От лев към евро и монетарните котви

Членството в механизма на валутните курсове е преди всичко и политически акт – и от двете страни, което означава, че към момента то остава абсолютно непредвидимо

© Дневник

Членството в механизма на валутните курсове е преди всичко и политически акт – и от двете страни, което означава, че към момента то остава абсолютно непредвидимоАнализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Вече почти месец темата за еврото е водеща в общественото пространство. Поправката в чл. 29 на Закона за Българска народна банка предизвика вълна от коментари и притеснения в българското общество, като последният щрих по темата е, че евентуалното присъединяване към валутния механизъм ERM II се отлага с няколко месеца. На фона на всичко това се заговори и за търсен "консенсус" по темата. Тук ще отправим поглед към събитията от последните седмици, като ще търсим и някаква обединяваща нишка на невъзможния монетарен консенсус.


Валутен борд и ERM II
В самото начало на публичната дискусия описахме в детайли рамката, която води до съответните законодателни промени - виж "Влизането в ERM II не носи промени за борда". Излишно е сега отново да влизаме в детайлите на тази тема, но е хубаво да се направят някои допълнения от историческа гледна точка - най-малко от гледна точка на т. нар. консенсус. От над 20 г. на експертно ниво е ясно, че пътят на България към еврозоната минава през по-скоро ненужен престой във валутния механизъм ERM II. Ненужен, тъй като бордът вече гарантира липсата на колебания на обменния курс между лев и евро. Това обаче не означава, че подобен престои може да бъде заобиколен.


Още през 2001 г. в книгата "От лев към евро: Кой е най-добрият път?" се обсъжда в детайли именно този проблем - как да се премине от валутен борд през механизма на валутните курсове по пътя към еврото? Притеснението тогава е, че влизането в механизма на валутните курсове би означавало отмяна на борда и съответно би повишило валутния риск. Това притеснение обаче намира своя отговор през 2003 и 2004 г., когато първо ЕЦБ заема официална позиция, че страни, които имат валутен борд, могат да поемат едностранен ангажимент да запазят своя борд в рамките на механизма на валутните курсове, а след това Естония и Литва извървяват именно този път - запазват си едностранно борда в рамките на ERM II и по-късно влизат в еврозоната без да пипат своя курс.


Напред или назад се движим по пътя към еврото?


Новините от последните дни носят разнопосочни послания за пътя към еврото. От институционална гледна точка новината от последните седмици е, че в крайна сметка промените в чл. 29 от Закона за БНБ вече са в сила. Важно е да се отбележи, че въпреки тежкия разрив между президент и правителство, президентът не наложи вето върху въпросните текстове - макар да беше силно критичен към начина на тяхното приемане. С обнародването на промените на практика отпада и последната законодателна пречка пред членството ни в ERM II, тоест институционално се приближихме до еврото.


В същото време обаче, първо премиерът обяви, че ще търси консенсус и ще забави темпото - каквото и да значи това, а впоследствие се появи новината, поднесена от зам.-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, че присъединяването към валутния механизъм ERM II най-вероятно се отлага с няколко месеца. Можем да търсим много причини за подобно отлагане, в т.ч. желанието за "консенсус" на премиера, но често най-очевидният отговор е всъщност верният.


Последната техническа пречка пред влизането в ERM II е изискването за увеличението на капитала на две български банки, в които ЕЦБ откри капиталов недостиг. Едва ли е случайно, че в деня, в който научихме, че срокът за влизане в ERM II се отлага е и денят, в който КФН излезе с решение, което на практика отложи увеличението на капитала на ПИБ. Остава да видим дали този въпрос ще бъде разрешен в идните месеци или банките ще бъдат спирачката пред пътя ни към еврото.


Възможен ли е консенсус за еврото?


Разговорът от последните 3-4 седмици ясно показва, че пълен консенсус в страната - било за валутния борд или еврото, никога няма да бъде постигнат. В текущата дискусия обаче е важно да отчитаме основните монетарни котви - можем да ги наречем основна монетарна линия, които съществуватслед въвеждането на валутния борд у нас. Тази линия се е променяла леко в зависимост от историческия момент, но в общия случай котвите ѝ са оставали непроменени.


Основната монетарна линия в България в последните над 20 г. винаги е стъпвала на две котви. Едната е поддържането на валутния борд и на курса 1.95583 лева за едно евро. Втората котва е, че бордът завършва с приемането на еврото - при същия този курс. Бордът е бил атакуван както експертно, така и бандитски през годините, но основната монетарна линия винаги е била тази. Нюансите сабили в "консенсуса" за времето на приемане на еврото - първо страната влезе в ЕС и по-скоро "искахме", после беше криза и на практика официално "отлагахме", след това кризата свърши, фалира КТБ и еврото отново стана актуално. Във всеки един от тези периоди бордът е бил защитаван от основната монетарна линия, а духът на времето може да бъде проследен в множество статии и изказвания през годините.


Какво да очакваме?


Членството в механизма на валутните курсове е преди всичко и политически акт - и от двете страни, което означава, че към момента то остава абсолютно непредвидимо. От техническа гледна точка обаче е важно да се следи за новините около двете български банки, които трябва да вдигнат своя капитал. По това дали такива стъпки се предприемат в идните месеци можем да се ориентираме дали се доближаваме до ERM II или отлагането ще е за по-дълъг период. Важно е да отбележим, че ако банките изпълнят предписанията на ЕЦБ, то вече пречка пред влизането в ERM II няма да има и то може да стане факт във всеки един момент.


Дебатът за еврото, който очевидно ще продължи, също е важен, тъй като има отношение не само към времето, но и въобще към двете монетарни котви. Ако стигнем до вариант, при който не просто отлагаме влизането в ERM II, а едва ли не се отказваме от еврото, то едната котва - завършекът на борда в евро, на практика ще бъде отслабена. Това автоматично означава, че ще се появи пространство за всякакви форми на план "Б", като алтернативна на "вечния" валутен борд. Подобна дискусия може да бъде много опасна за лева.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Аз си мислех, че Бойко от загриженост за матряла иска са ни поуврат главите още малко, то отлагането било заради две банки, които бяха спасявани вече няколко пъти и явно продължават да си правят каквото си искат. СОРИ.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Аз си мислех, че Бойко от загриженост за матряла иска са ни поуврат главите още малко, то отлагането било заради две банки, които бяха спасявани вече няколко пъти и явно продължават да си правят каквото си искат. СОРИ.

 4. 4 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1603 Весело

  Оптимизъм струи тук. На две банки разстояние от еврото сме...

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  Ей, само две банки ли ни пречат за еврото? Ми, махнете ги бре. Имате опит С КТБ. А аз си мислех, че е е така, защото народа се опъвал и не ще еврото. Смешници.

 6. 6 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  Ето камъчето обръщащо каруцата:
  " Остава да видим дали този въпрос ще бъде разрешен в идните месеци или банките ще бъдат спирачката пред пътя ни към еврото."
  Засега!!! А догодина камъчето /по точно скалата/ която ще ни спре е в едни частни ...... фондове!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 7. 7 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2081 Разстроено

  Много приказки в тази статия, малко конкретни идеи и мисли...

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  "От над 20 г. на експертно ниво е ясно, че пътят на България към еврозоната минава през по-скоро ненужен престой във валутния механизъм ERM II."

  Да де, ама:

  "Иван Костов: България трябва да излезе от валутния борд" - 2017, БНР
  "Румен Гечев: Лъжа е, че ще влезем в еврозоната с този курс на лева" - 2020, Фактор
  "Стив Ханке: С валутния борд и лева България е по-добре" - 2020, Актуално

  Това е очевидният отговор. Който не го вижда, да си пита колкото иска за "консесус".
  "Можем да търсим много причини за подобно отлагане, в т.ч. желанието за "консенсус" на премиера, но често най-очевидният отговор е всъщност верният." 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  Двусмислена статия, в която ИПИ прикриват позицията си “против” приемането на еврото в този момент. Преди няколко дни имаше интервю с Красен Станчев-изгледайте го!

  Ние сме поели ангажимент да се откажем от лева, но колкото по-късно това се случи, толкова по-добре за нас. Нямаме ангажимент към сроковете.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  Тогава когато в Европейския съюз се натрупват политически рискове и в България се натрупват политически рискове, да удвоявате обема на риска е голяма грешка". Така икономистът и председател на Управителния съвет на Института за пазарна икономика доц. Красен Станчев коментира стъпките, които правителството предприема, за да влезе България в чакалнята на еврозоната.

  Доц. Красен Станчев гостува тази седмица в авторското предаване "Видимо и невидимо с Калин Манолов". Според него не трябва да се организира национално допитване за приемането на единната европейска валута. Ако това все пак се случи, въпросът трябва да е "Съгласни ли сте курсът да бъде намален?".

  "Повечето казват, че разменният курс за такава икономика, каквато е българската, няма особено значение, защото тя е много отворена. Българската икономика е над 2 пъти по-отворена от тази на Обединеното кралство, при тях търговията е 60% от БВП, колкото и в света, а в България е 140% от БВП", коментира още той и добави: "Каквото и да направите с валутния курс, ефектът винаги ще излезе навън, а когато го намалите, хората ще го усетят по джоба си".

  https://www.dnevnik.bg/video/vidimo_nevidimo/2020/02/17/4030557_vidimo_i_nevidimo_s_kalin_manolov_doc_krasen_stanchev/


  Очаквам ИПИ да излязат с една и ясна позиция. Шефът им говори едно, а тук нещо шикалкавят. Ще имаме ли полза от еврото или не!!!!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  Ей, само две банки ли ни пречат за еврото? Ми, махнете ги бре. Имате опит С КТБ. А аз си мислех, че е е така, защото народа се опъвал и не ще еврото. Смешници.
  —цитат от коментар 5 на Vlado Nikolov


  Министъра на финансите(който живее гратис в олигархична бърлога) има спорна компетентност по тези въпроси, ако си признаваше неразбирането на ситуацията, той щеше да предизвика референдум и простолюдието да каже какво иска евро или лев!? Ситуацията върви към удвояване на външния дълг от "чакалнята".

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  Петър Ганев за борда и прехода - "Какво се случи в България през прехода - в една графика" /24 часа/
  Георги Ангелов за влизането на в чакалнята - "Фонд от 2 млрд. в чакалнята ЕРМ 2 - да не я изтървем сред истерии и фалшиви новини" /24 часа/

  Две мнения от "Отворено общество" и ИПИ, но в 24 часа, като и

  Красен Станчев за Дойче Веле - "Красен Станчев: По-добре да не бързаме с еврото"

  Със здраве.

 13. 13 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Да синтезирам кое според мен е същността на текста.

  "Тези които атакуват Еврото в полза на борда да знаят, че ще загубят и еврото и борда. "

 14. 14 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Стабилността на лева се дължи единствено и само на стабилността на еврото. В действителност "обикновеният" българин не усеща движението на еврото, което в момента има най-нисък курс спрямо долара, а с него и левът "се е сринал" спрямо валути като долар, йена и други. Основните страхове на българина не идват от еврото, а от политиците ни, в които народецът няма никакво доверие, защото е бил ограбван неколкократно от тях и алчните банкери. Ние не можем да си представим, че политиците, в случая ГЕРБ мислят и работят за наше добро, а не за някакви скрити, задкулисни мафиоти. Ако ББ беше човек на място, трябваше да разкара незабавно буля Менда, основна виновница за хаоса и брожението в държавата. А сега ще търсим "пълен консенсус".

 15. 15 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Всяко движение свързано с пари се нуждае от доза доверие. Тук доверието е нулево. Следователно е нужно или да се изчака или да се гази. Има избор, макар и лош.

 16. 16 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  Двусмислена статия, в която ИПИ прикриват позицията си “против” приемането на еврото в този момент. Преди няколко дни имаше интервю с Красен Станчев-изгледайте го!Ние сме поели ангажимент да се откажем от лева, но колкото по-късно това се случи, толкова по-добре за нас. Нямаме ангажимент към сроковете.
  —цитат от коментар 9 на hope


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 17. 17 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Аз си мислех, че Бойко от загриженост за матряла иска са ни поуврат главите още малко, то отлагането било заради две банки, които бяха спасявани вече няколко пъти и явно продължават да си правят каквото си искат. СОРИ.
  —цитат от коментар 2 на 442


  нито банките, нито застрахователите, нито пенсионните фондове са ок. Това не е тайна за никого. Най-вероятно и златният и валутният резерви много отдавна се разминават със сумите, които се декларират.

 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  Впрочем на 19.02.2020 г. БНБ излиза с Прессъобщение, от което става ясно, че данните за вноса за 2019г. се разминават с 3,3 млрд. евро или 6,6 млрд. лв.. Това означава наистина, че БВП е грешно изчислен и разликата между предварителните и окончателните данни ще е повече от 2%.
  Това освен, че е груба лъжа и манипулация, много напомня на измамите на гръцкото правителство, точно преди да увеличи дълга си с 150%. После, знаете какво последва.

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  Освен стабилността на валутния курс се гледат и други показатели, като бюджетен дефицит, лихви, дълг към БПВ и инфлация.

  От тези единствено инфлацията може да ни препъне.

  Литва престоява във ЕРМ2 цели 8 години, заради висока инфлация. Чак като се нормализира инфлацията влиза в Еврозоната.

  Така че ЕРМ2 не е просто формалност.

  От друга страна ако дойде БСП (или някой популист на власт) и направи 5% бюджетен дефицит за някоя година докато сме в ЕРМ2 - пак ще гледаме Еврозоната през крив макарон.

 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  И понеже разглеждах сайта на НСИ, отново отбелязвам, че умишлено закъсняват с данните за раждаемостта през 2019 година.

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3775 Неутрално

  До коментар [#20] от "hope":

  Най-вероятно според статистиката, раждаемостта през 3-то тримесечие на 2019-та е по-добра в сравнение с раждаемостта през 2-рото тримесечие на 2014-та и следователно, всичко е наред!
  Иначе всички знаем, че положението е катастрофално. По-големият проблем е, че управляващите милиционери не се интересуват ни от млади семейства, ни от малки деца. Всичко се свежда до това, колко лева могат да се усвоят днес. Сега и веднага! Всичко друго е без значение. Държавата ни се циганизира и изчезва бавно и сигурно... Може би трябва да е така. Изгубили сме всякакви защитни сили и сме слепи да видим, че сме с единият крак над нищото...!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5408 Неутрално

  Манипулациите и създаването на страхове ще има докато ясно и с аргументи не се обясни на хората ползата от еврото!Клишетата на тролове,мошеници и кремълски храненици са за нечетящи и малограмотни......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  До коментар [#21] от "Petleshev":

  Природата си знае работата. Когато те използват за впрегатно животно и направят живота ти супер сложен, неминуемо губиш инстинктите си.
  Съвсем неотдавна и българките сме раждали 4,5,6 деца. Сега това правят само “неграмотните”..
  Изтекоха данни за цифрата 48 000..., за 2018 са около 60 000. С интерес чакам какво ще напишат или излъжат.

  Любовта ще спаси света!!!
 24. 24 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1669 Разстроено

  До коментар [#23] от "hope":

  България си отива, и нито на управляващи нито на опозицията в парламента им пука. Всички гледат моментния келепир.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 25. 25 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 566 Любопитно

  Тъпа работа.Защо кралството излезе с Брекзит, защото така хем ще бозае от
  Амеика капитали, хем от ЕС.А ние се натискаме да сме без Азиятския съюз и без
  Еврото, а за Америка -спорно. Та кое ли ще изберем- гол лев или подплатен сдреб и в двата случая ще сме потърпевши - заввисими и голи.

  mihala
 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3529 Неутрално


  Еврото може да бъде въведено незабавно. И престоят в "чакалнята" и двете банки са пълни глупости. Ама пълни! Имало капиталов недостиг в две банки и това пречело. Да, бе - сумата на този капиталов недостиг е по-малък от сумата на заплатите на висшия мениджмънт на две от големите европейски банки. България и като население и като икономика е по-малка от една германска провинция - влизането ѝ в еврозоната никак, ама никак няма да бъде усетено от никого!

  Целият проблем е, че чиновниците в ЕЦБ и в страните от еврозоната си оправдават заплатите с наукообразна фразеология, а българските управници не смеят да ударят по масата.

  Поради което разни дребни тарикти и пишман икономисти започват да философстват трябвало или не трябвало.

  Това е, друго няма!

 27. 27 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3529 Неутрално


  Еврото може да бъде въведено незабавно. И престоят в "чакалнята" и двете банки са пълни глупости. Ама пълни! Имало капиталов недостиг в две банки и това пречело. Да, бе - сумата на този капиталов недостиг е по-малък от сумата на заплатите на висшия мениджмънт на две от големите европейски банки. България и като население и като икономика е по-малка от една германска провинция - влизането ѝ в еврозоната никак, ама никак няма да бъде усетено от никого!

  Целият проблем е, че чиновниците в ЕЦБ и в страните от еврозоната си оправдават заплатите с наукообразна фразеология, а българските управници не смеят да ударят по масата.

  Поради което разни дребни тарикти и пишман икономисти започват да философстват трябвало или не трябвало.

  Това е, друго няма!

 28. 28 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Има силни мераци за падането на борда - така хем ще се откраднат спестяванията на хората и фирмите, както през 1995/96 г., хем някои ще си погасят многомилионните кредити към банките с жълти стотинки.

 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Разстроено

  До коментар [#24] от "tsyrvulan":

  Да, сляп да си, пак ще го видиш. Много тъжно. Чак сега разбирам как са се чувствали хъшовете, воеводите, четниците, всичките ни национални герои.
  Пред които тези политици се кланят и свеждат глава...

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Манипулациите и създаването на страхове ще има докато ясно и с аргументи не се обясни на хората ползата от еврото!......
  —цитат от коментар 22 на Willy Messerschmitt

  Абсолютно трябва да се обяснят ползите ..

  Ама уви - от нийде взорът обяснение не види!
  АЗ ЛИЧНО намерих изказвания на един от най-последователните борци за въвеждане на еврото- Сергей Станишев :
  -----------------
  "Cтaнишeв: C eврoтo влизaмe в "A" oтбoрa нa EC 26 Aприл, 2018 17:59 17

  .."Приcъeдинявaнeтo към eврoзoнaтa изиcквa нaциoнaлнo уcилиe. Тoвa зaяви прeзидeнтът нa ПEC Ceргeй Cтaнишeв нa кoнфeрeнция "Бългaрия в eврoзoнaтa. Икoнoмичecкaтa лoгикa cрeщу митoвeтe".
  Тoвa e трeтoтo cъбитиe oт пoрeдицaтa „Eврoпa oтнoвo нa път“, инициирaнo oт прeзидeнтa нa ПEC.
  Гocт нa фoрумa e и прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв..."
  -----------------
  Ами хубаво, приемем ли евроти ще е една ближна, обща веселба, ще сме в "А" група - каквото и да означава това, Човешкият живот, ще е непрестанен възход, септември ще бъде евро-май..

  Ама доста хора викат "стига с тези простотии бе , Тате.
  Клишета!"
  ..Клишетата на тролове,мошеници и кремълски храненици са за нечетящи и малограмотни......
  —цитат от коментар 22 на Willy Messerschmitt


  И наистина не е зле, да се измислят хубави, позитивни обяснения, що да се въвежда спешно еврото.

 31. 31 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Клишетата на тролове,мошеници и кремълски храненици са за нечетящи и малограмотни......
  —цитат от коментар 22 на Willy Messerschmitt

  Абсолютно..

  Какво влизане в "А" група, що пък ще е яко, да сме до Косово, Словения и Черна гора, как така пък ще се откъснем от Русия, след като Еврозоната е един от основните търговски партньори на руските фирми..

  Клишета и тъпоумно бръщолевене на мошениците.

  За да убедят народа, и да спечелят Битката за Въвеждането - наистина се искат хубави обяснения!

 32. 32 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Много добър текст!!!!
  Колко жалко, че хората , на които временно сме поверили властта не четат този или какъвто и да е експертен текст!!!

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8876 Неутрално

  Каква полза да си вързан за еврото и да изпълняваш критериите на Маастрихт, като не можеш да ползваш преимуществото, понеже не си в еврозоната. Глупаво е.

 34. 34 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Автора правилно говори за две монетарни котви:
  - фиксирания курс
  - ангажимента на правителството, преминаването да е по фиксирания курс.

  Е, радетелите на свободния пазар и либерализма искат да отвържат икономиката от котвите, за да може тя да просперира по пътя на свободата и демокрацията.

  Само че, раята ще плати от джоба разликата в курса, за да може едрия капитал да лапа и да се освободи от ангажименти.
  "Дайте да дадем" дет са вика.
  Който е отгоре, ще се ползва от либерализма, стига ДРУГИТЕ да му платят масрафа.
  То това е и същността на "либерализма"

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 35. 35 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#5] от "Vlado Nikolov":

  Няма по-голяма глупост от това, че само две банки пречат. Пречат хиляди други неща - най-вече това, че който може краде и си пълни гушата в тая държава и за икономиката, и за обикновените работещи хора не остава нищо . А за еврозоната трябва стабилна икономика, за да издържи на смяната на валутата. Иначе ще станем по-зле и от гърците и тези в Европа ще се чудят откъде им е дошло това чудо. Никой не иска такива...партньори. Щото ще се наложи да ги дърпат с мека връзка.

 36. 36 Профил на TanitaS
  TanitaS
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Тези номера на Борисов вече трети мандат ги гледаме. Първо са едни обещания, хвалби, чудеса, после дава заден. До преди месец и Борисов, и Горанов се хвалеха как всичко върви гладко и как ще влезем в чакалнята на еврозоната. Миналата седмица Борисов рязко дръпна назад - уплаши се (защото очевидно нищо от това, което казва не е истина), че пак ще има протести и няма да успее да завърши и този мандат. А неговата цел очевидно е да има поне един завършен мандат, независимо какво ще му коства това.

  TanitaS
 37. 37 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 298 Неутрално

  А сегашното ниво на инфлация е достатъчен предлог за ситуацията с присъединяването ни към Еврозоната в момента, наред с всички останали показатели за състоянието на икономиката ни.

  danitoledov
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK