Дискриминация е само "софиянци" да се освободят от винетки

Шефът на АПИ Георги Терзийски си тръгва от Министерския съвет, след като е публично назидаван от премиера.

© Георги Кожухаров

Шефът на АПИ Георги Терзийски си тръгва от Министерския съвет, след като е публично назидаван от премиера.Христо Христев е адвокат и преподавател по право на ЕС в СУ "Св. Климент Охридски". Коментарът е от профила му във "Фейсбук".


Сцената с публичното назидаване на председателя на Агенция пътна инфраструктура всъщност е повод да си зададем отново някои въпроси, свързани с това как точно функционира тази агенция и кого точно обслужва. Какво се случи с въвеждането на тол система, какви чудеса се разиграха около една огрoмна обществена поръчка, условията и плащанията по нея? Потенциално може би един от най-големите казуси на "поръчка" по български през последните години.


Конкретните тези на г-н Борисов от днес обаче поставят още един въпрос.
Откъде накъде жителите на община Столична (София), които живеят извън основното населено място на тази община, град София, ще бъдат в привилегировано положение спрямо всички останали граждани на България и пребиваващи законно в страната жители на населени места извън основното селище - административен център на съответната община?


Подобно положение има дискриминационен характер и е


в разрез както с изискването за равенство на частноправните субекти пред закона,


което се налага, както от конституцията, така и от правото на ЕС и Европейската конвенция за правата на човека. Та какво правим с жителите на други общини, които също се придвижват до общинския център, за да работят и посрещат всекидневните си нужди? Защото няма как да няма винетки само за "софиянци", които живеят около София, без това да е дискриминация.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK