Еврото е участие в "първата скорост" на ЕС

Не мисля, честно казано, че някой може да предвиди с пълна сигурност ефекта върху цените на дребно на всекидневните стоки. Но при всяко положение влизането в еврозоната би довело до натиск за "закръгляне" и увеличаване съвсем не само на цените, но и на заплатите.

© Юлия Лазарова

Не мисля, честно казано, че някой може да предвиди с пълна сигурност ефекта върху цените на дребно на всекидневните стоки. Но при всяко положение влизането в еврозоната би довело до натиск за "закръгляне" и увеличаване съвсем не само на цените, но и на заплатите.Коментарът на евродепутата от "Демократична България" е от профила му във "Фейсбук".


В Европейския парламент на посещение бяха ученици от езиковата гимназия във Варна. Един от основните им въпроси беше за рисковете и ползите от влизане в еврозоната.


Аз съм привърженик на влизането в еврозоната и много държа на културен и обективен дебат по темата. Постарах се да отговоря балансирано и изчерпателно:
1. На първо място, България е задължена да приеме еврото. С влизането си в ЕС ние приемаме всички клаузи на Лисабонския договор, в това число и единната валута. Дали сме готови да я въведем зависи от това дали изобщо изпълняваме задълженията си на член на ЕС.


2. Еврото със сигурност означава по-ниски лихви по кредитите, т.е повече пари за всяко семейство и фирма. Да, тук има и риск, но за рисковете - по-надолу.


3. Еврото означава по-лесни преводи с по-ниски такси, на пръв поглед дребно, но съществено облекчение за всеки малък и динамичен бизнес. Нашият пазар е ЕС, общата валута и общото банково пространство са важни.


4. Еврото значи повече контрол върху банките и застрахователите. КТБ и "Олимпик" са практически невъзможни сценарии.


5. Еврозоната е важна гаранция за инвеститорите. Еврото значи повече инвеститори, особено малки фирми, стартиращи предприятия, иновационни компании - те не могат да си позволят административни тежести и валутен риск.


6. Еврото е участие в "първата скорост" на ЕС. Извън еврозоната рискуваме да се подчиняваме на правила, в чието създаване не участваме.


Сега малко за рисковете:


1. Евтини пари за властта и риск от натрупване на дълг. Това е факт. Но аз помня времената на тотално задлъжняване без еврозона. Рискът от лошо управление е винаги наличен. А вечният отказ от инвестиционно кредитиране означава вечна бедност. Безкрайно по-опасен (и напълно реален сценарий) е отказ от борда и задлъжняване БЕЗ еврозона.


2. Разпад на еврозоната. Този сценарий е достатъчно кошмарен и в сегашните условия. Но не е особено реалистичен.


3. "Гръцки сценарий" - напълно неотносим към българските реалности. Гърция беше тежко задлъжняла и преди еврото, но системно девалвираше валутата си (както и Италия). Надявам се, че никой от противниците на еврото не предвижда подобна парична политика. А ако предвижда - нека приемем еврото, за да се защитим от нея...


4. Поскъпване на живота - основният страх на гражданите, подкрепен от лоши примери в някои държави - особено Франция и Италия. Не мисля, честно казано, че някой може да предвиди с пълна сигурност ефекта върху цените на дребно на всекидневните стоки. Факт е обаче, че в Италия и Франция имаше сериозна "скрита инфлация" и изоставане на цените от нивото на доходите и жизнения стандарт в условията на силно социална държава. Това не е българският случай. При всяко положение влизането в еврозоната би довело до натиск за "закръгляне" и увеличаване съвсем не само на цените, но и на заплатите. Това ще се отрази положително особено на ниските доходи, доколкото високите отдавна се изчисляват и от работодатели, и от работници именно в евро.


Накратко - разговорът е сериозен и има много работа да се свърши, за да се пресрещнат рисковете. Балансът на обществените интереси обаче е твърдо в полза на влизане в еврозоната.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK