Води се абсурдна пропаганда срещу приемането на еврото

Влизането в еврозоната ще ни извади от периферията на ЕС и ще ни измъкне от диктата на вътрешните политически интриги.

© Надежда Чипева, Капитал

Влизането в еврозоната ще ни извади от периферията на ЕС и ще ни измъкне от диктата на вътрешните политически интриги.Избори 2022

Илияна Цанова е финансист, бивш вицепремиер в служебните правителства на Марин Райков и Георги Близнашки и министър за еврофондовете. От 2015 г. е заместник-управител на Европейския фонд за стратегически инвестиции, известен като фонда "Юнкер". Коментарът й е от профила й във "Фейсбук".


През последните дни чета и слушам абсурдни тези и целенасочена пропаганда срещу приемането на еврото. За мен е удивителен начинът, по който се води този дебат, при положение че всички доказателства показват категорично, че всеки българин ще спечели от въвеждането на еврото. Ето защо:


1. Левът няма да се обезцени, когато влезем в еврозоната и параметрите на валутния борд няма да бъдат нарушени. България има стабилна макроикономическа позиция и добро състояние на текущата и капиталовата сметки. При тези показатели левът не само стои стабилно, но дори може да се допусне, че е подценен спрямо еврото. След въвеждането на еврото, най-вероятно цените на вносните стоки ще поевтинеят, а заплатите ще се повишат.
2. Ще плащаме по-ниски лихви по кредити и по-ниски разходи за транзакции, т.е. при равни други условия ще имаме повече пари.


3. Ще привличаме повече инвестиции. Въвеждането на еврото ще подобри дългосрочните перспективи за икономически растеж. Ще имаме силна международна валута и засилена парична стабилност, установена от паричната политика и надзора над банките от Европейската централна банка. Тези политики ще се водят професионално, а не под диктата на вътрешни политически интриги. Това със сигурност ще подобри бизнес климата и институционалните условия в страната, а оттук и доверието на местните и чуждестранни инвеститори.


4. Еврото не е панацея за решението на нашите проблеми, но със сигурност влизането ни в Еврозоната ще даде силен стимул за реформи и усилия за подобряване на конкурентоспособността ни - силни институции, ефективна администрация, гъвкаво трудово законодателство. Тези реформи трябваше да се случат отдавна и без тях трудно ще се отместим от последните места в европейските класации, нито да се възползваме от ползите, които членството в еврозоната ни предлага.


5. България няма да последва примера на Гърция и твърденията в обратната посока са абсолютно нелепи. Още преди приемането на еврото Гърция имаше големи фискални дефицити и нива на дълг (далеч над Маастрихтските критерии) в комбинация със структурни проблеми и неефективната бюрокрация. Финансовата криза допълнително влоши ситуацията. България от години поддържа строга финансова дисциплина и отдавна отговаря на критериите за дълг и дефицит. В заключение, ситуацията в Гърция не е приложима за България.


Ако не искаме да сме в периферията на ЕС, ако искаме да сме партньори с държавите, които осигуряват близо 90% от БВП на ЕС след Брекзит и да взимаме решенията заедно с тях, ако искаме по-тясна интеграция с ЕС, тогава членството ни в еврозоната е най-естествената стъпка в тази посока. И според мен най-важното събитие за България след приемането ни в ЕС.

Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK