ДНК тест на валутния борд

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7217 Неутрално

  Пратете този анализ в НС и в МС. На тях им са малко тъмни тези проблеми.

 2. 2 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Преди няколко дни, под статията за Стив Ханке написах, че той няма никакъв принос за въвеждането на валутния борд и бащата е Майкъл Деплер, а майката Ан Макгърк и получих яко минуси.
  Сега да видим като го казва друг, какво ще е... 😁

 3. 3 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2672 Весело

  Ако това не е причината обаче и при наличието на практически пълен вътрешнополитически консенсус, "забавянето на темпото" за членство в еврозоната и Банковия съюз би било груба стратегическа грешка, съпоставима с отказ от членство в ЕС и НАТО.
  =======================
  ➕👏🏻
  100% съгласен! Точно затова, под всяка статия, в която се води разговор за влизане на България в еврозоната и съответно най-строгият контрол върху банковия сектор, тълпи путиноидни ботове се събират и започват да ни казват какъв ужас ще дойде за България в еврозоната))

  "Чуждестранен агент"
 4. 4 Профил на ecolinks1234
  ecolinks1234
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "След последвалите политически промени - избирането на Петър Стоянов за президент и спечелването на парламентарните избори от ОДС начело с Иван Костов, сантиментът към България се смени и МВФ вече беше готов да отпусне заем в подкрепа на въвеждането на валутния борд."
  Това обяснява, защо не бе въведен борд преди да се състои катастрофата.

 5. 5 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2672 Весело

  До коментар [#2] от "Котаракът на Шрьодингер":

  под статията за Стив Ханке написах, че той няма никакъв принос за въвеждането на валутния борд
  ================

  Същата ситуация)))) Ханке 👎👎👎))

  "Чуждестранен агент"
 6. 6 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  под всяка статия, в която се води разговор за влизане на България в еврозоната и съответно най-строгият контрол върху банковия сектор, тълпи путиноидни ботове се събират и започват да ни казват какъв ужас ще дойде за България в еврозоната))
  —цитат от коментар 3 на putinxujlo


  Истината е че в дневник се бяха появили доста мнения на либертарианската общност и успеха да заблудят много хора, как валутният борд е някакво абсолютно благо от което струи такава стабилност, че дори и е за предпочитане пред еврозоната. От една страна от ДБ явно са решили че ще разчитат и на гласовете на същите тези "либертарианстващи" и се появиха мнения как еврото било за предпочитане, но трябвало да има дебат.
  Какъв дебат, бе брат?!?! Еврозоната, Шенген и точка. Няма какво да се дебатира.

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Валутният борд беше замислен още при Луканов, а

  "Валутният борд дойде след хиперинфлация и банкови фалити"

  ЗАЩО???

  Уики:
  Национална стратегия „Ран-Ът“
  Националната стратегия „Ран-Ът“ или планът „Ран-Ът“, е план за преход към пазарна икономика, изготвен в рамките на 6 месеца от Националната търговска камара на САЩ по молба на последното правителство на Народна република България (в лицето на Андрей Луканов) и поръчан през март 1990 г.

 8. 8 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Точно, ясно и аргументирано. Това могат да го разберат даже Борисов и Горанов. Но се питам, КОЙ все пак ги дърпа назад.

  vesela
 9. 9 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1413 Любопитно

  Интересна и грамотна статия. Сега очаквам същото и в обратен аспект (защо против еврозона?).

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Филип Димитров:
  "Тези, които търсеха да спечелят много пари от старата комунистическа икономика, дадоха възможност на практика на мафията да се развие, защото това, което всъщност спаси Унгария от мафията, и това е нещо, което трябва да се знае, беше, че когато разпродаде на безценица максимално бързо всичко навън, заедно с чуждия инвеститор дойдоха правилата и нямаше ниша, в която да се навре местна, щастлива унгарска мафия.“
  https://dariknews.bg/novini/interviu/filip-dimitrov-ako-doktrinata-e-qsna-vinagi-ima-koj-da-poeme-shtafetata-natatyk-260139

  https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/004/Image_7534004_0.jpg

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Евгени Михайлов:
  "С всички действия през 1996 и 1997 г. приближените на Луканов, а по-късно на Първанов и Иван Костов обслужиха кръговете, на които бяха продадени най-вкусните хапки от българската икономика.

  През 1996/97 се подготви огромната измама, останала невидяна в унеса от революционния плам на тогавашните протести. Някак се проспа, че задоволявайки популистките щения на избиратели, приятели, профсъюзи, страната безхаберно се водеше към огромна инфлация. Проспа се и отговорността на тези, които съзнателно попречиха валутният борд да бъде въведен през есента на 1996 при курс на долара към лева 1:270 за да се осъществи през пролетта на 1997, когато хиперинфлацията обезцени лева до 1:3000.

  Ако отворите старите вестници и финансовите специализирани издания ще видите, че икономистите от кръга на Луканов и Иван Костов през есента на 96-та организирано заклеймяваха валутния борд като "национално предателство, финансова окупация и загуба на суверенитет"! "
  https://faktor.bg/bg/articles/ot-redaktora/4-fevruari-1997-pobeda-ili-sdelka-s-komunistite

 12. 12 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Тези, които агитират "против еврото" са съвсем същите, които създадоха финансовата криза 1996-1997г и заради която криза бе въведен валутния борд.
  Бойко Борисов иска "консенсус" и с тях?!
  Какъв консенсус може да има с бездарниците, пораждащи кризи и откровените агенти на масква?

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 13. 13 Профил на ПРИСМЕХУЛНИК
  ПРИСМЕХУЛНИК
  Рейтинг: 13 Любопитно

  Е, стратегическа грешка ще е, ами...
  Те, едни няколко стотин милиончета дълг, требе да се обезценят...

  Само като видиш кои са амбразурчиците за еди-какво си,
  ти става ясно на коя позиция да застанеш...

  ..........................................................................................................................................

  - 2003 – 2005 година е период на възход за бизнеса на Иво Прокопиев. Фирмата на Прокопиев „Булброкърс“ става посредник и консултант в редица приватизационни сделки: „Булброкърс“, заедно с „Морган Стенли“, съветва кабинета за приватизацията на „Булгартабак“. Консултант е при продажбата на ТЕЦ-овете „Русе“, „Варна“ и „Бобов дол“, както и в приватизацията на седемте електроразпределителни дружества, продадени на ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН. В някои медии се[5] твърди, че това се случва с подкрепата на Лидия Шулева, която е роднина на съдружника му Иван Ненков, и по това време е вицепремиер, но доказателства за тези твърдения липсват и те остават в сферата на спекулациите

  -През 2003 г. „Булброкърс“ участва като мениджър или комениджьр при предлагането на дялове от: „Булгартабак“ – 12,8%, ДЗИ – 20%, „Проучване и добив на нефт и газ“. „Булброкърс“ в консорциум с гръцката ОББ и Национална банка на Гърция печели поръчката за т.нар. пул „Мечта“. В него са групирани най-добрите части от държавните предприятия, които да се пуснат на Българската фондова борса.

  -„Булброкърс“ консултира държавата при продажбата на остатъчния дял от 35% от акциите на БТК на борсата, а по-късно, през 2005-а, в Управителния съвет на БТК влиза и изпълнителният директор на „Булброкърс“ Иван Ненков. По поръчка на Министерството на транспорта през декември 2000 г. „Булброкърс“ изготвя стратегия за приватизация на „Параходство български морски флот“ и „Българско речно плаване“ (БРП). През юни 2005 г., „Каолин“ печели конкурса за приватизация на 70% от БРП.

  -През 2006 г. бизнесът на Иво Прокопиев се отъждествява с „Алфа Финанс Холдинг“, дейността на който е в три основни направления: финансови услуги чрез „Булброкърс“, недвижими имоти чрез „Алфа дивелопмънтс“ и индустриални минерали чрез „Каолин“. По линия на „Алфа дивелопмънтс“ Прокопиев работи по общи проекти с Росен Плевнелиев, който по това време е представител на германската строителна компания „Линднер“, построила „Бизнес парк София“. Когато „Линднер“ продава бизнес парка на инвестиционния фонд „Грамърси имърджинг маркетс“ (Gramercy Emerging Markets Fund) за 180 милиона евро, управлението на бизнес парка е поверено на „Алфа дивелопмънтс“ на Иво Прокопиев, а негов управител става управителят на дружеството на Иво Прокопиев – Елица Панайотова

  През декември 2012 г. Алфа банк за малко да стане собственик на „Икономедиа“[9], която Иво Прокопиев е заложил срещу кредит. Точно в деня, в който Иво Прокопиев погасява изцяло дълга си към Алфа банк – 21 декември 2012 г., Българо-американската кредитна банка на Цветелина Бориславова предоставя на „Ам рисърч“ (дъщерно дружество на „Алфа финанс холдинг“) кредит в размер на 3 350 000 евро, което повдига съмнения, че дългът към „Алфа банк“ е платен с тези пари[10], но това твърдение е публично отхвърлено от акционерите в издателството, като се посочва, че те са единствените му кредитори

  .........................................................................................................................................

  Та, българските Остап Бендеровци се активизираха по тема "приемане на Еврото" и "ревИзия на приватизацията"... не дейте така, червенобузкивчета, нека за Историята да остане Кой-Кой е...

 14. 14 Профил на pastir
  pastir
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искам Иво премиер.
  Представям си България управлявана от хора като него, умно с поглед далеч напред. Хора с ценности, умни и с доказани качества. С реален за фокус в различни отрасли, модерно образование, и модерен подход към инвеститорите.
  Ама нищо не правя по въпроса. Оставям КОЙ ли не да го плюе и "нагазва".
  Срам ме е от себе си.

 15. 15 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Абсурдна е тезата на Ханке, че е по-добре да си запазим националния валутен борд, вместо да влезем в европейския такъв (ЕЗ)
  Все пак у нас борда е въведен чрез закон и чрез промяната на този закон може да бъде отменен. За около две седмици ще са готови, като гледам потенциала на депутатите ни. Не се съмнявам, че ще се намерят и разни икономисти (например Гечев), които ще го обосноват нАучно.
  За добро или за лошо аз вярвам повече на ЕЦБ, отколкото на БНБ (назад, назад моме... и т.н.)

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 16. 16 Профил на ПРИСМЕХУЛНИК
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  До коментар [#12] от "Торбеш":

  "Тези, които агитират "против еврото" са съвсем същите, които създадоха финансовата криза 1996-1997г и заради която криза бе въведен валутния борд."

  И които източиха КТБ, колега. Влизането в "чакалнята" ERM-II означава затягане на банковия контрол, което ще прави невъзможни по-нататъщшни престъпления от този вид.

  А от петте милиарда, източени от КТБ, между 350 и 500 милиона са отишли в джобовете на Недялко Недялковци, Петю Блъсковци и Домусчийчета, упойно хвалещи държавническата мъдрост на онзи, който сега бави топката за еврото.

  "Бойко Борисов иска "консенсус" и с тях?!"

  Ами да, защо се учудвате.

  Все едно да кажа: ще довърша реформите и ще победя корупцията, ама когато Великден се падне в един и същ ден с Цветница.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2672 Любопитно

  До коментар [#6] от "zxp53317185":

  Истината е че в дневник се бяха появили доста мнения на либертарианската общност
  ===÷======÷======

  Нищо не обьркали))
  Защото мАлко различни неща 🤔
  Въпреки че имат един корен)

  Либертарианство:
  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Либертарианство

  Либерализъм:
  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Либерализъм

  "Чуждестранен агент"
 19. 19 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Страховете на Борисов (от външни и вътрешни фактори) са основна спирачка за присъединяване съм еврозоната.

 20. 20 Профил на bylgarofil
  bylgarofil
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Страхотен анализ! Казва всичко ясно и точно!

 21. 21 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Ако това не е причината обаче и при наличието на практически пълен вътрешнополитически консенсус, "забавянето на темпото" за членство в еврозоната и Банковия съюз би било груба стратегическа грешка, съпоставима с отказ от членство в ЕС и НАТО.=======================➕👏🏻100% съгласен! Точно затова, под всяка статия, в която се води разговор за влизане на България в еврозоната и съответно най-строгият контрол върху банковия сектор, тълпи путиноидни ботове се събират и започват да ни казват какъв ужас ще дойде за България в еврозоната))
  —цитат от коментар 3 на putinxujlo


  +++++++++++++
  Само дето напоследък ме смущава факта, че автора на статията и собственик на дневник, съглашателства точно с тези путиноиди, които са срещу еврото.
  Надявам се поне в това да не е с тях.

  Ако на някой не му е ясно какви са целите на русия в България, да му ги проясня: задачката е пораждане на съмнение у българина във всичко произтичащо извън руския свят и придърпването ни към русия.
  Приемането на еврото е значимо отделяне на България от руското влияние. За това е целият рев.
  А на Боко му се налага да лавира, като цяло политиката е отделяне от руското влияние, но постепенно и бавно с отмиране на поколенията.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 22. 22 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ........Чудото "валутен борд"........

  Извинявай те ама само на мен ли ми се струва, че да се хвалят бг политиците с валутният борд всъщност не е за хвалене и то въобще. За мен това означава, че за 23 години, България не е успяла да създаде достаъчно силна икономика - съответно силна българска валута.

  Ама наистина ли смятате, че реалният курс на българският лев е 1:2 с еврото? Т.е. икономиката на България е САМО 2 пъти по слаба от тази на Германия????
  Аз съм на мнение, че за обикновеният редови българин, приемането на еврото не вещае нищо добро. Удобна е само за едрият капитал и банките, които ще имат достъп до евтин ресурс, който ще бъде продаван в България значително по-скъпо.

 23. 23 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1370 Весело

  Дневник, подписите на участниците не се виждат на мобилни устройства.
  Виж ми подписа.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  " Стриктно погледнато, влизането в еврозоната и членството на БНБ в системата на Европейската централна банка означава не отказ, а частично връщане на суверенитет върху паричната политика, защото България ще участва в процеса на вземане на решения в ЕЦБ."

  Една професионално издържана и балансирана статия на Прокопиев, която ясно разголва лъжите на Кремъл срещу членството ни в еврозоната и показва какви са ползите ни от това ! Напълно съм съгласен, че не само не губим, а печелим финансов суверенитет чрез възможността България да може да участва в процеса на вземане на решения в ЕЦБ !!!

 25. 25 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#6] от "zxp53317185":Истината е че в дневник се бяха появили доста мнения на либертарианската общност===÷======÷======Нищо не обьркали))Защото мАлко различни неща 🤔Въпреки че имат един корен)Либертарианство:https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Либертарианство Либерализъм: https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Либерализъм
  —цитат от коментар 18 на putinxujlo


  Предполагам и той визира тези анархолиберали, които искат държавата въобще да я няма и я обявават за основен враг на населението.
  Така е, много статии от такива бяха публикувани тук.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  " Ниските доходи в България, в комбинация с членството в ЕС и облекченията за пътуване и работа, ускориха икономическата имиграция и изпратиха в чужбина значителна част от най-качествения човешки капитал. Една от причините безработицата да остане сравнително ниска по време на кризата е, че голяма част от способните кадри напуснаха страната. Това отнема от потенциала за догонващо развитие и създава негативна спирала - слаб растеж, ниски доходи, висока икономическа имиграция..."

  Въпреки първичното и манипулативно пъчене на върхушката как безработицата е на рекордно ниски нива, много малко са всъщност тези, които знаят истинската причина за това. А тук тя е посочена съвсем ясно - обезкървяването на нацията ни посредство емиграция на голяма част от нашите сънародници по ред причини, основно икономически !
  Какъв е проблемът, ще каже някой ? Нали все пак регистрираме икономически растеж ! Този, че потенциалът ни за икономическо развитие са силно нограничени, което пък ни тласка в спиралата на икономическата вегетация и очакване единствено външни инвестиции да ни помагат в липсващия растеж ! Когато ги има - добре, но при задаващата се икономическа стагнация, какво ще правим ?

 27. 27 Профил на hlngr
  hlngr
  Рейтинг: 222 Весело

  Преди няколко дни, под статията за Стив Ханке написах, че той няма никакъв принос за въвеждането на валутния борд и бащата е Майкъл Деплер, а майката Ан Макгърк и получих яко минуси. Сега да видим като го казва друг, какво ще е... 😁
  —цитат от коментар 2 на Котаракът на Шрьодингер


  Честно казано, Стив Ханке и неговите теории дори възпитаниците на врачанския филиал на УНСС могат да го оборят.

  По повод на коментара Ви има дори една чалгия от 97ма на Валдес, който пее:

  "Вчера ми звъни Ани Макгърк дори, шеф на МВФонд, да се срещнем в 'Хранков' замък, да обсъдим тос валутен фонд..." ->> https://youtu.be/YLOwdNhweTI?list=RDYLOwdNhweTI&t=321

  Колко да е била важна, щом в "градския фоклор" я има...

 28. 28 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Много добре напикано. И доколкото си спомням развихрилия се сега Румен Гечев участваше активно в съсипването на България .

 29. 29 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  Ако имахме нормални управлаващи лева щеше да е инструмент за развитие и просперитет.
  Ма с бандити и тарикати толкова, а тоя "ръст' къде сме имали е повече от
  парите на два милиона в чужбина. Ма тия пари ще намаляват с времето

 30. 30 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#12] от "Торбеш":"Тези, които агитират "против еврото" са съвсем същите, които създадоха финансовата криза 1996-1997г и заради която криза бе въведен валутния борд."И които източиха КТБ, колега. Влизането в "чакалнята" ERM-II означава затягане на банковия контрол, което ще прави невъзможни по-нататъщшни престъпления от този вид.А от петте милиарда, източени от КТБ, между 350 и 500 милиона са отишли в джобовете на Недялко Недялковци, Петю Блъсковци и Домусчийчета, упойно хвалещи държавническата мъдрост на онзи, който сега бави топката за еврото."Бойко Борисов иска "консенсус" и с тях?!"Ами да, защо се учудвате.Все едно да кажа: ще довърша реформите и ще победя корупцията, ама когато Великден се падне в един и същ ден с Цветница.
  —цитат от коментар 17 на Norman Granz


  Да, съгласен съм с Вас, уважаеми колега!
  Всъщност, оздравяването на болната България ще се случи не от самосебеси и не на самотек.
  А под зоркия поглед на лекуващите лекари - финансовия, правен и ако щете полицейски апарат на Европа.
  Защото на българите им трябва здрава и читава България, не мърша за хиените от североизток.
  Защото една здрава и читава Финландия, ако и да е бивша колония на руската империя, не само се противопостави достойно на съветската агресия, но задълго беше, е и ще бъде технологична кислородна маска за хронично изостаналата руска икономика, плащаща вече в натура.
  Кой е колонията и кой - Империята днес е повече от ясно.
  Едно такова превръщане е нужно и на България и то е възможно единствено в семейството на Европа.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 31. 31 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 702 Неутрално

  "Къде е фундаменталният проблем?"

  Оти сме ебани у главо.
  Повече ни вълнува как ще се финансират Левски и Кърпачев-Ловеч, отколкото колко стабилни са ни банките. А у нас има хора, които искат и успяват да ловят риба в мътна вода. И бордът, и еврото намаляват тези възможности, както и банковите рискове, но биомат'рялът има други разбирания и кахъри.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  " Същинският баща на борда обаче е друг. Това е ръководителят на техническата мисия на МВФ Уорън Коутс. Той е човекът, под чието ръководство техническите експерти на МВФ, заедно с експертите на БНБ, трансформираха баланса на централната банка в про-форма баланси на Управление "Емисионно" (Валутния борд) и Управление "Банково", направиха изчисленията за паритетния курс и нужните резерви. Балансът на Управление "Емисионно" олицетворява валутния борд. В активите му са чуждестранните активи, в пасивите - парите в обращение, както и малки депозити на бюджета и Управление "Банково", които играят ролята на своеобразни буфери."

  Много са малко хората, пък дори и сред експертите, които знаят тези подробности - как точно се роди паричния борд ! Мнозинството смятат, че всичко е станало " при Костов" и толкова ! Но процесите са безспорно и по - сложни, и по - многопластови ! Зад тях стоят усилия и концепции на доста експерти.....

 33. 33 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Анализ, написан за функционално грамотни хора.
  Който може да чете, да чете.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 34. 34 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Разбира се в България все още битуват различни митове и конспиративни виновни.
  1) Планът Ран-ът разрушил фантастичната социалистическа българска икономика. Истината, е че тези предприятия са били освен технологично изостанали със светлинни години и с колосални дългове
  2) Костов е виновен за всичко. При положение, че преди неговото управление България е била фалирала държава пред вероятна гражданска война
  3) Западът работи против нашите интереси и има нео-колониална зависимост между изтока и запада. Марксизмът е нанесъл доста щети върху умствената активност на българското общество. Всъщност виновните за състоянието в което се намираме и сме били сме си ние самите като индивиди, общество и нация. Корупцията, неработишите институции и липсата на адекватни регулации са основни причини за бедността в България + липсата на воля за реформи.

 35. 35 Профил на chichka
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Искам Иво премиер. Представям си България управлявана от хора като него, умно с поглед далеч напред. Хора с ценности, умни и с доказани качества. С реален за фокус в различни отрасли, модерно образование, и модерен подход към инвеститорите. Ама нищо не правя по въпроса. Оставям КОЙ ли не да го плюе и "нагазва". Срам ме е от себе си.
  —цитат от коментар 14 на KK


  Бих се съгласил с теб, но какво му пречи на Иво в един момент да кривне? Или пък да го сменят с някой еднокнижник, пак "мъжага"?
  На страната ни са необходими реформатори, да реализират реформаторските идеи, които закъсняват вече може би повече от 15 години - правосъдие, образование, здравеопазване...
  И дали не е необходимо да се смени датата на националния ни празник?
  6 или 22 Септември? И патрона на катедралния храм! На името на Св.Св. Кирил и Методий, преди отново да ни ги откраднат!

 37. 37 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  До коментар [#11] от "plebs":

  Ч "С всички действия през 1996 и 1997 г. приближените на Луканов, а по-късно на Първанов и Иван Костов обслужиха кръговете, на които бяха продадени най-вкусните хапки от българската икономика.

  През 1996/97 се подготви огромната измама, останала невидяна в унеса от революционния плам на тогавашните протести. Някак се проспа, че задоволявайки популистките щения на избиратели, приятели, профсъюзи, страната безхаберно се водеше към огромна инфлация. Проспа се и отговорността на тези, които съзнателно попречиха валутният борд да бъде въведен през есента на 1996 при курс на долара към лева 1:270 за да се осъществи през пролетта на 1997, когато хиперинфлацията обезцени лева до 1:3000.

  Ако отворите старите вестници и финансовите специализирани издания ще видите, че икономистите от кръга на Луканов и Иван Костов през есента на 96-та организирано заклеймяваха валутния борд като "национално предателство, финансова окупация и загуба на суверенитет"! "
  https://faktor.bg/bg/articles/ot-redaktora/4-fevruari-1997-pobeda-ili-sdelka-s-komunistite Ч


  Съгласен съм напълно, от линка, който си приложил, че чрез обезценката на лева кредитните милионери дъжаха....стотинки на обраните преди това от самите тях банки т.е взеха много, върнаха малко или почти нищо:


  " Ако отворите старите вестници и финансовите специализирани издания ще видите, че икономистите от кръга на Луканов и Иван Костов през есента на 96-та организирано заклеймяваха валутния борд като "национално предателство, финансова окупация и загуба на суверенитет"!
  Месеци по-късно, но вече при още по-голямата обезценка на лева, критиците на борда станаха най-ревностните му радетели. Но...обезцениха се спестяванията на хората, това доведе и до обезценяване на задълженията на всички онези, които бяха получили милионни необезпечени кредите от банките. И така кредитните милионери вече дължаха стотинки в левове, а изнесените си валутни спестявания обмениха в страната при вече високия курс на долара. "

 38. 38 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Доста добър анализ е направил Иво. Както казва комент №1 - пратете го в НС и МС, да си го анализират! Смотаняци!

 39. 39 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Всъщност еврото дори не е толкова икономически въпрос, колкото цивилизационен.

 40. 40 Профил на БУДЖАК
  БУДЖАК
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Много шум за....нищо! Просто трябваше да се драсне клечката на българския лев и да се приеме DM за офицциална разплащателна единица!

 41. 41 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Айде и малко реализъм. Първо международен. Приемането на еврото нищо не решаа.Може да спести дребната комисионна при превръщане от към левове. Която банките бързо ще компенсират. А останалото зависи само от държавата. На Италия, Гърция и т.н. какво помага еврото като правят глупости? За надзора на ЕЦБ достатъчно говори банковата криза която се разрази в еврозоната само преди няколко години. Заплатена от данъкоплатците в нея. Ма на швабите им мина мерака да плащат за простотиите на други. А рисковите държави са много. Някои като Италия са прекалено големи. И когато гръмнат (няма признаци да почват разумна политика) ще потопят всички.
  Да си дойдем у дома. Още в първия си мандат баце заговори за това. И тогава си каза. Мерака е към огромния валутен резерв на борда който ще се освободи и ще може да се усвои по гробарски. Сега пак се връща към него.
  Толкова ли искате да бъдем ограбени с десетки милиарди лева, че подкрепяте туй малоумие.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 42. 42 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  А прокопиев определено бърка в някои основни понятия. Борда сам по себе си не води до проциклична финансова политика. Няма проблем в добри времена да трупаш излишъци които да харчиш по време на криза. Даже беше и направено. Ама баце и невдянков в първите си дни сътвориха огромна глупост. Когато всички държави отпускаха пари за да живне икономиката те спряха дори и договорените плащания. След това замина и резерва, и този на здравната каса, и приходите в сребърния фонд и още много. Ама вече беше късно. Което никак не е свързано с борда, а с глупостта на управляващите. И крадливостта им.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2649 Неутрално

  Няма никакво съмнение, че зад фалита на КТБ стоят Пеевски, Доган и...Борисов.
  В тази връзка кой стои зад Пеевски-Доган ( а и Борисов) става все по съществен за България и българската икономика.
  Аз мисля (и съм налълно уверен в това), че зад тях стои Путинова Русия.
  Само Путинова Русия би имала както икономически, така и политически ползи да разбие икономически страна от ЕС и НАТО, да отслаби целия ЕС и така да запази влиянието си на Балканския полуостров.
  В същата насока е усилената руска пропаганда срещу влизането на България в ERMII.
  От горната статия ясно се вижда как Путинова Русия би загубила тотално икономическото си влияние над България ако влезем в ERMII.
  А щом Русия загуби влиянието си над това какво се прави в родината ни, можем само да се радваме.
  На всеки нормален българин би трябвало да е ясно, че това се прави не за да се подчиним на този или на онзи, а за бъдещите успехи на България!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4348 Неутрално

  До коментар [#34] от "Александър":

  Ран и Ъп предлагаха още през 90 та няколко прости неща. Въвеждане на първо място на валутен борд, либерализация на икономиката, енергийна независимост и разработка на газовите шелфови находища. Това разбира се не бе прието, така пропуснахме шанса да избегнем катастрофата от 96/97 г.

  klimentm
 45. 45 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 510 Весело

  ..Ама наистина ли смятате, че реалният курс на българският лев е 1:2 с еврото? Т.е. икономиката на България е САМО 2 пъти по слаба от тази на Германия????
  —цитат от коментар 22 на Rocketman

  Като погледнах, какво си написъл се съмнявам, че ще разбереш нещо, но все пак да опитам:
  'Силата' на икономиките НЯМА нищо общо цифрите в разменните курсове :)
  Ако утре, примерно, напишем на всяка банкното по 3 нули, това ще бъдат просто цифри и няма отношени към силата/слабоста на дадена икономика :)

  Аз съм на мнение, че за обикновеният редови българин, приемането на еврото не вещае нищо добро. Удобна е само за едрият капитал и банките, които ще имат достъп до евтин ресурс, който ще бъде продаван в България значително по-скъпо.
  —цитат от коментар 22 на Rocketman

  Сам си отговаряш: това, как банките безчинстват у нас е въпрос на вътрешни регулации, олигополи, лобизъм и криминален банков надзор. Следователно НЯМА нищо общо с еврозоната. Сега, БЕЗ еврозоната как е? Криминален банков надзор и абсурдни банкови такси и още по-големи лихви от еврозоната.

 46. 46 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Ама наистина ли смятате, че реалният курс на българският лев е 1:2 с еврото? Т.е. икономиката на България е САМО 2 пъти по слаба от тази на Германия???
  —цитат от коментар 22 на Rocketman

  Защо пишеш глупости?
  ОчевАдно нищо не разбираш от икономика!

 47. 47 Профил на Rocketman
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какъв е проблемът още сега да започне превалутиране и замяна на левът в обращение с евро, по настоящия фиксиран курс?

  Проблемът е, че трябва да се плати изравнителна с ръка, която да покрие разликата между реалния и фиксирания курс на лева.

  Разликата няма да се плати от паразитната финансовата класа, а от другите.
  Имаме класическа комунистическа метода:
  - "дайте да дадем".
  Като отново важи правилото, че уж сме равни, но някои са по-рано от другите.

  Е, аз като свободен гражданин, не съм избирал това.

  Надявам се, че при преминаване към евро и евентуални сътресения, няма да ми превалутират обратно еврото я лева (преди окончателното преминаване към евро), за да плащам аз, за грешките, харчовете и емитирания от други хора дълг,

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 49. 49 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Ще се намалят разходите за финансиране на бизнеса, домакинствата и държавата
  —цитат от коментар 0 на др Прокопи


  Чей да проверим
  Декември 2019 лихви по нови кредити България в лева Ирландия в евро:

  Фирмени: 2,86% -> 4,46%
  Жилищни: 3,00% -> 3,03%
  Потребителски: 9,03% -> 9,15%

  http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/s_ir_nbo_loan_bg.xls
  https://www.centralbank.ie/docs/default-source/statistics/data-and-analysis/credit-and-banking-statistics/retail-interest-rates/data/ie_table_b-2-1_retail_interest_rates_and_volumes_-_loans_and_deposits_new_business.xlsx?sfvrsn=99

 50. 50 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Ивчо а бе тя Гърция има достъп до същите механизми и икономиката и е по-силна от нашата а пък Пирея вече е немска. Да не говорим за островите. В ЕС Германия винаги ще е нетен износител а останалите нетен вносител. Парите текат от нетен вносител към нетен износител и никакви регулации не могат да променят това.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 51. 51 Профил на Rocketman
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#45:"ali_ibn_isa"][/quote]

  Това е банките в България безчинставт го позволява самата държава - апропо политицте и. Не съм чул и видял банки в други държави от ЕС да генерират такива печалби само от такси. Почти всяка политическа партия е свързана с някоя банка - КТБ, ПИБ, Инветсбанк. Политиците биват щедро подкупвани от тях да бездействат. Полша също не е приела в еврото но там такива такси за валутни медународни преводи никога не е имало както в България (говоря преди приемането на евро директивата за оеднаквяване на такисте).
  Държавата - респективно упрвляващите не желаят да седнат на главата на тия банки, защото са част от тях - част от схемата. И докато вие, гражданите които все още живеете в България си мислите, че ЕС ще ви опрвя всеки път бакиите жестоко бъркате. Не си ли помонете сами - никой няма да го направи. Орбан разказа играта на банките в Унгария, които разбирасе се опитаха да го изкарат диктатор но накрая се кротнаха. Нито един бизнес не може да бъде по голям от една Държава.

 53. 53 Профил на Сто и единайсто место по свобода на словото
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2672 Любопитно

  До коментар [#49] от "dosetliv":

  Чей да проверим
  Декември 2019 лихви по нови кредити
  ====================

  Гледаме в други държави))
  Защо взели за пример Ирландия, а не Финландия?)) Ипотечен кредит:

  Финландия - 0,9%;
  Португалия - 1,5%;
  Франция - 1,6%;
  Словакия - 1,7%;
  Австрия - 1,8%;
  Люксембург - 1,8%;
  Италия - 1,9%;
  Германия - 1,9%;
  Чехия - 1,99%
  Белгия - 2%;
  Испания - 2%;
  Литва - 2,2%;
  Холандия - 2,4%;
  Естония - 2,4%;
  Словения - 2,5%;
  Кипър - 2,5%;
  Латвия - 2,6%;
  Малта - 2,8%;
  Ирландия - 3%.
  България - 3.3%

  "Чуждестранен агент"
 55. 55 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Защо взели за пример Ирландия, а не Финландия?)) Ипотечен кредит:Финландия - 0,9%;Португалия - 1,5%;Франция - 1,6%;Словакия - 1,7%;Австрия - 1,8%;Люксембург - 1,8%; Италия - 1,9%;Германия - 1,9%;Чехия - 1,99% Белгия - 2%;Испания - 2%;Литва - 2,2%;Холандия - 2,4%;Естония - 2,4%;Словения - 2,5%;Кипър - 2,5%;Латвия - 2,6%;Малта - 2,8%;Ирландия - 3%. България - 3.3%
  —цитат от коментар 54 на putinxujlo


  Ми щото е приела еврото. От всички къде са приели еврото, едни имат по - ниски лихви от нас, други по - високи. Което прави твърдението "Ще се намалят разходите за финансиране на бизнеса, домакинствата и държавата" неверно.

 56. 56 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  До коментар [#55] от "dosetliv":

  Затова по принцип се сравняват не различните държави, ами едни и същи преди и след като са въвели еврото.

 57. 57 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тази статия ми припомни защо харесвах Капитал през 90-те години на миналия век.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 58. 58 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#54] от "putinxujlo":

  Ейгие лихви декември 2019 в крони:
  Потребителски кредит: 8,28%
  Жилищни кредити: 2,49%
  Фирмени: 3,62%

  https://bit.ly/3bSbNKS

 59. 59 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Предлагам да изчакаме какво ще каже Гешев.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 60. 60 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#55] от "dosetliv":Затова по принцип се сравняват не различните държави, ами едни и същи преди и след като са въвели еврото.
  —цитат от коментар 56 на zxp53317185


  И това го пише в интернета

  Като идеш на https://www.euro-area-statistics.org/bank-interest-rates-loans?cr=eur и цъкнеш на Словакия, се види, че докато кеси в чакалнята, лихвата я докарват като средно еврозонската, обаче от момента в който приемат еврото, лихвите скачат рЕзко нагоре. Същата работа и с Латвия. Има и няколко други, ама тея са най - яки.

 61. 61 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#40] от "farhi":

  "Айде и малко реализъм. Първо международен. Приемането на еврото нищо не решаа.Може да спести дребната комисионна при превръщане от към левове. "

  Ма хич, още повече ще се влезе в надзора!
  Ще имаш ли случки като с КТБ или 96-та?
  Май не!
  Може да загубим малко покупателна способност в началото, но не е проблем.
  Проблема е, че нашите дебилчета мислеха да пообезценят левчето малко като за начало. едни 30-40% щяха да заминат! Ма не им се получи нещо ...

 62. 62 Профил на mxb30639340
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Тази статия на Прокопи е добра. Не мога да си кривя душата

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 64. 64 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#61] от "rincewind":

  Още един верващ в чудеса. Я се върни няколко години назад и чети какво става в банките из еврозоната. И колко пари заминаха за плащане на финансовите им чудеса. Случили се под зоркия поглед на ЕЦБ.
  А виж прекрасните финанси на Италия. Продължаващите им чудеса. Под невероятния евроконтрол.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 65. 65 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  До коментар [#50] от "Содом и Гомор кРаят на джендъризма":

  Само по себе си членството в еврозоната не гарантира просперитет, но е само от помощ. Добре би било законът за валутния борд да бъде заменен със закон, който запазва положителните му аспекти. Например, да се задължат българските правителства да имат балансирана бюджети в рамките на всеки икономически цикъл (от една рецесия до следващата). Такъв закон би карал държавата да спестява през годините на икономически подем и да харчи от тези спестявания когато има нужда, по време на криза. Иначе политиците на власт винаги ще се съблазняват да купуват гласове с държавни пари и за сметка на бъдещите поколения (както бе в Гърция и все още е в Италия и Франция).

  Всичко ще бъде наред! :-)
 66. 66 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2672 Весело

  До коментар [#58] от "dosetliv":
  🧐😂
  Няма да отида далеч. Руски путиноид пристигна в Прага, и много се възмути, (видео от 2019г) от Путенландски банк в Чехия.👇
  Потребителски кредит - 3,9%;
  ипотечен кредит -'1.5%;
  същия заем, но с поручитела - 0,8%.
  Така)) ❗Внимавай, много силно псува))

  https://youtu.be/ywEvwhQK1YI

  "Чуждестранен агент"
 67. 67 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#64] от "Цецо":

  И ти си прав... Да се надяваме да са си взели поука, ама надали....

 68. 68 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1237 Неутрално


  През декември 2012 г. Алфа банк за малко да стане собственик на „Икономедиа“[9], която Иво Прокопиев е заложил срещу кредит. Точно в деня, в който Иво Прокопиев погасява изцяло дълга си към Алфа банк – 21 декември 2012 г., Българо-американската кредитна банка на Цветелина Бориславова предоставя на „Ам рисърч“ (дъщерно дружество на „Алфа финанс холдинг“) кредит в размер на 3 350 000 евро,
  —цитат от коментар 13 на ПРИСМЕХУЛНИК


  Доколкото си спомням това беше организирано от задкулисието, което говори за кръга Капитал - по него време основно Пеевски, Станишев и Борисов. Впоследствие се присъединиха Пацо Терасата, Цацаров и в най -ново време Гешефт. Понеже Икономедия изкара на показ зависимостите и обвързаностите на ГЕРБ, беше създадена сериозна организация, която да тушира свободните медии. Това продължава и днес със запорите, които направи един разбойник, купил си апартамент с тераса, а за благодарност кръга Борисов го изпрати във Валенсия.

 69. 69 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Никой не иска да ми отговори:
  - защо не започнем още сега подмяна на левовете в обръщение с евро по сегашния фиксиран курс?

  Защо трябва първо да изоставим борда и да минем на плаващ курс?

  Наистина ли някой си въобразява че левът е подценен?

  Аз съм за преминаване към евро и подмяна на левовете още от утре.
  По фиксиран курс и под контрол на държавата - вкл. Че търговците сменят цените по фиксирания курс.

  Моите спестявания за 15 години ги обърнах вече.
  За съжаление не успях да инвестирам в недвижими имущество преди да се надуе имотния балон, а и лихвите бяха над инфлацията, за разлика от последните години.

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 70. 70 Профил на La Marina
  La Marina
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Щом за него е добре, значи за обикновения гражданин е зле... Нали сте наясно, че интересите на тези, които крадат от народа и на народа са коренно различни.

 71. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Те там не четат ;)
  Не руши им рахатя.

  По-скоро:
  Служебен кабинет пързаля спящ
  до в зоната на еврото.

  Тогаз Аврорски громски гръм
  да разсъбуди стадото?

  До коментар [#1] от "Роси":

  Пратете този анализ в НС и в МС.
  На тях им са малко тъмни тези проблеми.

 72. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Повечето са за еврото, противниците се броят на пръсти. Колегите сигурно си мислят, че да си негативен към евро е зла умисъл, ако няма руска връзка. Не е така. На кого не му е кеф да ходи по света и да си плаща навсякъде със собствените пари? Има обаче два риска свързани с еврото. Първият е, че Еврозоната е на червено и то много на червено, и става все по-червена. Всеки гражданин вкл. пеленачетата държи средно 100 хиляди евра. Колегите ще кажат, че няма да ги плащаме ние. То и да искаме, не можем. Проблемът е, че и те не могат. Ще ги изгори инфлацията по време на някой финансов колапс. Веднъж вече инфлацията ни изгори 40 млд лева, равняващи се на сегашни 200 млд. Пари заработени с труд и пот. Искаме ли пак да се случи същото? Другият риск е че еврото окончателно ще ни закотви към Брюксел. А е писано в Светото писание "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде"! Това вече няма да важи за нас. Светът ще е оттук до Брюксел.

  Judjuk
 73. 73 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Пратете този анализ в НС и в МС. На тях им са малко тъмни тези проблеми.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Да го изпратят също така на филчев, на "гоце", на гешев и гешевци, на новия защитник на АЕЦ БелЯне - плевню, а може и на бат Петьо Стоянов, които така и не разбраха какви са мащабите на катастрофата...

  ИВАН КОСТОВ "Свидетелства за прехода 1989-1999 г."
  (Седма глава. Макроикономическа стабилизация. Стр. 401-403)
  "ЗА МАЩАБИТЕ НА ПРИВАТИЗАЦИОННИЯ "ГРАБЕЖ".
  "...Бившия главен прокурор Никола Филчев бе осенен със закъснение от Първановата истина, но затова пък излезе с конкретни числа: "Цялата работа сега е организирана от Костов. Не можа да ми прости, че го разобличих като долнопробен крадец, шеф на разбойническа чета. Какво направи той? С какво ще остане в историята? … Приватизация на 30 млрд. държавно имущество. И колко влязоха в държавата обратно - 3 млрд. Къде са останалите 27 млрд.? У Костов и костовчета. И сега с парите си дърпа лостове, бута…
  В резултат на това, България се превърна в най-бедната страна в Европа. Населението силно обедня. Престъпната приватизация създаде добра хранителна среда за организираната престъпност." (Филчев, интервю в 24 часа, 15.02.2010 г.)
  Това изказване на Филчев, посткомунистическото общество прие за истина. Все пак, казано е от главен прокурор.
  Казаното от Филчев, спрегнато с обвиненията на Петър Стоянов, бе повторено от президента Росен Плевнелиев: "Освен това, ние извършихме най-лошата приватизация в цяла Европа - активи за 30 милиарда евро, ние продадохме само за 3 милиарда."
  Премиерът Бойко Борисов потрети и доразви същото, този път спрегнато с инсинуациите на Георги Първанов: "Затова с МВР, на ДАНС разпоредбите, които ще дам, да направим ревизия на целия преход. На всички приватизационни сделки, за да стане ясно кой кога и какво е продавал и дали това е реалната цена. В тази сфера, живот и здраве да минат изборите ще се съсредоточим в пълния обем…Може би давността на приватизацията трябва да върви с този вот на недоверие. Над 30 млрд. лв. са откраднати по време на приватизацията в България и няма наказани…. Борисов направи заявка, че герб ще предложат да отпадне давността за престъпления, за да може да се разследва целият криминален преход на приватизацията." (Борисов. Пресконференция. 26.10.16 г. и изявление пред журналисти Бургас, 4.11.17)
  Политическата измама на БСП, бе продължена от главна прокуратура и от политическата партия ГЕРБ, което ми дава основания да ги третирам като едно цяло. Няма никакво друго обяснение, за синхронизираните твърдения на тези двама президенти, главен прокурор и премиер. За тези висши официални представители на държавата е задължително, преди да говорят публично, да поискат официална информация за приватизацията. И ако не могат сами да се ориентират в статистическите данни, да прочетат многобройните споразумения с МВФ, МБВР и другите МФИ, от които се вижда, че ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА ЗА БЪЛГАРИЯ Е ПОЛУЧЕНА ТОЧНО ЗАРАДИ ОСЪЩЕСТВЕНАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ. За тези най-овластени лица е задължително да се обърнат към Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и да сверят числата, с които систематично мамят общественото мнение.
  Ще докажа по-долу, че не са го направили и са клеветили в хор.
  За мен е необяснимо защо нито един разследващ журналист, чието призвание е да контролира властите, не потърси отговор на въпроса: вярно ли е, че държавно имущество за 30 млрд. е приватизирано за 3 млрд., тоест "откраднато" по красноречивия изказ на Борисов.
  Отговорът на този въпрос е публично даден и е на разположение на всеки. Но преди да го покажа, нека обърна внимание на забвното боравене с числата.
  Главният прокурор (Филчев) не казва с какво е измерил кражбата от 30 млрд. - с левове ли? Какви? - неденоминирани или деноминирани; с долари ли?
  Президентът Плевнелиев отсича, че са били евро, макар че тогава евро нямаше. АПСК и НСИ и сега не дават информация за приватизацията в евро.
  Премиерът Борисов е по-лековат на говорене - за него 30 млрд. са левове и така както го е казал се подразбира деноминирани. Така че един говори за милиарди въобще, друг - за милиарди в евро, а трети в левове … Хорът на лъжата очевидно пее фалшиво." (Край на цитата)


  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 74. 74 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 501 Неутрално

  ... Сърбите дори напрвиха хубава магистрала финансирана почти само от тхеният бюджет...
  —цитат от коментар 47 на Rocketman


  Ахахахахахахахахаааааа..... Охххх...
  Тая магистрала ша им излезе през задника на сърбите, точно защото няма нищо вярно в твърдението Ви. И политиката им на шикалкавене и заемане на позиции пасивни спрямо ЕС са ненапразни и неслучайни. Сърбите се опитват, къде успешно, къде не чак толкова, да държат една лъскава витрина. Зад нея обаче се продават все повече гнили плодове.
  "Дружбата" им с Русия не е причината за това. "Дружбата" им с Русия е жалък опит икономическият им крах да бъде представен като политически разумен и балансиращ избор. Сърбия е една евразийска провинция, в която все по-голямо надмощие вземат китайските управители. Дори руснаците го разбраха пределно ясно и поради това не виждаме активна руска политика в тази държава, каквато би могла да се очаква. Само мънкане и брътвежи за православно братство.
  Всички знаят, кой държи Сърбия за топките и за Русия, и за Сърбия е финансово невъзможно, а за ЕС неизгодно да освободят тази държава от тази ръката...

 75. 75 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Този кратък, но точен анализ трябва да влезе в учебниците по история за 10 клас.

 76. 76 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ! Неолиберална идиотщина.

  niki
 77. 77 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#75] от "dorn":

  Глупости.

  niki
 78. 78 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#75] от "dorn":

  Глупости.

  niki
 79. 79 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "... забавянето на темпото" за членство в еврозоната и Банковия съюз би било груба стратегическа грешка, съпоставима с отказ от членство в ЕС и НАТО."
  Членството ни в ЕС и НАТО са най-недемлкратичното и пълна глупост.

  niki
 80. 80 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 985 Любопитно

  Във времена, в които се повтарят хиляди лъжи стотици пъти, не е зле и някои истини да се преговарят периодично. Така работи системата наречена "обществено мхение".
  Очакваме скоро Капитал и Дневник да се продават в Лафка...
  Планът на Тръмп за България и Югоизточна Европа да проработи. Изгърбихме се от това наведено в една посока положение.

 81. 81 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#79] от "niki":

  Глупаво да....за тъпи галоши като тебе.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 82. 82 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не е споменат Поразяващата уста...по-малко известен като Румен Гечев. Оня същият, който от няколко години обикаля по студията на ТВ да обяснява що е това икономика, но крие факта, че беше министър на икономиката точно през 95-та и 96-та година.

  Това червено икономическо недоразумение носи вината за фалита на България през 97-ма година.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 83. 83 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#76] от "niki":

  Имаш ли понятие що е то неолиберастия, че дрънкаш простотии бе?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 84. 84 Профил на Neznámý
  Neznámý
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "Александър":

  2.... пред вероятна гражданска война...

  Нямаше откъде да се вземе подобна война. Имаше виц за радио Ереван и че в страната са само селяни, та затова и гражданската война е невъзможна, но истината е, че България, макар и разединена и със значителни малцинствени групи в състава на населението, просто не е сред страните, където тези малцинствени групи оспорват властта и лидерството. Няма протурско управление с лидери етнически турци, няма ромско управление на българската държава, политиците като цяло са все българи.

  Иначе и това е отговор спрямо всички коментирали - валутният борд е все едно кой и кога го въведе, кои са "родителите" и какво мислят трети лица за съществуването му. Фактите са, че той допринесе за финансовата стабилност и дисциплина може би напук на действителността. България е единствен пример за "успял" валутен борд. Навсякъде другаде тази "рецепта за стабилност" на МВФ се провали с гръм и трясък. И още една забележка за неикономисти - курсът на една валута спрямо друга НЕ Е БЕЛЕГ за силата на една икономика. $1 е 7 юана, но също и 1,50 лв (приблизително, по спомен, нямам досег до реалния курс сега и не ми се проверява), това не значи, че българската икономика е 4,3 пъти по-силна от китайската (някой беше го написал спрямо германската и българската икономика)...

 85. 85 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ДС преносителят на куфарче и заводи осветлява за важни истини от дирижирания преход. Сцена от филма "Господин за един ден" - втора част, заснета в разград (част от тутраканската селищна система!!)

  вестник дневник е медия контролирана от голяма северна държава-бензиностанция. вестник дневник не е искрен с читателите си и ги третира като материал за облъчване и манипулация. списвачите на вестник дневник нямат професионално ниво и не биха си намерили работа в свободния свят.
 86. 86 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Този кратък, но точен анализ трябва да влезе в учебниците по история за 10 клас.
  —цитат от коментар 75 на dorn


  Да, за учебник по история, за учениците, материалчето е добро. Кратко, изчерпателно и не е украсено с политика тип продукция на хората от мозъчния тръст на Цецо Цветанов.

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 87. 87 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Иво Прокопиев за колко приватизира Каолин? В Бълхария икономиката и обществото са такива, защото преобладавщата част от икономическия ъндерграунда са подобни на Прокопиев - натрупали активи от приватизацията,т.е разпределяне на актив, който не е бил изработен от тях, а заграбен.

 88. 88 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#87] от "Nathan Cohen":

  хората, които цъкат минуси на този коментар, имате ли въобще какво да кажете по темата? Или ще набедите за враг/трол/руснак автора му, само защото казва нещо вярно, спрямо което природонаселението може само да блее (и да цъка минуси :Д) ?

  вестник дневник е медия контролирана от голяма северна държава-бензиностанция. вестник дневник не е искрен с читателите си и ги третира като материал за облъчване и манипулация. списвачите на вестник дневник нямат професионално ниво и не биха си намерили работа в свободния свят.
 89. 89 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Има силни мераци за падането на борда - така хем ще се откраднат спестяванията на хората и фирмите, както през 1995/96 г., хем някои ще си погасят многомилионните кредити към банките с жълти стотинки.

 90. 90 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ясно е, масирана атака срещу валутния борд.
  Делян и шефа му понасят сериозни финансови загуби и ще се опитат да се спасят като всеки друг мафиот - като обезценят дълговете си.
  Само че вече не сме 96та.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 91. 91 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 778 Разстроено

  До коментар [#4] от "ecolinks1234":

  "След последвалите политически промени - избирането на Петър Стоянов за президент и спечелването на парламентарните избори от ОДС начело с Иван Костов, сантиментът към България се смени и МВФ вече беше готов да отпусне заем в подкрепа на въвеждането на валутния борд."


  До коментар [#11] от "plebs":

  През 1996/97 се подготви огромната измама, останала невидяна в унеса от революционния плам на тогавашните протести. Някак се проспа, че задоволявайки популистките щения на избиратели, приятели, профсъюзи, страната безхаберно се водеше към огромна инфлация. Проспа се и отговорността на тези, които съзнателно попречиха валутният борд да бъде въведен през есента на 1996 при курс на долара към лева 1:270 за да се осъществи през пролетта на 1997, когато хиперинфлацията обезцени лева до 1:3000.
  ------------------------
  Вшите постове ме върнаха в Онова време 1996-1997 год.
  Такива са Фактите и това е самата истина.
  Въпросът е ЗАЩО Сантиментът се сменя ???
  Ето един непреубеден отговор.
  Защото Държавата България трябваше да бъде разграбена и подчинена.
  Фактите :
  При Виденов
  $1 - 30 лв
  При Костов
  $1 -3000 лв.
  Историческата истина ни задължава да кажем, че по Онова време най-големият привърженик и радетел за приемането на Борда беше Ж.Виденов.
  Пак в името на Историческата истина, трябва да признаем, че най-големият враг на МВФ беше Иван Костов. Той беше и основната причина Борда да не се осъществи при Виденов.
  7-8 месеца по-късно Костов /премиер/обърна палачинката и се договори с МВФ :
  $1 -3000лв. Честито на печелившите !
  Договори се и с Опозицията , че никой няма да бъде преследван...
  И сега същият този Костов дава акъл ?!? А би трябвало да е в затвора.

  Stupid people make me sick
 92. 92 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  До коментар [#26] от "samoedin":

  "А тук тя е посочена съвсем ясно - обезкървяването на нацията ни посредство емиграция на голяма част от нашите сънародници по ред причини, основно икономически !"

  Ами не ясно, дори е много подвеждащо - обезкървяването поради емиграция за периода 1997-2017 г. се оценява на 600 хил. души (30 хил. души годишно). Загубата на доверие в политическата класа рефлектира в демографска криза с "пропуснато бъдеще" от 1.2 млн. по-малко родени деца. При това процесите, емиграция и раждаемост, са зависими - напускането на млади хора задълбочава демографската криза. В нашия случай, емиграцията ескалира допълнително демографската криза, направо в порочен кръг. След още 20 ходини раждаемостта ще е паднала под 35 хил. годишно при 120 хил. през 1989 г. и тогава имаше отрицателен прираст.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK