Списък на дефицитите на "проектираната" детска болница

Липсват изключително важни клиники, липсва анализ на нуждите, липсва визия за медицината от XXI век

© Цветелина Белутова

Липсват изключително важни клиники, липсва анализ на нуждите, липсва визия за медицината от XXI векД-р Бояна Петкова е работила 10 години в столичната педиатрия. Тя е е лекарят, който поведе дългогодишна битка с Министерството на здравеопазването мъртвородените бебета да не се третират като биологичен отпадък и успя. Основател е на фондацията "Макове за Мери", която оказва подкрепа на родители, изгубили бебетата си, и фондация "Ида", чиято цел е изграждането на работеща система и детски хоспис за палиативни грижи за деца с тежки болести. Коментарът й е от профила й във "Фейсбук" и е по повод намерението на правителството да превърне 40-годишен недовършен строеж в национална детска болница. Преди три дни Комисията за защита на конкуренцията отхвърли поредната жалба срещу резултата от конкурса за изпълнител на поръчката.


Списък на дефицитите на така "проектираната" детска болница:


- Недопустимо е деца с имунен дефицит да се настаняват в двойна стая. Мястото за лечение на деца с имунен дефицит е в клиника по имунология или детска хематология, не в Клиниката по пулмология.
- Липсва Клиника по ортопедия и травматология.


- Липсват Клиники по имунология, детска психиатрия, токсикология, липсва детско-юношеска гинекология, липсват гнойно-септични операционни, не са предвидени помещения за специализирани изследвания в различни клиники.


- Никъде не са уточнени предвидените легла за придружители, но е наложително те да са 1:1 с броя на хоспитализираните деца.


- За реанимациите не е ясно какво пространство за родителите се предвижда.


Не е ясно дали присъствието им е заложено изобщо в проекта.


- Не е предвиден сектор по палиативни грижи, например 4 или 5 единични стаи.


- Не се предвижда присъствието на родители в неонатологичното интензивно отделение, което противоречи на ВСИЧКИ световни стандарти за грижа за недоносени бебета.


- Не става ясно къде се предвижда хладилна камера с течен азот за съхраняване на трансплантите на децата в онкохематологията.


- Би било добре операционните на очно и УНГ отделение да са на етажа на самите отделения/в рамките на клиниките, това ще облекчи работата в операционния блок и ще улесни родителите и колегите.


- За очно отделение не са предвидени зали/стаи за прегледи с необходимата апаратура - поне аз никъде не ги видях описани.


- Всяко отделение предвижда "занималня", но в схемите тези помещения липсват.


- Няма предвидена никъде голяма зала за игри/събития/кино/театър.


- Би било добре да се предвидят Клиника по инфекциозни болести и Клиника по фтизиатрия в допълнителни отделни постройки - двете клиники в момента не влизат в плановете за строеж.


- Не е ясно въз основа на какво са направени предвижданията на брой легла.


Например мога да се обзаложа, че "15 единични стаи/-15 легла - Оборудване стандартно, болнично - с възможност за придружител (сгъваемо легло, денем - фотьойл, нощем - легло). 1-2 от стаите - с оборудване за "интензивни грижи" - с възможност да се превърне при нужда в двойна болнична стая" за Клиниката по онкохематология означава, че ще имаме двойни болнични стаи за тежко болни деца и родителите в най-добрия случай ще спят на фотьойлите.


- Една-две стаи, оборудвани за интензивни грижи в детска онкохематология, където често 80% от децата са интензивни, е крайно недостатъчно.


- Липсва Клиника по лъчетерапия.


- Липсва планиране на лабораторен блок.


...


Мога да ви кажа точно как е съставено документчето на сайта на Министерството на здравеопазването, наречено "Приложение 1: Структура на Национална многопрофилна детска болница". Запитани са началниците на съответните клиники от какво има нужда тяхната клиника - ей така, да напишат в един уърд документ. Без анализ на нуждите, без визия за медицината от 21-ви век. След което някой е компилирал горното документче с копи-пейст, както може да се види от различното форматиране на отделните раздели. И го е кръстил "Структура". Ми не, не се прави така. Това не е задание за строеж на болница. Това на практика означава, че строителят ще си строи каквото си реши. Честито.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK