"Абсолютен консенсус", или защо гроздето е кисело

Основания да се откаже на България влизане в чакалнята има: условието за ниска инфлация не се изпълнява, няма прогрес при заздравяването на капитала на двете проблемни банки.

© Велко Ангелов

Основания да се откаже на България влизане в чакалнята има: условието за ниска инфлация не се изпълнява, няма прогрес при заздравяването на капитала на двете проблемни банки.Димитър Събев е икономист и журналист на свободна практика.


"Хората се страхуват. Затова искам да им кажа, че докато няма абсолютен консенсус, увереност, няма да насилваме влизането ни в чакалнята (на еврозоната)", обеща Бойко Борисов. Вероятно с тези думи е искал да внесе успокоение. Постигна точно обратния ефект: кажеш ли на народа да не се страхува, истерията е близо.


Но освен първичния страх на българите, че някой отново ще им вземе парите, тревога обзе и хората с познания по икономика. Значат ли думите на премиера, че ще се отклоним от отдавна обявените амбиции за еврозоната? Или просто Меркурий тези дни е ретрограден? Дано е Меркурий, защото ако министър-председателят чака "абсолютен консенсус", за да подаде България официално искане за встъпване във Валутния механизъм ERM II, има да чака.
В страната действат силни антиевропейски интереси - (гео)политически, икономически, криминални. Спирането на България по пътя към общата валута за тях ще е добре дошло:


1) Както в Москва, така и във Вашингтон, вероятно и в Анкара има върли противници на пълната европейска интеграция на България.


2) Присъединяването към системата на банковия надзор на Европейската централна банка ще ограничи възможността за ново ограбване от типа "КТБ". Банки и други финансови институции, работещи като черни каси, с основание стават нервни, с тях и техните политически клиенти.


3) Бизнесмени, които печелят, като плащат на хората в регионите несъразмерно ниски заплати, имат интерес България да остане в режима на валутен борд, ограничаващ количеството на парите в икономиката, а така и цената на труда.


4) Съществуват и стихийни антиевропейски нагласи в България. Много хора са си направили неправилни изводи от гръцката криза. До голяма степен с помощта на 1), сред населението се насаждат страхове, че в еврозоната "ще фалираме", "ще плащаме милиарди заради другите", "ще ни вземат спестяванията" и т.н.


Списъкът може значително да се разшири, но и изреденото е достатъчно да покаже, че в България не е възможен "абсолютен консенсус" за въвеждане на еврото. Колебанието за кандидатстване във валутния механизъм, което Борисов демонстрира от вече две години, допълнително налива вода в антиевропейската мелница.


Повече институция, отколкото валута


Вместо да се стряска от провокациите на Стив Ханке или от хибридни сайтове, българският премиер следва по-категорично да демонстрира своята подкрепа за членството на България в еврозоната, включително като инициира разяснителна кампания сред населението за ползите и рисковете за страната. Проблемът е, че този въпрос надхвърля икономическите му познания (а и не само неговите).


Здравият народен разум на Борисов неведнъж е стигал до правилни икономически изводи. Само че присъединяването към еврозоната е проблем от друг порядък. За да се осмисли той, е нужно е не само познаване на паричната история, но и самостоятелно мислене, което да изтълкува примерите от другите страни в български контекст.


В интерес на истината, Борисов е отчасти прав: България не е изцяло готова за членство. Равнището на доходите ни е под 50% от средното за еврозоната, което говори, че общата валута ще доведе до дисбаланси при цени и потребление. Още по-важен от доходите е въпросът за структурното несъответствие на икономиките.


Надали ЕЦБ не е наясно с тези въпроси. Работата е там, че в "чакалнята на еврозоната" може да се прекара доста време. Литва например стоя там 11 години - и през цялото време поддържа фиксиран валутен курс. Времето, прекарано във Валутния механизъм, е период, който има не само икономически, но и институционален смисъл. Той е нужен, за да се гарантира, че равнищата на корупция ще се ограничат и сенчестите икономически и финансови структури ще бъдат извадени на светло.


На практика, въвеждането на еврото в България може да се окаже в по-малка степен паричен и в по-голяма степен институционален въпрос.


Ще влезем - ако ни пуснат


Прокраднаха се и други опасения: а не е ли "предпазливостта" на Борисов защитна реакция заради сигнали от еврогрупата или ЕЦБ, че ако България подаде заявление за членство в ERM II, то ще бъде отклонено? Това е твърде възможно, предвид думите на финансовия министър Владислав Горанов в края на 2019 г.: "Няма да кандидатстваме, преди да бъдем сигурни, че ще ни приемат. Репутационните щети иначе може да бъдат твърде големи".


Горанов, следвайки стила на премиера, беше определил рождения си ден (30 април) като целева дата за официално кандидатстване на България в ERM II. Валдис Домбровскис, вицепрезидент на Европейската комисия, на 20 февруари уточни, че влизането на България в ERM II ще се случи "няколко месеца по-късно", но не стана ясно по чия вина е това забавяне.


Очевидно е, че възможните репутационни щети, които тревожат Горанов, касаят най-вече вътрешната публика. Трудно е да си представим как отказ от приемане в чакалнята на еврозоната може да помрачи още повече облика на България пред света. Но на родна сцена репутационен риск за ГЕРБ действително съществува и той със сигурност ще бъде пълноценно използван от опозицията на задаващите се парламентарни избори.


А, реално погледнато, основания да се откаже на България има. През януари 2020 г. хармонизираният индекс на потребителските цени се покачи с 3.4% на годишна база, т.е. условието за ниска инфлация не се изпълнява. Няма прогрес при заздравяването на капитала на двете проблемни банки. И да не забравяме, че по данни на Евростат ценовото ниво в България през 2018 г. е 47.7% от средното за ЕС: пропастта спрямо цените и заплатите в еврозоната е по-голяма, отколкото за Литва в далечната 2004 г.


Защо да бързаме?


Според изследване на Института за пазарна икономика българският бизнес губи 450 млн. евро годишно по линия на външната търговия от обмяната на левове в евро. Дори ако тази оценка е завишена, икономиката и хазната ежегодно губят много милиони, тъй като фирмите купуват евро с левове, за да търгуват с най-големия си бизнес партньор.


Но това е само върхът на айсберга. Валутният борд на практика е осъвременена форма на златен стандарт, а паричната история на XX век ясно показва, че златният стандарт ощетява икономиката, като спира нейната адаптация и развитие. Всяка година, прекарана в режим на валутен борд, носи загуби на България. Сигурността на спестяванията е важно нещо, но то отстъпва по значение пред икономическата динамика. При това България с порядъчния си паричен режим не е сама в свят на огромни кредити и сложни финансови инструменти.


В България подобна гледна точка относно действащия паричен режим се оспорва, но в страни с по-развити парични системи недостатъците на златния стандарт не се нуждаят от доказване. Само че след изминалите 23 години в режим на валутен борд, премахването му е твърде рисково. Единственото ни решение е в еврото: то едновременно ще запази стабилността на парите и ще премахне една ръждясала спирачка за развитието на България.


Но това не означава, че просто трябва да позвъним на вратата. Процесите са огледални: българите се страхуват, че еврозоната ще ги ограби, германци и французи се страхуват, че българите ще им свият еврата. Горанов и Борисов се страхуват от репутационен риск при отказ, фон дер Лайен и Лагард се боят от репутационен риск при съгласие.


Затова е изключително важно България да не пропуска своя шанс. След Брекзит, европейските институции се нуждаят от доказателство, че европейският проект не е мъртъв. Икономическият и социален успех на България може да се превърне във въпрос, далеч надхвърлящ националните граници. Българските управляващи трябва да излязат от полето на тънките партийни сметки и вместо да чакат "абсолютен консенсус", да станат по-активни партньори на институциите на еврозоната, като поемат политическа отговорност в името на дългосрочния национален интерес.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  Шайката е най-големия противник и на еврото и на ЕС и на валутния борд.
  Парадоксално но факт. Мътната вода ползва задкулисието.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Убеден съм, че ще влезем, не че сме готови, но ще влезем за да се прекъсне още една нишка от братското въже.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Убеден съм, че ще влезем, не че сме готови, но ще влезем за да се прекъсне още една нишка от братското въже.

 4. 4 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не шофирай!!!

 5. 5 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Статията съдържа толкова взаимно отричащи се тези, че... Това е всъщност една подигравка към българите.
  И защо само който е за ЕС се налага шаблонно като "проевропейски" настроен? Ами ако един ден се окаже, че ЕС е всъщност проект вреден за Европа?
  Нима Великобритания и другите държави в Европа, които не са членове на ЕС като Швейцария и т. н. не са 1000 пъти по-демократични от България? Нима не са 1000 пъти по-европейски от посткомунистическа България, която не излиза от комунизма и си стои разкрачена между комунизъм-капитализъм, тоталитаризъм-демокрация?

 6. 6 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Този вой на всичките тези журналисти, специалисти, всезнайковци последните дни агитиращ за влизането на България в еврозоната става досаден. Реално се прави опит да се промиват мозъци. Сугестирането на народа от тези "европейци" (дето прилагат едни не европейски практики) явно има за цел да наложи едно влизане в еврозоната. Но това само показва липсата на разумни мотиви за това действие.

 7. 7 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  След излизането на Великобритания от ЕС реално трябва да се помисли или за друг съюз (този явно не струва) или за въобще за друга форма на европейско развитие. Какво ѝ е било лошото на Европа преди Втората световна война? Българите а пътували свободно навсякъде, имали са пари, учели са където си поискат в Европа.

 8. 8 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 570 Неутрално

  влизане в еврозоната = излизане от евроазийската мечешка прегръдка!

 9. 9 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  ЕС се превръща все повече в това, което отрича. Една тоталитарна държава, но тоталитаризмът е мек. И все пак някои хора се задушават и не искат този "съюз".

 10. 10 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  След излизането на Великобритания от ЕС реално трябва да се помисли или за друг съюз (този явно не струва) или за въобще за друга форма на европейско развитие. Какво ѝ е било лошото на Европа преди Втората световна война? Българите а пътували свободно навсякъде, имали са пари, учели са където си поискат в Европа.
  —цитат от коментар 7 на anonim440


  Великобритания е лош пример, на мислене и преценка при избор, след като си направил избора
  https://www.plovdiv24.bg/novini/analizi/Shte-blagodarim-na-britancite-che-ni-pokazaha-kakuv-koshmar-e-izlizaneto-ot-937969
  Словакия влезна в Еврозоната почти без никакви сътресения и си живеят и работят като всяка една друга страна.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3202 Весело

  Леко по милост ни взеха в евросъюза, явно леко по милост ще трябва да ни вземат и в чакалнята на еврозоната.
  Но каквито и глупости да се говорят, вкл. и от премиера, колкото и години да трябва да чакаме, за мен поне няма алтернатива, ако искаме да сме пълноправни европейци.
  Спомням си колко вой имаше като влязохме в ЕС, някой да мисли, че щяхме да постигнем такъв растеж ако бяхме извън него?
  Същото ще е и с еврото - само си представете, че лихвите от утре паднат 2 пъти.

 12. 12 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  След излизането на Великобритания от ЕС реално трябва да се помисли или за друг съюз (този явно не струва) или за въобще за друга форма на европейско развитие. Какво ѝ е било лошото на Европа преди Втората световна война? Българите а пътували свободно навсякъде, имали са пари, учели са където си поискат в Европа.
  —цитат от коментар 7 на anonim440


  България до ВСВ е била съвсем нормална страна - нещо което не може да се каже за периода след девети септември, та и до наши дни.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3618 Любопитно

  До коментар [#11] от "boevbisser":Спомням си колко вой имаше като влязохме в ЕС

  Линк към този ти спомен?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3618 Любопитно

  До коментар [#8] от "bkstoja":

  Електрификация + съветска власт ? Това комунизма както и да го боядисаш все на лозунги избива

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3202 Весело

  До коментар [#13] от "дерибеев":

  Според теб, ако няма конкретен линк, не е верен и споменът, така ли.
  Еми около 40 % от населението тогава според всички проучвания беше против ЕС.
  Точно като сега за еврото.

 16. 16 Профил на xrr31638754
  xrr31638754
  Рейтинг: 15 Неутрално

  влизане в еврозоната = излизане от евроазийската мечешка прегръдка!
  —цитат от коментар 8 на bkstoja


  Като влезем в еврозоната, златото на БНБ в България ли ще остане или ще го дадем на Брюксел?

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  До коментар [#15] от "boevbisser":Еми около 40 % от населението тогава според всички проучвания беше против ЕС.

  Тоест е имало официални проучвания но няма линк към тях? Нямам такъв спомен и затова питам. Имам спомен, че имаше еуфория от влизанео

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Мдам...да посоча, в БГ левова сметка нямам, всичко е в американски долари и евро. Сега по темата. Валутният борд ще падне. Такива индикации има в последните годинки. Дали ще стане с приемане на Родината в ЕЗ или чрез отмяна на паричния съвет е въпрос от който зависят съдбите на едно поколение Българи които към този момент са бебенца.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  До коментар [#16] от "xrr31638754":

  А в днешно време златото служи за?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1669 Весело

  До коментар [#16] от "xrr31638754":

  То и сега не е в БГ новорегистрираний.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 21. 21 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3202 Весело

  До коментар [#17] от "дерибеев":

  Имаше и еуфория, имаше и вой, слава богу, еуфорията беше повече.
  Тогава работех нещо, за което трябваше да следя и проучвания, а естествено имаше такива и за тази най-важна стъпка. При 5-6 по-големи агенции, които правеха сондаж на няколко месеца как да ти дам линк?
  Без да изпадам в подробности, примерно привържениците на БСП, въпреки че Станишев беше премиер, бяха разделени в мнението си за ползите и недостатъците от ЕС, тези на НДСВ бяха в огромното си мнозинство за.
  Не е реалистично да има пълен консенсус, това е нещо като дървено желязо.
  Дано ГЕРБ прояват политическа смелост.
  Успешен ден на всички!

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3618 Весело

  До коментар [#18] от "tsyrvulan":всичко е в американски долари и евро.

  Ми той и черепа така почнал, ама преди 10.10.89. Поздрави

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  Като гледам, съмненията не са около това дали да влезем в чакалнята и приемем еврото, а около това дали управляващите не готвят с поправките в закона за БНБ някаква далавера за обезценяване на лева и заобикаляне на фиксирания от валутния борд курс на лева спрямо еврото. Всички знаехме, че предстои през пролетта да подадем молба за влизане в чакалнята и поправете ме ако греша, но не си спомням някой да беше против, освен неколцина банкери, които се страхуват от контрола на ЕЦБ.
  С гласуването на поправките Менда в закона за БНБ започна данданията, защото има недоверие към правителството, не към еврото. Незнайно защо обаче, журналята си измислиха недоверие към еврото и ЕС като причина...

 24. 24 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#16] от "xrr31638754":

  По-добре на Брюксел, отколкото на масква. Каквото е заминало към масква не се е е върнало. Ни архиви, ни златен резерв...

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  До коментар [#24] от "vhv":

  И каквито територии са заминали след всеки ни съюзник във войни не са се върнали ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  До коментар [#11] от "boevbisser":

  При парите НЯМА милост. Просто бизнес. Когато сме готови - тогава.
  Въпросът е кой и ЗАЩО лъже ЕЦБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#7] от "anonim440":

  "Какво ѝ е било лошото на Европа преди Втората световна война?"

  Като за начало, докарала се е до въпросната война. Може ли да си толкова късоглед да не виждаш отговора споменавайки го във въпроса? Ама то трудно се изсмукват несъществуващи доводи.

 28. 28 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#18] от "tsyrvulan":

  "Валутният борд ще падне."

  Алоо, Ванга, Тодор съм.

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  До коментар [#27] от "George Svinarov":

  Идеята за ЕС е идеална но в последните години се опорочи от Еврокалинки и алчни бюрократи.
  Пак не са приели бюджета. Орел, рак и щука !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#29] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "в последните години се опорочи"

  Не е вярно. Различни нагласи се опитват да го опорочат. Най цветния пример е как извъртяха либерализма като политическо течение издигащо хомосексуализма като свой идеал. Такива ми ти тъпотии.

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  До коментар [#30] от "George Svinarov":

  Вярно е и тъпотиите, коита извършиха са неизброими. Да не коментираме кадрите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на Нормален
  Нормален
  Рейтинг: 279 Гневно

  Какво ѝ е било лошото на Европа преди Втората световна война? Българите а пътували свободно навсякъде, имали са пари, учели са където си поискат в Европа.
  —цитат от коментар 7 на anonim440

  --------------------------------------
  Такааа... Значи, като започнеш от края на 18 век, целият 19 век и по-голямата част от 20 век, в Европа са се водели войни! Като най-кръвопролитните са били през 20 век, с може би около 100 милиона убити войници и цивилни! Краят на тези близо двувековни европейски/световни войни настъпва след образуването на НАТО и особено на ЕС! Вече почти вековният мир в Европа е най-голямото достижение на ЕС и НАТО! Всичко останало отстъпва на по-заден план. Това са двата Европейски съюза, които трябва да се надграждат и развиват, а не да се разрушават, защото разрушаването им е в интерес само и единствено на тези, които искат нови войни в Европа! Трябва да се върви към все по-цялостна Европейска интеграция - политическа, икономическа, финансова и военна! Дезинтеграцията е войни, смърт и гибел на Европейската цивилизация. За Азиатската не зная, ние сме европейци!

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4778 Неутрално

  До коментар [#16] от "xrr31638754":

  Златото ще отиде в мазето ти! Господи, слез на Земята и си прибери вересиите!

 34. 34 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#16] от "xrr31638754":

  Златото го откраднаха едни завоеватиле още през 1944-1945г.

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  До коментар [#34] от "George Svinarov":

  И сега се краде българското злато но от едни други началници !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3270 Неутрално

  До коментар [#35] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Колко килограма българско злато се краде;)
  И как от 8 тона злато при Виденов-Гечев днес имаме 57 тона:)
  Апропо като искате злато искайте държавата да купи 300 тона злато , че да мирните.

 37. 37 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3270 Неутрално

  До коментар [#7] от "anonim440":

  Я пак колко развита е била България преди 1940-а година.?!
  Селска изостанала страна, която отгоре на това получава и съветска окупация.
  Толкова развита е била България, че е имало един индустриален град. И понеже живея в него днес е 100 пъти по-развит от тогава:)
  Може и повече от другите страни да са били на нашето дередже ама не са получили съветска окупация.
  И вместо да се поучим от историята в момента и да влезем в еврозоната, което е и сигурност големи ревове и дебати и страхове от дъртите вече съветски черепи.

 38. 38 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  До коментар [#36] от "Да вярваме на истината":И как от 8 тона злато при Виденов-Гечев днес имаме 57 тона:)

  "При въвеждането на валутния борд в резерва на БНБ, с който се покриват паричните задължения на централната банка, беше включен и стратегическият златен резерв, възлизащ тогава на 1.28 млн. тройунции."
  https://www.capital.bg/biznes/finansi/1997/12/20/242292_bnb_shte_triabva_da_preoceniava_zlatoto_zaradi_sriva/

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  До коментар [#36] от "Да вярваме на истината":

  Ти кажи колко е . Нали всичко знаеш. Ама не знаеш колко злато се изнася от България всяка година. Смешник !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3270 Неутрално

  До коментар [#38] от "дерибеев":

  Ами сега бе мога да ти пусна балансът на валутният резерв от 1997 година. Влез в БНБ и изчисли колко тона да :) 8 тона.

 41. 41 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3270 Неутрално

  До коментар [#39] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами хайде де кажи колко.
  Миналата година България е добила 8007 килограма. Рекорд.
  И какво значи изнася се злато. Въпросът е дали Централната банка иска да купи примерно 50 тона или не иска.
  Е нашата правилно не иска. Валутният ни резерв от 49 милиарда само 3,4 милиарда са златото. Комунистически изрази "крадат ни златото" са смешни.
  Апропо само дуртаците да уплашени от еврото щото и те са основи депозанти, младите хора и предприемачите и икономистите са твърдо ЗА еврото:)
  Оставете най-накрая младите да работят.

 42. 42 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  До коментар [#40] от "Да вярваме на истината":

  Ти никога не пускаш нищо , а и не четеш явно " в резерва на БНБ, с който се покриват паричните задължения на централната банка, беше включен и стратегическият златен резерв,"
  Валутен, златен .... все резерви

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 43. 43 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3270 Неутрално

  До коментар [#42] от "дерибеев":

  Ей сега влязох -644 109 лева ни е златото към 31.12.1997 година. Смятай колко унции е.
  А от телефона няма как да пускам.
  В момента златото ни е за над 3 милиарда лева.

 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  До коментар [#41] от "Да вярваме на истината":

  Кой ти каза, че добитото злато е толкова ? Верно си много наивен или голям лъжец. И защо банката да купува като това е българско злато по Конституция ?
  Хайде малко по-умно !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#5] от "anonim440":

  Аргументите на Вашата критика за публикацията затвъжава нейната висока стойност.

  5ar8
 46. 46 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#7] от "anonim440":

  само дето после дошла втората световна война и яйца клъц клъц.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8876 Неутрално

  ГЕРБ и Борисов 10 години работят за репутацията си. затова и реформи не правят, акато папагали повтарят, че имало стабилност. А докъде ще ни изведе тази стабилност, едва ли се сещат.

 48. 48 Профил на tkirov
  tkirov
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#16] от "xrr31638754":

  Е как? Ще натоварим златото на ешалони и пуф-паф право в Брюксел, в двора на пикаещото момченце. Обаче, за да не се минем съвсем, ще организираме нов отряд "Георги Димитров", който около прохода Арабаконак ще нападне задния ешалон и ще спаси поне част от достойнството на българската нация и ще върне златото в нашата страна, като го зарови в двора на читалището в Симитли.

 49. 49 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1167 Весело

  До коментар [#16] от "xrr31638754":

  Не само ще остане в България, ами ще го прибера аз... В мазето. Армирал съм го за целта.

 50. 50 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10039 Неутрално

  Абсолютен консенсус няма дори в едно семейство от 4-5 члена. Но силно се надявам скоро да влезем без особени сътресения на лева.

 51. 51 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Влизането в еврозоната ще ограничи мераците на шайката за крабеж като КТБ, както и на феодалите по места да плащат стотинки.

 52. 52 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Има силни мераци за падането на борда - така хем ще се откраднат спестяванията на хората и фирмите, както стана през 1995/96 г., хем някои ще си погасят многомилионните кредити към банките с жълти стотинки.

 53. 53 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  Господине, сега 65 % (шестдесет и пет процента) са против еврото. При голяма част от хората резервираността е свързани с факта, че ще се отказваме от борда при настоящите управляващи и олигархия. С тоя клоун за главен прокурор никой не вярва на правосъдната система, т.е. всички очакваме продължаващо оглозгване на активите на българската държава. А най-големият актив в момента е резерва на валутния борд. Отделно еврото е черна дупка - знаем как се влиза там,но никой не е показал все още как се излиза. Споменатите икономически дисбаланси имат и друго следствие - в обозримо бъдеще ще си останем колония на Запада - суровинен и трудов придатък.

 54. 54 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  Господине, сега 65 % (шестдесет и пет процента) са против еврото. При голяма част от хората резервираността е свързани с факта, че ще се отказваме от борда при настоящите управляващи и олигархия. С тоя клоун за главен прокурор никой не вярва на правосъдната система, т.е. всички очакваме продължаващо оглозгване на активите на българската държава. А най-големият актив в момента е резерва на валутния борд. Отделно еврото е черна дупка - знаем как се влиза там,но никой не е показал все още как се излиза. Споменатите икономически дисбаланси имат и друго следствие - в обозримо бъдеще ще си останем колония на Запада - суровинен и трудов придатък.

 55. 55 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  Господине, сега 65 % (шестдесет и пет процента) са против еврото. При голяма част от хората резервираността е свързани с факта, че ще се отказваме от борда при настоящите управляващи и олигархия. С тоя клоун за главен прокурор никой не вярва на правосъдната система, т.е. всички очакваме продължаващо оглозгване на активите на българската държава. А най-големият актив в момента е резерва на валутния борд. Отделно еврото е черна дупка - знаем как се влиза там,но никой не е показал все още как се излиза. Споменатите икономически дисбаланси имат и друго следствие - в обозримо бъдеще ще си останем колония на Запада - суровинен и трудов придатък.

 56. 56 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  Господине, сега 65 % (шестдесет и пет процента) са против еврото. При голяма част от хората резервираността е свързани с факта, че ще се отказваме от борда при настоящите управляващи и олигархия. С тоя клоун за главен прокурор никой не вярва на правосъдната система, т.е. всички очакваме продължаващо оглозгване на активите на българската държава. А най-големият актив в момента е резерва на валутния борд. Отделно еврото е черна дупка - знаем как се влиза там,но никой не е показал все още как се излиза. Споменатите икономически дисбаланси имат и друго следствие - в обозримо бъдеще ще си останем колония на Запада - суровинен и трудов придатък.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK