Ти си експлоатиран, измамен, заплашван?

MEN VIA е организацията, която предоставя на полицията данни при съмнение за трафика на хора.

© Жанина Драгостинова

MEN VIA е организацията, която предоставя на полицията данни при съмнение за трафика на хора.Жанина Драгостинова е журналист и преводач. Живее във Виена.


Централните виенски гробища, краят на лятото на 2019 г. До така наречения "гроб за бедни", поддържан от общината на Виена, са се изправили няколко служители на организацията MEN VIA, изпращат в последния му път българския гражданин Хр. С. Успели са да издирят в България дъщерята на покойника, която е пристигнала за погребението, макар че връзките с баща й, ако някога ги е имало, отдавна са изтънели. В последните дни до Хр.С. всъщност са били само хората от MEN VIA, финансово подпомагана от социалното министерство на Австрия организация, която се занимава с подкрепа на мъже, засегнати от трафик на хора. А българският гражданин Хр.С. е жертва на този трафик. Делото, в което той участва като защитен свидетел, завърши с успех за MEN VIA - на 7 януари извършителите бяха ефективно осъдени на лишаване от свобода. Само че 68-годишният Хр.С. не доживя до този момент на възтържествуване на правото, няколко месеца по-рано почина от рак на белите дробове. "Не успяхме да го избавим от болестта, но поне му осигурихме достойни последни месеци" - казва Манфред Бухнер, ръководител на MEN VIA.


През 80-те години на ХХ век Хр. С. е успешен музикант, барабанист. Заедно с жена си, която е певица, участват в група с много музикални участия. Най-често гостуват в Югославия, където изкарват добри пари. Но Хр. С. се увлича по хазарта. Първото му залитане постепенно минава в тотално пропадане. Проиграва всичко, което има. Жена му го напуска. За кратко се опитва да се закрепи, като става таксиметров шофьор, хазартът обаче не го оставя на мира.
Така се озовава на улицата, като клошар е приет в Приют за бездомни хора в Русе.


Към всичко това се прибавя и онкологичното му заболяване. И точно в този момент се намесва бандата за трафик на хора. Уговарят Хр. С., че ще го прехвърлят във Виена, където биха му осигурили лечение. Превозват го с микробус до Австрия, там вече му прибират паспорта и го принуждават да проси.


В зимната спалня, предоставяна от виенските социални служби на бездомните хора, се усъмняват, че Хр. С. може да е жертва на трафик и се обръщат към MEN VIA. Така започва разплитането на една дълга история. В продължение на година към Хр.С. независимо един от друг се присъединяват още четирима души, подмамени от същата група. Разказите им са идентични: причаквани са пред приюта в Русе, и тъй като всички са със здравословни проблеми, им е обещавано лечение в Австрия, след което са принуждавани да просят, а парите прибирани.


MEN VIA е организацията, която предоставя на полицията данни при съмнение за трафика на хора, и отделно


осигурява на жертвите защита от трафикантите, медицинска и правна помощ на техния роден език.


В резултат на сътрудничеството в конкретния случай двама от бандата са заловени, други двама все още се издирват с европейска заповед за задържане. При досъдебното производство свидетелите живеят в защитено жилище, което в първата седмица заради тяхната сигурност не напускат сами. Средствата за храна се осигуряват от организацията. При делото съдът изслушва двете страни чрез видеостени, като подсъдими и свидетели не се виждат едни други. Присъдите си от 33 и 37 месеца лишаване от свобода двамата български граждани ще излежат във виенски затвор, след което единият ще бъде изпратен в гръцки затвор, където също е осъден, но е успял да се изплъзне от тамошните органи. Съдът е отсъдил, че извършителите трябва да платят и обезщетение на жертвите. Този въпрос е проблематичен според MEN VIA, защото, за да бъдат събрани средствата от извършителите и дадени на жертвите, трябва да се намесят българските органи, а в момента липсва сигурността, че ще го направят.


Друг проблематичен въпрос е бъдещето на жертвите. Всички те са тежко болни и би трябвало да им се осигури медицинска помощ. Освен това се страхуват от евентуални действия на отмъщение от страна на роднини на осъдените. Жертвите няма как да бъдат приети в дом в Австрия, тъй като не са част от австрийската социална система.


От MEN VIA се обръщат към сектор "Трафик на хора" към ГДБОП, откъдето отказват


да търсят начини за настаняване на защитените свидетели в България. След личното ангажиране на служител от българското посолство във Виена все пак хората са приети в българска болница, където обаче им дават да подпишат декларация, че се отказват от съдействие от българските социални служби. Най-вероятно в момента те са отново на улицата. Случаят е приключен, забравете.


Не и за Манфред Бухнер. "България е подписала всички международни документи за сътрудничество в разкриването и превенцията на трафика на хора, така че би трябвало да участва активно както при разкриването на престъплението, така и при последващата грижа за жертвите. Само така би се намалила вероятността те отново да станат жертви на трафик" - казва той. За Бухнер, който е психолог, второто се е превърнало в мисия "Ще търсим начини да задълбочим сътрудничеството си. Липсата на адекватна социална система, която да защитава жертвите, в някакъв смисъл също е насилие срещу тях." Бухнер разказва, че организацията, създадена преди десетина години, постепенно разширява периметъра на действията си. Разбира се,


много повече се знае и се говори за трафика на жени. Но и мъжете са не по-малко засегнати.


Известни са сферите, където най-често се задейства - хотелиерство, ресторантьорство, строителство. Най-често на жертвите им се обещава едно заплащане, а получават значително по-ниско. След което са подложени на тормоз и заплахи, някои са принуждавани принудително към секс-услуги, други да просят. Обикновено им се отнемат документите. Поради езиковата бариера и най-често ниското или напълно липсващо образование мъжете не знаят към кого да се обърнат и как да се защитят. В случаите от България хората обикновено са принуждавани да просят, като за тях не остава нищо от просията.


Ти си експлоатиран, измамен, заплашван?

© Жанина Драгостинова


Има осъдени по казус от Румъния: работодателите от строителна фирма дават заплата от 1400 евро, но мъжете са принуждавани да връщат обратно по 900 евро на фирмата-посредник, така на практика остават без средства за издръжка в Австрия. Възрастен мъж с увреждания от Словакия е подмамен да проси. Трафикантите му оставят само пари за цигари, останалото прибират. Ако обаче намерят, че е недостатъчно, не го допускат в общата спалня с останалите просяци и така мъжът остава на улицата. Не са малко случаите на наемане работници от Източна Европа за селското стопанство, поставяни при унизителни условия на живот. Повечето от жертвите са със здравословни проблеми или пък зависими от алкохол, наркотици или хазарт. Предоставяйки им защитени жилища, MEN VIA се старае да ги откъсне от средата, където биват експлоатирани, и също така чрез тях полицията да стигне до главното зло - трафикантите на хора. Крайната цел обаче може да бъде постигната само при ефективно сътрудничество от всички страни, а не при действия само от граница до граница. "За съжаление в Източна Европа все още има проблем с грижата за най-слабите - казва Манфред Бухнер - и това активно се използва в криминалните среди."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Много добро начинание ,разбира се ,както винаги нашите социални служби бягат от такива казуси .

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  "Ти си експлоатиран, измамен, заплашван"
  ..............
  Отиди в Русия! Там е земният рай!

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Любопитно

  Циганите ходят навсякъде за файда - а твоята файда да се изтропаш , явно е във форума на ''Дневник'' , и никъде другаде!

  [email protected]
 4. 4 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Една от жертвите на хазарта е Хр. С. , трябва да се говори повече по темата и да се затварят казина. Защото в България има места приличащи на Монте Карло и това определено не е добро за нашата нация. Хазарта е вид зависимост. Защо я насърчаваме?

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vassil Stoychev":

  Аз това го от 30 години - бинго- реклами .............В САЩ, и в Русия целият комар е изнесен на майната си, а не се тика на всяко кюше в големите и малките градове - едва ли са по-тъпи от нас !

  [email protected]
 6. 6 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Предлагам следните мерки: Създаване на национален ВиК холдинг и Комисия по хазарта. Командироване за 1 година в Лас Вегас за обмяна на опит. Градът е насред пустинята, а няма проблеми с водата. Членовете на комисията по хазарта също ще проучат ценния чужд опит. Като за начало предлагам да бъдат командировани за пилотен проект бившия министър председател Симеон2 и специалиста по хазарта Йордан Цонев. От страна на ВиК холдинга да се командирова видният хидроинженер Ахмед Доган. По време на командировката да бъдат построени или обурудвани сгради за двете организации на жълтите павета.

 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Първо скапват хората, а после изкарват пари и от нещастието им.

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Поредният малоумник комарджия, проиграл всичко, съсипал семейството си (жена и дете), спрял да работи и за капак се хванал за наемен просяк с некакви изроди. Да не е.
  А виж, за заболяването му- не го пожелавам никому.

 9. 9 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Родната полиция ги пази... Трафикантите

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  И все пак, огромна крачка беше направена с талончетата на Божков , най тежката форма на хазарт

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Весело

  До коментар [#2] от "4ort":

  Отиди в Русия! Там е земният рай!
  =========
  Тъкмо щях да похваля статията, че не са споменали традиционната 'причина'....но с коментара ти магията е развалена.... 😁

  За

  Bukalemun
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Любопитно

  До коментар [#10] от "дерибеев":

  А ДАНО !!!

  [email protected]
 13. 13 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До там я докарахме след 30 години Демокрация.

  niki
 14. 14 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Дали има организации подкрепящи надарени деца от бедни семейства - изявени спортисти, певци, медалисти от олимпиади? И то с такъв плам и жар като гореописаната организация? Поддържат и помагат на човек който сам си е съсипал живота и се гордеят, че са му помогнали последните месеци. Не е лошо да се помага, но такъв шум?

 15. 15 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 467 Разстроено

  За съжаление по-голямата част от живота си го определяш сам. Не можеш да се бориш само срещу болести и смърт. Всичко друго е в ръцете на самия човек.
  Излиза, че всички жертви са зависими от алкохол, хазарт или дрога, т.е. жертви на лош личен избор.

 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2273 Любопитно
 17. 17 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1518 Любопитно

  До там я докарахме след 30 години Демокрация.
  —цитат от коментар 13 на niki


  Що, и ти ли си като крушовишката стрина Курна, дето се жалваше, че „Демокрацията ми отне много“, сякаш преди това е имала шест Техноимпекса, а не само два?

 18. 18 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Дали има организации подкрепящи надарени деца от бедни семейства - изявени спортисти, певци, медалисти от олимпиади? И то с такъв плам и жар като гореописаната организация? Поддържат и помагат на човек който сам си е съсипал живота и се гордеят, че са му помогнали последните месеци. Не е лошо да се помага, но такъв шум?
  —цитат от коментар 14 на Пламен Данаилов


  Да, има организация, подкрепяща надарени деца и това е фондацията на Димитър Бербатов - http://dberbatov.org/nagradi/ , но само за нея знам!

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Creature
  Creature
  Рейтинг: 274 Неутрално


  лош личен избор да, но в случая държавата отказва да преследва престъпниците, които се възползват от човека в уязвимо положение и го кара да се откаже от социална подкрепа. на някой чиновник не му се е занимавало и си е измил ръцете. ние ако сме будни граждани трябва да сме възмутени, не?

 21. 21 Профил на Creature
  Creature
  Рейтинг: 274 Неутрално


  лош личен избор да, но в случая държавата отказва да преследва престъпниците, които се възползват от човека в уязвимо положение и го кара да се откаже от социална подкрепа. на някой чиновник не му се е занимавало и си е измил ръцете. ние ако сме будни граждани трябва да сме възмутени, не?

 22. 22 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "Santos":

  От развито общество Демокрацията ни върна във феодалния строй.

  niki
 23. 23 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1329 Весело

  До коментар [#14] от "Пламен Данаилов":

  Какво те спира да направиш едно НПО, което да подпомага надарени деца от бедни семейства, след като си толкова загрижен за тях? Ето ти ЗЮЛНЦ, дерзай: https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134942720

  Моля те да ни запознаеш с извършените действия по създаването и регистрацията, за да видим колко всъщност ти пука.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 24. 24 Профил на wkz55633864
  wkz55633864
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#22] от "niki":

  Ти спомняш ли си да си живял някога в развито общество? И с какво демокрацията те върна във феодалното?

 25. 25 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#23] от "Darulio":
  Къде ме набутваш, не съм юрист, а съм и вече почти за пенсия. Не си схванал моята основна идея да се подпомага младото, здравото, умното, читавото, а не някакъв старец с изброените от "българиец" качества. За такъв като него един платен от фондацията хоспис и да си живее човека на спокойствие. Ако има една такава НПО за талантливи деца, която да убеди с действия че не е някаква пирамида за пари бих давал примерно 100-1000лв. годишно. Ако успеят да убедят 1млн. българи по 100лв. това са 100млн. С тия пари годишно чудеса се правят. А който е млад и богат и има сърце като Бербатов - дай Боже повече като него.

 26. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Експлоатиран, измамен, заплашван, бит, еб@н, татуиран и изоставен.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 27. 27 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ми хубаво, ама като не съм?

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  До коментар [#14] от "Пламен Данаилов":


  Дали има организации подкрепящи надарени деца от бедни семейства - изявени спортисти, певци, медалисти от олимпиади? И то с такъв плам и жар като гореописаната организация? Поддържат и помагат на човек който сам си е съсипал живота и се гордеят, че са му помогнали последните месеци. Не е лошо да се помага, но такъв шум?
  —цитат от коментар 14 на Пламен Данаилов


  Ами прочетете още веднъж материала.
  "Вдигането на шума" е не защото човека сам се е докарал до това дередже, не защото е бил болен от тежка болест, а защото е бил защитен свидетел, спомогнал е да бъдат осъдени престъпници ( там видите ли ги съдят, ама искат и доказателства) и когато става дума да бъде върнат обратно в България, ГД БОП, дето също има такива функции се прави на ни чул, ни видял, а за социалната ни система няма смисъл да коментираме.
  Но вие какво предпочитате, по улиците да се търкалят умрели хора, защото сами са си виновни, а ние добрите и правилните, просто да си обръщаме главите настрани и да се правим, че такъв проблем няма ли?

 29. 29 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#28] от "tsvetko_51":

  Хайде сега, от едната крайност в другата. Това, че искам да има такива фондации не означава, че трябва да игнорираме старите, болните и др. подобни. Едното не е за сметка на другото. Прочети и другите ми постове. А ако не беше защитен свидетел, какво?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK