на някого? И как ще спре насилника?

  Но едни пари ще се усвоята за се лае по медиите

  'progressives' is the politically correct word for communists
 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":Защо не оставите децата да си изживеят детството?Те ще си влезнат в пубертета и без вашите ангажименти.... Тия неща са закодирани в човешкия генезис.....
  —цитат от коментар 27 на eti mehter


  Щото ще им секнат грантовете и ще останат без работа.

  Друго си е да направиш една фондация, да кандидатстваш при Сорос и да се занимаваш с глупости, вместо реално да тръгнат да помагат на децата и семействата, които имат нужда.


 42. 42 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Дневник, а кога ще публикувате и противополжната позиция в подобна статия?

  Ей така, малко за баланс и да заблудите малко форумците, че не сте продажен грантаджийски парцал?

  Aз НЯМА да се ваксинирам. Ваксинираните сте овце.
 43. 43 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  To всички са на грантове. Само че тия с традиционното семейство...не че нещо, но няма да накарат скоро българката да стане скромна и да народи минимум 5 деца, докато ходи по разни църкви. Докато НПО-тата може сериозно да променят сексуалното поведение, щото да станеш сексуално освободен е къде-къде по-лесно, а ние сме си промискуитетна нация.

 44. 44 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#35] от "bora bora":

  ний много добре си знаем кво ме боли и сърби. определили сме се . и дечурлигата са се опеделили . да му мислят тия , дето чакат на фондациите ,да им възпитават децата , след като повечето са им набутали по един таблет още от петгодишна възраст, за да не им пречат .

 45. 45 Профил на Кошмарът на гербавиадата
  Кошмарът на гербавиадата
  Рейтинг: 8 Неутрално

  бай Българ засега има имунитет срещу умнокрасивите извратении, не вървят
  —цитат от коментар 7 на Saint of Me


  Само дето този имунитет върви в пакет с най-ниския стандарт на живот в Европа, ма карай...Важното са чифтето пищови, не голия г*з...

 46. 46 Профил на Кошмарът на гербавиадата
  Кошмарът на гербавиадата
  Рейтинг: 8 Неутрално

  бай Българ засега има имунитет срещу умнокрасивите извратении, не вървят
  —цитат от коментар 7 на Saint of Me


  Само дето този имунитет върви в пакет с най-ниския стандарт на живот в Европа, ма карай...Важното са чифтето пищови, не голия г*з...

 47. 47 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1524 Любопитно

  Ся са загледах за приятелите на децата от фондация Дъб. По устав подпомага клети бежанци, затоплизъм и левичарски политически групи
  https://www.influencewatch.org/non-profit/oak-foundation/

  Обаче явно има и други интереси, понеже в съдружие с др Сорос финансира гендерски непеота
  https://www.humandignitytrust.org/who-we-are/funders/

 48. 48 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  До коментар [#45] от "gwl29638535":


  Само дето този имунитет върви в пакет с най-ниския стандарт на живот в Европа, ма карай...Важното са чифтето пищови, не голия г*з...
  —цитат от коментар 45 на gwl29638535


  Първо, това НЕ е вярно. В ЕС да, но в Европа НЕ. Второ, дори да е нисък стандарта, е достатъчно висок, за да живеем относително добре, спрямо много, ама много голяма част от останалия свят. Оплаквачките изкарвате, все едно тук положението е някакво особено зле, което категорично НЕ е така.

 49. 49 Профил на Antoaneta Oshinova
  Antoaneta Oshinova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Много е тъжно, че с всяка година ние все повече се приближаваме до манталитета на държави, към които не искаме другите да ни причисляват! Мнооого е тъжно! Информираното дете се превръща в информиран възрастен, подготвен да се защити и да поиска помощ, ако има нужда, от правилното място. В Швеция и Германия има сексуално образувание, в Иран и Авганистан няма. В Канада НЯКОИ мюсюлмански родители са против и не допускат децата си в класовете. Къде сме ние?

 50. 50 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 629 Неутрално

  [quote#39:"our12595545"][/quote]

  Всички имена, които съм изброил са доказано получавали пари от чужбина. Па да не говорим за финансирането на пасторската мрежа , която активно участва в подстрекаването на истерията.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 51. 51 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Ако министър Вълчев пусне заповед и забрани на тези грантоеди изобщо да стъпват в градини и училища, ще свърши едно от най-смислените неща в образованието от години.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 52. 52 Профил на ПРИСМЕХУЛНИК
  ПРИСМЕХУЛНИК
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Сексуално насили над деца има навсякъде по света, независимо дали НПО-та провеждат обучения за секса.

  -"Детето трябва да е научено да разпознава границата и да различава приятелското потупване и опипването на гениталиите. Да прави разлика между приятелската целувка и прегръдка и тази, която го кара да се чувства неловко, възбудено или объркано. Непознаването на тази граници прави децата лесна жертва на сексуално посегателство. Родителите знаят ли как да обяснят това? Могат ли да го направят?"

  Значи, ако родителите не могат да научат детето си, да познава тази граница, някое НПО при курс в училище, където групата е от двадесет и кусур деца, ще успее да ги научи индивидуално?!

  Значи, излизаме пред една група деца, без значение от индивидуалните им особености, рецитираме едни неща по конспект, и хоп- вече сме ги предпазили от опасностите!

  Е, да, така ще се усвоят едни парички, пък това, което е добро за малчуганите и изисква индивидуален подход- вас не ви интересува.

 53. 53 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1926 Весело

  В някои ситуации тая информираност и компетентности ще ти помогнат точно толкова да избегнеш сексуален хищник, колкото ученето на морска биология ще ти помогне да не те изяде акула. В някои случаи проблемът е във водата...

 54. 54 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Сексуалното обучение се прави в семейството. Не лъжете децата си никога, отговорете им честно и прямо на въпросите. Но не им обяснявайте повече от това, което питат, може дори да ги объркате!! Поне аз така постъпих с двете си деца.
  Няма да забравя един случей. Имам едни приятели, навремето живеехме в един вход в гарсониери. С мъжа бяхме колеги и си ходехме на гости почти всяка вечер. Имахме синове, тяхния беше на около 8 години, а моя едва на една. Та става дума именно за сина им. Един ден отидохме в зоологическата. И тъкмо отминахме клетката с лъвовете, когато лъва се качи на лъвицъта. След малко тя му изрева нежно, но твърдо!! Детето явно не видя какво точно става, но беше много впечатлено от рева й. И попита майка си - защо така се оригна лъвицата? На което тя доста смутено му каза, че може би е преяла. Детето така и не се убеди и по-късно у тях на вечерята ме попита същото. Майка му и баща му бяха в кухнята, то беше само с нас. Престраших се и му казах, че това не е точно оригване, а израз на удоволствие и болка. Лъва я беше натиснал здраво. И то ме попита какво точно правеха - обясних му, детенце. То попита как и му казах че е вкарал пишката си в нейната пупа и й е дал семенца. Като му казах, че един ден и той ще прави същото с жена си, но първо трябва да порасне. Удовлетворено и замислено, детето добави след малко - да, моята паца още е малка, трябва да порастна, а на татко е огромна, като микрофон!! Досмеша ме, но се смях от сърце, когато видях приятеля ми да влиза в стаята изключително горд... Но това не беше всичко, жената на другия ден разказала в службата всичко и един нейн колега завзек я попитал - а бе, да не би детето да те е видяло как се изказваш на микрофона?
  Апропо и двамата ми благодариха насаме по-късно, просто явно не са имали случей да обяснят на детето секса или поне да му отговорят на въпросите.
  Вообще не чакайте детето да се информира в училище. Разбира се и там трябва да му се обяснят отношенията мъж-жена, но не без никакво предварително познание. Както и да му се обяснят и 4-5%-ните отклонения.

 55. 55 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 587 Разстроено

  Има резон в (правилно) сексуално образоване. Темите са много деликатни и разговорът по тях е смущаващ дори в семейството (за нормални семейства говоря, не такива в които бащата блудства с децата си).
  Децата в различна възраст трябва да имат основни идеи относно възможните злоупотреби (като част от общата им интелигентност).
  Задача на възрастните е да не допускат в обществото да се шляят на свобода престъпни елементи заради които на децата да им се налага твърде отрано да научават прекалено много за (извратената) сексуалност.
  Личният ми сблъсък с (нездрава) сексуалност не беше единичен. Ще дам няколко примера. Все от късния соц.
  Като започнем от свако ми, комунист и директор на предприятие, който все ме питаше (в присъствието на нашите) "Расте ли бубата?" За щастие, нямах си и понятие за каква буба иде реч (копринена буба??).
  За селските бабаити и изцепките им не ща да влизам в подробности ("Ти кът' ни моиш дъ ибеш, аз пък могъ дъ ибъ!"). Иначе един младеж ми показа що е то буба (не че си нямах де). Каката на моя връстничка ни учеше на умерено сексуално общуване (да съм й бръкнел в пазвата, не че тогава там имаше нещо. По-късно с момичето играхме на "чичо Доктор" (преглед на благосъстоянието на първичните ни полови белези и дезинфекцията им с одеколон - да видим какво ще стане, мина се без последствия де).
  5-и клас, на някакъв лагер със съученици и учителКИ (то мъже учители почти нямаше). Един следобяд младежът с който делях стаята, ни в клин, ни в ръкав, тръгна към мен с щръкнала пишка и ми каза полу-нашега, "Хайде да се ебем!" Не съм казвал на нашите за изцепката, на класната - още по-малко.
  И най-драстичния случай, съученик в 6-и клас показа че вече умее да маструбира. (Съученичката дето щяла "да ме сваля", ряпа да яде! Също и младежите пеещи модифицирана песента на Братя Аргирови "Да чукна на мъдо!" Също и разказ в списание "Народна Младеж" включващ и секс между млади хора от различен пол.)

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 56. 56 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 587 Разстроено

  До коментар [#54] от "charlesdegaulle":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 57. 57 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 539 Неутрално


  Ако имате грешни пари за харчене ходете в ромските махали и обяснявайте, че не е нормално деца на 12-13 години да раждат.
  —цитат от коментар 5 на Големи яйца:)


  Не става с обясняване, а с възпитание и образование!
  А възпитанието и образованието трябва взаимно да се допълват.

 58. 58 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Сексуалното обучение се прави в семейството. ...
  —цитат от коментар 54 на charlesdegaulle


  А ако семейството няма капацитет да извърши това, трябвали да го оставим на порно филмите, съучениците и т.н.?
  (риторичен въпрос за размисъл)

 59. 59 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#4] от "vladivlad":

  На 10-11 години някои момиченца ВЕЧЕ имат цикъл.
  Очевидно смятате, че е далеч по-добре някой чичко/батко да предаде сексуалното образование на живо, вместо някои квалифицирани да се опитат да обяснят на децата що е това секс?
  И това НЕ Е РАБОТА на биолози, а на психолози.
  А иначе станахме най-големите пуритани на света
  Вижте статистиката, която впрочем е само върха на айсберга, за сексуалната злоупотреба с деца и младежи.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 60. 60 Профил на ПРИСМЕХУЛНИК
  ПРИСМЕХУЛНИК
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#58] от "гарата":

  Не, на Не Пе Отата трябва да го дадем...
  Къде на шега, къде на сериозно- ще ти отговоря със собствения си опит, по "пътя на познанието"...
  А, аз понеже съм си умен и любопитен, научих за разликите между момиченцата и момченцата още в детската градина…

  Та, така, мила моя аудитория, там спяхме на двойни легълца, та а моето другарче по легло беше момиченце… И ми показваше… и аз виждах липсата на „пу-пу”… и като всяко любопитно хаймане, с пръстче изследвах… Нищо, че по това време още се начурквах…

  Умен, та дрънка, ви казвам!

  Някъде по това време ми хрумна, че е добра идея да си провра малкия показалец през мрежата на кокошарника… Па една особено злобна кокошка, като ме клъвна, направо видях Сънчо пред себе си!

  Истински професор!

  Малко по после, вече в предучилищната, едно момиченце от групата- Вики-ни прави стриптийз по времето, предназначено за сън…

  Някъде там открих, че с „пу-пу”-то си можеш да си играеш… Сиреч- открих мастурбацията… Та, образованието ми продължи, натрупвайки вече систематични знания за света…

  И така, докато леличките не ме издадоха на мама и тати, че си играя с „щъркелчето”…

  И умрях от срам… Честно ви казвам… да го еба…

  Беше ме срам, колкото никога преди това… но и не разбирах какво лошо има…?

  Нали е част от мен, като нослето, и служи за нещо?!

  След някоя и друга година, вече в Началното, в голямото междучасие се събирахме зад сладкарницата и докато хапвахме хамбургери и банички с боза, рисувахме по стената „пу-пу”-та и „пеперудки”… Първата ми среща с изкуството! Първокласен естет си бях още тогаз!

  А там бяха изрисувани бая. Имаше и заклинания от типа „Едиси коя + Едиси кой=ВНЛ”.

  Та, аз, малкият пишорко, вече и естет първокласен, продължих да придобивам широки познания за Света, мъжа и жената и мястото ми в обкръжаващото…

  Започнах да се чудя за предназначението на „щъркелчето” и „пеперудката”, и дали с тях се прави това, за което по-големите говореха…

  Вглъбен в подобни дълбоки занимания, един ден у нас намерих научното четиво „Мъжът и Жената интимно”! И моето Просвещение продължи… Придобих познания за това, какво и как, но и за вътрешните особености и устройство, за телесни течности и кръвотечение… Майко мила!

  Истински естествознател!

  Държа в ръцете си тази безценна книга- и това е Анагноризис и Перипетея за мен…. И малката хаймана започна да вдява своите най-ранни занимания с „пу-пу”-то си…

  Но понеже съм си умничък и досетлив от малък- вече знаете това- не се издадох, че съм намерил Алманаха на всеки малък ръкоблудец, и продължих да се правя на невинен и сладък, какъвто трябваше да бъда…

 61. 61 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Вчера една авторка докосна бегло въпросът "Чии са децата?"
  Крайностите са лесни:
  Децата са само е динствено на родителите.
  и
  Децата са на Обществото или Държавата.
  И двата отговора са грешни, ако и с тях да са съгласни около 20% от хората около нас.
  Сега идва сложното:
  Ако и двете крайности са грешни, къде е мярката? Кое е верно и докъде е ролята на родителите и докъде обществото (държавата)?
  Няма еднозначен директен отговор.
  Не е и възможен.
  И като имаме предвид, че в обществените отношение (вкл по отношение на децата) винаги е налице динамика най-смисленото което може да се направи е:
  Изолираме крайностите и останалите провеждаме спокоен разговор по темата.

 62. 62 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  “При всички случаи родителите имат нужда от помощ, за да знаят как да говорят с децата си по тази тема и как да го правят по най-подходящия начин.“А защо не подготвите помагала и тренинги за родители, за да им помогнете?
  —цитат от коментар 37 на baba_zozolana


  не че има нужда много да се обяснява, но краткият и грозен отговор е - защото са сводници на педофили и родители не ги интересуват

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 63. 63 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Много е тъжно, че с всяка година ние все повече се приближаваме до манталитета на държави, към които не искаме другите да ни причисляват! Мнооого е тъжно! Информираното дете се превръща в информиран възрастен, подготвен да се защити и да поиска помощ, ако има нужда, от правилното място. В Швеция и Германия има сексуално образувание, в Иран и Авганистан няма. В Канада НЯКОИ мюсюлмански родители са против и не допускат децата си в класовете. Къде сме ние?
  —цитат от коментар 49 на Antoaneta Oshinova


  още по-тъжно е някой с подобно на вашето ниво на правопис да ми дава оценка на манталитета

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 64. 64 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Аман от либерасти. Едно е да има сексуално образование за деца в 8-10 клас, което е нужно. Друго е за 1-7 клас - според мен по-добре да няма за малките. А за детската градина е АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМО !!Който не му харесва на терминала и да се лови самотета с еднопосочен билет. Иначе утре да не ни питате защо "съветваме" т. нар. "учитители по сексуално обарзование" с тоягата.Нека да ме считат за назадничав, НЕ МИ ПУКА.Отивайте в Швеция при арабите да видите как ще ви образоват...
  —цитат от коментар 22 на Vassil Stoychev


  Когато аз бях в гимназията, в началото на 90те, съученичка на сестра на моя съученичка, беше правила аборт в седми клас. Седмокласничката, претърпяла аборт, беше от "елитния" италиански лицей в Горна баня.

  Една от най-близките ми приятелки е педиатърка, практикуваща в София. Скоро сподели, че все по-често идват осемгодишни момиченца с мензис. Особено за момичетата, защото те са тези, които могат да забременеят, е важно да разбират какво представлява мензиса и как стават бебетата, на достатъчно ранна възраст. Това може да се обясни, без да се изпада в порнография. Точно това са искали родителите, дали писмено съгласие децата им да участват в пилотната програма.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 65. 65 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#60] от "ПРИСМЕХУЛНИК":

  Радвам се за Вас, но правите ли разлика между частен случай и представителна извадка?

  По моему има цели слоеве на обществото, които имат голям проблем с лочическото мислене. Точно за тях е изключително важна ролята на държавата.

  Ако бяхте се родили в семейство сред неуки родители и роднини, какъв Ви би бил шансът да достигнете до тези прозрения?
  (отново риторичен въпрос)

 66. 66 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Ако имате грешни пари за харчене ходете в ромските махали и обяснявайте, че не е нормално деца на 12-13 години да раждат.
  —цитат от коментар 5 на Големи яйца:)


  Грантоядите искат да харчат НАШИТЕ пари за да възпитават сексуално НАШИТЕ деца, в НАШИТЕ училища, когато те решат че е удачно и както те решат че е правилно. На нас ни оставят единствено правото да плащаме.Нахалството им стига до там, че дори се обиждат ако смирено не им благодарим.
  ТЕХНИ ПАРИ ТЕ НИКОГА НЕ ХАРЧАТ.

 67. 67 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Няма ли някое НПО, което да научи децата да си сътрудничат, не само да се конкурират, да се развиват компетентни, можещи и помагащи?! Ясно е че в порнхъб не е най-доброто място да се научат що е секс, но пък и да им показват разни таралежчета с разни кръжочници също не е най-удачното.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#64] от "7777":

  Какво представлява менсиза не е ли работа на майката или жената около децата в най-ранна възраст? И някак ми е зловещо 8 г. да имат цикъл - еволюция, Чернобил, храната, въздуха ...

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  До коментар [#8] от "dgd":
  Ако си под 9 години не е редно да пишеш тук, а да си пишеш домашното. Ако си пълнолетен, то вече е късно да те обучават какво е прегръдка и какво опипване. Хората много ясно са казали какво правят, както и учителите и родителите.
  А МОН би трябвало да подпомогне максимално този процес. Може и като не пречи, а не да наказва учители и РУО.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 72. 72 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  До коментар [#66] от "nhh18551388":

  Грантоядите искат да харчат НАШИТЕ пари за да възпитават сексуално НАШИТЕ деца, в НАШИТЕ училища, когато те решат че е удачно и както те решат че е правилно. На нас ни оставят единствено правото да смирено не им благодарим.
  ТЕХНИ ПАРИ ТЕ НИКОГА НЕ ХАРЧАТ.
  —цитат от коментар 66 на nhh18551388

  Не знам какво разбирате под "Грантояд", само предполагам. НПО-тата засегнати в статията не са такива, според това, което предполагам.
  Любопитен съм да разбера вие колко пари сте дали на фондация П.У.Л.С? Не искам точна сума, може и приблизителна. За да си обясня някак нелепото ви възмущение от хора, които изобщо не познавате.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 73. 73 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#58] от "гарата":

  Прав си, затова трябва да има и то надлежно обучение в училището. Мисълта ми е, че ще е много по-добре, ако детето има основната информация предваритено от къщи!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK