Изчезващи в България видове от "Натура 2000" възкръснаха на хартия

Венерината пантофка е критично застрашен в България вид орхидея, защитена от "Натура 2000". Тя е сред видовете, които са докладвани като имащи "благоприятно състояние" при последната статистика, подадена към Европейската комисия.

© Зелени закони

Венерината пантофка е критично застрашен в България вид орхидея, защитена от "Натура 2000". Тя е сред видовете, които са докладвани като имащи "благоприятно състояние" при последната статистика, подадена към Европейската комисия.Стефан Аврамов е дългогодишен експерт по защитени територии и опазване на видове на фондация "Биоразнообразие". Работил е за опазването на множество изчезващи видове като лешояди, сухоземни костенурки, дива коза и др. Представител е на екоорганизациите в Националния ловен съвет към Изпълнителната агенция по горите от 2001. Член е на европейската секция на Дружеството за консервационна биология (SCB) и на Световната работна група за защитените територии към Международния съюз за защита на природата (WCPA/IUCN). Текстът e частот работата му като експерт на инициативата "Зелени закони". Пълния му вариант четете тук. Заглавието е на "Дневник".


Възстановяването на популациите на застрашени видове обикновено е много добра новина. Случва се някой вид да е на ръба на оцеляването и след положени грижи и усилия от защитници на природата, числеността му да се увеличи и да стане стабилна.


Обикновено за това са необходими години. Българското правителство обаче успя да направи това само за няколко месеца и то не с един, а с десетки видове. И това би било чудесно, ако не се дължеше на фалшификат.
През август 2019 г. България информира Европейската комисия, че 308 от видовете, наблюдавани на нейна територия в рамките европейската мрежа "Натура 2000", са в незадоволително състояние, а 36 са направо в лошо. В началото на 2020 г. страната ни изпраща ново писмо, с което посочва, че в незадоволително състояние са едва 138 вида, а в лошо само 14.


Като с магическа пръчка ситуацията на защитени 192 вида се е подобрила за няколко месеца.


Как се е случило това?


Веднъж на пет години всяка страна от ЕС е задължена да подава данни за състоянието на видовете, опазвани в рамките на природозащитната мрежа "Натура 2000". Както писахме и по-рано, Министерството на околната среда и водите реши да не възлага на научната общност мониторинг на тези видове, а с огромно забавяне обяви обществена поръчка. Заради закъснението фирмата, която спечели поръчката, не извърши теренни проучвания и наблюдения, а оправда получените милиони, като представи литературни данни, базиращи се на предишното докладване от 2013 г. Това докладване също не беше безпроблемно и през 2014 г. Европейската комисия бе поискала да се коригират данните за много видове заради завишени оценки. Именно тези коригирани данни бяха използвани за основа на информацията, подадена в края на лятото на 2019 г. Дори така според учени и природозащитници оценките за много видове бяха завишени и вместо в неблагоприятно те би трябвало да бъдат докладвани в направо лошо състояние, тъй като


от години например никой не ги е виждал и има само косвени данни, че все още не са изчезнали.


Вместо въпроса какво точно е състоянието на даден вид да бъде обект на научна дискусия, базираща се на теренни проучвания, в спора се намесиха работодателските организации, които изпратиха писмо до правителството, за да се оплачат, че твърде много видове са докладвани в неблагоприятно състояние, което според тях щяло да доведе до спиране на инвестиционни намерения. В началото на януари правителството се вслуша в този призив и коригира значително оценките за състоянието на видовете. Така България изпрати в Брюксел данни, които, първо, не са базирани на истински мониторинг, а на литературни данни и данни от предишни периоди и, второ - са значително и завишени без каквото и да е научно основание.


Тези две фигури дават добра представа за степента на манипулация:


Фиг. 1 Разпределение на броя оценки на видовете в хода на докладването от 2013 и 2019 г.


Изчезващи в България видове от "Натура 2000" възкръснаха на хартия


Фиг. 2 Разпределение на % оценки на видовете в хода на докладването от 2013 и 2019 г.


Изчезващи в България видове от "Натура 2000" възкръснаха на хартия


Какво следва от всичко това?


Първо, тези природозащитни оценки ще залегнат в Националната природозащитна рамка за дейности, където трябва да се предвидят някакви активни дейности за опазване на видове и местообитания в лошо или неблагоприятно състояние. Така за почти 70% от защитените видове (тези в благоприятно или неизвестно състояние) няма да бъде планирано абсолютно нищо!


Второ, тези природозащитни оценки ще бъдат използвани за нуждите на управлението на "Натура 2000" (т.нар. Документ за целите на "Натура 2000") и в заповедите за защитените зони, където отново ще се предвиждат активни мерки само за видовете в лошо и неблагоприятно състояние. Така и там няма да се планира нищо за активното опазване на тези видове.


Фалшификацията обаче по никакъв начин няма да реши "проблема" на загрижените работодателски организации, тъй като необходимостта от оценка на инвестиционните намерения ще си остане.


Последно, но не по важност, тази фалшива статистика би трябвало да бъде платена от Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. По всяка вероятност обаче тези разходи няма да бъдат приети от ЕК и в края на краищата ще останат за българските данъкоплатци.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2734 Разстроено

  Явно и у нас зелените са само на хартия.

 2. 2 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 683 Неутрално

  А така - овцете ще плащат за всичко, докато "работодателите" се обзавеждат с нови возила, къщи и каквото се сетиш.

  Безподобна кочина.

 3. 3 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Магазините са пълни са чайчета, аптеките с лекарства-това е магическата пръчка за изчезващите видове.

 4. 4 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 815 Гневно

  Явно и у нас зелените са само на хартия.
  —цитат от коментар 1 на Deaddark


  Вероятно имаш предвид "зелените" в правителството, от което зависи България да представи акуратни и навременни данни?!

 5. 5 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Сигурно изчезващите видове, са се възстановили, след като дюните са били разрушени с булдозери, водата отровена с пестициди, а угарите засипани с ЕС бали отпадъци?

  мурзилка
 6. 6 Профил на alien04
  alien04
  Рейтинг: 56 Неутрално

  Нямат граници алчността и наглостта на българските "бизнесмени", които натиснаха правителството да си фалшифицира доклада! Вместо най-после да започнат да спазват екологичните норми, непрекъснато натискат за отслабване защитата на българската природа! За тях уникалните ни природни дадености са просто досадна пречка пред набъбването на банковите им сметки! Но да не забравяме и слугуващото им МОСВ. В момента Калугеров - шефът на Националната служба за защита на природата, яростно продължава политиката на Нено Димов по унищожаване на околната среда. Ако прокоратурата наитина иска да раздава справедливост и той трябва да търка нара с него!

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5115 Неутрално

  [quote#4:"Kosta Delev"][/quote]

  Има предвид ненодимовците!

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5115 Неутрално

  До коментар [#6] от "alien04":

  "Нямат граници алчността и наглостта на българските "бизнесмени", които натиснаха правителството да си фалшифицира доклада! "

  Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава!

 9. 9 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Както се казваше във филма Кит: Имам ли го написано на хартия? Имам го.
  - Ама, другарю, то не е кит...
  - Имам докладна КАТО СЛЪНЦЕ! Имаме кит! Точка.

 10. 10 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3723 Весело

  А така! Нагласяваме си данните - така че да се окаже, че броят на видовете в лошо състояние постоянно намалява!
  Навиците от соцпериода трудно се променят - предават се и по наследство!

 11. 11 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  "Вместо въпроса какво точно е състоянието на даден вид да бъде обект на научна дискусия, базираща се на теренни проучвания, в спора се намесиха работодателските организации, които изпратиха писмо до правителството, за да се оплачат, че твърде много видове са докладвани в неблагоприятно състояние, което според тях щяло да доведе до спиране на инвестиционни намерения. В началото на януари правителството се вслуша в този призив и коригира значително оценките за състоянието на видовете. Така България изпрати в Брюксел данни, които, първо, не са базирани на истински мониторинг, а на литературни данни и данни от предишни периоди и, второ - са значително и завишени без каквото и да е научно основание".

  Престъпници!

 12. 12 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#10] от "Patsis":

  Не е ли точно обратното? Прочети пак.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7692 Неутрално

  Ами ние от едно време сме свикнали да фалшифицираме статистиката, колко му е.

 14. 14 Профил на Stefcho Gelev
  Stefcho Gelev
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Явно у нас свършената работа от комунетата от
  ГЕРБ е само на хартия . И една поговорка от миналото вярна и сега .
  Прост, по прост ,най прост , милиционер от ГЕРБ.

 15. 15 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 465 Неутрално

  не мога да проумея що за тъпанар трябва да си, за да занижиш данните за застрашените видове! кого лъжеш? дреме му на някой белгиец или французин дали има лешояди по Струма. но на хората за хората от района има значение! да не говорим, че когато данните за застрашените видове са достоверни могат да се предприемат мерки за опазването им. а това означава финансиране по национални и европейски програми, т.е. инвестиции в природата и в хората, които се грижат за нея. но друго си е да си тъп гьон и да не искаш инвестиции, щото е по-лесно да лъжеш...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK