Данъкоплатците пак ще платят сметката за зрелищните арести

Стопкадър от ареста в "Басейнова дирекция" – тежковъоръжени полицаи с маски отвеждат обвиняемата.

© БНТ

Стопкадър от ареста в "Басейнова дирекция" – тежковъоръжени полицаи с маски отвеждат обвиняемата."Дневник" се обърна към юристи да коментират зрелищните арести, които прокуратурата провежда, и превръщането на мярката за неотклонение "задържане под стража" на практика в наказание, въпреки че става дума за хора, които са невинни до доказване на противното. Изпратихме въпроси и на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.


Поводът е серията от показни акции на прокуратурата в последните дни. В "Басейнова дирекция" в Пловдив директорката, обвинена в безстопанственост, беше арестувана пред очите на всички от въоръжени с автомати полицаи. В дружество "Лъки инвест" за замърсяване на две реки бяха арестувани двама души, единият на 84 г. Бившият екоминистър Нено Димов продължава да е в ареста от началото на януари след показно задържане пред телевизионните камери. Непълнолетни момчета без криминални досиета, съблекли в тролея момче, защото било с дрехи на мразен от тях футболен отбор, също бяха задържани. И още много обвиняеми "търкат наровете" за демонстрация на държавната репресия. Случващото се изостри отношенията в управляващата коалиция - екоминистърът Емил Димитров предупреди, че чиновниците ще спрат да работят от страх от арест, а вицепремиерът Красимир Каракачанов се възмути: "Какви са тези акции от Цветаново време да пращат качулки с автомати срещу жена с писалка? Ми следващия път да пратя специалните сили с танкове!"


На въпросите ни пръв отговори Андрей Янкулов. Той беше прокурор в Софийската градска прокуратура, но в началото на годината напусна системата заради несъгласие със случващото се в нея. Бил е зам.-министър на правосъдието (2014-2015 г.) и зам.-министър на вътрешните работи (2013 г.).
Как се вместват в закона тези зрелищни арести? Има ли според вас нарушение на процесуалните правила, когато се използва несъразмерна сила?


- Формално всякакви задържания са в изпълнение на законови правомощия, защото и служителите на МВР могат да задържат до 24 часа, и прокурорите до 72, и съдът може да вземе т.нар. постоянна мярка (която всъщност не е постоянна, защото подлежи на периодично преразглеждане). В публичното пространство винаги е съществувало разбирането, че няма ли арест и мярка задържане под стража, все едно не се води същинско разследване.


Погледнато назад в годините, вълните на арести на толкова интересни хора, че с тях да започват новинарските емисии, не са някаква рядкост, истинска рядкост обаче са ефективните влезли в сила осъдителни присъди по тези случаи. Акциите, арестите и разследванията, ако не завършват с необжалваеми осъдителни присъди за твърдените извършители, неизменно пък водят до възможност за осъждане на държавата за вреди от незаконни действия на нейните органи. Така че съвсем реална хипотеза е едно формално законно задържане в рамките на разследването след финала на делото да се окаже без основание, защото наказателното производство срещу задържания впоследствие е прекратено или същият е бил оправдан.


Отделно от това, самата зрелищност и показаност на арестите неведнъж е водила до добили публичност осъдителни решения срещу България от Европейския съд за правата на човека, но това сякаш също няма никакво значение, всичко се повтаря.


Не беше толкова отдавна, че да не си го спомняме, времето, когато висши ръководители в МВР бяха хората с най-високия рейтинг в държавата, защото новините започваха с техните акции срещу всякакъв вид престъпност. Резултатите след години от тези акции от гледна точка не на пиар ефекта, а на наказателния процес, вече са съвсем отделен въпрос. Но те се размиват не само във времето, а и сред другите участници в същинския наказателен процес.


Така че по същество в момента не виждаме нищо по-различно от неща, които вече сме гледали. Разликата е само в някои нюанси.


Кой трябва да понесе отговорност, ако има прекомерна репресия? И какво може да се направи, ако специално създаденият съд на властта - спецсъдът - участва в тази прекомерност?


- Предвид факта, че мачът с прекомерната репресия е вече игран и резултатът от него е писан на сметката на данъкоплатеца, но въпреки това демонстративното мачкане на твърдените закононарушители продължава да се котира, данъкоплатецът и сега едва ли ще има проблем да си плати сметката за зрелищата, когато дойде след години.


Как възприемате думата "възмездие" - от най-високо място в държавата се призовава за това?


- От най-високите места в държавата би трябвало да се призовава за правосъдие, а не за възмездие. Правосъдието не бива да е снизходително или кръвожадно, а най-малко е редно да се влияе от обществените настроения по конкретни случаи. Непрекъснато се търсят краткотрайни пиар ползи с непрестанното искане за увеличаване на наказанията като лесен отговор на трудната задача как адекватно да се реагира на престъпността.


Успоредно с това се наблюдава друг феномен - общоевропейската тенденция още от миналия век към намаляване на наказателната репресия напоследък се представя като някакъв едва ли не вреден неолиберализъм. Парадокс или не, в европейските общества и престъпността, и наказателната репресия намаляват.


През последните години станахме свидетели на странна субординация: Премиерът се срещаше с предишния главен прокурор всяка сряда и за тези срещи не беше оповестявана информация. Премиерът прекрати тези редовни срещи с новия главен прокурор, но обяви, че се е разбрал с него "да се размаже всичко живо, което цапа". Силовият вицепремиер Красимир Каракачанов обяви, че не е информиран за силовите акции на прокуратурата. По силата на кой закон върви стиковката между премиера и главния прокурор? Трябва ли силовият вицепремиер да бъде уведомяван за действията на прокуратурата?


- Прокуратурата е в особено положение, защото е част от съдебната власт, но трябва да поддържа тесни връзки с изпълнителната, без която не би могла да осъществява основната си задача да провежда наказателно преследване. Срещите между ръководителите на прокуратурата и изпълнителната власт не би трябвало да са априори притеснителни, тъй като на тях най-малкото би следвало да се обсъждат само организационни въпроси, а не конкретни разследвания.


На практика обаче у нас се е създало фактическото положение, че ръководителят на структурата се ангажира не само да я управлява, но и е в течение и се разпорежда "извънпроцесуално" по всякакви текущи въпроси. Не би трябвало да е работа нито на главния прокурор, нито на министъра на вътрешните работи или който и да е друг представител на изпълнителната власт да се разпорежда по което и да е конкретно разследване. То си има наблюдаващ прокурор или прокурори, съответно работата им може да бъде надзиравана от горестоящ прокурор или прокурори, има си и разследващи органи следователи и/или служители на МВР или други органи на изпълнителната власт в лимитирани случаи. Само те трябва да могат да казват какво да се прави по досъдебното производство, а ако не работят качествено, има достатъчно механизми да бъдат сменени, но не и работата им да подлежи на текуща санкция по всеки въпрос от конкретиката на разследването от главен прокурор, министър, силов вицепремиер, премиер и пр.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Без да съм експерт в тази област от доста време твърдя същото!
  Уважение за Андрей Янкулов!
  Да имаш позиция, Чест и достойнство и да ги отстояваш за съжаление днес е рядкост!!!

 2. 2 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Ако един шеф на басейнова дирекция или ВиК нанесе финансови щети на държавата, подлежи на наказателно преследване. Ако един прокурор, съдия или полицай нанесе финансови щети на държавата вследствие на присъдена компенсация от български съд или Страсбург, той/тя не носи абсолютно никаква отговорност. И басейновият шеф, и прокурорът са длъжностни лица и следва да се третират еднакво. Само че някой не иска да го прави.

  В тази връзка, кой плати присъденото обезщетение от 10,000 лева на Иванчева за държането й с белезници като панаирджийска мечка половин ден пред БСФС? Да не би да е отговорният прокурор, че може да съм пропуснал?

 3. 3 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Че кой друг да плаща, ако не мат'ряла?
  Чорбаджията и подопечните му Божков, Банев, Миню и Ветко и себеподобните ли? Те само прибират.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 4. 4 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Театърът с главен актьор-главният прокурор , е безплатно представление за тези, с цимент в главите и стъкло в очите. #КОЙ ще царува още дълги години.

 5. 5 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Разбира се, че ще плащаме. Съюзът на адвокатите е взел ясна позиция по този въпрос и България ще бъде осъдена в европейския съд по правата на човека и ще плати немалки суми на пострадалите лица, а тези пари са на данъкоплатците.

 6. 6 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 484 Гневно

  Данъкоплатците са, за да плащат за управление.
  Данъкоплатците си плащат за лошо управление.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 7. 7 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Тези дни гледах филма „Дете 44”. СССР в последните години на Сталин. Отрядници от НКВД, предвождани от офицера, май полковник беше, нахлуват във всеки адрес, спуснат им отгоре, тарашат, вандалстват, бият, арестуват, без да се съобразяват с деца и жени, дори и зверски убиват някои родители пред погледа на децата. Но дойде ден, когато на полковника му връчиха плик с поредния народен враг — жената на полковника.
  Като видя въоръжените до зъби нинджи да охраняват на Гешев арестите на жени, се сещам за този филм. Слава Богу, че сме в ЕС и няма опасност да се стигне чак дотам, но хубаво е Гешев да го изгледа този филм и особено да обърне внимание на момента, когато офицерът извади от плика досието на жена си.

 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Ще плащаме естествено докато болшевишките крадци повърнат заграбеното.
  Дежурните оплаквачки по форумите едва ли внасяте я бюджета така, че вие няма да плащате.

 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  За да не си купят годишна винетка, излязоха на протести, а за тези пари, нали не ги дават директно от джоба си, а косвено, не се трогват. Затова е хубаво тези санкции да се направят във вид на поименни талони, които да се раздават на данъкоплатците — да им пристигат регулярно по пощата. Тогава да видим дали няма да се събуди най-после гражданското общество и да започне да изисква и от прокуратура, МВР, КПКОНПИ, БОП и затворите да спазват законите.

 10. 10 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1169 Любопитно

  Айде, пак ревове и смешен плач за „нероден Петко“ – ако знаете народната приказка! Ами хайде нека първо някой от „зрелищните арести“ да осъди за нещо България, пък тогава да леем сълзи и сополи? Кое точно не е ясно?

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#4] от "Анти Шишковци":

  Безплатна супа няма. Ние платихме за Цецо пикчърс ,сега ще платим и за Гешев пикчърс

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#8] от "Да вярваме на истината":

  "... докато болшевишките крадци повърнат заграбеното.."

  Напр. Булгарталак?

  Или КТБ?

  Откъде да започне повръщането?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  Като чуе "Булгартабак" или "КТБ", герболяка се умълчава умърлушено...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#9] от "Fiji":

  "Затова е хубаво тези санкции да се направят във вид на поименни талони, които да се раздават на ..."

  ... защитниците на Гешев? Мисля, че би било справедливо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Много точно е засегнат проблема със "зрелищните" действия на МВР и прокуратура и това ще е дотогава, докато на т.н. данъкоплатец не му узрее тиквата, че за якобинското удоволствие да гледа как някой ( който може действително да е от "лошите") неправомерно го тътрят към кауша, после се налага и той да се бръкне.
  Да не говорим за доста по-неприятния вариант от загубата на някакви пари от бюджета, а именно утре, в случай когато същия този данъкоплатец го арестуват по същия начин, без значение виновен или не, може доста да му докривее, ама вече да е станало късно, защото подобни "процедури" да са станали обичайни и дори съгласно следващите правила.
  На мен ми се струва съвсем законно и към днешна дата и не трудно за изпълнение, когато получим съответната глоба, тези пари ако не директно и поименно ( не защото не искам, а защото индивидуалната вина и разпределянето и между различните участници, да се взима от фонда за работните заплати на провинилите се институции, а те помежду си да се разбират, кой е по-виновен и кой не е. А не както е досега, НИЕ плащаме глобите и пак НИЕ плащаме и бонусите на тези, които са оплескали нещата.

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Данъкоплатците плащат сметката за всичко!!!!

  Но явно някои хора са загрижени само за дадени разходи, а не им пука за останалите.

 17. 17 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Осъдителните присъди на България за калпаво "право"съдие се споменават само в Стършел. Населението иначе се прехласва по екшъна "по телевизора", щрака с пръсти (щото вече няма какво да търка) и си вика, малиии, 'ноо як прокурор, 'ноо як бате Бойко. И други яки неща. А после вярно си плаща за телевизионната драма.

  Аз лично предпочитам да плащаме бонуси на съдии и прокурори за качествено правосъдие, вместо глоби и обезщетения. А сега плащаме и двете.

 18. 18 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 766 Любопитно

  Започвам да мисля, че това с тези театрални арести си е 'схема'. Особено за лица твърде близки до управлението. Нека да вземем предвид, примерно анти-екологичния усърден изпълнител Нено. Там НЯМА самоинициатива. Този беше твърде усърден и нагъл в прокарване на всякакви АНТИ-екологични мероприятия, като се започне от беззаконията в бащинията на Цеко, та се стигне до прикриването на безобразията в централите на ковачки?
  СлучаЕност?!
  Не.
  Просто са му осигурили едно добро пенсиониране срещу някой друг месец в ареста - последната му поръчка. Бонусът ще бъде осъдителна присъда в Срасбург и едно добро обезщетение. До тогава ще е минало време и търкащия билетчета матрял няма да си спомня, кой какво е играл днес.

 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Без да съм експерт в тази област от доста време твърдя същото!Уважение за Андрей Янкулов!Да имаш позиция, Чест и достойнство и да ги отстояваш за съжаление днес е рядкост!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  АЗ като доста добър данакоплатец, НЕ ВЪЗРАЗЯВАМ да платя за някои не до там доказани ареста, но нека доказаните да влязат в затворите! Дневник както винаги застава на страната на неспазващите законите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7072 Неутрално

  Ще плащат, защото цялата вина за сегашното управление и за пленената ни държава , е тяхна. Те избират, те гласуват, те допуснаха мафията да управлява България.

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Ще плащат, защото цялата вина за сегашното управление и за пленената ни държава , е тяхна. Те избират, те гласуват, те допуснаха мафията да управлява България.
  —цитат от коментар 20 на Роси


  Не знам кого имаш предвид, ама Барисав каза, че се отказва след шестия мандат! Стискай зъби още малко!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1482 Весело

  До коментар [#19] от "lz2":

  Като дойде сметката от Страсбург ще поплачем заедно.....
  Този слаб спектакъл го гледахме много пъти при Цветанов!!!

 23. 23 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  [quote#21:"lz2"][/quote]


  А каква беше ползата от първите три мандата ?
  Мафията се нагуши и продължава да се гуши, а ти, мизернико ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  [quote#21:"lz2"]
  —цитат от коментар 23 на niksan1
  А каква беше ползата от първите три мандата ?Мафията се нагуши и продължава да се гуши, а ти, мизернико ? [/quote]

  Никаква мафия не се е нагушила при първите три мандата на Борисов! ПРОБЛЕМА ВИ НА ВАС БОЛШЕВИКИТЕ Е, ЧИ ВИЕ НА СЕ НАГУШИХТЕ! Там ви е голямата болка! Е, и в бъдеще няма да стане!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#24] от "lz2":

  Абе доста се нагушиха герберите, щом си имат индивидуални асансьори като Цветанов! За Фидосова и ко. да не говорим!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#24] от "lz2":

  "Никаква мафия не се е нагушила при първите три мандата на Борисов! ПРОБЛЕМА ВИ НА ВАС БОЛШЕВИКИТЕ Е, ЧИ ВИЕ НА СЕ НАГУШИХТЕ! "

  Вие герболяка освен култ към личността на Башбаканина сте построили и някакъв измислен свят, в който само вие си вярвате.

  Значи, нито Доган, нито Пеевски, нито Домусчиеви, нито Гергов Свинаря, нито Вълка, нито бившите ортаци на Бах Х от СИК не са получили и грош полза от неговото управление?

  Я помисли и пак пробвай да кажеш нещо умно...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Dessenback
  Dessenback
  Рейтинг: 232 Гневно

  До коментар [#10] от "Santos":

  Заповядай.

  https://www.segabg.com/node/77664  Кое не е ясно сега?

 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz2":

  Плащайте ! Имате субсидия ,асансьори ,тераси , суджуци ... ама не плащате .Ние плащаме.

 29. 29 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#2] от "galapagas":
  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  В сила от 13.07.1991г.
  Чл.7. Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на
  нейни органи и длъжностни лица.
  Нещо неясно платецо?

 30. 30 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2841 Весело

  Плащането продължава доста дълго време и показва заболяване......а , чичо доктор са го изпратили в отпуск...

 31. 31 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#29] от "psz58488391":

  Дообре, а какво означава регресивен иск?

 32. 32 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#2] от "galapagas":КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯВ сила от 13.07.1991г.Чл.7. Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия нанейни органи и длъжностни лица.Нещо неясно платецо?
  —цитат от коментар 29 на psz58488391


  Сиреч Нено е държан незаконно в кауша.

 33. 33 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#2] от "galapagas":КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯВ сила от 13.07.1991г.Чл.7. Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия нанейни органи и длъжностни лица.Нещо неясно платецо?
  —цитат от коментар 29 на psz58488391


  https://www.paragraph22.bg/22-analizi/read/durjavata-pazi-upravnicite-ot-obezshteteniia

  Чети и ти. Нещо неясно? Държавата покрива некадърните прокурори, съдии и политици.

 34. 34 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#33] от "galapagas":

  Докато го има този текст некадърните прокурори, съдии и политици ще правят това, което им харесва и нищо няма да ги спре.
  Явно не сте мие разбрали правилно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK