Силна прокуратура не означава безконтролна, а напротив

Недопустимо е главният прокурор да прави негативни внушения за адвокатите.

© Юлия Лазарова

Недопустимо е главният прокурор да прави негативни внушения за адвокатите.Висшият адвокатски съвет излезе с декларация по повод изявлението на главния прокурор срещу становището на фондация "Български адвокати за правата на човека" за необходимите промени в конституцията, които да закрепят върховенството на закона.


Адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се!


Справедливостта, най-висша ценност на правовата държава и всяко цивилизовано общество, е непостижима без правосъдие, почиващо на върховенството на закона и правото. Честно и справедливо правосъдие има само там, където има защита. Защитата е конституционна задача на адвокатурата.
На 27 февруари 2020 г. в изявление пред медиите главният прокурор Иван Гешев определи като "наглост" становището на Фондация "Български адвокати за правата на човека", дадено по повод инициирани от президента на Република България Румен Радев консултации в хода на дебат за промени в конституцията.


Главният прокурор Иван Гешев си позволи да квалифицира адвокати


правозащитници като "адвокати на подсъдими и обвиняеми олигарси", а аргументираните им предложения за промяна в конституцията сведе до невярната констатация: "все едно прокуратурата да иска промени в Закона за адвокатурата".


По този повод Висшият адвокатски съвет изразява своята категорична позиция относно следното:


Адвокатите осъществяват конституционно гарантирано право на защита и не защитават свои, а чужди права, поради което адвокатите няма как да се идентифицират с клиентите, чиито права защитават. Всякакви негативни внушения в посока, че адвокатите нямат морално право да изразяват становища по важни за обществото теми, защото клиентите им били "обвиняеми", поради което адвокатите имали интерес от това да няма силна прокуратура,


освен неверни са и недопустими, когато изхождат от главния прокурор.


Прокуратурата е институция, която е призвана да ръководи разследването и упражнява общ надзор за законосъобразното му провеждане, но единствено съдът има правомощията да се произнася дали едно лице е виновно или не. Основно човешко право е правото на справедлив съдебен процес. Процесът няма как да е гарантирано справедлив без участието на адвокати като защитници на обвинените от прокуратурата лица, защото само професионално подготвени и независими хора, каквито са адвокатите, могат да изградят и противопоставят защитна теза, съответстваща на фактите и правото.


Затова всякакви квалификации по отношение на адвокатите, чрез които се правят преки, но неправилни внушения за същността на адвокатската професия и конституционно гарантираното чрез дейността на адвокатите право на защита, не само уронват престижа на адвокатурата, но и посягат на държавността. Защото


държавност означава сигурност за всички български граждани, че никой няма да бъде несправедливо обвинен и осъден.


Висшият адвокатски съвет застава непоколебимо зад колегите адвокати и заявява, че ще отстоява правото им на изразяване на становища по важни за обществото теми.


Адвокатите не само съветват и защитават. Адвокатурата като институция има и друга, твърде важна обществена роля, а именно да отстоява принципите на законността и справедливостта при всички случаи, когато тези принципи са застрашени или нарушени.


Висшият адвокатски съвет счита, че въпросът за отговорността на главния прокурор и въобще за мястото и ролята на прокуратурата в съдебната система е от първостепенно значение за цялото общество. Този въпрос не касае конкретната личност, която в определен момент заема длъжността главен прокурор, а има отношение по основния механизъм на функциониране всяка съвременна правова държава - такова разделение на властите, при което се гарантира прякото приложение


на принципа "власт власт възпира", за да не може никоя власт да бъде безконтролна.


Този дебат следва да се води експертно, без емоции и никому ненужни квалификации.


Адвокатурата е призвана да защитава правата и интересите на всички граждани - на тези, които са обвинени в извършване на престъпление, но и на тези, които са пострадали от престъпление, затова адвокатурата има интерес от работеща, а не от неработеща прокуратура.


Висшият адвокатски съвет заявява, че силна прокуратура не означава безконтролна прокуратура, а напротив. Цялото българско общество има интерес от работеща прокуратура, която да функционира в кръга на своите правомощия, която да внася ефективни и проверени обвинителни актове, основани на факти и доказателства, които да водят до справедливи съдебни актове. Единствено при зачитане на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица и при ефективно функциониране на всички власти в рамките на техните конституционни правомощия България може да бъде правова държава, защото, както Висшият адвокатски съвет съвсем скоро имаше повод да напомни отново - там, където свършва правото, започва произволът!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  Много лош тоя Гешев. Цялото прогресивно чЕЛовечество е срещу него.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 2. 2 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ако Гешев имаше капацитета да осъзнае, че "Този дебат следва да се води експертно, без емоции и никому ненужни квалификации.", нямаше да се държи по този начин.

 3. 3 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#1] от "Alarmstufe: Rot":

  Самият Норман Радев го бори, работата е сериозна!

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 4. 4 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Едва ли има друг такъв тъ.ак (в която и да държава), да е обличал тогата на главен прокурор.
  Само в милиципнерското в Симеоново, може да се премине във втори курс, с такава липса на базови знания.

 5. 5 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 867 Неутрално

  "Недопустимо е главният прокурор да прави негативни внушения за адвокатите."

  Ако е редно адвокатите да правят негативни внушения за главния прокурор, то и обратното също е редно.

 6. 6 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#1] от "Alarmstufe: Rot":

  Ми може и да не е лош, може и да е добър.По душа. Сигурно помага вкъщи на другарката в живота .
  Проблемът е , че е юридически неграмотен и невеж, проблемът е, че си мисли, че знае.
  Това се нарича правен волунтаризъм и всичко се свежда до арести, като си мисли, че Той е самата справедливост, че прокуратурата е винаги права, а другите си прават вятър на устата.
  Този човек е пълно копие на Барни,и при двамата става дума за дефицит на елементарни логически съждения. При милиционерчето думата си казва и нерадостното детство, сигурно е възпитаван като милиционер от малък - досущ като Баце.
  При Барни травмата е по-рождение.

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#6] от "SSS":

  Гешев НЕ Е неграмотен и невеж!

 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1490 Неутрално


  Адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се!
  Прокуратурата също ,в още по-голяма степен , по Конституция , е независима и самоуправляваща се ! Това което каза Прокурорът - адвокатите си го изпросиха с непремерените си изказванииявъв връзка с начина по който той си върши работата
  а този етап на обществено развитие като приоритет препоръките на Европейската комисия и Международните актове не съдържат изисквания относно промяна структурата на съдебната система – съд, прокуратура, следствие.

  На тази база Конституцията на Република България от 1991 г. е изцяло съобразена с препоръките на Европа.

  Що се отнася до необходимостта от повишаване ефективността на съдебната система това е въпрос на адекватна промяна на вътрешното материално и процесуално право.

  Извън горното, понастоящем разследването, предаването на съд лица и осъждането им за престъпления без оглед политическата им принадлежност и статус в обществото, е възможно именно поради конституционните гаранции за независимостта на съдебната система и сегашното й структуриране. Това има ключова роля за прилагане в действие на конституционния принцип за равенство на всички граждани пред закона..

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Само квалификациите , които дава на адвпокатите , би трябвало да предизвика реакции на ВСС и депутатите . Оглушително мълчание .Чакат Венецианската комисия и ЕС?

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Неутрално

  До коментар [#6] от "SSS":Гешев НЕ Е неграмотен и невеж!
  —цитат от коментар 7 на deaf


  Е!

 11. 11 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Давам отново старият си коментар:
  Държавата е на такова дередже, че се нуждае в пъти повече от агресивни прокурори отколкото от лигави адвокати защитаващи правата на престъпниците. Добре е българинът да им зададе въпросът - А кой ще пази нашите права, които ежечасно се нарушават от престъпниците?

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 12. 12 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  И адвокатите ни и прокуратурата ни от червени по червени ,чак заслепяват на слънцето ,не дай боже да зависиш за нещо от тях или да търсиш право ,всичко е само кеш .

 13. 13 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 559 Неутрално
 14. 14 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 521 Неутрално


  Паралелната власт в България използва принципите на хибридната война, умело експлоатирайки спецификата на българският бит и душевност: (https://m.dnevnik.bg/analizi/2020/02/26/4034040_taka_e_v_bulgariia/ )
  Проблемът за САЩ и Западна Европа е, че България избира да остане най-големият фактор в орбитата на Путин, тъй като това е в интерес на паралелната власт или моделът #КОЙ. Основните канали на руското влияние са наследеният управленски модел от съветски тип и корупцията. Паралелната власт в организационен план е структурирана като строго йерархична корпорация и дисциплина, характерна за мафиотските кланове от 30-те в САЩ. Началото е поставено по времето на Андропов. Основната задача на Андропов, за времето на краткото си съществуване като ръководител на СССР, е била да се създадът подобни структури във всички страни от бившия соцлагер, отчитайки техните национални особености. Замисълът е бил след време те да са ядрото за възраждане на социализма, след очевидно неизбежния му радпад по време на така наречената перестройка. Отговорник за дисциплинирането на организацията за България е Любен Гоцев. Завършил е три годишно обучение в школата на КГБ - специалност контрол на обществото посредством селективно поднасяне на подбрана информация през масмедиите и политическо инженерство. Един от проектите му е НДСВ. Но Царя се оказа вълк, пуснат в кошарата и този проект трябваше спешно да бъде прекратен. Тогава изгря звездата на мамин шишко и стана ясно, че популизъм от типа " ние ги фащаме, те ги пущат" е стръв, която масово се харесва на шараните. Маминото шишане заедно с мамчето си са поставени формално на върха на пирамидата на паралелната власт. Зад тях е диспечерът - разпределител на порциите. По-надолу са най-креативните представители на бившата държавна сигурност, подбрани преди 89-та съгласувано с КГБ. Между другото, Цвачка е лансирана от Любен Гоцев по съседски. И двамата живееха в луксозните номенклатурни жилища на Жолио Кюри, построени преди 89-та за богоизбрани. Съсед им беше и Лютви Местан. Избирателите, обединени на етническа основа, още не са разбрали, че са оплетени в мрежата на паралелната власт още 85-та г. и защо точно тази мрежа се нарича Д(п)С. Дълговременният контрол на част от обществото на етническа основа е мощен инструмент за страни като България, защото лесно се консолидира в компактна маса гласуващи под строй, което определи хода на историята на прехода до сега и се очаква да е така за дълго в перспективен план, предвид натрупания огромен властови потенциал на икономическа основа. Правилото е парите управляват. Парите са здравата основа на пирамидата на паралелната власт - бизнес корпорация, представяща се като политически субект с постоянно присъствие в законодателната власт, през която последните няколко години изцяло превзе изпълнителната власт. Това предопределя появата на играч, упълномощен да разпределя правилно порциите, което от своя страна му открива възможност да контролира политически проекти. Върхът на пирамидата на паралелната власт се среща с върха на пирамидата на изпълнителната власт по командна линия като нареждане в посока изпълнителна власт и като отчитане в обратна посока. Всичко останало е театър. По модела на режима от времето на социализма, за да бетонират собственото си статукво в съвременни условия, подчиниха на волята си правосъдната система и медиите и трансформираха социалистическият модел на управленски режим в съвременна форма на управление, която спокойно може да се нарече прокурорска демократура. Имат си и съвременен еквивалент на силов апарат - едни яки момчета, татуирани и с черни потници, едва завършили четвърти клас, но недостигнали осми клас, наследили създадените и контролирани от Любен Гоцев "застрахователи" от началото на прехода. Ако се наложи, докарват с автобуси от цяла България едни други циментоглавци. Няма нищо по-унизително за една нация от това, да се налага главен прокурор с подкрепата на черните потници. Поради липсата на всякаква съпротива в обществото, по естествен начин, върхът на пирамидата на паралелната власт придобива уродливи очертания. Онова уродливо нещо - маминото шишане, на което е отредена ролята на наредител (в последно време изглежда го прикриват зад оня селски тарикат от Бургас, с лисичата муцуна, лидер на някакви си празноглави националисти), демонстративно, надменно и презрително, упражнява властта си над изпълнителя на нарежданията му (нарича се премиер) и на населяващите територията (наричат се електорат) като превърнаха държавата в тяхна собственост (територия, известна пред света като България, при това парламентарна Република). Както се казва - каквото повикало, такова се обадило. Като цяло, резултатът е aтpoфиpaнe нa ĸoнcтитyциoнния мoдeл нa cъдeбнaтa влacт, зaдълбoчило се дo cтeпeн, чe ĸoмпeтeнтнитe opгaни нa yпpaвлeниeтo й нe ca в cъcтoяниe дa oбcъждaт фyнĸциитe и фaĸтичecĸoтo им изпълнeниe oт глaвния пpoĸypop пopaди cтpax и зaвиcимocт, ликвидирала напълно нeзaвиcимocттa нa пpaвopaздaвaнeтo изoбщo, което гарантира стабилността на паралелната власт. Смазва се всичко, което се приема като заплаха за стабилността на паралелната власт. Механизмите за управление на държавата от паралелната власт се явяват сериозна пречка пред чуждестранните инвеститори. Когато има входящ поток от преки чужди инвестиции, парите в обращение растат. Когато има отлив на инвестиции, както в годините след 2009-а, има свиване на парите в обращение. Поради липсата на инструменти на парична политика и нуждата от балансиран бюджет, основният механизъм, през който икономиката поема външните шокове и свиването на парите в обращение, е през пазара на труда. Ниските доходи в България, в комбинация с членството в ЕС и облекченията за пътуване и работа, ускориха икономическата имиграция и изпратиха в чужбина значителна част от най-качествения човешки капитал. Една от причините безработицата да остане сравнително ниска по време на криза е, че голяма част от способните кадри напуснаха страната. Това отнема от потенциала за догонващо развитие и създава негативна спирала - слаб растеж, ниски доходи, висока икономическа имиграция, свръхкорупция. Точно тук умело се намесва Путин, който вижда България като най-добрия си троянски кон в Европа и когато му дойде времето - част от Евразия. От дебрите на властта изплува една нова (стара) политическа формула - тази на политическият "сателит", за която през последните 3 години очевидно се полагат трайни усилия. Навсякъде във властта, особено силовите министерства, енергийното и особена агенцията отговаряща за управлението на информацията (електронното правителство) се настаняват "подставени" лица на комунистите, заклети русофили. Инфилтрирането им в силовите структури, правосъдието и в управлението на информацията и армията е поразяващо по своите размери. Куклата Борисов е един талантлив изпълнител и не е той човекът, който поръчва музиката. Той е подбран, наложен и инсталиран на тази позиция. Никой не си задава въпроса как неграмотен пожарникар става главен секретар на МВР а на Цветелинка и дават правото да управлява банка, която е известна с това, че през нея се избелват едни пари от едни канали? Но краят на неговата полезност е близо, независимо, че на традиционното си предновогодишно слово разпределителят на порции даде гаранция на своя подизпълнител Борисов, че няма да го свали от власт. Кариерата на онова нещо, министърт на правосъдието, Данаил Кирилов, се дължи на помиярското му политическо нагаждане по вятъра. Цялата държава вече е специализирана – властови и репресивен ресурс се концентрира в ръцете на тези, които трябва, за да могат да мачкат всичко наред.

 15. 15 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 559 Неутрално

  "Недопустимо е главният прокурор да прави негативни внушения за адвокатите."
  Но е напълно допустимо адвокатите да правят негативни внушения за главния прокурор и за цялата прокуратура. И това е съвсем естествено, нали адвокатите се борят с прокуратурата в съдебния процес и когато виждат, че шева на ВКС ги говори едни хубави неща за Гешев и прокуратурата, то и адвокатите надявайки се, че след като подкрепят Лозан Панов той ще им отвърне със същото в борбата им с прокурора в съдебната зала и ръководения от него съд ще е благосклонен към адвокатите говорят същите неща. И на това Дневник казва независима съдебна система.

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#2] от "linard":

  Докато ние му се смеем (понеже ни е СТРАХ от него, според гербавите личностно раздвоени), човекът действа!

  От циганската махала в Самоков иззел 3 кубика дърва за огрев без марка от Горското, 140 къса (7 кутии) цигари без бандерол, 4 литра домашна ракия, 12 яйца...

  Престъпността е ликвидирана!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#14] от "Анти Шишковци":

  Колега, твърде дълги и твърде ... хм, ФАКТОЛОГИЧНИ са вашите постинги.

  Герболяка ще получи церебрална констипация, докато ги прочете.

  Редовите бойци на Партията с главно ББ разбират от кратки и изразителни лозУнги.

  Като УДРИ (тъпана), ГЕШЕВ!! 😆

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#14] от "Анти Шишковци":

  Борисов НЕ Е кукла на конци...

 19. 19 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#6] от "SSS":Гешев НЕ Е неграмотен и невеж!
  —цитат от коментар 7 на deaf  До коментар [#14] от "Анти Шишковци":Борисов НЕ Е кукла на конци...
  —цитат от коментар 18 на deaf


  Ти НЕ СИ трол!

 20. 20 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Ако го сравняваме с някои от предишните Главни и чеп за зеле не става от него.
  Например Филчев е много добър пеналист, но там имаше други отклонения. Даже с цялата си симпатия към герболята каза нещо, което милиционерите си пропуснаха покрай ушите - попрегледай например колко аргументирано е защитил тезата , че не може с обратна сила да се прилагат наказателни норми и че това противоречи на европейското законодателство.
  Но кой ти гледа това - важното е да се правят публични арести, да се разхожда Каскета по села и паланки, точно като едновремешните новоизлюпени партийни секретари,, дето прибраха на хората и малкото , дето го имаха.
  На милиционерите няма какво да им се приказва и да им се идтъкват доводи. Природата ги е надарила с най-лошото - неизлечима тъпота.

 21. 21 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#6] от "SSS":Гешев НЕ Е неграмотен и невеж!
  —цитат от коментар 7 на deaf


  Дневник,ако може пишете кратки и по същество дописки. Тази тема за БиТиВи е интересна,но се отказах да я чета като видях,че е с размерите на половин страница от вестник!
  —цитат от коментар 14 на deaf


  Няма как да не отчетем компетентното мнение за юридическата грамотност на ГешеФФФ, на човек, за който статиите в Дневник са мт прекалено г"олеми" за четене!

 22. 22 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1076 Весело

  Едно време Иван Татарчев беше казал:
  - Над мен е само Господ...

 23. 23 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1076 Весело

  Едно време Иван Татарчев беше казал:
  - Над мен е само Господ...

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#20] от "SSS":

  Ето пак... Филчев НЕ Е луд. Филчев се правеше на луд,както сега Гешев се прави на невеж и неграмотен. Те и двамата си действат по комунистически...

 25. 25 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  До коментар [#6] от "SSS":

  Като гледам какви категорични оценки даваш, предполагам, че си много известен юрист.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 26. 26 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  До коментар [#14] от "Анти Шишковци":

  Трол, това под всяка статия ли ще го пускаш? Това ли ти е задачата за днес?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 27. 27 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1050 Любопитно

  "Главният прокурор Иван Гешев си позволи да квалифицира адвокати
  правозащитници като "адвокати на подсъдими и обвиняеми олигарси", а аргументираните им предложения за промяна в конституцията сведе до невярната констатация: "все едно прокуратурата да иска промени в Закона за адвокатурата"."

  чисто фактологично, кое от ттова не е вярно?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 28. 28 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  До коментар [#21] от "idiotstavrev":

  Между другото, ако започнеш да пишеш ГешеФФФФ с 4 Ф, ще си още по-убедителен.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 29. 29 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  Предполагам, че и Гешев като някои тролове ще прочете само заглавието. Защо да се напъва да чете цялото обръщение на Висшия адвокатски съвет, след като нито ще разбере какво му казват, нито проявява някакво уважение към адвокатите, за да иска да има нормален професионален диалог с тях.

 30. 30 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  Ами значи Гешев е слаба ракия, следователно е безопасен. Защо тогава сте мобилизирани срещу него? С какво ви изнервя?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 31. 31 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Ако Гешев имаше капацитета да осъзнае, че "Този дебат следва да се води експертно, без емоции и никому ненужни квалификации.", нямаше да се държи по този начин.
  —цитат от коментар 2 на linard


  Каквото повикало - такова се обадило !

 32. 32 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":
  "Гешев НЕ Е неграмотен и невеж!"

  как да ти повярвам, щом непрекъснато това демонстрира плюс едно огромно его?

 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Що пищите като "ощипани булки"?! И що не пищяхте, когато благодарение на сума ти ваши колеги, отделно и нотариуси, съдии, полицаи, хиляди българи осе простиха с имотите си, и продължават да се "прощават"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 34. 34 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#11] от "haq30626233":

  Аха, нека прокуратурата да ни нарушава правата ако нарушава повече правата на "престъпниците" за да се отървем завинаги от тях?!
  Пита се само кой решава кой е престъпник, ако никой не може да се защити, щом си харизваме базисните права ей така?

 35. 35 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1354 Весело

  Много лош тоя Гешев. Цялото прогресивно чЕЛовечество е срещу него.
  —цитат от коментар 1 на Alarmstufe: Rot

  Лош, добър, наш, ваш... бая елементарно, но в милицията толкова си можете. Вземи поне прочети декларацията на ВАС, белким вденеш нещо и напишеш нещо по същество.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 36. 36 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  До коментар [#30] от "Alarmstufe: Rot":

  Един неграмотен и амбициозен, отгоре на всичко и поръчков главен прокурор, е вреден и опасен за държавата.

 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Току-що почна филм по ТВ 1000 за Робин Худ. В началото имаше текст:

  "Във времена на тирания,
  когато ЗАКОНЪТ потискал хората..."

  Ха сега обяснете законът ли потиска хората или управниците правят това?

 38. 38 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1832 Любопитно

  До коментар [#34] от "linard":

  Какви права Ви е нарушила прокуратурата? Конкретно на Вас?

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 39. 39 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Господин Иван Гешев е отличен Главен прокурор.
  Адвокатите изобщо не им е работа да обсъждат и да изказват цели становища нито за мястото на прокуратурата, нито за който и да било отделен прокурор.
  Впрочем...
  Впрочем в България има толкова хиляди адвокати, че се намират и достатъчно истински адвокати сред тях.
  Комуто трябва адвокат, да си отваря очите преди да си отвори портфейла.
  Да, така е, господин Гешев е способен рязко да намали хонорарите на няколко десетки адвокати, понеже скоро никой подсъдим няма да има повод да разчита на техните влияния поне сред прокурорите....

 40. 40 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1898 Весело

  До коментар [#14] от "Анти Шишковци":

  Айде, и тук да те попитам, как отнасяш горното (което в цялост е вярно) към това че се колаборирахте с радеФ и БСП.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  "разделение на властите, при което се гарантира прякото приложение
  на принципа "власт власт възпира", за да не може никоя власт да бъде безконтролна."
  Нямаше да е толкова дразнещо, ако Гешев беше малко по-интелигентен. А той се държи, като слон в стъкларски магазин.

 42. 42 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#15] от "tda10501756":
  ++++
  Точно, единственото място на сблсък между адвокат и прокурор е само съда.
  Адвокатите пренесоха битката в сферата на законодателството и в медиите, без да имат каквото и да е право на това.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 43. 43 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  До коментар [#36] от "Vlado Nikolov":

  Защо е неграмотен? Обоснови се. Предполагам, че си опитен юрист.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 44. 44 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  До коментар [#35] от "virtual brain":

  А вие в съветското посолство прочетете изявлението на Гешев, та белким зацепите за какво ви говори. Но специално за теб се съмнявам, че нещо ще ти влезе под ушанката...

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 45. 45 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  До коментар [#5] от "Отнесен":

  То без да е редно съдиите отправят такива внушение, Лозан Панов

 46. 46 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Изглежда най-краткото определение за Иван Гешев е: Sancta Simplicitas.

  Преди близо 10-ина години Цв. Цветанов беше достигнал до прозрението: "Престъпниците се чувстват защитени от адвокатите, които всъщност получават хонорарите си от извършена престъпна дейност". Сега Гешев го надгражда.

  Не зная колко пъти Гешев е влизал в съдебна зала, обаче би трябвало да е срещал някъде из НПК процесуалните фигури на "повереник на частния тъжител" и "повереник на гражданския ищец". И да се сеща, че те се изпълняват (най-вече) от адвокати, които не защищават подсъдимия, а жертвата му. Впрочем един добър адвокат като повереник на частния обвинител може да свърши не по-малко добра работа от самия прокурор в процеса....

  Но какво да го правиш - Sancta Simplicitas.

 47. 47 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  До коментар [#14] от "Анти Шишковци":

  Добре се справяте, вече три пъти в три статии го четох тази вечер писано от вас. Също като кмета, кмете повтаряш се, аа старшинка твоето мнение е невалидно, та здраве да е може и още веднаж да я пеистнете някъде в друга статия тази нощ

 48. 48 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  До коментар [#9] от "hodounski":

  А квалификациите на съдиите по адрес на главния прокурор. Лозан Панов. Или те са резонни и правилни

 49. 49 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  До коментар [#6] от "SSS":

  ,,Проблемът е , че е юридически неграмотен и невеж,,,

  То и Лозан Панов го каза

 50. 50 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#8] от "doroteus":

  "На тази база Конституцията на Република България от 1991 г. е изцяло съобразена с препоръките на Европа."

  Моля?! Защо тогава сме под наблюдение вече 12 години? Защо все съдят държавата ни, т.е. нас, гражданите, за безобразията на прокуратурата? Защо плащаме ние, а не корумпираните прокурори, като Гешефт, които се споразумяват с престъпниците?

 51. 51 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  смятай колко е съсипана тая държава и колко отчаяна нужда от промяна има след като хората трябва да пишат такива неща към главният прокурор. И на всички да е видно че Каскета е толкова юридически неадекватен, че дори няма да го разбере. Едва ли в цялата история на държавата е имало такъв субект начело на тази толкова важна за законноста институция. И цялата отговороност за това е на ТИКВОЧА - неговите 10 години пратиха държавата в ръцете на мафията и задкулисието, Тройната Коалиция изглеждат като мечтано управление на фона на това опропастяване и опростачване на държавата. Ако не бяха постоянните пари от евро-фондовете отдавна да е изгонен с камъни, вместо това матрЯлеца си мисли че Тиквата крепяла държавата докато правилните "усвояват" млн-и и млрд-и, а пък Костов като продал воденичният камък Балкан и така съсипал държавата. То с такива избиратели къде ли да отиде държавата ?!?

  "Основно човешко право е правото на справедлив съдебен процес. " - това дали може да го осъзнае каскаратурата изобщо ? Като гледам много от коментарите (верно, повечето вероятно са си герберските тролове, но) има страшно много хора които не схващат същноста на цитираното елементарно, но основополагащо изречение, както и изобщо целият текст. После Костов, Сорос и Ран-Ът им бил виновен - та тези хора имат проблем с ценността си система изобщо, както Костов каза по Дарик през декември - "това не са европейци, те нямат европейски ценности, те са някакви други хора" - кратка семантика на прехода (за който на тия същите все некой друг им е виновен, само не и тоя дето избират 10 години)

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Точно от хората, чието професионално задължение е да ЗАЩИТАВАТ ПРЕСТЪПНИЦИ, независимо колко гадно и очевидно престъплението им, не очаквам да чуя морално и справедливо мнение.

  Съдът и адвокатите са достатъчно компрометирани в очите на обществото, на практика те бяха последната и най-мощна защитна линия в Сценарият с който България беше разграбена и комунистите станаха капиталисти. Вместо защитници на общественият интерес те системно и последователно бяха защитници на престъпниците.

  Да напомня, Америка подложи на санкции СЪДИЯ, не прокурор. И веднага "борците" за реформа в прогнилата съдебна система скочиха с гърди на амбразурата да го защитават.

  Съвсем определено огромната част от хората ще застанат на страната на Гешев когато и ако той подгони известните на всичките мафиоти. А на ТАКИВА обществото отдавна им е дало оценката си. На изборите, с 1.5%.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#6] от "SSS":,,Проблемът е , че е юридически неграмотен и невеж,,,То и Лозан Панов го каза
  —цитат от коментар 49 на сидер


  ТОЗИ Лозан Панов ли, който защитава съдията Миталов от американските санкции? Лъснахте какви борци за законност сте. Просто още една мафия, съдебната. И всичките борци за "реформи" всъщност е борба КОЙ да разпределя порциите.

  https://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/lozan-panov-se-chudi-zashto-shte-uvolniavat-mitalov
  Лозан Панов се чуди защо ще уволняват Миталов

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Гешев,Ваклин и компания в затвора при първоначално строг режим !!!

 55. 55 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  А може би просто тъп?!

 56. 56 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#38] от "haq30626233":

  Това, че днес не ми е нарушила правата не означава, че утре няма да ги наруши. Защо нарушава базови права ? Дали защото законите в сегашния си вид и пречат или защото действа по поръчка на управляващите и #КОЙ?! Ако толкова и пречи нещо в законодателството може да направи предложение за промяна.

 57. 57 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Давам отново старият си коментар:Държавата е на такова дередже, че се нуждае в пъти повече от агресивни прокурори отколкото от лигави адвокати защитаващи правата на престъпниците. Добре е българинът да им зададе въпросът - А кой ще пази нашите права, които ежечасно се нарушават от престъпниците?
  —цитат от коментар 11 на haq30626233


  Бихте ли пояснили кой определя дали един човек е престъпник или не ?

 58. 58 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  смятай колко е съсипана тая държава и колко отчаяна нужда от промяна има след като хората трябва да пишат такива неща към главният прокурор. И на всички да е видно че Каскета е толкова юридически неадекватен, че дори няма да го разбере. Едва ли в цялата история на държавата е имало такъв субект начело на тази толкова важна за законноста институция. И цялата отговороност за това е на ТИКВОЧА - неговите 10 години пратиха държавата в ръцете на мафията и задкулисието, Тройната Коалиция изглеждат като мечтано управление на фона на това опропастяване и опростачване на държавата. Ако не бяха постоянните пари от евро-фондовете отдавна да е изгонен с камъни, вместо това матрЯлеца си мисли че Тиквата крепяла държавата докато правилните "усвояват" млн-и и млрд-и, а пък Костов като продал воденичният камък Балкан и така съсипал държавата. То с такива избиратели къде ли да отиде държавата ?!?"Основно човешко право е правото на справедлив съдебен процес. " - това дали може да го осъзнае каскаратурата изобщо ? Като гледам много от коментарите (верно, повечето вероятно са си герберските тролове, но) има страшно много хора които не схващат същноста на цитираното елементарно, но основополагащо изречение, както и изобщо целият текст. После Костов, Сорос и Ран-Ът им бил виновен - та тези хора имат проблем с ценността си система изобщо, както Костов каза по Дарик през декември - "това не са европейци, те нямат европейски ценности, те са някакви други хора" - кратка семантика на прехода (за който на тия същите все некой друг им е виновен, само не и тоя дето избират 10 години)
  —цитат от коментар 51 на ТиквунскаСтабилност


  Препоствам горното за да не се прочете от повече хора - според мен не би могло да се каже по-добре!

 59. 59 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1190 Весело

  Горният пост да се чете: "да се прочете от повече хора"

 60. 60 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Ами по милиционерската логика престъпниците като плащат съдебните разноски по делата, излиза че прокурорите и съдиите се издържат от парите от престъпната дейност?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 61. 61 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#11] от "haq30626233":

  Всички диктатори обичат да говорят от името на народа, от Хитлер и Сталин, до Путин и Ким Чен Ун.
  Странно защо не го правят в името на Закона? Сигурно защото Закона им пречи?

 62. 62 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Прокуратурата, съдът и адвокатите си имат обособени области и задачи. Адвокати да дават напътствия и оценки за дейността за другите две сфери е меко казано идиотщина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK