Агитация, пропаганда и разделение – трите путински оръжия срещу Запада

Дезинформацията на Москва днес е много по-голямо предизвикателство, отколкото по времето на Съветския съюз.

© Николай Дойчинов

Дезинформацията на Москва днес е много по-голямо предизвикателство, отколкото по времето на Съветския съюз.Анализът на Януш Бугайски - политически анализатор на Източна Европа в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, е препечатан и преведен от "Фактор". Оригиналната публикация е в cepa.org.


Москва има дълга история в разпространението на дезинформация, която да омекотява атаките и постига конкретни политически цели. В съветско време подобни инициативи често са минавали в рубриката "агитпроп " - агитация и пропаганда. Агитпроп кампаниите не са били предназначени само да убеждават хората във версията на болшевиките за съществуващата реалност, но и за да ги мобилизира да действат според тези убеждения.


Путинската агитпроп, насочена към западните общества, има подобна цел. Офанзивата на кремълската пропагандна срещу демократичните системи включва както психологически, така и политически компоненти. Целта е не само да се разделят западните общества, много от които вече са политически поляризирани, но и да се култувират проруски ориентирани държави.
Основната стратегическа цел на Кремъл е да парализира демократичните системи,


да руши международните институции и да подсилва неспособността за вземане на национални решения, особено в страни, които могат да оспорват неоимперските стремежи на Русия.


Докато в условията на глобална конкуренция между двете различни социално-икономически системи съветският комунизъм имаше единно идеологическо послание, съвременният наратив на Москва е "мултиидеологически". В посланията й липсват автентична рецепта или основна ценност, като те са пригодени и адаптирани за максимално въздействие върху различни целеви групи (реципиенти).


Тези пропагандни наратива обхващат най-малко три основни групи послания - традиционалистични, прогресивистични и суверенистични. "Традиционалистичният" разказ е конструиран така, че да се хареса на антилиберални, евроскептични, социално консервативни и конвенционални религиозни избирателни, като в него


Русия се представя като защитник на традиционните ценности


Обратно, лидерите и институциите на ЕС и САЩ се описват като неморални, девиантни, упадъчни, мултикултурни, атеистични, либерални и либертариански.


В този пропаганден водовъртеж се осъждат принципите на интеграция в НАТО и ЕС, противопоставяйки ги директно на традиционните социални, семейни и религиозни ценности. Докато Съветският съюз се провъзгласява за революционна социална сила, Русия сега се представя пред консерваторите като контрареволюционна сила, която държи на стабилността, приемствеността, вярата и традиция. Парадоксално е, че фундаменталисткият традиционализъм в мултикултурен контекст също може да бъде представен като революционен, обръщайки се към недоволните младежи националисти, както и към по-старото консервативно настроено поколение, което се стреми да възстанови идеализираната минала епоха.


Вторият наратив, разпространяван от Кремъл, може да бъде определен като "прогресивистичен". Той е по-близък до съветската пропаганда и създаден така, че


да се харесва на западния радикален левичар,


войнстващ пацифист, антиглобалист, антимилитарист, антикапиталист, анархо-нихилист, както и на радикалните природозащитни движения. Този разказ представя Русия като наследник на СССР, непоколебим бастион на антиимпериализма и авангард на интернационализма срещу американската глобална хегемония и корпоративен капитализъм.


Трети отличителен разказ на Кремъл е "суверенистичният". Той често се припокрива с традиционната агитпропаганда, но се съсредоточава върху насърчаването на етническия национализъм, регионалния сепаратизъм, ксенофобския расизъм, протекционистичния традиционализъм и абсолютния държавен суверенитет.


Пропагандните кампании по линия на суверенистичния наратив са предназначени да рушат западните демокрации чрез насърчаване на движения, създаващи вътрешен разкол и междуетническо или междурегионално съперничество, и едновременно с това настояват за


демонтирането на многонационални институции като НАТО, които уж заплашват държавния суверенитет.


Трите основни наратива не са просто създадени като пасивни послания към гражданите в демократичните държави. Тяхната основна цел е да агитира и подтикват хората да действат заедно според техните възприятия и убеждения. Агитпропагандата може да повлияе на нагласите на партиите, мотивацията за гласуване и предпочитаната политика. Тя може да мобилизира младите да участват в протестни акции, да се присъединяват към войнстващи политически организации или активно да подкрепят отделни каузи. Словесната пропаганда и пропагандата на действието работят в синхрон.


Олигарсите, свързани с Кремъл, финансират организации и кампании в западните общества, за да подсилват трите групи наратива на Москва. Има сведения, че редица ултрадесни и популистки партии са получавали заеми, финансиране на PR акции и средства за кампании от руски източници. В замяна на това партийните лидери


аплодират външната политика на Русия и сипят куп хвалби за Владимир Путин,


обявявайки го за силен и влиятелен лидер. Контакти се осъществяват и с консервативни църковни организации, включително евангелски групи в САЩ, които вярват и проповядват, че Русия е дълбоко религиозна страна, ориентирана към традиционните семейни ценности.


В своята прогресивистична агитпропаганда руски източници са финансирали или давали трибуна на ултра леви партии и движения, склонни да подлагат на изпитания политиката на западните правителства. Те са насочени предимно към по-младите поколения, които са по-склонни да участват в антиправителствени протестни акции или се възползват от движения на зелените и други каузи, за да прокарват интересите на Кремъл.


Бонус за суверенистическата агитпропропаганда са етнонационалистическите, сепаратистки и просуверенитистки движения в Европа. Brexit предостави ценна възможност на Русия да подкрепя раздорите в Европейския съюз и едно евентуално разпадане на Обединеното кралство. Независимо от достойнствата им, и независимостта на Шотландия, и на Каталуния са или насърчавани, или дискредитирани от руските пропагандни активисти,


с цел да бъде нарушено вътрешното единство на западните страни.


Различни освободителни движения в западните щати, включително маргинални сепаратисти от Тексас и Калифорния, са канени на конференции в Москва. Такива събития също позволяват на руските власти да демонстрират и легитимират сепаратистки групи в Грузия, Украйна и други съседни държави, като изключват автономни, регионални и сепаратистки организации, действащи на територията на Руската федерация. Москва също насърчава етническите, расовите и религиозните спорове и повдига социални въпроси, които подклаждат разделения в САЩ.


Взривоопасният характер на путинската агитпроп не само разширява границите на пропагандните послания, но превръща противодействието на дезинформацията на Москва днес е много по-голямо предизвикателно, отколкото по времето на Съветския съюз.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (259)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2486 Весело

  "да руши международните институции и да подсилва неспособността за вземане на национални решения, особено в страни, които могат да оспорват неоимперските стремежи на Русия."

  Добра че са САЩ в лицето на тримата сенатори които ни прати да ни спасят от пагубните руски имперски интереси скрити в ЮП който щеше да ни окове навеки към империята на злото със руският газ!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1437 Весело

  Ами, борете се, бре! Що не се противопоставяте успешно на Тръмп, Брекзит, Орбан и Салвини? Просто русите правят това, което и ние правим - подкрепят недоволството. А недоволството идва от лошото управление! Скапано управлява Янукович, намериха се хора и пари да го бутнат. Скапано управляват ЕС-овците - получиха Брекзит... Не се оправдавайте с Русия за провалите си, че заприличвате на Хилари Клинтън.

 5. 5 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Хаха. Ти да видиш. Значи Путин и Русия са виновни за разделението на Запада, а не факта, че либерастите и глобалистите се опитват да унищожат западните традиционни консервативни и християнски ценности и все повече хора на запад се събуждат и се отвращават от либералната и глобалистка идеология, която също като нацистката и комунистичеката се опитва да унищожи западните общества и да репресира всички инакомислещи.

 6. 6 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Обратно, лидерите и институциите на ЕС и САЩ се описват като неморални, девиантни, упадъчни, мултикултурни, атеистични, либерални и либертариански.

  Ами че те са си такива. Дори те самите не отричат че са либерални, атеистични и мултикултурни. А за неморални и упадъчни - това също е ясно за всички нормални хора, естествено самите либерасти мислят че са върха на цивилизацията и прогреса, нищо че изглеждат така само в техните очи, а целият свят ги презира.

 7. 7 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 592 Весело

  " Той е по-близък до съветската пропаганда и създаден така, че
  да се харесва на западния радикален левичар, войнстващ пацифист, антиглобалист, антимилитарист, антикапиталист, анархо-нихилист, както и на радикалните природозащитни движения"

  Обичам етикетите. Посочват ти кое е черно и кое е бяло и изведнъж разбираш всичко. Светът става едно по-хубаво място. Няма го вече този хаос, тази несигурност, знаеш с кого да оправдаеш собствените си насполуки.

  over the under
 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2486 Весело

  "Москва също насърчава етническите, расовите и религиозните спорове и повдига социални въпроси, които подклаждат разделения в САЩ."

  За разлика от САЩ и ислямските и съюзници които виноги со убеждавали разните етноси и най-вече муслимите да подкрепят централната враст в Москва и в никакъв случай да не искат отделяне от Русия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#4] от "puknatastotinka":

  А, да! И за това, че Килъри загуби изборите пак е виновна естествено Русия, а не факта че Килъри е престъпник и всички нормални американци я ненавиждат. И за избирането на Тръмп пак е виновна Русия, а не факта, че Тръмп говори това, което повечето американци си мислят, но не смеят да кажат на глас, заради страха от либерастката и политкоректна цензура и диктатура, както и заради факта че десетки милиони американци са гласували за Тръмп, защото споделят неговите възгледи и идеи за Америка.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3812 Весело

  До коментар [#9] от "ygo11542256":

  Как се намерихте трите бели мишки тук?!

  klimentm
 13. 13 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#8] от "Julian Mall":

  Това че Русия насърчавала разделението на обществото в САЩ и на запад са пълни глупости. Всъщност е точно обратното - либерастите и соросоидите умишлено правят всичко възможно да разделят обществото и да го разпаднат на различни подгрупи, които да изпитват неприязън една към друга, а по-нататък може би и да воюват една с друга.
  Резултатите от тази политика са най-видими именно в САЩ. Само за 10-на години тази страна се промени неимоверно по отношение на ценностите и начина на живот, и то не в добрият смисъл. Преди 10 години страната беше единна, сега е разделена, и не само между либерали и консерватори, а по всякакъв начин. И това е умишлено направено от страна на либерастите, соросоидите и медиите и знаменитостите, които им слугуват.

 14. 14 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 592 Весело

  "но се съсредоточава върху насърчаването на етническия национализъм, регионалния сепаратизъм, ксенофобския расизъм, протекционистичния традиционализъм и абсолютния държавен суверенитет."

  Отново да си припомним кой е виновен за терора на баските, размириците на католунците, за Брекзит и, разбира се, за Тръмп. Нищо, че не се вързава с предишната теза за левичарите и интернационализма, но няма начин Путин да не е виновен и за всички тези неща, които развалят само рахатлъка на западния консуматор.

  over the under
 15. 15 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#10] от "Кошмарът на гербавиадата":

  Напротив, либералите и радикалните левичари искат да вкарват в затвора всеки, който не харесва гейовете например. Те не са демократи. Те искат болшевишка атеистична диктатура. Точно като тази в ранните години на СССР преди Сталин да разкара троцкистите.

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3812 Весело

  "Доверието на руснаците в Путин се срина два пъти за последните две години"

  https://offnews.bg/sviat/doverieto-na-rusnatcite-v-putin-se-srina-dva-pati-za-poslednite-dve-go-721626.html

  klimentm
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3214 Весело

  До коментар [#15] от "ygo11542256":

  Ей, да ходиш да пиеш една хладка вода и да се поразходиш. Не че ще ти излязат всичките бръмбари от главата, но може и да помогне.

 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3812 Весело

  И още от новините в Рассия:

  "Парад на лудостта в руските медии: Коронавирусът е разработен в американска лаборатория"

  https://offnews.bg/dw/parad-na-ludostta-v-ruskite-medii-koronavirusat-e-razraboten-v-amerik-721552.html

  klimentm
 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2910 Весело

  До коментар [#16] от "klimentm":

  Именно, денонощно следим рейтинга на Путин. За да преборим пропагандата му разбира се .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Резултатите от либерастката политика са видими в САЩ.
  Преди 10 години амерканците бяха изключително единен и патриотичен народ. От почти всяка американска къща се вееше американското знаме, хората нямаха почти никакви спорове на политическа, идеологическа, расова или друга подобна тематика.
  На никой не му пукаше кой от коя раса е, нямаше разделение и омраза между мъже и жени, между млади и стари, имаше нормални отношения между тях. На никой не му пукаше за гейовете и травеститите, всички си живееха тихо и кротко без да вдигат шум.
  А сега - точно либерастите правят всичко възможно да разделят хората, да ги настройват едни против други и да ги радикализират все повече. Внушават че жените са масово преследвани и репресирани и внушават, че мъжете са гадни свине и изнасилвачи, които трябва да бъдат смачкани. Внушават, че черните са вечно дискриминирани и белите хора са потисници и тирани, срещу които черните трябва да се борят. Внушават, че това да си гей е нещо много хубаво и традиционното патриархално семейтво е най-лошото и опасно нещо. Внушават, че ако си американски патриот, значи си нацист, а това да палиш американското знаме или да сядаш демонстративно, когато се изпълнява американският химн е проява на висша демократичност и прогресивност и най-добрата форма на протест. В същото време, ако изгориш знамето със дъгата, трябва да лежиш във затвора.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1079 Весело

  Брях, каква е тази активност призори? Някои форумци сън ли не спят заради Пуйкин?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3812 Весело

  "Русия се представя като защитник на традиционните ценности"


  Ако кражбите,пиянството и корупцията са традиционни ценности!

  klimentm
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Големия ни брат той агитация, пропаганда и разделение не ползва. Дезинформация още по-малко.
  Незабавно да вземе пример от Русия.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3470 Весело

  Най-ужасните свидетели за Путин за неговите престъпления по света са няколкото му приятели. Ако Ердоган вече твърди, че войната в Либия се поддържа от висшето ръководство на Путенланд, тогава нещата с Путен са лоши))
  Време е пенсионерът да се пенсионира))

  https://pbs.twimg.com/media/EQPsVnDWsAE6ygd?format=jpg&name=large

 30. 30 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Путин не е цвете за мирисане, ама не е само той виновен за разделението на демократичните общества! Главната причина е водената напоследък политика на подмяна на западните ценности с неолиберални! Това разделя демократичните общества а не Путин! Путин само се възползва!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 31. 31 Профил на Кошмарът на гербавиадата
  Кошмарът на гербавиадата
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Путин не е цвете за мирисане, ама не е само той виновен за разделението на демократичните общества! Главната причина е водената напоследък политика на подмяна на западните ценности с неолиберални! Това разделя демократичните общества а не Путин! Путин само се възползва!
  —цитат от коментар 30 на lz2


  Западните ценности са именно неолиберални. Неслучайно ценностите, обратни на нео-либералните, са отстоявани така трескаво именно на Изток, било то в самата Русия или пост-комунистическите кочинки.

 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3812 Весело

  До коментар [#26] от "Отец Сисой":

  " Русия изпраща кораби в подкрепа на Севера."


  Силно се надявам че Рассия не е изпратила тогавашния Адм.Кузнецов в подкрепа на Юниона, казаното от теб звучи напълно неправдоподобно и за пръв път чувам подобно нещо,дай някое потвърждение за да ме опровергаеш! Или няма такова?!

  klimentm
 33. 33 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#28] от "Кошмарът на гербавиадата":

  Абе вие толкова ли не вдявате, че точно вие сте тези, дето наливате вода в мелницата на Путин и Русия. На запад има вероятно десетки милиони хора, които досега по някакви исторически причини са мразили Русия, или поне са били безразлични към нея или просто са я свързвали само със някакви лоши неша. А сега, когато се внушава на хората на запад, че всеки несъгласен с либералната и глобалитка идеология е агент на Русия, че всичко консервативно или патриотично е свързано с Русия, че който вярва в християнтвото и в традиционното семейство е симпатизант на Русия, то много хора, особено младите ще си кажат, щом Русия поддържа всички тези ценности в които ние вярваме, значи може би Русия е добра. Един консервативен американец или германец това би си помислил - щом всички крайно леви медии и политици, на които ние не вярваме и не харесваме, обвиняват за всичко Русия, значи може би Русия не е лоша. Никой не работи толкова добре за Русия, колкото либерастите.

 34. 34 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#23] от "ygo11542256":

  Това което съм написъл, не може да бъде оборено с разумни аргументи. Защото няма разумни аргументи, които да го оборят.
  ===========================

  Давай обори това изявление на Ердоган:)))

  "Ердоган заяви, че Вагнер е сниман по време на среща с руския министър на отбраната Шойгу и други и показвайки съответната снимка, президентът Ердоган заяви:

  „. Г-н Путин е много приятелски настроен човек в този кръг. Този човек е глава на Вагнер. Това е директорьт. Тук е министърът на отбраната на Русия Шойгу. До него виждате началника на Генералния щаб на Русия Герасимов. Те са офицери по сигурността в най-високата военна точка в Русия, а сега ръководят там Вагнер. Те правят бизнес с тях. Те все още стават и казват, че нямаме връзка с това. В момента Русия насочва тази война там на най-високо ниво."©️ NTV

  https://www.ntv.com.tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-ucakta-sorulari-yanitladi ,k5abJAHWwk2Y991jKNrsHw

 35. 35 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  До коментар [#31] от "Кошмарът на гербавиадата":

  "
  Западните ценности са именно неолиберални. Неслучайно ценностите, обратни на нео-либералните, са отстоявани така трескаво именно на Изток, било то в самата Русия или пост-комунистическите кочинки."

  Западните ценности "СА" неолиберални, но бяха ХРИСТИЯНСКИ! Там е проблема!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 592 Весело

  До коментар [#32] от "klimentm":

  Е, то е вярно, че мнозина не виждат по-далече от Адм.Кузнецов, но това не е оправдание за липсата на критичния минимум дигитални умения. Говоря най-вече за бораването с двигателя за търсене в Интернет среда, наречен Гугъл. Създаден в САЩ, но отново не без неизменната руска връзка.

  over the under
 38. 38 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#34] от "putinxujlo":

  Още един опит с линк))

  https://bit.ly/2HoMiCY

 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3812 Весело

  До коментар [#37] от "Отец Сисой":

  Значи поредната 'пропаганда и агитация'? Дай информация от независим източник а не от руски пропагандни сайтове където може да е написано всичко!

  klimentm
 40. 40 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#34] от "putinxujlo":

  Какво има да коментирам? Знам, че за нас либерастите е трудно да се повярва, че може да има лидери, които да работят само и единтвено за националните интереси на СВОЯТА държава и да нямат винаги някой голям брат, на когото да правят свирки и да слушкат и винаги да козируват срещу някоя трохичка. Или срещу от трите най-дългия, както е в българският случай в последните 30-тина години.

  Умните хора са го казали отдавна - няма вечни приятели, има само интереси.
  Умните държави защитават своите интереси, тъпите - интересите на големият си брат.

 41. 41 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1079 Весело

  До коментар [#37] от "Отец Сисой":

  Мхмм...много преди появата на Гугъл си имаше търсене в и-нет. Това Altavista, Excite, Yahoo и прочее, говорят ли ти нещо?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 592 Весело

  До коментар [#39] от "klimentm":

  Абе, приеми го така, като поредната хибридка. Какво ти остава друго? То проверяването на коректността на една информация и изграждане на собствено мнение в съответсвие развитите лични цености не е за всеки :)

  over the under
 44. 44 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#40] от "ygo11542256":

  Какво има да коментирам?
  ==================

  Коментара ми #34 и изявление на Ердогган.
  А вашите отговори обикновено БЛА-СКРЕПИ - БЛА-БЛА-ВЕЛИЧИЕТО - БЛА-БЛА- ПУТЕН и т н.)))
  Путиноиди - една дума))))

 45. 45 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 592 Весело

  До коментар [#37] от "Отец Сисой":Мхмм...много преди появата на Гугъл си имаше търсене в и-нет. Това Altavista, Excite, Yahoo и прочее, говорят ли ти нещо?
  —цитат от коментар 41 на tsyrvulan


  Тцъ. Нищо не ми говори. Аз, и такива като мене (да си сложа добрволно етикет, за да ти е по-лесно да се ориентираш) почнахме да ползваме Интернет след като се създаде православния Яндекс.

  over the under
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  До коментар [#39] от "klimentm":Дай информация от независим източник а не от руски пропагандни сайтове където може да е написано всичко

  За вас независимите източници са които каже партията очевидно.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 48. 48 Профил на онтамнебыл-любовалсявагнера
  онтамнебыл-любовалсявагнера
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Ха-ха, какъв неистов вой в защита на великия В.путеН. Който накрая ще се окаже най-слабия вожд на закрепостните колхозници, чийто живот никога, дори и при трилионите долари с които разполагаше злобарчето вова, не можа да достигне средното жизнено ниво на демократичния свят.
  Като не можеш да направиш живота на сънародниците си по-добър, разруши живота на другите! – веруюто на некадърния православен комунист.

 49. 49 Профил на Кошмарът на гербавиадата
  Кошмарът на гербавиадата
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Либералите използват думи като хомофоб, расист, сексист, нацист, религиозен фанатик и други подобни като обиди.
  —цитат от коментар 42 на ygo11542256


  Като констатация. Както казах, вашата логика може да бъде деконструирана много лесно, и за нас е ясно, че не може да не си, примерно, хомофоб, и да не приказваш глупостите как щели да те вкарват в затвора, ако не харесваш гейове. Ти вярно ли си мислиш, че не си хомофоб?

 50. 50 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Не може да се отрекат успехите на руската пропаганда. Това е така, защото тя е насочена към предимно не особено критично мислещи хора. Посланията са опростени, предлагащи лесно обяснение и решение. Примесено е с конспиративни теории, популистки послания и т.н.

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 51. 51 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#50] от "Николай Колев":

  Ами ако се сравнят успехите на руската пропаганда и провалите на западната такава, кой излиза по-умен тогава?

 52. 52 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3470 Неутрално


  Финансирането Путенладски пропагандни медии на 2020-2023г:

  Москва. 26 септември. INTERFAX.RU
  Обществената телевизия на Русия "ОРТ" - 3 милиарда рубли за 2020 г. (на ниво бюджет тази година) и 2,8 милиарда рубли за 2021-2022 г.
  „Телевизионни новини“ (собственик на канала RT) създаването на средства за масова информация, тяхното производство и разпространение на руския и международния пазар, бюджетът предвижда 23 милиарда рубли през 2020 г. и 18,5 милиарда рубли през 2021–2022 г.
  Каналът "Звезда" годишна субсидия от 2,07 милиарда рубли за всичките три години по държавната програма "Осигуряване на отбранителната способност на страната.
  "ВГТРК" 24 милиарда рубли през 2020 г. и 21,4 милиарда рубли всяка 2021-2022 г.
  "Първи Канал" 6,5 милиарда рубли за 2020 г.

 53. 53 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3054 Неутрално

  До коментар [#50] от "Николай Колев":

  С пропаганда не се печели войната. Нито се става по-силен.

 54. 54 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3470 Любопитно

  До коментар [#46] от "ygo11542256":

  Когато няма какво да кажеш - започваш обиди)))) Една дума - путиноиди!
  Направи еще един опит))))
  Коментирай изявление на Ердоган, че война в Либия подкрепена от висшо ръководство на Путенланд) Че Вагнер и ръководството на Путенланд е едно и същото)

 55. 55 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Над Кремльом никогда не гаснут звездьи :https://www.youtube.com/watch?v=dqDz0hM1-oA

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Много добър анализ! Кремльовското малоумие няма да спре, докато Матушката не се разпадне за пореден път. Форумните русияни - верните кученца на Путин могат да си лаят на воля...

 58. 58 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Над Кремльом никогда не гаснут звездьи :https://www.youtube.com/watch?v=dqDz0hM1-oA
  —цитат от коментар 55 на pavur


  Над Кремльом никогда не гаснут звездьи, а в главите на родните русияни залповете на Аврора никога не спират... Мъка, мъка...

 59. 59 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Отдавна не се беше мяркала статия за демона Путин и неговия коварен агитпроп, отпечатана някъде отвъд окена и препечатана безкритично и тук. Забавно и полезно четиво. Поне сме наясно с какво се промиват мозъците на хората там.
  —цитат от коментар 1 на Отец Сисой


  +++

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 60. 60 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#55] от "pavur":

  😂😂😂🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️

  Божечки, Путиноиди) Вие със своя Путен нямате умора))
  Мислете, че той изглежда така?👇
  https://pbs.twimg.com/media/EN3B7cnXsAYpb35?format=jpg&name=medium

  Не путиноиди, той изглежда така!)))👇
  https://pbs.twimg.com/media/EQPsVnDWsAE6ygd?format=jpg&name=large

 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3666 Любопитно

  До коментар [#1] от "Отец Сисой":

  Отдавна не се беше мяркала статия за демона Путин и неговия коварен агитпроп, отпечатана някъде отвъд океана......
  =======
  Тоест ситуацията е овладяна...
  Медийния баланс е под сигурен контрол....
  Трите оръжия които запада почти ежедневно използва....чувстват същия отпор и от изток....

  Bukalemun
 62. 62 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 20 Весело

  Ами ако се сравнят успехите на руската пропаганда и провалите на западната такава, кой излиза по-умен тогава?
  —цитат от коментар 51 на ygo11542256

  Излиза, че вярващите в руската пропаганда са глупаци, а авторите на тази пропаганда и великият Тупин живеят на гърба на тези глупаци. Ти от тях ли си?
  Глупаци са, защото пропагандата създава една неистинска реалност в главата на повярвалите ѝ. Разбира се, в края на краищата истинската реалност ще им набие як шамар и тогава ще има ревове и три реда сълзи и сополи.
  Тупин не прави по-велика и силна Русия с пропагандата - той убеждава глупаците, че тя е такава. Истинското положение е доста различно...

  “The right man in the wrong place can make all the difference in the world.”
 63. 63 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3613 Любопитно

  А тук не се ли губи толкова ценно време да се занимаваме с тяхната пропаганда , а не с нашата преди това …..

 64. 64 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Гледам, че облъчените безродници са напъплили статия за путин и се мъчат да защитят една путинска илюзия продължение на друга, без да си дават сметка за милионите пропилени живота (включително и на самите техни) в другата илюзия за светло комунистическо бъдеще, заменена лично от путин с думата Рай! Мечтайте си! Краха ще дойде абсолютно закономерно както при ссср, но не и неочаквано!
  Тръпнете ватенки! Радвайте се на всяка путинска глупост, защото и те ще свършат и ще се появи истината! А тя ще боли много повече, от болката на един случил се наскоро Разпад!

  Имало едно време ссср...
 65. 65 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 20 Весело

  До коментар [#59] от "Полковник за европейско развитие на България":
  Полковник - русофил и путинист.
  Колко банално и досадно...
  В който форум и да влезеш, веднага ще намериш поне няколко бивши овенни, зеленочорапни комунисти, русофили и путинисти. Продължават да служат на родната си Матушка.

  “The right man in the wrong place can make all the difference in the world.”
 66. 66 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Добра новина е и понижаването на цената на въглеводородните изкопаеми, както и ангажимента на САЩ с района на Балканите по отношение на енергийната диверсификация. Това ще ерозира способностите на Кремъл да финансира мащабни пропагандни кампании. Ясно е, че повишаването на руската агресия е право пропорционално на финансовия ресурс, с който Кремъл разполага.

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 67. 67 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 20 Весело

  Погледнете богаташите в Русия - все олигарси, близки до властта, паразити, ограбващи страната и народа си и не произвеждащи НИЩО. Крадат ресурсите на Русия и набиват в главата на мужика, че врагът бил Запада който искал да вземе същите тези ресурси.
  После олигархът продава тези ресурси на същия този Запад, пълни си джоба с омразни западни пари и ги изнася от Русия в западни банки.
  Вярвайте си вие на Тупин и его команда...😉

  “The right man in the wrong place can make all the difference in the world.”
 68. 68 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 20 Весело

  Отдавна не се беше мяркала статия за демона Путин и неговия коварен агитпроп, отпечатана някъде отвъд окена и препечатана безкритично и тук. Забавно и полезно четиво. Поне сме наясно с какво се промиват мозъците на хората там.
  —цитат от коментар 1 на Отец Сисой

  Още един путинист...
  Ще познаеш съветския човек, сега путинист, по това, че представата му за САЩ е за нещо като американски СССР.
  Товарищи, нормалните държави имат много малко общи неща със СССР и путинска Русия. Оправете си представите.

  “The right man in the wrong place can make all the difference in the world.”
 69. 69 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#37] от "Отец Сисой":

  мхм връзката е евреин, който отишъл на носталгична екскурзия до Руссия и после благодарил на баща си че е умен и е емигрирал :) :) :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 70. 70 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#66] от "Николай Колев":

  лошата новина е, че у нас им излизат без пари робофилите

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 71. 71 Профил на bokster
  bokster
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Абе болшевишките тролове - платени и дебилите безплатно вярващи, че комунизЪма беше чудесе - днес фенове на КГБ царя от 20 год. на РФ и на това България даа бъде 16 република на СССР, да не са на дежурсвто и като излезе такава статия, не могат да сварят един през друг на амбразурата ?

  Молодец, Амбразуров, молодец !

 72. 72 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Руската пропаганда е по-ефективна от съветската и поради средствата, с които си служи. Закостенелите марксистки доктрини са изхвърлени брутално. Преди всичко минавало през ситото на пролетарския интернационализъм, "освобождението" на потиснатите /пролетарии на запад, колониални народи в т.н. трети свят и пр./, дружба между народите, борбата за мир. Няма такова нещо сега. Докато СССР се е представял за най-миролюбивата държава , днес Путин лично промотира свръхзвукови крилати ракети, които правят осморки, както искат и където искат прелитат, за да ударят... Флорида, например. Дружба между народите? Сега Русия бълва омраза към въпросните народи. Към украинците например. Лягат и стават с украинските фашисти, бандеровци, антисемити... Не им поречи да се обяват за спасители на българските евреи, да похвалят проруския и бивш македонски президент Георге Иванов, че азбуката им дошла от македноските земи...По времето на СССР са пращали т.н. влакове на дружбата с надъхани комсомолци и пролетарски интернационалисти Днес пращат нощните вълци на Путин, татуирани, с рогати каски и мощни мотоциклети да обикалят Европа и плашат населението. А руските шпиони? Сивите индоктринирани "нелегали" преди и днешните сексбомби като Анна Чапман, примерно. Или Мария Бутина с нейните рекламни фотоси, нахлупила каубойски шапки, препасана с револвери и автомати. Днес руснаците са освободени тотално от целомъдрието и показната непорочност на съветския период. Тук обвиниха в шпионаж техен човек. И какво последва? Моля, той не е наш човек, той от свое име и от сърце работи за българо-руската дружба. Как е възможно да го подозирате. Нищо такова. Подкупиха /или заплашиха/ съдията да го пусне да иде в Москва, където Путин лично го прие и му връчи орден. Като размаха пръст на българите да внимават косъм да не падне от главата му. Обвинен беше най-богатия и влиятелен в ъндърграунда човек, който избяга в Дубай. Но шефът на разузнаването им лично се вдигна и отиде там случайно да не го върнат. Няма спор, че както Бугайски пише, днес е много по-трудно да им се противодейства. В този форум се твърди, че псевдолиберализмът и неомарксизмът също духат в платната на кремълската пропаганда. Което, парадоксално, но е вярно. Емигрантската инвазия, например, за малко не разцепи Европа.

 73. 73 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#53] от "deaf":

  но целите ти омекват.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 74. 74 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  В момента в който Турция води открита война в Сирия за да окупира нови теретирии Дневник пак пуска димката за страшната руска заплаха!
  —цитат от коментар 3 на Julian Mall

  При наличието на предварителни договорености с друга страна, която не е неучастваща в събитията. Асоциации с едни други междудържавни договори, сключени преди една друга война?

 75. 75 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Вчера, един от големите бенефициенти на фонда на Вашингтон за агитпроп (CNN) пуснал статия за жестоката бомбардировка на руските ВКС в Източна Гута. Как руснаците убили 71 души и ранили над 300. Всичко добре, ама Гута от 2018 година е освободена от сирийската армия.
  https://www.cnn.com/world

 76. 76 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 330 Весело

  Значи тия центрове са наясно, че Путин няма средства за проп-агитация, щото възстановява страна от руини и разпад. Но това не им пречи да си бръщолевят врели некипели и да ни напомнят ежесекундно, как лично Путин назначава Тръмп и ръководи всички канцеларии на европейските държави, а пък на Балканите до един са му подчинени
  Запада стана изведнъж ЖАЛЪК, като почне да ни обяснява всемогъщието на един човек. Явно Путин е доста кадърен, щом само с него ни плашат

 77. 77 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 330 Весело

  До коментар [#75] от "tos_buratino":

  Те по СНН даваха безредици на фона на палми и твърдяха, че новината е от Москва, щото полицията трепеше демонстранти

 78. 78 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Как да познаем коментарите на савецките догаре:

  1. Exploit Emotions
  "посягат ни на децата"
  2. Promote Polarization
  "либерасти"
  3. Discredit opponents
  "бият негрите"
  4. Spread Conspiracy
  "Сорос"
  5. Trolling
  [quote#76:"👀"][/quote]
  6. Do Impersonation
  много бройни случаи на наподобяване на коментатори, тролове предсатвящи се за известни политици които говорят глупости...


  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 79. 79 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsyrvulan":
  Много е просто, виж кога се писали тези 5-6 ника , сложи 2 часа плюс, това е Московско и Питерско време и ще си отговориш.. Кой НОРМАЛЕН човек ще стане в 6 да изстреля десетина силно мотивирани , отчасти дълги коментара :-)))Пълни с глупости . Ясна е работата. Ноако преди време в началото нормалният потренител не бе подговтен и можеше да бъде повлиян сега вече хората станаха резистентни на тролските бригади и ефекта от "работата" им е нулев.

 80. 80 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 313 Весело

  Много манипулативно. Значи всеки, който на одобрава ултралибералните залитания на управляващите в Западна Европа или агресивните зелени практики е под влияние на пропагандата на Путин?!
  Аз, примерно, не чета руската преса, какво ли остава да се влияя от нея. Но пропагандата на ляволибералните и зелени медийни източници е толкова наивистична и манипулативна, че разумен човек едва ли би се повлиял от нея. Тя по принцип се базира на подбрани източници и положителни примери. Горната статия е горчиво потвърждение. Пропагандистите защо не си запишат някъде, че който е против някои от политиките на ЕС не е повлиян от Путин, а сам е преценил, че не са разумни.
  Къде отиде плурализмът, свободата на възгледите и свободата да наричаме нещата с изтинските им имена? Опитите да се наложат ляво-либерално-затоплистки възгледи на цялото общество твърде вероятно ще срещнат противодействие и то не заради Путин, а защото не всички мислим еднакво.

 81. 81 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Вчера, един от големите бенефициенти на фонда на Вашингтон за агитпроп (CNN) пуснал статия за жестоката бомбардировка на руските ВКС в Източна Гута. Как руснаците убили 71 души и ранили над 300. Всичко добре, ама Гута от 2018 година е освободена от сирийската армия.https://www.cnn.com/world
  —цитат от коментар 75 на tos_buratino


  Буратино, дървена главо, ама Бащицата ти официално обяви, че войната е свършила и Сирия е освободена????? Ама както се вижда, "зелените човечета" продължават да гинат там...

 82. 82 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  Не видях позоваване за връзка на еко организации с Путинските хибридки. В българия една от най-успешните хибридки бе около шистовия газ, който е много вреден за Газпром. Разбира се забранено е да се поглежда към екопроблеми в Русия. Путин изсъска нещо на Гретето, когато спомена Русия.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 83. 83 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 681 Неутрално

  "Русия се представя като защитник на традиционните ценности
  Обратно, лидерите и институциите на ЕС и САЩ се описват като неморални, девиантни, упадъчни, мултикултурни, атеистични, либерални и либертариански.
  В този пропаганден водовъртеж се осъждат принципите на интеграция в НАТО и ЕС, противопоставяйки ги директно на традиционните социални, семейни и религиозни ценности. "  Плоскоглавите либерасти са толкова загубени, че даже не могат да излъжат като хората. Но пък постоянно опитват.

  Започваме отзад напред.
  Англия се задави от либерастия и напусна ЕС. Сега следва да е първи приятел на Русия. ?!? Ама нещо не е. Кой в Англия дава за пример Русия?
  В най-консервативната Полша НАТО има 80% одобрение и голямо неодобрение към Русия. Либерастите как ще обяснят защо поляцицте не искат либерасти?
  От друга страна любимата либерастка Германия си гледа интереса и си строи газопроводи, а даже и предлага падане на санкциите. Значи Путин се харесва на либерастите.
  Холандските лицемери приютяват руските капитали, но иначе го дават много принципни. И т.н.
  А иначе руснаците трудно могат да минат за някакви големи защитници на семейните ценности. Еле пък рускините...

  Като извод: Това, че Русия е зле, не слага либерастите от противоположната страна. И РУСИЯ И ЛИБЕРАСТИЯТА СА ЗЛО. ЕДНОВРЕМЕННО.

 84. 84 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#75] от "tos_buratino":Те по СНН даваха безредици на фона на палми и твърдяха, че новината е от Москва, щото полицията трепеше демонстранти
  —цитат от коментар 77 на 👀


  Кремльовец, ама в Москвето и палми ли отглеждате веше? Палми, джамии..., остана и Вова да сложи чалма...

 85. 85 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  До коментар [#4] от "puknatastotinka":

  И щото Путин управлява перфектно, половината руснаци ще избягат на секундата, ако имат възможност...! :)))
  И да се чудиш, защо и богатите руснаци не искат да си държат парите в Русия...! :)))

  Бивш tww09306483.
 86. 86 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  Много примитивни хора има не само в БЪЛГАРИЯ. Агитация и пропаганда ........от ПОЛША!
  Полша е ХИЕНАТА на ЕВРОПА (Уистън Чърчил ). Няма расистки скандал в който да не са замесени Полша. Остави Путин и Русия, защо Израел смята Полша за отговорна по избиването на ЕВРЕИ ?!

 87. 87 Профил на Ivan Miloshev
  Ivan Miloshev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  активирането на тъпата проруска тролска агитка доказва нещо, което всеки, с ум в главата, знае отдавна - капутин е сатана, а статията е вярна до последната буква. много жалко и гнусно е, да си копейкаджия, независимо от валутата, в която ти плащат. копейкаджийството е любов към рублата, невежеството и ентропията, омраза към прогреса и нормалното, и въобще - манталитет на клиничен идиот.

 88. 88 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Много примитивни хора има не само в БЪЛГАРИЯ. Агитация и пропаганда ........от ПОЛША!Полша е ХИЕНАТА на ЕВРОПА (Уистън Чърчил ). Няма расистки скандал в който да не са замесени Полша. Остави Путин и Русия, защо Израел смята Полша за отговорна по избиването на ЕВРЕИ ?!
  —цитат от коментар 86 на dejmos


  Комсомолец, остана да докажеш, че Хитлер е бил поляк и Вовата ще те награди с орден... Къде ви намира Кутев????

 89. 89 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#24]

  от "tsyrvulan" Кой НОРМАЛЕН човек ще стане в 6 да изстреля десетина силно мотивирани , отчасти дълги коментара :-)))Пълни с глупости .
  —цитат от коментар 79 на magelan


  дерибейката!!!

  Имало едно време ссср...
 90. 90 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 988 Весело

  До коментар [#32] от "klimentm":Е, то е вярно, че мнозина не виждат по-далече от Адм.Кузнецов, но това не е оправдание за липсата на критичния минимум дигитални умения. Говоря най-вече за бораването с двигателя за търсене в Интернет среда, наречен Гугъл. Създаден в САЩ, но отново не без неизменната руска връзка.
  —цитат от коментар 37 на Отец Сисой


  Който казва:
  Россия — это Нигерия в снегу. Вы действительно хотите, чтобы кучка криминальных ковбоев контролировала мировое энергоснабжение?
  https://www.kommersant.ru/doc/3293832 #id=5

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 91. 91 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Забравили са да посочат най - важното оръжие на Кремъл - корупцията и корумпирането на хората ! Винаги работи безотказно !

 92. 92 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#85] от "Petleshev":

  То положението може да се задържи силово само до време, а то вече изтече, та не ми се мисли какво бъдеще я чака руската федерация......

 93. 93 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Така е, приятел. Как мога да оборя с разумни аргументи твърдението, че "либерастите", тези митични същества, искат да вкарват в затвора тези, които не харесвате гейовете. Но пък съм сигурен, че ако те нарека "хомофоб", веднага в твоята глава това ще е понеже "либерастите" можем само да обиждаме, а не щото ти не харесваш гейове, нали така.

  Проблемът на хора като теб е, че сте на едно по-ниско ниво на развитие и не знаете, че "либерастите" можем абсолютно безпроблемно да де-конструираме елементарния ви начин на разсъждение. И да, много от нас, "либерастите", сме били на вашето ниво на развитие. И знаем как разсъждавате, защо разсъждавате така и колко лесно може някой да ви пълни главата с глупости. Но човек помъдрява и става по-добър и толерантен с годините. Е, не всеки, явно.
  —цитат от коментар 36 на Кошмарът на гербавиадата


  Прайлно! Туй по-долу е консервативна теория дето се пропагандира от професор в Кеймбридж. Просто ние хората трябва да спрем да се възпроизвеждаме и да освободим планетата от присъствието си... Така ще спасим планетата! Гретето може само завистливо да подсмърча... И "професорката" посочва главния виновник - белият мъж!!!
  Гусин, либерал, може ли да ни поведете с личен пример за освобождаване на планетата? "Lead by example"... както е практиката на ефективното управление от векове... Щоту ние простите консерви така знаем... Знаем и да питаме как така се пилеят ресурсите на обществото за подобни дивотии в Кеймбридж?
  https://www.cambridge-news.co.uk/news/cambridge-news/cambridge-professor-thinks-should-human-17684215


  https://www.cambridge-news.co.uk/news/cambridge-news/cambridge-professor-thinks-should-human-17684215


 94. 94 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 553 Весело

  Гледам, че облъчените безродници са напъплили статия за путин и се мъчат да защитят една путинска илюзия продължение на друга, без да си дават сметка за милионите пропилени живота (включително и на самите техни) в другата илюзия за светло комунистическо бъдеще, заменена лично от путин с думата Рай! Мечтайте си! Краха ще дойде абсолютно закономерно както при ссср, но не и неочаквано!Тръпнете ватенки! Радвайте се на всяка путинска глупост, защото и те ще свършат и ще се появи истината! А тя ще боли много повече, от болката на един случил се наскоро Разпад!
  —цитат от коментар 64 на citoplast


  Те го правят вече над 100 г., но не им се получава нещо. Дерзайте амбразурчици може и някой ден да излезе нещо добро и иновативно от лай..та територия.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 560 Неутрално

  "трите путински оръжия срещу Запада"

  Трите путински оръжия строени в редички, в наниз от постинги.
  Ако ги питаш, западните общества се състоят от 80% джендър гей, 80% от мюслита и мигранти, 80% либераст толерасти, 80% глобалист комунисти, 80% затоплисти и зелени ултраси.
  Читав човек не е останал в Европа.
  А каква беше Европа по времето на СССР.... Ехехееее....консервативна, националистична...

 97. 97 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  До коментар [#88] от "bez_ime2":

  Не е бил поляк ! Полша по времето на ПИЛСУДСКИ, иска да издигне паметник на ХИТЛЕР във ВАРШАВА (според външен министър на Полша) .Освен Това тя завладява част пт територията на Чехословакия (съгласувайки действия с Хитлер) .Сещаш ли се каква е съдбата на евреите от ТЕШАНСКА ОБЛАСТ ?

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  Дъра, дъра пет чадъра..... По същия начин през комунизЪма наглата империалистическа пропаганда рушеше нашата непреклонна вяра в социалистическото бъдеще и непреходните, всепобеждаващи идеи на марксизма-ленинизма и пролетарския интернационализъм. Цялата какафония идва от това, че атлантиците се опитват да създадат стерилно общество от предани и изпълнителни индивиди, без свои цели, желания и интереси, за да продължат да доминират на световната сцена. Западното общество няма нови идеи, то закостеня и загни.
  Харесвам марката с Путин и Мечока!

 100. 100 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 988 Неутрално

  „Историческата памет-още едно пространство, където се решават политически задачи“
  https://globalaffairs.ru/global-processes/Istoricheskaya-pamyat--esche-odno-prostranstvo-gde-reshayutsya-politicheskie-zadachi-20316
  Ако някой не снае, каква е целта на "руския прочит" на историята.

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK