България като сателит

Никола Долапчиев

© портал

Никола ДолапчиевТони Николов е философ и журналист. Специализирал е в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши хуманитарни науки (Париж) в групата на проф. Жак льо Гоф. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M) в Лувен. От 2005 г. до 2009 г. е главен редактор на "Радио Франс ентернасионал - България". Автор на статии в областта на средновековната и съвременната философия, преводач, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Автор на книгите "Пропуканата България" ("Хермес", 2015) и "Българската дилема" ("Хермес", 2017). Текстът е от портала "Култура"


Проблемът на малките страни като България е винаги този: да отстояват себе си, намирайки се в орбитата на други, далеч по-големи сили, бивши или настоящи империи. Така е било винаги. Същият проблем (макар и в по-различна геополитическа конфигурация) изниква и днес. Въпросът е ясно да осъзнаваме откъде тръгват поредните опити за "политически прихващания" в политическата орбита - дали от един нов Кремъл или от нова Висока порта. Умението да видим събитията в конкретен мащаб е важно, с оглед и на днешното ни позициониране, и на новите ни политически алианси. За тази цел е потребно да познаваме миналото си, за да можем да използваме историческия си опит в новата координатна система. А не постоянно да се жалваме и вайкаме, че всичко винаги било "едно и също", че винаги сме съгласни на "всичко", че винаги сме само "сателит" или "безгласна буква.


За да схванем по-добре разликата и да имаме ориентир в онова, което е било "преди", и онова, което е "сега", погледът назад е и политическа необходимост. В този смисъл появата на български език на книгата на проф. Никола Долапчиев "България: превръщането в сателит. Анализ на историческите събития (1944-1953)", НБУ, 2020 г., е значимо събитие. Става дума за превод от английски на едно от най-важните исторически съчинения, издадено от българската емиграция в периода на комунистическия режим.


Преди да навляза из историческите меандри на книгата, няколко думи за нейния автор.
Проф. Никола Долапчиев (1897-1964) е български юрист с международна известност, дългогодишен титуляр на катедрата "Наказателно право" на СУ "Св. Климент Охридски". Бил е близък до кръга "Звено", но бързо влиза в конфликт с комунистите след 1944 г. Определен е като служебен защитник на княз Кирил пред Народния съд - с цялата условност на една такава задача. Князът-регент заедно с други видни политици е отведен за разпити в СССР, връща се в България малко преди да му прочетат смъртната присъда. От този негов опит за защита остават двайсетина страници спомени, писани на английски език, които също сега виждат бял свят.
През 1947 г. проф. Долапчиев е назначен за български пълномощен министър в Обединеното кралство. Факт, обясним с някои негови доскорошни лични контакти със звенарите, но скоро става ясно, че е приел това назначение, за да остане в свободния свят със семейството си. И след няколко месеца той се заявява като политически невъзвръщенец, а от 1957 г. заживява в САЩ. През 1952 г. проф. Долапчиев взима участие в конференция на Съвета на Европа в Лондон, посветена на "сателитизирането" на Централна и Източна Европа, изнася и публична лекция в Кралския институт за външни отношения, посветена на човешките права в България след съветизацията на страната.


На нейна основа е изграден ръкописът на книгата "България: превръщането в сателит", който вижда бял свят доста по-късно - едва през 1971 г. Издаден е на английски език от емигрантското "Българско огнище" (Foyer Bulgare) чак в Рио де Жанейро от български емигранти, държащи да излезе истината за комунистическа България (сред основателите на сдружението са Христо Бояджиев, д-р Панайот Панайотов, Евгени Силянов, Иван Станчов, Дими Паница).


Забележителното е, че в продължение на десетилетие това е една от най-често цитираните книги за комунистическа България на Запад. Но тя бе практически недостъпна в България, докато проф. Веселин Вучков и екип от млади преводачи не се заеха с тази задача, установявайки връзка със семейството на автора. Деветдесетгодишният му син Георги умира в края на 2018 г., без да може да види българското издание на книгата, но съпругата му Дорис предоставя ръкописите и уникални фотографии от семейния архив. Така на бял свят излизат някои допълнителни пасажи от ръкописа, както и уникалните бележки "В защита на Негово Височество княза", един наистина вълнуващ епилог.


Онова, което особено поразява, запознаем ли се със съдържанието на книгата, е нейната добре промислена структура, предлагаща впечатляващ разрез на най-новата ни история. И тя очертава цели зони от въпроси, които си задаваме, а и продължаваме да си задаваме:
Каква е спецификата на българската независимост? Какво означава страната ни да е трайно в политическата орбита на великите сили и какво - да се превърне в сателит?


Първото обстоятелство, на което набляга проф. Долапчиев, е самото местоположение на България - позицията на "международен кръстопът". Защото то казва много, но не обяснява всичко. И все пак: имаме постоянното нарушаване на граници, застрашаващо самото съществуване на българската държава.


Второ, факт е и цялото това пребиваване в орбитата на империи: борба за национална независимост, продължила с векове.


Трето, стигаме до перманентните опити на Русия да "сателизира" страната, позовавайки се на факта на нейното освобождение от османците: опитите за трайно създаване на "задунайска губерния".


Четвърто: спорадичните други "опити" за доминация (Германия, Австро-Унгария).


Тезата на проф. Долапчиев е, че краят на Първата световна война е и важен политически лакмус за всички тези тенденции.


Тогава, след разпада на четири империи (Русия, Австро-Унгария, Германия, Османската империя), България изведнъж попада в "италианската орбита", откъдето именно се проектират определени интереси на Балканите. Те според него допълнително насърчават братоубийствената дейност на Македонската революционна организация, вътрешния тероризъм, невъзможността (колкото и това да е сложно) за каквото и да е политическо разбирателство с тогавашна Югославия.


След което настъпва нов обрат. СССР след години на изолация бавно се завръща на Балканите, а и в България. Ролята, която Москва играе между двете световни войни, се осъществява чрез нелегалната дейност на комунистите. Не се пренебрегват обаче и традиционните проруски чувства на старите буржоазни партии. На тази струна се играе във Втората световна война, по тази линия се сформира и ОФ-то.


От друга страна, България след Ньойския договор е силно отслабена и сериозно ощетена. Съседите са силно враждебни, подкрепяни от Франция и Великобритания. Единствените възможни политически партньори отново стават Германия и Италия.


"Не желая да оправдавам отвратителното поведение на тогавашното българско правителство, пише проф. Долапчиев, известен с антинацистките си убеждения, но би било несправедливо единствено България да бъде обвинявана за своето участие в Тристранния пакт".
И аргументира попадането ни в тази орбита с икономическата логика.


Световната депресия се стоварва сериозно върху страната ни - износът на България никога не е бил голям, а в онзи момент никой не е в състояние, нито пък иска да изкупува български стоки.
Само Германия предлага да закупи целия ни ресурсен излишък - разбира се, при специални условия. "Отчаяният човек, отбелязва авторът, не може да се пазари - на какво отгоре?"
Някъде около 1939 г. над 64 % от българския експорт вече отива за Германия, 65% от вноса идва пак оттам. За сравнение: износът за Великобритания е 3,1%, а вносът - 2,8%.


Съответно придърпването в орбитата на Третия райх става с натрупването на огромен германски дълг. Към началото на войната Берлин дължи на София огромни суми и това е част от един дълбоко промислен план. Ако Германия загуби войната, България няма да получи дължимото си. "Почти насилствено българското бъдеще зависи от германската победа". И тук проф. Долапчиев привежда множество аргументи за липсващата "икономическа диверсификация".


По съвсем друг сценарий обаче България попада в съветската орбита в края на 1944 г., когато целта на Москва е съвсем ясна и тя е само една - военна окупация. Поради което СССР на практика бламира правителството на Константин Муравиев. Радио Москва открито обявява, че СССР ще приеме да преговаря само с правителство на (създадения от него) Отечествен фронт. Така че властта на ОФ е резултат от съветската окупация, а стабилизацията на съветския контрол над България изцяло се извършва от правителството на ОФ, оглавявано от Кимон Георгиев.


И на хоризонта изниква друга политическа формула - тази на политическия "сателит", за която се полагат трайни усилия.


На първо време някаква политическа опозиция (земеделци, социалдемократи) все пак е търпяна. Но скоро и този фарс приключва. Навсякъде, пише проф. Долапчиев, са поставени "подставени лица" на комунистите. Инфилтрирането в силовите структури, правосъдието, а сетне и в армията е поразяващо по размерите си.


Следващите месеци - по оценката на този безспорен авторитет в наказателното право - са "паметни с безскрупулните чистки на набедени за военнопрестъпници и колаборационисти. Тези процеси се оказват най-бруталната форма на изтребване на политическите врагове на комунистите".


След което се превземат и профсъюзите, както и всички организации в страната.


С обесването на Никола Петков - 23 септември 1947 г. - политическата опозиция в България е на практика обезглавена. Следва още по-жестока разправа с политическите противници.
Няма как в случая да се даде подробно описание на цялостния анализ на "сателизацията" на България.


Ще отбележа само някои от нейните аспекти - пълната "съветизация" на правото и правосъдието в България. Потъпкването на човешките права, което започва от забраната на опозиционната преса, за да премине към пълния контрол на всички религиозни вероизповедания. Целта е, отбелязва проф. Долапчиев, да се потъпче тъкмо религиозната свобода, която е и някаква алтернатива на режима. В потвърждение той привежда цитат от "Поробеният разум" на Чеслав Милош: "една напълно покорна църква, поддържана с десетилетия, ще умре от естествена смърт поради липса на последователи".


И накрая особено интересно е заключението на книгата, отвеждащо към модела на "сателизация" на цяла Източна Европа.


Защото България не е някакво изключение. Навсякъде, отбелязва авторът, в края на войната "хитро" са сформирани опозиционни коалиции, чийто гръбнак са комунистите, които всъщност реално ще управляват.
Тези правителства не са установени чрез избори и по свободно волеизлияние, а с откритата подкрепа на Червената армия.
По едно и също време са сменени или наложени конституции по съветски образец.
По едно и също време е проведена национализацията.
По едно и също време тръгва вълната от политически репресии или чистките, наредени от Москва.
Ето какво означава всъщност "сателизацията" - все неща, които е редно да не забравяме днес. С оглед на утрешния ден.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Браво на прф.Долапчиев . Той пише за "сателитизация " , но понеже не съм наясно какво е писал в книгата си бих искал да пусна материал, който показва САТЕЛИТИЗАЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ :
  Преди 55 години Живков настойчиво предлага НРБ да стане част от СССР. Но Москва отхвърля: "На онези хитреци в София им се ще да седнат на нашата трапеза", гласи коментарът на Хрушчов. Въпреки това Живков не се отказва.

  По време на посещение в Москва през август 1962 година Тодор Живков излага пред Никита Хрушчов идеята си за присъединяване на България към СССР като 16-та съветска република. Идеята му е този акт да послужи като пример за бъдещата интеграция и на други съветски сателити към Съветския съюз - и като отпор срещу възникналите вече индивидуалистични отклонения на Китай, Албания и Румъния. Първоначално Хрушчов одобрява самоинициативата на Живков и повдига само един въпрос: дали сливането ще стане под формата на федерация или конфедерация.

  Тази реакция окуражава българския лидер и неговите приближени. Специално свиканият разширен пленум на ЦК на БКП на 4 декември 1963 година решава НРБ да поеме курс към пълен отказ от формалния си национален суверенитет и поставя като крайна цел сливането със Съветския съюз. Дори няма нужда от референдум, настояват участници в дискусията.

  "Пленумът оценява като забележителна проява на патриотизъм и интернационализъм инициативата на другаря Тодор Живков да се издигне на качествено нова степен братската дружба и всестранното сътрудничество между нашата страна и Съветския съюз и да се създадат предпоставки за пълно обединяване на двете наши братски страни", пише в крайното решение, прието единодушно и с бурни овации от всичките близо 200 членове и кандидат-членове на ЦК на БКП.

  "Предателство без аналог в световната история

  Прочети още на: https://www.dnes.bg/rusia/2018/12/22/16-tata-republika-opityt-na-todor-jivkov-za-nacionalno-predatelstvo.397343

 2. 2 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Същото като сега, излиза Херо или привикват някого във Вашингтон и така. Разликата е къде привикват, оттам нататък никаква!

 3. 3 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5101 Любопитно

  Нещо за национален идеал.....после може да се поговори и за "сателитите " ! Може и за репресии , слугинаж , приставане.....възпитание на поколенията и прочие несъществености !

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4814 Неутрално

  Същото като сега, излиза Херо или привикват някого във Вашингтон и така. Разликата е къде привикват, оттам нататък никаква!
  —цитат от коментар 2 на Paolo Di Canio


  Нямате капацитет да разберете разликата! За Ваша сметка си е!

 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#1] от "doroteus":

  Аналог има - 855-та, Тодор I Велики е имитация на Симеон I Велики и предателството му към българския народ, искайки да го подари на Византия срещу това да стане един от византийските претенденти за императорския трон. Пак почва с избиване на интелигенцията и армията, но Византия (като Русия), не ни иска равни (да седнем на трапезата с тях), а роби (слуги). И след 30-годишния мирен договор това става. При поколение, дето християнството е направило добродушно и бездушно - Византия ни поробва за два века.
  И днес ако ги нямаше САЩ, щяхме да сме под руско робство до разпадане на Русия.

 6. 6 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Добре написано. Предполагам такава е и представата за сателизацията на много от нас.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Колко подобни книги трябва видят бял свят, че малко от малко в учебниците по история да се види смислен прочит на болшевишкото минало.
  Благодарение на Тони Николов вчера разбрах за тази книга. Дано я прочетат повече хора.

 8. 8 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Лошото е че главите на толкова хора са заразени безнадеждно с русопатия.
  Болестно състояние, което те кара дори да обичаш една чужда имперска сила, която освен че ни освободи 1944 от самите нас ни тропна една окупационна армия и.... така добре описаната "сателизация".

  Горди помагачи са много продажни българи.
  Особен случай - Гошо Тарабата, ръководител на Интернационала, съветски гражданин и шпионин, който краси центръра на София децетилетия наред....

  В главите на русопатите Россия не е окупационна сила, ами някаква Матушка, от която те мечтаят да цоцат; а реално изгодите са само за Империята!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 9. 9 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#2] от "Paolo Di Canio":

  Във Вашингтон ги канят като партньори в НАТО, а в масква ги привикват като слуги-еничари, за да им нашокат ряпите.

 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Българите като сателит: ако Земята беше българин, тежко му на Слънцето!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  Страхотна книга!
  Много добро СВИДЕТЕЛСТВО за онези мрачни и тъжни години за Отечеството.
  Взех си книгата и чета в момента!
  Много е добра!
  Впрочем - противопоказна е за рубладжии......
  СМИРЕНО ПРЕПОРЪЧВАМ!!!!

 12. 12 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Уникален прочит на българската история от първа ръка.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  До коментар [#5] от "Deaddark":

  Нещо бъркаш май! Симеон Велики е този,който иска да стане регент на непълнолетният византийски император с идеята в бъдеще да го измести,да стана византийски император и да присъедини България към Византия. Идеята за Византийско-българска империя е споделяна от доста български царе.
  Само малоумен човек може да определи владеенето за двеста години на България от Византия като "поробване"!

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#4] от "vassilun":

  Вероятно разбират много добре - най-вероятно просто ЗАРАБОТВАТ!!!!

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#8] от "B52":

  Ето за ТОВА става въпрос!
  Срам за Майка България!!!!!

 16. 16 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  До коментар [#2] от "Paolo Di Canio":Във Вашингтон ги канят като партньори в НАТО, а в масква ги привикват като слуги-еничари, за да им нашокат ряпите.
  —цитат от коментар 9 на vhv


  В момента при Коритаров е зам министър на външните работи .Та Коритаров го питаше за МОЧА и прелитането през въздушното ни пространство на руска военна техника за сърбежите. И започна едно мрънкяне как нямало консенсус за бутане на МОЧА. А за даване на въздушното ни пространство избегна да говори за консенсус.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":

  Робът е човек с по-малко права - не е добитък. Така че робство си е било - а византийските номера не са от вчера - накарали Симеон да си избие интелигенцията и лидерите и... нищо. С приемането на християнството, което проповядва нихилизъм - народ от воини се превръща в стадо от овце. После всеки ни поробва - кеф ти татари, кеф ти османлии, кеф ти руснаци, немци, съвети, пак руснаци - че даже и американци и европейци се разпищолват у нас така, както у тях не могат и да си помислят да го направят.

 18. 18 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Аналог има - 855-та, Тодор I Велики е имитация на Симеон I Велики и предателството му към българския народ, искайки да го подари на Византия... И след 30-годишния мирен договор това става.
  —цитат от коментар 5 на Deaddark


  Голяма каша си забъркал в главата си.
  855-та е годината на азбуката. При Борис.
  Няма български цар Тодор I.
  Византия ни завладява в началото на 11 век - 1000 и някоя година.

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#9] от "vhv":

  Практически няма начин да бъде обяснено нещо на човек, който :
  -не желае;
  -няма необходимият капацитет;
  -свободна воля
  да го разбере!!!
  Загуба на време и енергия е!!!

 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3888 Разстроено

  Хубава и мъдра книга, крайни коментари.
  Човекът обяснява, че почти сме нямали избор, коментаторите бъркат желано, възможно и реално.

  Еретик
 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1882 Гневно

  До коментар [#10] от "Един вампир броди из Европа":

  Извинете за личният въпрос : "Вие към коя точно нация принадлежите"?!?!?!?!?!

 22. 22 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 31 Неутрално

  Препдолагам че автора иска както в старите времена, да прокара послание между редовете.
  Зад привидно праведната 'евро' атлантическа статия, иска да напомни, че ПАК СМЕ САТЕЛИТ.

  Ситуацията е дори по-сложна..
  Дали сме сателит на сащ, или на ЕС и в частност Германия...

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 23. 23 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Препдолагам че автора иска както в старите времена, да прокара послание между редовете.Зад привидно праведната 'евро' атлантическа статия, иска да напомни, че ПАК СМЕ САТЕЛИТ.Ситуацията е дори по-сложна..Дали сме сателит на сащ, или на ЕС и в частност Германия...
  —цитат от коментар 22 на hli32616303


  Още по-сложно е. Един номер от форума пък иска да направи неуспешен опит за фоново внушение

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  "Навсякъде, отбелязва авторът, в края на войната "хитро" са сформирани опозиционни коалиции, чийто гръбнак са комунистите, които всъщност реално ще управляват."
  Хибридна стратегия "Народни демокрации" налагана от Коминтерна и приписвана на Георги Димитров. Когато той си е повярвал е отвлечен в самолета на Вишински и е отровен в СССР.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 25. 25 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#18] от "tamada":

  Чети, за да знаеш и да не се излагаш. Тодор I Велики е Тодор Живков - така го наричаха комунетата, вкл. и нашия съфорумец др. Иванов. С приемането на християнството Византия ни отслабва духовно - за това трябва промивка няколко поколения. Русия почва да вкарва същата 100 години преди освобождението от османско робство и не спира и днес - а още не сме Крим 2. Явно народът все пак е костелив орех - 1300+ години не би издържал всеки народ.

 26. 26 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#18] от "tamada": Чети, за да знаеш и да не се излагаш.
  —цитат от коментар 25 на Deaddark


  Ти първо провери кой е бил цар през 855-та, после провери колко царе след него са се сменили преди Самуил да изгуби войната с Византия, след това изхвърли онова за "завладяване след 30-годишен мирен договор" и чак след това давай съвети!.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#26] от "tamada":

  Не този, който е трябвало да бъде. Нищо чудно че комунистите също идват с преврат - оттам са се учили, за омаскаряването с лъжи на законната власт - също.

 29. 29 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 31 Неутрално

  До коментар [#23] от "К2":

  То е очевадно ;)

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 30. 30 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Основният проблем е в България, а не извън нашата Родина. Вечният ми пример е атентът през 1925 -взривяването на църквата Света неделя и смъртта на над 200 невинни. Наистина Коминтерна плати и организира, но преките извършители бяха до един българи! за да вие е ясна тезата ми споменавам Жоро Тарабата и завършвам със стихотворението за този предател>

  НАКОВАЛНЯ ИЛИ ЧУК-ЧУК

  Пияндето Михаил / ковачевски ром-дебил / конущисал Парашкева - / дева със нагласа лева...
  Син юнак им се родил - / имбецил, полудебил. / Генно бил сифилистик / и голям алкохолик.
  Като в евтин водевил / БеКаПето оглавил, / ала пуста орисия - /
  емигрирал във Русия.
  Станал там голям човек - / нещо като замгенсек. / Пратили го във Берлин / този красен исполин.
  Там направили палеж / заедно с един келеш / и попаднал във пандиза / дето трудно се излиза...
  Станал Гошо суперхит / във затвора Моабит. / Шашнал той състава членски, / че от речник учил немски...
  Бил Димитров оправдан, / щото във един кафан / чукал някаква мастия, / лека кака, от ония...
  Ала тази одалистка / била нацсоциалистка / и майорка от есес... / Тъй спасил се тоз нерез!
  Щото взел я за алиби. / Тъй е който с жар се либи! / Пътя Гошо бързо хванал, / гражданин съветски станал.
  Руски много не научил, / ала с поста много случил: / станал члена на Коминтерна - / туй било е дата черна.
  Българските емигранти / ги изтрепал тути-кванти! / Македония предал
  и на Тито я продал.
  Взел той доста хилядарки / главно в долари и марки. / Тез държавни хонорари / Гошо ги изпил с другари.
  Ала пиел двойна доза / и го пипнала цироза, / сиреч болест зла, неверна... / Пусти член на Коминтерна!
  Към Москва уплашен хукнал, / ала в болницата пукнал... / Сложили го в мавзолей, / като азиатски бей.
  Доста време там лежал, / Софията усмърдял. / Тато чак кога свалиха, / мумията изгориха!
  Само спомен тегне лош / от женкарина - саркош. / Стон червен се чува тих / "Димитров, их либе дих!"
  Мавзолеят му остана / щръкнал грозно на мегдана. / Ех, какъв ще бъде кеф, / ако стане на кенеф!
  (1995 г.)


  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2738 Весело

  До коментар [#30] от "Сатана Ликующий":

  Браво - и исторически издържано.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  За съжаление, все още много българи не искат да прочетат историята на страната си. Защитават интереси, които са извън тези на България. На всичкото отгоре ни убеждават, че са патриоти и за тях България е над всичко.

 34. 34 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  "...Ето какво означава всъщност "сателизацията" - все неща, които е редно да не забравяме днес. С оглед на утрешния ден...."
  Сателизация?! С оглед на утрешния ден. Прекрасен финал на статията!

 35. 35 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1151 Весело

  "Някъде около 1939 г. над 64 % от българския експорт вече отива за Германия, 65% от вноса идва пак оттам. За сравнение: износът за Великобритания е 3,1%, а вносът - 2,8%."

  Преди 11 века при управлението на Омуртаг е било същото.
  И сега е така...

 36. 36 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1151 Весело

  "Някъде около 1939 г. над 64 % от българския експорт вече отива за Германия, 65% от вноса идва пак оттам. За сравнение: износът за Великобритания е 3,1%, а вносът - 2,8%."

  Преди 11 века при управлението на Омуртаг е било същото.
  И сега е така...

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  "Въпросът е ясно да осъзнаваме откъде тръгват поредните опити за "политически прихващания" в политическата орбита - дали от един нов Кремъл или от нова Висока порта."

  Кремъл + Високата порта +......., ако професорът беше жив, щеше да добави Брюксел и Вашингтон.

 38. 38 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Проф. Долапчиев е изявен учен и голям български правист, един от светлите умове, от които се е лишила България заради съветизацията.

 39. 39 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4034 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Тук-там личи непознаване на историята.
  Личи големо неуважение към големи личности:

  Маркс
  Ленин
  Сталин
  ...

  Независимо дали е симпатизант или патофил,
  никой некой не би отрекал големината на имената.

  Марксизма почва в 1848 като противник на хилядолетна
  християнска и пр. цивилизации.

  100 години след Първия опит в Европа за споразумяване
  на модерно международно и световно право.

  Марксизма.... забременен в 1848 с готовст за велики дела
  и Велика война...

  В 1917 родил в Русия (столица Петребург) сокрушителен
  Марксистки державен преврат.
  Защото ршофилщината надоедела всех.
  Руската империя потискала народите в територията.
  Натискала се и зарубежом.
  Невежество рушофилско не могло решимостта на Велики си
  Германия, Австроунгария, България и Османия
  завинаги да сломят Руската империя.
  На 3.3.1918.
  Речено - сторено (в резюме).
  ...
  1922: Марксизма родил СССР ;
  в ... преместил столиццата в Москва ;
  в 1923, след "дълга едногодишна изолация в изолатор",
  СССР бавно се завърнал на Балканите и пробвал
  отвратително неуспешен опит за преврат
  в Царство България... и десетки други места по света.

  Явно, умаломени са Големи дела:

  "След което настъпва нов обрат.
  СССР след години на изолация бавно се завръща
  на Балканите, а и в България.

  Ролята, която Москва играе между двете световни войни,
  се осъществява чрез нелегалната дейност на комунистите.

  Не се пренебрегват обаче и традиционните проруски чувства на старите буржоазни партии.

  На тази струна се играе във Втората световна война,
  по тази линия се сформира и ОФ-то."

 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4034 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  #39, уточнение

  Невежество рушофилско не могло да сломи решимостта на Великите сили Германия, Австроунгария, България и Османия и други
  завинаги да рушнат Руската империя.

  Успели на 3.3.1918.

  Наложили на руската империя (немецки термин) "капут"
  в знак "клеймо" за безусловна и окончателна капитуляция.

  Край на суверенна Русия за (поне) едно цело столетие.

  Страната станала автономия протекторат
  под интернационално управление на Политбюро
  на КП на нацията СС (Советски Союз).

  През 1992 настъпили промени... без особени измения.
  Lenin Rules.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK