Най-големите конкуренти на БНТ са "Нетфликс" и ютюб, а не bTV и Нова

Телевизия без публика е като селски стадион, изграден по европрограма.

© Цветелина Белутова, Капитал

Телевизия без публика е като селски стадион, изграден по европрограма.Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", експерт е по политически комуникации.


"Ще ти върна младостта за 1,99", декларира неотдавна генералният директор на БНТ Емил Кошлуков в интервю за "24 часа". Поводът за оптимизма на Кошлуков, който командва парада в рекордно задлъжнялата обществена телевизия (-44 млн. лв. за 2019 г.), са плановете му "до година-две" "старата къща" да разкрие позабравените си чарове в онлайн канал с приложение. То ще позволява ползването на целия архив на БНТ срещу символичната сума. Осигуряването на публичен достъп до "златния фонд" на единствената в миналото телевизия в България най-вероятно е един от аргументите на сегашния й шеф при активното му лобиране за увеличаване на държавното финансиране за БНТ. Нарастването на държавната субсидия ще стане факт с предстоящите промени в многострадалния Закон за радиото и телевизията. Възможно е те да включват и превръщането на обществените медии в зона, свободна от реклами.


Кошлуков е уверен, ча "ако го направим абонамент за 1,99 лв. например, те (инвестнициите - б. а.) ще се изплатят.
Стотици хиляди българи ще се абонират, за да могат да гледат кадри, които помнят -


Паша Христова, Апостол Карамитев, Кеца като много млад, дори и как са строили "Младост". Също и старите български филми, за които имаме права. Ще ти върна младостта за 1,99. Нещо повече - от съдържанието мога да изкарвам и приходи като го продавам на други медии - с каталог, както е "Нетфликс", но български."


На фона на сегашния неатрактивен онлайн портал на БНТ идеята за новата й интернет платформа е положителна новина. Оптимизмът на Кошлуков да прокара мост от аналоговото минало към дигиталното съвремие обаче не действа заразително поне по няколко причини. Защото битката ще е за "стотици хиляди", а не за милиони българи. Очевидно в БНТ са се примирили, че огромната й аудитория отдавна е само спомен от миналото. Но дори интерес към "златния фонд" да проявят мнозина сегашни и някогашни почитатели на първата телевизия у нас, голяма част от възрастните хора трудно ще могат да го материализдират, защото още живеят в офлайн епохата.


Въпреки оправданата ни национална гордост от бързия широколентов и евтин интернет, като студен душ действа неумолимата статистика за интернет потреблението в страната. През 2018 г. едва 65 процента от българите са декларирали, че използват интернет (средното ниво в ЕС е 85 процента). Още по-обезкуражаващ е демографският профил на интернет консуматорите според данните на Евростат, анализирани преди година от сайта "Барикада". При младежите до 30-годишна възраст България отново е на опашката (заедно с Италия), но делът на ползващите интернет е значим - 92 процента. "Сред възрастните (65-74 г.) обаче едва 19% влизат в мрежата, срещу средно 56% за общността." А тъкмо това са хората, на които Кошлуков иска да върне младостта.


Ако занапред не намери общ език с младите, БНТ е обречена на отмиране -


в унисон с естествените демографски процеси, които засягат най-силно основната й аудитория, т.е. хората на възраст над 65 години.


Миналия декември по данни на пийпълметричната агенция "Нилсен Адмосфер" пазарният дял (зрители на възраст 4+ години) на БНТ 1 - водещият канал на обществената телевизия, е бил малко под пет процента. За сравнение: bTV се гледа пет пъти повече, а Нова ТВ - четири пъти. "Пазарен дял" е делът на всеки телевизионен канал в общия брой на тв аудиторията за дефинирания период от време.


В сегмента на 18-49 годишните, т.е. във възрастовата група на професионално най-активните и най-мобилните българи, лидер е Нова ТВ, следвана от bTV - и двете телевизии завоюват пазарен дял от по плюс-минус една пета. БНТ 1 е чак на седма позиция с 2,7 процента. Пред нея са нишовите канали Кино NOVA, bTV Action, Diema и bTV Cinema. Сходни са данните и за предходните месеци и години.


Че младите не гледат БНТ, а тийнейджърите рядко посягат към дистанционното и за комерсиалните телевизии, вече не е публична тайна, а сурова реалност. Тя трябва да накара


да настръхнат косите не само на стратезите на модела на обществените медии,


но и на собствениците и мениджърите на частните телевизии. Класическите телевизионни канали губят младите хора. Лежейки на стари лаври, те не полагат достатъчно усилия да ги спечелят онлайн платформите си, които на всичкото отгоре са тромави.


Обществените медии в Европа си пробиват трудно път в интернет, констатира проучване на Института за изследване на журналистиката "Ройтерс" към Оксфордския университет от м.г., цитирано от "Сега". Въз основа на фокусирано наблюдение върху обществените медии в осем европейски страни, то стига до


няколко важни извода за дереджето на обществените медии:


- В повечето европейски страни се задълбочава тенденцията хората на възраст между 18 и 25 години да предпочитат фейсбук и ютюб като източник на новини в сравнение с онлайн платформите на обществените телевизии. Само във Великобритания фейсбук не е желаната среда, водеща е Би Би Си. С онлайн платформите си тя успява до достигне до повече хора до 25 години в сравнение и с частните си конкуренти.


- Ефирните емисии на обществените медии в Европа често пъти достигат до същата аудитория, която ги чете и онлайн. Т.е. онлайн "разширението" им не носи добавена стойност.


- Потреблението на новини офлайн непрекъснато спада вследствие на променящите се предпочитания на младите хора. Аудиторията на обществените медии е "възрастна образована, с разнообразни политически пристрастия".


"При неумолимия залез на традиционното ефирно излъчване те (обществените радиа и телевизии - б. а.) ще трябва да се променят и все повече да достигнат онлайн до хората. Това ще се случва в среда, която се характеризира, първо, с далеч по-интензивна битка за вниманието на аудиторията с огромния избор на източници. И второ, с все повече и разнообразни технически средства", се казва в заключението на доклада.


Поставена в тези рамки, БНТ изглежда като джудже,


което още сочи с пръст другарчетата си от частния офлайн сектор, че й изяждат хляба, без да осъзнава заплахата от онлайн гигантите наоколо. Те засенчват слънцето, което до неотдавна озаряваше щедро с лъчите си аналоговия медиен свят.


Бъдещето на България - младите хора, използват интернет не само, за да научават новините (друг е въпросът колко ги интересуват), но и за да се потапят в новите визуални, емоционални и естетични светове на ютюб, "Нетфликс" и още дузина водещи канали и платформи за с видеосъдържание, за инфотейнмънт, маратонско гледане на сериали и какво ли не още. За старите електронни медии стрийминг платформите и социалните мрежи за видеосподеляне се явяват същата заплаха, каквато са новинарските сайтове и фейсбук за хартиения вестник, който отмира доста безславн.


Да вземе например "Нетфликс", с която генералният директор на БНТ иска да се съревновава като продава архива й чрез каталог.


Срещу 7,99 евро месечно получаваш неограничен достъп от едно устройство до цялата филмотека


на новия интернет гигант, който вече има над 170 млн. абонати по света. За 11.99 евро можеш да гледаш филмите и сериалите, излъчвани по стрийминг платформата, на четири устройства, при това с много високо качество. Първият месец е безплатен, а абонаментът става с кредитна карта само с няколко кликвания на мишката. На една ръка разстояние е и възможността да го прекратиш. Няма обвързващи и заробващи дългосрочни договори. Е, суми от порядъка на 20-25 лев за абонамент все още не е по джоба на всяко българско семейство. Път и каталогът с преведените на български филми продължава да бъде оскъден. Но за младите езиковата бариера не би трябвало да е сериозен проблем - "Нетфликс" предлага продукцията си с дублаж и субтитри на английски, немски, испански и други международни езици. Важно конкурентно предимство на стрийминг платформата е, че тя не излъчва реклама!


И така - домашният киномаратон може да започне. На разположение са продукции като превърналия се в световен хит испански сериал "La casa de papel" ("Money Heist") - "Хартиената къща", който чрез образите на симпатични банкови обирджии прави фурор с откритата критика на неолибералния капитализъм; сериалът "Наркос", продуциран от самата стрийминг платформа, разказващ за възхода и падението колумбийския наркобарон Пабло Ескобар; гангстерстката драма "Ирландецът" на Мартин Скорсезе с участието на Робърт де Ниро и Ал Пачино и много други продукции.


В България пробивът на "Нетфликс" е по-бавен,


но в Европа тя вече има конкуренция в лицето на Apple TV+, Amazon Prime Video, Disney + (неотдавна холивудската студия пусна свой стрийминг портал, който предлага филми, тв серии и друго видеосъдържание от собствения й образен универсум). Въпрос на време е тези нови онлайн актьори, които играят все по-успешно ролите си на границата между киното, телевизията и видеото, да почукат на вратите на българската телевизионна публика.


На фона на тези колосални промени драмата на финансово потъващата, политически зависима и неатрактивна в програмно отношение обществена телевизия изглежда незначителна и провинциална. Положително е, че напоследък все по-често се дискутират идеи за нови модели на финансиране на обществените медии, за нов СЕМ със силна гражданска квота, както и че все по-на висок глас се чуват призиви за гарантиране, запазване или отвоюване на автономията на БНТ и БНР. Всички тези усилия обаче ще останат глас в пустиня, ако БНТ, българските журналисти, политическата класа и аудиторията не започнат откровен разговор на тема "Какво да се прави?"


Обществото ни има нужда от силна обществена телевизия. Тя трябва да бъде коректив на политическата класа, да ориентира потребителите в сложните пазарни реалности, и, разбира се, да противодейства с обективна и качествена информация на потока от фалшиви новини. Телевизия без публика обаче е като селски стадион, изграден по европрограма. За да я има след 10 години, БНТ трябва да се обърне към младите. С нови теми и подходи. И на нов език, коренно различен от "дървения" език, на който журналисти, политици и интелектуалци сега говорят в ефира й.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8939 Любопитно

  Всички основни телевизии са си напълнили огромен процент от времето с политическо бърборене - и после що не били интересни на младите?

  [email protected]
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3019 Весело

  Само ако дават по 1.99 , че си губим времето ...

 3. 3 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Оптимизмът на Кошлуков е глупав:
  1. Възрастните наистина са се кефели на Паша Христова и Апостол Карамитев, но сега те се кефят на сериали и новини, така че имат какво да гледат.
  2. След като имат безплатни неща за гледане, те няма да плащат за неща, които нямат време да гледат. Особено като знаем че нямат и излишни пари за плащане.
  3. Възрастните не са компютърно грамотни и по тази причина предпочитат да цъкат с дистанционното на телевизора, а не с мишката на компютъра.

 4. 4 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 651 Неутрално

  вай,вай............БНТ УМРЕ, АЛЕ,АЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!
  ЧЕ ТЕ НЕМАТ И ЕДНА МИНУТА ПРОГРАМА, която може да се конкурира с нетфликс и ютюб!
  Ако там искат да играят - вече са мъртви.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Весело

  "За да я има след 10 години, БНТ трябва да се обърне към младите."!?  Иво, а след 10 год. ще има ли въобще телевизия?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  От студентските ни години левичарят Инджов се прави на медиен експерт и политолог, а "Дневник" му се връзва!

 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Не знам за останалите, но лично за мен, БНТ е една от най-гледаните телевизии.
  Но в интерес на истината - все по-рядко гледам телевизия.

 8. 8 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Някой е започнал да пие от рано, какви 2 лева за съдържанието на БНТ?! Най-смисленото там, от години бе "Сънчо" (май го спряха?). Не знам дали го осъзнава, но след 30г., ще умре и последното поколение, което гледа телевизия, сравнително редовно. После аудиторията им е максимум 800к човека, за всички канали.

 9. 10 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 9 Весело

  След 10 годин кьорава телевизия нема да има, всичко ше гледа онлайн.
  Аз вече минах само на тубата и телевизия изобщо не пущам, а ич не съм от младите :) И по-дрътите сме светнати, да знаете... и бенете, и нователевизя и бетеве, пеефъ3, и всеква друга бгтв гадост, от десет годин не съм ги пущал... Тевета ше останат колко да ги гледат само гьорбаджиите, щот са залупняци и умствено изостанали.
  За пакет тв с договор пари вече немаме.

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 10. 11 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 857 Неутрално

  БНТ, откак Кошлуков е шев е с много добро качество; най- вече нея гледаме, когато изобщо гледаме телевизия.Очевидно Кошлуков не си е губил времето, когато е учил в Америка. По- добър от него не е имало досега. Не ми е ясно как и откъде се финансира една телевизия, но със сигурност никой няма да плати и стотинка повече, ако му поискат. И без друго телевизията не е от жизнена потребност. Имам къща на село, където телевизия не може да се гледа, откак я направиха цифрова, но радиото абсолютно успешно я замества. Никаква нужда не съм изпитвал от липсата и.

 11. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  На мен лично БНТ си ми харесва в сегашния си вид. Има достатъчно интересни продукции. По отношение на младите - да вземем например свежарското "Туризъм.бг" или "10 000 крачки" по БНТ2, и не само (преди време имаше предаване за IT технологиите, сега пак има такова). По БНТ има предавания, които частните телевизии никога не биха излъчвали - примерно "Бразди", "Иде нашенската музика", "Вяра и общество", "Джинс", "Библиотеката" и т.н. Вчера бе излъчен късометражният филм "Seen" - за влиянието на смартфоните в ежедневието ни. И т.н., и т.н.

  Единствената ми критика е, че видеата на сайта на обществената телевизия са на флаш платформа и не са видими на "Мозила Файърфокс", засега все още вървят на "Хром".

  Колкото до достъпа до златния архив - идеята е чудесна, но аз поне не съм склонен да плащам за това (колкото и прекрасни и интересни неща да има там). Ако свалят БНТ2 и БНТ3 от ефирно излъчване, ще ощетят мнозина. И възниква въпросът - какво аджеба стана с таз цифровизация?

 12. 13 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  Какво са БНТ, bTV и Нова?

 13. 14 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 381 Неутрално

  БНТ може и да не е популярна, но пък остана, на фона на всички останали, най-качествената. Няма ги риалити глупостите, кастингите за клоуни и вяскакви други кифладжийски комерс истории. Пробемът, не само за БНТ, е че телевизията като информационен медиум като цяло залязва. Цялостна ревизия за онлайн услугите е необходима, както и нови актуални продкуции, вълнуващи всички възрастови и социални групи у нас.

  "Днес в предаването "Живот с пенсия от 260лв", ще видите..." ще бият рейтинга и от мачове на световното. Майтапа на страна, има място за развитие, но разни абонаменти за архива няма да са решение в дългросрочен план.

 14. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  По-сериозният проблем е съотношението 5 минути реклама на всеки 15 минути предаване. Ако нещо съсипва телевизиите, то е именно това.

 15. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  До коментар [#7] от "atmanpg":

  БНТ е на километри пред онези другите, с турските сериали.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 16. 17 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Всички основни телевизии са си напълнили огромен процент от времето с политическо бърборене - и после що не били интересни на младите?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Тук сте в дълбока грешка. Всички тези телевизии са напълнили 99 процента от времето си със сериали, разни телевизионни формати и патриотарски тъпизми. Никъде няма смислен политически разговор. Само така може да се удържа наложения режим, при който изпълнители, разбирай "политици" са формени идиоти, готови на всякакви низост, само и само да си получат чека, а държавата е отдадена на концесия на шепа олигарси, които фалират де що има, до което се докоснат.
  Кристиян Таков, лека му пръст, имаше една приказка - Политизирайте се, казваше. И беше адски прав. Докато обществото не започне да се интересува от политика нещата ще стават все по-зле. Именно политиката определя начина, по който живеем и ще живеем. Писането и приамането на закони не е отвлечена дейност на ония простаци в парламента, а нещото което ти бърка в джоба и ти къса нервите. Ако поне активната част от обществото прозре, че е адски важно кой изпращаш в НС и какво той върши там, то нещата ще тръгнат напред.

 17. 18 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Моля г-н Кошлуков да посочи тийнейджър, който гледа телевизия.

 18. 19 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 693 Любопитно

  Плащам си абонамент за Нетфликс не за да гледам стари архивни неща, а за да гледам НОВИ!
  Когато искам да гледам примерно “С деца на море” го намирам в YouTube - там от маса години има всичко...
  Не е ясно тоя тиквеник Кошлуков какво ще ми продава...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 19. 20 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Всички основни телевизии са си напълнили огромен процент от времето с политическо бърборене - и после що не били интересни на младите?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  То това не е проблем. Интересна публицистика има своята аудитория, просто при нас няма нито едно предаване където да има наистина смислени разсъждения и анализи. Има някакви порняци които я се борят с комунизъма, я със статуковото или са просто психически не здрави хора. Така че да младите нетфликс-> чужд език-> чужбина, а политиканите (и държавното чиновничество и демократите от софийските локали и борците със статуквото) ще си бият (или ще ги бият) оставащия електорат който въобще не се интерсува от булшита им.

 20. 21 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Мниого обичат да излъчват стари филми/предавания във формат 4:3, а хората масово имат 16:9 телевизори. Съответно всички изглеждат като настъпан хипопотам. Не знам защо не го смятат за важно, или им харесва така. Те с такива неща не могат да се оправят, камо ли с нови онлайн платформи.

 21. 22 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  По БНТ гледам вечерните новини и то по инерция.

 22. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8939 Любопитно

  До коментар [#20] от "ceci_":

  Интересна публицистика - да, ама аз съм писал политическо бърборене !

  [email protected]
 23. 24 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  БНТ е поръчкова, но подчертавам, НАЦИОНАЛНА телевизия. Жалко е, че работещите там се оставиха да бъдат мачкани от оная подметка. И да лижат на Бойко обувките.
  За Нетфликс и Ютюб не може и да става дума, не ставайте смешни, тия гледали ли са някога Нетфликс?! :)

 24. 25 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 284 Неутрално

  За тези, които гледат тв, тя задава дневния ред и границите на мисленето (или дискурса), както е модно да се казва сега. Това е идеалното средство за манипулиране на тълпата.

 25. 26 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 574 Любопитно

  ве да нема прокопи акции у бтв?

 26. 27 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 675 Весело

  Идеята на Кошлуков, поне на хартия, е разумна и прогресивна... но дори при най-бегъл и повърхностен анализ се разпада на прах и пепел...
  Първо, т.нар. "Златен фонд" може да има някаква носталгична привлекателност САМО за хора над 60-70 г., които ги помнят "онея времена" - но те хем нямат пари, хем са основно ОФЛАЙН аудитория. Тогава са се гледали тъпотиите на Хачо Бояджиев, "Телевизонен театър", мазния "Златен Орфий" и "иновативния" Кеворк, просто ЗАЩОТО НЯМА НИЩО ДРУГО! А в селото на слепите едноокият е цар!
  Второ, да се конкурираш с платформи на световно равнище като Ютуб (аз например гледам разнообразно съдържание там ежедневно), Нетфликс и HBO GO e... СМЕХОТВОРНО с жалкия архив на БНТ от дърти филми, на всичкото отгоре - дублирани от актьори (което е 100% не-не за истинския кинофен), защото масата лумпени "не моели да четат толко бързо"... Ами, тъкмо да ги подтикваш да се учат, бе.
  И трето, ако ме питат като данъкоплатец, бих гласувал С ДВЕ РЪЦЕ ПРОТИВ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА БЮДЖЕТА на тази поддържана на системи каца без дъно, наречена "национална медия". Дори искам да ИМ ГО НАМАЛЯТ! Да уволнят първо огромния брой мъртви души и плазмодии, прилепили смукала към копанята с макар и малка, но редовна и гарантирана държавна заплатка... Да разследват многомилионните далавери с финансирането на "мегахитове" като сериала "Под прикритие"... И поне да оправят кашата в двата паралелни канала БНТ 3 (които поне в А1 вървят успоредно, с еднакво лого в различни ъгли и с различна програма?!?)... Да спрат да дублират международни филми в епохата на субтитрите. И т.н, и т.н.
  Имаше няколко положителни крачки - като махането на Севда Шишманова и няколко други, втръснали до повръщане лица, но... толкова работа предстои, че не бих заложил и 5 лв. за каузата на БНТ. А и, честно казано, ми е абсолютно все едно, ако я няма.

 27. 28 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 675 Весело

  О, забравих един много любопитен пример за потенциалния таргет на платения достъп до "Златния фонд" - това е майка ми, на 93 г., активна и бодра, гледа телевизия по 6-8 часа на ден. Какъв е нейният основен проблем? Че понякога се застъпват директните транслации на снукъра по Eurosport и тениса от ATP по Maxsport 1 или 2... Та й се налага да прескача от канал на канал, щото е фенка на Рони, но и на Роджър и Рафа, добре че я светнах, че дистанционното има функция Previous channel за бърз преход...
  Какъв "Златен фонд" бе, какви 5 лева?!

 28. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Тя БНТ, както е тръгнала, може скоро съвсем сама да се закрие.

 29. 30 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ТОЯ КЕЛЕШЛУКОВ РЕШИ ДА ПРЪДНЕ,АМА СЕ НАСРА..
  НЕТФЛИКС И ЮТУБ ДАЛИ ЗНАЯТ ВЪОБЩЕ,ЧЕ СЪЩЕСТВУВА БНТ???
  И АЗ ДА СЕ ИЗЦЕПЯ,ЧЕ КОНКУРЕНТ МИ Е САМО РОКО СИФРЕДИ...МЕСНИТЕ @БАЧИ НЕ ГИ БРЪСНА ЗА НИЩО...😁

 30. 31 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално
 31. 32 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#27] от "Milko Stoyanov":

  ++++++++++++++++++
  Много плюсове, драги.

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 32. 33 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 104 Неутрално

  Да вземе например "Нетфликс", с която генералният директор на БНТ иска да се съревновава като продава архива й чрез каталог.
  Срещу 7,99 евро месечно получаваш неограничен достъп от едно устройство до цялата филмотека
  ------------------
  Дрън -дрън.
  "Филмотеката" на Нетфликс е повече от постна.
  Да не говорим, че има субтитри само на 6 езика, а като знам колко дори и от младежите се оправят свободно с английски/немски/френски, да не говорим за руски/полски /турски.
  Много хляб има да ядат още, докато стигнат Спотифай в аудиото.

 33. 34 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2737 Любопитно

  Кош..луков по иновативност е само пред Орландовци ТВ.....Поне им води по гледаемост!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 34. 35 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 104 Неутрално

  А иначе мисията на Кошлуков си е кауза пердута.
  БНТ си е един змиярник и развъдник на тунеядци.
  То всички са такива, ама частните поне рейтинга играе ролята на тоягата.

 35. 36 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Директорите на БНТ не могат да загреят, че днес светът се движи от "инфотейнмънт". Смесена програмна схема с информация, малко публицистика и ентъртейнмънт в прайтайма. Така е във всички водещи телевизии в света.

  Само че БНТ няма никакъв ентъртейнмънт. Няма собствено ТВ филмова продукция. Едно време БНТ беше лидер в слота между 21:00 и 22:00, когато се излъчваше "Под прикритие". Днес те нямат никаква продукция от този тип. Кошлуков щял да разчита на Апостол Карамитев.... Абе, Емиле, Карамитев почина преди 50+ години и днес щеше са бъде вече столетник. Ти в коя епоха живееш?

  БНТ се нуждае от някакво ентъртейнмънт съдържание в праймтайма /шоута, реалитита, състезания и др/, което да привлече аудиторията. И от публицистика в останалите гледани слотове.

  И най-вече - да се разреши повече реклама в праймтайма. В момента по закон рекламата в БНТ е крайно ограничена като време и евтина, защото БНт няма аудитория. Докато по Нова 30 секунди реклама по време на Капките, най-гледаното реалити, струва много пари. Шоуто е 3 часа, т.е. 45 минути реклама общо, за която всички рекламодатели наддават, както е при рекламата на Супербоул в САЩ. БНТ да започне да инвестира в ентъртейнмънт, бг сериали и да повиши времето на рекламат поне по 15 минути в праймайма.

  Именно рекламата беше проблемът Стани богат да бъде спряно. Ако имаше повече реклама, парите щяфа да избиват разходите по всеки епизод. Но заради ограничената реклама разходите бяха много по-големи и телевизията трупаше загуби. А желаещи за реклама имаше. Но рекламно време - не.

  И тук някои от колегите ще каже "Да, ама БНТ е национална обществена медия, а не частна и не трябва да има реклама, спонсорира се от държавата". И ще бъдат прави. Така е, държавата спонсорира БНТ. Но със скромна сума, недостатъчна, за да се бори за тв рейтинг. Остават 3 други източника - такси, реклама и продажба на продукция. Очевидно продажбата на продукция е нищожна, рекламата почти я няма, а никой не иска да праща такса за нискокачествена продукция. Тогава остава само фалит или безкрайна мъка без зрители.

  Затова трябва първо да се отпуши рекламата и доходите от нея. После тези пари да се вложат в ентъртейнмънт и нови качествени продукции. Накрая тези продукции да се продават и така всички 3 допълнителни източника на доходи ще се отпушат за подобряването на телевизията.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 36. 37 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Да вземе например "Нетфликс", с която генералният директор на БНТ иска да се съревновава като продава архива й чрез каталог.Срещу 7,99 евро месечно получаваш неограничен достъп от едно устройство до цялата филмотека------------------Дрън -дрън."Филмотеката" на Нетфликс е повече от постна. Да не говорим, че има субтитри само на 6 езика, а като знам колко дори и от младежите се оправят свободно с английски/немски/френски, да не говорим за руски/полски /турски.Много хляб има да ядат още, докато стигнат Спотифай в аудиото.
  —цитат от коментар 33 на NoBrainNoPain


  Нетфликс качват собствени филми и сериали.
  Важното е че качват много собствено съдържание.
  По-добре е да заснемат един филм отколкото за тези пари да пазаруват правата на някой блокбъстър.

 37. 38 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Оптимизмът на Кошлуков е глупав:1. Възрастните наистина са се кефели на Паша Христова и Апостол Карамитев, но сега те се кефят на сериали и новини, така че имат какво да гледат.2. След като имат безплатни неща за гледане, те няма да плащат за неща, които нямат време да гледат. Особено като знаем че нямат и излишни пари за плащане.3. Възрастните не са компютърно грамотни и по тази причина предпочитат да цъкат с дистанционното на телевизора, а не с мишката на компютъра.
  —цитат от коментар 3 на john_3volta


  Може да направят и приложение за тв от БНТ и отново да се цъка с дистанционното.

 38. 39 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Само ако дават по 1.99 , че си губим времето ...
  —цитат от коментар 2 на SS


  То 2 лева се нищо и може би се надяват хората да забравят да се отпишат след пробния период и така от БНТ да печелят.

 39. 40 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#36] от "Lou":

  Има законово ограничение за рекламите по БНТ и БНР, защото получават смесено финансиране и не е честно спрямо частните медии да имат повече време за реклама. На мен лично така ми харесват много, достатъчно реклама се бълва от всякакви други източници. Дори актуалната концепция е двете обществени медии да останат напълно без реклама (при повишено субсидиране от държавата), което е ОК за мен. Да, в такъв случай идва въпросът за зависимостта и цензурата, но това важи в голяма степен и за частните медии (според възгледите на собственика/собствениците и източниците на финансиране). Именно заради липсата на реклами се развива бизнесът на платени платформи за какво ли не (това в някаква степен важи и за торент тракерите, макар че на самите сайтове има банери - хората искат да гледат филми без реклами). На същия принцип хората си свалят любими песни от ЮТуб в MP3 формат и си ги слушат на устройствата без прекъсвания за реклами. И т.н., и т.н. Съвремието ни е твърде наситено с рекламни послания откъде ли не, за да искаме и още, и още.

 40. 41 Профил на sulio_parvi
  sulio_parvi
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#2] от "SS":

  Ти ако си проссзддт не го издавай! Има много хора, за които 2 лв не са проблем да си спомнят класиката. Щото сегашните програми по всички тв са за дебили. И недебилите няма какво да гледат. С управлението на луди"демократи" или крадливи ГЕРБави носталгиците стават още повече и съответно тях от тях са потребители на такъв тип услуги. В много страни има отделни канали които бухат само стари предавания.

 41. 42 Профил на sulio_parvi
  sulio_parvi
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#28] от "Milko Stoyanov":

  А да се гръмнеш и да оттървеш света от тъпите си гени?
  1. Майката ти (да е жива и здрава) не е представителна извадка.
  2. Погледни във форумите на Калдата и детството.нет какво е търсенето на архивни неща.
  3. Погледни суперужасното му качество в тубата.
  4. Не смятай себе си за референс освен за референс на луд "демократ" от които си патим вече 30 г.
  5. Не диктувай чуждите вкусове и не се изказвай от името на масите - това ли ви е демокрацията? Той и Тодор Живков така правеше.
  6. Идеята на Кошлуков е много добра, но като всяка добра идея в България бързо ще се осере.

 42. 43 Профил на Brasil
  Brasil
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Нелоша идея за Златния фонд, но не знам дали повечето хора знаят, че голяма част от него е безвъзвратно загубена, защото някой мозък някога е решил да държи голяма част от архива на БНТ в Захарна фабрика, докато не го ограбиха няколко пъти, а съм чувал, че е бил и наводняван.

  http://sofiazanas.blogspot.com/2009/01/httpdnes.html

  Така че може да се окаже, че и 2 лв. ще са много за 100-тината останали филма и 15-тината предавания.

 43. 44 Профил на rewo
  rewo
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#36] от "Lou":

  Глупости!!!
  В никакъв случай не трябва да има "ентъртейнмънт съдържание в праймтайма /шоута, реалитита, състезания и др/" в обществената телевизия. НОВА и БТВ достатъчно заливат ефира с малоумните си и режисирани реалити формати и състезания.
  БНТ и сега има атрактивни и качествени предавания за мислещите хора - История.бг, Библиотеката, Репетиция, Фоклорните предавания, Панорама, Документалните поредици и т.н. Разбира се, че могат да бъдат и подобрени.
  Относно архива, ако се включат и чужди продукции излъчвани по БНТ ще бъдат много атрактивни - Летящият Честмир, Ферди Мравката, Изгубената мелодия, Арабела, Болница на края на града, Призраци в блока, Инч Хай, Смехораните, Смърфовете, всички сериали и филми на Дисни излъчвани през 90-те и много други подобни, но задължително с автентичният дублаж.
  По формата на История.Бг може да се направят и предавания на тема Философия, Музика, Кино, Театър - има достатъчно подготвени и знаещи хора, които могат да направят интересни и атрактивни дискусии.
  И големите обществени спортни мероприятия задължително трябва да са по БНТ-Олимпииски игри, Световно и европейско по футбол, може и в зимните спортове.
  Не са малко хората, които имат жаждата да гледат и слушат анализи и дискусии на високи теми различни от чалга, реалита и лични драми.
  А за останалите с изгладените мозъци има Нова и БТВ. :)

 44. 45 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Въпросният доцент от Търново едва ли си има и малка представа от това какво има в Златният фонд, който не се изчерпва само с Васко Кеца.
  Архивът на БНТ разполага с уникални и оригинални филмови ленти с документални филми и кадри още от времето на Балканската и Първата световна война, които никой не може да гледа в интернет. Както примерно интервюта със световно известни личности като Борис Христов, примерно...

 45. 46 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Въпросният доцент от Търново едва ли си има и малка представа от това какво има в Златният фонд, който не се изчерпва само с Васко Кеца.
  Архивът на БНТ разполага с уникални и оригинални филмови ленти с документални филми и кадри още от времето на Балканската и Първата световна война, които никой не може да гледа в интернет. Както примерно интервюта със световно известни личности като Борис Христов, примерно...

 46. 47 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Че е ляв, ляв е..но не чак толкова глупав.

 47. 48 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#42] от "sulio_parvi":

  Както си се засилил, така и няма за разбереш, че и твоите гени са яко прецакани....

 48. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 50 Профил на no
  no
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Не знам как точно мерят аудиторията, но мисля, че БНТ и филмовите платформи са съвсем различни неща. Предпочитам новините на Пловдивската телевизия, след това може да гледам нещо по софийските канали и трета стъпка късно вечер е Netflix или HBO GO. Имам нужда и от различните платформи и не очаквам БНТ да бълва американски сериали без реклами или по нетфликс да ми разказват за приключенията на Бойко Борисов...

 50. 51 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 845 Неутрално

  ...БНТ са "Нетфликс" и ютюб, а не bTV и Нова....

  Правилно е
  БНТ, Netflix, YouTube, bTV, Nova
  Какви са тези кавички на нетфликс хахаха и ютюб кой го изписва така, толкова неграмотно заглавие не бях виждал.

  -voxy
 51. 52 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 41 Весело

  Ами БНТ си е екстра, но все пак масовия потребител иска тъпи риалити формати, тъпи турски и още по-тъпи индийски сериали, обилно гарнирани с тъпи и безкрайни реклами, които ... дори тъпия масов потребител НЕ иска.

  Иначе, и аз понякога гледам кошмарите или дори съдебен спор - все пак човек съм и имам афинитет към долнопробното - което се осигурява от другите телевизии (не БНТ).

  Като минус на БНТ - липсва и някакъв по-динамичен рано сутрешен блок.
  Нямам предвид тъпия блок на Гала, а нещо по-живо за рано сутринта - като за работещи хора, не кифли с безмислен живот, които сутрин си пият кафето вкъщи.

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 52. 53 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Хаха...огледали се в Нетфликс БНТ-то, ще продават усмивки от старите ленти.... :) По-добре да погледнат Арте какво правят - модерни собствени продукции - документални, публицистика, субтитрирано всичко на английски, мобилно приложение с опция за кастване... и...ами...безплатно!

  Ало БНТ, затворете, че дуплекса чака...

 53. 54 Профил на Antikelesh
  Antikelesh
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#33] от "NoBrainNoPain":
  Жалко е това, което пишете, че младежите не се оправят с чужди езици и се надявам да не сте прав. Netflix, HBO, Amazon Prime – огромни каталози. За съжаление, не всичко е достъпно от България, но и това което има е достатъчно да накара повечето хора да не погледнат към ТВ. А за информация и новини – свят огромен и все онлайн – BBC, CNN, New York Times, Bloomberg – и отново не остава много място за нашите ТВ.

 54. 55 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Наглец е драгия Кошлуков.Не стига,че гоиздържам всяка година с едни 5-6 лв+ами щеми продава и отделно за 2 лв достъп до архива....Шмекер! Да му спрат субсидията и ще купувам тогава,иначе е невъзможно да му дам не 2лв ,а 2 стотинки!

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 55. 56 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2325 Любопитно

  Кошлуков е уверен, ча "ако го направим абонамент за 1,99 лв. например, те (инвестнициите - б. а.) ще се изплатят.
  ______________
  От както Кошлуков разгони половината телевизия, кой пък гледа БНТ???


  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK