В подготовка на другата бежанска вълна - защо Русия измества Европа в Либия

В подготовка на другата бежанска вълна - защо Русия измества Европа в Либия

© Associated PressРуската намеса в Либия навлезе в качествено нов етап след "турския десант" в Триполи, предприет от Ердоган. Анкара предостави на правителството на Сарадж, представляващо неформална коалиция между "Мюсюлманските братя" и "Либийската бойна групировка", военна помощ, включваща турски военни и джихадисти от сирийския фронт. Въпросната "Либийска бойна групировка" е клон на "Ал Каида", а лидерът й Абдел Хаким Белхадж ръководи от Истанбул собствена авиокомпания, доставяща в Либия бойци и доброволци по-специално от района на Идлиб.


Със задълбочаването на гражданската война през последните години Русия печели силни позиции за влияние в Либия за сметка на Европа и САЩ. По думите на Бин Фишман, бившият пратеник за Северна Африка в рамките на Съвета за национална сигурност на САЩ, Путин за пореден път дава ясно да се разбере, че иска да разполага с влияние в Либия и да оперира в близост до южните граници на НАТО.


А това, според него, е в разрез с целите на Стратегията за национална сигурност на администрацията на Тръмп, както и със стратегическите приоритети на Пентагона и с тези на Съвета за национална сигурност по отношение на Африка. Всички тези стратегически документи и позиции се основават върху необходимостта от противодействие на руското и китайското влияние, особено като се има предвид, че Либия се превърна във важен геополитически плацдарм.
За президента Путин Либия е другият фокус в стратегията му за възстановяване на руското влияние в Близкия изток, коeто бе отслабено след разпадането на Съветския съюз. Очевиден е стремежът му да се превърне в незаобиколим фактор при решаването на кризата в тази страна, въпреки че не успя да убеди генерал Хафтар да подпише споразумение с премиера Сарадж неотдавна в Москва.


Според британския в. "Индипендънт" Москва играе двойна игра в Либия в стремежа си в крайна сметка да се окаже на страната на по-силния играч, който и да е той. Наблюдателите припомнят, че това е характерно за подхода на Путин и в други конфликтни ситуации в региона, където Москва установява контакти и с двете враждуващи страни, с което да спечели предимство пред конкурентите за влияние.


Според Анна Боршчевская от Вашингтонския институт за Близкия изток, която е и автор на книгата "Руската военна роля в Близкия изток", този подход се обяснява и с факта, че Хафтар все още запазва американското си гражданство и се оказа труден партньор за Москва. Наистина досегашното поведение на генерала и външните му контакти показаха стремежа му да си осигури свобода на действията. Въпреки това Кремъл използва в своя изгода дипломатическия процес за решаване на либийската криза, макар и той засега да не води до положителен резултат.


В отсъствието на САЩ и ЕС руската дипломация използва този повод за укрепване имиджа на Путин на миротворец. От друга страна, стана практика Русия да се заангажира с трудни за уреждане конфликти, което да ѝ осигури влияние в съвсем друга посока. В случая с Либия става дума за евентуално използване на бежанската вълна през Средиземно море за оказване натиск върху Европа. По същия начин преди време Кремъл инструментализира в свой интерес имигрантската вълна, заляла Европа от Сирия, и надигащата се нова вълна от провинция Идлиб.


Двойната игра на Русия


Москва се стреми да извлече максимум изгода от успешния ход с установяването на контакти с всичките либийски групи, които се борят за властта. Това дава възможност на Кремъл да разшири влиянието си извън либийските рамки и да го разпростре върху Северна Африка и по протежение на Южното Средиземноморие. В това отношение Русия се възползва от вакуума, създаден с американското изтегляне от региона и последвалото намаляване влиянието на Запада върху събитията там.


От друга страна обаче, Русия се оказа в надпревара с Турция, която също се опитва да извлече ползи от частичното оттегляне на Запада. С намесата си в Либия Ердоган се стреми да сложи ръка върху тази ключова държава от Южното Средиземноморие, което да му позволи по-успешно да налага своите условия на Европа.


Нежеланието на САЩ да се намесят в конфликтите в Сирия и Либия позволи на Русия да получи лостове на влияние в южния фланг на НАТО, като същевременно изостри противоречията между Москва и Анкара. Днес е очевидно, че Вашингтон вече не е в състояние да предотврати по-нататъшното задълбочаване на въоръжените конфликти в двете държави. Според говорителя на американското военно командване в Африка (AFRICOM) "Либия бе пренебрегната както от администрацията на Обама, така и от тази на Тръмп, което накара антитерористичните експерти да предупредят за опасността от възраждане на ИДИЛ след неуспеха на Русия да се справи с нея в Сирия".


Руските анализатори са на мнение, че в лицето на Хафтар Путин е открил партньор, от който бе лишен в периода след ликвидирането на Кадафи. Военната помощ за неговата "Либийска национална армия", в която са кооптирани и някои висши офицери на Кадафи, включва ключово важна военна техника от типа на уреди за нощно виждане, както и зенитни установки, използвани за поразяването на дроновете, предоставени от Ердоган на Триполи.


Наред с логистичната и разузнавателната подкрепа за Хафтар на негова страна Русия изпрати и бойците от частната охранителна фирма "Вагнер", включващи опитни военни експерти. Вестник "Москоу таймс" съобщи, че "ранените руски бойци от ("Вагнер"), които водят сражения в Либия и Сирия, получават лечение в московска болница, собственост на близки съратници на Путин и неговата дъщеря".


Но партньорството между Путин и Хафтар не се изчерпва единствено с военната подкрепа. Далечният хоризонт на това сътрудничество включва бъдещи сделки и споразумения в енергийната област, с които ще се осигури и достъпа на Русия до либийските пристанища. Симптоматично е, че Москва вече сключи сделка с Бенгази за добив на нефт и газ.


По такъв начин Русия не само успя да промени правилата на политическата игра в Либия, а се надява в близко бъдеще да реализира несбъднатата мечта на Сталин Русия да получи достъп до пристанище в Южното Средиземноморие (малко познат е фактът, че на Конференцията на съюзниците в Потсдам през 1945 г. той безуспешно се е опитал да получи мандат за контрола над Триполи).


В подготовка на другата бежанска вълна - защо Русия измества Европа в Либия

© Associated Press


"Вагнер" - основен инструмент за руска намеса


През последните години Кремъл все по-често прибягва до частни руски военни компании от типа на "Вагнер" като инструмент на външната си политика. Това се превърна в отличителна черта на стратегията на Путин в международен план. Според лондонския вестник на арабски език "Близък изток"(Ал Шарк ал аусат) неотдавна Кремъл е дал лиценз на една сирийска партия да набира местни доброволци да се сражават в състава на "Вагнер" в Либия срещу високи заплати (вариращи между 1000 и 1500 долара) и евентуални компенсации за семействата при смъртни случаи. Тук трябва да напомним и за американската практика да използват частни военноохранителни компании от типа на Blackwater, която се прочу с незаконните си действия в Ирак и Афганистан.


Решението на президента Путин от края на 2015 г., т.е. по времето, когато Русия влезе в сирийския конфликт, да натовари с либийската мисия заместник-министъра на външните работи на Русия по Близкия изток Михаил Богданов, отразява значението, което Кремъл придава на Северна Африка. Трябва да се отбележи, че от май 2017 г. насам руските власти отпечатаха купюри на стойност 4 милиарда динара, което се равнява на около 3 млрд. долара за нуждите на правителството в Тобрук, подкрепящо Хафтар. Този ход предизвика протестите на либийската централна банка в Триполи, подчинена на правителството на Сарадж. По такъв начин страната се оказа с две централни банки, две правителства и два парламента.


Ако Москва успее да наложи дългосрочно влиянието си в Либия, тя ще получи възможността да оказва съществено въздействие върху Европа. Освен това, руският военен флот ще получи достъп до двете дълбоководни пристанища в Тобрук и Дерна, чието геополитическо значение ще се увеличи в съчетание с друго средиземноморско пристанище - това в Тартус, Сирия, където руснаците вече имат своя база.


Както пише независимият рускоезичен сайт "Медуза", още при първия контакт между Путин и Хафтар през 2015 г. руският президент е обещал подкрепа в замяна на бъдещи енергийни сделки и достъп до либийските пристанища. Нещо повече - руският план за Африка предвижда по-нататъшно разширяване на сферата на влияние в страните от Сахел като Нигер, Мали и Буркина Фасо.


Според френския експерт по руските въпроси Igor Delanoe, Либия предоставя на Русия допълнителни лостове във взаимоотношенията с евроатлантическите съюзници в контекста на кризите в Сирия и Украйна. Освен това, контролът върху Либия ще позволи на Москва да спекулира с бежанския въпрос в ущърб на единството на Европейския съюз.


Путин счита, че развитието на отношенията с Африка е един от приоритетите на руската външна политика. По време на руско-африканската среща в Сочи неотдавна той подчерта, че Африка се превръща в един от стълбовете на многополюсния свят. Размерът на търговския обмен между Русия и африканските страни - макара и тръгвайки от ниска база - отбелязва значителен ръст през последните пет години, надхвърляйки 20 милиарда долара.


Русия се превърна в един от най-големите износители на оръжие и военни технологии в Африка. По думите на самия Путин, през последните пет години Москва е изнесла оръжие в 30 африкански държави. Според руската агенция (РИА Новости) Москва понастоящем провежда преговори с Централноафриканската република за създаване на своя военна база в тази страна. Всички тези ходове на Русия са улеснени от очерталото се ограничаване на американското военно и разузнавателно присъствие в региона, което е резултат на стремежа на Вашингтон да намали разходите си и да пренасочи военноотбранителния потенциал на страната към други приоритетни региони в света.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Русия, като измества Европа, да приема и имигрантите.

 2. 2 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 660 Любопитно


  "Руската намеса в Либия навлезе в качествено нов етап, след "турския десант" в Триполи, предприет от Ердоган. "... ... ...

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3605 Любопитно

  Откриването на втори фронт в Африка за Расия след този в Сирия ...само ускорява потъването на "самая магучая"...Опитът в Сирия го доказва!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 584 Неутрално

  И всичко това най-вече заради несъстоятелната външна политика на Тръмп...
  После да не разправя някой, че нямал връзки с руснаците ...

  Freedom of speech
 5. 5 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  От едната страна ген. Хафтар и Русия, плюс Египет, от другата страна джихадистите и турския аскер, с моралната подкрепа на САЩ. Ми не знам, нещо не съм въодушевен да победи нито джихадизма, нито Русия. Да се оправят...

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Какъв срам и позор за ЕС, да оставят Русия и Турция да си играят "покер" в Сирия и Либия?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":
  "Какъв срам и позор за ЕС, да оставят Русия и Турция да си играят "покер" в Сирия и Либия?!"

  Трябваше да уточниш какво залагат в този покер. Залагат държавите от ЕС.

  подпис
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Имаедно очевидно заключение, което трябва да направят нашите политици. Трябва да поощряват българските производители на оръжие да изнасят в Африка.

  подпис
 9. 9 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Ами след като Европа изсра едно голямо лайно, сваляйки Кадафи, сега друг ще трябва да им го забърсва. Понеже тя явно не може. Либия бе една почти перфектна държава, предвид мястото на което се намира и структурата на населението с което разполага, но от това не остана нищо. Най- голямата геополитическа грешка на Европа след ВСВ.

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Европа и щатите разбутаха Либия. Никой не ги е карал насила. И не бяха подготвени за последствията.

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  До коментар [#5] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Е, те си се оправят. Яко.

 12. 12 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Г-н путин много умело използва слабостта на Европа.
  Дано г-жа меркел и подобните и разберат най-сетне какво става.
  ТРЯБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ПОЛИТИЦИ С ТОПКИ!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 13. 13 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 776 Весело

  Поредно "БРАВО" на Дневник! - в новина със силно негативен привкус, на челно място е дадена снимка на Борис Джонсън, макар че статията няма нищо общо нито с Брекзит, нито с Великобритания, нито пък конкретно с него!?!?!?

 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  а лидерът й Абдел Хаким Белхадж ръководи от Истанбул собствена авиокомпания, доставяща в Либия бойци и доброволци по-специално от района на Идлиб.

  Нещо не връзва с предишните опорни точки, в които се говореше за някакви клети бежанци, кото бягат от Идлиб. Оказва се, че компютрите са били всъщност компоти.

  Иначе да, тогавашното НАТО свали Кадафи, остави Либия на произвола на съдбата и по-конкретно на Идил, а сега ревем, че оттам тръгват корабите на нпо-тата.
  Иначе не знам дали руското влияние ще е по-лошо от турското например, което ни се представя за това на ООН. Мигранти ще ни пращат от сърце.
  Ама така е, с политици като Меркел и Могерини толкова, не е женска работа това. 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Весело

  Русия, като измества Европа, да приема и имигрантите.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Да, но мигрантите предпочитат победената във войната Германия, а не "славната" победителка Русия! Защо ли?! 😂🤣

 16. 16 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Явно не им трябват

  гошо
 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  " По такъв начин Русия не само успя да промени правилата на политическата игра в Либия, а се надява в близко бъдеще да реализира несбъднатата мечта на Сталин Русия да получи достъп до пристанище в Южното Средиземноморие (малко познат е фактът, че на Конференцията на съюзниците в Потсдам през 1945 г. той безуспешно се е опитал да получи мандат за контрола над Триполи)."


  За съжаление и ЕС, и САЩ подцениха театъра на бойните действия и гражданската война в Либия, предоставяйки вакуум, от който успешно се възползват и Русия, и Турция ! А която и от двете да се окаже крайният печеливш в Либия, ЕС ще бъде заложник на енергийната примамка, която бавно, но сигурно се плете срещу него от Русия, Турция, а и Иран ! Примка на зависимост, която има за цел да го постави на колене пред двете източни деспотии !

 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  Все някой трябва да ОПРАВЯ кашата забъркана от САЩ. Либия стана плацдарм за навлизане на емигранти , както и за ИДИЛ. Странно нещо ..., където стъпи САЩ и никне ...За Европа е добре да има МИРНА И СТАБИЛНА ЛИБИЯ, отколкото бандитски групи във всеки град.

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  До коментар [#15] от "vassilun":

  Щото, в Русия ги карат да работят и да си изкарват парите, с които да живеят. А Меркел им раздава помощи. Без да работят.

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Весело

  До коментар [#15] от "vassilun":Щото, в Русия ги карат да работят и да си изкарват парите, с които да живеят. А Меркел им раздава помощи. Без да работят.
  —цитат от коментар 19 на Vlado Nikolov


  Заради нещо друго ще да е, ама нейсе! Радвайте се на живота! 🤣😂

 21. 21 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Какъв срам и позор за ЕС, да оставят Русия и Турция да си играят "покер" в Сирия и Либия?!
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  Когато европейците тръгнаха да свалят Кадафи, се оказа, че всички страни заедно нямат потенциал да водят военни действия срещу една 5-милионна държава и отново трябваше да разчитат на САЩ, както при сваляне на сръбския кръвопиец Милошевич. И дори след тази унизителна безпомощност на европейците, те вманиачено отказват да увеличат бюджета си за военни цели. Тази късогледа политика на европейските "лидери" постепенно довежда дотам САЩ да се преориентира към партньори с визия поне малко по-далеч от носа им. САЩ спаси Европа и от кафявата, и от червената чума и за благодарност получава предимно обиди и унизителни подмятания. За такива жалки европейски лидери, мъдрият български народ казва: "храни куче да те лае...".

 22. 22 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  Страшни мирни каши забърка един Нобелист за мир в Либия и Сирия.

 23. 23 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  Страшни мирни каши забърка един Нобелист за мир в Либия и Сирия.

 24. 24 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Руските имперски амбиции са разпищолени по цял свят.

  Според мен целият този Юруш е от отчаяние. Империята им се разпада, народа им се разбягва, денги нет, а изкопаемите горива са в техния залез. Нефта днес отиде към $50, тенденцията е надолу къ, $40.

  Дано да се свърши цялата тази мъка колко може по-бързо, и с колкото може по-малко загуба на животи!

 25. 25 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Интересна статия. Налага се изводът за поредната некадърност на сегашните европейски лидери. Вместо Франция и Италия да се намесят в Либия, влязоха Русия и Турция.
  ЕВРОПА С ЛИДЕРИ КАТО СЕГАШНИТЕ Е ОБРЕЧЕНА ДА ПОТЪВА. Дано нещата се променят след време. Вече има сигнали за това.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 26. 26 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 668 Весело

  А това, според него, е в разрез с целите на Стратегията за национална сигурност на администрацията на Тръмп, както и със стратегическите приоритети на Пентагона и с тези на Съвета за национална сигурност по отношение на Африка.
  *************************************************************************************************************
  🤣🤣🤣🤣
  И ,тука изниква резонният въпрос:
  -Защо по дяволите на Русия, трябва да и пука за ''стратегическите приоритети на Пентагона и с тези на Съвета за национална сигурност на САЩ''?
  Та , защо руснаците трябва да дават и пет пари ,за американските интереси?
  Истината е , че на Русия не и пука.

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 27. 27 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#25] от "haq30626233":

  Прав си . И Сирия ,и Либия засягат пряко Европа. Европа плати сметката, и то много голяма сметка. Трябва да се еманципираме от САЩ, защото те не смятат Европа за ценност , нито вярват на приказките за бля/бля. Русия има своите интереси , и има право да има интереси ( забравяме че е от петорката) . Какви са нашите ЕВРОПЕЙСКИ интереси ? Много, много близки с Руските защото успокоява обстановката за непрекъснат РЕКЕТ от Турция , а през това време САЩ продава оръжия навсякъде. Аз разбирам руските интереси, които непрекъснато се озвучават в ОТКРИТИ ДЕБАТИ. Русия бие ИДИЛ , преди да са влезли в Руското пространство ..по бившите републики. разбира се има и икономика /пари. Но да не би САЩ да правят нещо друго ??
  Просто сме къръци ( ЕВРОПА) и плащаме сметката.

 28. 28 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Какво може да изнася русия? Война и енергийни консумативи.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 29. 29 Профил на bylgarofil
  bylgarofil
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Никой не ще д ходи там!....

 30. 30 Профил на bylgarofil
  bylgarofil
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#4] от "Petar Ivanov":

  Напълно сте прав, за съжаление...

 31. 31 Профил на oya05640036
  oya05640036
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Европа има нужда от дългосрочна стабилност в Близкия Изток и Северна Африка, а военната намеса на Русия в Сирия и Либия я осигурява. Русия и Египет са гарантите за светско управление и мир в региона и ЕС следва да застане на тяхна страна срещу опитите на Турция и САЩ да разпалват ислямски революции и бежански потоци.

 32. 32 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  [quote#15:"vassilun"][/quote]

  Щото в Русия е студено, социалните програми са за майките-рускини и се иска много работа, за да се изкара заплатата. А за работните места има доста рускоезични кандидати от околните републики.

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  "...По същия начин преди време Кремъл инструментализира в свой интерес имигрантската вълна, заляла Европа от Сирия, и надигащата се нова вълна от провинция Идлиб...."

  Чак сега ли нарекоха нещата с техните имена? Че зад имигрантската вълна към Европа стои точно Кремъл?

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Европа започна да се еманципира от енергийната зависимост на Русия. Уплашена русия реагира бързо, и първо стъпи в Сирия, съюзи се с Иран, и сега настъпва в Либия. Руснаците са готови да се съюзят с всички изчадия ъв Вселената, само и само за да могат да рекетират Европа. А един Тъпан от София щял да иска пари от Брюксел, за да строи АЕЦ Белене с Русия, за да гарантира енергийната независимост на България.

 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До 31:"oya05640036"...Европа има нужда от дългосрочна стабилност в Близкия Изток и Северна Африка, а военната намеса на Русия в Сирия и Либия я осигурява. Русия и Египет са гарантите за светско управление и мир в региона и ЕС следва да застане на тяхна страна срещу опитите на Турция и САЩ да разпалват ислямски революции и бежански потоци...."

  Тези глупости иди да си ги дрънкаш на хората с по 2,5 г мозък в тиквите си.

  Руснаците са най-големия враг на цивилизована Европа. Кога ще сменим датата на националния ни празник?

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Какво може да изнася русия? Война и енергийни консумативи.
  —цитат от коментар 28 на PETZL


  както и напрежение и дестабилизация

 37. 37 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Всичко е нормално. Американците не харесваха Кадафи и го убиха. Сега е време и руснаците да си правят каквото си искат в държавите, които не принадлежат на двата големи военни блока. Тръгва се по спиралата прокси воюващите гиганти с малката разлика, че САЩ свалят разходите за бойни действия, което отваря възможности на Русия и Китай.
  Оказва се, че заграбването на ресурси от държавите вече не изплаща разходите за военни поради увеличаването на разходите по заплати и снабдяване. Вече е по-евтино да плащаш директно на политиците и диктаторите. Вече бедните държави не са икономически интересни за завладяване.
  Това се нарича анархия на лидерите или по-простичкото - законът на джунглата.

 38. 38 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Аз да питам автора какво е да гледаш как държавата ти бива погълната от нова Сасанидска империя... Остава и столицата да си преместят някъде около Багдад. Който плюс това носи и сасанидско име, в превод от средноперсийски "Богодад"

 39. 39 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#38] от "Славейко":

  Пояснение: не виждам какво се занимава с Русия, като има по-належащи проблеми. При това той знае как иранците се отнасят към "аниранците"...

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Emil Kostov
  Emil Kostov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ами след като Европа изсра едно голямо лайно, сваляйки Кадафи, сега друг ще трябва да им го забърсва. Понеже тя явно не може. Либия бе една почти перфектна държава, предвид мястото на което се намира и структурата на населението с което разполага, но от това не остана нищо. Най- голямата геополитическа грешка на Европа след ВСВ.
  —цитат от коментар 9 на rvr12572942

  Да наречеш Либия почти перфектна държава, е признак на липса на реална оценка на ситуацията. А твърдението, че Европа е свалила Кадафи е повече от смешно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK