Малки общини със силна индустрия са лидери по заплати

Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2018 г. е в община Челопеч (2178 лв.) и Козлодуй (2090 лв.).

© Цветелина Белутова, Капитал

Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2018 г. е в община Челопеч (2178 лв.) и Козлодуй (2090 лв.).Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


ИПИ започва инициативата "265 истории за икономика". Всяка седмица екипът на ИПИ ще представя и коментира по една карта с данни за общинските икономики. Започваме с картата на заплатите, която традиционно провокира сериозен интерес.


Картата на заплатите (данните за 2018 г. за три общини - Бойница, Мирково и Челопеч, и са конфиденциални по правилата на НСИ и съответно не се публикуват. За общините Бойница и Челопеч екипът на ИПИ използва данните за 2017 г.) показва данни за средната брутна месечна заплата (в лева) на наетите лица в нефинансовите предприятия по общини за 2018 г. Данните потвърждават наблюдението, че
общините с най-висока заплата в България не са задължително големите областни центрове.


Лидерите по заплати остават сравнително малки общини, в които има големи предприятия - основно в енергетиката и добивната промишленост. Икономическите центрове, които имат развита индустрия в своята периферия също имат много сериозна "тежест" на картата. Всеки може сам да се разходи по интерактивната карта на заплатите тук.


Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2018 г. е в община Челопеч (2178 лв.) и Козлодуй (2090 лв.). Това са единствените общини със средна месечна заплата над 2 хил. лв. Следват Раднево (1910 лв.), Пирдоп (1796 лв.), Девня (1677 лв.) и Гълъбово (1598 лв.). Столична община остава на 8-мо място (1554 лв.), а топ 10 се затваря от Панагюрище (1445 лв.).


Столицата на практика е единственият областен център, който попада в топ 20 на страната.


Общините от периферията на големите центрове влизат сериозно в топ 20. Това са Божурище, Костинброд и Елин Пелин, които са в периферията на София, Марица до Пловдив, както и Девня, Суворово и Белослав до Варна.


Общото наблюдение е, че високите заплати са в големите икономически центрове и тяхната периферия - особено около София и Варна, в минната индустрия и съответно в малките общини от Средногорието, както и в общини с големи енергийни предприятия.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK