Българските стартъпи трябва да са с възможности като в Силициевата долина

Българските стартъпи трябва да са с възможности като в Силициевата долина

© Надежда Чипева, КапиталАз съм оптимист по отношение на технологиите. Вярата ми в тях като градивна сила произтича от опита ми като студентка по медицина. Тогава видях с очите си как технологиите могат да променят човешки съдби, да спасяват човешки живот и да превръщат в ежедневие онова, което някога е било невиждано чудо.


Днес приемаме за естествено, че можем да вземаме антибиотици, когато се борим с някоя инфекция, или да ни направят рентгеново изследване или ядрено-магнитен резонанс, когато претърпим травма или се разболеем. Всички тези неща са чудеса, които промениха хода на човешкото развитие към по-добро.


Благодарение на технологиите такива чудеса стават все по-изумителни и се случват все по-често. С тяхна помощ ракът се диагностицира по-точно, подпомагат се роботизираните хирургически операции, а лечението се адаптира към нуждите на всеки конкретен пациент.
Всичко това се случва точно тук и сега, в Европа, но аз искам това да е едва началото. Искам да се превърне в норма за цялото ни общество, повсеместно, от земеделието до финансите, от културата до строителството, от борбата с изменението на климата до борбата с тероризма.


Цифрова Европа трябва да отразява най-доброто в Европа


Именно такава е концепцията на новата стратегия в областта на цифровите технологии, която Европейската комисия ще представи тази седмица.


Цифровият преход на Европа не цели печалба за малцинството, а знания и възможности за мнозинството.

Вярваме, че цифровата трансформация може да бъде двигател за нашите икономики и да ни помогне да открием европейски решения на глобалните предизвикателства. Вярваме, че гражданите трябва да имат правото да вземат по-добри решения въз основа на знанията, събрани от неличните данни. И желанието ни е тези данни да бъдат достъпни за всички - за публичния и частния сектор, за големите и малките, за стартиращите предприятия и за гигантите. Това ще помогне на обществото като цяло да извлече максимална полза от иновациите и конкуренцията и ще гарантира, че всички ние ще се възползваме от цифровия дивидент. Тази цифрова Европа трябва да отразява най-доброто в Европа - отвореността, справедливостта, многообразието, демократичността и увереността.


Обхватът на нашата стратегия отразява мащабите и естеството на прехода, който ни предстои. Тя обхваща всичко - от киберсигурността до критичните инфраструктури, от цифровото образование до уменията, от демокрацията до медиите. И отговаря на амбициозните очаквания на Европейския зелен пакт, например като насърчава постигането на неутралност по отношение на климата в центровете за данни до 2030 г.


Всеки да има контрол над личната му информация


Тази седмица ще започнем процеса, но не можем да оставим цифровата трансформация на произвола на съдбата. Трябва да гарантираме, че нашите права, неприкосновеността на личния ни живот и защитата на личните ни данни са еднакви както в интернет, така и извън него. Че всеки от нас има контрол върху своя живот и върху това, което се случва с личната ни информация. Че можем да се доверим на технологиите по отношение на това, което казваме и правим. Че новите технологии не навлизат за сметка на нови ценности.


Напълно съм наясно, че за мнозина технологиите, и особено притежателите им, все още не са заслужили такова доверие. Наясно съм как доверието може да се срине, когато големи онлайн платформи използват данните на собствените си клиенти по начини, по които не трябва да го правят. Или когато дезинформацията изтласква на заден план отговорната журналистика, а т. нар. ,,кликбейт" има по-голямо значение от истината.


Ето защо разбирам и уважавам причините, поради които някои хора са скептици, изпитват съмнения или са дори песимисти по отношение на технологиите. И затова вярвам, че имаме нужда от цифров преход, който е европейски по същност и по замисъл. Преход, който възстановява доверието там, където е разклатено, и го укрепва там, където е налице. В тази връзка големите комерсиални оператори в областта на цифровите технологии трябва да поемат своята отговорност, включително като дадат възможност на европейците да имат достъп до данните, които събират. Цифровият преход на Европа не цели печалба за малцинството, а знания и възможности за мнозинството. Поради това може да има нужда и от законодателство, където е уместно.


Идеята е именно в това, че цифровият преход на Европа трябва да защитава и да дава права на гражданите, предприятията и обществото като цяло. Той трябва да дава конкретни резултати за хората, за да могат те да усетят ползите от технологиите в живота си. За да се случи това, Европа трябва да разполага със собствени цифрови мощности - като квантова изчислителна технология, 5G, киберсигурност или изкуствен интелект. Това са някои от технологиите, които сме определили като области за стратегически инвестиции и в които чрез финансиране от ЕС могат да се привлекат национални средства и такива от частния сектор.


Да преодолеем фрагментацията в единния пазар


Еднакво важно е както за големите, така и за малките и средните предприятия да се възползват в максимална степен от цифровите технологии и данните. Макар че най-големите идеи често идват от най-малките стартъпи, разрастването им може да бъде трудна задача за по-малките европейски фирми в цифровия свят. Нашето желание е българските стартиращи предприятия да се ползват от същите възможности като тези в Силициевата долина, за да могат да се разрастват и да привличат инвестиции.


За тази цел трябва да преодолеем фрагментацията в нашия единен пазар, която често е по-голяма онлайн, отколкото на други места. Трябва да обединим силите си - сега. Не като станем всички еднакви, а като използваме преимуществото на нашите мащаби и нашето многообразие, които са ключови фактори за успех в сферата на иновациите.


Наред с това ще трябва да осигурим ресурсите, съответстващи на амбициите. Ето защо по време на Европейския съвет тази седмица ще настоявам за модерен и гъвкав бюджет на ЕС, който инвестира в нашето бъдеще, както и в научните изследвания, във внедряването на иновациите и в уменията, които ще направят това бъдеще реалност.
Ще има нужда от това, ако искаме Европа да бъде лидер в областите с най-голям потенциал, като данните и изкуствения интелект. Тази седмица ще изложим нашите планове и за двата сектора наред с по-широкообхватната ни стратегия в областта на цифровите технологии.


По отношение на данните изходната позиция винаги ще бъде личната защита. Европа вече има най-строгите правила в света, а сега ще дадем на европейците необходимите инструменти, които ще гарантират, че те имат дори още по-голям контрол.


Неразкрита златна мина от данни


Но съществуват и друг вид данни, които представляват неразкритата, неоползотворена златна мина на икономиката на бъдещето, която има гъвкав подход към данните. Тук имам предвид анонимизираните данни относно мобилността или метеорологичните данни, събирани от самолетите, сателитните изображения, а също така и промишлените и търговските данни относно каквото и да е - от работата на двигателите до потреблението на енергия.


Тези видове нелични данни могат да залегнат в основата на замисъла и разработването на нови, по-ефективни и по-устойчиви продукти и услуги. А те могат да бъдат възпроизведени буквално безплатно. При все това днес 85 % от информацията, която генерираме, стои неоползотворена. Това трябва да се промени.


Ние ще разработим законодателна рамка и оперативни стандарти за европейските пространства за данни. Това ще позволи на предприятията, правителствата и изследователите да съхраняват своите данни и да достъпват надеждни данни, споделени от други. Всичко това ще се извършва при сигурни условия, които ще създават по-голяма стойност за всички и ще гарантират справедлива възвръщаемост за всички.


Тези съвкупности от данни на свой ред ще дадат тласък на нашата работа за подпомагане на високите постижения и доверието в изкуствения интелект в Европа. Благодарение на него малките фирми вече могат да заплащат по-ниски сметки за електроенергия, създават се възможности за по-екологосъобразен автоматизиран транспорт, а медицинските диагнози стават все по-точни.


За да помогнем на големите и на малките предприятия да се възползват от пълния потенциал на изкуствения интелект, ние ще инвестираме в мрежа от местни центрове за цифрови иновации и в центрове за високи постижения в областта на авангардните научни изследвания и образованието.


Технологичен суверенитет


Същевременно с това ще вземем мерки, за да гарантираме, че изкуственият интелект се използва по справедлив начин и отговаря на високите стандарти, които Европа е разработила във всички области. В един свят, където алгоритмите влияят на решенията, нашият ангажимент за безопасност, неприкосновеност и равно третиране на работното място трябва да бъде твърдо отстояван. Ще съсредоточим действията си върху високорисковите приложения, които могат да засегнат нашето физическо или психично здраве, или влияят върху важни решения, свързани с трудовата заетост или правоприлагането.


Целта не е да имаме повече разпоредби, а практически гаранции, отчетност и възможност за човешка намеса в случай на опасност или спорове. Имахме успех в развитието на други индустрии - като автомобилната и хранителната, и сега ще приложим същата логика и стандарти в новата икономика с гъвкав подход към данните.


Мога да обобщя всичко, което казах дотук, с термина ,,технологичен суверенитет". Той описва капацитета, с който Европа трябва да разполага, за да може да взема самостоятелни решения въз основа на собствените си ценности и спазвайки собствените си правила. Това е, което ще помогне всички ние да станем оптимисти по отношение на технологиите.


Урсула фон дер Лайен е председател на Европейската комисия. Текстът е предоставен от Бюрото на Европейската комисия, заглавието и вътрешните акценти са на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Това трябваше НИЕ да го поискаме ПРЕДИ 10 ГОДИНИ!!!!!!

 2. 2 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Силициева долина...
  Бей Area...
  Всеки има контрол над личната си златна мина данни...
  ...
  Все хубави неща ;)

  Ама Софийската - котловина, Тракийската - низина?

  "Българските стартъпи трябва да са с възможности
  като в Силициевата долина",
  Урсула фон дер Лайен

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2982 Весело

  Предлагам правителството да се замисли за нашенска силиконова долина !

  Като най добра локация се очертава Перник !!

  Щото всичко си има - кюмюро , винкело , даже няма да страда от липса на работна ръка , ей къде е Софето , на една крачка !!!

 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Български фирми отдавна работят със Силициевата долина -- въпросът е дали Гешев, Баце и ф.д.Л. знаят, и дали трябва да знаят.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  Подкрепете българите в иновациите, и гледайте след няколко години за какво става дума, новия технологичен "локомотив" на ЕС.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Съгласни сме, мис. Сметнете колко пари изкарва ИТ бизнеса в България, колко сме напред в сравнение с Европа и колко успешни стартъпи имаме вече.

 7. 7 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Колко технологични патента има България за последните 15 г......??????? След като изхарчихме, над милярд само във фонд "научни изследвания" колко са ?????.......Някой сеща ли се за 2 поне?

 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Че аз не виждам неиновативно българско изделие:)
  Всичките ни линии и машини са с висока степен на компютъризация:)
  Например българските линии за пелети са в пъти по-иновативни от останалите:)

 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Айде по-кротко с тия "данни". Да ти знаят и номера на обувките всякакви калинки на публична заплата не е кяр. Който е съгласен като Плевню да му подслушват у спалнята и да му броят тековете да ходи да се прегледа. Германската мърла с неизяснени фин. дела да си наляга парцалите...

 10. 10 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Българските е употребено като (дори) българските, освен ако речта не е само за българска аудитория. Пак сме нарицателно за изостаналост, дори в сектор, който се развива добре.

 11. 11 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Колко технологични патента има България за последните 15 г......??????? След като изхарчихме, над милярд само във фонд "научни изследвания" колко са ?????.......Някой сеща ли се за 2 поне?
  —цитат от коментар 7 на MPetr


  Да, сещам се поне за ДВА.
  Две мои заявки за патент в областта на строителството на високотехнологични пасивни и нулевоенергийни къщи, които се строят за гордост на страната ни, излязла по-напред от всички други.
  Доказахме, че България може да бъде самичка на върха, българите имаме потенциал за това!
  Да, българска е най-добрата (всъщност са две успоредни) технология за строеж на такива къщи, българска е и най-добрата дограма в Европа - оригинална композиция от дъб и стъкло, в обзавеждането също има някои уникални решения.
  Без субсидии, без административна помощ, само с ентусиазма на малкия ни екип и партньори вървим напред.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 12. 12 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ай сега с бей ериа ще се сравняваме. Там са милионер до милионера, а до него милиардер и повечето инвестират в стартъпи. В бг е обратното - хората принудително инвестират в неколко милионера/милиардера.
  Аиде по-полека моля.

 13. 13 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ами в 1916... 1918... царство България, равно сред велики равни,
  бележело успехи.

  Развило респектабелна за времето си Европейска икономика.
  Въпреки подривната интерционална марксистка антикапиталистическа.

  Паралелно... Джон Атанасов в Америка изобретил електронния компютър наложил се като световно известен цифров...

  В по-ново време, български медиатори се класираха в първата осморка сред международно състезание за медиатори.

  Категорична заявка за справяне с глобалните проблеми.

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Подкрепете българите в иновациите, и гледайте след няколко години
  за какво става дума, новия технологичен "локомотив" на ЕС.

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#13] от "dnevnikar":

  Ей това е по-важната, че от 1959 г. досега България е на 9-то място в света по спечелени златни медали от международни олимпиади по математика. Българските ученици са с 54 първи места и изпреварваме страни като Германия, Великобритания, Канада и Франция. А ако се смятат медал/население сме на първо място в света!
  Всеки да си прави изводите...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Леле леле леле,

  Колко реда код е написала тази жена? Колко бизнеса е управлявала в ИТ сектора? Колкото години и катерила стълбицата в ИТ бранша?

  Стига хора с политически пристрастия дават тон в технологиите, особено когато абсолютно нищо не разбират

  'progressives' is the politically correct word for communists
 16. 16 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Страхотно заглавие !... с тия старт' ъпи

  да бяхте го написали на английски поне

 17. 17 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Поредния Европейски фарс и поредната "Втора" Силиконова долина която ще се прави от политици, с регулации, под строй и със субсидии разпределяни в Брюксел. Good Luck!

  Не че някой се интересува но за малкото които наистина се интересуват - Силикон вали съществува поради няколко стечения на обстоятелствата И те са:
  1. Много високо ниво на Калифорнийските университети, които подготвят много добри кадри.
  2. Липса на каквито и да е регулации, просто защото нещата са толкова нови че никой няма идея от тях за да ги регулира. В САЩ принципа е да се остави една индустрия да се развие и да се наложат стандартите от самосебеси, след което се обсъждат на конференции и се създават и приемат стандартите. При всяко положение първите регулации се появяват най-рано 20 години след като една индустрия е станала печеливша.
  3. Достъп до капитали. Не субсидии!!!! Капитали. Банките не се занимават с такава дейност въобще. Правителствата също. Пари за нови неща идват от Venture Capitalists. Който иска да понаучи нещо да прочете за Sand Hill Rd, Menlo Park , CA там са концентрирани най-големия брой венчър капиталисти които във всеки момент управляват фондове на стойност поне 500 до 800 милиарда долара (взети заедно) Това са частни пари и решението къде и как да се използват се взима от 3, 4 човека на място, веднага или най-много до 2, 3 дни. Има също достатъчно ангел инвеститори които обикновено могат да инвестират моментално по няколко милиона.
  Инвестиционни банки идват доста по-късно когато или ще се продава старт ъпа или ще се прави IPO. Такива инвестиционни банки които специализират в определени индустрии има много. Това не са класическите банки в които хората си внасят парите.
  4. Също е важно да имаш концентрация на бизнеси, услуги и инфраструктура които да създадат така наречената "еко-система" Това с доставчици на специализирани материали, компоненти, машин-шопи, лаборатории .... Един пример само - в Санта Клара има газоповод който стига до всяка бизнес сграда по който тече чист Азот за лабораторни нужди! Така както в някои държави има газопоровод с газ за отопление до всяка къща така във всеки бизнес парк до всяка сграда има тръбопровод с чист Азот.
  Като принцип, с едно телефонно обаждане или имейл за 24 часа ти доставят каквато големина си поискаш бутилка с какъвто си поискаш газ. Плащаш с кредитна карта или с акаунт и абсолютно никой, никога няма да те попита за какво ти трябва този газ или химикал и какво ще правиш с него, няма разрешителни, няма свидетелства за съдимост, няма НАП, няма Доган, още по-малко фрау фон дер Лайнян.
  Когато е необходимо доставки се правят и за 4 часа ако си на зор.
  5. И накрая но доста важно - в Силикон вали могат да работят и работят хора от цял свят, всички раси, религии, етноси, гейове, лесбийки. Хора от всякакви култури с всякакви вкусове. И всеки има право и шанс да стане милионер, да живее в голяма къща да има колкото си иска коли, самолети и никой не се ядосва и не се опитва да му прави гадости или да му вземе парите с данъци. Напротив, такива хора са звезди, уважавани са и хората се вслушват в техните съвети.
  Който си е направил труда да прочете до тук, вероятно вече е разбрал защо никога в ЕВропа няма да има нито втора нито трета Силикон вали.

  California Über Alles
 18. 18 Профил на carpe_diem_
  carpe_diem_
  Рейтинг: 463 Весело

  Къде са в-к "Дума" да кажат пак, че това не се яде и не трябва да го има...
  Хващайте всички мотиките да копаме на ръка, както са правили под принуда бабите и дядовците ни, за да си построим държавата!!!1

 19. 19 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#14] от "hamiltonf":


  България е на 9-то място в света по спечелени златни медали от международни олимпиади по математика. Българските ученици са с 54 първи места и изпреварваме страни като Германия, Великобритания, Канада и Франция.
  —цитат от коментар 14 на hamiltonf


  Статистика-стъкмистика - тези държави нямат математически гимназии! Нито амбиции в тази там самодейна изява, а наблягат на бизнес и социални умения, където ако направят олимиади, ние няма и да се класираме.

  Всеки е добър в каквото се концентрира, въпросът е дали такива елитарни занимания с неколцина носят достатъчно полза или са просто инерция от миналото, когато нямаше стопанска свобода и да покажеш колко си умен можеше само чрез шахмат, задачки-закачки и пресолен псевдоинтелектуализъм.

 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  До коментар [#19] от "iazdakaja":

  Това е международна статистика, а стъкмистика са твоите писаници...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#20] от "hamiltonf":

  "Статистика-стъкмистика" е каламбур, описващ грешен анализ на иначе ВЕРНИ данни - не си ме разбрал.

 22. 22 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Мечтите са безплатни. Единственият вариант, в който Европа може да конкурира Америка е подписване на безмитна търговия с Америка и тотално приравняване на Европейските законодателства към Американското. Само либералната икономика води до прогрес. Без тия неща - забравете, Европа затъва в един бюрократичен социализъм.

 23. 23 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#17] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Пропуснал си важна точка: наличието на големи хомогенни маси потребители (буквално стотици милиони с един език, манталитет, управление...) за да може разни причудливи начинания да се рентират статистически. Затова и в Топ ИТ има само американски и китайски концерни (единственият европейски (САП) не се занимава с крайни потребители). А Европа е силно фрагментирана и "евроинтеграция" е оръжието за борба с този проблем, според фон дер Лайнян и со. Дали ще успеят...? ...

 24. 24 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 822 Весело

  Целият принос на ЕС към високите технологии към момента се свежда до въвеждането на данъци и регулации на компании извън Европа ;)

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Това задържа младите хора в България.

 26. 26 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  ". Тогава видях с очите си как технологиите могат да променят човешки съдби, да спасяват човешки живот и да превръщат в ежедневие онова, което някога е било невиждано чудо."

  Като например да ти пораснат цици. Затова трябва да станем силиконова долина.

 27. 27 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  ". Тогава видях с очите си как технологиите могат да променят човешки съдби, да спасяват човешки живот и да превръщат в ежедневие онова, което някога е било невиждано чудо."Като например да ти пораснат цици. Затова трябва да станем силиконова долина.
  —цитат от коментар 26 на blondofil


  Понеже сега само за джуки стигат парите.

 28. 28 Профил на Не на гербавата слуз
  Не на гербавата слуз
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хайде да не се залъгваме, че развитието на ИТ сектора в България се дължи на нещо друго, освен че само в него можеш да вадиш свестни кинти. Във всички други сфери, заплащането е под прага на бедността.

 29. 29 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "hamiltonf":

  "Ей това е по-важната, че от 1959 г. досега България е на 9-то място в света по спечелени златни медали от международни олимпиади по математика. "

  Да ти е хрумвало да провериш колко от тези ученици са останали в България.

  Честно, нямам никаква идея защо си мислиш, че медалите от олимпиадите показват нещо за народа като цяло.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 30. 30 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "dnevnikar":


  Паралелно... Джон Атанасов в Америка изобретил електронния компютър наложил се като световно известен цифров..."

  Джон Атанасов не е българин.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 31. 31 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  "Подкрепете българите в иновациите, и гледайте след няколко години за какво става дума, новия технологичен "локомотив" на ЕС."

  Надявам се, че се шегуваш.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 32. 32 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Добре е, че млади хора взимат добри пари в ИТ сферата. Но колко от тях създават продукт? Колко са най-прости кодери с курсче работещи по схема? За истински програмисти не говоря. Повечето са заети в аутсосрснати дейности. От сорта на хелп деск, обслужване на процеси, поддръжка на сървъри . Тези чужди фирми имат клонове тук, защото им е евтино в същото време нашите говорят по-добър английски от разните азиатци и се справят по-добре от индийците. Но такъв тип бизнес лесно се мести, ако другаде е по-евтино при равни или близки други условия. Доколкото разбирам сега има в подръжката на бизнес процеси в Южна Африка. И това е следващата голяма аутсорсинг дестинация. Защо не в един момент Украйна да поеме част от не чак толкова квалифицираните дайности. Има и истински висотехнологични компании, които създават продукт като развойния център на Вистеон в София, разни други инженерингови компании, за които и Капитал са писали. както и разбира се разработчици на софтуер. Но те са никакъв процент. И работещите за тях са много малко на общия фон. Примерно, в Пловдив има едно предприятие, създадено от бългаски инженери живеещи в САЩ, което произвежда индустриални робори. То като брой работещи не покрива стандартите за средно предприятие.

 33. 33 Профил на Не на гербавата слуз
  Не на гербавата слуз
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Джон Атанасов не е българин.
  —цитат от коментар 30 на


  Атанасов преживява доста неприятности покрай кражбата на изобретението му, и тъй като в България изведнъж го обявяват за едноличен баща на компютъра и му дават признанието, което може би той цял живот е чакал, той изведнъж открива някаква българска връзка и идентичност, която вероятно не е подозирал цял живот :)

 34. 34 Профил на Не на гербавата слуз
  Не на гербавата слуз
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре е, че млади хора взимат добри пари в ИТ сферата. Но колко от тях създават продукт? Колко са най-прости кодери с курсче работещи по схема?
  —цитат от коментар 32 на anton83


  Пак по-добре от нищо.

 35. 35 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "kcd46639012":

  "Атанасов преживява доста неприятности покрай кражбата на изобретението му, и тъй като в България изведнъж го обявяват за едноличен баща на компютъра и му дават признанието, което може би той цял живот е чакал, той изведнъж открива някаква българска връзка и идентичност, която вероятно не е подозирал цял живот "

  Българска връзка има понеже баща му е българин. Но Атанасов не е българин.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 36. 36 Профил на Не на гербавата слуз
  Не на гербавата слуз
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "kcd46639012":"Атанасов преживява доста неприятности покрай кражбата на изобретението му, и тъй като в България изведнъж го обявяват за едноличен баща на компютъра и му дават признанието, което може би той цял живот е чакал, той изведнъж открива някаква българска връзка и идентичност, която вероятно не е подозирал цял живот "Българска връзка има понеже баща му е българин. Но Атанасов не е българин.
  —цитат от коментар 35 на


  Да де, идентичност, да кажа. Българска идентичност не е подозирал, но мисля, че към края на живота си сам започва да говори за нея и за някакви български гени, освен ако нашите комуня или патриоти пак не са си измисляли на корем. Просто комунистическата партия му направи толкова четки, че човекът нямаше как да не се размекне.

  Иначе да - американец си е. Никога нямаше да направи изобретението си, ако се беше родил в България.

 37. 37 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  Възможностите са в хората! Работниците! Сигурно има умни и амбициозни българчета готови да получават 10 пъти по-малко отколкото в Сан Франциско. Другата възможност са инвеститорите! Сигурно има и някой и друг инвеститор дето да е готов да рискува със старт АПИ? Вместо с обществени поръчки. Сигурно?

 38. 38 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#35] от "⎮":

  Всъщност дядо му е българин - баща му идва като дете, без родители. На практика трето поколение имигрант, като милиони други американци.
  Ама пусти комплекси у нас...
  Пък какво да кажат германци или ирландци, дето цялата американска икономика почва от техни внуци...

 39. 39 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#17] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Пропуснал си важна точка: наличието на големи хомогенни маси потребители (буквално стотици милиони с един език, манталитет, управление...) за да може разни причудливи начинания да се рентират статистически. Затова и в Топ ИТ има само американски и китайски концерни (единственият европейски (САП) не се занимава с крайни потребители). А Европа е силно фрагментирана и "евроинтеграция" е оръжието за борба с този проблем, според фон дер Лайнян и со. Дали ще успеят...? ...
  —цитат от коментар 23 на iazdakaja


  Вероятно си прав. Аз листвах само няколко неща които са очевидни и са основни разлики с Америка.
  Ако направим анализ, аз бих сложил манталитета на Американският потребител преди хомогенността. САЩ не са хомогенна държава. Дори не всички говорят Английски. В Калифорния Азиатците са 26%, Латинците 28% и Бели, Черни, Индийци и всякакви други Ескимоси сме остатъка. Белите сме малцинство. Културата в Калифорния и Алабама се различава повече отколкото между България и Франция.
  От гледна точка на потребителски манталитет обаче Американците са "фърст адоптери" с интерес и удоволствие ще си купят нещо ново, модерно, непроверено. Дори и в най-затънтената ферма в някой квадратен щат да отидеш ще видиш че всичко е компютъризирано, че фермера използва инфрачервени сателитни снимки за да полива само където трябва, че ако отглежда добитък има компютъризирана база данни за ДНК на най-добрите животни и поръчва материал за изкуствено осеменяване от интернета. Примери много.
  Трудно може да се използва фрагментацията на ЕС като извинение. Най-малкото защото всички от Португалия до Латвия и от Норвегия до Гърция използват и Гугъл и Амазон и други Американски платформи. Как може Амазон да продава на всички Европейски езици във всички Европейски държави стоки от цял свят и да се справя с враждебни и нечестни Европейски регулации и при тези условия да ти донася продукт от други край на света до вратата .... а Европейска компания не може да го направи?!
  Разликата е че Амазон е започнала от апартамента на Безос в Сиатъл, без субсидиите на Европарламента, без регулациите на генеколожката фон дер Булшит и без митата и забраните на Шведската даскалица която още не е видяла Американска компания която да не е глобила с няколко милиарда ... ей така само защото нямало подобна Европейска.
  И тук не става въпрос за справедливост, за защита на лични данни и други глупости с които плашат Европейците. Тук става въпрос за това къде се прави човешкият прогрес. Къде се създават технологии и методи които променят пазара и живота на хората. Къде започна Интернета масово? Безплатните феноменални търсачки? Мобилните телефони, персоналните компютри. Смарт фоните? Нокия беше най-популярният мобифон в света и всеки глупак беше виждал персонален компютър. Защо само Епъл се сети че персоналния компютър и телефона могат да станат едно устройство? Защо това не стана в Европа? 450 милиона човека, спокойствие, социални грижи, живот, отпуски, справедливост ... защо Епъл а не Сименс например?
  Защо споделента икономика беше измислена в Америка а не в ЕС и защо Европа всячески се стреми да я забрани сега? Защо е-търговията беше измислена в САЩ и Европа се опитва всячески да я спре и забрани. Всичките ми познати които живеят в Европа си тръгват с по два куфара стоки от Амазон като идват до САЩ. Значи Европейците не се гхусят чак толкова от е-търговията но непрекъснато тези неща им се забраняват. Убер, Лифт, АирБнБ и други са преследвани и забранявани в Европа, защо? Със сигурност не е заради фрагментацията. По-скоро е заради манталитета. Как е възможно 52% от работещите във Франция да работят на държавна работа???
  Без да претендирам че имам точния отговор, но на базата на това че съм живял и работил във Франция преди много години и в Германия напоследък, моето мнение е че в Европа има една многобройна паразитираща класа бюрократи, които не вършат абсолютни нищо продуктивно освен да си измислят работа. Зада си оправдаят заплатите и съществуването измислят все повече и повече регулации и наредби за които е необходима армия от чиновници, инспектори, нотаруиси, съветници и най-обикновени клатикурци.
  Още два примера. в САЩ можеш да си променш камиона както си искаш. Да му удължаваш рамата, да му променят спирачките, джантите, кабината, трейлъра ... всичко. В Германия ако смениш един болт на джантата с друг не можеш да минеш технически преглед. В САЩ над 80% от товарите се пренасят с камиони, в Германия много по-малко. Катастрофите и инцидентите с камиони в САЩ са по-малко на изминати километри отколкото в Германия.
  В САЩ има щати къде няма никакви закони за градоустройство. Можеш да построиш химически завод до детска градина. Закона не го забранява! Разбира се никога такова нещо не се случва и градовете са много по-чисти и приветливи от много градове в Европа. Въпреки че не съществуват закони които строго да регулират къде какво и как да строиш.
  Конституцията на САЩ е 9 страници и работи вече 250 години. Конституцията на ЕС - Лисабонският договор е 2800 страници и никой не го е чел нито пък го разбира.
  За какви иновации и поемане на рискове и креативност може да се говори? Те още малко и пръдните ще регулират ти за старт-ъпи ми говориш. Силикон вали е пълна с Европейски страт-ъпи. Започнали нещо, сблъскали се с бюрокрацията и идват тук за финансиране и развитие. Хубав климат, хубави хора и освен това като станеш милионер никой не те мрази.

  California Über Alles
 40. 40 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#13] от "dnevnikar":Паралелно... Джон Атанасов в Америка изобретил електронния компютър наложил се като световно известен цифров..."Джон Атанасов не е българин.
  —цитат от коментар 30 на


  Не само че не е Българин но и не е измислил компютъра, както Правешкия шоп се опитваше да го изкара. Джон Ататнасов не се счита за ключова фигура в компютърната техника. Има други титани, той е само забележка в края на страницата.
  Въобще хората в България трябва да спрат да се излагат с тази глупост. Джон е толкова Българин колкото Рейгън е Французин или Ирландец. В Америка всеки е с някакъв етнически произход освен ако не е индианец от племето Чероки.
  Само нации със стъпкано самочуствие се хващат като удавници за сламка за такива далечни етнически "роднини" че и те да има с какво да се похвалят. България си има достатъчно герои, и филантропи. Повечето бяха изтрити от историята ни от простаците Комунисти и бяха подменени с овчари и говедовъди .... но това е друг проблем.

  California Über Alles
 41. 41 Профил на meg29506044
  meg29506044
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#14] от "hamiltonf":

  И като гледаш кочинката около теб...

 42. 42 Профил на meg29506044
  meg29506044
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Изпреварихме пак всички. И то така че да ни гледат голите задници отзад.

 43. 43 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Доколкото знам с Бери са създали първия цифров компютър. Но просто са били най-бързи, не са били единствените. Идеята е била очевидна.

  Ако някой е заслужил титлата баща на цифровите компютри, това са фон Нойман и Тюринг.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 44. 44 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Тези модерни приказки целят усвояване на едни евросредства и нищо дрего. За да има ИТ успехи, трябва да има индустриални ползватели на техните продукти. За да има софтуер за използване в автомобили, то някой трябва да ги произвежда. Този някой взема големите пари, а ония които го обслужват - колкото той прецени. Иначе по точене на евро средства сме много иновативни. Аз имам фирма от 1995г. , но от такива пиявици не съм се вредил нито за финансиране на мой евро проект, нито до обществена поръчка. Когато съм изкарал от пазара достатъчно пори - си финансирам проектите, когато не съм изкарал пари си кротувам и мечтая. Тия галеници свикнаха все някой нещо да им дава, а те да го пилеят. Затова се надявам този златен дъжд до спре и най-накрая пиявиците да фалират, защото твърде много изкривихме най-доброто от капитализма - отсяване на най-добрите, които да управляват народните пари..

 45. 45 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#39] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Да, съгласен. Но тази "тромавост" на Европа може би до голяма степен се дължи на желанието да се угоди на всички, т.е. на многото различни.
  Просто беше допълнение, което често се забравя.
  Можеше ли от една малка книжарница да възникне Амазон без английския език и американския пазар? Дори при еднакви други условия?
  Преди във всяка страна имаше соц.мрежи, които бяха пометени от Фейсбук не толкова от липса на компетентност и визия, а от мащабите на Фейсбук по произход.
  Началото на е-комърс се базираше на доверие, а граници и езици не са полезни в това отношение.

  САЩ са голяма сила като единно пространство (отделно като либерално пространство, сигурно още по-важно). Може би американците не го оценяват, понеже им е нормална ситуация.

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  "Паралелно..." беше закачка.

  Глупав спор... и незнание.

  Произходът на Джон Атанасоff е известен,
  с дядо или чичо с български корени, майка му "англосаксонка",
  израснал в САЩ, второ име Винсент (?).
  Джон, както бе писано, а не Иван.

  Откъде научи новината, че "Правешкият шоп" изобщо хабер си е имал от Джон Атанасов?

  Американският проф. Джон Атанасов идва в София и въобще в България (Ямбол...) по покана на проф. Благовест Сендов,
  тогава декан на Математическия факултет или вече ректор на Софийския университет.
  Студентите имахме среща с госта в голяма зала горе на Лозенец,
  до Семинарията, в сграда на (тогава) Математически, физически и химически факултети.

  Поканен беше и като престижна "реклама", разбира се.
  Обратно: България не може да даде на американски изобретател
  престиж за изобретение в Америка, ако изобретателят е нямал
  американско изобретение.

  Историята на науката, изобретения, патенти...
  е политизирана като всяка друга история.
  Надвикване... кой кого ще заглуши.

  А в случая, минали са много години.
  Компютърът прототип ABC на проф. Атанасов и негов студент Бери е точно от преди началото на ВСВ.

  Войната имала технологични приоритети главно други:
  радари, сонари, ...............................................
  И компютри, но е показателно нечие славно държавно мение по-късно,
  че един до три броя IBM ще са "завинаги" достатъчни...

  Проф. Атанасов наивно поканил в дома си и в университета
  някакъв корпоративен инженер. Разказал му надълго и широко,
  показал му АBC.

  Скоро след това бил военно мобилизиран другаде, да работи по други проекти: електроакустика.
  Оставил патентна апликация, която университетската бюрокрация да изпрати, но не...
  Така ABC останал непатентован и "забравен",
  а по-късно... било късно.
  След Войната, Атанасов работил по други проекти
  и патентовал доста изобретения.

  Корпоративният гост на Атанасов в навечерието на ВСВ,
  обаче, получил военно финансиране за военен компютър,
  какъвто и се случил: ENIAC.
  Патентован...

  От там и цивилни компютрни фирми:
  UNIVAC, IBM, ...
  Всяка със "собствен" произход и индивидуалност,
  но след години Съдебен процес решил,
  че са взаимствали от общ източник: ABC.
  Това станало след спор между фирми компютърни гиганти,
  кой на кой чий патент нарушавал...
  Накрая спорът бил отхвърлен с аргумент,
  че са взаимствали от ABC.

  Какво взаимствали, например?

  Решение за основно двоично (бинарно) кодиране на информация,
  а не с друга бройна система, като най-универсално дискретно.
  Неточно известно, но популярно, и като цифрово.
  Това решение е "фундамент" на компютри от различни производители десетки години след ABC, и сега.

  Както за данни, така и за computing, processing.
  Моделиране интуитивно "едно към едно",
  както с ел. и е-лампи навремето, после с полупроводници,
  после...

  Решение регенеративна (постоянна) памет,
  тогава с кондензатори (capacitors), а после...

  Това не е всичко.

  Препоръчвам книгата "The Father of the Computer" за проф. Атанасов, ABC и т.н. с автор носител на награда Пулицър с име (по памет)
  Clark Malenkoff.

  До коментар [#40] от "Pontif New Dnevnik SUCK":
  До коментар [#13] от "dnevnikar":

  Паралелно... Джон Атанасов в Америка изобретил електронния компютър наложил се като световно известен цифров..."

  Джон Атанасов не е българин.
  —цитат от коментар 30 на ⎮

  Не само че не е Българин

  но и не е измислил компютъра,
  както Правешкия шоп се опитваше да го изкара.

  Джон Ататнасов не се счита за ключова фигура в компютърната техника.

 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  ABC бил замислен най-вече за изчисления, за работа с числа,
  но "digital" се продава по-добре...
  Имаше такави фирми... DEC, Digital Equipment (май същото)
  и др. digital.

  След бурно развитие на компютърните технологии
  кой да помни ABC... Бележка под черта. Естествено.
  Повече, в коментар #46.

  Друг пример.
  Доколкото си спомням, първата програма spreadsheet бе VisiCalc.
  После някой купи фирмата, излязаха по-развити версии и..
  кой е чувал за.

  Тюринг е голямо име, но не и баща електронния цифров компютър.

  Известен е покрай колосален британски електромеханичен компютър
  Колосос през ВСВ, успешно разбил кодове на немска Енигма.
  Чудовището било представлявано от десетки високи "шкафа" в ред зали, с хиляди зъбчати колела кодиращи, изчисляващи и декодиращи наслука... до евентуална сполука.

  Тюринг е известен и с трудове в теория на алгоритмите абстракти автомати, с абстрактна "Машина на Тюринг".

  И с популярна кинжка в превод "Може ли машината да мисли".
  Идеята, че ако с диалог чрез терминал с нещо оттатък
  не можеш да различиш поведението на нещото като човешко vs компютърно, и ако то е компър, значи, то може да мисли.

  А фон Нойман се кредитира с идеята за компютърна памет
  с отделно данни и отделно програмен код (?),
  процесора башка.

  Чудо голямо ;)

  До коментар [#43] от "⎮":
  До коментар [#40] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Доколкото знам с Бери са създали първия цифров компютър.
  Но просто са били най-бързи, не са били единствените. Идеята е била очевидна.

  Ако някой е заслужил титлата баща на цифровите компютри,
  това са фон Нойман и Тюринг.

 48. 48 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "dnevnikar":

  Първо, е е ил компютър, а специализирана машина смятаща точно определен алгоритъм.

  Второ, смешно е да сравняваш постиженията на фон Нойман с тези на Атанасоф. И трето, теоретичните разработки на Тюринг го правят баща на компютрите, заедно с фон Нойман.

  Не познавам много унгарци, но не се сещам някой от тях да се фука, че унгарец е измислил компютрите, или пък водородната бомба. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално  До коментар [#48] от "⎮":
  До коментар [#47] от "dnevnikar":

  Първо, е е ил компютър, а специализирана машина смятаща точно определен алгоритъм.

  Второ, смешно е да сравняваш постиженията на фон Нойман с тези на Атанасоф.

 50. 50 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#45] от "iazdakaja":

  Скайп тръгна от Естония например

 51. 51 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#45] от "iazdakaja":

  Скайп тръгна от Естония например

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  1. Първо, имаш ли идея за какво пишеш?
  Нам "е е ел" не е.

  ABC е бил прототип на универсален компютър,
  макар и с някои уговорки/ограничения присъщи и за съвременните компютри, а много повече тогава.

  Няма да (ти) обяснявам що е универсален компютър,
  но ABC не е бил специализирана машина.

  Специализирана машина смятаща (по) точно определен алгоритъм
  е машина с алгоритъм твърдо вграден в машината.
  Хардуерно (в по-късни дни, фърмуерно)
  Машината е непрограмируема.

  Глупостта, че ABC бил непрограмируем компютър,
  машина специализирана способна да изпълнява само един алгоритъм,
  досега бе отвъд въображението ни.
  Нека стои навън.

  Електронини "радио" лампи изпълнявали processing в компютъра ABC, така както в плагиата ENIAC.

  Компютърна памет?
  Е-кондензатори.

  Програма?
  И това е описано в книгата за Атанасоф "Father of the Computer".
  Тромава процедура, като за около година 1940.

  Доста години по-късно, в 1974 г, IBM
  (покрай модерен за времето си IBM 370 с виртуална памет)
  просвещаваше програмисти,
  че "всичко започнало" с перфокарти,
  изобретени някога си от Холерит.

  И продължаваше...
  Първо, пишеш прогама в квадратче след квадратче, на бланка.
  Носиш бланката в специална стая с етажерка.
  Епизодично проверяваш има ли развитие.
  Констатираш развитие: върху бланката,
  колода перфокарти произведени от операторка перфораторка.
  Местиш перфокартите на дуга етажерка,
  за вниманието на друга операторка.
  Периодично навестяваш и проверяваш
  Идва момент, когато намираш компютърен резултат на хартиен носител.
  Доволен се прибираш с резултата, готов за нататъшна работа.
  Инспектираш носителя (хартиен).
  SYNTAX ERROR
  ";" вместо "," или обратно (примерно).
  Пак пишеш прогама в квадратче след квадратче, на бланка.
  Ако не се сетиш да търсиш грешната перфокарта.
  И пак: дейност и резултати...
  Модерен IBM център спонсориран от UNESCO.
  Имаше терминали, но само или главно за информационно търсене
  в бази данни.
  Програмистите... маахме гащи с бланки и колоди перфокарти
  subject to бюрократична процедура.

  Та, в 1974++ IBM компютри бяха програмирани
  технологично "тромаво".
  Универсални електронни компютри с виртуална памет, мултитаскинг и т.н.

  В 1940 г повече тромаво е било, естествено,
  програмирането на ABC.

  2. Второ, не се нуждаеш от нечие одобрение за смях.
  Или?

  Но е егоистично.
  Не сме сравнявали постиженията на проф. Атанасоф
  и на форумния фон... нефорумния фон Нойман.

  Направи сравнение.
  Да можем да решим и се присъединим (евентуално).

  До коментар [#48] от "⎮":
  До коментар [#47] от "dnevnikar":

  Първо, е е ил компютър,
  а специализирана машина смятаща точно определен алгоритъм.

  Второ, смешно е
  да сравняваш постиженията на фон Нойман с тези на Атанасоф.

 53. 53 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#52] от "dnevnikar":

  Съжалявам, но спирам да коментирам Атанасов. След като не е хлгарин, не виждам как бълнуванията ти имат нещо общо с темата. По същата логика може да пишеш за постиженията на унгарците.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 54. 54 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#39] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Да, съгласен. Но тази "тромавост" на Европа може би до голяма степен се дължи на желанието да се угоди на всички, т.е. на многото различни.Просто беше допълнение, което често се забравя. Можеше ли от една малка книжарница да възникне Амазон без английския език и американския пазар? Дори при еднакви други условия?Преди във всяка страна имаше соц.мрежи, които бяха пометени от Фейсбук не толкова от липса на компетентност и визия, а от мащабите на Фейсбук по произход.Началото на е-комърс се базираше на доверие, а граници и езици не са полезни в това отношение.САЩ са голяма сила като единно пространство (отделно като либерално пространство, сигурно още по-важно). Може би американците не го оценяват, понеже им е нормална ситуация.
  —цитат от коментар 45 на iazdakaja


  При всяко положение достъпа до голям пазар помага. Хората в Европа не са по-лоши като инеженери или бизнесмени от тези където и да е по света. В САЩ е пълно с хора от Европа които са много успешни. Но ключа е че има не само хора от Европа или от САЩ. Има от цял свят.
  Първия етап от имиграцията ми беше през Франция преди над 30 години. Работих там за да се издържам. И работих като чертожник защото езика ми беше ужасен. Намираха ми работа през едни агенции Интерим, така че всеки месец два работех на ново място. Имах шанс да водя 5, 6 различни компании и колективи. Забравяш за етническо или расово разнообразие или за шанс да се издигнеш. Абсолютно невъзможно. И сега не е много по-различно. Цялото това социално напрежение с арабските имигранти и тези от Дом-Томите си има причина и обяснение.
  Около 2000та работих няколко месеца в Гермния в Инфиниън. Най-умния инженер беше един поляк. Третираха го като негър от Южна плантация. Шанса на този човек да се издигне там е абсолютна нула. Добави към това че шанса на този поляк да напусне и да си отвори конкурентен бизнес също клони към нула и картината се изяснява.

  Разбирм примера ти с "локалните" Фейсбуци и как накрая Фейсбук ги е помел но съгласи се че тук започва да играе роля и качеството на продукта а о там и къде ще намериш пари да наемеш сериозни специалисти да ти направят качествен продукт и да превърнат идеята ти в работеща технология която прави пари. И тук започва да играе голяма роля колко бързи и лесно можеш да намериш 10, 20 , 100, 300 милиона $. И то не защото си Фолксваген или Круп а точно защото си сополивец който дори не е завършил колеж но имаш идея и план и най-важното има кой да те изслуша. И то да се фокусира върху идеята ти а не върху обувките ти или костюмА. без источник на такива бързи и лесни пари ... Да ще ти вземт голяа част от компанията но пък те поемат финансовия риск. Освен това те са специализирани капиталисти които са си направили парите по подобен начин и освен пари ти дават и експертна финансова помощ. Това с фондове от Ес не става. Затова и ме подразни тази наздничевост на генеколожката, която държи съдбините на 450 милиона човеци в ръцете си. Теи пари дето ще ги дава е по-добре да ги даде за намаляване на бюрокрацията и регулациите поне с 80%. Тогава нещата ще се оправят сами.

  California Über Alles
 55. 55 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  Програмна реч, но и твърде абстрактна - звучи ентусиазирано, като на партийно събрание.

 56. 56 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#39] от "Pontif New Dnevnik SUCK":


  Preach!

  Чета ти коментарите редовно, и твоите наблюдения съвпадат 99.9999% с моите. Завиждам ти на железните нерви, моите обикновено свършват след проитането на първите няколко малоумни коментара от редовните тролове във форума.

  BohrMottelson
 57. 57 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#39] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Preach!Чета ти коментарите редовно, и твоите наблюдения съвпадат 99.9999% с моите. Завиждам ти на железните нерви, моите обикновено свършват след проитането на първите няколко малоумни коментара от редовните тролове във форума.
  —цитат от коментар 56 на BohrMottelson


  Guilty as charged.
  Да ти призная честно, коментарите ги пиша за себе си. Това е моя Зен.
  Разбира се също уважавам някои хора във форума които имат интересни мнения и са остроумни. Но като цяло си прав. Има мнения които ... не могат да бъдат обяснени или оправдани.

  California Über Alles
 58. 58 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#39] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Сигурно сте видели много повече от над, но не можете да отречете, че голяма част от технологиите в Силициевата долина са разработвани първоначално за военните. Т. е. Парите са дошли от ДЪРЖАВАТА или поне са обещани при постигане на конкретен резултат. Пример - самоуправляващите се автобуси разработвани първоначално за DARPA.

 59. 59 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Пардон, да се чете автомобили, не автобуси.
  †********
  В България ще се появят истински европейски стартъпи, когато се появят рискови капиталисти готови да загубят милиони, за да може компанията да спечели и запази пазарен дял на пазара на ЕС и в света, дори и да продължава да е на загуба. Тогава ще можем да конкурираме САЩ. Можете да проверите колко са загубили Амазон през първите 15 години - числото не над 100 милиона долара.

 60. 60 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Това е моят Зен.
  —цитат от коментар 57 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Ние можем да сме само благодарни за това. Няма друг толкова навътре в американския бизнес и Силикън вали, който да споделя гледна точка отвътре. За много хора си най-полезният съфорумец.

 61. 61 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Нищо лично ама не може гинеколожка да ми говори за технологии и Силициевата долина..
  Как за толкова години винаги политическите елити зибират хора на върха, които са некомпететни за тази работа.

 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ами не се бутай в тема да спориш,
  щом нямаш основа или желание.
  Някой да те принуждава?

  Какво ти бъркат "ABC" и “българин"
  та ти се налага да изопачаваш в "е е ил"
  и "халгарин"?

  За Атанасоф споменах с едно изречение само,
  като закачка с непредвиден резултат:
  "Паралелно..." (на България в Европа, в Америка...).
  Хванаха се три шарана... и аз след тях.
  Дотук.

  А работата на проф. Атансов и Бери заслужава
  уважение с уникалната си значимост за световната компютърна индустрия.

  Докато идеи на други изобретатели също са били.важни,
  по едни или други причини, военни например,
  са останали дълго време тайни или в национална "изолация",
  по стечение на обстоятелства идеите ABC не са били патентовани,
  а взаимствани във военен проект и от там или пряко от университета с документация - в големи американски uf;e,ird.kr компютърни фирми, вкл. мултинационалната IBM.

  Като транснационална мултипликация на "отворен код".

  Нещо много различно от германски компютър в Германия.
  Или британски Колосос, останал секретен години след ВСВ.

  Повече различно, от компютърни Теории след ABC.
  Теориите са теории, но за да се направи компютър трябва да се мисли и за физически компоненти, какви да са, съществуват ли, колко струват... и да се действа. Хората действали.
  Направили физически прототип.
  Написали и патентна апликация, каквато поради нелоялна конкуренция не стигнала до точното място.
  Но при молба за патент на комютър или друго, нямало е как иначе,
  описват се не само идеи, но и физичедса реализация...

  Така е преценил американски съд по продължителен патентен спор между големи компютърни производители, вкл. IBM.
  Атанасоф е бил призован като свидетел, разказал за ABC и претенциите на ишците (Sperry Rand и DEC май бяха) срещу IBM
  били отхвърлени.
  Мотив: основни патенти на спорещите страни са съдържали идеи от
  prior art ABC.

  Така е преценил и американски писател награден с Пулицър,
  автор на книгата "Father of the Computer".

  Така са преценили хора учредили и поддържащи музей за Атанасов, Бери и ABC, вкл. близки роднини на Атанасов в САЩ.

  Така са преценили и в България.
  Атанасов бе награден с държавно отличие - май орден "Кирил и Методий".
  Така преценили... и издигнаха скулптура в памет на проф. Атанасов до бившата телефонна палата в центъра на София.

  А трол нихилист обикаля наоколо, саботира и...
  не влиза в темата на публикацията:
  "Българските стартъпи трябва да са с възможности
  като в Силициевата долина", от Урсула фон...
  Европейски съюз.

  Урсула е истински фон, троле.
  Не като вас "⎮" и von инсекта.

  Живи здрави...

  До коментар [#53] от "⎮":
  До коментар [#52] от "dnevnikar":

  Съжалявам, но спирам да коментирам Атанасов.
  След като не е хлгарин, не виждам как бълнуванията ти
  имат нещо общо с темата.

 63. 63 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#39] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Сигурно сте видели много повече от над, но не можете да отречете, че голяма част от технологиите в Силициевата долина са разработвани първоначално за военните. Т. е. Парите са дошли от ДЪРЖАВАТА или поне са обещани при постигане на конкретен резултат. Пример - самоуправляващите се автобуси разработвани първоначално за DARPA.
  —цитат от коментар 58 на Vassil Stoychev


  Фактите са други.
  Попадна ми данни за 2016г за парите инвестирани в Калифорния само от венчър капиталисти - $38 милиарда. Ако добавиш всички други форми на инвестиране от ангели, екуити финансиране и други тази сума вероятно ще бъде поне двойна. За същата година целия бюджет на DARPA е под $3 милиарда! И това е за всички в цяла Америка. Аз поне не съм чул някой да разчита на DARPA за пари. Те обикновено си работят с военните компании.
  Тези данни са публични на интернета и са достъпни за всички.
  В Силикон вали "държавните" пари са част от 1%. Това е голямата разлика с ЕС където некомпетентни бюрократи разпределят парите от събраните данъци на европейците. За тези бюрократи няма абсолютно никакво значение дали старт-ъпа ще успее или не. Затова и корупцията при разпределението на тези фондове е страхотна.

  California Über Alles
 64. 64 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  [quote#60:"bobyb"][/quote]

  Мерси, много великодушна оценка!
  Просто по стечение на обстоятелствата прекарах почти целия си живот тук и минах и още минавам през всички тези перипети. Иначе данните които давам ги има в интернета. Всеки може да ги прочете и да си направи собствен анализ.
  Тъжно е като гледам колко много талант от Европа има тук. Аз лично познавам Датчани, Французи, Германци, Британци, хората от Източна Европа дори няма да ги изброявам. И всеки един от тези умни и амбициозни хора се е опитал да направи нещо в собствената си родина. Всеки един се е разочаровал и е дошъл тук с една малко вредна амбиция да им покаже на сънародниците си на какво е способен. И това не е само за Европейците. Важи и за Азиатците и за Африканците и за Южно Американците.
  Тази кокошка фон дер Лайнян не може да разбере че има 5% до 10% хора които искат да създадат нещо, искат да работят по 16 часа на ден с години. Не може и не трябв да ги спираш и обезкуражаваш тези хора, защото те дърпат прогреса напред. Не може да си направиш законите да разботят за най-ниския общ знаменател.

  California Über Alles
 65. 65 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  За съжаление, да.
  Удобно "лице" на бюрокрация.
  Удобно за разпределяне на фондове и директиви.

  А относно "живеца" конкуренция, за напредък, засега нищо.
  След идната петилетка...

  До коментар [#55] от "volarok":

  Програмна реч, но и твърде абстрактна - звучи ентусиазирано, като на партийно събрание.

 66. 66 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "dnevnikar":

  "Ами не се бутай в тема да спориш,
  щом нямаш основа или желание.
  Някой да те принуждава?"

  О, много добре мога да споря по темата, но когато е свързана в статията. Иначе, вЕрвай си че идиотщините които си написал са реалност. Не ми пречиш. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 67. 67 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 242 Неутрално

  "Най-кошмарното е за един предприемач да чуе следното:
  - Аз съм от правителството и съм дошъл тук да помогна"
  Р. Рейгън

 68. 68 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#57] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  За мен е цяло удоволствие да чета коментарите ти. Ясни, точни, добре формулирани. Ако това е твоят Зен, stay Zen ;-)

  BohrMottelson
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK