Шизофренията на едно правителство

Смислена концепция ще падне жертва на алчни за гласове политици, готови да се гаврят с традиционни институти на правото.

© Георги Кожухаров

Смислена концепция ще падне жертва на алчни за гласове политици, готови да се гаврят с традиционни институти на правото.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Миналата седмица в портала за обществени консултации бе представена за обсъждане проект на Концепцията за наказателна политика на държавата 2020 - 2025 г. Предвид изострените в последно време обществени настроения, предизвикани от извършени брутални убийствата, концепцията, освен особено приятна изненада, е и проява на смелост. Да, в една развита демократична държава, подобен документ би бил просто нормалност. У нас обаче това е (поне някакво) опълчване срещу делегитимирането на наказателното правосъдие и неговите цели.


По същността си концепцията е адекватен и последователен стратегически документ, който, освен че e в крак със съвременните световни тенденции в криминологията и наказателното право, по дипломатичен начин разобличава недъзите в тази сфера у нас. За първото свидетелства това, че са
изследвани аргументирано:


- истинските криминогенни фактори (бедност, безработица, липса на адекватно образование, отчужденост и др.) като противовес на обществените спекулации, че човешката природа е преимуществено жестока и затова заслужава реципрочна жестокост;


- реалните цели, които една наказателна политика трябва да преследва - постигане на ефективност на наказанията чрез например по-широко приложение на алтернативни на лишаването от свобода, засилване на превантивната и превъзпитателната цел на наказанията и др. вместо такива, породени от обществената кръвожадност и желание за мъст;


- принципите, с които една държава трябва да се съобразява, за да провежда ефективна наказателна политика, като контрапункт на казуистичните своеволия на разгневени граждани и търсещи рейтинг политици - обоснованост, съвместимост и последователност при извършване на законодателни промени, насърчаване на възстановителното правосъдие, съобразяването на националната наказателноправна рамка с Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и с практиката на Европейския съд по правата на човека по прилагането ѝ;


- конкретни мерки, като отпадането на наказанието доживотен затвор без замяна, декриминализация на някои деяния, ефективно събиране на данни, съставяне на статистика и анализ и др.


Предвид случващото се в държавата, част от принципните констатации в концепцията имплицитно се превръщат в


диагноза на наличните вредни практики:


- "увеличените размери на наказанията представляват и криминогенен фактор за извършване на по-тежки престъпления";


- "нерешителност от страна на законодателя да прилага функцията на декриминализацията чрез отмяна на текстове от Наказателния кодекс с отпаднала значимост";


- "постоянните [законодателни] промени засилват неефективността на наказателноправната уредба";


- "повишаването на размерите на наказанията не води до намаляване на престъпността" и др.


Така проектът на концепция се доближава до хуманистичната европейска традиция и цивилизационния избор, който би трябвало да сме направили при (а и преди) приемането ни в ЕС - че отношението към човека и неговото достойнство и права е единствения лакмус, който може да покаже дали наистина сме демократично общество. Ако законодателната и изпълнителната власт следват добросъвестно концепцията (след приемането ѝ), това може да спомогне за предотвратяване или поне намаляване на някои ерозивните процеси в държавата. Например целенасоченото превръщане на наказателноправната рамка в


инструмент в ръцете на популисти, целящи единствено трупане на политически дивиденти.


Предвид контекста, в който концепцията е разработена обаче, е почти сигурно, че тя ще остане просто един от успешно изпълнените резултати на Министерството на правосъдието по "проект "Нова концепция за наказателна политика" по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Добро управление".


Подобна сигурност на ефекта се обуславя от възцарилата се през последните години законодателна вакханалия, характеризираща се с непредвидимост, правна несигурност и вреден популизъм. Смислена концепция ще падне жертва на алчни за гласове политици, готови да се гаврят с традиционни институти на правото, да използват обезвереността на роднините на жертви на тежки престъпления срещу личността и обществената ожесточеност и желание за саморазправа след конкретно убийство. Именно жестоките убийства в с. Сотиря и с. Галиче станаха причина за необосновани изменения на Наказателния кодекс. Без данни, без статистика, без анализ на първопричините, довели до деца насилници и деца жертви, без оценка на въздействието от предложените промени. Това обаче не е наказателна политика. Това е безразборна промяна на норми със санкционен характер, към които законодателят трябва да пристъпва с изключителна внимателност, а не в резултат единствено на конюнктурни стремежи и хрумвания.


Моментното сравнение между изработената концепция, нейните цели и принципи и това какво всъщност се случва разкрива дълбоката шизофренност на правителството. Дано в дългосрочен план стратегическият документ спомогне за преодоляването ѝ. Защото "без да осигури доброволното спазване на правилата и ефективното им санкциониране при неизпълнение със средства, различни от наказателната репресия, държавата не би могла да овладее престъпността." Ясно е, че има кой да пише, важното е да се намери кой да чете (с разбиране) и още по-важно - кой да изпълнява.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tarikatis
  tarikatis
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Заглавието ми звучи, като шизофренията на Института за пазарна икономика (ИПИ).

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Любопитно

  Института за пазарна икономика и диагнозата "шизофрения" в един текст?!
  Леле... Това вече е нереално.
  А бе, къде е Прокопиев, от няколко дена се чудя?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това правителство е едно от най-скапаните, които България е имала в "демократичната" си история.

 4. 4 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Написаното в статията е неразбираемо за 80% от българите. Особено за този от снимката, който по силата на същото това неразбиране е министър на правосъдието. "Вербалният изказ на премиера е тежка диагноза. Понеже словото е огледало на мисълта, очевидно е, че владетелят на „Дондуков“ 1 има съзнание на сикаджия и език на каруцар" - това е следствие. Причината е в онези 80%.

 5. 5 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Написаното в статията е неразбираемо за 80% от българите. Особено за този от снимката, който по силата на същото това неразбиране е министър на правосъдието. "Вербалният изказ на премиера е тежка диагноза. Понеже словото е огледало на мисълта, очевидно е, че владетелят на „Дондуков“ 1 има съзнание на сикаджия и език на каруцар" - това е следствие. Причината е в онези 80%.

 6. 6 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Ама наистина от много рано на амбразурата гледам вече 2-ма Павлик Морозов-ци

 7. 7 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Прекалено сложна и обемна е тази материя за да се коментира без да е запознат човек с нея. Сега, че е написана за да се изпълни формално някое изискване на бюрократите от Брюксел и да се вземе някой лев, май никой не се съмнява. Тенденцията била да се декриминализират определени деяния и да се намалят наказанията. Аз като чета новините от света, защо не съм я забелязал тази тенденция? Роман Полански от 40 години го гонят, за секс с малолетна, независимо, че момичето многократно е заявявало, че няма претенции към него. Друг пример - я да ви хванат да шофирате с алкохол в Гърция, не дай Боже да блъснете човек, никакъв шанс да се отървете с условна присъда, което е норма в България. И като ги погали така съдът по главицата и те като се превъзпитат и спират да карат пили и надрусани.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3187 Любопитно

  "бедност, безработица, липса на адекватно образование, отчужденост и др." - ако наистина обгрижваха всичко това със същата упоритост, с която променят за щяло и нещяло законите, нямаше да имат проявите на шизофрения. Доброто е, че показват само някои от симптомите и, та има надежда със започналото НЕЩО.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#4] от "Анти Шишковци":

  "Владетелят на Дондуков 1", има съзнание на подрастващ от основното училище. При това му липсват и"първите седем години". От гонене на топката по поляните, не му е останало време за нищо. Но и тези му умения са на аматьорско ниво, а лизачите му, се опитваха да го направят"футболист на годината" и да го "произведат" в художник...

 11. 11 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Бих повдигнал в "болд" тези две изречения, които ясно описват състоянието на изпълнителната и законодателната власт на Територията:

  "Подобна сигурност на ефекта се обуславя от възцарилата се през последните години законодателна вакханалия, характеризираща се с непредвидимост, правна несигурност и вреден популизъм."
  "Моментното сравнение между изработената концепция, нейните цели и принципи и това какво всъщност се случва разкрива дълбоката шизофренност на правителството."

 12. 12 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  Това правителство е едно от най-скапаните, които България е имала в "демократичната" си история.
  —цитат от коментар 3 на Slick


  Прав си. По бензиностанциите няма бензин, пшеницата беше изнесена и има опашки за хляб и мляко, въведоха режим на тока, метрото вече не се строи, а парите за него се откраднаха и изнесоха в чували в Барселона, безработицата е рекордно висока, по улиците бродят озверели от глад граждани, а полицейски камионетки прибират тези от тях, които изглеждат демократично. Всички опозиционни медии са закрити. Собствениците им дава затвора. Ужас.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 13. 13 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  тигре без да плюеш и прочие се вижда че дебилите преобладват,положението в което сме няма нужда от обяснение...ако не е толкова прост народеца няма да сме на дъното на всичко...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 14. 14 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  До коментар [#4] от "Анти Шишковци":

  Ти разбира се си от елитните 20%.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#12] от "Alarmstufe: Rot":

  Много бързо забрави самозапалилите се българи...

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Така проектът на концепция се доближава до хуманистичната европейска традиция и цивилизационния избор, който би трябвало да сме направили при (а и преди) приемането ни в ЕС..."

  - Другото е "гледане на боб", карти "Таро" и подобни.
  - Вкарайте морал в законите. Обществена кръвожадност няма. Има обществена нетърпимост към "за кокошка няма прошка, за милиони няма закони". Има обществена нетърпимост към отсъжданията от съда по дела като "софийски имоти", САПАРД, Масларова, Бисеров и т.н. Това са само някои от примерите за пълната липса на морал в ред съдебни решения. Направете така, че обвинителните актова на прокуратурата да са по няколко страници. А решенията на съда да предизвикват респект и уважение.

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#4] от "Анти Шишковци":

  "Причината е в онези 80%."

  "Аз съм прост, и вие сте прости, затова се разбираме."

  И те, милите, смятат това за комплимент...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":тигре без да плюеш и прочие се вижда че дебилите преобладват,положението в което сме няма нужда от обяснение...ако не е толкова прост народеца няма да сме на дъното на всичко...
  —цитат от коментар 13 на не на безразличието  До коментар [#13] от "не на безразличието":

  Между 1840г и 1930г. емигрира ПОЛОВИНАТА от населението на Швеция,защото там цари глад,бедност и корупция! Да,правилно пречете "ГЛАД"! Шведите са яли корите на брезите от глад и бедност. Но ти не наричаш шведите дебили... И норвежците. Тогава Норвегия е била под властта на Швеция.
  Корумпирано и лошо правителство е равно на беден народ. Такава е причинно-следствената връзка.

 19. 19 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 652 Любопитно

  Темата наистина е непозната за широката аудитория, която е готова да върне смъртното наказание, ако Геле Чашката /Ангел Джамбаски/ свика подписка за референдум. Само дето Геле Чашката нагло си стои на евродепутатско място, независимо от неяснотите в разминаванията между показанията на дрегера и кръвната проба. Като цяло много сме далеч от всякакви превенции за престъпността, дори на ниво училищно образование. Но пък се радваме на политици-популисти, като цяло ахмаци, които се изживяват на съвременият Торкемада, без да са прочели нито КРБ, нито НК, да не говоря за межд. актове и трайна съдебна практика на наднационалните ни съдилища в Европа.

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#16] от "plebs":

  Моралът няма допирни точки със Живота. Разберете го най-после!
  Комунистите нарочно държат българите бедни за да ги подтикнат към бунтове,които те да използват като повод да извадят някак си България от ЕС и НАТО. "Състоянието на хаос предоставя възможност." - Сун Дзъ. Именно като предизвикат хаос,комунистите се надяват да получат възможност да пратят България в прегръдките на Путин.

 21. 21 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#4] от "Анти Шишковци":

  "Причината е в онези 80%."

  "Аз съм прост, и вие сте прости, затова се разбираме."

  И те, милите, смятат това за комплимент....
  —цитат от коментар 17 на Norman Granz


  Norman-е, 80% са си 80%.

  Смятате ли да правите нещо по въпроса?

  Като- да ги направите умни като вас, да ги избиете, че да намалеят процентите, или- да се съобразите с това, че те са такива- каквито са?

  Твърдят, че е на Айнщайн:

  "Insanity Is Doing the Same Thing Over and Over Again and Expecting Different Results".

  Дотук виждам едно и също от вас- "Вие сте прости- ние сме умни, вие сте прости- ние сме умни, вие сте прости- ние сме умни, вие сте прости- ние сме умни"...

  Колко пъти бре?

  Докато не промените стратегията, докато "Doing the Same Thing Over and Over Again"- Insanity. Или- "под коня"...

  Абе- приятелски огън, ама- един пожарникар да не можете да преборите, едни 80% прости да не можете да лидирате- ми не знам кви сте, ма- дано поне сте красиви...  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  "Смятате ли да правите нещо по въпроса?"

  Не.

  Аз смятам, че ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА демокрация в България работи добре, след като мнозинството вече 11-та година избира себеподобен начело на държавата.

  Бойко Борисов е събирателният образ на съвременния българин - необразован, но хитър опортюнист с нулеви морални задръжки. Избирателите му се отъждествяват с него. Кой съм аз, че да ги спирам?

  Изобщо демокрацията - това е най-добрата гаранция един народ на де бъде управляван по-добре, отколкото заслужава.

  Защо да се меся?

  Но пък ... защо да не коментирам?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  Така е. Ама да си избираш това корумпирано и бедно правителство година след година е признак за 80% малоумие.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 24. 24 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2498 Весело

  Може да се започне с ЗАЩО е така ?! После може да се помисли и как да не е така , да се помисли защо институции не функционират по предназначение , после за кадровите решения , преди това и за националните интереси ,след тях за ……..има доста за мислене !

 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#23] от "Darulio":

  "Ама да си избираш това корумпирано и бедно правителство година след година е признак за 80% малоумие."

  Както съм писал в предишни5я си постинг, това правителство най-пълно отразява манталитета на средния избирател.

  На мястото на Бойко Борисов мнозинството българи биха се държали по същия начин: евтин и нагъл популизъм към електората, безогледно стъпкване на "мисирките" и угоднически метани към "големите" с готовност за извъртане на 180 градуса, ако вятърът се обърне. Всичко в името на оцеляването.

  Бойко Борисов е проекцията на своите избиратели, тяхното несбъднато аз.

  Резултатите са очевидни: България е на последно място в ЕС по всички означаващи нещо показатели на икономическо, социално и културно развитие, но ... на кой му пука, след като ракията се лее, скарите цвърчат, чалгата дъни, ауспусите на тунингованите баварци трещят, а норвежките гейове са на безопасно разстояние от непокварените ни дечица?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  "Смятате ли да правите нещо по въпроса?"

  Не.
  —цитат от коментар 22 на Norman Granz


  Ми ОК.

  Ма тогава- спри да ревеш колко били 80-те процента, и кви били.

  Не за друго- става банално.

  Уж сте много успешни, пък най- много ревете бе!

  Наистина сте банални.

  Ще трябва да чакамв явно. Да чакаме да се появи десница, ма- способна. Такава, дето може, и смята да прави нещо. Нещо различно от- "защо да не коментирам...

  Айде- поздрави на коня.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#26] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  "Ма тогава- спри да ревеш..."

  Аз не рева - смея се. Забавлявам се. Ако ти преча, просто ме прескачай и чети нещо друго. Нет - широк.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#4] от "Анти Шишковци":

  Шизофренично е да казваш непрестанно, че когато България е най-богатата от 1878 година до днес е направена такава от 80% дебили.
  А когато умните и красивите бяхте на власт умността ви се сведе да откраднете чрез РМД всичко до което можахте да се докопате.
  Е така е. 80% дебили бачкат. А умните му намирате лесното.
  Така е.

 29. 29 Профил на Snider
  Snider
  Рейтинг: 122 Неутрално

  До коментар [#12] от "Alarmstufe: Rot":

  И защо смяташ,че ГЕРБ имат кой знае каква заслуга за да не се случват вече тия неща дето даваш за пример?Колегата по-горе ти казва,че при лукса на европарите всеки би се справил по-добре в настоящия момент от калинките на сикаджията!

 30. 30 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#29] от "Snider":

  Значи според тебе европарите ни хранят. Хахаха.
  Европарите за миналата година са 1,9% от БВП.
  Износът ни е почти 60 милиарда лева. Износът са стоки. Как мислиш. Европарите ли ни произвеждат стоките.

 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#29] от "Snider":

  "И защо смяташ,че ГЕРБ имат кой знае каква заслуга за да не се случват вече тия неща дето даваш за пример?"

  Така са объчени.

  След като Бойко Борисов се пъчи да открива всеки саниран подлез, значи негови са заслугите за всичко положително, случващо се в държавата.

  Виж, за източените язовири виновен е Костов, освен ако не е Бойкикев.

  За източеното КТБ ... там по-добре да не навлизаме в темата.

  Сега са погнали Черепа, дето 20 години му слугуваха, променяха закони в негова угода, легализираха му колекциите, снимаха се с него, возеха се на самолета му ... ЯДЯХА ОТ ШЕПАТА МУ.

  Изведнъж се сетиха какъв крадец, бандит, изнасилвач и олигарх е.

  Щото Черепа го няма, парите му са навън и ще го хванат за ... ритона.

  Но покрай Черепа забравихме, че в Пеурник има ешерихия коли, поэнеже пият фекална вода.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#31] от "Norman Granz":

  "объчени" >>> Може да се чете "облъчени" или "обучени", според индивидуалните вкусове и предпочитания на четящите. :)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":
  "Абе- приятелски огън, ама- един пожарникар да не можете да преборите, едни 80% прости да не можете да лидирате- ми не знам кви сте, ма- дано поне сте красиви..."

  Как да пребориш "пожарникар", като той винаги "се слага" на масата, говорейки това, което масата иска да чуе? После обратното! Но масата вече е забравила предните обещания.
  Войнстващият популизъм издига над пяната точно такива.
  Пример – Велика Британия!
  Великите британци сега ще разберат за какво недоразумение са гласували! Уж са нация с вековни традиции!

 34. 34 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#31] от "Norman Granz":

  Кой казва, че ГЕРБ има заслуга за икономиката?!
  Обратното. Икономиката ни дава все повече пари на Държавата.
  Непрестанно пила, че българите си изкарваме все повече и повече.
  ГЕРБ ви е само във болшевишките мозъци. С него лягате с него ставате.
  Само, че очевидно ГЕРБ крадат най-малко. Оправят градовете и селата и хората виждат и гласуват за тях. Елементарно. Няма недоволно съсловие дори в секторите на държавата.
  А вашата теза е: българите са бедни, мизерни щото управлява ГЕРБ. Ако управляват БСП плюс ДПС плюс ДБ ще са като германците. И това по цял ден година след година.
  Ана никой не ви се връзва.

 35. 35 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  До коментар [#12] от "Alarmstufe: Rot":Много бързо забрави самозапалилите се българи...
  —цитат от коментар 15 на deaf


  Мой пропуск! По улиците всеки ден се самозапалват отчаяни от нетърпимото битие българи.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  Или отново повод умнокрасивите да си търсят народ който да ги заслужи, ама го търсят из пет форума

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Любопитно

  До коментар [#19] от "save_knforest":

  Интересно, от къде имаш информация кой какво е чел?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 38. 38 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Любопитно

  До коментар [#21] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Всеки път, когато им задам конкретен въпрос - как смятате да осъщестите алтернативата на боковото управление, те или не ми отговарят, или започват с епитетите - гербераст, милиционер, фурашка, бегай в районното и пр.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 39. 39 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Любопитно

  До коментар [#29] от "Snider":

  Аз помня колко по-добре се справиха БСП(к) по времето на Орешарски. А ти помниш ли?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 40. 40 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#29] от "Snider":Значи според тебе европарите ни хранят. Хахаха.Европарите за миналата година са 1,9% от БВП.Износът ни е почти 60 милиарда лева. Износът са стоки. Как мислиш. Европарите ли ни произвеждат стоките.
  —цитат от коментар 30 на Да вярваме на истината


  Европарите не ни хранят по простата причина, че отиват при зърнари, метро, магистрали – все се намира начин да се обърнат в баварци, Тесли, яхти, но са инжекции в икономиката. Виждам – малко ти се виждат, а данъкът Русия въобще не го виждаш, защото МНОГОКРАТНО надхвърля инжекциите от Европа. ПАК РЕЗУЛТАТ ОТ УПРАВНИЦИТЕ!
  И още нещо – май намекваш за масата – хегемон, която създавала благата. За онези 80%, които избират много пъти това управление, тези "убави" евро-депутати...
  Заслужено управление!
  Това избираш, това получаваш!!!

 41. 41 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Любопитно

  До коментар [#29] от "Snider":"И защо смяташ,че ГЕРБ имат кой знае каква заслуга за да не се случват вече тия неща дето даваш за пример?"Така са объчени..
  —цитат от коментар 31 на Norman Granz

  Позна! Аз всяка седмица ходя на обучение в районното!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 42. 42 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Любопитно

  До коментар [#29] от "Snider":" Но покрай Черепа забравихме, че в Пеурник има ешерихия коли, поэнеже пият фекална вода.
  —цитат от коментар 31 на Norman Granz


  "Пием отрова и дишаме рак"
  Корнелия Нинова.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 43. 43 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  [quote#42:"Alarmstufe: Rot"][/quote]

  В този случай КорДелия е права, въпреки че ми се повдига от техния паразитиращ популизъм!

 44. 44 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  До коментар [#43] от "Alexander97":

  Ма как да не е права. Нали плюе ГЕРБ. И Мая Манолова е права, и Льотчика е прав, и Костя Копейкин е прав.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 45. 45 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 502 Гневно

  "... конкретни мерки, като отпадането на наказанието доживотен затвор без замяна..."

  Ха, дойдохме си на думата! От няколко години обработват общественото съзнание, че наказанието доживот без право на замяна трябвало да отпадне?! И защо? Това наказание се налага за садистични убийства, извършени от психопати. Няма начин един психопат да се превъзпита, той винаги ще е заплаха за обществото. Защо такъв човек трябва да бъде пускан на свобода?
  Ако не ви харесва наказанието доживот защо не го замените със 100 години затвор, например?

 46. 46 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 502 Весело

  До коментар [#38] от "Alarmstufe: Rot":

  Алтернативата, според политическите реалности, е коалиция БСП + ДПС.

 47. 47 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#19] от "save_knforest":Интересно, от къде имаш информация кой какво е чел?
  —цитат от коментар 37 на Alarmstufe: Rot


  Виж какви законопроекти се инициират. Това само човек с акъл от 17-18 век може да измисли затвор за споделено пътуване и приравняване на малолетни/непълнолетни с пълнолетни по отношения на наказанията. Но пък цъкате минуси, като за световно.

 48. 48 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 253 Разстроено

  До коментар [#45] от "ckn29372393":

  Те хората са го измислили и го практикуват в ЕС- след изтичане на присъдата на освидетелствани педофили, садистични рецидивисти, масови убийци, се постановява обезпечително задържане без право да излезе на свобода, мярката важи не само за хора с доживотни присъди.
  Не са ни виновни законите, а онези, които не ги базарят за нищо.

 49. 49 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#3] от "Slick":

  Прав си..........защото си забравил за Луканов и Виденов! Къса, но услужлива партийна памет му се казва на това! Появява се срещу договорено заплащане!

 50. 50 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#48] от "linard":
  "мярката важи не само за хора с доживотни присъди."
  Да се чете "може да се прилага".

 51. 51 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  До коментар [#44] от "Alarmstufe: Rot":

  Ма, най - прав е баце. Га рита мачле на поляната, или руча филия с мас. А раята се нада на промяна. Някога, в далечното светло капиталистическо бъдеще. Ако оживее до тогава.

 52. 52 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#12] от "Alarmstufe: Rot":

  Както се казва: Половината истина е по-лоша от лъжата!
  Бензин имаме, но за сметка на това ниско качество и скъп. Произвеждаме основно фуражна и нискокачествена пшеница, която се изнася вместо да се стимулира животновъдство и производство на храни. Безработицата ни е ниска, просто защото хора не останаха и продължават да намаляват. Какви опозиционни медии? Даже нямаме нужда от тях. Всички възхваляват стабилността и никой не смее да каже, че царят е гол...!

  Бивш tww09306483.
 53. 53 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#40] от "Alexander97":

  Казвам, че евросредствата са полезни, но не определящи. Определящо е какво произвеждаме.
  По-важна е 35% черна икономика и 15-те милиарда лева сива икономика
  Сиреч как Държавата да прибира 36,5% данъци от тези 40 милиарда черна икономика. Сивата си е законна. Но полека лека избелява.
  Освен това Правителство е заделило 4 милиарда лева за Хемус, Видин-Ботевград и други по дребни, което подпомага растежа.
  Та реалният БВП е около 170 милиарда лева. Около 100 милиарда долара. Оттам видимо стандартът на живот е по-висок от статистическият.

 54. 54 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#46] от "ckn29372393":

  Политическата реалност е ГЕРБ + ДПС. Иначе срамежливо се правят, че няма нищо такова и плашат с БСП. Пълен смях...! Едните комунисти ни плашат, че на власт щели да дойдат другите комунисти.

  Бивш tww09306483.
 55. 55 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  До коментар [#38] от "Alarmstufe: Rot":Алтернативата, според политическите реалности, е коалиция БСП + ДПС.
  —цитат от коментар 46 на ckn29372393


  И аз мисля така. Факт! Но псевдодесния снобариат твърди друго. Те смятат, че са алтернатива. Каква алтернатива са с 3-4%? Явно се надяват, помагайки да се бутне ГЕРБ, да бъдат възнаградени с постове. Освирепели са от глад и жажда за власт.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 56. 56 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#52] от "Petleshev":

  По-голямо животновъдство от момента аз не виждам как ще стане:) Покрай чумата по статистика България трябваше да има 700 000 прасета, а само в Североизточна България се оказаха 1 100 000.
  За овцете има дотации напълниха всички овчарници и направиха нови, а пък говедовъдството е хит. Особено за месо. Щото е лесно. Пускаш Хелефорду, Бляк ангъси и подобни да пасат на свобода и готово. Пълно е с месо. Особено пък при тази цена на свинското.

 57. 57 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#53] от "Да вярваме на истината":

  Какви 4 милиарда? За кой Хемус? Дето вече трябваше да е готов? Може... Ама по-нататък. ;)

  Бивш tww09306483.
 58. 58 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#48] от "linard":

  Задържането може да се оспори от адвокатите и престъпникът да бъде пуснат на свобода. Не виждам защо един садистичен или сериен убиец трябва въобще да има каквато и да е възможност някога да излезе от затвора.
  Доживот без право на замяна изключва такава възможност.

 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#54] от "Petleshev":

  "Политическата реалност е ГЕРБ + ДПС."

  Естествено.

  При това ДПС като принципал, а ГЕРБ като облслужващ персонал.

  Човек трябва да е безкрайно наивен или да си заравя главата в пясъка, за да не вижда това.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#57] от "Petleshev":

  "Какви 4 милиарда? За кой Хемус? Дето вече трябваше да е готов? "

  "Ремонтът на тунела Витиня ще струва колкото нов тунел и ще трае 5 години"
  - заглавие в Медияпул

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 61. 61 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  До коментар [#52] от "Petleshev":

  Откровената лъжа е грях. Даже не ми се занимава да те оборвам. Как успяваш в цял коментар да не напишеш едно вярно нещо?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 62. 62 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#56] от "Да вярваме на истината":

  Пак развинти фантазията и започна да ръсиш глупости от сутринта...!
  Милион и сто хиялди прасета само в североизтока? Абсолютна измишльотина. Пък овцете са толкова дотирани, че агнешкото по Великден е основно внос. Говедовъдството и то е песен, нали? Даже се чудя, как не ги пасете по полянките из Габрово?! Направо ще ви идва без пари...! :)))

  Бивш tww09306483.
 63. 63 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  До коментар [#54] от "Petleshev":

  Говорим за алтернатива. А тя е БСП-ДПС. Вие ако влезете в следващия парламент, към кои ще се пришиете?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 64. 64 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  До коментар [#59] от "Norman Granz":

  Интересно защо тогава на вота на недоверие ДПС гласува заедно с БСП срещу собственото си правителство.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 65. 65 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#54] от "Petleshev":

  Хайде да си припомним кога ДПС получиха реална политическа власт и съответно възможност да се нагушат: първо по времето на Дедо, после по времето на тройната коалиция. Правителството на Орешарски беше готово да им даде още по-голяма власт с назначаването на Пеевски.
  А, и кога Пеевски се утвърди като олигарх?

 66. 66 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#60] от "Norman Granz":

  Така си е...! Няколко смешни тунела, така и не ги видях един път да са пуснати всички и да са ремонтирани! Тия тунели са истински Клондайк.
  Сещаш ли се, преди няколко години когато се откърти част от металната конструкция носеща осветлението и уби една жена в кола минаваща през тунела? Оказа се, че АПИ превело 3 милиона за ремонт на някаква фирма и повече не я потърсило. Баси... Директна кражба на 3 милиона и всички инстанции вдигат рамене и се оглеждат безпомощно!

  Бивш tww09306483.
 67. 67 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Любопитно

  До коментар [#53] от "Да вярваме на истината":Какви 4 милиарда? За кой Хемус? Дето вече трябваше да е готов? Може... Ама по-нататък. ;)
  —цитат от коментар 57 на Petleshev


  Чакай малко. Нали Боко само реже ленти, стрОи магистрали (а асфалта не се яде), пък сега защо не била готова Хемус.
  Последно?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 68. 68 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#61] от "Alarmstufe: Rot":

  Ако искаш, даже може да ме оборваш, че Белене е гьол! Полезните идиоти в ГЕРБ, може да оборвате едно и също нещо по различни начини в зависимост от последната повеля на вожда. Майстори сте, признавам...!

  Бивш tww09306483.
 69. 69 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  До коментар [#60] от "Norman Granz":Така си е...! Няколко смешни тунела, така и не ги видях един път да са пуснати всички и да са ремонтирани! Тия тунели са истински Клондайк.Сещаш ли се, преди няколко години когато се откърти част от металната конструкция носеща осветлението и уби една жена в кола минаваща през тунела? Оказа се, че АПИ превело 3 милиона за ремонт на някаква фирма и повече не я потърсило. Баси... Директна кражба на 3 милиона и всички инстанции вдигат рамене и се оглеждат безпомощно!
  —цитат от коментар 66 на Petleshev


  Айде пак почна да си измисляш.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 70. 70 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  До коментар [#68] от "Petleshev":

  Засега Белене е гьол. Факт. Ще се строи, ако има кой.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 71. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#66] от "Petleshev":

  "Няколко смешни тунела, така и не ги видях един път да са пуснати всички и да са ремонтирани!"

  Бил ли си в Хърватска? Минавал ли си по новата магистрала от Загреб за Сплит? Там има тунели с дължина по над 5 километра, при това много - всичките перфектно осветени, вентилирани, фантастични виадукти, плавни криви, настилката е гладка като линолеум...

  На всеки няколко километра има надлези за преминаване на диви животни - затревени, залесени, с близък до естествения ландшафт, за да не се разделят и израждат популациите.

  За обозначенията и хоризонталната маркировка да не говорим.

  Пък не съм чувал премиерът им (дори не го знам кой е) да обикаля с джипа и да тича с ножицата да "открива" всеки надлез и всяка осева линия...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 72. 72 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#67] от "Alarmstufe: Rot":

  Първо слушахме, как от Хемус нямало смисъл, защото нямало да има трафик по нея. Забрави ли? Ти ме питаш, кое било последно? Ами откъде да знам? Разрови се в предизборните обещания и какви ги ръсеше дебелата Лиляна, относно това кога щял да бъде готов Хемус. ;)

  Бивш tww09306483.
 73. 73 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 502 Весело

  До коментар [#64] от "Alarmstufe: Rot":

  Защото очакват да влязат в следващото правителство на БСП.

 74. 74 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#60] от "Norman Granz":

  Интересно кой ми е треснал минуси на пост № 60, където просто цитирам какво пише в Медияпул?!

  Може би тунелът ще струва по-малко или ще бъде готов по-бързо, отколкото клеветят ония соросоиди?

  Я герболята да се пояснят, ако обичат... :)))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 75. 75 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  До коментар [#60] от "Norman Granz":

  Те четири вече минаха. Ще видим след година как е.

 76. 76 Профил на Snider
  Snider
  Рейтинг: 122 Неутрално

  До коментар [#30] от "Да вярваме на истината":

  Предприятията и оръдията на труда,другарю гербер,финансират се по евро проекти,аз лично съм се възползвал в сферата на земеделието!

 77. 77 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#69] от "Alarmstufe: Rot":

  Какво да си измислям...?! Имаш си Гугъл, потърси и прочети. Не е много трудно...

  Бивш tww09306483.
 78. 78 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#62] от "Petleshev":

  Не ги разбираш ти тия работи. Те габровските телета, не само сами се пасат, но и сами се отправят към кланицата, когато са готови да станат на месо. 😂😂 А едно теле дори се е научило да пише в Дневник с копитцата. Голяма работа са габровските телета. 😂

 79. 79 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#65] от "ckn29372393":

  Възходът на Пеевски започна по времето на НДСВ, когато го назначиха в борда на директорите на Пристанище Варна, без да има никакво образование. Може би си забравил, че Пеевски и Борисов са нещо като колеги. Пеевски беше председател на младежкото НДСВ, когато Борисов беше главен секретар на МВР. Тоест възхода на Пеевски и Борисов започна по едно и също време в една и съща партия. Не мисля, че тия съвпадения са случайни.

  Бивш tww09306483.
 80. 80 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Написаното в статията е неразбираемо за 80% от българите. Особено за този от снимката, който по силата на същото това неразбиране е министър на правосъдието. "Вербалният изказ на премиера е тежка диагноза. Понеже словото е огледало на мисълта, очевидно е, че владетелят на „Дондуков“ 1 има съзнание на сикаджия и език на каруцар" - това е следствие. Причината е в онези 80%.
  —цитат от коментар 5 на Анти Шишковци


  Да, липсват коментарите на един колега, който превеждаше всяка статия на езика на тези господа. Вярно, бяха непоносими за четене, но какво да се прави -- реализъм!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 81. 81 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#76] от "Snider":

  Хахахаха.
  Предприятията били с европейски средства.
  Айде по-сериозно.
  Основно евросредствата отиват в обществената инфраструктура.
  Само миналата година имаме 24,5 милиарда инвестиции. Те от евросредства ли са?!

 82. 82 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#62] от "Petleshev":

  Около Габрово всички полянки и ливади са заети. Отглеждат си хората. Всяко стръкче сенце се добива.
  Ама щом от Добрич ми казваш, че няма месо значи лъжеш безогледно.
  А това, че ти си купуваш вносно агнешко, свинско и телешко си е твой проблем.
  А 1 100 000 прасета декларираха покрай чумата официално. Разправяй се със производителите.

 83. 83 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  Дотук виждам едно и също от вас- "Вие сте прости- ние сме умни, вие сте прости- ние сме умни, вие сте прости- ние сме умни, вие сте прости- ние сме умни"...
  Колко пъти бре?
  —цитат от коментар 21 на Дедов'та Колюуа Унукя!


  Ми какво да каже човек, след като герберите непрекъснато демонстрират простотията си и което е вече смешно викат с цяло гърло, та да не остане никой не видял тази им простотия?
  Онзи ден отмениха обучението за половото възпитание на децата, а днес го връщат отново....
  Това като най-пресен пример за несигурността (некадърността) на герберите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 84. 84 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Не се сърдете, ГЕРБ толкова могат.

 85. 85 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какви ли пари дават за писане на такива "анализи".

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 86. 86 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Това правителство е едно от най-скапаните, които България е имала в "демократичната" си история.
  —цитат от коментар 3 на Slick


  Дамм...
  Кабинет "Луканов" /с мото "Сполука за България"/: спиране плащанията по външния дълг, т.е. фалит на държавата, празни магазини и опашки за мляко от три часа сутринта...
  Кабинет "Виденов": 3 000 лева = 1 $...

  Някои помним, а някои като горния раздават квалификации ангро...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 87. 87 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  До коментар [#4] от "Анти Шишковци":"Владетелят на Дондуков 1", има съзнание на подрастващ от основното училище. При това му липсват и"първите седем години". От гонене на топката по поляните, не му е останало време за нищо. Но и тези му умения са на аматьорско ниво, а лизачите му, се опитваха да го направят"футболист на годината" и да го "произведат" в художник...
  —цитат от коментар 10 на vhv


  Да бе, и сега му приписват шизофрения, което е раздвоение на личността. Баце и личност...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 88. 88 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#7] от "tos_buratino":

  Поредния смешник. Какво и сложното на материята?! Това, че след престъпването на закона трябва да следва наказание, възможно най-бързо?! Или това , че така ще обидим ключова за спечелването на изборите част от електората. Или че ефективно правосъдие ще обезмисли ползването на скъпи дебели адвокати по наказателни дела, специализирани в носене на подаръци?!

 89. 89 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#82] от "Да вярваме на истината":

  Какво да се разправям с производителите?!? В цяла България преди чумата се отглеждаха около 700 хиляди прасета. Ти ми разправяш за 1,1 милиона само в североизтока, което си е откровена глупост. Но в твоя случай си е нещо нормално, да изпляскаш поредната измишльотина. Все едно някой да ти вярва, че в Габрово имало 400 ресторанта, защото така ни обясняваше по едно време.
  Вносното месо го купуват такива дървени философи, като тебе вярващи на приказките на търговците. Даже и сланината в саламите които си купуваш е внос. В България просто не се отглеждат породи за мас и сланина. И голяма част от фуража е вносен, румънски. И мазнината с която ги угояват ударно за 3-4 месеца, пак я носят от Румъния. Мога да ти обяснявам много, защото през ръцете ми минават доста документи и виждам по-голямата част от картината.

  Бивш tww09306483.
 90. 90 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#70] от "Alarmstufe: Rot":

  Естествено, че има кой да строи. И всички знаят, че това е руската фирма Атомстройекспорт. ГЕРБ подготвят почвата, докато дойде подходящият момент за да набутат поредните милиарди данък Русия.

  Бивш tww09306483.
 91. 91 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#12] от "Alarmstufe: Rot":Не! Ти простаци ще изчезнат от властта доста преди да стигнем до това състояние!

 92. 92 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#20] от "deaf":Иди да се прегледаш при сериозен психиатър!

 93. 93 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  Отпадането на доживотната присъда без право на замяна е терор над законопослушните. Излиза че можеш да заколиш някой на площада ей така за кеф и ще ти лепнат само двайсет години, от които ще лежиш дванайсет. Герберите явно се стягат за масови убийства над непослушните. Без особена отговорност.
  !!!!
  !

 94. 94 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  Задължително е да се сложи край на либерастката демагогия с деинституционализацията на наказанията за малолетни и непълнолетни. Трябва да се върнат ТВУ-тата. Трийсетина процента от малките копеленца /либерално наричани "деца" и закриляни от всякакви НПО, психолози и феминистки/ са си готови престъпници. Нека минат поне веднъж за два-три месеца през ТВУ-то да видите какъв масов отлив на престъпността ще настане. Сега ги научиха че са безнаказани и ЗАКРИЛЯНИ. А ЖЕРТВИТЕ винаги са виновни. Това трябва да спре!
  !

 95. 95 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2013 Весело

  До коментар [#3] от "Slick":

  Интересно ми е, кое според теб е най добре представилото се правителство в нашата демократична история.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 96. 96 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2013 Весело

  До коментар [#54] от "Petleshev":Говорим за алтернатива. А тя е БСП-ДПС. Вие ако влезете в следващия парламент, към кои ще се пришиете?
  —цитат от коментар 63 на Alarmstufe: Rot


  Как към кои ще се пришият, към тея горе.
  Важно им било Боко да падне, а кой ще дойде не било важно.
  Последните им разсъждения са, че БСП не били толкова зле.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 97. 97 Профил на Цветомир Цветков
  Цветомир Цветков
  Рейтинг: 42 Неутрално
 98. 98 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  много как да кажа,безсмислен пример...нищо общо нямаме с скандинавците ,и там не е имало развит социализъм,който ампутира мисленето при по голямата част от народеца...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 99. 99 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#96] от "zz_s":

  Борисов така или иначе, един ден няма да го има. Тогава какво правим?! Ще му строим мавзолей? Дайте по-сериозно...! Щом България не може да произведе нищо по-добро като политически продукт от Борисов, толкова по-зле за нас самите.
  А разсъжденията относно БСП са, че ГЕРБ не се различават с нещо съществено от БСП по отношение на обслужване на руските интереси в България. Примери има предостатъчно.

  Бивш tww09306483.
 100. 100 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Института за пазарна икономика и диагнозата "шизофрения" в един текст?!Леле... Това вече е нереално.А бе, къде е Прокопиев, от няколко дена се чудя?
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Може да е заминал някъде с такъв главен прокурор никой не е спокоен и кой как е скатал над 100 млн сън не го лови..... нито олигарсите нито кокошкарите! Онзи ден видях как 15 полицаи извеждат една дебчийка от търговски център все едно е кметица на Младост или шизофреник избил 30 човека!
  Дай на някой хахав власт в прокуратурата и му гледай сеира!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK