За по-честни избори, или пак мижи да те лажем (втора част)

Броене на бюлетини

© Георги Кожухаров

Броене на бюлетиниВ първата част на текста по повод обсъжданите нови промени в изборния кодекс авторът разгледа машинното гласуване, отбелязването на преференции и избирателните списъци.


Активна регистрация и др.


Тези дни пак преглеждах конституцията. Има там два члена, които дават основание на много експерти да твърдят, че активната регистрация и поддържането на актуален изборен регистър са против конституцията. Предполагам, че тази позиция се основава на чл. 26 (1) (текстът "където и да се намира") и чл. 42(1). (Вижте карето в края на текста.)
В резултат на подобно тълкуване ние нямаме реалистичен избирателен списък. Нещо повече - това, което имаме, позволява дописване в изборния ден на основание на документ, издаден от кмета. За това дописване винаги ни критикуват. Позволява местене по документи на групи хора, които могат да обърнат резултата и които не носят последствията от избора си, особено на местни избори. И, не на последно място, карат администрацията да харчи пари като за 6.8 милиона избиратели при гласуващи два пъти по-малко.


Хайде хартиените бюлетини са 16 стотинки. Ами 30 000 машини по 3000 лева как ви се виждат - 90 милиона. Хайде 20 000 да са 60 милиона. Малко ли са? Плюс складове, поддръжка, охрана, сервиз, препрограмиране и други за следващото упражнение. Ако тези пари ги дадем на секционните избирателни комисии (СИК), то може да наемем за членове всички преподаватели по обикновена и висша математика и физика и всички прокурори и адвокати. 700 лева на калпак за два дена малко ли са? При това тези пари няма да идат в Китай/Тайван или в една фирма, а веднага ще се влеят в местната бакалия за хляб, сирене гроздова, кисели краставички и други жизненоважни неща. На печелившите - честито!


По конституцията


Така и така се заговори за промяна на конституцията, би било полезно да се направи редакция, която да даде възможност на ЦИК да прави при необходимост активна регистрация, да поддържа изборен регистър, който да съдържа имената на българските граждани, които са заявили, че ще упражнят правото си на глас, без след това да са длъжни да го направят и без санкции, ако не гласуват. Това би дало възможност да се премине към гласуване по настоящ адрес (изборен адрес), за което отдавна говорят много експерти. И този адрес да бъде лесно променян (управляван) от самия избирател. Тук не говоря за въвеждане на уседналост в парламентарните избори, независимо какво е личното ми мнение.


И в заключение по тази точка - да сте чували, че догодина ще има преброяване на населението? Да сте чували изборни експерти, членове на ЦИК, ГРАО, депутати, партийни активисти, социолози и гадатели да говорят нещо за възможността преброяването да се използва за активна регистрация или поне за въвеждане на изборен вместо постоянен адрес. Не сте. Няма и да чуете скоро.


Да сте чували нещо за промяна на изборната география чрез окрупняване на многомандатните избирателни райони (МИР) до например 9 пълноценни района с реално състезание между партии и кандидати? Няма и да чуете, защото сегашните райони с гарантирани по 4 мандата са удобни. Там няма пълноценно състезание, цената на мандата е малка, избирателите се контролират лесно от кметовете.


Отново стои въпросът за МИР "Чужбина", съставянето на консулски избирателни списъци. Има и цял кръг въпроси около правото на притежатели на БГ документи за самоличност да определят властта в страна, без да живеят в нея от десетки години и без да носят последствията от своя избор (т.нар. критерий уседналост).


По композирането на изборните комисии: ЦИК, РИК, ОиК и СИК


Чувам, че някои партии били съгласни на 100% машинно гласуване, ако го организирала държавата. Ама чакайте - те целите избори са работа на държавата по закон и по международно публично право. Независимо дали са с машинно гласуване или с редене на бобени зърна. Въпросът е съвсем друг - ще позволят ли партиите на държавата да организира изборите, без да окупират изборния процес чрез квотното си представителство в ЦИК, РИК и СИК? При това, забележете, това са парламентарните партии, които имат субсидия и с нея могат да си наемат застъпници в добавка на членовете в СИК. Освен застъпници имат и т.нар. представители.


Така се формира една маса от легално купени гласове чрез възнаграждението за длъжностните лица (СИК плюс застъпници и представители), ангажирани в процеса. На всичкото отгоре партиите си запазват правото до последния момент да сменят хората си в СИК даже и след обученията.


Парадоксално е, че хора, които се канят да управляват държавата, не могат да управляват собствените си представители в СИК. Или ги сменят нарочно с други инструкции? Ако искат промяна, нека партиите се откажат от партийното номиниране или поне да оставят председателите и секретарите на СИК да се назначават по професионална пригодност с право да бъдат изпращани в СИК в различни места. И категорично да отпаднат т.нар. партийни представители в СИК. Застъпниците са достатъчни, макар че за партиите, които имат членове в СИК, и застъпници не трябва да има. Те са инкорпорирани в СИК.


При подготовката на сегашния изборен кодекс много хора искахме постоянна ЦИК. Идеята беше тя да е от 5 - 7 членове изборни мъдреци от различните власти с по-голяма оперативна администрация. За съжаление сегашната ЦИК е лошо съчетание на постоянна администрация, формиране на квотен принцип от партиите според парламентарното представителство, а по размер е почти колкото правителството на страната. Принципът е репликиран и в по-долните нива при РИК, ОиК и СИК. И това е, при положение че голяма част от работата по изборите се върши от държавата и общините.


Смятам, че може да се мисли за такава промяна в конституцията, с която ЦИК да бъде формирана на принципа на Конституционния съд. Има практики, в които по време на избори администрацията на ЦИК се разширява и подсилва с представители на други институции, но само за кратък период. Подобна промяна би извадила донякъде партиите от процеса и би засилила доверието в ЦИК и изборния процес като цяло.


Тези предложения, а и други вече са давани в процеса на подготовка на сегашния кодекс. За съжаление по време на неговото обсъждане някои граждански организации предпочетоха протестите на улицата и нямаше натиск за приемане на конкретни промени в изборния процес. Оправдаха се, че т.нар. обществени съвети не били формиран по ясни критерии. Това даде възможност на партиите да отклонят полезни идеи и предложение. В интерес на истината част бяха приети (преференцията, номерираните бюлетини, ограничаване на броя на застъпниците в една секция и др.). Време е за следващите крачки напред.


Конституцията
Чл. 26.

(1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.
Чл. 42.
(1) Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.
(2) Организацията и редът за произвеждане на избори и референдуми се определят със закон.
(3) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2005 г.) Изборите за членове на Европейския парламент и участието на граждани на Европейския съюз в избори за местни органи се уреждат със закон.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 1942 Весело

  Няма мижи да те лажем. Всичко е пунта Мара и шменти-капели!

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Защо от няяколко дни толкова много се заговори за ИЗБОРИ ???Избори у нас ще има , ако нее ме лъже памтта през 2021 г. Разбра се , че ще се купуват" машини за МИЛИОНИ " по желание на Столетницата и пРезидента ! От тамнататък всичко е ясно - този път , макар и с машини , БСП отново за пореден път ще загуби , а пРезидентът , ако се кандидатира , ще претърпи ШУМЕН ПРОВАЛ / освен ако не си осигури РЕШЕТНИКОВ № 2 /.
  А може би някои се "надяват " на предсрочни ПРЕЗИДЕНТСКИ избори ??????

 3. 3 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Мъртвите души ще се премахнат с активна регистрация.

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Покрай безспорните истини да се прокарват манипулации е грозно...

 5. 5 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Чл. 26.
  (1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.
  ---------------------------------------------------------
  Дори и в отвъдното?
  Затова ли има мъртви души в списъците?

 6. 6 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 367 Неутрално

  С оборота на кисели краставички джуджетата около Снежанка Манолова кипят от безсмислен и златно скъп за данъкоплатците труд.
  Десет пъти по точен и полезен коментар на колегата доротеус. Само че е пропуснал Да ама Не България при споменаването на отговорните за поредните безумия.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 7. 7 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Мантрата фалшифицирани избори, машинно гласуване беше повтаряна многократно от Манолова, Нинова и Радев. Защо нямаше медиен отпор на тези желания, а след като беше прието и от ГЕРБ, започна отпор? Общественото обсъждане през медиите не върви със защита на идеи, а с оплюване на партии.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 8. 8 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2073 Весело

  Активната регистрация е много добра идея. Гражданите трябва да се регистрират след като СОБСТВЕНОРЪЧНО попълнят и подпишат декларация в общината в присъствието на длъжностно лице. Изключение да се прави само за тези, които по закон гласуват в придружител.

 9. 9 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Докато не се въведе :
  - образователен ценз;
  - имотен ценз;
  - някаква минимална като месеци уседналост;
  - пълно изчистване на мъртвите души,
  няма да има промяна.
  Електронно гласуване - защо плащаме на ония *специалистини* ,ако не могат да се справят с евентуални проблеми?!?

 10. 10 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Има ли толкова глупави хора, които да вярват че машинното гласуване ще реши проблемите?

 11. 11 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Разбра се , че ще се купуват" машини за МИЛИОНИ " по желание на Столетницата и пРезидента !
  —цитат от коментар 2 на doroteus


  Явно те са в дъното, на цялото това шумолене!
  А умно-красивите и всякакви там ДеБъ и ДСБ , са просто купени от БСП да участват в хора и да подпяват отстрани ..

  По делата им, респективно по мненията им, ще ги познаете.
  Ей ги, как бият на чувство и късат рубашки за машинно гласуване:

  "Радан Кънев гласува машинно и призова всеки да гласува. Той упражни правото си на глас в 1 СУ "Пенчо Славейков" Гласувах да има алтернатива за българските граждани, което отдавна липсва и да, гласувах на машина и се почувствах поне малко в 21 век, така че призовавам всички, които имат в секциите машини да ги използват, обясни той."
  -------------
  "Според движението на Радан Кънев "Нова Република" Централната избирателна комисия си е позволила да пренапише Изборния кодекс (ИК) За това предупреждават Трайчо Трайков, Радан Кънев, Петър Славов и Мартин Димитров.
  Законът задължава ЦИК да осигури възможност за машинно гласуване във всяка една изборна секция. Без да се съобразява със закона обаче, ЦИК взе решение да проведе машинно гласуване само в 500 секции. Четиримата десни политици изпратиха жалба до Върховния административен съд (ВАС) и настояват незаконното решение на ЦИК да бъде отменено.

  „ Машините са гаранция, че резултатите ще бъдат отчитани коректно. Този произвол застрашава честното провеждане на изборите. Затова решението на ЦИК трябва да бъде отменено и законът да бъде изпълнен“, коментира Петър Славов.

  "Нова Република" настоява във всички над 12 хиляди избирателни секции в България хората да имат възможност да направят избор чрез машинно гласуване.
  Четиримата десни политици припомнят, че в Преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс са предвидени изключения за експерименталното въвеждане на машинно гласуване. Тези изключения обаче са само за 2015 и 2016 година. Те очакват ВАС да отмени решението на ЦИК и в цялата страна българите да могат да гласуват машинно още на 26 март.
  -----------------------"
  Светнаха , като елхи!
  Ей ги, заедно с БСП , изпълняват решението на Столетницата и пРезидента за машини!

 12. 12 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Има ли толкова глупави хора, които да вярват че машинното гласуване ще реши проблемите?
  —цитат от коментар 10 на jgu46589028

  Май да. Има такива хора.
  Ето, да не съм голословен:
  ---------------
  "Това нарушение на закона позволява изборните измами да продължават. Машините са гаранция, че резултатите ще бъдат отчитани коректно. Този произвол застрашава честното провеждане на изборите. Затова решението на ЦИК трябва да бъде отменено и законът да бъде изпълнен“, коментира Петър Славов."
  ---------------
  Помним, късаха рубашки и пускаха жалби.
  Според мнозина, зад действията им са били пРезидента и Столетницата:
  -------------
  "Чрез ЦЕНТРАЛНАTA ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

  До ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД

  Ж А Л Б А

  от

  Трайчо Трайков,

  Радан Миленов Кънев,

  Петър Владиславов Славов,

  Мартин Димитров Димитов,  със съдебен адрес: гр. София-1000, бул. Витоша No.18 /вход откъм ул. Кърниградска/, централа на ПП „ДСБ“

  срещу: Решение № 4153-НС на Централната избирателна комисия  правно основание: чл. 212 и сл. във вр. с пар. 10 и 11 от ПЗР на ИК, във вр. с АПК  УВАЖАЕМИ ВЪРХОВНИ СЪДИИ,

  На основание чл. 212 и сл. във вр. с пар. 10 и 11 от ПЗР на ИК, във вр. с АПК обжалваме Решение № 4153-НС на Централната избирателна комисия, с което в нарушение на горецитираните разпоредби на Изборния кодекс предвидено, машинно гласуване на предстоящите избори за народни представители, да се проведе само в 500 избирателни секции.

  Считаме оспорвания административен акт за нищожен, а в случай, че не приемете аргументите ни за неговата нищожност, молим да го отмените като незаконосъобразен поради противоречие с материалния закон..."
  -------------------

 13. 13 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Мантрата фалшифицирани избори, машинно гласуване беше повтаряна многократно от Манолова, Нинова и Радев.
  —цитат от коментар 7 на Корки


  И присъдружните им партии-сателити.
  Ето, да не съм голословен:

  -------------------
  ""Нова Република" настоява във всички над 12 хиляди избирателни секции в България хората да имат възможност да направят избор чрез машинно гласуване. Именно такова обещание бяха дали и от ЦИК.

  Трайков, Кънев, Славов и Мартин Димитров припомнят десетките документирани случаи на подправени протоколи, както и разпилените по пода изборни документи в „Арена Армеец“ на местните избори през 2015 година."
  ----------------------

 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6418 Неутрално

  Тази години ще има преброяване и дано най накрая да изтрият мъртвите души от избирателните списъци.

 15. 15 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Тази години ще има преброяване и дано най накрая да изтрият мъртвите души от избирателните списъци.
  —цитат от коментар 14 на Peni Nikol


  Тотално не сте наясно какви са целите на преброяването, как се прави и кой го прави. Брои се населението в България (в това число и чужденците, живеещи в България), а българските граждани, живеещи в чужбина, не се броят. Преброителите не са длъжностни лица от ГРАО. С данните от преброяването не се актуализира регистъра на лицата в ГРАО. Този регистър се актуализира само на базата на официални документи - официални документи за раждания, умирания, бракове, разводи, смяна на адреси (миграция).

  Голяма част от преброяването се извършва чрез електронно самопреброяване. Там всеки може да се представи и опише като друг.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK