Политическата злоупотреба с Левски

Президентът, вицепрезидентът и лидерът на БСП на шествие на 19 февруари

© Юлия Лазарова

Президентът, вицепрезидентът и лидерът на БСП на шествие на 19 февруари
Тони Николов е философ и журналист. Специализирал е в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши хуманитарни науки (Париж) в групата на проф. Жак льо Гоф. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M) в Лувен. От 2005 г. до 2009 г. е главен редактор на "Радио Франс ентернасионал - България". Автор на статии в областта на средновековната и съвременната философия, преводач, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Автор на книгите "Пропуканата България" ("Хермес", 2015) и "Българската дилема" ("Хермес", 2017). Текстът е от портала "Култура".


Има нещо дълбоко омерзително в политическите злоупотреби с историята. В желанието на някои политици на всяка цена да се отъркат в националната светиня, да си я закичат като медал на ревера, да я приватизират (доколкото е възможно), да отъждествят с мъчениците за свобода себе си или партията си. И да се самооблъщават до самозабрава. Поради което, включително заради видяното вчера, ми се струва, че е време за радикален обрат в историческата памет.


19 февруари е сред датите в календара на една трайно наложила се политическа злоупотреба. 2 юни е друга такава дата. Главозамаяни от броя на хората, искрено стичащи се на среща с историята, от телевизионните камери, а напоследък и от неизброимите телефони, вдигнати за снимки или видеа, родните политици просто пощръкляват. Заемат героични пози, с театрални гласове описват "веригите на робията", които сякаш лично те са разкъсали, гневно бичуват недъзите в настоящето ни (за които, разбира се, не носят лична отговорност, нали са "съратници на Левски"). След което патетично и задължително питат: "Това ли е чистата и свята република, която ни завеща Апостола?" И правят още по-дълбока пауза, та да съпреживеят българите сюблимността на личното им величие, побрано в мига на така зададения въпрос.
Съжалявам, но казионното лицемерие стигна доста далеч. Дотам, че една от първите стъпки към "по-чиста и свята република" днес е тъкмо в деполитизацията на българския "мартиролог" - в опазването на паметта на българските герои от партизански страсти и политически попълзновения. И това е задача на цялото българско общество - отвъд политическите деления.


Защото какво се случи на последния 19 февруари?


На гърба на Васил Левски политици и политически сили проведоха поредния си политически сблъсък. Без да им мигне окото. Отначало бе обявено друго. Че гражданското шествие "По пътя на безсмъртието" ще бъде под патронажа на държавния глава Румен Радев и после ще се слее с литийното шествие, което тръгва след панихидата в храма "Св. София". Да, ама не, както обичаше да казва коментаторът бай Петко Бочаров. Ден преди събитието излязоха съобщения, че президентът лично ще поведе шествието; заговори се, че то ще има политически характер, макар организаторите, близки до президента, да отрекоха това.


В 16.30 ч. отидох на площада пред президентството. И какво да видя - събираха се хора "на партиен принцип", в центъра имаше група депутати от БСП. Всички те се поздравяваха съзаклятнически, като на открито партийно събрание. А от колата, предвидена да озвучава събитието, се раздаваха предварително подготвени знамена с наименованията на градове от страната. И еднакви портрети на Левски. Никаква спонтанност. Добре режисирана партийност.
Сетне, за всеобщо удовлетворение на събралите се, изникна Корнелия Нинова с яркожълт шал. И започна да прави изявления пред медиите.


След което организаторите обявиха, че шествието очаква появата на президента и вицепрезидента, защото замисълът е "да се извърви пътят от османския конак до бесилото", сиреч голготата на Левски.


Простете, но цялото това отъждествяване на "османския конак" с "президентството на републиката" не можеше да не остави лош вкус в устата - какво собствено пречеше шествието да тръгне тъкмо от някогашния конак (днешна Национална художествена галерия), в чието подземие е бил занданът на Левски? Нищо освен конюнктурни политически страсти. Това е честният отговор. За да могат събралите се "поддръжници" на Румен Радев, воглаве с пет-шест депутати от БСП и неизбежната Нинова, да посрещнат като месия президента, който да оглави шествието. И то със скандирания "Румен, Румен". Самотен фен с черни очила, правейки стрийминг с телефона си, призоваваше гръмогласно: "Да живее Румен Радев. Той е нашето спасение!" Възгласи, посветени на Левски, нямаше. Добре поне че от спрялото в близост комби пускаха записи с гласа на актьора Васил Михайлов и възрожденски песни. Иначе проявата щеше да е съвсем политическа - среща с партийни симпатизанти, правещи си селфита. И така - дълго и продължително. Камери не липсваха, телевизията на БСП снимаше неотлъчно. Селфита и камери. Камери и селфита.


Попаднах в множеството на известна лява публицистка, писала дълги години за Левски. В един момент не се сдържах и я попитах след поредните скандирания "Радев, Радев": "А дяконът Левски къде е във всичко това?" Тя с някаква тъга ми отвърна: "Недей, че току-виж някой в отговор вземе, че викне ЦСКА." Пак мач между "червени" и сини".


И тъй поехме по "пътя на едно безсмъртие", газейки из днешното българско блато.


Какво искам, сигурно ще попитат някои. Нима отричам правото на други хора от дори някаква политическа сила да отбележат паметта на Апостола на свободата, както те я разбират? Или пък приемам правото на "властимащите" само те да изразяват мъченика на българската свобода?
Не, не отричам ничие право и не приемам ничий политически монопол над историята.
Тъкмо поради това се обявявам против "патронирането на паметта" и спекулациите с "чистата и свята република". И честно казано, направо ми се повдига от разрастващата се "политическа казионщина".


Нека деполитизираме 19 февруари. Или поне да се опитаме да предприемем стъпки в тази посока.


В правомощията на столичния парламент е да поиска от органите на реда следното: на 19 февруари пространството около Паметника на Васил Левски да е пешеходна зона с открит достъп на гражданите. А не с пропускателни пунктове и метални заграждения.


И всеки, който поиска да стигне до паметника и да положи цветя там, да е в правото си да го стори. Включително и политиците. Но като граждани. На опашка с останалите. А не като "правоимащи" спрямо "правонямащи".


Нали сме за "чиста и свята република"? Равни. Пред историята и пред закона.
И това да е ден без политически речи. Без организирани дюдюкания на политически фенове. И без футболни агитки (по възможност).


Колкото и заети да са българските политици, струва ми се, че все ще могат да отделят някоя и друга скъпоценна минута от времето си. Без да е необходимо непременно да влизат в телевизионните новини. И без трафаретните съобщения "цветя от този или от онзи". От тази или онази партийна група, от една или друга парламентарна сила. Знаци на почит, финансирани от джобовете на същите тези граждани, които чакат на дълга опашка, след като си заминат политиците, за да положат своите цветя от сърце.


Простете, но с какво кокичетата на една възрастна жена стоят "по-долу" от казионните венци, финансирани от бюджета? За да се гради от това телевизионен спектакъл?


И не е ли време 19 февруари да се превърне в политически ден за смирение? В ден за вслушване в историята? Нещо, което не е никак малко. И от което българското общество ще има огромна полза. Що се отнася до гражданите, те ще са в пълната си свобода да избират - дали да участват в шествието за Васил Левски, или да присъстват на панихидата за йеродякон Игнатий в храма "Св. София" и на литията след нея (без ограничения, а не както сега - с покани).
Политизацията в случая е равносилна на сквернословие.


А и историческите препратки с днешна дата ми се струват повече от неуместни: нито Румен Радев е Васил Левски, нито Корнелия Нинова е Райна Княгиня, нито Бойко Борисов е Стефан Стамболов.


Проблемът с възпоминанията на исторически личности като Левски и Ботев е чисто морален. Както го долавя още писателят Георги Марков в прочутото си есе за Ботев: "Ако човек се вгледа в добре режисираната церемония на честването, в кухите и празни речи, които стотици високоговорители ще изстрелят срещу мълчаливата снага на Балкана, и рече да потърси онова, което се нарича единство между думите и делата, ще разбере, че Ботев не е нищо друго освен повод или икона пред олтара на свободата, която в определен ден хиляди грешни устни трябва да целунат, за да излъжат света, а може би и себе си, че вървят по същия път."


Ала най-покъртителното в цялата тази "политическа режисура" в "деня на Левски" е, че него там просто го няма. Реалният Васил Иванов Кунчев отсъства. Няма го със самотата си, с драмата си от онези последни 28 дни от живота му в очакването на бесилото, която сме в невъзможност да реконструираме. Защото той е останал сам. Съвсем сам. Изоставен от съратници и съмишленици.
Големият изследовател на неговия живот проф. Иван Унджиев на десетки страници в монументалната си биография от 1945 г. се опитва да даде отговор защо е било така, а отговор все няма и няма.


Най-лесното обяснение е романтично - само смъртта закръгля делото на един живот. А самотата е неизбежната ѝ сянка. Един стар кореняк софиянец - Дамян. Ив. Богоев - свидетелства обаче пред проф. Унджиев: "Тогава всички се бяхме така много изплашили, че всички се бяхме изпокрили в миши дупки."


Тъжно, но автентично. И съвсем не патетично за разлика от днешните политически речи.
Винаги политически изкусително е да се сведе една саможертва до идеология и злободневност, до маса и класа. Трудно е зад една индивидуална трагедия да се открои поривът към човешка свобода.


А свободата не е казионщина. Нито омразата е политика.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  За руските диверсанти няма нищо свято!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Браво на Тони Николов, един много интелигентен човек!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1066 Любопитно

  Аз лично не смятам, че човек трябва да си затваря очите и да говори розови приказки, когато има подобни поводи. Цялата мотивация на подобно мнение ми се струва някак си... Яко соц!
  Напротив, точно тогава трябва да се заостря вниманието на нацията към проблемите. Каква полза от мълчанието? И за кого?

 4. 4 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Левски е мечтал за свобода, да бъдем равни на другите европейски народи, а съвременният българин би си продал свободата за една купа боб. добре че не е жив човека да види за какви помияри си е дал живота.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 5. 5 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Най-важно, е че не е имало турско робство...

 6. 6 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Всяка национална държава си има митове, върху които е изградена. И ние си имаме такива, Левски е един от тях, така че нормално е всеки пишман политик да се упражнява с неговото име. Едва когато слезем от нивото на митологията и видим и разберем реалния човек, само тогава ще бъде непочтенно името на реалния човек да се използва за баналните, партийни ежби.

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Много добре написано. Идеята всеки сам да сложи цветето пред този светец, като изчака тези преди него, е много добра. Но прехласнатия в себе си Радев няма да го разбере. Такова безобразие, да политизираш това честване, е отвратително.

 8. 8 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Браво "Дневник"!!! Московските подлоги "узурпираха" Шипка за 3-ти март, не трябва да се позволява да направят същото и с паметника на Васил Левски!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 500 Неутрално

  "И не е ли време 19 февруари да се превърне в политически ден за смирение?"

  Да, удобен е! Други възможности са 1 февруари и 9 септември

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3880 Разстроено

  Една статия казваща в прав текст ..докъде може да пропадне морално еднин човечец....и бездуховноста на менторите му от ДС!
  Срамное е...!Благодаря на Тони Николов!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Поздравления за Тони Николов!

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 12. 12 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  "Простете, но с какво кокичетата на една възрастна жена стоят "по-долу" от казионните венци, финансирани от бюджета? За да се гради от това телевизионен спектакъл?"
  ***
  Те и подаръците за Деса под формата на допълните;лно трудово възнаграждение са финансирани от бюджета.
  Така са свикнали другарите.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  Жалко, че материалите нямат подобно на коментарите ”+” и ”-” за оценка ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Все си мисля,че няма по-надолу,те милите комунисти намират още по-надолу.Остава на 9 май да грабне един руски флаг и да го развее,а вицето да не падне на колене да целува ръка ами да клекне и да лиже ботушите на Гадняев.Това вече ще е пълното падение.

 15. 15 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3880 Разстроено

  Хората около радеФ,менторите му и цялата пасмина от Ташковци,Василевци и Мъдевци опорочиха и оплюха делото на Левски.Партиината провокация тип язовир Копринка е пример до каква низост са готови да слезнат безродниците.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 16. 16 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Моля, ВГЛЕДАЙТЕ СЕ В СНИМКАТА!!!!! Голкият Апостол - само фон на тлъ-сти, гну-сни комунд-ели! Комунисът е роден предател и родоотстъник! Левски за комуниста е параван, зад който да скрие гузна съвестк и кървави ръце!

 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  мека е гоуема, в Перник вОда нЕма


  19 февруари 2014

  "...По-рано тази вечер преподаватели с плакат „Университетските преподаватели призовават: събудете се!” се събраха пред Софийския университет и се отправиха към паметника на Апостола.

  Протестът им е срещу популистката употреба на празника от политическите формации.

  Преподавателите издигнаха и плакат с надпис „Чиста и свята република - не коалиция с Атака”..."

 18. 18 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  До коментар [#14] от "dolna4erti4ka":

  Аз не смятам, че да си правиш ухилени селфита пред Българската Голгота е по-малко падение.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 19. 19 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1518 Любопитно

  Ето и малко материал за реакциите на народа: „Русенци освиркаха Румен Радев, скандират "предател" и "оставка" - https://faktor.bg/bg/articles/v-ruse-osvirkaha-radev-skandirat-predatel-i-ostavka. Нещо неясно?

 20. 20 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Моля, ВГЛЕДАЙТЕ СЕ В СНИМКАТА!!!!! Голкият Апостол - само фон на тлъ-сти, гну-сни комунд-ели! Комунисът е роден предател и родоотстъник! Левски за комуниста е параван, зад който да скрие гузна съвестк и кървави ръце!
  —цитат от коментар 16 на victor_victim


  да г-не, ако Левски беше жив днес, дедо Гойко щеше да е почетен председател на Герб... несъмнено

 21. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Аз не смятам, че да си правиш ухилени селфита пред Българската Голгота е по-малко падение.
  —цитат от коментар 18 на Alarmstufe: Rot


  аааа, значи, треало е да реве... а другарката Фандъкова, да раздава жито?

 22. 22 Профил на онтамнебыл-любовалсявагнера
  онтамнебыл-любовалсявагнера
  Рейтинг: 378 Разстроено

  Българино, ти, съвременни българино, който препускаш като луд по българските пътища стиснал волана на западна кола втора ръка, знаеш ли българино, че ако Левски и Ботев ти бяха съвременници, щеше да ги плюеш и хулиш, че не са истински българи, а хаймани напуснали родината, отишли в чужбината, за да си развяват онея им си работи.

  Знаеш ли, българино, че ако ти бяха съвременници щеше да ги докараш в състояние да се обесят сами?

  Защото, българино, виж си първите хора, които сам си избираш да те представят: и двамата са извадени от еди калъп, калъпа „ала бае ти Тодор“, който беше прост човек, ама много, много прост и хитър.

  Единият, Бойко Борисов, също прост човек ( сам си го казва, въпреки че се води доктор по пожарникарски науки), за 10 години научи горе-долу толкова думи на английски език, щото скритата му любов била езика на мисирките, защо мисирките, а не пуяците – не се знае.

  Другият, Румен Радев, видимо по-образован, макар и да се води само пилот, говори бавно, заупокойно, като погребален агент. При всяка реч на президента на България, без значение дали ще е 1-ви април или Нова година... се чувствам като на панихида, на собствента си панихида, защото думите му са обърнати и към мен. На 19 февруари какво ли му припари вместо да се поклони, той
  с Левски се премери.

  Не сме народ, а мърша! – извикал някога Петко Славейков.

  Не сме народ, не сме народ, а мърша,
  хора, дето нищо не щат да вършат.
  Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
  "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
  И не знаем, не можеме, не щеме
  да работим за себе си със време.
  Само знаем и можеме, и щеме
  един други злобно да се ядеме...
  Помежду си лихи, буйни, топорни,
  пред други сме тихи, мирни, покорни...
  Все нас тъпчат кой отдето завърне,
  щот сме туткун, щото не сме кадърни...

  Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
  пак ще кажа и с това ще да свърша.

  Знаеш ли, българино, че ако и той ти беше съвременник, щеше пак същото да напише и да се хвърли под влака!

  Българин

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Простотията е в нас и ние сме в простотията.

 24. 24 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 278 Неутрално

  "2-ри юни - ден на падналите в борбата против турското робство, фашизма и капитализма"...
  Както се казва: "No comment, просто"...

 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Голямо браво на Тони Николов

  подпис
 26. 26 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Цялата работа отвратително намирисва на марша на паметта или както се казва онова шествие с портретите на убитите роднини във Втората световна война, което води Путин на 9 май. Но какво друго да измислят руските подлоги Радев, хората около него (специално внимание за онова земноводно Васил Василев, което изкарва невръстни деца с часове да бичат караул на паметника) и БСП.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 27. 27 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  До коментар [#21] от "extraCACA":

  Не си струва дори и да ти отговаря човек.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 28. 28 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#4] от "ck2013":

  Това си мислех снощи: ако Левски беше доживял освобождението, дали щеше да бъде допуснат до следосвобожденското управление на страната; ако се беше родил по-късно и беше живял по време на социализма, колко дълго щеше да издържи, без да се противопостави; ако пък беше днес сред нас, дали щяхме да му гладуваме доверие, или щеше да остане неразбран?...

 29. 29 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fiji":

  Как да го допуснат когато е бил убеден републиканец? Щеше да се бори срещу гнусната монархия.

 30. 30 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#27] от "Alarmstufe: Rot":

  Мн тъпо парче, наистина...

 31. 31 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Рижата биволица благодари ли на руския патриарх?

 32. 32 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  Можем да подхванем кампания например, всеки жив човек, независимо от поста, който заема или не заема, да поднася на паметника на Левски само по едно цвете. ЕДНО! Без венци, без помпозни букети и най-вече без снимащи журналисти. Да няма речи, да няма деца с пушки, да няма декламации. Който иска да прави тържествено отбелязване на делото на Левски, да го прави в зала или в партиен дом. А 19 февруари да бъде за хората нещо като Задушница.

 33. 33 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Накратко: президентът е един безличен комплексар, който обича да чува името си, да няма собствено мнение (и да не му го искат) и да прави кухи високопарни изказвания по медиите.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 34. 34 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Ако Левски беше успял с какво щеше да се прехранва вечноблагодарната пасмина?

 35. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Само да припомня. Снимката на Левски турците не са я свалили от Фейса. По него време снимките са били ядкост. Търсенето на някого със снимка още по-голяма рядкост.
  Снимката на Левски е предадена от сръбско-руския агент Любен Каравелов, женен за сръбкиня. Той е предателят на Левски.

 36. 36 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Само да припомня. Снимката на Левски турците не са я свалили от Фейса. По него време снимките са били ядкост. Търсенето на някого със снимка още по-голяма рядкост.Снимката на Левски е предадена от сръбско-руския агент Любен Каравелов, женен за сръбкиня. Той е предателят на Левски.
  —цитат от коментар 35 на blondofil


  Орговорът на въпроса ЗАЩО е виден и сега. Ако не бяхме се освебодили със собствени сили, както е искал Дяконът, как щяхме да имаме толкова вечноблагодарна пасмина.
  ПС. Руски знамена не бяха ли извадили вчера?

 37. 37 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#36] от "blondofil":

  Доколкото разбрах, са спряли пред руската църква.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 38. 38 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  За руските диверсанти няма нищо свято!
  —цитат от коментар 1 на Viva la Evolution


  Това , което пускам е писано от Георги Марков за Ботев , но в пълна сила важи и във вчерашното представление !
  "Прости ми, нямам дързостта да те укорявам, нито смея да възразя срещу кои и да е от твоите принципи и идеали. Напротив, струва ми се, че с времето те разбирам по-дълбоко и по-страшно. Някои от твоите днешни последователи казват, че ти си толкова необикновен, изключителен, странен, чудноват българин, който не прилича на никой друг българин. Може би загатването е, че ти въобще не си българин, а нещо друго. И това също подчертава моята идея, че поколенията през изминалите сто години са противопоставили легендата за тебе на самия тебе. Защото нека още веднъж повторя: ТЕ, КОИТО СЕ КЛАНЯТ ПРЕД ТВОЯ ОРЕОЛ, НЕ БИХА ОСТАВИЛИ ЖИВ НИТО ЕДИН, КОЙТО МАЛКО ИМ НАПОМНЯ ЗА ТЕБЕ. И ето че куршумът, който прониза челото ти, продължава да свисти в своя злокобен полет вече сто години и да пронизва много други чела " Разликата е - БЕСИЛОТО и това , че Левски все пак е съден .

 39. 39 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  С последната част от статията не съм съгласен! Левски не е "изоставен" от своите съратници и съмишленици. Голяма част от неговите съратници са заловени и някои от тях екзекутирани също като него. Истинските българите не са присъствали на обесването му не защото са го "изоставили",а поради нормална човешка предпазливост за живота си.
  Не само че не е бил "изоставен",но са правени замисли да бъде освободен,като този на Атанас Узунов. За нещастие неуспешен.

 40. 40 Профил на kipe
  kipe
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това има ли кой да го прати на Румен фон грипен, да го прочете?

 41. 41 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 648 Любопитно

  До коментар [#19] от "Santos":
  Колега, линкът не тръгва. :( Потърсих във Фактор малко, но не намерих - да не са го свалили набързо, позовавайки се на свободното журналистическо слово?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 42. 42 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 648 Любопитно

  До коментар [#41] от "Чичи (Ice Man's fan)":
  Извинявам се - оправих се. В линка има точка накрая - махнете я

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 43. 43 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  ..."И какво да видя - събираха се хора "на партиен принцип", в центъра имаше група депутати от БСП. Всички те се поздравяваха съзаклятнически, като на открито партийно събрание. А от колата, предвидена да озвучава събитието, се раздаваха предварително подготвени знамена с наименованията на градове от страната. И еднакви портрети на Левски. Никаква спонтанност. Добре режисирана партийност.
  Сетне, за всеобщо удовлетворение на събралите се, изникна Корнелия Нинова с яркожълт шал. И започна да прави изявления пред медиите....

  На кушия тръгнали лидерите.
  Като видиш поведението на " лидерите" тръпки те побиват, а като си представиш хорицата които ги подкрепят, ужас те залива.

 44. 44 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 648 Гневно

  До коментар [#18] от "Alarmstufe: Rot":
  Отначало не разбрах, какво точно имаш пред вид, защото и през ум не ми мина. Но сега като видях - ми падна ченето!
  https://faktor.bg/bg/articles/po-golyam-sram-na-19-fevruari-nadali-e-imalo-levski-fon-za-selfita

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 45. 45 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Националният герой Васил Левски е любимо алиби на проруските комуноиди и герпъвите им другари. Да се кичачат и пъчат около светлата личност на Апостола е по скоро обида за паметта му. Граф Игнатиев назначил лично Ив. х. Пенчович в комисията сформирана със задача да окачи Левски на въжето, изразява радостта си от ''успеха'' в произнасянето на смъртната присъда в известния рапорт до Азиатския Департамент в Петербург. За награда:
  ''... Това е парадокс. Ив. х. Пенчович, който предано служи на обявения от Русия за "русофоб" Мидхат паша, както и в Държавния съвет на османския султан, лицето, което праща на бесилото Левски, постъпва на служба в съдебната система на Княжество България по волята на руския императорски комисар!Със Закона за устройство на съдилищата от 1880 г. той тава член на Върховния касационен съд. Човекът, пратил на смърт Васил Левски става върховен съдия в свободна България!

  Този факт доказва, че Русия умее да се отблагодарява по достойнство с високи държавни постове на лицата, които предано са й служили. А съдействието на Ив. х. Пенчович за убийството на Левски е голяма услуга, заради която си заслужава човек да бъде възнаграден. Така считат в Петербург. Така действа и руският императорски комисар преди да напусне България и да предаде управлението на своите "благонадеждни" русофилски кадри. С височайшите руски протекции Ив. х. Пенчович си гарантира дълга кариера в свободна България. Слугата си намера нови господари, на които ще бъде верен до гроб. Така никой няма да му търси отговорност за неговото участие като турски комисар във фарса, наречен "Софийски процес" от 1872-1873 г. ...''

  А какво се случва с майката и семействота на Васил ЛЕВСКИ? ''Признателният'' български народ позволява да тънат в глад, мизерия и унижения. Баба Куна се самоубива хвърляйки се в един кладенец от глад и срам. Брат му Петър Левски, негов съратник от легията в Белград, като опълченец губи в бой крак и ръка. След ''освобождението'' му е отказана пенсия и дори служба на портиер в общината. Умира пред църквата в Карлово, където проси.

 46. 46 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#45] от "yorddj":

  Граф Игнатиев назначил лично Ив. х. Пенчович в комисията сформирана със задача да окачи Левски на въжето
  Любопитно ми е има ли някакви документи за което или поне спомени от съвременници?

 47. 47 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Омерзително е! Но какво да очакваш от български политик?

 48. 48 Профил на otis5
  otis5
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тази пародия на Генерал-селски фатмак е срам за европейска България!ГЕРВ и антикомунистическа София трябва да прекратят всякакви съвместни прояви с руското парвеню Радев.На ход сте кариеристи от ДСБ!

 49. 49 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Радев изостави претенциите си за обединител и бодро тръгна по пътя на Плевню.

 50. 50 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#19] от "Santos":Колега, линкът не тръгва. :( Потърсих във Фактор малко, но не намерих - да не са го свалили набързо, позовавайки се на свободното журналистическо слово?
  —цитат от коментар 41 на Чичи (Ice Man's fan)


  Да, наистина го няма! Ето друг линк със същото съдържание - https://pik.bg/скандалът-се-разгаря-радев-освиркан-в-русе-след-гаврата-му-с-левски---хората-в-града-изриг-news907012.html. Този си се отваря без проблем.

 51. 51 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 751 Неутрално

  "Попаднах в множеството на известна лява публицистка, писала дълги години за Левски. В един момент не се сдържах и я попитах след поредните скандирания "Радев, Радев": "А дяконът Левски къде е във всичко това?" Тя с някаква тъга ми отвърна: "Недей, че току-виж някой в отговор вземе, че викне ЦСКА." "

  Само това да беше написал Тони Николов, достатъчно щеше да бъде.

  Народе-е-е-е!!!

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 52. 52 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Интересно, току-що установих, че и този дава „грешка 404“! но, отваряйки страницата с грешката, отгоре я има тази същата новина и тя вече се отваря! Не знам, няма да се учудя, ако отваряйки през „Разградска правда“, не е намерен начин да се крие страницата!

 53. 53 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#52] от "Santos":

  Разградска правда, ПИК хахахахххаха ти си култов. Голям плюс от мен.

 54. 54 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1518 Весело

  До коментар [#41] от "Чичи (Ice Man's fan)":Извинявам се - оправих се. В линка има точка накрая - махнете я
  —цитат от коментар 42 на Чичи (Ice Man's fan)


  Да - my mistake – махнах точката и наистина се оправи! Извинявам се и на Дневник, че ги заподозрях!

 55. 55 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2273 Весело

  Другата половинка на управлението не се представи по-зле......картинка беше премиерът и останалите пред паметника на Васил Левски , незабравим поглед нагоре към....Невероятно ! Всъщност , у нас има доста хора които не са наясно с темата....

 56. 56 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Един Тони Николов остана в тоя тъп дневник,дето да напише нещо смислено.Благодаря,господин Николов!
  П.п. Ако някой иска да ме праща по други медии,от сега му казвам: Гледай си работата! Ще си чета,където и каквото си искам.

  Дневник-токсичният сайт
 57. 57 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Колко са жалки медиите и политиците у нас, дето не се вслушват в разумните гласове на интелигенцията!!!

 58. 58 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Горкичкият Радев. Насадиха го на пачи яйца с това президенстване. Но.. много мина, малко остана. А за неговия мандат след някоя и друга година ще си спомнят само Деси и магистратите по делото му. Нещо като министър-председателя Ренета, но тя поне беше по интелигентна.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 59. 59 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 460 Неутрално

  напълно подкрепям. но да кажа, че преди няколко години тиквата докара орбан да поднесат заедно цветя и цялото пространство около паметника на Левски бе блокирано - страшно тъжна картинка бе да виждам как цели класове дечица под строй с букети в ръка се ВРЪЩАТ защото тиквеното присъствие не им позволило да поднесат букети.

  интересно защо тогава такава статия за тиквата нямаше, а имаше хвалебствия как тиквата с орбан..... .

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 60. 60 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  "Защото той е останал сам. Съвсем сам. Изоставен от съратници и съмишленици."

  Едва ли и на Апостола, царство му небесно, е приятно да гледа подобни маймунджилъци дето се вършат в негово име...

 61. 61 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  Е, ми самият Тони е отишъл на шествието и даже участвал. И никой не го е изгонил. А защо другарите му соросоиди не са дошли? Ми питай ги бе Тони!?

 62. 62 Профил на ekip
  ekip
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На фона на всички материали по повод снощния срам, единствено тези на Тони Николов и проф. Янакиев са наистина интелигентни и смислени!

 63. 63 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 93 Неутрално

  До коментар [#14] от "dolna4erti4ka":Аз не смятам, че да си правиш ухилени селфита пред Българската Голгота е по-малко падение.
  —цитат от коментар 18 на Alarmstufe: Rot


  Е те това беше супер отвратително, изненадам се че няма статия в дневник.

 64. 64 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2694 Весело

  До коментар [#22] от "онтамнебыл-любовалсявагнера":
  Знаеш ли, българино, че ако и той ти беше съвременник, щеше пак същото да напише
  >>>> Той, Петко Рачов Славейков, е написал и едно друго стихотворение :
  Вярата и надеждата на българина към Русия
  Посвещава се на руския народ

  Руский цар е на земята
  най-велик, над всички пръв,
  русците са наши братя,
  наша плът и наша кръв.

  Кат Русия няма втора
  тъй могъща на света;
  тя е нашата подпора,
  тя е нашта висота!

  Руска сила, руска воля,
  руска кръв и руский пот
  ще избавят от неволя
  наший падналий народ.
  ...
  Немци, френци, англичани
  наши са враждебници,
  дружни с нашите тирани,
  с нашите изедници.

  Спекуланти са омразни -
  интерес им покажи,
  че да виж дела проказни
  и чифутски в тях лъжи.
  https://www.slovo.bg/old/prs/veratain.htm
  п.п. И си оправете ника...Не е "любовался Вагнера" , а Вагнером:)

 65. 65 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2694 Весело

  До коментар [#61] от "Judjuk":
  Тони е отишъл на шествието и даже участвал
  >>> И не само е участвал, но е следял неодобрително другарката Корнелия с жълтия шал, как прави изявления пред медиите: "...изникна Корнелия Нинова с яркожълт шал. И започна да прави изявления"
  Вместо с яркожълт шал, може би адаша е искал да види репортаж на Корнелия с примка на шията като Ю. Фучик или като... да не продължавам.

 66. 66 Профил на eow04617492
  eow04617492
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И някак пак не можахме да задтанем пред паметника, да вдигнем насълзени очи и да кажем:
  - Ще я бъде България, Василе! Въпреки всичко...Прощавай...

 67. 67 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Разстроено

  ПОЗОР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  По български..................
  или по русофилски.............................

 68. 68 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Бях сигурен, че на Радев ( на партията зад него) акъла не силната им страна, ама да вървят по стъпките на Волен и Атака, които само до преди няколко години редовно опорочаваше тази дата е показателно за какво скудоумие става дума.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK