Сто процента машинно гласуване е грешка

Няма никакво съмнение, че гласуването с машини се представя по-неточно от останалите възможности за броене на гласове

© Надежда Чипева, Капитал

Няма никакво съмнение, че гласуването с машини се представя по-неточно от останалите възможности за броене на гласовеДаниел Стефанов е програмен координатор в Европейския съвет за външна политика - София. Мнението му е от профила му във "Фейсбук".


Почти всяка изборна реформа в България в последните 20 години започва от каша от идеи, после минава през етапа на пропусната възможност и свършва като откровена глупост. Така е и сега. Започна се от идея за слагането на нещата в ред, да не е в 12 без 5, заговори се за преброителни центрове и накрая финишираме с купуване на машини за гласуване за всички избори.


Така и не стана ясно на много хора, че технологиите не могат да заменят изцяло една остаряла администрация с неадекватна структура. Другият проблем е, че
никой никога не направи изследване какво им куца на изборите в България и най-вече защо.


Въвеждането на почти 100% машинно гласуване е грешка по няколко причини.


Липсват институции, които да одитират и сертифицират системата. Също така в наблюдателските организации липсва капацитет за наблюдение на машинно гласуване. И след като никой държавен орган не е направил достатъчно, за да покаже какво става в черната кутия на машината за гласуване, това се превръща в бомба със закъснител, която ще избухне в лицето ни в изборния ден.


На фона на периодичните публични истерии, изфабрикувани на базата на абсурдни истории за отвличане на деца, е детска игра да се убие вече разклатеното доверие в изборния резултат. Как ще отговорим тогава - с фиш от машината или с изявление на производител? Държавата не можа да укроти 20 майки в Сливен, които отиват да си приберат децата след един слух,


как ще отговори на една възможна истерия, че машините манипулират вота?


На второ място, от научна гледна точка, няма никакво съмнение, че гласуването с машини се представя по-неточно от останалите възможности за броене на гласове - ръчно (при добре организирана администрация разбира си) и сканирането. Това никога не бе взето предвид, просто защото подобен анализ никога не беше направен.


Когато правителството взима решения, само за да не бъде обвинявано, обикновено резултатът е такъв. Правителствата трябва да взимат правилни решения, на основата на анализ и знание. В това решение няма, нито знание, нито анализ. Това заплашва следващите избори в България да бъдат поредния цирк, от който този път излизането ще бъде много по-трудно.


PS


Първото доказателство, че никой не е мислил, е идеята да се отпуснат пари, като вероятно ще се купят 15 000 машини. Ако обаче се мине само на машинно гласуване, някой трябваше да се сети да види какви машини има на пазара - една от спецификациите е за колко време гласуваш. При нашите избори с преференции това време ще е по-дълго. И най-вероятно това означва, че в една секция няма да е достатъчна само една машина, ако имаш около 1000 избиратели. Може би две. Тогава как купуваме само 15 000 или да се подготвяме за опшаки?

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Айде стига сте плакали за машинното гласуване. То трябва да се случи. Когато аз набирам твоя телефон ми вдигаш ти, не нЕкой от Австралия, примерно, когато плащам през компютъра или с карта в магазина също, моите пари отиват на точно определен търговец, така, че не плачете за софтуера.

 2. 2 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Първо - машините отпечатват хартиен бон, който служи веднъж за да се увери избирателя, че гласа му е отчетен правилно и втори път за проверка на крайния резултат в секцията.
  Второ, при положение, че според абсурдното тълкувание на административния съд, щом един протокол е разписан от трима души то той бил верен. Следователно всяка система, която заобикаля тези тримата и отчита резултата директно би била по- добра.

 3. 3 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Първо - машините отпечатват хартиен бон, който служи веднъж за да се увери избирателя, че гласа му е отчетен правилно и втори път за проверка на крайния резултат в секцията.
  Второ, при положение, че според абсурдното тълкувание на административния съд, щом един протокол е разписан от трима души то той бил верен. Следователно всяка система, която заобикаля тези тримата и отчита резултата директно би била по- добра.

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  Най-важното - при машинно гласуване няма невалидни бюлетини... помните ли колко бяха при последното гласуване?

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  Странно, и тук ли започва отбой? Какво се промени или ще изчезне оправданието за изборните резултати?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2731 Весело

  Това с машинит хубаво !

  Ама ще трябват и още толкова хронометри , щото баба Айше може да седи половин ден в темната стаичка и да се пули в машината !!!

  ПП. Да кажем да се фиксира времето колкото да се драсне в/у две хартиени ...

 7. 7 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Това което се прави на хартия, вкл. и мошеничеството, може да се направи и на компютър. Проблемът че че мине ли се на компютър, то освен официалните хакери се появява възможност и за неофициални. Тоест, вместо по заповед на текущия премиер, резултатите могат да бъдат променени по хрумване на тийнейджъри от Куртово конаре или Долно уйно. Случката с НАП и личните данни е показателна.

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#7] от "john_3volta":
  Не може.Машината е на открито и може да бъде манипулирана само с чук.

 9. 9 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#7] от "john_3volta":Не може.Машината е на открито и може да бъде манипулирана само с чук.
  —цитат от коментар 8 на chicago514


  Наивен си много:
  1) Софтуерът може да се хакне ПРЕДВАРИТЕЛНО,
  2) Машината може да се хакне ПОВРЕМЕННО, а
  3) Резултатите могат да се хакнат СЛЕДВАРИТЕЛНО (че те не са в машината на открито, а се обобщяват другаде на закрито).

  Въпроси?

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Това с машинит хубаво !Ама ще трябват и още толкова хронометри , щото баба Айше може да седи половин ден в темната стаичка и да се пули в машината !!!ПП. Да кажем да се фиксира времето колкото да се драсне в/у две хартиени ...
  —цитат от коментар 6 на SS

  Няма тъмни стаички при машинно гласуване.

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2254 Неутрално  До коментар [#9] от "john_3volta":
  Дай пример.

 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#11] от "chicago514":

  Например всяко трето гласуване да е за определена партия, независимо от гласуването...

 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Хора,машината не е свързана с никакви компютри.Гласуването е просто като гъбено семе.Оставяте си личната карта срещу която получавате тъй наречената ключ-карта която поставяте в машината за да я отключите и започвате гласуването-то е същото както при хартиените бюлетини - Вляво са партиите - вдясно преференциите(пиша за следващите парламентарни избори)излиза ви бончето и преди да завършите гласуването излиза прозорец сравни гласуването - сравнявате-излиза прозорец -завърши гласуването -завършвате-взимате ключ картата на комисията -пускате си бончето,прибирате си личната карта и чао гергино.Всичко това става на открито.Затова пиша,че тази машина може да бъде манипулирана само физически - с чук,пред всички.Дано правителството не се отметне.

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#11] от "chicago514":Например всяко трето гласуване да е за определена партия, независимо от гласуването...
  —цитат от коментар 12 на Велков
  Не може,имаш опция за сравняване кое отива във флаш паметта на машината и това което ти си гласувал и ти е излязло на бончето.

 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  "На второ място, от научна гледна точка, няма никакво съмнение, че гласуването с машини се представя по-неточно от останалите възможности за броене"
  ???

  От немашинното най-точно е с отделни бюлетини. Щото там номера с невалидните не върви. Но заради "икономии" мутрата стои трети полумандат с 16% невалидни бюлетини. Сега с машинното сигурно ще извикат Божков да им как каже как се лъже с машинките....

 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#14] от "chicago514":

  Не виждаш на бончето за кого си гласувал...

 17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4430 Весело

  До коментар [#14] от "chicago514":

  Е, сравняваш бончето с това, което екранът ти изобразява, че отива във флаша, а какво се случва долу в чиповете, няма как да разбереш, ако не прочетеш в сорс-кода, какви инструкции изпълняват.
  Ако купим венецуелски машинки, току виж и у нас изборите ги спечели Мадуро!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  До коментар [#16] от "Велков":

  Ох, божкее, с тези ситни букви, без очила как да ги види твърдият електорат...
  А колко лесно беше едно време - на всички бюлетини имаше само едно име! Как да сбъркаш? Какви времена бяха, а и простатата беше добре....

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  До коментар [#11] от "chicago514":

  Дай пример
  ==============

  Пример от една общопризнано честна страна Путенланд))

  Гласуване в Саратов
  https://www.golosinfo.org/articles/142249

  Гласуване в Приморски край;
  https://www.golosinfo.org/articles/143130

 20. 20 Профил на tarikatis
  tarikatis
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Естествено, че ще е грешка !

  Честит празник Успение на Свети Кирил Славянобългарски. 📖

  Честит да е на всички денят на лозаря - Трифон Зарезан. 🍷

  Честит да е денят на влюбените.❤️


  Честит празник на всички именици.🎉

  Бъдете здрави !🍀

 21. 21 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Досега - що няма повече машини?
  Сега - машините са проблем...

 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#14] от "chicago514":Не виждаш на бончето за кого си гласувал...
  —цитат от коментар 16 на Велков
  Нали това обяснявам,виждаш на бончето за кого си гласувал и го сравняваш с това което отива във флаш паметта на машината.На бончетата няма имена,няма нужда от прегъване,че пък и от печати.Ако направим едни успешни машинни избори няма да има нужда и от института Информационно обслужване за изборите,автоматично ще си заминат и един милион мъртви души.Възможностите за манипулиране на изборите са чисто физически-да се спира тока и се забави гласуването,през час да се изпращат групички хора които да се правят,че не разбират и да се изнервят хората и други такива манипулации.

 23. 23 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  [quote#9:"john_3volta"][/quote]

  Начало България Политика Машинното гласуване: Защо искаме нещо, от което останалите... Днес 25 Вчера 130 Региони 1 Машинното гласуване: Защо искаме нещо, от което останалите в Европа се отказват? 07.02.2017 14:24 4663 10 Машинното гласуване: Защо искаме нещо, от което останалите в Европа се отказват? Снимка: БГНЕС Сподели Сподели Сподели    С изборните си промени в услуга на машинното гласуване България става част от една световна тенденция, явно причислявайки се към развиващите се страни от Азия и Латинска Америка, които все повече прегръщат идеята за машинно гласуване, вместо към страните от Европа, които упорито отказват да въведат системата. През изминалите седмици много експерти и анализатори у нас се изказаха положително за машинното гласуване, подчертавайки че при него манипулации са невъзможни, и подкрепяйки аргументите си с примери от Европа, основно Холандия, където машинното гласуване е успешен експеримент. Оказва се обаче, че Европа по-скоро се отказва от машинното гласуване, вместо да го приветства. На Стария континент няма нито една държава, която изцяло да гласува машинно. Белгия и Франция са единствените, където машините се ползват за гласуване, и то само частично - за някои области. Редица други държави са провели експеримента "машинно гласуване" още преди 10 - 15 години и са го обявили за неуспешен. Световните експерти в областта са на мнение, че машините са сравнително лесни за манипулация. Има много демонстрации на това как е нужен само няколкоминутен достъп до машина, за да бъде подменен софтуерът ѝ. Има вариант и за дистанционна намеса в системата, а хартиените разпечатки на вота не са гаранция за сигурност, защото софтуерът може да подменя вота на електронно ниво. В много държави има случаи на неумишлени инциденти, които обаче се дължат на неизбежни проблеми със самия софтуер, който компроментира резултатите. Поради тази причина експериментиращи с машинното гласуване европейски държави често са ставали свидетели на прегласувания в цели райони или обявяване на определени резултати за невалидни. Именно затова водещи международни организации са на мнение, че развиващите се страни, които възприемат машинното или електронното гласуване, няма да постигнат желаните резултати. Правителствата в тези страни гледат на машинното гласуване като панацея за всички изборни проблеми. Често обаче се получава така, че сериозни публични средства се влагат в тази скъпа технология, вместо политическите елити по места да инвестират усилия, за да пресекат практиките на купуване на гласове, корпоративен вот, изборни измами, манипулации при преброяването и др. Опитът на експериментиралите с машинното гласуване европейски страни показва именно това - че то не е достатъчно надеждно и макар традиционната система с хартиените бюлетини също да е несъвършена, тя е за предпочитане. България само може да се поучи от уроците, които други европейски демокрации са получили през годините. ФИНЛАНДИЯ: Финландия използва машинно гласуване на местните избори на 26 октомври 2008 г. Одитен доклад за гласуването в последствие заключава, че гарантирането на точността на резултатите е много трудно, резултатите могат да бъдат повлияни заради многото електронни компоненти на машините, а контролът и наблюдението на процеса по преброяване на бюлетините е невъзможен в традиционния смисъл. Резултатите могат да бъдат повлияни от малка група хора, посредством неволни програмни грешки или умишлено. Публичната прозрачност на процеса не е гарантирана, тъй като големи части от системата се считат за търговска тайна. След изборите става ясно, че гласовете на 232 души (от общо 12 000) не са били зачетени коректно. Първоначално финландското правителство не е склонно да обяви експеримента за неуспешен и обвинява избирателите в некомпетентност. Правосъдното министерство твърди, че гласоподавателите не са следвали правилно инструкциите за гласуване и не са натискали бутона "ОК" през различните етапи на процедурата, за да потвърдят гласа си. Правосъдният министър заявява, че е изненадан от проблемите, тъй като системата е била тествана многократно. Някои организации обаче алармират за проблеми с тъчскрийн екрана на машините, които са имали програмни дефекти и не са дали възможност на хората да маркират избора си правилно. В крайна сметка Върховния административен съд на Финландия признава изборните нередности и разпорежда повторно провеждане на изборите в засегнатите райони. Както става ясно от информационен клип за начина на гласуване на последните парламентарни избори във Финландия през 2015 г., вотът в страната днес е изцяло с хартиени бюлетини. Ирландия Особено голям и скъпоструващ е ПРОВАЛЪТ НА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ В ИРЛАНДИЯ. Машинното гласуване в страната се използва тестово на парламентарните избори на 17 май 2002 г. в 42 избирателни района. Амбицията е експериментът да се окаже успешен и с машини да се гласува на всички видове избори. Машинно гласуване е използвано и на референдума за Договора от Ница на 19 октомври 2002 г. в 7 избирателни района. Конфиденциален доклад от 2002 г. обаче изразява сериозни притеснения за сигурността на машинното гласуване. Достоверността на бюлетините не може да бъде гарантирана с използваната технология. Ирландското правителство оспорва тези заключения, подчертавайки, че присъствието на наблюдатели на изборите е достатъчна гаранция, че изборните измами са невъзможни. Въпреки това, основните опасения на противниците на машинното гласуване в Ирландия се свързват с невъзможността на машините да предоставят потвърждение за направения избор на хартиен носител. Проектът за машинно гласуване в страната е в застой години наред, машините отлежават в складове, докато най-накрая през 2009 г. ирландският министър на околната среда не съобщава, че те ще бъдат предадени за скрап. Така машини, купени за 54 млн. евро, се предават за скрап за 9,3 евро бройката. Към общата цена на машините експертите прибавят и 3,2 млн. евро, дадени за съхранението им през годините. Така машинното гласуване се превръща в един от най-скъпите неуспешни експерименти в Ирландия. ГЕРМАНИЯ : Германия използва машини за гласуване за първи път на парламентарните избори през 2005 г. След това ги използва и на местните избори през 2006 г. Експериментът обаче отприщва недоволство още след първия тест на машините. През 2005 г. 45 000 души подписват петиция срещу машинното гласуване, но правителството я отхвърля. Следват сигнали и дела срещу системата и така до 2009 г., когато на 3 март Германският федерален конституционен съд обявява машинното гласуване за противоканституционно. Съдът постановява, че използваната система има несъвършенства. Не са открити грешки и резултатите остават валидни, но съмненията около процедурата за гласуване са основателни, смята съдът. Основните притеснения са свързани с това, че машините от 2005 г. не разпечатват хартиена "бюлетина", която да потвърждава направения избор. Според съда разултатите могат да бъдат манипулирани и за разлика от традиционното гласуване, където изборните измами са по-трудни, по-скъпи, и изискват повече усилия и риск от разобличаване, софтуерните измами са много по-лесни. Холандия Холандия използва машинното гласуване от края на 90-те до 2007 г. Заради публичния натиск обаче, държавата е принудена да признае несъвършенствата на този тип гласуване и през 2008 г. да го спре. Вътрешното министерство на Холандия се отказва от машините, а като цяло машинното гласуване в страната е забранено от 2009 г. . На местните избори през 2006 г. се появяват сигнали за нередности - един от кандидатите получава изненадващо 181 гласа в секцията на работното му място, докато резултатът му във всички останали секции е 11 гласа. Критиците на машинното гласуване в Холандия също акцентират върху липсата на хартиена разписка за гласа. След забраната на машините, Холандия гласува с хартиени бюлетини. ДАНС няма да тества машините за гласуване ДАНС няма да тества машините за гласуване ДАНС няма законова компетентност за проверката и сертифицирането на системи и мрежи за некласифицирана информация и ДАНС не е получавал... Прочети повече Преди дни стана ясно, че холандското правителство ще изостави и електронната система за броене на гласовете, която използваше досега. Заради опасения от кибератаки, особено с адрес Русия, Холандия вече ще брои бюлетините си ръчно. Шотландия Шотландия е по-особен случай, тъй като страната използва машини не за гласуване, а за броене на гласовете. Системата се различава от холандската, тъй като не е интернет базирана. Дори машините за броене на гласовете обаче се оказват несъвършени, сочи шотландсият опит. На изборите през 2007 г. машините отхвърлят гласовете на над 70 000 души. Заради софтуерна грешка машините обявяват за дефектни автоматично определени бюлетини. Така 140 000 бюлетини били обявени за дефектни, а половината били отхвърлени от машините. Макар машинното броене да е проблематично, шотландското правителство не се отказва от него и се надява, че ще може да подобри софтуера за следващите избори достатъчно, за да минат те гладко. БЕЛГИЯ :Белгия въвжда машинното гласуване през 1991 г. и е единствената страна в Европа, която го ползва в относително голям мащаб. Дори в Белгия обаче то не е разпространено посевместно. В област Фландрия например гласоподавателите използват машини. Във Валония обаче 80% от общините гласуват с хартиени бюлетини. Белгийците използват малко по-различна методика за гласуване от тази, предлагана в България. Всеки гражданин всъщност получава магнитна карта в секцията си за гласуване, поставя я в машината и гласът му се записва на нея. След това пуска картата в специална урна. Гласовете се записват в основния компютър на секцията. В последствие те се качват на диск, който се изпраща до изборните центрове в съответния кантон, където информацията се предава към друг компютър преди да бъде изпратена в министерството. Именно проблем в тази система се появява на федералните и регионалните избори през 2014 г. Тогава има проблем със софтуера на машините в 20 от общо 209-те съществуващи кантона. Бъг в софтуера компроментира резултатите в компютърната система на кантоните. Белгийските власти са изненадани от проблема, тъй като по техните думи системата е била тествана многократно. Според експерти инциденти с машините за гласуване е имало в почти всички избори в Белгия. През 2003 г. в Скарбек машините отчитат 4096 гласа повече, отколкото имало регистрирани гласоподаватели. През 2004 г. пък става ясно, че резултатите от 20 секции не са разчетени коректно. А през 2006 г. някои кандидати имат по-високи междинни, отколкото крайни резултати. Редица експерти са категорични, че системата не е напълно сигурна и са оправдани страховете, че евентуална софтуерна намеса може да остане незабелязана, тъй като е възможно хартиената бележка, потвърждаваща вота, да се различава от отчетения от софтуера глас. Ограничено частично машинно гласуване по места има и във Франция, макар то да е далеч от мащаба на Белгия. Експерименти са правени и във Великобритания, но на Острова относително бързо се отказват от машинното гласуване. Като цяло Европа съумява да се поучи от горчивия си опит и се дистанцира от риска, който поема с машинното гласуване. На България тепърва й предстои да направи този експеримент и да разбере дали ще стигне до същите изводи.
  За мен е безразлично дали ще са машини или хартия! Особено ако някой ни" подари " 30 000 машини , защото се разбра , че с 1 машина не могат да гласуват неограничен брой хора ! А има секции и с повече от 200 - 300 души !Става въпрос за едни големи пари , които ние всички ще платим нахалост , защото БКП и ДЕМОКРАТИТЕ пак НЯМА да спечелят !

  Прочети още : https://www.actualno.com/politics/mashinnoto-glasuvane-zashto-iskame-neshto-ot-koeto-ostanalite-v-evropa-se-otkazvat-news_592334.html
  © Actualno.com

 24. 24 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3046 Весело

  Интересна деградация във възгледите на соросоидите. Нямаше и година откакто те късаха ризи на барикадата ЗА машинно гласуване. Кой днес издаде заповедта ПРОТИВ машинното гласуване изобщо не е трудно да се досетим. Очакваме 80 статии колко лошо е машинното гласуване.

  След като при машините са невъзможни невалидни гласове, то тези 16% от всички гласували повдигат до неимоверни равнища прага за влизане на умни и красиви. Защото източниците на досегашните невалидни бюлетини са електорат, който нито е чувал за Бойкикев, нито иска да знае кой е той.

 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#22] от "chicago514":

  Ми не, не си прав... това, което е на бончето, не значи, че ще е вътре същото...ама изобщо...
  Прочети пост 23. Има го споменато...неслучайно...

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1853 Гневно

  С 240 сме се засилили в насрещното!!!
  Отново тичаме на там от където по-напредналите от нас се връщат!
  Нидерландците решиха че не могат да защитят софтуера и се отказаха от машинно гласуване
  Ние понеже сме по-умни тепърва ще го въвеждаме!!!

 27. 27 Профил на nkk81
  nkk81
  Рейтинг: 154 Неутрално

  На второ място, от научна гледна точка, няма никакво съмнение, че гласуването с машини се представя по-неточно от останалите възможности за броене на гласове - ръчно
  _____________________________________________
  Някакви доказателства за тези приказки на автора дали има? Нека цитира трудове на уважавани учени ако може. Или просто е поредният нищоприказвач който трябва да си заслужи надницата

 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4757 Любопитно

  До коментар [#10] от "chicago514":

  Може и да няма тъмни стаички, но ще има прегради където ще се извършва самия вот. С машина или не най-важната част при гласуването е тайната на вота.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4757 Любопитно

  До коментар [#23] от "doroteus":

  Много полезен коментар и точно по темата на статията! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2367 Разстроено

  Най-важното - при машинно гласуване няма невалидни бюлетини... помните ли колко бяха при последното гласуване?
  —цитат от коментар 4 на Велков  Странно, и тук ли започва отбой? Какво се промени или ще изчезне оправданието за изборните резултати?
  —цитат от коментар 5 на дерибеев


  ......ааааа.......!!!!???!!!!....абе аз едвам се опраам с теа машинарийки......!!!!.....аааа......комшийката ЛЕЛЯ ГИЦА ЕПТЕН ШЕ ЗАЦИКЛИИИ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 31. 31 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Всички "експерименти" с машини за гласуване в Европа са правени преди 10 години или повече.
  Помните ли на какво приличаха мобилните телефони тогава?
  Помните ли тъч екраните колко бавно реагираха и колко грешки даваха?
  Сега така ли е?
  Хайде не ме занимавайте с глупави аргументи против модерните технологии!
  Банковият софтуер може да е сигурен, а този за избори - не???
  Я стига глупости!

 32. 32 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Първо, има ли закон, в който е записан текст за машинно гласуване? Има. Следователно законът трябва да се изпълни. Второ, избори и резултати от вот се манипулират, пазарят, купуват, далеч преди изборния ден, час, минута. Кебапчетата са си кебапчета, народът си е същият, на твърдото проправителствено ядро е платено в аванс с обществени средства - заплати, поръчки, постове, позиции; за сарайските поддръжници е спусната поредната депеша за изпълнение и е са посочени враговете на правата и свободите - изпълнението е безпрекословно; на местни избори териториалните феодали тип "Ремзи" са организирали, сплотили, платили, нахранили, обещали благини, мед и масло на местните пейзани, т.н. Избори се печелят преди изборите, вотът е само формалност, средството за гласуване без значение, а за някои другари и досадна подробност - скъп, трябва да се дават пари, вместо да се раздават. Как беше? А, да, нямат алтернатива!

 33. 33 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Ми не, не си прав... това, което е на бончето, не значи, че ще е вътре същото...ама изобщо...Прочети пост 23. Има го споменато...неслучайно...
  —цитат от коментар 25 на Велков

  Нищо такова НЕ е споменато!
  Споменато е, че в някои държави машините не са издавали хартиена квитанция.

 34. 34 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#33] от "uporit":

  Ами не четеш като хората... ето -

  "Редица експерти са категорични, че системата не е напълно сигурна и са оправдани страховете, че евентуална софтуерна намеса може да остане незабелязана, тъй като е възможно хартиената бележка, потвърждаваща вота, да се различава от отчетения от софтуера глас. "

 35. 35 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#23] от "doroteus":Много полезен коментар и точно по темата на статията! +++
  —цитат от коментар 29 на Иво

  Нищо полезно няма там!
  Статията от жълто-кафявия сайт "Актуално-бла-бла" е некадърно скалъпена, пълна с абсурдни цифри, фрапантни грешки и зле прикрити манипулации.
  Функционално нерамотните няма как да разберат това, за жалост.
  А такива са над 60% от хората в България!

 36. 36 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#4] от "Велков":

  Големият брой невалидни бюлетини се дължи на необяснения добре начин на попълване и хората се объркваха. Имам десетина приятели и съседи, висшисти , които всички са объркали попълването на преференциите - например харесват съветник от БСП, но са привърженици на ГЕРБ и отдясно избират неговия номер, а отляво този на ГЕРБ и това прави бюлетината невалидна.

 37. 37 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#31] от "uporit":

  При банковият софтуер няма тайна...въобще...там трябва да докажеш, че си ти...
  Тук не можеш да осигуриш тайната на вота...

 38. 38 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#33] от "uporit":Ами не четеш като хората... ето -"Редица експерти са категорични, че системата не е напълно сигурна и са оправдани страховете, че евентуална софтуерна намеса може да остане незабелязана, тъй като е възможно хартиената бележка, потвърждаваща вота, да се различава от отчетения от софтуера глас. "
  —цитат от коментар 34 на Велков

  Пълни глупости!
  Точно тук е една от най-гнусните манипулации.
  Кои са тези "редици експерти"? Имена? Титли? Научни организации?

 39. 39 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#36] от "iliyapopov":

  Ами какво да ти кажа - егати виШистите...

 40. 40 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 520 Весело

  не забравяйте, че за каквото и да ви говорят , става дума за пари - 15000 машини - много пари. От вчера говорим за 18-20000 , значи още повече пари....

 41. 41 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#38] от "uporit":

  Ами не са руснаци тези експерти, би трябвало да им вярваш...

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#38] от "uporit":

  Ти свързан ли си с такава фирма... дето ще ни продаде машини? И не лъжи, оня отгоре гледа...

 44. 44 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#38] от "uporit":Ами не са руснаци тези експерти, би трябвало да им вярваш...
  —цитат от коментар 41 на Велков

  Това къде го прочете?

 45. 45 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#42] от "uporit":

  Почна с обидите, значи съм прав. Мерси, диалога с тебе приключи...

 46. 46 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  Аз съм гласувал машинно и не съм противник на технологията, но реализацията на тази идея е меко казано неразумно по следните причини.
  Първоначалните разходи не са никак малки, а те не отменят по-голямата част от досегашните разходи - комисии, организационни и прочее.
  Както се казва в статията, за да няма или поне да са по-малко съмненията, всичките тези машини трябва да минат през някакъв вид технически преглед, че всичко им е наред, да бъдат сертифицирани и образно казано запечатани, Питам коя е тази фирма или фирми, на които ние, имам предвид като избиратели ще имаме пълно доверие, че всичко е ОК и ще приемем безусловно резултата такъв, какъвто е. Ами утре Манолова/Сидеров, Корни или Борисов ( ако загуби, както се въртят и без това нещата) надават вой, оле-ле измама и 10, 20 или повече проценти от нас, протестират. Кой и за колко време може да възстанови доверието.
  Да речем, че всичко е минало добре, няма протести, но какво става с въпросните машини? Някой (Кой - фирма, община, държава) ги прибира ( не забравяйте че става дума не за 15 000, а за повече, както се казва и в статията) , съхранява, поддържа или привежда в готовност, в случай на извънредни избори. При това задължително трябва да има и сериозен и добре разпределен резерв, защото ако в една секция машината се счупи, в цяла България ли ще се продължава изборния ден? Следователно трябва да има под ръка резерв и веднага да се реагира. А какво става с гласовете в "счупената" машина, повтарят се изборите или какво?
  И последно, но не и по значение, знаете колко бързи се сменят техниката и технологиите в тази област, та какво, за всеки избори нови машини ли ще купуваме?
  Аз мисля, че не машинно, а дистанционното гласуване трябва да се въведе, въпреки, че ни плашат с хакерски атаки.
  Всички банки, фирми и много обикновени хора си рискуват парите, а не някакви си бюлетини, по електронно-информационните канали хвърчат транзакции за милиони и милиарди, но ние се плашим за някакви си избори, за които така или иначе след това казваме че са манипулирани.
  Така от една страна ще се намали работата на комисиите, защото там ще гласуват само тези, които предпочитат хартиения бюлетин, т.е. протоколите може да станат по-качествени, а останалите избиратели без да си губят времето да ходят по секции и чакат на опашки, ей така от вкъщи и от собствените си устройства, а не от някакви неизвестно какви машини, ще си дадат гласа.
  Това еднозначно ще увеличи активността и вероятно точно това не харесва на тези, които купуват гласове или принуждават корпоративно част от избирателите да гласуват за тях, понеже при по-висока активност, влиянието на тези гласове се редуцира.

 47. 47 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 483 Любопитно

  Сто процента машинно гласуване е грешка?!

  - a баба Пена от Горно Нанадолно, която не знае как да работи с тази машина "обучение" преди гласуването ли ще ѝ се проведе или просто няма да отиде да гласува?!!!
  Но по-големия проблем са "мъртвите души" в списъците, за които всички говорят, но ниКОЙ не иска да ги премахне чрез активна регистрация, защото там е зарито кучето на манипулацията!!!

  До коментар [#4] от "Велков":
  Най-важното - при машинно гласуване е, че няма невалидни бюлетини... помните ли колко бяха при последното гласуване? (и как това ще повиши честноста на вота?)

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#46] от "tsvetko_51":

  Абсолютно вярно!

 50. 50 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#48] от "uporit":

  Значи и за това, че си свързан с този бизнес познах...

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#14] от "chicago514":

  а на бончето какво пише?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 53. 53 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  [quote#42:"uporit"][/quote]

  Ами ти хаквал ли си и бил ли си хакван че си толкова ЗА машинното гласуване?

 54. 54 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#47] от "Emil Dimov":

  Затова ще има и бюлетини и машини... евтино ще е...
  А при счупена машина как ще е - не знам. .. някакъв се изявява като специалист, нека ти отговори...

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#47] от "Emil Dimov":Затова ще има и бюлетини и машини... евтино ще е...А при счупена машина как ще е - не знам. .. някакъв се изявява като специалист, нека ти отговори...
  —цитат от коментар 54 на Велков

  А ТИ специалист ли си, че толкова постове изписа???

 57. 57 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Аз мисля, че не машинно, а дистанционното гласуване трябва да се въведе, въпреки, че ни плашат с хакерски атаки.
  —цитат от коментар 46 на tsvetko_51


  Гласуване по интернет ще е най-големият автогол, който хората. които искат честни избори могат да си вкарат. Никой не плаши с хакерски атаки. Хакерски атаки се случват всеки ден и навсякъде по света. Само преди дни данните на 6 милиона израелци изтекоха от приложение на партията Ликуд. За НАП да не отварям дума. Нормалните държави отдавна са въвели дистанционно глсуване и това е глауване по пощата. Никой дори и не си помисля днес да въвежда електронно гласуване.

  Колкото до машинното, нека направим и този експеримент, най-лошото, което може да стане е да загубим едни милиони, които ще се дадат за купуване на машини. Не е като да не сме губили милиарди за далеч по-безсмислени експерименти

 58. 58 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Заради машните лилавите болшевики аФтентично десни пак няма да имат 4 %. Намериха виновника. хахахах :-)

 59. 59 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4302 Весело

  Машинното го искали Нинова и Радев, аз съм против, а някакъв неориентиран вика, че съм комунде... логиката подсказва друго, ама нищо...

  Кой ли е комунде се пита в задачата? Явно Борисов...това обяснява всичко...

 60. 60 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Машинното гласуване като цяло може да отстрани някои от сегашните проблеми като невалидните бюлетини и сгрепените протоколо, но от своя страна може да породи нови. Какво правим ако 10 машини в една община се развалят. Ще има ли 10 резерви навсякъде? Какво правим ако софтурът се бъгне? Видяхме какво стана в Айова и как сега никой не е напълно убеден в истинността на резултата там. Много, много внимателно подотовка трябва да има за този вот, а не съм убеден, че нашара администрация има капацитет да го направи.

 61. 61 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2990 Весело

  Стига вече с тези машини за гласуване.
  Имаме си по-важни теми, като норвежците дето ни крадат децата.

  подпис
 62. 62 Профил на Воден дух
  Воден дух
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Какви сте вие?
  Умни и красиви!
  Какво искате?
  Машинно гласуване!
  А защо протестирате?
  Защото го въвеждат! 😀

 63. 63 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  До коментар [#24] от "Lemmy":

  Не съм убеден, основната причина за невалидните бюлетини са преференции а моето подозрение е че тях основно се пробват да ги ползват "умните притита". Т.е ако този електорат успее да нацели партията покрай желанието да нахейти водача, може да успеят да надскочат границата.

 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4757 Любопитно

  Нищо полезно няма там!
  Статията от жълто-кафявия сайт "Актуално-бла-бла" е некадърно скалъпена, пълна с абсурдни цифри, фрапантни грешки и зле прикрити манипулации.
  Функционално нерамотните няма как да разберат това, за жалост.
  А такива са над 60% от хората в България!
  —цитат от коментар 35 на uporit


  Глупости на търкалета, първо актуално не е жълт сайт (за разлика от блиц например), второ няма манипулация във информацията, че машинното гласуване по различни причини не се прилага във Франция, Германия, Холандия, Белгия и т.н. Това са факти, а не манипулации!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4757 Любопитно

  До коментар [#57] от "dzenlandia":

  Споделям твоето мнение напълно. Други държави са го правили този експеримент с машинното гласуване, в повечето случаи след това са се отказали от него. Нека и ние минем по този път. Още повече настоящия закон е такъв, че трябва да има подобно гласуване на следващи избори.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 994 Весело

  До коментар [#14] от "chicago514":а на бончето какво пише?
  —цитат от коментар 52 на sarunka


  Пише т'ва де'т е на екранчето, а к'во става из чиповете само един Програмист знае...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 67. 67 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#9] от "john_3volta":

  Може, но трябва да е от най-високо ниво хакването. И "хакнати" хартиени бюлетини могат да се разпечатат. Ако машините не са свързани с мрежа няма как да бъдат хакнати по време на изборите. След изборите резултатите могат да се манипулират - било паметите, било на централно ниво, но това пак трябва да е високо ниво, не ниво РИК.

 68. 68 Профил на rewo
  rewo
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#9] от "john_3volta":

  Софтуера е елементарен на ниво калкулатор.
  Софтуера не може да се хакне ПОВРЕМЕННО, защото машината има единствено вход за флашка, която е пломбирана.
  Относно СЛЕДВАРИТЕЛНОТО обобщаване на резултатите и досега резултатите от протоколите от хартиеното гласуване се обобщаваха от Информационно обслужване, като никой не може да гарантира верността на техните данни.
  Като председател на СИК много пъти съм предавал протоколи и никога от Информационно обслужване не са успявали от първият път да пренесат в техният софтуер данните от протокола. Като за всеки грешен опит издават разписка за запис.
  Как да съм сигурен, че в общият резултат не са отразили удобният за тях запис, а не верният.
  При изцяло машинно гласуване ролята на Информационно обслужване е напълно излишна.

 69. 69 Профил на rewo
  rewo
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#36] от "iliyapopov":

  Примера, който сте дали не прави бюлетината невалидна.
  Явно и вашата функционална грамотност не е много на ниво.

 70. 70 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  С 240 сме се засилили в насрещното!!!Отново тичаме на там от където по-напредналите от нас се връщат!Нидерландците решиха че не могат да защитят софтуера и се отказаха от машинно гласуванеНие понеже сме по-умни тепърва ще го въвеждаме!!!
  —цитат от коментар 26 на selqnin


  Бахти сложнотията - защита на софтуер на четец!
  То остава да се боим от софтуера на принтери и копирни машини - и да не ги ползваме в изборния ден!

  Че в Путинова Русия ИМА МАШИНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ И КАМЕРИ ВЪВ ВСЯКА СЕКЦИЯ!

  Ние толкова ли сме по-зле?
  Това ли искаш да кажеш, Мурзил?

  Поздрави

 71. 71 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#57] от "dzenlandia":Споделям твоето мнение напълно. Други държави са го правили този експеримент с машинното гласуване, в повечето случаи след това са се отказали от него.
  —цитат от коментар 65 на Иво

  В Путинова Русия си гласуват машинно и май нямат намерение да се отказват ..

 72. 72 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Какви сте вие?Умни и красиви!Какво искате?Машинно гласуване!А защо протестирате?Защото го въвеждат! 😀
  —цитат от коментар 62 на Воден дух

  +++++++++++++
  ..хахаха..

 73. 73 Профил на rewo
  rewo
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Авторът на статията участвал ли е пряко в организацията на избори?
  Авторът на статията бил ли е член на СИК?
  Авторът на статията броил ли е бюлетини?
  Авторът на статията съставял ли е протоколи на СИК с изборните резултати?
  Авторът на статията произвежадал ли е избори с машина?
  Авторът на статията съставял ли е протоколи с изборните резултати от машинно гласуване и хартиени бюлетини?
  Авторът на статията сблъсквал ли е се с операторите на "Информационно обслужване" при предаване на протоколите на СИК?
  Как е възможно такава функционално неграмотна по съдържание статия да се допуска в сериозен сайт?

 74. 74 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Най интересното е,че когато БСП и ДБ пак загубят изборите,пак ще обвинят управляващите че направили мушингия.А те просто си губят перманентно изборите,в какъвто и формат да се правят!
  И да се знае,който не е наясно как се правят изборите в хартиен вариант,да не пише глупости,как някой ги бил манипулирал!

  sdg
 75. 75 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Аз имам една еретична мисъл. Вместо за кандидати и партии да събираме отговори на въпроси във връзка с предизборните програми. Например отметка за вдигане на пенсиите с 10%, поемане на допълнителен държавен дълг с 500 млн, забрана на абортите и ставка по ДДС от 10% за книгите да определят гласоподавателя като 23% ДПС, 27% ГЕРП, 16% ВМРО и 34% БСП. Ако някой отговори само на един въпрос значи е гласувал за всички партии на останалите въпроси.

 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8853 Неутрално

  "как ще отговори на една възможна истерия, че машините манипулират вота?"
  Ами, как ни отговарят, когато фалшифицират протоколите и броените на бюлетините.

 77. 77 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7585 Неутрално

  "технологиите не могат да заменят изцяло една остаряла администрация с неадекватна структура"

  Администрацията се подмладява из основи, а структурата се реформира, но за това трябва политическа воля

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 78. 78 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4757 Любопитно

  До коментар [#71] от "simChо":

  За Русия не знаех, но знам със сигурност, че във Венецуела се гласува машинно. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 79. 79 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#71] от "simChо":За Русия не знаех, но знам със сигурност, че във Венецуела се гласува машинно. :-)
  —цитат от коментар 78 на Иво


  Вече научи и за Русия!
  Знанието - то сляпото окато прави!

 80. 80 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#71] от "simChо":За Русия не знаех, но знам със сигурност, че във Венецуела се гласува машинно. :-)
  —цитат от коментар 78 на Иво


  Иначе има хора и у нас, дето май са харесали или изборите в Русия, или Венецуела, или друго .. и напъват за пустия машинен вот.

  Ето:
  ----------------------
  ""Според движението на Радан Кънев "Нова Република" Централната избирателна комисия си е позволила да пренапише Изборния кодекс (ИК) За това предупреждават Трайчо Трайков, Радан Кънев, Петър Славов и Мартин Димитров.
  Законът задължава ЦИК да осигури възможност за машинно гласуване във всяка една изборна секция. Без да се съобразява със закона обаче, ЦИК взе решение да проведе машинно гласуване само в 500 секции. Четиримата десни политици изпратиха жалба до Върховния административен съд (ВАС) и настояват незаконното решение на ЦИК да бъде отменено.

  „ Машините са гаранция, че резултатите ще бъдат отчитани коректно. Този произвол застрашава честното провеждане на изборите. Затова решението на ЦИК трябва да бъде отменено и законът да бъде изпълнен“, коментира Петър Славов.

  "Нова Република" настоява във всички над 12 хиляди избирателни секции в България хората да имат възможност да направят избор чрез машинно гласуване.
  Четиримата десни политици припомнят, че в Преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс са предвидени изключения за експерименталното въвеждане на машинно гласуване. Тези изключения обаче са само за 2015 и 2016 година. Те очакват ВАС да отмени решението на ЦИК и в цялата страна българите да могат да гласуват машинно още на 26 март."
  -----------------------

  Такива са ни те - по делата ще ги познаем!

 81. 81 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9918 Неутрално

  Никога не може да се угоди на всички партии, на всички избиратели дори и на тези които редовно НЕ гласуват.

 82. 82 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9918 Неутрално

  Никога не може да се угоди на всички партии, на всички избиратели дори и на тези които редовно НЕ гласуват.

 83. 83 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3517 Весело

  До коментар [#71] от "simChо":

  В Путинова Русия си гласуват машинно и май нямат намерение да се отказват ..
  ========================
  🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🙄
  Разбира се, че няма и не планират да изоставят машинното гласуване (КОИБ). Защото това е най-добрият начин за фалшифициране на изборните резултати! 😂😂
  По време на президентските избори през 2018 г. преброяването никога не е било осъществено!
  Нещо повече, в московската СИК № 667 член на изборната комисия Иван Егоров, който поиска преизчисляване, беше пребит и счупи крака си; той бе отведен в Института за спешни изследвания на Склифосовски, където изгуби съзнание на операционната маса. Зюганов заяви, че контролът над КОИБ се осъществява изключително от представители на властите и следователно резултатите, получени с тяхна помощ, не са надеждни.
  Представителят на Яблоко (Б. Г. Мисник) също каза, че при преброяване от изборите на КОИБ и ГАС резултатът може да бъде програмиран (както при изборите в Саратов през 2016 г .: точно същия резултат е получен на 140 избирателни секции) и на федералния Политическият комитет на Яблоко не призна резултатите, обявени от ЦИК, като реални резултати от изборите.
  По-късно се оказа, че в един случай в Башкирия е извършен ръчен преброяване на бюлетините. Той показа, че с реалната избирателна активност, наполовина по-голяма от показаната от KOIB, значително по-малко гласове са били подадени за действащия президент. Членовете на избирателната комисия казаха, че устройството е тествано и след това погрешно обобщи и двата резултата.
  Дори член на ЦИК в своето противоречиво мнение отбеляза, че по време на предизборната кампания и по време на самите избори е имало множество нарушения; в това число:
  Увеличаването на броя на ... използваните комплекси за обработка на бюлетини (KОИБ) не беше придружено от адекватно разширяване на законово обезпечени възможности за контрол на функционирането на включените в тях софтуерни продукти.

 84. 84 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#71] от "simChо":

  в московската СИК № 667 член на изборната комисия Иван Егоров, който поиска преизчисляване, беше пребит и счупи крака си; той бе отведен в Института за спешни изследвания на Склифосовски, където изгуби съзнание на операционната маса.
  Зюганов заяви, че контролът над КОИБ се осъществява изключително от представители на властите и следователно резултатите, получени с тяхна помощ, не са надеждни.
  —цитат от коментар 83 на putinxujlo


  Името Зюганов, явно те вдъхновява , putinxujlo?
  Разбираемо - той е титанична личност:

  "Зюганов Геннадий Андреевич
  Советский и российский политический деятель, председатель Совета Союза компартий - КПСС, председатель Центрального комитета Коммунистической партии Российской Федерации, председатель Центрального исполнительного комитета КПРФ. "
  ------------------
  Комунистическата Партия на Руската Федерация не се примири с факта, че на всички избори в Русия, на левите им навират знамената в .. а на власт се оказват десни правителства.

  "Либерастите фалшифицират и крадат победата от Трудовия Народ!" .. ето какво разкри Зюганов:
  --------------------------------------
  "Фальсификация выборов в России, как единственный способ удержания власти для либерально-компрадорской буржуазии.
  Вы не задавались вопросом, почему не смотря на то, что либералы и либеральная идея имеют поддержку в обществе всего 2-3%, тем не менее, не смотря на столь низкую поддержку и не смотря на разрушительные реформы ухудшающие жизнь людей, либеральная власть, что при Ельцине, что при Путине всегда выигрывала выборы.
  Как такое может быть, что бы при отсутствии поддержки, выигрывать все выборы? Что за чудесный рецепт? На самом деле все очень просто, либералы выигрывали все выборы исключительно благодаря фальсификации этих самых выборов."
  ---------------

  Браво, putinxujlo , малцина като тебе следят борбата срещу либералните кръгове в близки и далечни страни.
  Впечатлен съм, че си останал верен на идеите от Младостта си , putinxujlo!

  Вей се , знаменце червено, ти над родния ми край!

 85. 85 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Зюганов заяви, че контролът над КОИБ се осъществява изключително от представители на властите и следователно резултатите, получени с тяхна помощ, не са надеждни.
  —цитат от коментар 83 на putinxujlo


  Освен това Генадий Андреевич Зюганов е доктор на философските науки!

  Посрещат го с любов добрите хора, а ненавижда, мрази го врагът!

 86. 86 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3517 Весело

  До коментар [#84] от "simChо":

  До коментар [#85] от "simChо"
  =======================

  :🤦🏻‍♂️😂
  Вижте каква история ...... в моя коментар, освен името Зюганов, има още много букви. От букви обикновено се получават думи и от думи предложения. Но видимо ви е трудно да разберете толкова сложен за въсприятие коментар)) Путиноид, ако прочетете коментара ми още веднъж (или по-добре два пъти), тогава ще разберете, че използването на машинно гласуване винаги е на полза само за партията на властта. Т.е на твоя идол Путен. Последни 16 години, той действа на прага на преврат, и се държи на властта за всяка цена и се страхува да я загуби.
  Картината е същата, че в Путенланд, че в България. Комунистите просто така не се отказват от властта) Или ти Путиноид пак ще браниш цара си?)

 87. 87 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#84] от "simChо":До коментар [#85] от "simChо"=======================:🤦🏻‍♂️😂Вижте каква история ...... в моя коментар, освен името Зюганов, има още много букви.
  Последни 16 години, той действа на прага на преврат, и се държи на властта за всяка цена и се страхува да я загуби. Картината е същата, че в Путенланд, че в България. Или ти Путиноид пак ще браниш цара си?)
  —цитат от коментар 86 на putinxujlo


  Абсолютно много букви има в коментара ти , даже си мисля, че някои са малко излишни!

  А иначе баш твоят Зюганов разобличава смело Путин и либвералите!
  Браво!

  Та Путиновата клика е янала руския трудов народ..
  Либералната руска буржоазия тормози обикновените хора и се дтржи на власт само с измами и манипулации, а Зюганов и неговите следовници във всички страни по света въздигат глас!

  Браво момчета!
  Като сте единни и сте силни!
  ¡El pueblo unido, jamás será vencido!

  Ей го и putinxujloвият любимец Зюганов, нека всички честни хора по света чуят думите му за Машинното Гласуване:

  --------------------------------------
  "Фальсификация выборов в России, как единственный способ удержания власти для либерально-компрадорской буржуазии.
  Вы не задавались вопросом, почему не смотря на то, что либералы и либеральная идея имеют поддержку в обществе всего 2-3%, тем не менее, не смотря на столь низкую поддержку и не смотря на разрушительные реформы ухудшающие жизнь людей, либеральная власть, что при Ельцине, что при Путине всегда выигрывала выборы.
  Как такое может быть, что бы при отсутствии поддержки, выигрывать все выборы? Что за чудесный рецепт? На самом деле все очень просто, либералы выигрывали все выборы исключительно благодаря фальсификации этих самых выборов."
  ---------------
  Браво , putinxujlo , чест ти прави, че си останал верен на идеалите от младостта си!

  Поздрави

 88. 88 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3517 Любопитно

  До коментар [#87] от "simChо":

  🙄🤔
  Срамуваш ли се сутрин от съдържанието на коментарите, които си написал предния ден?
  Е, поне понякога ??😂

 89. 89 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#87] от "simChо":🙄🤔Срамуваш ли се сутрин от съдържанието на коментарите, които си написал предния ден? Е, поне понякога ??😂
  —цитат от коментар 88 на putinxujlo
  Никой не биВа да се срамува от идеите си, никой не бива да се срамува от коментарите си, особено след като от тях може да се научи много ново и полезно!

  ТИ будиш уважение, putinxujlo , заради запазените от младини идеали!

  И не вярвам, че след като те прочете ТЕБЕ и споменатият от тебе Генадий Андреевич Зюганов и най-големият почитател на Путин, или на Машините за гласуване няма да се замисли, поне малко..

  Та виж какво се казва:
  --------------------------------------
  "Фальсификация выборов в России, как единственный способ удержания власти для либерально-компрадорской буржуазии.
  Вы не задавались вопросом, почему не смотря на то, что либералы и либеральная идея имеют поддержку в обществе всего 2-3%, тем не менее, не смотря на столь низкую поддержку и не смотря на разрушительные реформы ухудшающие жизнь людей, либеральная власть, что при Ельцине, что при Путине всегда выигрывала выборы."
  ------------------------------------
  И не е проблем, че постоянно и ТИ , и твоите другари сте втренчени към Русия , и все
  се занимавате с някакви роблеми или успехи там..
  Добре е, че караш хората да се замислят ..

  Че в Русия, трудовите маси при либералното, буржоазно управление зле ли живеят, или добре?
  Зле, нали - има бедни и богати, има експлоатация, има буржуазни нрави, човек за човека е вълк !?
  А гласуват ли за левите или комунистите?
  Не???!!

  Значи- изборни фалшификации !!
  Хем с машинно гласуване!

  Кристално ясна твоя теза , putinxujlo , подкперена и с факти от доктора на философските науки Генадий Зюганов!

  Браво!

  Вей се знаменце червено,ти над родния ми край!

  Поздрави

 90. 90 Профил на Rusi Popov
  Rusi Popov
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Да, електронното гласуване има предимства, но има нещо притеснително - бележката как си гласувал е точно това, което купувачите на гласове искат, за да платят за гласа и да не му "въздействат". Така те ще имат официален документ за разходите си. Бизнесът за купуване на гласове ще получи редовно счетоводство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK