Руско-турска война или поредна сделка за подялба на Сирия

Колона от бронирана турска техника пресича границата със Сирия на 9 февруари

© Reuters

Колона от бронирана турска техника пресича границата със Сирия на 9 февруариОт години не сме виждали толкова влошени отношения между Русия и Турция. Това се вижда в обвиненията за нажежаване обстановката в сирийската провинция Идлиб, както и в очевидното нежелание на Кремъл за организиране на предложената от Турция среща на най-високо ниво, която да обсъди задълбочаващата се криза. Възобновиха се и заплахите за разправа с руския посланик в Турция Алексей Ерхов. Всичко това силно наподобява на ситуацията от 2015 г., когато двете страни бяха на ръба на военен сблъсък.


От своя страна Москва обяви, че е предприела строги мерки за защита на руското посолство вследствие на предупреждението от страна на посланика си, че кризата около Идлиб е причинила надигането на "антируска истерия" в турските социални мрежи. "Ескалацията в Сирия е много болезнена и тревожна" - заяви Ерхов в интервю за "Спутник". "Загинаха руски офицери, а след това и турски войници. Сега пък сме свидетели за взривообразно нарастване на заплахите в социалните мрежи."


Той добави, че е получил и конкретни заплахи за разправа от типа на: "Прости се с живота!", "Никой няма да скърби за теб" и "Крайно време е да изгориш като факел". Според посланика "жаждата за кръв у някои блогъри и публикации в социални мрежи говори, че съзнанието им е замъглено от омразата". Алексей Ерхов припомни, че подобна атмосфера е съществувала преди пет години, когато на дневен ред са били битките за Алепо. Тогава Турция свали руски изтребител, а след това бе убит и предшественикът му Андрей Карлов.
В думите на посланик Ерхов се съдържа имплицитно обвинение към турското правителство, че допринася за нажежаване на обстановката. Това личи от следния пасаж в интервюто му: "Най-опасно е абсолютното нежелание да се разберат мотивите на партньора и логиката на действията му, както и несъобразяването с правото на другия на своя гледна точка. Всичко това може да доведе до голяма катастрофа."


Интервюто на посланика обаче не е единственият повод за гнева на турските власти. Трябва да се отбележи, че в последно време руското посолство в Анкара отправи директни послания към турската общественост. Така например бяха публикувани проучвания на общественото мнение за ситуацията в Идлиб и за отношенията на Турция със САЩ. Сред въпросите в цитираната анкета бе: "Считате ли САЩ за съюзник?" Този въпрос препраща към заявената от Вашингтон позиция в подкрепа на съюзника си в НАТО срещу сирийския режим. Освен това посолството публикува и данни за размера на помощите, предоставени от Вашингтон на кюрдите, придружени с лаконичната бележка: "Решавате вие."


По всичко изглежда, че този ход от страна на руската дипломация допринесе за разпалването на и без това живите въглени на омразата към Русия. Убийството на 13 турски войници от страна на сирийската армия бе ключовото събитие в този контекст.


Вербалната война между двете страни се вдигна с още един тон през последните дни, когато президентът Реджеп Тейип Ердоган директно обвини съюзника си Русия в разправата с жителите на Идлиб, а говорителят на руския президент Дмитрий Песков репликира: "Присъствието на турски сили и бронирани машини в Идлиб още повече влошава ситуацията там." Наред с това Москва обвини Ердоган във въоръжаване на Hayat Tahrir al-Sham/"Ал Каида" в Сирия с оръжие и военна техника.


Трябва да се отбележи също така, че и лидерът на турската Партия на националистическото действие Девлет Бахчели се присъедини към предупрежденията по адрес на Москва. При това той дори призова турските сили към завладяване на Дамаск и сваляне режима на Башар ал Асад. На свой ред Москва изрази недоволство от изявленията на Бахчели, тъй като разчете в тях внушението, че Ердоган се ползва с подкрепата и на двете партии, съставящи парламентарното мнозинство.


Кремъл обаче се въздържа да отговори на заплахите на Ердоган, като същевременно успокои темпото на атаката срещу Идлиб, съсредоточавайки се върху овладяването на близките до града райони. Така режимът ще може да гарантира комуникациите по международната магистрала, свързваща Алепо с Дамаск, която в резултат на последните военни операции вече е изцяло под негов контрол.


Според Емре Курцас, изследовател в истанбулския Център за икономически и дипломатически въпроси, Ердоган се опитва да извива ръцете на Путин, постигайки цялостно споразумение с Москва, а възможно и с Дамаск, което би й гарантирало не само защита на интересите й в Идлиб, но и контрол върху всички райони на Северна Сирия, в които са разположени турски военни сили. По думите му "Ердоган е готов за сделка с Путин, което личи и от думите му: "Отсега нататък няма да си затваряме очите за екстремизма и предателството от страна на снайперистите в лагера на опозицията, които дават повод за атаките на режима на Асад" и "последната ескалация на битките в Идлиб са резултат от атаката на терористите срещу съседните райони, което принуди сирийската армия да даде отпор".


Договаряне и общи интереси


Турско-руското сближаване през последните години доведе до редица политически сделки, най вече в контекста на сирийската криза. След постигнатото споразумение в Астана "цар" и "султан" смениха езика на заплахите с прагматичен подход, а срещите тет-а-тет между тях зачестиха. Досегашните договорености се дължаха на три основни причини:


1. Влошаването на отношенията на Турция със Запада (както с Америка заради въоръжаването на кюрдите, така и с Европа, а Русия видя в това възможност да привлече Турция на своя страна).


2. Икономическият интерес, който е основата на руско-турските взаимоотношения (преди всичко в енергетиката и въоръженията).


3.Руската военна намеса в Сирия създаде нова ситуация, което накара Турция да взаимодейства с Русия предвид промененото регионално съотношение на силите.


През последните три години обаче Идлиб се превърна в основния препъникамък в отношенията между двете държави. Неколкократно Русия и Турция се опитаха да преодолеят засилващите се различия в тази област с помощта на споразумения за прекратяване на огъня, които обаче се оказаха твърде крехки. Всъщност с тях Москва и Анкара се опитваха да отложат решаването на основните въпроси в сирийското досие - политическия преход, статута на ислямистката опозиция, подкрепяна от Турция, и връзката на Москва с посредничеството на Сирия с ПКК, която е считана за терористична организация не само от Анкара.


Към тези въпроси трябва да се добави и решаване бъдещето на самия Идлиб. Въпреки противоречията досега двете страни продължаваха съвместния си подход. Очевидно е обаче, че отлагателната тактика вече не работи и че те трябва да стигнат до някакво решение на тези отложени въпроси. Докато Иран счита турското присъствие в Сирия за заплаха за стратегическите си интереси, Москва го оценява по по-различен начин. Това е видно от споразуменията с геополитически обхват, излизащи извън рамките на сирийското досие. Защото последното не изчерпва регионалните интереси на Русия.


САЩ между дипломацията и военната интервенция


Трябва да се признае, че досега Путин контролираше развоя на събитията в Сирия. Това означаваше, че всяка акция на сирийската армия и в частност атакуването на турски позиции не можеше да стане без руско съгласие. Сегашната криза показва според наблюдателите голямата пропаст между Москва и Анкара по идлибския възел на кризата. Досега ролята на Русия в Сирия се обуславяше от монопола върху силата. Чак когато друга велика сила - в случая САЩ - се намеси пряко с военна сила, ще може да се говори за провал на руската интервенция. Затова сега най-важният въпрос е дали военното и политическо конфронтиране между Турция и Русия е разрушило мостовете на доверие между Путин и Ердоган.


Същевременно Вашингтон множи изявленията на представители на администрацията на Тръмп в подкрепа на Турция, като по такъв начин се стреми да натрупа позитиви от кризата между Москва и Анкара. Отговарящият за сирийското направление в Държавния департамент Джеймс Джефри вече заяви, че страната му ще обсъди с турските колеги нуждите на Анкара предвид евентуална атака от руска страна. Същевременно той изрази мнението, че Турция разполага със способна, ефективна и мощна военна сила, която според Вашингтон е в състояние да отговори на предизвикателството.


Вашингтон смята, че руснаците са изправени пред все по-големи предизвикателства пред финалната фаза в сирийската война. От една страна, те са предизвикани от възникналите разногласия в руското ръководство поради по-голямата тежест, която са понесли руските сили в настъплението срещу Идлиб. От друга страна, се засилват противоречията между интересите на Техеран, Москва и Дамаск.


Според изследователя към Фондацията за защита на демокрациите Ейкан Ардемир "Ердоган е готов да тръгне срещу режима на Асад, но не и срещу руските сили". Сходна е оценката на старши сътрудника на Вашингтонския институт за Близкия изток Барак Барафи, според когото Ердоган знае, че съюзът му с Русия е обречен на провал, но въпреки това се нуждае от гаранцията на Москва, че режимът на Асад няма да предприеме военни действия, насочени към възвръщане контрола на Дамаск върху границата с Турция. Именно поради това, смята Барафи, Турция има изгода от продължаващо сътрудничество с Путин, който е единственият съюзник на Анкара в този конфликт.


Така че не е реалистично да се очаква Москва и Дамаск да приемат ултимативното искане на Ердоган за изтегляне силите на Асад отвъд турските наблюдателни пунктове до края на месеца да бъдат приети от другата страна. Това е така, защото подобно развитие би означавало да се върнат на врага отвоювани в упорити битки обширни територии, което би представлявало и лично унижение за Путин. За да се неутрализират действията на Русия в Сирия, е необходимо промяна на поведението на Америка. Това е важно за Анкара, дори ако не се стигне до пряка конфронтация с Москва, тъй като Ердоган се нуждае от сигурната подкрепа и ангажираност от Вашингтон или от НАТО като цяло.


Променените правила на играта след Солеймани


Редица западни анализатори смятат, че повратът в развитието на руско-турските отношения са следствие от убийството на Касим Солеймани. Според тях посланието е, че оста Иран - Русия - Турция от процеса от Астана следва да промени поведението си. Това важи предимно за Турция, от която Вашингтон иска да направи своя избор и да реши какво ще е мястото ѝ в НАТО.


"Путин разбира, че прекомерният натиск върху Идлиб може да тласне Ердоган в обятията на Вашингтон", твърди Сьонер Джагабтай от Вашингтонския институт за Близкия изток. "Така че Русия може да повтори грешката на Сталин от 1945-1946 г., когато съветските претенции за част от териториите на Турция тласнаха страната в НАТО и я превърнаха в близък американски съюзник", казва Боби Гош в анализ за "Блумбърг",


"Путин използва противоречията между Ердоган и Вашингтон, за да отслаби НАТО и да осигури изгодни бизнес сделки с Турция от продажбата на военна техника до съвместните газопроводи. Освен това той даде вид, че споделя регионалните и международните амбиции на Ердоган. В това отношение той следваше гъвкавото поведение на Обама и Тръмп, оставяйки без коментар враждебната реторика на Ердоган срещу руски съюзници като Асад и Хафтар.


Кремъл е наясно според Джагаптай, че дългосрочните стратегически интереси на Русия ще бъдат постигнати по-добре чрез постигане на ново споразумение на Ердоган в Идлиб, дори ако се наложи да го наруши впоследствие. В името на това Путин дори може да позволи на Турция символични атаки срещу цели на режима на Асад. Москва обаче няма да разреши на Ердоган да изтласка силите на Асад от Идлиб.


От своя страна и Ердоган разбира, че ако Путин му предложи споразумение, той ще го приеме, като отчита реалната заплаха от Русия за турските интереси в Либия, както и повратностите в двустранните отношения. Евентуално споразумение би предвиждало според Джагаптай защита на основните интереси на Асад. Стремежът на алауитския режим В Дамаск е налагането на централната власт върху възможно най-голяма част от сирийската територия, но върху най-малък брой сунитски общности, тъй като именно от тях прехвърча искрата на въстанието от 2011 г.


Това означава, че щом като Асад гарантира сигурността на стратегическите магистрали M4 и M5, които пресичат района на Идлиб в източно и южно направление, на Ердоган може да бъде разрешено временно да контролира западната и северната част на провинцията, граничеща с Турция. Подобно споразумение би отредило на повечето жители на Идлиб (чийто брой е около 2-3 милиона цивилни) площ около 1000 кв. мили.


Рискът от възникването на подобен хуманитарен проблем е цената, която по всяка вероятност двете сили са готови да платят в името на бъдещо разплитане на идлибския възел. Според анализатора на германския вестник "Зют дойче" Антон Крюгер "на Путин не може да се вярва и Ердоган сега плаща цената на предоверяването си. Турският президент въпреки многократните си заплахи срещу Русия и Асад няма много възможности пред себе си".


Правилата на играта в Сирия се промениха след Солеймани.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 968 Весело

  дежавю :)

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 2. 2 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1163 Весело

  Щом Халаф казва, значи е така 🤣🤣🤣

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Трагична участ е да си обект на сделка между местен сатрап джудже псевдо султан и айетолах!!!!!

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Весело

  Щом Халаф казва, значи е така 🤣🤣🤣
  —цитат от коментар 2 на Paolo Di Canio


  Ми как да не вярваш в ерудицията на международник, който ти пише ...те' цитат: "германския вестник "Зют дойче" ...

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Давам половин Сирия за Европейската част на Турция.

 6. 6 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Цар и Султан? Или как две полу-велики сили са на ръба на война-договорки? Щото великите сили нямат интерес в района.

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  На снимката танкът не прилича ли доста на руските от серията "Т"?

  Ако се върнем назад във времето ще видим,че много рядко интересите на Турция и Русия са съвпадали.

 8. 8 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Брейййй, след седмица ескалация и локални сблъсъци Дневник се сети, че може да напише нещо по темата.

 9. 9 Профил на rvr30638848
  rvr30638848
  Рейтинг: 8 Весело

  Ударихте дъното щом помествате статия от този автор.
  Стив Ханке бил лъжец, защото обвини Иван Костов в корупция,
  а търсите анализи от Моамед Халаф...

 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  НАТО подкрепя Турция, но тази подкрепа е формална, просто казват "Ние сме с вас", и няма как да е другояче, защото Турция е все още в НАТО, но Турция не е съгласувала с НАТО операцията в Сирия. Русия се държи така, сякаш само наблюдава, но реално без Русия Асад е никой. Даже САЩ се изтегли от Сирия, заради Русия.
  Това навлизане в Сирия може да се окаже (и явно ще се окаже) Ватерло за Ердоган. Той не може да воюва против Русия. И единственото което му остава е да крещи по турските медии закани.

  ДБ=БКП
 11. 11 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  На снимката танкът не прилича ли доста на руските от серията "Т"
  —цитат от коментар 7 на deaf


  M 60T Patton

 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  "Според анализатора на германския вестник "Зют дойче" Антон Крюгер, "на Питин не може да се вярва и Ердоган сега плаща цената на предоверяването си. Турският президент, въпреки многократните си заплахи срещу Русия и Асад, няма много възможности пред себе си."

  Точно обратното е на Ердоган не може да му се има и грам доверие защото за него Русия се остава исконен враг който трабва да бъде унищожен като отмъщение за ключовата и роля при свиването на Османските империя в границите на днешна Турция!
  А за Ердоган остава възможността пак да се обърне за помощ към НАТО и САЩ ако положението в Идлиб продължава да остава катастрофално за него след поредните неуспешни преговори в Москва вчера!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Весело

  "От години не сме виждали толкова влошени отношения между Русия и Турция"
  ===========
  Как пък не. От думването на руския самолет. После Ердоган взе да се мазни на НАТО, да не го насметат руснаците, после се мазни на руснаците за икономическата блокада и пак се прегърнаха.
  Мирише на азиатски пазарлъци.
  Единственото, с което ме кефят и двете страни е, че не мислят Америка за пророк на божията воля. Някой трябва да се озъбва на американците, вече прекаляват.

  Еретик
 14. 14 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 929 Неутрално

  [quote#11:"Panda"][/quote]

  Точно! На сто години!

 15. 15 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Малко ТУРСКИ ПАЗАР за много неща. Цена на газа,цена на АЕЦ ,Цена на С 400, бъдещи позиции за ГАЗ по Кипър ... В идлип освен малко части от свободна армия има АЛКАЙДА. Основно там са ударите на Сирия, и ЕВРОПА трябва да реши ....за ИДИЛ ли са ? Или искат нормализация ТАМ с опции за икономическо развитие. Този проблем засяга ЕВРОПА, а не САЩ. Колкото до Русия, не смятам Турция за нещо сериозно ,отнесено към армията на Русия. Тридесет руско турски войни , ясно показват кой побеждава....

 16. 16 Профил на 4epa1012
  4epa1012
  Рейтинг: 294 Неутрално

  За последните 5 века е имало 12 руско-турски войни. Тия две държави са геополитически съперници от доста време, и определено си имат зъб един на друг. Така, че 13-та война, е напълно възможна, всичко зависи от това докъде ще стигне наглостта на башибузука...

 17. 17 Профил на 4epa1012
  4epa1012
  Рейтинг: 294 Неутрално

  За последните 5 века е имало 12 руско-турски войни. Тия две държави са геополитически съперници от доста време, и определено си имат зъб един на друг. Така, че 13-та война, е напълно възможна, всичко зависи от това докъде ще стигне наглостта на башибузука...

 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  "Алексей Ерхов припомни, че подобна атмосфера е съществувала преди пет години, когато на дневен ред са били битките за Алепо. Тогава Турция свали руски изтребител, а след това бе убит и предшественикът му Андрей Карлов."

  Много точно припомняне! Чак сега след четири години оттогава Алепу е окончателно освободен и това превръща в мираж османските мераци за присъединяването му към Турция и от това е този бяс в социалните мрежи! Руският посланик да си стои в посолството аки не иска да получи случаен куршум от "случаен гюленист"!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Забавно е да се гледа как се търси под вола теле. - Това е във връзка с ликвидирането на Солеймани.

  Факторите за изострянето са два:

  1) "изтеглянето" на американците (добре де оставането им само за да са пази петрола), което създаде вакум и възможности за Турция да заеме този вакум
  2) намесата на Ердо в Либия - която по всичко личи не е била координирана с никой (нито Русия, нито Нато)

  Като добавим към това и повишената мощ на сирийската армия, която явно няма намерение да се спре докато не разбие и последния бастион джихадисти, на Ердо нищо друго не му остава освен да лае. Не вярвам да започне да хапе, щото веднъж го направи и стана лошо, а предвид състоянието, в което се намира в момента турската икономика, няма място за нови авантюри по руска линия.

  over the under
 20. 20 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Хе хе ще гледаме сблъсък на две азиатски империи.. Мед ми капе от сърцето! Да живее Тръмп Путин и Ердьо!

  Да кажем не на педерастията!
 21. 21 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#14] от "von_seeckt":

  Но не е за подценяване. Турците ъпгрейднаха част машините си със системата Accor pulat за защита от ATGM. Разработена е с помощта на Украйна. Там май се казва Заслон или нещо подобно. Не мога да видя на снимката, май не е инсталирана на тази машина .

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 22. 22 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Доста добър анализ на ситуацията. Бих добавил, че Ердоган направи всичко възможно да отчужди съюзниците си и сега знае че е сам, въпреки опитите на американската администрация да заяви подкрепа. Сирия не е зона на натовска отговорност.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 23. 23 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  14-та руско-турска война. Надявам се, че руската армия няма да започне с поредното форсиране на река Дунав.

 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  Напълно очаквано развитие в спора за Сирия, а и за Крим. Засега САЩ заемат правилната позиция на изчакване за резултатите докъде ще стугне егоизма на двамата диктатори.

 25. 25 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Пуйката е навлязла и владее 50 км от територията на съседна държава, като същевременно снабдява с оръжие и си взаимодейства с Ал Кайда....

  от другата страна Путя, Асад и иранците трепят и бомбят всичко наред в Идлиб, предизвиквайки нова бежанска вълна от 2-3 мииона ....

  САЩ с клоуна тръмп пък изобщо не знаят къде се намират и какво се случва

  дано все пак свърши скоро тая 10 годишна касапница

 26. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3043 Весело

  14-та руско-турска война. Надявам се, че руската армия няма да започне с поредното форсиране на река Дунав.
  —цитат от коментар 23 на razor


  Нема нужда от форсиране! Достатъчно ще е да потопят някоя и друга турска подводница дето обикалят около Крим!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 27 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Значи готовността на САЩ да помогнат на Турция стига дотам, че са готови да им продадат "Пейтриът".

 28. 28 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  Ердоганчо се скри зад гърба на Тръмп за да го спаси от шамарите на Путин..

  shlshlshlshl
 29. 29 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#14] от "von_seeckt":Но не е за подценяване. Турците ъпгрейднаха част машините си със системата Accor pulat за защита от ATGM. Разработена е с помощта на Украйна. Там май се казва Заслон или нещо подобно. Не мога да видя на снимката, май не е инсталирана на тази машина .
  —цитат от коментар 21 на Jalis Ironhammer


  Не стават. Почти не ги използват за бойни действия. Използват предимно Леопард 2, но и те бая кекави се оказаха.

  https://www.youtube.com/watch?v=X6nZvDn6gRQ


 30. 30 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Близнаците с патологично голямото его да направят едно мурабе, та да си премерят . . . ракетите.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 31. 31 Профил на Иван Раданов
  Иван Раданов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  На снимката танкът не прилича ли доста на руските от серията "Т"? Ако се върнем назад във времето ще видим,че много рядко интересите на Турция и Русия са съвпадали.
  —цитат от коментар 7 на deaf


  Танкът е най-вероятно американски М60 - в положение за транспортиране, т.е. оръдието е обърнато назад. Предницата на танка гледа наляво на снимката.

  https://i.pinimg.com/originals/5d/e5/eb/5de5ebedfc3ec2631525f8eec0286d4a.jpg

 32. 32 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Ердоган е на изхвъргачката,много интереси и той по средата!Ще му спукат гумите!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 33. 33 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Нема нужда от форсиране! Достатъчно ще е да потопят някоя и друга турска подводница дето обикалят около Крим!
  —цитат от коментар 26 на Julian Mall


  Разбира се, с украинско торпедо...

 34. 34 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 573 Неутрално

  При това развитие на нещата да не си даваме много зор със завършването на пАтока. Като свърши сеира ще решим.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 35. 35 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#23] от "razor":

  Ами няма как да стигнеее до горепосочената река, та да я форсира. По пътя има много "приятели".

 36. 36 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 913 Любопитно

  Сега си мисля, че на Ердо му увира главата. С това, че с Русия всеки ош беш е много сложна работа. Системата ракети и кранчето на потока би трябвало да го отрезвят.

 37. 37 Профил на lrz04638139
  lrz04638139
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ердоган си търси белята, в момента Турция е пред война не само със Сирия, но и с Русия, Гърция и Египет. Единственият ѝ съюзник е Катар. Отделно е във влошени отношения с ЕС и САЩ.

 38. 38 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Шойгу съобщава, че повече от 90% от територията на Сирия се контролира от правителството: https://t.ly/j7XyV

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 39. 39 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#29] от "von_seeckt":

  Интересно видео 👍. Не са изненада големите загуби с толкова продължителен конфликт се народиха и малко способни бойци.
  Цъкни в гугъл Abu Tow 🤣

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 40. 40 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  Беше въпрос на време да се сритат!Предвидих го оюе преди 2 години.....когато аятолаха,чекиста и Ер Кочана делиха Сирия......
  Още малко.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 41. 42 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#38] от "irrational exuberance":

  Намери когго да цитираш. Тоя е по-жалък и от шефа си.

 42. 43 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Хм...
  Де-що путинар има, е мобилизирано!
  Безделници ли сте?
  (Е... за форума сте милионери!😂😂🤣😁🤣)

 43. 44 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  Вай, вай..! Турците се изнасят от "наблюдателните" си постове, В контролирани от правителството части от Идлиб, с помощта на руската армия. https://t.ly/J3z3y

  https://youtu.be/bdN753beX6c

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 44. 45 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#38] от "irrational exuberance":Намери когго да цитираш. Тоя е по-жалък и от шефа си.
  —цитат от коментар 42 на gedk


  Смяташ, че ти си по- информиран, за военните събития в Сирия?

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 45. 46 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  Хм...Де-що путинар има, е мобилизирано!Безделници ли сте?(Е... за форума сте милионери!😂😂🤣😁🤣)
  —цитат от коментар 43 на Vova Josei-ki


  Що бе, като сме "безделници", да не сме без празници?!

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 46. 47 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#45] от "irrational exuberance":

  Смятам че първо той не е добре информиран(по стара руска/съветска) традиция, че и да знае нещо няма да го каже(тия лъжат само като не спят) и че по-жалък министър на отбраната в Русия/СССР никога не е имало. Тоя и основно военно обучение не е карал.

 47. 48 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  При това развитие на нещата да не си даваме много зор със завършването на пАтока. Като свърши сеира ще решим.
  —цитат от коментар 34 на стафилокок


  Стабиуното не каза ли, че е поканил Путин, да види как се строи?

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 48. 49 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Греда и в Либия. Армията на Хафтар е ударила турски кораб натоварен с оръжие, в пристанището на Триполи. https://t.ly/W3ybk

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 49. 50 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#45] от "irrational exuberance":Смятам че първо той не е добре информиран(по стара руска/съветска) традиция, че и да знае нещо няма да го каже(тия лъжат само като не спят) и че по-жалък министър на отбраната в Русия/СССР никога не е имало. Тоя и основно военно обучение не е карал.
  —цитат от коментар 47 на gedk


  Не знам, за теб, ама за руснаците е най- успешния министър на отбраната на РФ, и главен "виновник", за обновлението на руската армия. Казват, че сегашната няма общо даже с 2008г.

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 50. 51 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Когато Ердоган насилваше обикновени сирийски селяни, строители и хлебари да се самоубивт - не рева !!!

  Сега Ердо да реве, колкото иска !
  Да го мачкат Путин и Айтоласите...

  Ердо изобщо не трябваше да подклажда и финансира гражданската война в Сирия!

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 51. 52 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  Не се карайте, бийте се (ツ)
  А ние тук ще коментираме мъдро случващото се.

 52. 53 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 588 Неутрално

  русия и Турция водят единадесет войни. Всичко е пазарлък и договорки за сметка на населението на страната. Чист късмет е,че се случи освободителната война 1877-1878г. Не вярвай на варварите от Азия. В момента водят война срещу християни в Грузия, Украйна , Молдова и подкрепят азерите срещу Нагорни Карабах. И нашият лëтчик ще ходи на парад в масква????? 👎🏻😣👳‍♂️

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 53. 54 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  " Вербалната война между двете страни се вдигна с още един тон през последните дни, когато президентът Реджеп Тейип Ердоган директно обвини съюзника си Русия в разправата с жителите на Идлиб, а говорителят на руския президент Дмитрий Песков репликира: "Присъствието на турски сили и бронирани машини в Идлиб още повече влошава ситуацията там." Наред с това Москва обвини Ердоган във въоръжаване на Hayat Tahrir al-Sham/"Ал Каида" в Сирия с оръжие и военна техника."

  Много пъти съм го казвал досега, но логиката между двете държави е напълно перверзна - и двете са подготвили нож в гърба на своя " съюзник", и двете горят от омраза към " Запада", но не ие към парите му, и двете нарушават всички правила и тласкат света към нова война ! Защо Европа продължава да се държи като платена кака и с двете - не мога да отговоря !

 54. 55 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  За нажежаване на обстановката преди всичко е виновен Ердоган, но ако извърши агресия срещу руски войски, НАТО няма да се юрне да му помага. Ще стане както през 2015 година - свален бе руски самолет, защото бомбардира нефтовози, собственост на сина на Ердоган, а след това Ердоган сервилно се извини и възстанови щетите, причинени на Русия от свалянето на самолета. Да видим докъде ще стигне арогантността на Ердоган.

 55. 56 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#9] от "rvr30638848":

  Анализа на Халаф не е чак толкова лош, но той е предубеден и отново включва опашати лъжи, някои от които дори развива като опорни точки... Какви са тези 2-3 милиона "цивилни", които е написал, че обитават тези 1920 кв.км., които им останаха на плъховете ??? Малкото граждани на Сирия, които са живели под подтисничеството на Ал Кайда и "Мюсюлманското братство" + тайните служби на Турция посрещат с радост настъпващите рицари от САА...

  https://twitter.com/MIG29_/status/1229413549920878594

  Много други от тях пък успяват да преминат на сигурната територия през създадените за целта от руснаците и САА КПП...

  https://twitter.com/ynms79797979/status/1229766422060044290

  Халаф, какви точно са тези 850 000 човека, които сега бягат към турската граница, каква е тяхната националност и каква е причината, поради която те трябва да останат на територията на Сирия ?

 56. 57 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Тръмп много умно изтегли американците от Сирия и остави две азиатски империи да си точат зъбите една на друга :-)

  Да кажем не на педерастията!
 57. 58 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Тръмп много умно изтегли американците от Сирия и остави две азиатски империи да си точат зъбите една на друга :-)

  Да кажем не на педерастията!
 58. 59 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Алкайдовци не удържат постоянните бомбардировки, въпреки че турците ги снабдяват с всичко необходимо, дори зенитни ракети. Ако Турция не се намеси директно, сирийската армия ще зачисти цял Идлиб до месец.

  Eddie lives... somewhere in time!
 59. 60 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Алепо празнува: https://t.ly/DXyK2

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 60. 61 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Илядо пъти съм писал, че войната в Сирия ще продължи поне още 50 години.
  Когато нито Путин, нито Ердоган ще бъдат живи да видят нейният край...

 61. 62 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#50] от "irrational exuberance":

  Тъй де. След такова облъчване какво очакваш да говорят? Те ихтамнетите ги изпаряват ма армията им е страхотна.

 62. 63 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 524 Неутрално  Руснаците за пореден път ще бъдат "изработени", без вазелин.

  Какво да се прави, такава е традицията ...  Да, българите сме велик народ !!!
 63. 64 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  Русия и Турция воюват от 500 години. Няма причина да е по-различно и занапред.

 64. 65 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#28] от "dfjftriktrcdt":

  И зад бежанците към Европа.

 65. 66 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Както казва Исмет Паша "Да си вземеш за съюзник Русия все едно да си легнеш с мечка. Не може да си тръгнеш ей така "

 66. 67 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Главното е, че САЩ трябва да се намесят по-активно в Сирия. Дали чрез дипломатически натиск над Ердо султан, дали чрез дислоциране на Шести флот на изток - Тръмп трябва да вземе инициативата в свои ръце. Териториалното единство на Сирия е абсолютно задължително условие за стабилизирането на района. Никой друг освен САЩ не може (а засега изглежда и не иска) да изхвърли Иран от Сирия, което е второто задължително условие за оцеляването на Сирия като държава.

  без подпис!
 67. 68 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Любовта и разводите между Вова-вовелия и ердо са достойни за турски сериал от поне 300 серии

 68. 69 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Гледам че ченгеджийските тролове са налазили статията и плюят ли плюят по Мохамед Халаф. Тролчета, Халаф е класа , която измислените ви анализатори никога няма да стигнат. Всъщност той е единствения ни специалист по Близкия Изток.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK