Общините не могат да поддържат пътища – правителството им взема парите

Път от републиканската мрежа, за който се плащат винетки

© Георги Кожухаров

Път от републиканската мрежа, за който се плащат винеткиЙордан Иванов е адвокат, общински съветник в Пловдив, председател на ДСБ - Пловдив, и член на националното ръководство на партията. Текстът е от блога му и е по повод изискването на правителството общините да поемат разходите за пътищата, за които предлагат да не се плащат пътни такси. Заглавието е на "Дневник".


Каква е ситуацията с пътищата в страната и къде са парите от данъците за поддръжката им?


В България републиканската пътна мрежа и общинската пътна мрежа имат еднаква дължина - по 19 500 км всяка. Републиканската пътна мрежа се поддържа от три приходоизточника - тол-такси/винетки, фискът и еврофондове. Общинската пътна мрежа се финансира от един-единствен - бюджетът на общините. Той е съвършено недостатъчен за осигуряване на далеч по-евтини публични услуги в общината. Практически общините са неспособни да поддържат пътна мрежа, тъй като централната власт им е отнела тази възможност, вземайки всички пари в София.
Хвърлянето на горещия картоф у кметовете е откровено бягане от отговорност на централната власт. И парите, и властта, и отговорността за поддръжката на републиканската пътна мрежа е само и единствено в ръцете на правителството на Република България и съответните органи на централната власт.


Какво е статуквото?


Прехвърлянето на задължения на общинските администрации без реална финансова власт за изпълнението им е запазена марка на всеки един авторитарен режим на публичните финанси. В България това е видимо в редица обществени сфери - здравеопазване, социални услуги, образование - там общината единствено узаконява числата, определени от централната власт, като няма никаква възможност да пригоди бюджета към местните специфики.


Погледнато на макроравнище, общините имат задължения за над 200 млн. лв., за които централната власт не им е осигурила финанси. А сега искат да им прехвърлят и републиканската мрежа между населените места в общината.


Проблем има. Как да го разрешим?


Най-равномерно разпределеният данък в България е данъкът върху доходите на физически лица. Сто процента от него отива в централната хазна и оттам се разпределя еднолично по партиен признак. За да могат общините да поддържат реално републиканската пътна мрежа между населените места на територията на общината (и между съседни общини) и за да се покрият задълженията на общините, чието изпълнение струва 200 млн. лв. годишно, е необходима реформа на Закона за публичните финанси, като се осигури 50% от данъка върху доходите на физически лица да остава в общината, където е изработен.


Подчертавам, че това е възможно да се случи без така нужната нова карта на българските общини, без въвеждане на второ ниво на местно самоуправление, без каквито и да е било други оправдания. Всичко това е възможно, тъй като това е най-равномерно разпределеният данък в страната. Тази реформа би била разумна първа крачка към финансовата децентрализация в страната.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1473 Весело

  Мне как иначе ще правим 1 км в София за колко беше 20 милиона :D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Абсолютно съм съласен. Финансовата децентрализация и административно-териториалната реформа е един от най-належащите въпроси в страната. Далеч по-важен е от машинно гласуване, което няма как да промени качеството на управлението, защото кандидатите накрая ще са същите или поредните конюнктурни промени в съдебната система, от които така и така нищо не произлиза. Трябва да променим фокуса си, но всички винаги се улисват по популистки теми, а сериозните въпроси остават да тлеят.

 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2092 Гневно

  А кой ще вземе парите от правителството? Защото и то не може...

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  До коментар [#2] от "dzenlandia":
  Те общините се оказа че и водопровод и канализация не могат да поддържат, камо ли да правят нови.

 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#2] от "dzenlandia":

  Самия факт ,че ще променят начина на гласуване ,ще променят достъпа на неграмотния да се справя дори с нещо елементарно е крачка напред ,а общините ,че не правят нищо за пътищата и парите от данъци и винетки и тем подобни се крадат на всички нива е голата истина ,лошото е ,че няма кой да ги хване и кражбите са вече брутални .

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8876 Неутрално

  Трябва да се пести, нов самолет трябва на властта.

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3775 Неутрално

  Авторът да не е слънчасал?! Каква финансова децентрализация? Какви пет лева...?! Как ще св формират тогава по 1-2 милиарда излишъци, които да се харчат с ПМС-та?!

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4778 Неутрално

  Мне как иначе ще правим 1 км в София за колко беше 20 милиона :D:D:D:D
  —цитат от коментар 1 на MititU


  По-точно за 24 милиона лева = 12 милиона евро! Това е за един километър от околовръстното и то в най-равнинния участък - от Младост до АМ Тракия!

 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3270 Неутрално

  Голям смях.
  А всъщност не искат да плащат винетки селяндурите.
  Че пък и 50% от ДОД да оставал в общините. Значи 2 милиарда. В момента Държавата трансферира 3 милиарда само, че несправедливо. На всеки софиянец по 1000 лева. На всеки силистренец по 300, а в селските общини я има 100 лева, я няма на човек.
  Та нека първо тези пари да се разпределят по равно на човек.

 10. 10 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  "правителството им взема парите"

  Стара истина, повтаряна вече 30 години

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 11. 11 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1473 Весело

  [quote#8:"vassilun"][/quote]

  да извинете ама сега за 4 милиона проблем ще правим :D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  " като се осигури 50% от данъка върху доходите на физически лица да остава в общината, където е изработен."Това е предложение, колкото да се каже нещо. Ако мрънкащия беше дал конкретен пример, щях да му повярвам.

 13. 13 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1770 Любопитно

  Някой може ли да приложи тук информация по отношение отчисленията от всеки литър гориво, които отиват (уж) за поддръжката на пътищата? Щото отвсякъде (винетки-минетки, тол такси, пътен данък и т.н.) се събират пари (уж), а колко са и къде се наливат изобщо не е ясно и постоянно караме по лошо поддържани пътища заради липсата на финанси...

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5204 Неутрално

  Още веднъж лъсна некомпетентността на ГЕРБ. Една година нищо не направиха за тол системата и сега за една седмица искат всичко да изчистят.

 15. 15 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4161 Неутрално

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":

  Ние, селяндурите, днес нямаме вода. Завчера отново нямахме цял ден. Аварии. Общината има пари само колкото да кърпи спуканите тръби, но не и да ги подмени. Да не говорим, че са етернитови. Да не говорим и че сме на септични ями, защото няма пари за канализация. Като сме селяндури, да не би да си внасяме данъците в друга държава?

 16. 16 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Йордане, внимавай да не се окажеш и ти на мястото на шефа на Агенцията по Пътната Инфраструктура, че и тебе БХ може да те оправи сега или веднага! М-м! Защо му ги причинаваш тия неща за глупости?

 17. 17 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Хвърлянето на горещия картоф у кметовете е откровено бягане от отговорност на централната власт. И парите, и властта, и отговорността за поддръжката на републиканската пътна мрежа е само и единствено в ръцете на правителството на Република България и съответните органи на централната власт.

  Всъщност адвокатът малко преиграва. За поддържането на "държавните" пътища се плаща винетка по 97лв(ако ги ползваш). За общините се плаща данък за МПС, който е в общия случай от 20 до 300, че и нагоре лева.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Това е факт, софия и софиянци крадат парите на цялата страна. Не че ако парите останат в общините няма да бъдат окрадени от местните феодали.

  мурзилка
 19. 19 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 882 Любопитно

  "Необходима е реформа на Закона за публичните финанси, като се осигури 50% от данъка върху доходите на физически лица да остава в общината, където е изработен".

  Авторе, как ще се определя къде е изработен доходът? Това, че дадена фирма е регистрирана на еди кой си адрес, не означава, че там извършва дейността си. Половината от действащите фирми в България са регистрирани в София.

  Също така има множество фирми, които извършват дейността си на множество места едновременно. Кой и как ще определя каква част от дохода на служителя къде е изработен?

 20. 20 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Автора забравя пътния данък, който е общински. Ако нямат достатъчно средства общините могат да го увеличат, ама е по-лесно да плачеш за помощ от държавата.

 21. 21 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  има общини с по 100 човека (повечето пенсионери).

  на автора нещо му куца математиката явно.

 22. 22 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Някой може ли да приложи тук информация по отношение отчисленията от всеки литър гориво, които отиват (уж) за поддръжката на пътищата? Щото отвсякъде (винетки-минетки, тол такси, пътен данък и т.н.) се събират пари (уж), а колко са и къде се наливат изобщо не е ясно и постоянно караме по лошо поддържани пътища заради липсата на финанси...
  —цитат от коментар 13 на Дългия


  ... около 3 мкрд лева годишно.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 23. 23 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  ... уф - 3 млрд лв.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 24. 24 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#7] от "Petleshev":

  Най-интересно е като има само общини,които мохаъ да се преброят на пръсте на ръцете,които "са на плюс" ,какво щеноравят другите общини като ди децентрализирате.

 25. 25 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#21] от "хм":

  Авторът е популист.

 26. 26 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1856 Весело

  Емчи авторът е адвокат, простено му е да предлага щуротии.
  Аз, като счетоводител, предлагам 50% от ДДС-то да остава за общините, където е събрано. София тогава няма да се набута. Пък така и така това е най-събираемият данък :) Какво би казал адвоката за това предложение? Сигурно ще се възмути, че Бургас "ще открадне" много софийски пари с произход руски петролни продукти, дошли от митницата?

  Бог да благослови Америка за България!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK