Така е в България

"Защо ми го правите? Не, питам, репетирате дали ще ви оправя още днеска, или какво?"

© Георги Кожухаров

"Защо ми го правите? Не, питам, репетирате дали ще ви оправя още днеска, или какво?"Текстът е препечатан от "Дойче веле".


"Шефът на АПИ тука ли е? Защо ми правите тези номерца, а, защо ми правите номера? Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас? Как може да ми изкарвате хората на улицата за някаква абсолютна глупост? Как ще плащат от Нови Искър, или от Банкя, или от съседните места винетки? На изборите за София те гласуват ли за кмет на София? Защо ми го правите? Не, питам, репетирате дали ще ви оправя още днеска, или какво?"


Едва ли има някой, който да не е видял тази сцена, разиграла се преди седмица на заседание на Министерския съвет (или поне да не е прочел или чул за нея). И въпреки това си струва да се вгледаме и заслушаме още веднъж в нея.
Историята


На 17 февруари влизат в действие камерите на новата ТОЛ система. Онези, които карат без електронна винетка, вече могат да бъдат засичани автоматично. Само през този ден са санкционирани 730 нарушители. На другия ден това се разчува. Жители на Нови Искър, който е хем отделен град, хем район на Столичната община, излизат на протест. Причината: за да стигнат до София, трябва да минат и по част от платената републиканска пътна мрежа, т.е. трябва им винетка. Заканват се да протестират и в други населени места в същото положение. Край Бистрица неизвестни лица режат рамката на тол-камерите с флекс.


Ядосан, премиерът извиква шефа на пътната агенция на правителственото заседание. Навиква го пред телевизионните камери и (в нарушение на действащия закон) му нарежда да обиколи площадите край София и да вика по три пъти: "Няма да има винетки!". Сцената е толкова грозна и унизителна, че като я гледа човек, чак го хваща срам. Това със срама, естествено, не се отнася за присъстващите министри, както и за потърпевшия шеф. Той през цялото време стои прав с наведена глава, а накрая се измъква като бито куче с подвита опашка без да каже нищо. После даже проявява разбиране - премиерът бил "прав да реагира гневно".


Хора от различни краища на страната виждат този гняв и решават, че и при тях може да няма винетки. В резултат на което, вместо да спрат, протестите продължават и се разрастват. А това прави историята още по-показателна за положението в държавата и я превръща в нещо като диагноза - за управляващите, за начина им на управление и за управляваните.


Управляващите


По вертикалата на управлението от горе надолу властват старите феодално-крепостни принципи, допълнени с културни, манталитетни и йерархични особености на махленска банда или мафиотски клан от по-нови времена. Главатарят гледа на държавата като на своя бащиния, думата му се изпълнява безпрекословно. Ако му скимне, правилата и законите престават да действат. Може да "оправя" всекиго надолу както си поиска, понеже всички му дължат лична преданост и послушание.


Тези надолу от своя страна са лишени от елементарно чувство за достойнство. Готови са да преглътнат всичко, за да си запазят поста, до който са се докополи предимно с подмазване и послушание. Иначе най-често са некомпетентни и професионално непригодни за него. А и да са, не смеят да направят нищо без да питат и без да им се каже отгоре. Но пък могат да си избият униженията, на които са подложени, като се държат към по-слабите от тях надолу по веригата по същия унизителен начин. Така лека-полека и отгоре до долу системата се напълва с такива хора, като автоматично изхвърля останалите. Такава система е очевидно обречена на непрекъснати кризи и провали. Като в историята с винетките.


Всъщност най-абсурдното в тази история е, че самият премиер стои в дъното на "абсолютната глупост", заради която навиква своя подчинен. Защото подписът му стои под списъка с пътищата, за които ще се плаща винетна такса, приет в края на 2018 година с решение на Министерския съвет. Проблемът с крайградските зони лъсна още тогава, но цяла година никой не си е мръднал пръста да го реши. Тук е така: първо се действа, после се мисли и се протака докато може. И докато всичко се обърка. На 1 март предстои да заработи многократно отлаганата ТОЛ-система за камионите и автобусите - бъркотията ще е още по-голяма и шоуто е гарантирано.


Управляваните


И накрая - за ролята на управляваните в тази история. Не искам да обидя никого, но ми се струва, че тя съвсем не е еднозначна. И че всъщност става дума за няколко различни роли, зад които прозират и някои изконни черти на националния характер.


Някои от нароилите се протести, например, със сигурност са справедливи - когато става дума за откровени недомислици и абсурди.


Вандалщината с флекса обаче не е бунт срещу несправедливостта, а отмъщение на гратисчиите. Помня как навремето бяха измислили най-невероятни технологии за отлепване на хартиените винетки, за да си ги разменят или да ги местят от едната на другата си кола. Сега гратисчиите търсят цаката на камерите, но ще им е все по-трудно.


Някои протести ми се виждат доста театрални: всички са спокойни и уверени в успеха - щом премиерът е казал, само трябва да се покажеш по телевизията. И малко пресилени - участниците явно не си карат колите само в рамките на населеното място и най-вероятно и без това си имат винетки. Освен това - имат пари за бензин, за да шофират всеки ден, но протестират за 20 и няколко стотинки на ден (колкото излиза годишната винетна такса). За други, далеч по-важни и скъпоструващи неща не биха протестирали в никакъв случай (за няколкото милиарда от КТБ, например).


От време навреме на повърхността избива и дълбоко вкоренената заблуда, че някои неща могат да са безплатни. Но пътища без пари не стават и в края на краищата по един или друг начин протестиращите ще трябва да си платят. Както е тръгнало с тази епидемия от протести, възбудена от гнева на премиера, може всички - село по село и град по град - да поискат "безплатен" достъп до общинския си център. И накрая половината пътища да увиснат на (общо взето) мизерните общински бюджети.


В заключение да споменем и още една категория граждани - онези, за които сцената в Министерския съвет от миналата седмица не е унизителна и срамна, а пример за това как трябва да се управлява. Те напълно си заслужават всички "номерца" на това управление.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 577 Неутрално

  а пишещия тази статия ако бъде подложен ан същото 'лекарство" от шефовете си няма ли и той да си подвие опашката и да се изниже и че даже да прояви разбиране към набиващия му канчето?
  Това се случва по целия свят! Не че е ОК, не е, но всеки си прави сметка дали да си подвие опашката или не. Въпрос на личен избор, на на народопсихология.

 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2629 Любопитно

  Чакай сега. За колосалните 97 лв. ГОДИШНА винетка ли става дума? Андрешко, Андрешко!

  Викайте Бърни Сандърс, той ще ви пасне като дялан камък.

 3. 3 Профил на xrr31638754
  xrr31638754
  Рейтинг: 8 Неутрално

  „Главатарят гледа на държавата като на своя бащиния“ - Ясен Бояджиев от Дойче веле
  ---------------------------------------------

  Да не се забравя, че за да се превърне Бойко Борисов в „Главатарят“, за него гласуваха депутатите от ДСБ като Иван Костов и Радан Кънев, които излъгаха избирателите си.
  Депутатите от ДПС и БСП никога не са гласували доверие на Б.Борисов.

 4. 4 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 1102 Весело

  Не си ти, когато си...прост.
  Бай Х.

 5. 5 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  Що тъй бе джанъм? Булгар-булгар идеологията ли не ви харесва? Мутро-комсомолците ли не ви се нравят? Забравихте ли че ориенталско-съветската школа се е настанила за да стои?

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3188 Разстроено

  " Това със срама, естествено, не се отнася за присъстващите министри, както и за потърпевшия шеф" - възпитанието не започва от днес, та да се чудят съвременниците защо се случват подобни взаимоотношения в родината. При такова ОПравление, каква държавност, каква стабилност, освен величавото его на навързаните, по партийна, ведомствена, кОлтурна идентичност, което продължава да е движещо в действията им. За радост на мат`риала, че има таквиз вождове. Лъскота, която обвива кухини - не само материалните ИМ.

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2611 Весело

  През 90-те имаше една кръчма. в която се събираха кварталните пияници. Наричше се "Тука е тъй". Беше нещо като психиатрия.

  "Гениален изрод е Петьо Еврото дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..." Делян П.
 8. 8 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Не знам поне един случай , в който ББ да е казал истината в пряк текст.
  Става с една идея, до след обяд е съвсем друго

  Винаги завоалирано и разбира се с нужната сервилност.

  Той зададе тона и маниера на поведението

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3424 Неутрално

  Бе Боко, че е самовлюбен-такъв е! Че е хвалипръцко-такъв е! Ама, че върши работа и няма просто по-добър от него да го сменим-факт неоспорим!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на xrr31638754
  xrr31638754
  Рейтинг: 8 Весело

  Не знам поне един случай , в който ББ да е казал истината ...
  —цитат от коментар 8 на nessarox


  Елена Йончева обвини Борисов, а Съдът отсъди, че е лъжец.
  Но такива са и ортаците му от ЕНП – ДСБ и СДС. Те, както е казал Българския Народ, краставите магарета се подухват!

  До коментар [#8] от "nessarox":

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#1] от "bkstoja":

  Всъщност си прав. Емоционално сме "за правдата", но под юргана. Имало го е преди , имало го е сега. Тогава почваме да НАВИКВАМЕ народа - такъв, онакъв и тн. Всъщност кога сме били СМЕЛИ.? Има периоди в КАПИТАЛИСТИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ (преди ВСВ). Имаме по голяма смелост и при КОМУНИЗМА. След 1985 година практически имаше , поне 5 пъти по голяма смелост и достойнство да стоиш на ДАДЕНА ПОЗИЦИЯ. Много друга история как се прилагат, че нямахме имунитет за ТЕХНОЛОГИИ, които могат да създадат условия за САМО РАЗРУШАВАНЕ. Спомняме си историята за сирените....
  Да в момента сме ФЕОДАЛНА страна, и вървим още по надолу. Имаме всички белези огромни ГРУПИ от хора да са РОБИ. Като за разлика от предишното сега ПАТРОНИТЕ МОГАТ да бъдат няколко . Един на работа, един в банката , по един общински и държавни структури. Ако вървим толкова БЪРЗО , ще слезем и към първобитно - общинния строй.

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  В интервюто си за "Неделята на Нова" през изминалата седмица кралят на поп-фолка Азис заяви, че най-голямата му грешка в живота е, че се е родил в България. И това заслужава анализ в контекста на заглавието на статията.

 14. 14 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2385 Разстроено

  Ама колко ни е проЗд управляващия "елит". А б.Х. е еманацията му.

  И както казва лизачев : "Може да е прост, но работи много".
  Да, работи но за себе си.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3669 Неутрално

  Или как с перифраза на Нинова ставаш автентично десен

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1886 Весело

  Евро-атлантическите ни "партньори" обичат и уважават точно тази част от политическата ни фауна. Те така са решили.

 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3363 Неутрално

  Десет години управление по метода проба - грешка. Тоест - решаваш нещо, а ако народа роптае, го отменяш. Не дай си боже, да има протести на улицата. В резултат, цари пълна бъркотия и анархия. Интересно, как така се развиваме д добре? Опс, статистиката каза, че има грешка в пресмятането на властта, та не сме баш добре, ама карай да върви.

 18. 18 Профил на xrr31638754
  xrr31638754
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "xrr31638754":Ма естествено, Костов и Радан са виновни, че Борисов е прост и арогантен! Въобще не съм имал и грам съмнение в това!
  —цитат от коментар 11 на Бай Гадьо


  Не си разбрал!
  Костов и Радан са виновни, че избраха Борисов за Премиер или както казват от ДВ - за Главатар. Костов и Радан са виновни и че излъгаха избирателите си, които не подкрепяха Борисов.

  До коментар [#11] от "Бай Гадьо":

 19. 19 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  За индивидите, които не са получили добро възпитание, е валидно следното правило - както се отнасят с теб тези, от които зависиш, така се отнасяш с онези, които зависят от теб.
  Мога да си представя, пуйло как го унизява, а той след това, си го изкарва на калинките си...

 20. 20 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Препоръчвам статията!
  ..."В заключение да споменем и още една категория граждани - онези, за които сцената в Министерския съвет от миналата седмица не е унизителна и срамна, а пример за това как трябва да се управлява. Те напълно си заслужават всички "номерца" на това управление."...

  Ясен Бояджиев явно има предвид онези 80%... Стабилна работа. Нема мърдане... И нема изгледи за успешно лечение...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 21. 21 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Башканинът на 80-те процента гласоподаватели: "И още един път ако ми напраите така да се задъхам преди министерски съвет, ше бъде много критично за вас, много бързо критично!" Евала, Баце! Опраи ги!

 22. 22 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Анализът на проблема УПРАВЛЯВАЩИ ама право в десятката!
  Не съм толкова сигурен за цените на винетките защото, подобно на самите управляващи, авторът не предоставя абсолютно никаква финансова обоснвока на внушението, което прави, че са прекалено високи.
  Може и да е вярно, но не е защитено от аргументи, които да убеждават.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 23. 23 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Не и в провинцията, плащаща парното им.

 24. 24 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 2073 Весело

  Ха ха ха,всеки си има стил,неговият е този!Шарен свят,всеки си е "башка луд"!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4887 Неутрално

  Точно така трябва да се говори със самозабравили се и неадекватни бюрократи, после да гледат като гръмнати, още не разбрали какво става....
  То не останаха хора за началници, стотици бяха уволнени, но всичко отдолу което идва, продължава все да е комунистически възпитано, все още...

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  Ами бедни са селяндуу около София какво да се прави. Нямат пари за винетки..Тия, които са рязали с гледка що още не са в тюрмата.
  И пак повдигам за дебат темата за държавните трансфери към общините. Искам всеки гражданин да получава по равно. Не софиянци да получават по 1000 лева, а хората в Дълго поле например по 50 лева.

 27. 27 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4516 Любопитно

  Шефът на АПИ трябваше да си хвърли оставката пред всички присъстващи , а не да се измъкне " възмутен "......ама , нали такъв е кадровия подбор в ГЕРБ.....е , все пак такова е нивото на властта !

 28. 28 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Точно така трябва да се говори със самозабравили се и неадекватни бюрократи, после да гледат като гръмнати, още не разбрали какво става.... То не останаха хора за началници, стотици бяха уволнени, но всичко отдолу което идва, продължава все да е комунистически възпитано, все още...
  —цитат от коментар 25 на hamiltonf


  Искрено се надявам шефа ти да те третира по същия начин

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4210 Неутрално

  "Това със срама, естествено, не се отнася за присъстващите министри, както и за потърпевшия шеф. "

  А за герболяка във форума е направо повод за гордост.

  Какъвто тарторът, такива и слугите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4210 Неутрално

  До коментар [#19] от "vhv":

  "За индивидите, които не са получили добро възпитание, е валидно следното правило - както се отнасят с теб тези, от които зависиш, така се отнасяш с онези, които зависят от теб."

  Коментарите го потвърждават.

  Нагоре лази, надолу гази.

  Това е електоратът ва ГЕРБ, подобни типове се възхищават от простака най-горе, защото са същите като него.

  Бойко Борисов - колективната проекция на простите хора в България.

  Чийто девиз е: МОЖЕ ДА СМЕ ПРОСТИ, АМА СМЕ МНОГО.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на Андрей Страшимиров
  Андрей Страшимиров
  Рейтинг: 14 Неутрално

  И какво искате да кажете? Всички лъжат само БСП не.
  Всички овце си заслужават водача.До коментар [#10] от "xrr31638754":

 32. 32 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  АПИ-джията нямаше достойнството да каже на самозабравилата се баришня ББ, че не хората му правят номерца, а ББ (БашБаришнята) е взел решение да се включат тези пътища като платени. Това е с решение на министерския съвет и АПИ-джията само го следва и нищо не е включвал. НО!!! АПИ-джията е просто една калинка и, ако го кажеше, трябваше да си търси работа, пък те калинките и за чеп за зеле не стават, т.е. стигнал е своето "ниво на некомпетентност" (вж. д-р Паркинсън)

  "Гениален изрод е Петьо Еврото дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..." Делян П.
 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4210 Неутрално

  До коментар [#32] от "Николай Колев":

  "АПИ-джията е просто една калинка и, ако го кажеше, трябваше да си търси работа..."

  Едва ли е само това.

  По върховете на властта няма некорумпиран чиновник. На това се крепи пирамидата. Бойко Борисов е учил държавническо изкуство при правешкия многотомен мислител и знае от него, че най-лесно се държат хора с папки.

  По времето на Златния век на бае Тодар, всичките шофьори на висшата номенклатура бяха от Шесто управление на ДС. Всеки един от тях донасяше - буквално СЛЕД ВСЕКИ КУРС - с кого се е срещал шефът, какви вертепи е обикалял, какви любовници има, при кого е ял и пил без пари... И всичко това се трупаше в папката.

  Ако човекът (който може да е член на Политбюро и ЦК, министър в правителството, председател на комитет, областен гаулайтер и т.н.) кривне малко или има късмета да се изрепчи на бае Тодар, ясно е какво следва - папката се вади и ... край с кариерата му а често и с него като човек.

  Защо си мислите, че сега е различно?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Чудя се на хора като Бояджиев - безспорно интелигентни, умни, с възможност за изява в свободни (е,...може би) медии, информирани персони, които изведнъж скачат по конкретен повод и ..., и проглеждат. Ами, че нашият кучи син е идиот и бандит в целия си блясък не от вчера. Това поведение характеризира стил на управление още от момента на появата на Борисов. Толкова ли няма един, поне един свестен журналист, който в прав текст да се изока, че министър председателят на България е мафиот със сериозни психични зидфвепс. "...Защо ми правите тези номерца, а, защо ми правите номера?..." Защо правите номера на НЕГО, на НЕГО самия?! А държавата? Ако перефразирам един друг боклук шетащ из публичното пространство - Майната ѝ на държавата!

 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4954 Неутрално

  До коментар [#18] от "xrr31638754":

  "Костов и Радан са виновни, че избраха Борисов за Премиер"

  Не Иван Костов и Радан Кънев избраха ГЕРБ, а ги избрахте вие - онези 80%! И ги избирате вече три пъти! Продължавайте да настъпвате мотиката, след като ви харесва! Но не се оплаквайте, че сте бедни!

 36. 36 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#16] от "ju.li":


  Евро-атлантическите ни "партньори" обичат и уважават точно тази част от политическата ни фауна. Те така са решили.
  —цитат от коментар 16 на ju.li


  Много е хубаво друг да ни е виновен.
  А за привържениците на евразия, най-пасва виновни да са Евро-атлантическите ни партньори.
  Е, дребна подробност, че НИЕ като народ, като население си ги избираме, ама друг ни е виновен, подлъгаха ни или може би безкрайно неприятния ми с позата си на непогрешимост "професор" Иво Христов, все пак е прав в някои неща, например за 80% олигофрени?

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4954 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf":

  "Точно така трябва да се говори със самозабравили се и неадекватни бюрократи," които държат да се спазва закона, гласуван от депутатите на Баце!

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4954 Неутрално

  До коментар [#28] от "xhi13317223":

  "Искрено се надявам шефа ти да те третира по същия начин"

  И аз!

 39. 39 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 516 Разстроено

  [quote#18:"xrr31638754"][/quote]

  Много правилно ! И този крадец и мошеник Костов вместо много-много ни баламосва с приватизацията, да взема веднага да си пеизнава и за коронавируса!!!

 40. 40 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Мисирките крякат когато са гладни.

  ВиpOcолог, "бегом, кpъгом и xодом маpш", можеш да наpеждаш единcтвено на "Любов - 60"
 41. 41 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  До коментар [#36] от "tsvetko_51":

  Аз не познавам нито един българин, който да подкрепя това. Явно вие познавате такива?!

 42. 42 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 410 Неутрално

  АПИ-джията нямаше достойнството да каже на самозабравилата се баришня ББ, че не хората му правят номерца, а ББ (БашБаришнята) е взел решение да се включат тези пътища като платени. Това е с решение на министерския съвет и АПИ-джията само го следва и нищо не е включвал. НО!!! АПИ-джията е просто една калинка и, ако го кажеше, трябваше да си търси работа, пък те калинките и за чеп за зеле не стават, т.е. стигнал е своето "ниво на некомпетентност" (вж. д-р Паркинсън)
  —цитат от коментар 32 на Николай Колев


  Всичко хубаво, ама попрочети какво е "баришня"! Не използвай думи, чието значение не ти е ясно.

 43. 43 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#36] от "tsvetko_51":Аз не познавам нито един българин, който да подкрепя това. Явно вие познавате такива?!
  —цитат от коментар 41 на ju.li


  За съжаление, от последното преброяване на дебилите минаха около 2 години и сериозно се опасявам, че процентът е вече около 90 %.

 44. 44 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#18] от "xrr31638754":

  Ммда,....знаех си аз, че Костов е виновен за всичко...
  Санитар!

 45. 45 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Браво, Яшо! Много точно!

 46. 46 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Мързела на инспекторите на АПИ е феноменален, излезли покрай София и взели да глобяват. Вместо да започнат плавен старт на тол системата, те я торпилираха. Бойко беше даже много мек/

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 47. 47 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  След като падна режима и си отиде правешкия нос, имах огромната надежда, че ще станем нормална държава. И в най-мрачните си помисли, не съм си представял, че може да имаме феодал по прост от тодар...за съжаление съм се лъгал.

  Надолу по веригата е проста еманация на гьонсуратлъка и простотията на ББПП.

 48. 48 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Боцко е лидер, та дрънка, да откръшиш от него. Толкова непоследователен и плашлив премиер не сме имали

 49. 49 Профил на Михаил Йорданов
  Михаил Йорданов
  Рейтинг: 17 Неутрално

  До коментар [#1] от "bkstoja":


  а пишещия тази статия ако бъде подложен ан същото 'лекарство" от шефовете си няма ли и той да си подвие опашката и да се изниже и че даже да прояви разбиране към набиващия му канчето? Това се случва по целия свят! Не че е ОК, не е, но всеки си прави сметка дали да си подвие опашката или не. Въпрос на личен избор, на на народопсихология.
  —цитат от коментар 1 на bkstoja


  Аз си мисля друго - публичните обиди, закани със саморазправа и т.н. не са ли достатъчно основание за родната ни прокуратура да се самосезира и да започне разследване срещу автора им? Мисля, че зад тези действия лесно могат да се открият състви от Наказателния кодекс, стига да има кой да ги потърси.

 50. 50 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1427 Весело

  Ей това е липса на свобода на словото.... Вече от 5 месеца всекидневно се преджвакват всякакви претоплени помии по адрес на всички членове на правителството и се дава трибуна на всеки мрънкач.
  Но... гладна кокошка просо сънува. Корни и Сините сънуват революция

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 51. 51 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Всичко се случва по български. Ще пропусна просташкото поведение на премиера. Няколко думи за тол системата. Типично за българските управляващи е да товарят бизнеса с разходи за тол устройства и бумащина. Не коментирам таксата. Това са устойства които се повреждат или след време ще трябва да се подменят. Въпроса е че това товари бизнеса да се занимава с допълнителни неща, а това струва време, пари и нерви. В Италия има тол система с пунктове, на кото плащат всички мпс. Спираш, плащаш и продължаваш. Има и телепас, с която минаваш през пункта без да спираш. Тези тол пунктове не се обслужват от хора. Всичко е автоматизирано. Разликата с нашата система е че Италия е изградила системата и с нищо не натоварва бизнеса и хората. Единствено трябва да се плати таксата. Нашата система следи маршрута, скоростта и вероятно времената за управление, т.е. кога едно мпс е спряло или се движи. Ако е облачно, не знам колко надеждна ще е тази базирана на джипи ес технология? От гледната точка на данъкоплатец си мисля, че тол системата в Италия е по-справедлива и надеждна. Както и да е, тол системата скоро ще заработи.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 52. 52 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 769 Разстроено

  Казва се:
  "тУка е такА!"

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 53. 53 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lemmy":

  Не ма Дядо Бърни,на Чичо разчитат.Чичо Шори.

 54. 54 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Ами Нинова е еманация на "автентичното" От протеже на Костов,която получава държавни активи на безценица,после плавно се връща в БСП.

 55. 55 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  " за ролята на управляваните в тази история"

  Онези управлявани, които се радват на развихрилата се /псевдо/хиперактивност на Гешев, ще са доволни и от "значителните" постижения от типа:
  - мъж от село Градец, общ. Котел, е откраднал 20 кг арпаджик. Разкрит е след проведена спец. акция;
  - в две села – Хан Асарухово и Братя Кунчеви - са проверени 77 души и 24 къщи. Конфискувани са 7,2 куб. м. дърва за огрев без документ за произход, 140 къса цигари и 4,6 л. алкохол без бандерол.
  За истинските престъпления, за набелязани стратегии няма кой от носещите каскет да мислят. Поръчано им е да не мислят. Само имитация на дейност.
  Така е в България. Въпросът е - докога?

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 56. 56 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5014 Весело

  Не съжалявам никой съгласил се да служи на Методиев, нито арестувания министър нито този дето го юрнаха на мегданите, унижението и простотията са в пакета на съгласието да станеш част от екипа на Бибитко

  klimentm
 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8877 Неутрално

  "По вертикалата на управлението от горе надолу властват старите феодално-крепостни принципи, допълнени с културни, манталитетни и йерархични особености на махленска банда или мафиотски клан от по-нови времена."
  Ами, ние сме си ги избрали. Пък и това са го учили в Магнаурската школа.

 58. 58 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3997 Неутрално

  До коментар [#55] от "Bramasole":

  Докога?
  Аз не виждам светлина в тунела. Вместо да отслабва властта на Бойко, тя се засилва с подкрепата на Гешев. На очакванията за правосъдие и справедливост, се отговаря с показни, пресилени и не съвсем в рамките на закона обиски и арести. Преследването на престъпниците се изроди от една страна от самите репресивни акции, а от друга страна от промени в законодателството, които доведоха до нови проблеми и хаос. Няма един закон да е приет по такъв начин, че да не създаде объркване и допълнителни проблеми за решаване. И в крайна сметка всичко опира до тежката дума на Бойко.
  Последният случай с министъра и коронавируса показа съвсем нагледно, че тази тактика на Бойко да изважда на предна линия себе си или министрите, не работи. Когато професионалистът, ген. Мутафчийски, оглави кризисния щаб и пое организацията, нещата потръгнаха. В държавата има много качествени хора, професионалисти, но се отдръпнаха от управленските нива. Може би трябва да се сформират кризисни щабове във всички сфери на държавното управление, след като сме го докарали дотам, до повсеместни кризи.

 59. 59 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3997 Неутрално

  До коментар [#27] от "Николай Бучков":

  Дилемата е: първо, преглъщаш унижението и си запазваш поста с високата заплата; второ, подаваш си оставката, запазваш си достойнството и чакаш да дойдат нинджите пред входа ти.
  Но пред шефа на АПИ не стоеше тази дилема. За него правилен е само един път и той съзнателно си го избра.

 60. 60 Профил на KYULC
  KYULC
  Рейтинг: 78 Неутрално

  на триъгълници Триъгълник е нъчалникъ ("Шефът на АПИ тука ли е? Защо ми правите тези номерца, а, защо ми правите номера? Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас?"):!!!!:този примат не ставъ и за портиер,ну е въ игратъ отъ дълги гини:(чувъти селене съ селене мученето на швейцарските крави:сига зъ тъпънарите български:ако меркел се изцепи тъка нъ моментъ ште я закопчаят (ясен ли съм идиоти) рооотфронт селене съ селене бългърски:един луд глупак побърка бг обштеството:неспасяемисте другари

 61. 61 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 516 Разстроено

  " за ролята на управляваните в тази история"Онези управлявани, които се радват на развихрилата се /псевдо/хиперактивност на Гешев, ще са доволни и от "значителните" постижения от типа:- мъж от село Градец, общ. Котел, е откраднал 20 кг арпаджик. Разкрит е след проведена спец. акция;- в две села – Хан Асарухово и Братя Кунчеви - са проверени 77 души и 24 къщи. Конфискувани са 7,2 куб. м. дърва за огрев без документ за произход, 140 къса цигари и 4,6 л. алкохол без бандерол.За истинските престъпления, за набелязани стратегии няма кой от носещите каскет да мислят. Поръчано им е да не мислят. Само имитация на дейност.Така е в България. Въпросът е - докога?
  —цитат от коментар 55 на Bramasole


  Така ще е докато виновният за всичко случващо се на територията - демек злодея Костов - не си получи заслуженото...

 62. 62 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3997 Неутрално

  До коментар [#61] от "xhi13317223":

  Нямаш представа колко хора наистина вярват в това, колкото и нелепо да звучи. И за миг не се замислят какво точно ще се оправи, ако Костов влезе в затвора. Как сега проблемите, които според тях са само следствие неговото управление, ще изчезнат? Или кой и как ще ги реши тези проблеми и какво пречи и сега да се решат? Сигурно смятат, че Костов като е на свобода, не дава на никого да си върши работата и всичко е забатачено. Пълен абсурд.

 63. 63 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Чакай сега. За колосалните 97 лв. ГОДИШНА винетка ли става дума? Андрешко, Андрешко!Викайте Бърни Сандърс, той ще ви пасне като дялан камък.
  —цитат от коментар 2 на Lemmy


  Бърни Сандърс за канцлер на Германия!!

  Да кажем не на педерастията!
 64. 64 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#7] от "Николай Колев":

  Имаше и един възмургавичък Министър-председател /Командира/ на когото шефът на НСБОП /ген. Кирил Радев/ докладваше в сауната.
  https://www.kevorkkevorkian.com/bg/publications&article_id=516.html
  "Тука е така"

 65. 65 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  До коментар [#58] от "Fiji":
  +++ :)

  До коментар [#61] от "xhi13317223":
  Мисля, че сте пропуснали да укажете настроение "весело" за коментара си.
  Приятна вечер!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 66. 66 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf":

  Точно там е драмата - в "комунистическо възпитание".
  Спомних си писмото на Шефа на железниците по "царско" време , който на Нареждане да предостави влак за транспорт на царското семейство за "почивка" отговаря:
  "На Н Величество се полага ВАГОН, а не влак - Ще бъде предоставен вагон./ Подпис/"
  Точно това ДОСТОЙНСТВО ликвидираха 45 години "народна власт".
  И все пак си зависи от човека. Я "Ревизоро" как се опъна за ареста на шефката на Басейнова дирекция - Пловдив.

 67. 67 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lemmy":

  И защо не вземеш 100 лв и не ги хвърлиш на пътя, понеже не са колосални ?

 68. 68 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#42] от "derek101":

  баришня е женски род на руското барин , а ББ си е точно такова

 69. 69 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#47] от "olimpipanov":

  Може, от слугите на ТодАр какво друго искаш ? Че и баш инсталирани от неговия клан.

 70. 70 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Не си ти, когато си...прост. Бай Х.
  —цитат от коментар 4 на save_knforest


  🤣🤣🤣
  Също и когато си трезвен. 🤣🤣🤣

 71. 71 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Хайде сега да приемем, че Бойко Борисов вади всички пари от собствения си джоб. Какво излиза от този скандал. 1. Не знам колко пари давам за пътища в населените места. 2. Не знам колко пари давам за пътища извън населените места 3. Не знам колко и какви пътища искам 4. Не знам колко пари ми трябват, за да имам това, което искам 5. Не знам как ще събирам парите, за това дето искам 6. Другите са ми виновни за протестите на хората, че не съм им дал това дето не знам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK