Протестиращата улица (От 1989 г. насам)

На 365-ия протест от серията #ДАНСwithme все още в очакване на оставката на кабинета "Орешарски".

© Юлия Лазарова

На 365-ия протест от серията #ДАНСwithme все още в очакване на оставката на кабинета "Орешарски".Текстът е публикуван в портала "Култура". Проф. д-р Калин Янакиев е преподавател във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", член на Международното общество за изследвания на средновековната философия (S.I.E.P.M.). Автор на книги за философия и религия.


"Сваляйки доверието си" от настоящото правителство, президентът Румен Радев му се закани с протестния взрив на "улицата". Приятелски настроени към управляващите журналисти тутакси започнаха да се притесняват дали наистина президентът ще "организира" подобен взрив. Дежурни вестникарски политолози разглаголстваха за възможното използване на "улицата" в институционалната крамола по върховете на държавата.


Мисля, че всички разсъждавали по този въпрос, а най-вече самият президент, заклинащ "протестните сили", демонстрират единствено пълното си непознаване на обсъждания феномен. Истински "протестиращата улица" от 1989 г. насам никога не е била "организирана" отвън, нито пък институционално "вдъхновявана" (особено от типажи като Румен Радев). Тя е, ще си позволя да го кажа, събитие, при това отчетливо градско - дори мегаполисно събитие. То може да бъде предизвикано от реални и болезнени политико-икономически сътресения и катастрофи в държавата (както бе в самото начало след краха на комунистическия тоталитаризъм, както бе в т. нар. Луканова зима и при Жан-Виденовата катастрофа), но може да се генерира и от - нека се изразя така - политико-естетическа скандализираност на гражданската общност (както бе с протестите срещу кабинета на Орешарски, за които предложението Пеевски да бъде назначен за шеф на ДАНС бе всъщност само повод).
Във всеки случай опитът от 1989 г. насам недвусмислено ни показва, че взривът на "улицата" би могъл истински да се "детонира" единствено от столицата


- независимо дали след това ще обхване и други (големи) градове или не, и задължително трябва да успее да мобилизира един граждански слой със специфичен етос и манталитет. Слой, казвам, който умее да "темперира" гнева си с нещо, което бих нарекъл фестивално-презентативен дух, с чувство за политически "пърформанс" и постоянна изобретателност и упоритост във формите на протест.
През 2013 г. този специфичен граждански слой - с издевателска и презрителна цел, но всъщност много точно - бе характеризиран, мисля, от Велислава Дърева като "умните и красивите". Защото, да - протестиращите тогава действително правеха всекидневните си протести "красиво". Толкова изобретателно в гнева си, че нямаше как да не бъдат отразявани в медиите, а това пък катализираше и потенцираше протестната им енергия, превръщаше я в главната национална "новина". Спомнете си невероятните карикатури, които ежедневно се появяваха сред редиците на манифестиращите: Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров бяха подигравателно "обигравани" по най-изобретателен начин. Спомнете си "пърформанса" със "Свободата води народа", спонтанно решен и "поставен" при едно от блокиранията на Орлов мост от актриса, студенти и от импровизираните "барабанчици", огласящи ден след ден колоните на протеста. Всичко това, да - госпожице Дърева - бе и "умно" и "красиво" и тъкмо поради това буквално извършваше морално-политическа "деконструкция" на уродливата управляваща коалиция. Никой не би могъл да изпита към нея и капка съчувствие, защото пред лицето на тази "умно-красива" общност тя изглеждаше още по-уродлива, скудоумна и неадекватна.


Още нещо, изключително важно за тази "улица", видяно и почувствано от нас - участвалите неизменно в нейните "взривове". Макар да бе, разбира се, съставяна от индивидуалности и даже от индивидуалисти (каквито често биват урбанизираните жители), протестиралата - и през 1990 г., и през 1996 г., и през 2013 г. - маса показваше способност много бързо и абсолютно спонтанно да се превръща в общност. Буквално "по въздуха" се предаваха хрумванията за формите на протест в конкретния ден, генерираната в един от сегментите на множеството идея веднага се подемаше от други сегменти, превръщаше се в запомнящ се "топос". Това важеше най-вече за - незабравените и до днес скандирани лозунги, които бяха остри, понякога груби и даже нецензурни, но точно "улучващи" и въпреки всичко "солени" като остроумен виц. И още нещо: колкото и многохилядни да бяха ежедневните шествия и през 1996 г., и през 2013 г., тъкмо защото успяваха да генерират протестна общност, те - удивително - имаха лица, запечатващи се, запомнящи се, изпъкващи, превръщащи се в емблеми на протестите. По времето на "Града на истината" имаше един младеж, маскирал булдога си с тъмни очила, досущ като "председателя (президент)" Петър Младенов, през 2013 г. всички запомниха едрия русокос Цецо, биещ тъпана начело на множеството, девойката, която прегърна полицай, а пък водачите на "студентските стачки" - днес с разнообразни политически възгледи - имаха широко известни имена.


Да, в по-ранната "протестираща улица" участваха политически лидери, но е много важно да се отбележи, че дори когато бяха начело на колоните, те не бяха нито техни "организатори", нито лидери на самата протестираща "улица". Тя нямаше политически лидери, тя самата бе политическа форма - тя беше полис в античния смисъл на тази дума, самоорганизираща се и саморегулираща се гражданска общност, в която политиците бяха само участници.


Третото и най-важно нещо във феномена на "протестиращата улица" - впрочем произтичащо от току-що посоченото, е, че трансформираща се от тълпа, каквато по неминуемост е в началото всяко човешко множество, в полис-в-полиса, тази "улица" изработваше воля да не се разотива, да продължава да бъде "протестираща улица" ден след ден, седмици, месец и дори повече.


Именно благодарение на тази воля


протестиращата "улица" ставаше "институция" и реален политически фактор,
който може да доведе до промени на институционално ниво


Ще трябва да добавя, че тъкмо защото при всичките си "избухвания", от колкото и тежки кризи те да бяха предизвиквани, протестиращата "улица" бе дело на градски сили, тя неизменно показваше много здрав инстинкт срещу провокатори и политически въжеиграчи, правещи опити да я тласнат в определена и удобна за тях посока. Направо ще кажа следователно, че протестиращата (с дни, със седмици) улица е и би могла да е след 1989 г. и до днес единствено събитие на демократичния електорат. Никой друг, убеден съм, не е в състояние да го "произведе", каквито и усилия да полага в тази посока. И ще кажа, че ако "демократичният електорат" е в криза (или в депресия, както е днес), колкото и какъвто и вид обществен гняв да се трупа в недрата на обществото, той няма да може да произведе феномена на "протестиращата улица", за която бленува Радев.


Защото нека да видим сега как противниците на феномена "протестираща улица" се опитваха (и се опитват до днес) да му се противопоставят и да го подменят.


Като изключим най-първите и жалки опити на тогава току-що преименуваните комунисти да свикват с "бойни тръби" белокоса "членска маса", комично вопиеща "мла-ди сме, мно-го сме", постепенно бе патентована абсурдната форма на "контрапротеста". За разлика от протестиращата улица въпросният "контрапротест" обаче неизменно имаше неможещи да се скрият конкретни организатори и абсолютно нелепи карикатури на лидиращите протестиращата общност лица. Да противопоставиш на студентите някои си "Шамара" и "Петното" (както беше през 2013 г.), да изтипосаш леля, излизаща от "първата възраст", която да накараш да заголи гръд "контрапротестирайки" споменатия вече пърформанс със "Свободата води народа" (пак както беше през 2013 г.), бе дори излагащо.


След "контрапротеста" - по-скоро "фронтова" форма на противодействие на протестиращата улица - дойде формата, експлоатирана и до днес, на непрекъснатите минипротести за щяло и нещяло


с по двадесетина участници, но с гърмящи тонколони и дерящи гърлата си с провинциален акцент "говорители", ту пред Народното събрание, ту пред Министерския съвет. Тази "форма" имаше (и до днес, мисля, има) за задача да девалвира феномена на "протестиращата улица" изобщо - да го превърне постепенно в никого незастрашаващо ежедневие, генериращо само раздразнение от досадния шум и затрудненията в уличното движение. На "режисьорите" на тази форма бе поставена целта с банализирането на "протеста" като такъв да предотвратят всяко неговото бъдещо крупно избухване. Глупаво е от тяхна страна, защото дремещата в дълбините на столицата автентична "протестираща улица" много добре разпознава това "менте" и никога няма да го нареди в една редица с протестите като такива. Ще изчака "своето време", ако то отново дойде, абсолютно неглижирайки разните "патриотично"-опозиционни агитки.


Накрай - особено в последните две години - бяха създадени и две съвсем нови форми на "протестираща улица", които да подменят и задушат онази от прехода. Едната бих нарекъл опит за "шоупротест", който за съжаление на организаторите му изобщо не може да бъде повече от еднодневен. За него е необходим един Слави Трифонов и една или две радикално-популистки - отчетливо не-"умни и красиви" каузи - например: двойно по-малко депутати в НС, повишаване цената на депутатските кюфтета, никакви пари за партиите (и даже, ако може - никакви партии), президентска република и т.н. Тази форма наистина е най-предизвикателно антижълтопаветна и би трябвало да демонстрира на "грантаджийска" София истинската "воля на народа", като я зашемети с многолюдието и отчетливата си агресивност. Само че, повтарям, макар и наистина многолюдна (да си спомним превзетото от "Слави" Цариградско шосе преди прословутия му "референдум"), тази форма по неизбежност няма капацитета да продължи с дни. И няма, защото в нея участват главно "гастрольори", неможещи да си позволят, след като изслушат циркаджилъците на "Славито" и няколко "възпламеняващи" парчета на някоя "фолк дива", да останат в София, за да се борят срещу "партиите", "политиците" и тем подобни.


Ще кажа, че в най-последно време възникна и още една "форма" на псевдопротестиращата улица и аз мисля, че тъкмо на нея разчита днес да прерасне във "взрив" президентът Радев. Става дума за протестите във връзка с инфилтрирани в широки среди на обществото масови фобии. Да, въпросните протести могат да се получат - видяхме това - наистина масови, защото е страшно, че "някой се готви да отнема нашите деца като в Норвегия", да приема някакъв "много опасен" (но абсолютно неясен за протестиращите) закон за социалните услуги и т.н. Сравнете обаче многолюдието на тези протести с "протестиращата улица", за която говорих в началото. Когато журналисти започнат да интервюират на крак събралите се на тях, те неизменно чуват най-разнообразни, несъгласуващи се и нелепи "изявления". Едни са дошли наистина заради "Барневарн", други обаче са решили, че "пак ще повишават цената на тока", трети виждат някаква пъклена връзка между закона и чумата по свинете, която "предизвикали американците, за да ни пробутат залежалото си говеждо". Най-разнообразни "световни заговори" се преплитат и ясно демонстрират нещо изключително важно: тези хора не са общност, те са и си остават тълпа, която напразно се мъчи да си придаде единство с обилието от раздадени ѝ национални байряци.


Е, казвам - към тази именно тълпа, изглежда, се озърта президентът Радев, заканвайки се с "взрива на улицата". И ние вече видяхме опитите за организиране на такъв "взрив". Някакъв дребен "лидер" пришелец, когото публично наричат "Костя Копейкин", получи задачата да интегрира фобийните групички и да ги поведе на щурм "за" и "против" всичко. И ето те пристигнаха в София и преди да се пръснат да си напазаруват, "дефилираха" с някакви "балкански левове" върху бели знамена, викаха "все-ки ден ще е та-ка до по-бе-да-та" и на следващия ден вече ги нямаше.
Не, не става така! И няма да стане. Протестиращата улица, ще повторя, е събитие - градско събитие, и никога от 1989 г. насам не е била "режисирана", не е била осъществявана от конструирания от "патриоти", "консерватори" и публични манкьори "народ". И не защото в обществото няма натрупан гняв (да не си помисли някой, че с този текст защитавам сегашното управление - ни най-малко), а защото полисът-улица е в депресия. И Радев, "БСП"-то, "ДПС"-то, "Копейкин" и т. н. са елемент от тази депресия, а не нейна опозиция.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Истината всъщност е много проста. Протестиращата улица може да бъде предизвикана само от икономически фактори, независимо дали на нас това ни харесва или не. Именно затова, докато икономиката на Бълария расте, доходите се увеличават с по 10% на година и благосъстоянието на средностатистическите българи продължава да расте, ако ще и Борисов публично да застреля някого на площада, голям, помитащ протест няма да има и ГЕРБ ще печелят избори. Това разбира се не е положителен факт, но не е и феномен само в Бълария, а на много места и няма смисъл да се драматизира.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Както винаги много точен и обективен текст на проф Калин Янакиев!
  Петоколонното рубладжийско слюноотделяне може да започне!!!

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  Убийствено точен текст с присъщата за Янакиев безпощадна ехидност:

  "Да противопоставиш на студентите някои си "Шамара" и "Петното" (както беше през 2013 г.), да изтипосаш леля, излизаща от "първата възраст", която да накараш да заголи гръд "контрапротестирайки" споменатия вече пърформанс със "Свободата води народа" (пак както беше през 2013 г.), бе дори излагащо."

  Хубаво е, че той прав едно важно уточнение: епитетът "умнокрасиви" наистина бе подхвърлен от задавената в злоба Велислава Дърева.

  За да бъде възприет като боен вик от колективното гербаджийско несъзнавано.

  Хубава идеологическа приемственост. И показателна.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Перфектен текст. Просто няма какво да се добави...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Празни мисли на един празен човек. Когато се отречеш от РОД , .......то е много близко до РОДИНА.

 7. 7 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1988 Любопитно

  пРезидента Радев се надява на протести от "улицата", но неговите хора обикновенно участват само в "контрапротести".
  Май няма да му се получи, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 8. 8 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#2] от "dzenlandia":

  Истината всъщност е много проста. Протестиращата улица може да бъде предизвикана само от икономически фактори,
  —цитат от коментар 2 на dzenlandia


  Да, ама не, казваше един популярен коментатор, Бог да го прости. Избирането на Пеевски за шеф на ДАНС не направи никой по-беден. Предизвика едно нещо, наречено от Геоги Марков "чувство на непоносимост"!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3845 Весело

  " Не, не става така! И няма да стане. Протестиращата улица, ще повторя, е събитие - градско събитие, и никога от 1989 г. насам не е била "режисирана", не е била осъществявана от конструирания от "патриоти", "консерватори" и публични манкьори "народ". И не защото в обществото няма натрупан гняв (да не си помисли някой, че с този текст защитавам сегашното управление - ни най-малко), а защото полисът-улица е в депресия. И Радев, "БСП"-то, "ДПС"-то, "Копейкин" и т. н. са елемент от тази депресия, а не нейна опозиция."

  Затова да не бързат хората да се подвеждат, че всеки протест на платени копейки у нас представлява изблик на всенароден гняв срещу модела ДП ! " Не всичко, което хвърчи, се яде" , казва народа с право !

 10. 10 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Ама как вярваха тогава хората на политически бандити(1990)!! Седесарите им обещаваха чудеса, казваха че всеки българин ще кара почивката си на...Хавай! И народецът беше сигурен че това ще стане! Не се замисляше как ще стане това, без икономика без работа. Подскачаше на митингите и пееше, вирнал нагоре двете пръстчета...!

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 313 Неутрално

  "Спомнете си невероятните карикатури, които ежедневно се появяваха сред редиците на манифестиращите: Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров бяха подигравателно "обигравани" по най-изобретателен начин. Спомнете си "пърформанса" със "Свободата води народа", ..."

  - Аз си спомням един ПРОЗРАЧЕН плакат с призив за ПРОЗРАЧНОСТ. Него вече го няма, няма го и автора. Голата гърда беше преиграване.

 12. 12 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  Празни мисли на един празен човек. Когато се отречеш от РОД , .......то е много близко до РОДИНА.
  —цитат от коментар 6 на dejmos


  До коментар [#6] от "dejmos":
  А ти можеш по някакъв начин да докажеш, че не си се отрекъл от родината си в името на комунстическите ти идеали?


  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 13. 13 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nil satis nisi optimum":

  Аз говоря за всенароден протес, който е в състояние да свали правителство. Макар и по-многобройни и продължителни от останалите протести в последните години, тези от 2013 не можаха да свалят Орешарски. Орешарски беше свален еднолично от ДПС, в момента, в който ДПС репиха, че им е най-изгодно. Макар и справедливи, протестите срещу Пеевски ангажираха само една прослойка от обществото и нямат нищо общо с пртоестите от 1990 и тези срещу Виденов

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#7] от "д р Чарли Мишкин от ГРУ":

  Разбира се че няма да му се получи!!!
  Паднал е толкова ниско зеленият чорап че ще се опита да яхне И шествието за поклонението на Левски!!!!
  Не му прави чест - ако изобщо му е известен смисъла на думата!!!

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#10] от "rammjager":

  Очевидно Вашите две пръстчета са били инсталирани от Вас или от водещият Ви офицер надлежно и вероятно не без удоволствие в южното подножие на кръста Ви!!!

 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3998 Неутрално

  " ОТВЪН " знаят отлично , че силата на българите е в РАЗЕДИНЕНИЕТО , така , че за " ОТВЪН " изобщо не е трудно да влияят ОТВЪТРЕ !

 17. 17 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#15] от "selqnin":

  Няма какво да спорим с такива като вас. Сигурно сте бил един от онези с пръстчетата. Е, времето е ваше. Докъде я докарахте? До Долно Уйно...

 18. 18 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#15] от "selqnin":

  Между другото много интересно явление! От години го наблюдавам. Всеки човек, който няма аргументи срещу превъзхождащата го логика, който губи почва под краката си, преминава към обидни квалификации и подигравки. Това е най-сигурният начин да разбереш че логиката ти е права...

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#18] от "rammjager":


  Само за Ваше сведение и в интерес на Истината!
  Има ЕДНА ЕДИНСТВЕНА логика тази от времето на Аристотел!!!
  Крива и права логикавероятно има в любимата нае сърцето Ви рАсия!!!!
  Или вие сте закрили Аристотел и се открили паралелна така наречена сАвеЦка логика

 20. 20 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  След Нощта на белия бус протести нямаше. Ходеха 20-на човека с тъпан 2-3 пъти седмично на разходка пред парламента. Това ако е "протест и гражданско общество", значи сме доста жалки.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 21. 21 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Малко ми е чудно защо не са споменати протестите, свързани с природата. Джерман Скакавица, Рила, Пирин ...

  Никола Йорданов
 22. 22 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#19] от "selqnin":

  Само не заспивайте с мисълта че ще ви се размине. Вие, дето съсипахте работеща икономика.

 23. 23 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Проф. Янакиев е точен както винаги. Само ще добавя, че се наблюдава и една негативна тенденция за апатизация на "протестиращата улица", породена от хибридната пропаганда - смесване на черното и бялото до различни форми на сиво. Същото това сиво, поставено на бял фон изглежда като черно... и обратно. Хората са объркани, чувствата и инстинктите - претъпени. Ефекта се подсилва и от про- руската пропаганда, от 180 градусовите завои на управляващите, от подменените ценности, от нивото на образованието на бъдещата "протестираща улица"... Овпутяване, оглупяване, оскотяване, накъде вървим?

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Мисля, че анализа е точен и конкретен, при това автора не коментира и още по-малко обещава резултат от истинските и наистина спонтанни протестни процеси.
  Има резон и в това, което се каза за икономическата ситуация - нещо, което за зло или добро, но по-скоро първото, вдига прага на чувствителност и много от хората, принципно склонни да изразят несъгласието си с нещо ( примерно с фигурите на хора като Борисов, Сидеров, мошениците от ДПС, креатури кТО Цацаров и/или Гешев), просто не стигат до точката на кипене, която да изкара на улицата по-сериозен брой хора.
  Пародията на "контрапротестите" само доказват тезата на автора.
  В този смисъл, ако бих го "поправил" в нещо, това е термина депресия, за мен явлението е по-скоро небрежност, подценяване и обикновен мързел.
  Такъв се проявява далеч не само у нас (факт, който не го оправдава) - видяхме го отношението към референдума за "Брекзит"-а, където резултата беше в голяма степен предрешен от подценяване на несъгласните с него, защото не им се вярваше че броя на елементарните и лесни за подвеждане хора е толкова голям.
  Така е там, така е и у нас - ярък пример е т.н. партия на Слави, поредния изгряващ на небосклона "спасител", а ако се сбъднат социологическите прогнози, ще стане реално поредния златен ( или по-скоро среден) пръст.

 25. 25 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Малко ми е чудно защо не са споменати протестите, свързани с природата. Джерман Скакавица, Рила, Пирин ...
  —цитат от коментар 21 на Никола Йорданов


  Още по странно е защо са пропуснати протестите против избирането на Гешев.Протести от 100,200 човека предвождани от някакъв "боец"и кулминирали с гнусната перверзия ,коленичене пред Румен Решетников.Те в коя категория спадат.

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#22] от "rammjager":
  Много се изплаших- плюх си три пъти в пазвата а май трябваше да е другаде!!!
  Какво хипотетично съм съсипал Аз изобщо не е ваша работа!!!!
  А идеята за колективна вина и отговорност очевидно сте я заимствал от така нареченият народен съд или от процесите в любимата на сърцето Ви рАсия по времето на Йосиф Джугашвили Феликс Дзержински и останалите сатрапи!!!!

 27. 27 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  :Само не заспивайте с мисълта че ще ви се размине. Вие, дето съсипахте работеща икономика.
  —цитат от коментар 22 на rammjager

  Прощавайте,че се намесвам в задушевният ви разговор,но коя работеща икономика имате предвид?Тази с постоянният,повсеместен дефицит,с режима на тока и с индустриалните гиганти работещи на загуба?Нея "икономика ли"?

 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2620 Весело

  До коментар [#27] от "uvtest":

  Сърдечно и смирено ви МОЛЯ да не разсейвате дрОгаря и да не възпрепятствате възможността му да си заработи копейките- човекът има норматив!!!
  И неговата не е лесна!!!
  Наведен почистващ телесните отверстия и подметките на пиещите препарати за почистване на вани!!!!

 29. 29 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#20] от "Darcas":

  "Това ако е "протест и гражданско общество", значи сме доста жалки."

  Гражданското общество беше и е транжирано, разфасовано и раздробено по кадесарски/кагебистки начин още в зародиш. Голяма част от гражданството си отиде, а друго замина.
  Ясно е кой нама интерес и защо.
  Какво остана ли?
  Калин Янакиев умело е отговорил, неповторимо и точно, както той си знае.

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  До коментар [#22] от "rammjager":

  "Само не заспивайте с мисълта че ще ви се размине. Вие, дето съсипахте работеща икономика."

  За коя икономика говориш бе, комуне? Тая, дето другара ти Тодар нарече "недоноШче"? Тая, за която другаря ти Младенов написа в специален доклад до пленум на ЦК, че е напълно провалена?

  За опашките за тоалетна хартия ли говориш, за произвеждащите скрап "юзини" като Кремиковци ли, за режима на тока ли, за скритата безработица ли, 15-те години чакане за Лада и 18 месеца за български цветен телевизор ли, за Корекомите ли, за телените мрежи по границата с обърнати навътре картечници, които пазеха овцете да не избягат от кланицата ли?

  Коя иконовмика сме съсипали, я се поясни?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#30] от "Norman Granz":

  Колега нали си давате сметка че сеи опитвате с Разумни аргументи и позоваване на Логиката Историята и Истината да обясните нещо на човек който или не ги познава или доброволно ги е напуснал за да плонжира в краката на пасоля докато му прави духов музикален инструмент!!!

 32. 32 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#31] от "selqnin":

  И откога нервните изблици станаха "Разумни аргументи"....? Че и с главна буква ги пише :))

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#2] от "dzenlandia":

  За протокола,според МВФ милиони българи стават все по-бедни,а една малка прослойка от управляващите и техните слуги - все по-богати.

 34. 34 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#30] от "Norman Granz":

  Пояснявам: Уедреното селско стопанство, АПК...върнахте България 100 години назад...

 35. 35 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#33] от "deaf":

  Вие ли ще раздавате пушките
  Кога започва въстанието
  Къде са портретите на Маркс Ленин и Сталин

 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#30] от "Norman Granz":Пояснявам: Уедреното селско стопанство, АПК...върнахте България 100 години назад...
  —цитат от коментар 34 на rammjager  До коментар [#34] от "rammjager":

  Какво?! Ти излизал ли си извън своя дом? Ходил ли си на село? Днес селското стопанство е така уедрено както при комунистическият режим. И такава беше целта от самото начало на Прехода,която постигнаха с измами и насилие. Просто като попречиха да бъде върната земята на селяните. И това стана с помощта и на комуниста представящ се за демократ Костов.

 37. 37 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1220 Весело

  До коментар [#30] от "Norman Granz":


  До коментар [#31] от "selqnin":

  Не разбирам защо спорите с радио точка? Оно си рупа и си знае пунтовете (по Чудомир):
  - Костов и приватизацията;
  - Ф.Димитров и селското стопанство;
  - Бандитския валуден фонд;
  - Планът Ран-ът да ни съсипе и завладее.
  Сигурно изпускам нещо, не мога да помня всяка идиотщина.

 38. 38 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#36] от "deaf":

  :)))))

 39. 39 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#38] от "rammjager":


  До коментар [#37] от "Николай Георгиев":


  До коментар [#35] от "selqnin":


  До коментар [#30] от "Norman Granz":

  https://chitanka.info/text/2795/2 #textstart

 40. 40 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 449 Неутрално

  не всички автентични улични протести са по икономически причини - да си спомним протестите в защита на природата. вярно, че досега не са довели до падане на правителство, но без съмнение оказват влияние върху политическите решения. властта се плаши от подобни протести, защото усеща потенциала за лавина.

  парадоксът е, че желанието за справедливост явно вече не "зарязава" толкова лесно хората - необяснимо е защо през 2013 десетки хиляди излязохме срещу назначението на Пеевски, а миналата есен едва няколко хиляди срещу ексклузивната кандидатура за главен прокурор.

 41. 41 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#22] от "rammjager":

  Оооо, Палаузов!
  Почна и да заплашваш по шумкарски ли? Да не е свършил кашкавала в мандрата? Има само едно нещо,което не беше правилно през 90та и това е,че се подведохме да не ви провесим по дърветата. Не случайно румънците ни задминават,те просто си свършиха работата и отпразнуваха Бъдни вечер с Елена и Николае подобаващо

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 42. 42 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3904 Неутрално

  До коментар [#26] от "selqnin":

  Това е любимият ми кмет под друг пиздоним

 43. 43 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3904 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Не е верно, ного преди велито язе ва кръстих така,, умнокрасиви" и сегашното жлтопаветни. А иначе статията е голяма работа, като я чета и се кефя на точен израз, точна фраза

 44. 44 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3904 Неутрално

  ,,Протестиращата улица /От 1989 г. насам/,,

  Много точен и красив анализ

 45. 45 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  необяснимо е защо през 2013 десетки хиляди излязохме срещу назначението на Пеевски, а миналата есен едва няколко хиляди срещу ексклузивната кандидатура за главен прокурор.
  —цитат от коментар 40 на oIo


  Може би,защото хората не видяха в избора на Гешев национално бедствие.Или защото почувстваха,че протеста не е за идеи ,а за спасяването на няколко олигарха.Че с водачи като" Боеца",коленичещият Минеков и към края Галева не може да се чака голяма подкрепа.Защото постоянно повтаряните мантри"Завършил и Симеоново"и "носи каскет"не са достатъчни.Сигурно има и други причини.

 46. 46 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Тоя като че ли пада от небето....
  ТО Е ЯСНО: НЕМА ПАРИ-НЕМА ПРОТЕСТИ......
  ИМА ГРАНТ И ПАРИ-ИМА ПРОТЕСТИ (справка всички протести от 89г)!!!!!!

 47. 47 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4825 Неутрално

  До коментар [#6] от "dejmos":

  Откъде стигаш до извода, че авторът се е отрекъл от РОД и РОДИНА?

  Gunter glieben glauchen globen
 48. 48 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4825 Неутрално

  До коментар [#18] от "rammjager":

  Ти правиш точно това.

  Gunter glieben glauchen globen
 49. 49 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#30] от "Norman Granz":

  Ама разбира се, че не е той…. За това си има КЕЛЕШИ да изпълняват желанията МУ, да дадат съответните нареждания на когото трябва и да се изпълни мократа поръчка, като той ще да е… ни лук ял, ни лук мирисал!!!

  ИКОНОМИЧЕСКОТО ЧУДО НРБ (от44г.-до90г.) в цифри и факти!!!
  Ето как България зае 25-то място по БВП в света

  http://skandalno.net/икономическото-чудо-нрб-от-44-г-до-89-г-в-ци-179336/?fbclid=IwAR1xGXjXpNhUdbXNJCXP2_dULB8QeJIMf3-iaNRtEGXE8aB_W7uiczDw65w  ++++

  За 30 години постигнахме Бойко Борисов. Честит 10 ноември!....
  https://m.offnews.bg/news/Nashite-avtori_2490/Za-30-godini-postignahme-Bojko-Borisov-Chestit-10-noemvri_715174.html #

 50. 50 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4825 Неутрално

  До коментар [#36] от "deaf":

  Лъжите ти са не по-малко качествени от тези на рамйегерчето. Селяните си върнаха земята. Който иска, я обработва лично. Който не - я дава под аренда. Арендаторите я стопанисват, собственикът получава кеш аренда.

  Gunter glieben glauchen globen
 51. 51 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#50] от "Alarmstufe: Rot":

  Виж линк №39.

 52. 52 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#47] от "Alarmstufe: Rot":

  Не искам да влизам в дебат с....... Виж кариерата.... БАН и тн . Има ли наивен как се прави кариера от марксиско -ленинска философия към .... Няма проблем човек да променя възгледите си. Не БИВА да бъдеш АПОСТОЛ и да се правиш на реприсиран. От кого ?? Реприсиран от родители и роднини ?

 53. 53 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#29] от "gmbh":

  Май умните и НЕплатени тролчета на Герб са същите дето митингуваха с плакати Гещев е радост :)
  РАДОСТ ЗА ПИК и стачкуващите„БЪЛГАРИ“!!!!!!!
  https://www.segabg.com/sites/default/files/_sega/styles/front_slider_small/public/74620914_2739270706299861_2773214976632946688_n.jpg?itok=pikUDOOy

 54. 54 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":
  Е ТЕ ТОВА Е НЕПЛАТЕН УМЕН И КРАСИВ ПРОТЕСТ.....
  РАДОСТ ЗА ПИК и „БЪЛГАРЧЕТАТА“!!!!!!!
  https://www.segabg.com/sites/default/files/_sega/styles/front_slider_small/public/74620914_2739270706299861_2773214976632946688_n.jpg?itok=pikUDOOy

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  За съжаление, тези хора отдавна ги няма в България, поне повечето.

 56. 56 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#46] от "keko2":

  Представете си за миг колко хубаво щеше да бъде освен да можете да познавате буквите и да четете ДОРИ да РАЗБИРАТЕ прочетеното!!!!
  Кой колкото си може!!!

 57. 57 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#47] от "Alarmstufe: Rot":

  Вероятно по себе си!

 58. 58 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2167 Весело

  "Всичко това, да - госпожице Дърева - бе и "умно" и "красиво" и тъкмо поради това буквално извършваше морално-политическа "деконструкция" на уродливата управляваща коалиция. Никой не би могъл да изпита към нея и капка съчувствие, защото пред лицето на тази "умно-красива" общност тя изглеждаше още по-уродлива, скудоумна и неадекватна."
  *
  Неадекватна е меко казано.
  А др. Мая Манолова се изцепи, че протестиращите срещу Орешарски били платени?! Това го чух лично по телевизията. След това имаше нахалството да търси гласовете на "платените" протестиращи на изборите за кмет. Всичко помним ние, всичко! Затова всички стари муцуни, подвизаващи се под нова окраска няма ка да ни излъжат.


 59. 59 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Перфектен текст. Просто няма какво да се добави...
  —цитат от коментар 5 на Nil satis nisi optimum


  Може да се добави Поезията на Йоло Денев за протестите.

 60. 60 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  " Не, не става така! И няма да стане. Протестиращата улица, ще повторя, е събитие - градско събитие, и никога от 1989 г. насам не е била "режисирана",
  —цитат от коментар 9 на samoedin


  Абсолютно.
  Всичко бе 100% грууви , джем сешън , спонтанно..

  Как легна Йоло пред Белия Автобус??
  Да не го е тренирал?

  А ето и как води шествието :

  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_2127763.jpg

  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860_2120036.jpg
  https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2013/08/23/2127762_iolo_denev_suzdade_mediite_na_protesta/

 61. 61 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7328 Неутрално

  Резидента неистово желае да протести и служебен кабинет.

 62. 62 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7328 Неутрално

  Резидента неистово желае да протести и служебен кабинет.

 63. 63 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#61] от "Peni Nikol":

  Аз смятам,че на Деса трябва да и дадем някакъв пост,например като жената на Чаушеску да я направим председател на академията на науките,или да и направим фондация "Бъдеще за Русия" и там честните бизнесмени тип "Божков" " Цв.Василев" "Банев" да даряват пари за освобождение от гнета на Бокаса!Може да се приемат и дсрение от безработни пенсионери.от селата-Радев знсе как!

 64. 64 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#18] от "rammjager":

  Я,как хубаво си радевите погребални речи!

 65. 65 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#34] от "rammjager":

  Създаването на аграрно-промишлените комплекси в началото на 70-те години фактически доведе по административен път до ликвидиране на кооперативния строй на се­ло=  Това в голяма степен отслаби връзките на селяните със земята. Ликвидирани бяха много села, обявени за безперспективни и със "затихващи функции".  Главният показател за оценка на работа­та беше т. нар. "среден добив от единица обработваема площ". Цената на постигнатите успехи нямаше никакво значение. Замразиха се и се унищожиха милиони декари земя. Обезлюдяването на цели райони на страната и административното закрепостяване на аг­рарно-промишлените и промишлено-аграрните комплекси към съответен вид продукция стесни номенклатурата на селскостопанското производство.  От традиционен износител България стана ежегоден вносител на карто­фи, фасул, зеле, лук, фураж и други сел­скостопански стоки за стотици милиони долари.  Интензивната миграция от селото към града създаде големи социални проблеми и най-важното — откъсна структурата на бъл­гарската икономика от естествените й при­родно-климатични условия, унищожи тради­ции и култура, създавани с векове. Гигантоманията и премахването на малки и средни производствени звена засегна най-чувствител­но производството на хранителни стоки, тър­говията и общественото хранене, създаде се­риозни проблеми в бита и начина на живот на хората.

 66. 66 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#34] от "rammjager":

  Това е цитат от доклад на Петър Младенов.За цъфналото Земеделие.

 67. 67 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#58] от "pamela":

  Мнолова и протест срещу себе си би оглавила.Не и пречи нито срам,нито достойнство.

 68. 68 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 614 Весело

  Чичко Калин Янакиев е либерал-консерватор! Евала! Толкова негови бръщолевения на куп не бях чел от времето, когато ГЕРБ искаха да пробутат Истанбулската конвенция

  Бог да благослови Америка за България!
 69. 69 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  .. а миналата есен едва няколко хиляди срещу ексклузивната кандидатура за главен прокурор.
  —цитат от коментар 40 на oIo
  Рассия вече е стиснала чувала..
  Гешев вярно ги удари лошо, още с Баневи, а после и след като осветли атаката срещу НАП и политиците, координирали удара,
  Аама нема пари и се предпочита подскачането из форуми:

  "Няма руски шпиони, няма пета колона!
  Та те са ни освободили! Гешеви кьорфишеци, уйдурми и димки, той набеждава невинни хора.
  Вакъл Гебрев курбан не даваме, Гешев е расист!"

  Явно от ГРУ си мислят, че тъй по хваща дикиш!

 70. 70 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Резидента неистово желае да протести и служебен кабинет.
  —цитат от коментар 61 на Peni Nikol


  Желае, ама глупаци няма..

  "Вакъл Гебрев курбан не даваме.
  Каква ти Пета Колона, гешеви димки и уйдурми!
  Давайте, всички да подскачаме с двуглави орли на челата на митинга.
  Гешев е расист!
  Облечете се и по-спортно, че после ще клякаме и пълзим на площада, под едни балкони"..
  ---------------
  И са се събрали 30-40 йолоденевисти..

 71. 71 Профил на ekip
  ekip
  Рейтинг: 38 Неутрално

  Благодаря, г-н Янакиев! Изключително верен анализ и искрени разсъждения!

 72. 72 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 1021 Весело

  Всъщност Свободата от Свободата води народа през 2013 беше топ-манекенка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK